Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
29-08-2013
Scones
Minibroodjes kennen we in vele variaties en we verstaan eronder kleine broodjes; dit in afwijking van die gewone bolletjes en puntbroodjes (pistolets) die wat groter zijn. De rage van scones is over komen waaien uit Schotland. Het zijn specifieke kleine bolletjes die als ze gebakken zijn besmeerd worden met boter, jam of een crème fraiche. Hieronder heb ik voor u afgebeeld staan een recept hoe je deze broodjes bereiden moet en morgenvroeg zitten we met 10 confraters in de refter en de rest van de zusters, paters en broeders zijn op een driedaagse retraite in het Benedictijner klooster van Chevetogne in Frankrijk. Met ons klooster volkswagenbusje zijn ze afgereisd. Per vliegtuig of trein is in deze economische crisistijd niet meer te betalen. De 92-jarige broeder Thomas die vroeger jachtopziener geweest is en over prima ogen beschikt zit achter het stuur; dus, dat zit wel snor! Voor u afgedrukt staan heb ik een staatje met een recept hoe je die lekkere en 'zoete' broodjes bakt!
Wat groter uitgevallen; uitgestoken met zo'n Duits bierglas
29-08-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger kon je in de kruidenierswinkel van allerlei puddingpoeders kopen en een van de oudste leveranciers op dat gebied was AJ Polak uit Groningen. Persoonlijk vond ik het de beste poeder om pudding te bereiden. Op de markt was ook pudding die gemaakt werd in de honigfabriek te Nijmegen. In een wat later stadium kwam Dr.Oetker met zijn Saromapudding, gevolgd door nog een gemakkelijk te bereiden pudding zoals de kloppudding. De moderne huisvrouw hedentendage zoekt haar gemak in kant en klare gerechten en tegenwoordig zijn de nagerechten allemaal kant en klare toetjes, die met een prikje in de bodem mooi opgediend op tafel gebracht worden. In de hotelkeuken en ook bij mensen die verknocht zijn aan lekker eten wordt alles nog op de ouderwetse manier bereid. Goed, men gebruikt wel moderne apparatuur, maar de ingrediënten zijn nog als vanouds. Vandaag heb ik staan twee van die ouderwetse puddingen die met dit warme zomerweer fris aandoen en goed klaargemaakt echt lekker zijn.
25-08-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Langoesten zijn kreeftachtigen, tienpotige schaaldieren zonder scharen. Deze kreeftachtigen zitten overwegend op rotsachtige zeebodems van minstens 10 meter diep en het vanggebied is van Zuid-Europa tot Het Kanaal. Van de week las ik in de krant dat er ontzettend veel kreeften (ook in de Zeeuwse wateren in Nederland) en langoesten gevangen worden hetgeen betekent dat het aanbod groter is, en mogelijk in de toekomst ook zo zal blijven, dan de vraag. Dit houdt eveneens in dat deze wat elitaire culinaire producten goedkoper worden. Er zijn mensen die een zekere antipathie tegen dit soort schaaldieren koesteren, maar als zuke personen langoest of kreeft op het bord krijgen dan zullen ze versteld staan van de lekkere smaak en dat betekent dat de huisvrouw en/of huisman dit lekkernij, wat menigeen misschien nog nooit geproefd heeft, vaker moet gaan klaarmaken. Bij deze schaaldierengerechten kun je geroosterde of gegratineerde aardappelen voegen met als groenten groene asperges, worteltjes, andijvie, spinazie, erwtjes, prei of als u iets anders prefereert, ga uw gang! Au gratin wil niets anders zeggen dan dat de langoesten gebakken zijn in een topping van kruiden, waarbij veelal ook gekruide kaas gebruikt wordt. Over wat u in huis moet halen om Langoest au Gratin klaar te maken of Kreeft Courchamps leest u op de staatjes die ik hieronder in beeld heb ingebracht. Ik hoop dat het nuttig voor u is geweest en ik wens mijn culinaire lezers veel succes bij de bereiding hiervan.
19-08-2013 om 10:10
geschreven door Broeder Everard
Maria neemt een voorname plaats in bij veel geloven. Zij was de moeder van ons aller Heer Jezus. Op heel veel dagen in het jaar wordt moeder Maria vereerd, maar eruit springt toch wel het kerkelijk feest van Maria Hemelvaart. Over het overlijden van Maria en haar opname in de hemel staat niets in de Bijbel vermeld. Uit verschillende andere geschriften lezen we wel dat de apostelen bij haar dood, op Thomas na, aan haar sterfbed aanwezig waren. Toen Thomas haar graf ging bezoeken nam hij haar wonderbaarlijke hemelvaart waar. In 582 na X werd het feest van Maria Tenhemelopneming al gevierd in Byzantium. In de zevende eeuw is het door Rome overgenomen en nog altijd wordt het op dezelfde datum gevierd als in het begin. Morgen vieren we dit kerkelijk feest en op dezelfde dag wordt ook begraven oud-bisschop Bluyssen. Op vrijdag wordt in Lage Vuursche prins Friso in besloten kring ter aarde besteld. Hij heeft ten gevolge van een ski ongeluk lang in coma gelegen en de koninklijke familie wil hun geliefde overleden zoon, vader van 2 dochters en echtgenoot van prinses Mabel graag dichtbij hun woning begraven zien worden. Laten we op Hemelvaart aan Maria vragen dat ook deze overleden gelovigen lieflijk opgenomen worden in het Vaderhuis van ons aller Heer en intens bidden voor hun zielenheil. Ons geloof is als we het echt belijden het mooiste Goddelijk geschenk wat er bestaat en ons aller broederschap en zorg voor elkaar is eveneens de enigste binding die ons hart in deze kille wereld doet verwarmen.
14-08-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Afgelopen donderdag kregen we het bericht binnen dat emeritus-bisschop Jan Bluyssen was overleden. Monseigneur Bluyssen was van 11 oktober 1966 tot maart 1983 bisschop van Den Bosch. Jan werd geboren op 19 april 1926 te Asten, De familie Bluyssen verhuisde op een gegeven moment naar Nijmegen waar vader Bluyssen een grossierderij en winkel in koloniale waren begon. Na zijn priesterstudie aan het seminarie te Sint-Michielsgestel en Haaren werd hij benoemd tot kapelaan in de Lambertusparochie te Veghel. Onderwijl doorliep hij universitaire studies in de filosofie, theologie en kerkgeschiedenis; tevens gaf hij ook een tijdje les aan het Groot-Seminarie te Haaren. In 1961 werd hij gewijd tot hulpbisschop van Den Bosch. Na het vroege overlijden van Monseigneur Bekkers werd hij de nieuwe bisschop van 's-Hertogenbosch. Monseigneur Bluyssen was een van de nog in leven zijnde bisschoppen die het Tweede Vaticaans Concilie, dat bijeengeroepen was door Paus Johannes XXIII en plaatsvond tussen 11 okktober 1962 tot 8 december 1965, nog heeft meegemaakt. Het was in een woelige tijd, waarin de wereld geheel aan het veranderen was: voorbij was het koloniale tijdperk, steeds minder jongelui gingen voor priester studeren en alom was in deze modern geworden wereld en consumptiemaatschappij het materiële aspect belangrijker dan het sprituele. Problemen waamee de Kerk hierna in Nederland te maken kreeg waren de vele schandalen die aan het licht kwamen met als voornaamste de seksuele vergrijpen van religieuzen met aan hen toevertrouwde minderjarige pupillen. Bisschop Bluyssen was zeer progressief en was lid van de inmiddels opgeheven Acht-Mei-Beweging, zag het kerkelijk schip al vroegtijdig varen en was voorstander van de wijding van vrouwen tot het priesterschap. Herhaaldelijk botste bisschop Bluyssen met de behoudende opvattingen van zijn collegae en diverse keren is hij hiervoor in Rome op het matje geroepen. In 1984 trok hij zich als Bisschop terug en nam zijn intrek in het klooster van de zusters van JMJ (Jezus, Maria en Jozef) te Den Bosch. Bisschop Bluyssen heeft zijn bisschoppelijke lijfspreuk "Quotiedie ministrans"-, dagelijks dienstbaar, meer dan waargemaakt. Hij was een vriendelijk en aardig mens die met iedereen kon omgaan en altijd klaarstond om iemand te helpen. Op het feest van Maria-Tenhemelopneming op 15 augustus nemen we in de Sint-Janskathedraal afscheid van deze beminnelijke bisschop. Moge hij ruste in vrede!
Hier samen met Momseigneur Bekkers
10-08-2013 om 13:38
geschreven door Broeder Everard
Edith Stein werd geboren in 1891 te Breslau. Zij had Joodse ouders. In haar jeugd was Edith niet gelovig en je kunt zelfs stellen dat ze aanhangster was van het atheïsme. Edith heeft universitaire studies gedaan en op een gegeven moment kwam zij in aanraking met de sociaal Christelijke geschriften die de Heilige Teresa van Avilla had achtergelaten. Hierin vond ze zoveel inspiratie dat zij in 1922 zich liet dopen en katholiek werd. In 1933 trad zij als Joods-Christelijke geleerde in bij de zusters Karmelietessen in Keulen. Als kloosternaam nam zij de naam van zuster Teresa Benedicta (van het H. Kruis) aan. Toen op een gegeven moment in Nazi-Duitsland iedereen die van Joodse afkomst was vervolgd werd, vluchtte zij naar Nederland en nam haar intrek in het klooster van de zusters Karmelietessen in het Limburgse Echt (bij Roermond). In 1941 werd zij in bezet Nederland door de Gestapo gearresteerd en als jodin afgevoerd naar Auschwitz-Birkenau waar zij op 9 augustus 1942 door vergassing omgebracht werd. In 1998 werd zij heilig verklaard en benoemd tot beschermheilige van Europa. Terwijl ik deze levensbeschrijving op papier breng gaan mijn gedachten terug naar die vreselijke oorlogsjaren van 1940-1945 die wij ouderen aan den lijve ondervonden hebben. Het is allemaal zolang geleden, maar vergeten doe je het nooit. Ook door de Tweede Wereldoorlog is de mensheid nog steeds niet veranderd en in veel landen binnen en buiten Europa heersen overal nog oorlogen en dagelijks vinden honderden mensen omwille van het geloof, meningverschillen met de Staat en haat nog steeds de dood of worden mensen die geen kant meer op kunnen als vluchteling in kampen of gevangenissen opgesloten en mensonterend behandeld. Het is gewoon niet te bevatten dat dit anno 2013 nog allemaal plaatsvindt en wie doet er wat aan en wanneer zal dit ooit veranderen?
08-08-2013 om 20:17
geschreven door Broeder Everard
Ik heb er al veel stukken over geschreven, maar met dit warme weer wil ik u wijzen op enkele hele belangrijke factoren. Pas in de keuken de uiterste hygiëne toe bij de bereiding van alles wat u klaarmaakt. Speciaal wijs ik u op de verwerking van vlees, want het is gauwer bedorven dan u denkt. Belangrijk is om vlees goed gaar te koken en de ouderwetse braadpan is daarvoor nog het geschiktste. Kom je bij de slager of Super om inkopen te doen, let dan op de bewaring, hetzelfde ook bij vis. Doe uitsluitend verse aankopen en neem geen producten mee die er niet fris en verzorgd uitzien. Laat met dit weer geen bereide spijzen overstaan tot de volgende dag, want dat is zeker met deze hitte uit den boze! Goed barbecuen kun je alleen met een hele goede barbecue en de meeste mensen bezitten zo'n echte Amerikaanse Barbecue met alles erop en eraan niet en behelpen zich met een goedkoop apparaat waar vaak de spullen niet op gaar sudderen, hetzelfde geldt ook voor de magnetron. Op markten koop je in de regel kwaliteitsgroenten, fruit en andere producten, maar wel moet u erop letten of de visboer, de slager etc zijn producten wel voldoende gekoeld en netjes bewaart achter afgedekte vitrines e.d. Uiteindelijk loopt iedereen over zo'n markt en ondanks dat de producten er kersvers uitzien, kan men er toch ziek van worden als b.v. zo'n klant met een of andere besmetting onder de leden er met zijn loopneus boven staat of aan de kraam staat te hoesten. Zo'n broodje tartaar met ei...heerlijk om te eten, maar dan wel kersvers en niet anders! Gewaarschuwd wordt op radio of tv ook voor die plofkip, het zijn kippen die met duizenden gehouden worden in kleine ruimtes. Wereldwijd moest dit verboden zijn! Pluimvee en andere dieren die zo opgefokt zijn, worden vaak tegen allerlei ziektes ingespoten met entstoffen die bij het eten van dergelijke kippen ook ongewenst in uw lichaam terecht komen. Fonterra: Dit is een zuivelgigant uit Nieuw-Zeeland die exporteert naar vele landen, ook hier naar Nederland. Vermoed wordt dat er in sommige producten botulisme is ontstaan; dit is een gevaarlijke bacterie waarvan mensen een voedselvergiftiging kunnen oplopen. De fabrikant is bezig om alle voorraden uit de winkels te halen die dergelijke producten op hun schappen hebben staan. Je hoort de laatste tijd nogal heel veel over besmette waren en de grootste veroorzakers zijn de fabrieken die hun apparatuur niet goed schoonhouden of waar de opslag en het vervoer van hun producten veel te wensen overlaat. Keurmeesters die een dergelijke voedingsfabriek bezoeken moeten ook eens goed kijken naar de plekken waar mogelijk oude resten zich in het verwerkingssysteem ophopen en een beetje een techneut weet deze meteen te vinden en kan ter plekke de eis stellen deze productiemachine onmiddellijk te reinigen, zoniet de productie stop te zetten. Met bekeuringen spekken we wel een of andere pot, maar beschermen we niet de volksgezondheid en dat vereist nú juist alle aandacht!
Babymelkpoeder en sportdranken van deze zuivelgigant ook besmet! Alles wat u hier ziet is kersvers, maar deze producten vereisen wel veel aandacht en belangrijk is hun bewaring en presentatie!
03-08-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard