Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
26-01-2018
Bruschetta met kip
Over anderhalve week is het weer zover, want dan beginnen in Pyeongchang in Zuid-Korea de Olympische Winterspelen. Ook Noord-Korea laat zich niet onbetuigd en ondanks dat de landen al jaren vijandig tegenover elkaar staan, worden deze spelen onder gezamenlijke vlag gehouden. Hier in het klooster zijn alle paters, broeders en zusters die hier huizen wild enthousiast om deze spelen te bekijken. Vooral met schaatsen gooien wij hoge ogen en verwacht wordt dat er zo'n 12 medailles binnengesleept worden. Een voordeel voor de Nederlanders is dat van de Russen Dennis Joeskov en Pavel Koelizjkov resp. cracks op de 500/1000 en 1500 m vanwege zonden uit het verleden niet mee mogen doen. Het zijn onze sprinters en de schaatsers Kjeld Nuis en Koen Verwey die hiermee hun voordeel kunnen doen. Bezoek om die tijd krijgen we van een paar Italiaanse confraters die dol zijn op hapjes en in mijn gedachten heb ik hiervoor die lekkere gegrilde broodjes in verschillende vorm met kip, kruiden, tomaat, zalm, spinazie etc. met die deftige algemene benaming Bruschetta. Voor u staan heb ik een recept van Bruschetta met kip en ook anderzijds met voornoemde andere ingrediënten lijken me dat heerlijke hapjes om die vermoeide kijkogen van onze sportminnende kloosterlingen in de nachtelijke uren open te houden.
RECEPT/BEREIDING: Besmeer een aantal sneetjes brood lichtjes met olie. Verhit een grillpan en gril de sneetjes licht bruin. Meng 1 theelepel paprikapoeder, een snufje oregano, peper en zout met een klein scheutje olie. Besmeer de kip met dit mengsel. Grill ook de kip mooi bruin en gaar. Snij een gegrilde puntpaprika alvast in dunne reepjes. Snij de gegrilde kip in plakken en beleg de broodjes hiermee. Schep er wat hüttenkäse op en verdeel de stukjes paprika er over. Bestrooi met wat koriander en maak de kip bruschetta's af met een snufje zwarte peper. Dit hapje is zowel warm als koud heel lekker.
26-01-2018 om 14:54
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Snacks en andere hapjes
Op 91-jarige leeftijd overleed gisteren in zijn eigen restaurant de beroemdste kok van de 20ste eeuw Paul Bocuse. Geboren werd deze paus onder de gastronomen op 11 februari 1926. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog heeft hij ondergronds nog gevochten tegen de Duitsers onder generaal de Gaulle en na de oorlog is hij ook nog een poosje soldaat geweest. Hierna is hij met een restaurant begonnen in Lyon met de naam L'Auberge Du Pont de Collonges. Vanaf 1965 tot heden was het een eetgelegenheid met drie Michelin Sterren. Paul Bocuse werd voor zijn vele verdiensten benoemd tot Chevalier de la Légion d'Honneur. Hij was een kok die veel experimenteerde en in Frankrijk de oprichter was van de Nouvelle Cuisine. Ontelbare kookboeken heeft hij geschreven, pleinen en straten zijn naar hem genoemd en ook veel huishoudelijke apparatuur, bestek, pannen, potten, borden en al die attributen die in een cuisine gebruikt worden droegen zijn naam en of ze beter waren dan de artikelen die we bv. in een winkel van huishoudelijke artikelen kopen dat kan ik niet beoordelen, maar ze waren in elk geval wel prijzig. Ben je eenmaal beroemd en gesetteld dan kun je in je restaurant ook hoge prijzen berekenen en de klantenkring bestaat meestal uit gasten met een ruime beurs. Wereldberoemd is Paul Bocuse geworden in 1953 toen hij tijdens een installatiediner kookte voor de Franse oud-president Valéry Giscard D'Estaing en als voorgerecht truffelsoep liet serveren. Wat zijn daarvoor de ingrediënten en hoe maken we die klaar? Recept: We beginnen met matignon d.i. wortel-ui-selderij en champignons die in boter gestoofd worden. Verder hebben we te maken met driekwart liter kippenbouillon, 100 gram verse truffels, 200 gram ganzenlever en 100 gram matignon, bladerdeegjes en twee eierdooiers. Het bereiden gaat als volgt: Doe de plakjes truffel, grof gesneden ganzenlever, de kippenbouillon en de matignon in een vaste soepkom, dek elke soepkom hermetisch af met een plakje bladerdeeg en bestrijk dit met wat eierdooier. Plaats de soepkom in een voorverwarmde oven totdat het deeg mooi bruin is geworden. We kunnen hierbij uitgaan van pakweg 6 kleine vaste soepkommen of een hele grote met één zo'n groot bladerdeeg erop. Wanneer de Soupe Aux Truffes uit de oven komt dient deze meteen geserveerd te worden.
Met een fooitje erbij kost zo'n kop soep Aux Truffes 90 euro
21-01-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het maken van Gasconse boerenpaté stamt al uit de tijd van Napoleon. Deze paté kan gebruikt worden als ontbijt, voorgerecht en zelfs wat uitgebreid met stokbrood, een wijntje erbij, uitgebreide garnituur en toegevoegd een stukje wildbraad als volledige maaltijd. Bij paté moet je de gebruikte kruiden goed laten intrekken, dus niet te vers eten en zaaks is het dat paté altijd koud geserveerd dient te worden. Er gaat natuurlijk niets boven het zelf klaarmaken van paté, maar in veel slagerijen is het ook verkrijgbaar en in de super ingemaakt in stenen pot, glas of blik. Tegenwoordig hebben de meeste gezinnen de beschikking over een moderne keuken en met de moderne keukenmachines is er weinig te kloppen, te roeren of anderzijds. Dus alles kan wat vlugger als pakweg voor een halve eeuw geleden. Toch houd ik me liever aan het ouderwetse waar alles met de hand gedaan wordt en men echt je vakmanschap kan tonen door de gevoelens die je met het klaarmaken (bereiden) van het gewenste product verkregen hebt. Hieronder op staatjes is te lezen hoe die Gasconse boerenpaté het beste en lekkerste bereid kan worden. Ik wens u met het klaarmaken ervan veel succes! Gevraagd werd me net door iemand die me dit stuk zag schrijven waar de naam Gasconse vandaan komt. Gascon is een wijngebied in het zuidwesten van Frankrijk. Het gebied ligt tussen de Pyreneeën en de oceaan en er wonen veel mensen van Baskische afkomst.
14-01-2018 om 22:20
geschreven door Broeder Everard
We hebben het hier over kippenbouten die nog ouderwets in een pan, modern kan ook, met toevoeging van allerlei ingrediënten gaar gesmoord wordt. Ja hier in het klooster koken en braden we zodanig dat de spijzen hun aroma, vitamines en specifieke geur behouden. Tegenwoordig wordt wel gewezen op zoutgebruik. Wees daar niet te royaal mee. Kip is over het algemeen licht verteerbaar, het toegevoegde doorregen spek wat minder en als men zich als voorzichtig eter per dag voldoende beweegt dan is de toegevoegde sterke bouillon aan dit lekkere gerecht goed om uw spieren met dit vochtige en wat miezerige weer in conditie te houden. Op een staatje hier beneden vindt u de benodigdheden voor dit Franse gerecht en uitgebreid staat ook vermeld de gehele bereidingswijze. Filets de poularde à la Pompadour is een heel smakelijk gerecht waar u echt uw hart aan kan ophalen, zowel het cuisinepersoneel alsmede de klanten die in uw restaurant of gewoon particulier thuis bij u aan tafel zitten.
06-01-2018 om 23:09
geschreven door Broeder Everard