Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
30-01-2013
Op De Vlucht Voor Terroristische Geloofsfanaten
Als we de geschiedenis van de pelgrimstocht der mensheid van de beginjaren van de oerknal of schepping bekijken, dan zien we dat de meeste onenigheden gingen over de verschillende geloven en afscheidingen die in de loop der geschiedenis hun wasdom hebben gekregen. Te vuur en te zwaard is men elkander steeds te lijf gegaan om de ander partij te bewegen hun geloof als het enige ware te beschouwen en te aanvaarden. Dit alles heeft tot op heden net zoveel slachtoffers gekost als er nu mensen op deze aarde zijn. Niet één geloof kunnen we hier tot de uitzonderingen noemen. Heel jammer, want in elk geloof is wel een voorschrift verwerkt dat ons de opdracht geeft goed voor elkaar te wezen. De liefde is het enige inhoudelijke gebod dat ons aanspoort tot verdraagzaamheid en solidariteit met de medemens in nood. In veel landen zien we opstanden van allerlei volkeren en stammen die hun gelijk willen halen door op geloofsgronden hun wil op te leggen aan de andere partij of soms aan een hele gemeenschap. De wreedheid waarmee ze elkaar in naam van hun God bestrijden is onbeschrijfelijk en de mens als wezen met verstandelijke gaven onwaardig. Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor deze terroristische geloofsfanaten. Geen organisatie ter wereld is in staat dit geweld te stoppen. Ik doe daarom een beroep op alle geestelijke leiders van alle gezindten om een vredige boodschap van solidariteit en respect tot de medemens over te brengen aan hun geloofsgenoten en deze in naam van ons aller opperherder, aan te sporen de strijd te staken. Blijven we op deze manier met vechten doorgaan, dan gaan we op korte termijn allemaal onze ondergang tegemoet en hier streeft uiteindelijk niemand naar!
30-01-2013 om 23:05
geschreven door Broeder Everard
Hier in Holland eten we momenteel veel winterse kost, zoals stamppotten en erwtensoep. Ontelbare diners op dit gebied kunt u vinden in mijn kloosterarchief. Een paar van mijn confraters zijn op bezoek geweest in de abdij van San Antonio in het Italiaanse Padua en waren wild enthousiast over het gerecht van de abdijkok broeder Wiro dat bestond uit Tagliatelle met cantharellen met daaraan toegevoegd Mascarpone, een kaassoort die omstreeks 1600 in Lombardije is ontstaan en bereid is uit room met een botervetgehalte van 25 procent, waaraan toegevoegd wijnsteenzuur, waardoor dit alles goed in spijzen verwerkbaar en lekkere smeerkaas is geworden. De naam mascarpone is afgeleid van de spaanse woorden mas que bueno, wat letterlijk betekent "beter dan goed" Die Spaanse naam is in Italië terecht gekomen in een tijd dat Lombardije door de Spanjaarden bezet was; vandaar! Ik had het deze week klaar willen maken, maar ik kon hier in de buurt geen cantharellen krijgen en daarom moeten mijn confraters een tijdje geduld hebben en zeker tegen eind augustus begin september weet ik bij een kennis in het bosrijke Hoendeloo weer van die lekkere verse paddenstoelen op te doen. Hieronder ziet u de receptuur voor 4 personen en u vindt er ook een plaatje waarop zo'n heerlijke schotel is afgebeeld.
24-01-2013 om 21:15
geschreven door Broeder Everard
Kaviaar wordt ook wel eens het zwarte goud genoemd. Onder Kaviaar verstaan we de onbevruchte eitjes van de steur, een vis die al duizenden jaren bekend is en nog eerder dan de nu uitgestorven dinausaurus in zowel de zoute als zoete wateren van onze aardkloot rond zwom.Vroeger waren het landen als Rusland en Iran (het voormalige Perzië) waar we de kaviaar van betrokken.De naam kaviaar, in het Iraans Khag-avar (krachtige koek) dook voor het eerst op zo tegen de 17de eeuw en het waren voornamelijke de heersende vorsten die bij bezoeken van hun vrienden deze lekkernij op tafel hadden staan. Toen na de Eerste Wereldoorlog de kaviaaraanvoer uit Rusland en Perzië stokte, realiseerde de Fransman Emile Prunier zich dat er in de Gironde in het voorjaar paaiende steuren optrekken ter bruilioft en dat er derhalve ook uit de Gironde- 'caviar nouvel pêche'- verse kaviaar te halen was. Wat het precies is kan ik u niet vertellen, maar kaviaar zou een goed alternatief zijn voor sporters als oorbare 'doping'-, want het geeft een enorme energie aan mensen die het veel eten; bovendien is het ook heel goed voor een gezonde potentie! Kaviaar dient men op in een kristallen schaal die op ijs staat. Men schept de kaviaar eruit met een lepel van hoorn of ivoor. Men eet er dik beboterde filterdunne sneetjes bruin roggebrood bij en geoorloofd is het (liever niet!) om er hoogstens een drupje citroensap erbij te doen en een wolkje grofgemalen peper. Ja en erbij hoort hier ook ijskoude wodka of champagne blanc de blancs. Voor ons gewone burgers is op de markt ook verkrijgbaar als imitatie-en/of surrogaatkaviaar gekleurde kuit uit andere vissoorten en ook bekend is de kuit uit de wilde zalm, die verkocht wordt onder de naam zalmkaviaar. Koningin Beatrix is samen met kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima op bezoek in het olierijke sultanaat Brunei. Ze hopen voor ons land orders los te kloppen die onze economie wat opvijzelt en ik hoop dat dit zal lukken. De sultan zou ook een hutkoffer met dollars mee kunnen geven, want het land is schat-en schatrijk, maar dit is maar een advies van de arme broeder Everard die men waarschijnlijk niet op zal volgen. Hier in Holland vindt men in Eindhoven een Rus die hier steur kweekt en interessant is het om te zien hoeveel werk dat dit is. Ook in onze rivieren, die de laatste tijd door strengere milieu-eisen weer wat schoner zijn, is steur uitgezet Klik http://www.annacaviar.nl/pdf/frits.pdf om nog wat meer over de vissoort steur aan de weet te komen. Ik wens u veel leesplezier en tot een volgende keer maar weer!
Zeker weten dat er tijdens het koninklijk banket kaviaar op tafel staat
21-01-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het hardst hebben we gebeden tijdens zwaar granaatvuur en bombardementen in oorlogstijd. Iedereen was bang en het geloof in God en ons aller Moeder Maria was zo sterk dat we-mocht het verkeerd lopen-we rein van geweten en bevrijd van zonden het hemelrijk konden binnengaan. Vlak na de oorlog werd mijn moeder ernstig ziek en in de kapel van het klooster heb ik als seminarist aldoor knielend met gestrekte armen OLH gevraagd dat ze weer spoedig genezen zou. Mijn gebed is verhoord en het gaat na zeer ernstige aandoeningen en veel gebed het nú ook weer wat beter met mijn kwakkelende gezondheid. Echt, beste mensen: ,,Bidden helpt, maar helaas wordt dit weinig meer gedaan"! Veel mensen gaan niet meer naar de kerk, maar dat wil niet zeggen dat ze niet gelovig meer zijn, eerder kunnen we spreken van teleurgesteld. Dat is heel begrijpelijk, want overal heeft de haast toegeslagen en niemand heeft tijd voor de medemens in geestelijke of materiële nood. Een grote klap heeft hier de wereldkerk van ons katholieken ook gekregen door misdragingen van priesters, broeders en zusters, die zich niet gehouden hebben aan hun geloften en onvergeeflijke zonden bedreven hebben door het plegen van onkuise handelingen met aan hun toevertrouwde parochianen, leerlingen, geestelijk gestoorden, zelfs met minderjarigen. De goede getrouwen te nagelaten, beste lezers, maar deze dreun is bij veel mensen heel hard aangekomen en veel slachtoffers hebben hier trauma's aan overgehouden. Van 18 tot 25 januari wordt de internationale bidweek gehouden en binnenkort starten ook weer de bedevaarten naar heiligdommen, die mogelijk kort bij u in de buurt liggen. Niemand is verplicht te geloven dat hier of daar een verschijning is geweest of iets bijzonders gevonden wat ons noopt om daar eens te gaan kijken. Bedevaartplaatsen zijn ontmoetingsplaatsen, je leert er mensen kennen, misschien houd je er nieuwe vrienden aan over en het kan ook wezen dat uw geloof in God en ons aller moeder Maria weer nieuw leven krijgt ingeblazen.
18-01-2013 om 18:54
geschreven door Broeder Everard
Vroeger beschikten kloosters over uitgebreide landerijen en op dat gebied is veel veranderd. Elk klooster had toen ook een opleidingscentrum en honderden studenten waren intern, net als al die broeders die in functie waren als kok, boer, tuinder, schoenmaker, ziekenverzorger of als kleermaker. Het waren meestal de paters die op zo'n seminarie les gaven in talen en andere specifieke lessen die op zo'n instelling onderwezen werden. Heel goed kwamen al die landerijen in die tijd van het rijke roomse leven van pas en de kloosters voorzagen bijna op allerlei gebied in hun eigen onderhoud. Veel kloosters zijn afgebroken en ook veel kloosterordes en congregaties hebben fusies gesloten en dit alles, omdat er weinig roepingen zijn en derhalve geen studenten, paters en broeders die zo'n groot klooster bewonen en die paar mensen die het dan beheren moeten, kunnen vaak de kosten van onderhoud e.d. van zo'n groot gebouw en de beheerskosten van de grote landerijen niet meer opbrengen. Bekend staan de kloosters om hun kennis op het gebied van allerlei, kruiden, spijzen en dranken die er vaak vandaan kwamen en nu vanuit Franse, Belgische, Italiaanse en Duitse kloosters nog steeds gefabriceerd worden. Het waren de kloosters die als eerste kruidenthee, wijnen, likeuren en diverse biersoorten op de markt brachten. Een van die theesoorten was de thee die bereid werd en getrokken van gedroogde citroenbladeren van de citroenplant. Ook is er ooit een pater geweest die eracher kwam dat deze thee zowel op de geest alsmede op het lichaam een gunstige uitwerking had. Zij waren de eersten die bladeren van de citroenplant in alcohol aftrokken en dit middeltje in flesjes op de markt brachten tegen hoofdpijn en indigestieve klachten. In Denemarken maakt men nog steeds een gezondheidsschnaps van citroenbladeren die afgetrokken worden op wodka. In de kloosterkeuken voegen we nog altijd, al verbouwen we het zelf niet meer, citroenkruid toe aan allerlei roomsoepen, zoals asperge-en champignonsoep. Ook bij saladeschotels en gevogelte horen deze kruiden. Hier in het klooster eten ook wel eens bezoekers mee en als ik in de gaten heb dat hier ook zwangere vrouwen bij zijn, dan doe ik altijd de mededeling dat deze geen spijzen mogen nuttigen, waarin citroenkruid verwerkt is. In citroenkruid zit alkaloïde, een stof die goed is voor vrouwen met menstruatiemoeilijkheden, maar vruchtafdrijvend als het gaat om vrouwen die in verwachting zijn. In alle natuurwinkels en grote supers met een kruidenhoekje is citroenkruid (citronella van de Artemisia Abritanum) te koop. Wat ook heel fijn is, kun je stellen dat bladeren van de citroenplant goed in te vriezen zijn en wanneer u zelf zo'n plant verbouwt het hele jaar kunt genieten van deze kruiden. In de farmaceitische industrie wordt vaak met natuurproducten als toevoeging aan geneesmiddelen gewerkt en ook het citroenkruid is hier een gewild middel (zie inzet). Lees a.u.b. http://www.de-natuur.be/pages/citroenkruid.html/ om nog meer over citroenkruid te weten te komen!
14-01-2013 om 17:22
geschreven door Broeder Everard
Een allergie is een bepaalde overgevoeligheid voor allerlei voeding en andere stoffen en voorwerpen. Het uit zich door allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Zo zijn er mensen die een bepaald beroep niet meer uit kunnen oefenen vanwege hun aandoening. Zo ken ik een kapster die allergisch was voor permanentvloeistoffen en nu van beroep verandert is en kraamverzorgster is geworden. Bij ons thuis hadden we vroeger een bakkerij en op een gegeven moment een bakkersknecht die bakkerseczeem had opgelopen door het werken met graanproducten en zijn beroep moest opgeven en toen kruidenier is geworden. Zo zijn er mensen die geen eiwitten kunnen verdragen, ziek worden van melk, geen peulvruchten kunnen verdragen, bij het eten van aardbeien overal uitslag op hun lichaam krijgen. Wat minder bekend is dat er ook personen zijn die door het eten van een banaan of appel doodziek worden en onlangs ontmoette ik een moeder die vertelde dat haar kleuter van twee dag en nacht huilde en geen oog dicht kon maken. Een bezoek aan een bio-resonante-arts bracht aan het licht dat het kind geen gluten kon verdragen en dus zich moest onthouden van allerlei meelspijzen waar die gluten in aanwezig zijn. Veel mensen zijn ook allergisch voor pinda's en peulvruchten en zelfs komt het voor dat er personen allergisch zijn voor gedroogde producten zoals abrikozen, pruimen en ook heb ik het hier in de ziekenboeg meegemaakt dat een broeder doodziek was geworden van het eten van diepvriesproducten, waarbij je jezelf afvraagt hoe het mogelijk is daarvoor allergisch te zijn. Nu zijn het niet altijd allergieën die mensen ziek maken. Ongewassen groenten en fruit kunnen ook link zijn en je weet nooit of de fruitteler of tuinder de juiste tijd heeft aangehouden bij het oogsten van producten die vooraf bespoten zijn. Her en der worden er wel steekproeven gedaan door de Rijksdiensten die toezicht houden op onze voeding, maar die mensen kunnen niet overal tegelijk wezen en zodoende kan het gebeuren dat ongewenste stoffen toch in onze voedselketen aanwezig kunnen zijn. Bij een goede fabriek waar eet-en drinkwaren bereid worden hebben ze een eigen laboratorium, die elke dag bezig is met een onderzoek van hun eigen producten. De laatste tijd komt het veelvuldig voor dat in de voeding ongewenste voorwerpen zitten, zoals stukjes plastic, gedeelten van haarspelden, kralen en andere schadelijke voorwerpen, wat natuurlijk bij consumptie levensgevaarlijk is voor het spijsverteringsorgaan en schade kan toebrengen aan maag en darmen. Wenselijk is dat het personeel aangepaste kleding draagt en het verboden moet zijn armbanden of andere voorwerpen te dragen die bij een klein ongelukje ongemerkt in de voedselketen terecht kunnen komen. Hoe eenvoudig de werkzaamheden ook zijn een gedegen bedrijfsopleiding is geboden om dergelijke calamiteiten te voorkomen. Hierbij plaats ik voor u nog een mooie site die wat uitgebreider ingaat op allergieën als u er wat meer over wilt weten. Klik http://www.mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/14758-allergieen-wat-is-een-allergie.html
07-01-2013 om 15:02
geschreven door Broeder Everard
Op 6 januari vieren we het feest van de Openbaring des Heren. We hebben allemaal op school geleerd dat toen het Jezukind geboren werd het gerucht rond ging dat er een koning geboren was. Voor enkele wijzen uit het Oosten, die allemaal koning waren, was dit een reden om eens op pad te gaan om die nieuwe koning te eren en ze volgden een ster die hun de weg wees naar een plek waar schapen graasden en herders de kudden begeleiden. In een lege schaapsstal rondom de open velden hadden Maria en Jozef, omdat er bij de volkstelling geen fatsoenlijke plaats was in de overvolle herberg, hun heil gezocht om in alle rust tot bezinning te komen. Het was op deze plek dat Maria haar kindje baarde, die Jezus, Heiland, werd genoemd. Vroeger stond bij katholieke gezinnen een kerststal en op het feest van Driekoningen werden de wijzen uit het Oosten aan de oostelijke kant in de kerststal gezet. De stal bleef tot medio januari in de huiskamer staan en werd toen pas afgebroken. Tegenwoordig worden er nog weinig stalletjes gezet en meestal vind men in de huiskamers een kerstboom die, net als tegenwoordig het stalletje, zo omsstreeks deze tijd weer verdwenen is, terwijl de Drie Koningen in feite nog niet gearriveerd zijn. Alles gaat tegenwoordig in een razend tempo en bij veel mensen is de innerlijke rust van leven volledig verdwenen. Toch wordt het tijd dat we ons weer eens wat meer gaan bezinnen en de weg volgen die ons leidt tot innerlijke rust en tevredenheid; alleen door dit levenspad te volgen heeft het leven zin! Het was in de negende eeuw dat de drie koningen een naam kregen. Ik heb een heel leuk staatje opgezocht, waarop u precies alles kunt lezen over het feest van de Openbaring des Heren en wat Driekoningen in feite voorstelt. Ik wens u veel leesplezier en voor het pas begonnen jaar 2013 heel veel vrede in uw hart en moge de Heer u beschermen en behoeden voor alle onheil!
04-01-2013 om 21:56
geschreven door Broeder Everard
Hier in Nederland kom je saffraan weinig tegen. In het wild zie je het nog wel eens staan in Limburg en zo tegen het begin van de herfst staat deze plant met zijn ultra-violette bloemen en rode stampers ongeveer acht dagen in volle bloei en men dient deze dan te plukken om er de saffraan uit te halen. Toch is saffraan bekend als smaak-en kleurstof. De grootste leverancier van saffraan is Iran, gevolgd door Griekenland, Marokko, Kasjmir, Spanje en Italië. Hier in het klooster gebruiken we saffraan in sauzen, soepen en verder in vlees-vis en rijstgerechten. Toen saffraan voor het eerst ontdekt werd, werd het ook nog voor andere doeleinden aangewend als tegenwoordig. Ik heb een leuk staatje gevonden, waarop u dit alles kunt lezen. Literair vond ik een geschreven stukje over de eerste dag van het nieuwe jaar. Ik wens u met dit korte stukje veel leesplezier en hoop dat 2013 voor al mijn vrienden in binnen-en buitenland veel geluk zal brengen en in alle opzichten een fijn jaar voor u zal worden!
01-01-2013 om 17:44
geschreven door Broeder Everard