Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
24-08-2022
Advies met betrekking tot het schonen van groente en fruit
In mijn jeugd, en dat was voor de Tweede Wereldoorlog, hadden we een eigen stuk land met 21 fruitbomen en we aten elk jaar de aardappelen en groenten van ons eigen land. Bestrijdingsmiddelen hebben we nooit gebruikt in die tijd. Wel hadden we wat eigen middeltjes om ongedierte weg te houden, maar dat waren allemaal natuurlijke middelen waar bv. slakken en insecten een hekel aan hadden en echt geen bestrijdingsmiddelen die enkele jaren na de oorlog volop in gebruik werden genomen dit om de gewassen te beschermen tegen allerlei ziektes, schimmels, bacteriën en het weren van schadelijke insecten die het gewas bezochten en achterlieten met kwalijke aantastingen. De mensen die op het platteland woonden hadden allemaal wel een stukje land waar ze groenten op verbouwden en hadden ze dat niet, dan zat er in elke buurt wel een tuinder die voor weinig geld een zak aardappelen of wat groenten kon leveren en dat kon allemaal in die tijd van weleer. In de loop der jaren is er veel veranderd. De gronden waar vroeger akkerbouw op bedreven werd zijn verdwenen en overal staan nu huizen en de tuinders die nu overgebleven zijn werden genegeerd en de verrezen grote supers betrokken hun producten niet hier, maar vanuit het buitenland. De weinige tuinders die er nu nog zijn, hebben in hun moderne en aangepaste bedrijven momenteel te maken met torenhoge gasprijzen en binnenkort zijn er in heel Nederland geen tuinderijen meer te vinden en ook geen boeren meer, want onze regering is bezig om alles wat ooit opgebouwd is na de Tweede Wereldoorlog af te breken en over iets opbouwen wordt niet meer gedacht. De vraag is: Wat heeft dit alles met het schonen van groenten en fruit te maken? Dat vertel ik direct als ik mijn gramschap kwijt ben! De prijzen in de winkels blijven maar stijgen en dit alles wordt geweten aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Op mijn blog Eef waar meer dan 600 oorlogsverhalen staan kunt u precies aan de weet komen hoe ik erover denk en ik heb op velerlei gebied ervaring opgedaan, ondanks mijn nog jeugdige leeftijd van bijna 90 jaar. Om op het schonen van groente en fruit terug te komen, vraag ik me af hoelang dat de groentes nog betaalbaar zijn voor eenieder die daar behoefte toe heeft en straks met bijbetalingen van gas en licht kijkt menigeen op de bodem van de betaaalrekening op de bank en geraken we allemaal mogelijk in de schuld en staan onze rekeningen bij de bank in het rood. De vraag is ook: ,,Mogen we onze groenten, nu er door de droogte ook waterschaarste ontstaat nog wassen met stromend water uit de kraan"? Wat er allemaal uit het buitenland aan groentes en fruit ingevoerd wordt wil ik niet afkammen, maar er zijn landen waar nog gespoten wordt met bestrijdingsmiddelen, die hier verboden zijn, maar daar nog gewoon gebruikt mogen worden en dat eist voorzichtigheid door deze groenten bv. in een teiltje water, waaraan toegevoegd een lepeltje zuiveringszout een kwartiertje te weken en gebruikt kan eventueel ook worden een bak met wat water, waaraan een volle kop azijn aan toegevoegd is. Het grote gevaar van een mogelijke vergiftiging haalt u voor 90 procent weg en van het eventuele achtergebleven restant krijgt u beslist geen voedselvergiftiging. Goed gaar koken zorgt ervoor dat mogelijke schadelijke bacteriën ook verdwenen zijn. Fruit dient men goed af te spoelen en eventueel te schillen voordat je het gaat verorberen en hierna nogmaals afspoelen is niet verkeerd!
Lees nu mijn verhaal maar, want dat is echt de waarheid!
24-08-2022 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Nog even en de zomer is voorbij en niet uitgesloten is dat dit keer de zomer door de klimaatwisseling wat langer aanhoudt. Te hopen is wel dat die virussen en mutaties van die 'murders' uitblijven en ook dat het gebeurd is met al die rampen en oorlogen waardoor we in economische zin zwaar gedupeerd worden, maar nog niet te maken hebben met granaatvuur en veldslagen in onze wijken. Hier in het klooster zijn we deze keer niet bezig met de vespers die over een half uur begint, maar met het voetballen in qatar en de Oranjeleeuwen is de eer gegund dat zij de openingswedstrijd tegen Senegal toebedeeld hebben gekregen en dat is over drie maanden. De dames zitten nog in de kwalificatie en spelen op 5 september in het stadion Galgenwaard in Utrecht tegen IJsland.Volgens berichten in de Media zouden bij het bouwen van de luxe optrekjes voor de voetballers en genodigden in dat olieland honderden buitenlandse hulparbeiders om het leven gekomen zijn en dan kun je wel zeggen tegen zo'n land spelen we niet, maar beter is het om erover te praten en te bidden voor al die mensen die verongelukt zijn en 50 procent van de opbrengst van dit voetbalgebeuren te schenken aan de achterblijvende weduwen van de omgekomenen. Op een staat hier beneden heb ik een recept staan van snacks die gemaakt worden door het opvullen van bv. oranje paprika's gevuld met spek en kaas, met noten en champignons, met gehakt, met diverse groentes of zoals hier op het voorbeeld met kruidenroomkaas en verder met pesto, wat geraspte kaas, wat ringetjes bosui, peper en zout. Je kunt met het bereiden van snacks je gasten met verjaardagen, vergaderingen in uw huis en kennissen, vrienden en buren en anderzijds echt verrassen met die vitaminerijke en lekkere snacks die u hen aanbiedt. Mijn gedachten gaan wel ver vooruit, maar dat is tegenwoordig in de mode, want in Duitsland bieden ze op markten al van alles aan om Weihnachten te vieren en hier in Holland begint die stijl er eveneens al in te komen.
15-08-2022 om 17:59
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen) Categorie:Snacks en andere hapjes
Voorbereiden moeten we ons op een langdurige hittegolf en dat betekent dat we in die periode ons rustig moeten houden, elke dag dienen we vitaminerijk te eten en ook voldoende te drinken om op de been te blijven. In de nachten koelt het wat af en als we 's morgens vroeg opstaan is het raadzaam om de ventilatoren aan te zetten en ramen en deuren te openen om het huis voor de dag in een zodanige conditie te brengen dat het wat koel wordt. Koken en de was doen kan het beste gebeuren op tijden dat het wat koel in huis is. Een groot bezit is natuurlijk airconditiones, maar dat heeft niet iedereen en op bovenverdiepingen zit de binnentemperatuur bij een hittegolf al gauw tegen de 30 graden C of hoger. Wat dienen we met zo'n hittegolf te eten? Dat is voldoende groente en fruit, smeerboter (margarine) en bereidingsvetten, vis, peulvruchten, eieren, noten, zuivel, brood, graanproducten en aardappelen, en heel belangrijk is drinken. Een ijsje als tussendoortje is lekker, het beste is gewoon water-en/of yoghurtijs. Wat thee betreft raad ik u aan groene of zwarte thee, waarin aanwezig zijn flavonoïden (antioxydanten) en buiten wat water en melk is per dag het drinken van drie kopjes thee heel goed voor het verlagen van de bloeddruk, waardoor ook het risico mee verkleind wordt voor een mogelijke beroerte. Een paar kopjes koffie is ook prima en voor de spieren is het drinken van kippen, groentebouillon, en/of bottenbouillon beter dan gebruik te maken van pure bouillonblokjes; dit laatste doordat bouillonblokjes nogal een hoog zoutgehalte bezitten. Hier beneden staan wat aanwijzingen en ook staat er een dieetstaatje voor personen die bepaalde spijzen liever niet willen of mogen gebruiken. Wat kleding betreft om de zon te weren is wit de ideale kleur en wat ik u ook aanraad is als zonwering voor uw ogen een goede zonnebril aan te schaffen en liggend of zitten buiten of op het strand, vergeet niet om gebruik te maken van zonnebrandolie-en of crême en smeer u daar voortdurend mee in! Als u aan het zonnen bent en er staan bomen in het park, tuin of strand, zon 20 minuten en wissel het af door hiernaar een half uurtje in de schaduw te gaan liggen en dit voordat u zich weer laat verwennen door de koperen ploert!