Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
27-09-2019
KIP-GOULASH MET RIJST
Het was gisteren wat guur weer en de eerste bladerval van de inmiddels sinds 23 september ingetreden herfst is ingetreden. Vandaag zag het er wat beter uit en hier op de thermometer buiten is het momenteel 17 graden Celsius. Het is weliswaar nog geen stamppottenweer, maar we zijn er niet ver vanaf. Zoals ik al eerder vermeldde op mijn blog Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen: www.bloggen.be/eef en op mijn kennisblog www.bloggen.be/evertsuitlaatklep zijn op de Noord-en Zuidpool honderd metersdikke ijslagen aan het smelten en dat water vloeit af naar onze zeeën waarvan de zeespiegel in razend tempo aan het stijgen is en de eerste superkoude winter is ten gevolge hiervan in aantocht en deze wordt gevolgd door een voorjaar en zomer met overstromingen die zelfs de Deltawerken die in 1953 na de verschrikkelijke watersnoodramp als overstromingsscherm gebouwd zijn bedreigen en ons land t.z.t. weer in een watermassa verandert en we in plaats van allerlei milieu maatregelen weer arken moeten bouwen à la onze Bijbelse vriend Noë om het hoofd boven water te houden.
Maar nu ter zake, want we gaan voordat dit alles te gebeuren staat eerst lekker eten en hieronder heb ik op een staatje zo'n maaltijd staan, waarbij je nodig hebt enkele kipfilets, 1 paprika, 1 uitje, 1 teentje knoflook, wat bakolie, paprika-en chilipoeder, een paar tomaatjes, enkele bouillonblokjes, wat crème fraise, een allesbinder en om de maaltijd te completeren een pak rijst. Bedoeld is de maaltijd voor 4 personen, maar kookt u voor meer personen voeg dan van alle ingrediënten in evenredigheid bij. Ik wens u heel veel succes met de bereiding en tot een volgende keer maar weer.
27-09-2019 om 14:31
geschreven door Broeder Everard
Dit is de laatste schotel van Escargots die ik dit jaar bereid. Het is tevens de meest bewerkelijke, maar houdt u zich aan de gegeven richtlijnen betreffende de bereidingswijze dan is zo'n schotel op tafel brengen heus niet zo moeilijk. En zoals een oude meesterkok-ik ben nu ook zo'n oude knar-ooit tegen me gezegd heeft dat het niet gaat om het bereiden, maar wel om het smakelijk klaarmaken. Daar ben ik het volledig mee eens. We zitten nu in de herfst en dan is het zaaks om veel vitaminerijk voedsel tot je te nemen om met de winter in zicht kwalen buitenshuis te houden. Volgens een Engelse weer wetenschapper krijgen we een bijzondere strenge winter. Mogelijk heeft hij hierbij ook aan de naderende Brexit van Engeland gedacht, want die kon er wel eens voor zorgen dat die keffende en trommelende parlementaire musketiers daar in Engeland met die EU-verlating wel eens flink op de koffie kunnen komen. En die premier Boris Johnson doet me denken aan Chamberlain die een jaar voor zijn dood ooit bij een zekere Adolf op visite was en toen ook op een dieet van water met kuch werd gezet. Het is weer tijd dat we tot de order van de dag overgaan en ons heerlijk dineetje dat inmiddels klaar is gaan serveren. Alles vindt u op staatjes hier beneden en ik zou zo zeggen: ,,Ga ermee aan de slag!"
24-09-2019 om 19:09
geschreven door Broeder Everard
We hebben het al over Escargots gehad en vandaag gaan we klaarmaken een schotel met Escargots à La Périgourdine. Veel te vertellen erover hoef ik niet, want de vorige keer met die escargots in rode wijn heb ik mijn zegje daarover uitgebreid gedaan. Goed klaargemaakt zijn die escargots niet alleen smakelijk, maar ook heel gezond en ik raad u vooral in deze tijd-waar door de vele temperatuursveranderingen nogal wel eens griep uitbreekt-om vooral veel producten tot u te nemen die niet direct dikmakers zijn, maar waarin wel veel vitamines en mineralen in aanwezig zijn. Over griep gesproken heb ik pas een week achter de rug met hoge koorts en bijna al die ziektedagen heb ik in bed doorgebracht. Het enige wat ik eraan overgehouden heb is dat ik in een week tijd drie kilo ben afgevallen. Ik zit de laatste maanden trouwens wel in een heel kwaad vel, want geplaagd werd ik in juli door een zware blaasontsteking, in augustus door een jichtaanval en nu dan door de Aziatische griep. Op een staatje vindt u alles wat u nodig hebt en moet doen om deze schotel met escargots à la Périgourdine klaar te maken. Voor u staan heb ik ook nog een schotel escargots à la Bourguignonne, die ik speciaal klaar heb moeten maken voor enkele Franse zusters hier in het klooster die verkikkerd zijn op de Bourgondische keuken en daar geen afstand van weten te nemen. Nu de economie wat beter loopt en we vandaag op Prinsjesdag weer te horen kregen dat we met ons allen er financieel weer flink op vooruit gaan, kijkt onze pater econoom ook niet zo nauw en krijg ik hier wat meer ruimte om wat duurdere producten in te slaan. Zuster Mary-mijn keukenhulp-ergert zich daar enorm over want zij vindt het verspilling en heeft medelijden met haar familie die dit jaar gemiddeld al bijna duizend euro meer kwijt zijn aan de dagelijkse boodschappen en er zijn er enkele bij die gevraagd hebben of ik in de kapel met de bedelbuil-voor drie man en een paardenkop-dagelijks wil rondgaan voor wat geldelijke familiesteun. Wat dat betreft heb ik een goed advies aan de regering: "Ga over tot een verplichte prijsbeheersing van consumptieartikelen", want er zijn nu al supers die vanmiddag op alle artikelen alweer enkele centjes er bovenop gezet hebben en dit steeds blijven herhalen, zodat al dat voordeel al gauw leidt tot een zwaar nadeel!
17-09-2019 om 20:16
geschreven door Broeder Everard
Vroeger was er geen geld om vakantie te houden en als je ergens naartoe ging dan was het naar de familie, een dorp verderop of een uitspanning kort in de buurt. Dat is in de loop der tijd allemaal veranderd en niet alleen de jongelui maken verre vakantiereizen, ook de oudjes van tegenwoordig weten de weg naar verre vakantieoorden goed te vinden. Al die bereisde personen eten tegenwoordig heel anders- en niet zoals wij vroeger-uitsluitend stamppot en gebakken piepels-maar hebben ook de weg gevonden naar allerlei maaltijden die men in het buitenland heeft leren kennen. Wie had vroeger bv. gehoord van escargots, die Franse slakkenmaaltijd. Ik heb er in een ver verleden wel eens iets over geschreven, maar die Nederlanders vonden het allemaal maar niks en dachten dat ik de kluts kwijt was. Vandaag zijn er wereldwijd bedrijven die zich uitsluitend bezig houden met het kweken van escargots van goede kwaliteit. Heb je het over de voedingswaarde van die escargots dan vind je daar hele lage vetwaarden in dit dierlijk product, verder wat cholesterol, natrium, kalium, heel weinig koolhydraten, geen voedingsvezels, behoorlijk wat eiwitten, verder calcium, ijzer en magnesium. In dit product zitten vitamines A-, C-, D-, B 6 en B 12. Hier op een bijgevoegd staatje vindt u alles om dit escargotgerecht goed klaar gemaakt op tafel te brengen. In elke behoorlijke super-ook op het platteland-verkoopt men escargots. Verder zijn er in enkele grote steden van ons land ook speciaalzaken die zich toegelegd hebben op al die buitenlandse specialiteiten. Zie op een bijgevoegd staatje alles wat u nodig hebt om escargots in rode wijn klaar te maken en ook de hele bereidingswijze vindt u daar vermeld. Ik wens u nog een mooi vervolg van deze vrijdag van 6 september 2019 en tot een volgende keer maar weer!
06-09-2019 om 15:54
geschreven door Broeder Everard