Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
27-12-2018
Zalm Curry Met Paksoi
De kerstdagen zijn weer achter de rug. Onze proviandkast, de diepvriezer en de koelkast zitten nog tjokvol van alles wat we met de kerstdagen ingeslagen hebben. Vandaag was het hier in het klooster kliekjesdag en dat verschilde met alles op tafel weinig dan met Eerste en Tweede Kerstdag. Al jaren heb ik de gewoonte om voor de kerst en vlak erna op de weegschaal te gaan staan. Ervoor woog ik 82 kg en vandaag 84 kg. Persoonlijk vind ik het niet zo erg, maar hier aan de kloosterpoort sprak ik vandaag wat dames die hetzelfde waren aangekomen en dit verschrikkelijk vonden. Uit medelijden heb ik ze om af te vallen een vegetarisch dieetvoorschrift meegegeven en ze de garantie gegeven dat ze dit vier maanden dienen aan te houden om die twee kg eraf te krijgen. Ja, wij eten er wat vanaf met ons allen en dan te bedenken dat er elke dag nog mensen sterven met als doodsoorzaak ondervoeding. Bij ons thuis hadden we vroeger een winkel, bakkerij en een horecabedrijf en mijn moeder was erg sociaal voelend. Werd er geslacht dan genoot de hele buurt ervan en uiteraard werd ook er ook een hutspot voor mijnheer pastoor gereserveerd. Wijzelf aten elke dag brood met smout en spek. In de tent, zo noemde we in die tijd de aan de horecagelegenheid gekoppelde feestzaal, of gewoon bij ons aan de eettafel zaten dikwijls wat zwervers of jongelui van grote en arme gezinnen die 's middags gezellig met ons meeaten. Ook stond er in huis of in het café een missiebus en een knikengeltje voor de 'zwartjes' zoals we die missiekinderen in die tijd noemden. Vroeger op het seminarie was, wat eten en drinken betrof, ook alles prima in orde. Niet alleen mijn ouders stuurden steeds vleespakketten, maar bij ons zaten ook veel studenten van boerenafkomst en hun ouders stuurden soms een halve koe naar Boxtel. In feite was dit allemaal overbodig, want uitgezonderd in de vastentijd was er in elk klooster genoeg te eten. Een klooster was in die tijd een dorp op zich met paters die in het onderwijs zaten en broeders die allemaal een vak geleerd hadden en het waren de leerlingen die de linnenkamer verzorgden, de gebouwen schoon hielden en de broeders hielpen op de boerderij, de tuin mee bijhielden en de piepels jasten en ik heb daar geleerd hoe je met mooie 'ruitjes' je sokken kon stoppen. Geleerd heb ik op het seminarie ook te geven en dat ben ik heel mijn leven blijven doen en hoop ooit in de hemel te komen, waarin veel burgers en zelfs enkele confraters niet meer in geloven. Ondanks mijn leeftijd van 85 jaar en een tiental ernstige kwalen studeer ik me elke dag suf, houd er drie blogs op na, zit op twee forums en mijn dag telt meer dan 15 uur. Het afgelopen jaar heb ik ook te maken gehad met mensen die in opperste ellende verkeerden. Voor zover mogelijk heb ik ze geholpen, maar ergens raken de centen hier in het dure Nederland ook gauw op en kom jezelf gesjochten te zitten en ja niet altijd komt de hulp van Hierboven je uit de nood helpen. Ja, mijn kloosterverhaal is wat langer dan het eetrecept van morgen en wel Zalm Curry met Paksoi; dus, ik zou zo zeggen: "doe er uw voordeel mee en tot een volgende keer maar weer!"
27-12-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Broeder Everard wenst al zijn lezers een fijne kerstmis
Nog enkele dagen en het is kerstmis, een feest dat bijna door alle wereldbewoners gevierd wordt. Het is de geboorte van onze Heer jezus die als mens ter wereld is gekomen en we in de beginjaren van onze jaartelling omstreeks deze tijd geboren zien worden in een kribbe van een herdersstal in de buitenkom van Bethlehem. Hier in deze gistende wereld van onrecht, oorlogen, haat, nijd. betweters, despoten, moordenaars, mensen die de weg kwijt zijn en politici die het eigen belang boven de burger stellen, totaal verkeerde beslissingen nemen en zo zijn er nog eindeloze ongure zaken op te noemen die de gewone goedwillende burger angstig en sommige ook opstandig maakt. Wat denkt u van de vader of moeder die een kind verliest doordat een of andere gek uit pure wellust een gezinslid heeft vermoord? Kan dit echtpaar, moeder of vader, broer of zuster nog geloven in Jezus als de redder van onze mensheid hier op aarde? Wat gaat een jongeman of dame denken die aanklopt bij een priester omdat hij of zij in nood is en dan bruut door deze geloofsvoorman verkracht wordt? Wat te denken van bestuurders die hoge inkomstens hebben en WMO-gelden besteden tot eigen genoegen of industriëlen hiermee steunen om via een achterdeur ook nog eens en onterecht te genieten van kleverige inkomsten. Honderden dingen gaan fout in deze maatschappij en weinige echte noden worden geledigd. Ik ben nu 85 jaar en denk hierbij aan het onderwijs die weer richting zou kunnen geven aan echte normen en waarden om onze jeugd gereed te maken voor een maatschappij die rechtvaardig is en weet te verdelen en dit met het sterke geloof van onze Heer Jezus die als een arme sloeber op deze wereld gezet werd en nadien op jonge leeftijd ook nog aan het kruis genageld is omdat hij als een opstandeling en wetverbreker aangezien werd. Het zijn vaak mensen zonder enig geloof die echte normen en waarden eropna houden. Het is niet alleen de gewone burger maar ook de waarheidsgetrouwe rechtvaardige leidsman en herder die het moeilijk heeft in deze maatschappij, maar het is aldoor de hoop die hen de kracht geeft om toch te proberen het goede spoor te blijven volgen die leidt tot het eeuwige leven en rust en vrede brengt in de harten van hen die blijven geloven in het goede en het bijltje er niet bij neergooien. Ik wens u allen devootvolle kerstdagen en hoop ook dat de mensheid deze dagen in volkomen vrede en rust kan doorbrengen.
20-12-2018 om 21:38
geschreven door Broeder Everard
De kersttrend 2018 is vegetarisch eten. Dit houdt in niets van het gedode dier, geen vlees, geen vis, geen insecten, wild of gevogelte. Er zijn vegetariërs die bv. wel vis eten, maar die heten dan met de officiële naam pescotariër en er zijn er ook bij die bv. wel gevogelte eten en die worden pollotariër genoemd. Vaak wordt gedacht dat wild gevogelte en vis net zo dik makend is als varkens, rundvlees of schapen en geitenvlees, maar dat is niet zo want het verschil zit hem in verzadigd en onverzadigd vetzuur en dan kun je stellen dat wild en gevogelte echt gezond eten is. Wat eten en drinken betreft is de mens vrij in hetgeen men tot zich neemt. Het is wel zo dat de mensen voor een halve eeuw terug vaak nog zware arbeid moesten verrichten en dus behoorlijk moesten eten om hun 'kacheltje' aan het branden te houden en dat was moeilijk te bewerkstelligen door bv. uitsluitend vegetarisch te eten. Tegenwoordig zijn er nog wel zware beroepen, maar die hebben veelal te maken met zaken die het geestelijk welzijn veelal aantasten bv. bij mensen met straatdiensten die voortdurend onbeschoft bejegend worden. Voor u afgebeeld op wat foto's heb ik wat kerstdiners en wilt u alles over feestdiners weten, ga dan naar de rubriek feestmaaltijden en zoek een geschikt kerstdiner uit. Houd hierbij wel rekening met de gasten die bij u aan tafel verschijnen. De kerstrend 2018 zou u kunnen aanhouden door bv. frietjes gebakken in plantaardige olie, aardappelkroketjes, een pure salade op tafel, ook weer met een paar scheutjes plantaardige olie aangemaakt. Als voorgerecht een lekker sapje of een gebonden pompoensoepje, geroosterde of verse groenten met een gekruid sausje, aardappels uit de oven met wat verse of geroosterde groente erbij en zijn het geen pure vegetariërs die bij u komen tafelen, maar pescotariërs of pollotariërs dan kunt u ook een zalmschoteltje of een heerlijke gebraden of geroosterde kip op tafel brengen. De oude garde zal zich hoofdzakelijk nog blijven vastklampen en de oude kersttrend en dat was voor de katholieken 's nachts na de nachtmis gebraden verse worst met een flinke snee stol en de man twee worstenbroodjes, 's morgens een kerstontbijt en 's middags een kerstdiner met een lekker bordje soep, diverse groenten, aardappelen een heerlijk stukje wildgebraad en als nagerecht een eigengemaakte chocolade-citroen, frambozen aardbeien of chipolata pudding. Buiten het eten en drinken bracht je in die goede oude tijd van de 24 uur die een dag en een nacht duurde een viertal uren in de kerk door en hier in het klooster was dat op broeder kok na en zijn hulpjes ongeveer hetzelfde, maar mijn collega's die zaten op zo'n kerstdag met de nacht erbij ruim 6 uur in de kapel en als je de kloosterfoto's van vroeger bekijkt, dan zagen de priesters broeders en zusters er allemaal gezond en goed doorvoed uit en het waren in die tijd juist de kloosterlingen die allemaal vrij oud werden. Ik plaats binnenkort nog een leuk kerststukje maar heb een weekje voor de Kerst u alvast wat eet tips gegeven en ik zou zo zeggen doe er uw voordeel mee!
18-12-2018 om 16:43
geschreven door Broeder Everard
De grondstoffen die we gebruiken voor het zelf bakken van Weihnachtsstollen zijn bloem, gist, melk, zout, roomboter, gehakte amandelen (spijs)-, een weinig citroensap, basterdsuiker, vanillesuiker, rozijnen, eidooiers, krenten, gehakte sukade. Er zijn ook koks die i.p.v. rozijnen marsepein in een stol verwerken. Van de bloem melk en gist maak je eerst een zeteltje door deze in een machine of met de hand te kneden, even te laten rijzen, daarna verdere ingrediënten toevoegen. Bij fabricage van meerdere stollen steek je eerst de deegstukken af, daarna ga je deze langwerpig opbollen met sluiting naar boven. Na een korte narijs druk je de deegstukken plat, rolt deze naar het midden met de bovenkant naar voren en hierna legt men de broden op een licht ingevette bakplaat. Hierna nog even een korte rijs, waarna de broden met geklaarde roomboter bestreken worden. De oven is inmiddels voorverwarmd op 200 graden Celsius. Bij het inschuiven op 220 zetten. Zijn de broden gaar moet je ze nogmaals met geklaarde boter bestrijken en bestrooien met poedersuiker. Eventueel kan men de stollen ook vóór het bakken met wat water bestrijken en als ze gaar zijn met wat waterglazuur met wat ananas of frambozenessence glaceren. Staan voor u heb ik twee Duitse recepten. Ga hiervoor respectievelijk naar https://www.gutekueche.at/weinachtsstollen-rezept-5010/ en https://www.kleigafo.de/rezepte/backrezepte/weihnachtsstollen-christstollen-einfach-selber-backen/
08-12-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard