Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
30-04-2024
TOM KHA KAI
Vandaag heb ik na een korte rusttijd van enkele weken voor u staan Thaise Kokossoep met kip en noedels. In Thailand wordt veel soep opgediend en zelfs 's morgens met het ontbijt staat bij een verblijf in Thailand veelal op de ontbijttafel een grote pan met Tom Kha Kai. Toevoegen kan men noedels, paprika, taugé, courgette, rode of witte ui, rode peper, garnalen, vis en veel andere ingrediënten. Sowieso wordt in Tom (soep) Kha (Galangawortel) Kai (kip) voor de specifieke smaak genoemde Kha gebruikt en buiten de ingrediënten die ik reeds genoemd heb, worden ook nog nog bijzondere kruiden, die het geestelijk brein verrijken, toegevoegd en die vallen niet onder de drugscategorie. Thailand staat op keukengebied wereldwijd zeer hoog aangeschreven en ook op het gebied van netjes werken (hygiëne) staat de Thai bekend als een uiterst precies persoon. Het keukenpersoneel in Thailand is wat luchtig gekleed en dat is niks bijzonders, want het is er soms behoorlijk heet en ondanks dat de keukens meestal wat opener zijn als bv. hier in Nederland is de temperatuur in een keuken waar gewerkt wordt meestal hoger dan de buitentemperatuur. Op mijn hoge leeftijd van in de negentig ben ik weliswaar wat meegegroeid in keukenkennis, maar met de nieuwe generatie en zeker met al die buitenlandse menu's ben ik met alles niet meer op de hoogte, maar heb wel mijn best gedaan om mijn culinaire kennis voortdurend te verrijken. Op een staatje hier beneden vindt u mijn Tom Kha Kai en ik hoop dat u probeert deze Thaise kokossoep met kip en noedels en eventueel toegevoegd met wat enkele door mij aangegeven ingrediënten naar wens weet te bereiden. Veel succes ermee!
30-04-2024 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger na het middagmenu stond er bijna bij ons thuis elke dag een mooie opgemaakte schotel pudding als nagerecht op tafel en het beslag werd altijd in een vorm gegdaan met een afbeelding en heel populair was de visvorm. Mijn ouders hadden een driedubbel bedrijf dat bestond uit een bakkerij, een kruidenierswinkel en een HORECA bedrijf waar ook regelmatig bruiloften werden gehouden in een aan het café grenzende zaal en persoonlijk heb ik hier ook gewerkt en in die tijd maakte ik zelfs eigen dranken zoals citroenjenever en ook enkele specifieke likeuren, en we betrokken ook veel dranken van de plaatselijke dealer Wouters en nadien Degen. In zo'n plattelandsbedrijf ben je bijna dag en nacht druk en door lange uren bovendien tot ver in het nachtelijke uur in een café achter de bar te staan, kom je in feite nooit tot rust, maar ondanks alles ben ik vanaf de Middeleeuwen gerekend met mijn bijna 91jaar de enige die deze leeftijd bereikt heeft. Staan heb ik een tiental puddingsoorten die we toentertijd allemaal op tafel brachten. Heden ten dage wordt dit nog wel in de hotels gedaan, maar de thuiskok of kokkin doet dit niet meer en deze producten worden veelal kant en klaar bij de Super gekocht. Hier beneden afgebeeld treft u de recepten en ik zou zo zeggen beste huisvrouwen-en mannen, ga om de romantiek te proeven er mee aan de slag
17-02-2024 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Met een bakje ijs en wat fantasie maak je een lekker nagerecht!
Voor u staan vandaag heb ik met dit voortdurende zomers weer een gerecht met de naam Pêche melba. Op een staatje hier beneden staan de benodigde ingrediënten voor dit heerlijke nagerecht. Buiten broeder Everard met Kloostergerechten heb ik nog meer blogs op Internet. Zelfs een blog waar je alles kunt lezen wat je op school geleerd heb en ook over dingen waar u mogelijk ooit van gehoord hebt maar echt weinig van afweet. In de wandelgangen noemen ze me overal Eef of Evert en voor ruim 90 jaar geleden werd deze broeder in Huissen geboren. Op mijn achternaam staat een umlaut en dat is dus Duits. Nu het is bijna 200 jaar geleden dat mijn voorgeslacht Nol Hübbers als baby van het kleine dorpje Griethausen achter Kleef in Ubbergen (NL) ging wonen, toen hij 16 was als gezel ging werken in een Konditorei in Wuppertal en op een gegeven moment zo omstreeks 1889 in Huissen arriveerde en daar het familiebedrijf van de familie van de Gein overnam. Voordat deze lekenbroeder met het doel alle geloven te verenigen in een liefdevolle organisatie voor de medemens oprichtte, heb ik ook nog gewerkt in het bedrijf van mijn ouders bestaande uit bakkerij, café en kruidenierswinkel in Huissen-Zand. Ik ben ook nog een tijdje keurmeester van de Warenwet geweest in Dordrecht en naar eer en geweten heb ik daar mijn werk verricht. Ik raakte overspannen doordat de directeur van deze organisatie-J.G Erdbrink-een hekel aan mij had en dit uitleefde door met een zekere mijnheer P.W Zeeuw mij op de directiekamer liet komen, waaruit alle stoelen verdwenen waren behalve van de directieleden en mij staande voor hun bureau van alle onzin naar het hoofd slingerden en mij drie uren in de houding lieten staan zoals ze mededeelden ook in het concentratiekamp hadden meegemaakt. In mijn ogen waren het sadisten en ook hadden ze het steeds over van die Roomsen die ooit bij het Grote Hoofd in Dordt waren opgehangen. Nu ik de 90 gepasseerd ben komt me dit steeds te boven en neem me niet kwalijk dat ik daar nu melding van maak, want ik kom uit een gegoede familie en mijn vader was net als ik helemaal niet puur Duits gezind en ik heb zelfs begin 1942 een bordje van de cafédeur weggehaald waarop stond dat Joden niet gewenst waren en ben tweemaal als evacué onder verhoor geweest bij de Sicherheitspolizei in Friesland, omdat ik ruiten bij NSB'ers had ingegooid en de jongens van de S en de Vr, gehuld in blauwe overalls met op de mouw BS niet verraden heb dat ze mij daarvoor een kwartje hadden gegeven.
Helemaal eens ben ik dit niet met de persoon die dit ooit
vermeld heeft, want als je zwaar werk hebt, dan is het zelfs
aanbevelenswaardig om alle werkdagen vlees te eten
17-09-2023 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
We gaan vandaag een voorschotel klaarmaken en dat is bleekselderijsalade met noten. 4 Dikke stengels bleekselderij, 1 zure geraspte appel, 60 gram cashew-en of walnoten, + 50 gram gewassen veldsla zijn de benodigde ingrediënten. Er hoort ook een dressing bij en daarvoor gebruiken we 1 dl zure room, 5 eetlepels kwark, het sap van een halve citroen, en verder wat zeezout en vers gemalen peper en je heb ook nog een eetlepel olijfolie nodig om het geheel te completeren. Het volledig recept dat u eventueel wil afdrukken vindt u onder de hier ingebrachte receptuur uitleg. In deze bleekselderijsaladeschotel vindt u veel vezelstoffen, vitamine A + E, foliumzuur, calcium, kalium en diverse Anti-Oxidanten en Fytotriënten. Ik wens u veel succes met de bereiding en tot een volgende keer beste broederbezoekers!
01-09-2023 om 00:00
geschreven door Broeder Everard