Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
22-12-2022
Hoe bereiden we Worstenbroodjes?
Vroeger hadden we in Huissen een driedubbel bedrijf, bestaande uit café, bakkerij en kruidenierswinkel en mijn grootvader Nol Hübbers was dit bedrijf begonnen eind 1800. De zaak is inmiddels afgebroken, omdat er wegens overlijden en ziektes en bepaalde familieomstandigheden van eventuele opvolgers niemand van de familie was die dit bedrijf wou en kon overnemen. Al vanaf het begin werden tegen kersttijd Weihnachtsstollen en worstenbroodjes gebakken en mogelijk waren we de eerste bakkerij in Nederland die volgens Duits recept stollen bakten. Tegenwoordig worden stollen en worstenbroodjes vaak het hele jaar door gebakken en verkocht. Vroeger was dit alleen in de kersttijd en met het wisselen van het jaar, waarbij volgens Duitse gewoonte worstenbroodjes gegegeten werden. In de tegenwoordige tijd beschikken de meeste mensen over een oven waarin gebakken kan worden, waarbij voor worstenbroodjes het noodzakelijk is om over een bakplaat te beschikken of anderzijds en een deegmachine om een en ander te bereiden.Voor het bereiden van plm. 20 worstenbroodjes hebben we nodig 800 gram half-om-half gehakt. We voegen hieraan toe bij het mengen wat gehaktkruiden, 2 eitjes, zout en plm. zo'n 60 gram paneermeel of met een deegrol verpulverd beschuit. Dit gehakt draaien we tot een grote bol die we uitrollen en strijken daar 20 stukjes van gelijke grootte af. We hebben inmiddels in huis een pond bloem, waaraan we toevoegen een kwart liter handwarme melk, 150 gram ongezouten roomboter, 7 gram gist, 9 gram zout en 15 gram witte basterdsuiker. Het geheel verder doet de deegmachine. Van het verkregen deegje maken we eerst een grote bol die we ook weer gaan uitrollen en ook hier steken we weer 20 gelijke stukjes af, waar we kleine bolletjes van maken die we met de roller gaan pletten in platte stukjes die ongeveer 3 cm langer zijn dan de worstjes. De worstjes leggen we op het geplette deegstukje en vouwen alles in model, waarbij vooral gelet dient te worden op het goed dichten van de naden, zowel boven alsmede aan de zijkanten. Voordat we de worstjes in de oven schuiven bestrijken we ze met wat eigeel. Heb je moeilijkheden met het precies afsteken van de bolletjes, weeg dan de grote bol deeg, deel het gewicht door 20 en leg dan zo'n bolletje dat ongeveer op 45 gram komt op de weegschaal om het juiste aantal worstenbroodjes te verkrijgen. Bij het werken met huishoudelijke ovens kun je het beste bakpapier gebruiken. Een kwastje om de broodjes te bestrijken met eigeel dient men ook over te beschikken. Bakt de broodjes in de oven door vooraf de oven op 170 graden graden Celsius op te warmen. Bakken doe je in de hoogste stand en in vlugge ovens is de baktijd 18 tot 25 minuten en in een wat langzame oven is de baktijd 30 minuten. Zijn de broodjes afgebakken kun je ze 2 maanden in de vriezer bewaren, vers en afgekoeld of ontdooid op tafel brengen, doe je ze volgens de ouderwetse manier in een koekenpan waarin je wat roomboter doet, en op een lage stand laat je ze 8 minuten in de pan liggen totdat ze voldoende warm zijn en geserveerd kunnen worden. Bevroren opwarmen in oven kun je ze eveneens in een oven op 170 graden Celsius in een tijd van 8 tot 10 minuten. In de rechterkolom van dit blog vindt u een video van Kees Melis uit Boxtel die u op een secure manier laat zien hoe precies Brabantse worstenbroodjes gebakken worden. Over kerststollen heb ik heel wat rubrieken geschreven. Ook op dit blog staat het een en ander vermeld en daarom heb ik voor u als inzet afgebeeld staan hoe zo'n lekkere snee stol eruit moet zien!
In bovenstaand stukje heb ik niet vermeld de rijstijden en zie daarvoor punt 3 en 8 van onderstaande bereidingsinstructie.
Eenvoudig rijsmanier is bv. door een droge en schone theedoek of dekentje over het deegbolletje of anderzijds te leggen.
Even een kort preekje en wat verderop een leuk recept!
Staan heb ik vandaag een recept van een heerlijk broodje als tussendoortje en het is misschien iets om straks zo'n broodje te serveren als je met de winterjas (zo'n dikke Duffel) van opa aan TV zit te kijken naar al die ellende in de wereld en mogelijk straks met het WK-voetbal in Quatar naar de prestaties van het Nederlands elftal. Inderdaad weet ik, en ik heb er uitgebreid over geschreven hoe die superluxe onderkomens en prachtige voetbalvelden zijn opgebouwd. Veel van die hulparbeiders uit landen als Nepal hebben dit met de dood moeten bekopen en het ergste is dat hun achtergebleven naaste familie geen enkele uitkering krijgen en hierdoor nog verder in de armoede komen te verkeren als voorheen. Ik stel voor dat de helft van de voetbalwinst uitgekeerd gaat worden aan die omgekomen stumperds en de rijke regering aldaar een wettelijke loonregeling gaat invoeren die in calamiteiten ook voorziet in een uitkering of regeling bij overlijden of invaliditeit van een werknemer c/q hulparbeider. Door uit protest niet deel te nemen of steeds een dreigend vingertje tegenover een of andere regeerder op te steken bereik je niets. Ook sancties halen niets uit, want al die regeerders die met veel dingen in de fout gaan weten via een omweg nog meer te verdienen als voorheen. Beter is het om gewoon bij zo'n foute regeerder op bezoek te gaan en samen te gaan sporten en dat is ook de manier om in gesprek te komen met elkaar en serieus over bepaalde zaken te praten. Op een staatje heb ik het broodjesrecept staan en ook nog een wijze raadgeving. Ik hoop u er een plezier mee te doen en tot een volgende keer maar weer!
Nog even en de zomer is voorbij en niet uitgesloten is dat dit keer de zomer door de klimaatwisseling wat langer aanhoudt. Te hopen is wel dat die virussen en mutaties van die 'murders' uitblijven en ook dat het gebeurd is met al die rampen en oorlogen waardoor we in economische zin zwaar gedupeerd worden, maar nog niet te maken hebben met granaatvuur en veldslagen in onze wijken. Hier in het klooster zijn we deze keer niet bezig met de vespers die over een half uur begint, maar met het voetballen in qatar en de Oranjeleeuwen is de eer gegund dat zij de openingswedstrijd tegen Senegal toebedeeld hebben gekregen en dat is over drie maanden. De dames zitten nog in de kwalificatie en spelen op 5 september in het stadion Galgenwaard in Utrecht tegen IJsland.Volgens berichten in de Media zouden bij het bouwen van de luxe optrekjes voor de voetballers en genodigden in dat olieland honderden buitenlandse hulparbeiders om het leven gekomen zijn en dan kun je wel zeggen tegen zo'n land spelen we niet, maar beter is het om erover te praten en te bidden voor al die mensen die verongelukt zijn en 50 procent van de opbrengst van dit voetbalgebeuren te schenken aan de achterblijvende weduwen van de omgekomenen. Op een staat hier beneden heb ik een recept staan van snacks die gemaakt worden door het opvullen van bv. oranje paprika's gevuld met spek en kaas, met noten en champignons, met gehakt, met diverse groentes of zoals hier op het voorbeeld met kruidenroomkaas en verder met pesto, wat geraspte kaas, wat ringetjes bosui, peper en zout. Je kunt met het bereiden van snacks je gasten met verjaardagen, vergaderingen in uw huis en kennissen, vrienden en buren en anderzijds echt verrassen met die vitaminerijke en lekkere snacks die u hen aanbiedt. Mijn gedachten gaan wel ver vooruit, maar dat is tegenwoordig in de mode, want in Duitsland bieden ze op markten al van alles aan om Weihnachten te vieren en hier in Holland begint die stijl er eveneens al in te komen.
Interessant is het om op keukengebied ook wat aparte dingetjes te weten waarover de meeste huisvrouwen, huismannen of zelfs beroemde koks echt niets vanaf weten. Vandaag heb ik op een paar staatjes die u hier beneden ziet staan een vertelsel over de uitvinder van de magnetron en een beroemd broodje dat wereldbekendheid heeft gekregen en dat de naam sandwich draagt. Bijna iedereen heeft een magnetron in huis en wat de sandwich betreft stappen we meestal even bij Mac Donald naar binnen om zo'n lekker hapje te verorberen. Op alle manieren met diverse soorten beleg kun je zo'n sandwich bereiden. Wij gaan vandaag het zelf proberen want de hele kloostergemeenschap is een tripje aan het maken naar kasteel de Doornenburg hier kort in de buurt. Alleen broeder Johannes, pas ingestapt in ons klooster, omdat het Italiaanse Cisterciënzerklooster waar hij voorheen zetelde verkocht is aan een projectontwikkelaar, is achtergebleven vanwege dat hij verkouden is. Wat hebben we voor ingrediënten nodig om voor ons tweeën een Italiaanse sandwich samen te stellen? Hier de nodige spulletjes: 6 sneetjes brood, 1 tomaat, 125 gram Mozzarella, 100 gram Mortadella, 8 plakjes Spianata Romana (salami), 2 eetlepels pesto, 2 el mayonaise, een paar plakjes komkommer en wat verse blaadjes basilicum. U ziet een van de broodjes afgebeeld in de inzet van dit stukje. Als u ook zo'n sandwich wilt klaarmaken voor twee personen, dan weet u wat u in de super moet halen. Ik wens u er veel succes mee!
In het Van Dal-blad Mannenmode stonden enkele recepten en ik heb er enkele van overgenomen en interessant vond ik het ondanks de vasten toch om er een uit te pikken en dat zijn die lekkere gehaktballetjes in tomatensaus met de naam Albóndigas En Salsa De Tomate en het recept daarvan heeft de inkoper van v. Dal Mannenmode gekregen van een kok uit het pittoreske plaatsje Icod de los Vinos op Tenerife. Tegenwoordig heb je op alle vakantieplaatsen en grote steden wel restaurants die bepaalde lekkere landsgerechten serveren en wat uiteindelijk uit de culinaire hoek van de Canarische Eilanden vandaan komt is ook verkrijgbaar in bv. een Spaans restaurant in Amsterdam of elders. Ook de vele migranten binnen Europa hebben een keur van hun rootskeukens hier naar Europa gebracht en wat dat betreft zijn we zeker hier binnen de EU-landen gezegend met veel attractief culinaire keuzes aan gerechten die deze buitenlanders ons geschonken hebben. Wat dat betreft is de integratie uitstekend geslaagd en zaaks is het om dit tijdens deze vastentijd ook onder de vele nationaliteiten die hier binnen vertoeven voor elkaar te krijgen, zodat we allemaal vredig en gezellig met elkander kunnen leven. De nadruk in deze vastentijd werd gelegd op verdraagzaamheid onder elkander en dat is rondom de provinciale verkiezingen door bepaalde groeperingen wat uit de hand gelopen. Dit mag beslist niet verder gaan beste lezers, want als we met onze haat en nijd onder elkaar verder blijven gaan dan verandert Europa in een kruitvat van onverdraagzaamheid dat leidt tot ons aller ondergang.
Het is nog steeds slecht weer, maar wel ideaal om binnen in de keuken wat snacks of iets dergelijks te bereiden als tussendoortje voor de thuiszitters die morgen op zondag naar het voetbal zitten te kijken of naar de formule I races in Australië. Verwacht wordt bij die race in Melbourne dat onze Max Verstappen daar hoge ogen gaat gooien en het podium zal halen.
Bereidingswijze: Kook 8 vellen voorgekookte lasagne beetgaar. Spoel ze koud af. Kook 300 gram sperziebonen net gaar. Spoel ze koud af. Verhit 250 ml slagroom met 225 gram verkruimelde gorgonzola langzaam tot een gladde saus. Vet een platte ovenschaal in en schenk een laagje saus op de bodem. Leg op elke lasagnevel een plak salami en een bosje sperziebonen. Rol ze op en leg ze met de naad naar beneden in de schaal, schenk de rest van kaassaus erover. Zet de oven op 200 graden Celsius en laat het 14 minuten heet worden en iets bruin. Veel succes met alles en in de bijlage vindt u een bereidingsstaat die u af kunt drukken en opbergen in uw receptencartotheek. Veel succes met alles en tot een volgende keer!
Vandaag hebben we als ontbijt hartige wafels gegeten met avocado en bacon. Vroeger aten we bij tijd en wijle wafels met allerlei zoetigheid bereid bij de koffie of 's avonds bij de TV. Wat gezonder is toch om als ontbijt, lunch of gewoon als tussendoortje zo'n hartige wafel te bereiden, waarvoor we de volgende ingrediënten bij nodig hebben. Op de eerste plaats een wafelijzer, verder 5 eieren, 150 gram kwark, een paar takjes bieslook, 60 gram boekweitmeel, 1 tl bakpoeder, 30 gr.-, Parmezaanse kaas, een snufje zout, 2 avocado's, 70 gram bacon en ook nog wat gehakte bieslook. Zoekt u naar de website van een specialiste op het gebied van het bereiden van hartige wafels, ga dan naar de site van kokkin Pauline: https://uitpaulineskeuken.nl/2017/01/hartige-wafels.html
Over anderhalve week is het weer zover, want dan beginnen in Pyeongchang in Zuid-Korea de Olympische Winterspelen. Ook Noord-Korea laat zich niet onbetuigd en ondanks dat de landen al jaren vijandig tegenover elkaar staan, worden deze spelen onder gezamenlijke vlag gehouden. Hier in het klooster zijn alle paters, broeders en zusters die hier huizen wild enthousiast om deze spelen te bekijken. Vooral met schaatsen gooien wij hoge ogen en verwacht wordt dat er zo'n 12 medailles binnengesleept worden. Een voordeel voor de Nederlanders is dat van de Russen Dennis Joeskov en Pavel Koelizjkov resp. cracks op de 500/1000 en 1500 m vanwege zonden uit het verleden niet mee mogen doen. Het zijn onze sprinters en de schaatsers Kjeld Nuis en Koen Verwey die hiermee hun voordeel kunnen doen. Bezoek om die tijd krijgen we van een paar Italiaanse confraters die dol zijn op hapjes en in mijn gedachten heb ik hiervoor die lekkere gegrilde broodjes in verschillende vorm met kip, kruiden, tomaat, zalm, spinazie etc. met die deftige algemene benaming Bruschetta. Voor u staan heb ik een recept van Bruschetta met kip en ook anderzijds met voornoemde andere ingrediënten lijken me dat heerlijke hapjes om die vermoeide kijkogen van onze sportminnende kloosterlingen in de nachtelijke uren open te houden.
RECEPT/BEREIDING: Besmeer een aantal sneetjes brood lichtjes met olie. Verhit een grillpan en gril de sneetjes licht bruin. Meng 1 theelepel paprikapoeder, een snufje oregano, peper en zout met een klein scheutje olie. Besmeer de kip met dit mengsel. Grill ook de kip mooi bruin en gaar. Snij een gegrilde puntpaprika alvast in dunne reepjes. Snij de gegrilde kip in plakken en beleg de broodjes hiermee. Schep er wat hüttenkäse op en verdeel de stukjes paprika er over. Bestrooi met wat koriander en maak de kip bruschetta's af met een snufje zwarte peper. Dit hapje is zowel warm als koud heel lekker.
De Olympische zomerspelen 2016 worden gehouden in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Het is de 28ste editie van deze spelen die ooit door Baron de Coubertin zijn ingevoerd. Dit wereldsportgebeuren begint op 5 augustus en sluit op 21 augustus. Goed twee weken hierna beginnen op 7 september de Paralympische spelen voor jongelui met een handicap. Deze zijn vaak nog interessanter dan de spelen voor validen en wat zo fijn is dat juist een klein land als Nederland daar altijd als een van de beste landen uit de bus komt. Deze laatste spelen eindigen op 18 september. Niet alleen in Brazilië is het feest, maar ook voor de vele mensen uit bijna alle landen van de wereld die dan zitten te genieten van de sportprestaties van hun favorieten. Op al die speeldagen zit je vaak gezellig bij elkaar, wordt er een biertje of wijntje geserveerd en enkele keren komt de gastheer en/of gastvrouw langs met een schaal vol lekkere snacks die niet te versmaden zijn. Hieronder op enkele staatjes vindt u de bereidingswijze van al dat lekkers en alleen al bij het zien van al die lekkernijen, hunkert men naar de begindag van die spelen en voor je het weet staan ze voor de deur!
Je hebt een partijtje of je zit met je familie, vrienden en kennissen naar een spannende sportwedstrijd te kijken en je ruikt de heerlijke geur van de snacks, die de gastheer of gastvrouw speciaal voor deze gelegenheid klaargemaakt heeft, dan kijk je tijdens de reclamespot smachtend uit naar de rondgang van al dat lekkers. Voor u staan heb ik een zestal van die heerlijke gerechten en houdt u zich aan de gegeven receptuur dan is bereidingssucces verzekerd en zullen uw gasten u na afloop van de party een pluim geven voor uw bak-en braadkunst en de gezellige sfeer.