Zout bestaat uit twee delen: natrium en chloride. Op alle verpakte levensmiddelen staat de hoeveelheid natrium aangegeven; 1 gram natrium komt overeen met 2,5 gram zout. Driekwart van het zout dat u op een dag binnenkrijgt is afkomstig van bewerkte voedingsmiddelen, zoals vleeswaren, kaas, brood, soepen in blik of pak, kant-en-klaarmaaltijden, pizza's, visproducten en snacks. Om twee redenen wordt zout aan een product toegevoegd en dat is voor de hartige smaak en voor de houdbaarheid van een product. Een kwart van het zout wordt toegevoegd bij het koken en aan tafel. Veel zout zit in aromazout, ketjap, maggi, bouillonblokjes, mosterd, sambal en gemengde specerijenmixen, zoals gehaktkruiden en viskruiden. Zoutsoorten met minder natrium zijn: jozozout, het jodiumhoudend losalt of pansalt. Hierin is een deel natrium uitgehaald en vervangen door de noodzakelijke stof kalium dat niet bloeddruk verhogend is. Enkele nuttige adviezen: Gebruik bij het klaarmaken van groenten natuurlijke smaakmakers, zoals verse en gedroogde kruiden en specerijen. Probeer vlees en vis eens te marineren in een marinade van bijvoorbeeld olie, citoensap, peper, knoflook, majoraan en/of andere kruiden. Soepen: Alle soepen uit blik of pak zijn zout. Maak uw eigen soep van zelf getrokken bouillon en voeg er wat verse groenten aantoe. Hoeveelheid zout per dag: De gemiddelde burger (Nederlander, Belg, Duitser etc) krijgt zo'n 9 tot 10 gram zout per dag binnen, 6 gram per dag is ruim voldoende en te volstaan is met 1 tot 3 gram. Een teveel aan zout in je lichaam verhoogt de bloeddruk en dit kan weer leiden tot een hartinfarct of beroerte. Beweging: Wat je ook mankeert, probeer dagelijks een half uur in beweging te blijven. Al jarenlang heb ik van allerlei kwalen die me belemmeren in mijn beweging, longemfyseem en een zware hartkwaal, maar ondanks dit alles loop ik met stok of rollator elke dag nog een eindje om mijn conditie op peil te houden. Ik leef op een vrij streng dieet en alles is een poosje rustig geweest. Vorige week met dat hete weer was bij controle in het ziekenhuis alles wat minder geworden en is een bepaald medicijn wat opgehoogd. Ik hoop door netjes en behoudend te leven en met de hulp van Hierboven nog een tijdje mee te gaan en u te informeren over alles op kerkelijk en maatschappelijk gebied en het klaarmaken van heerlijke spijzen. Voor vandaag wens ik al mijn lezers nog een prettig vervolg van deze laatste maandag van juli 2012 en tot een volgende keer maar weer! Dieetwijzer: Zie bijlage! Mijn familie is dol op bloggen en enkele van mijn naamgenoten doen daar ijverig aan mee. Klik maar eens http://www.bloggen.be/eef en/of http://www.bloggen.be/evertsuitlaatklep/
 Voor mensen op zoutdieet met circeltjes oké. Zie ook zoutdieetwijzer apart bij bijlage
 De lachspieren in het klooster worden door broeder Bernhardt in beweging gehouden

|