Vitaminen K: De K staat voor Coagulation en vertalen we dit woord, dan hebben we het over bloedstollingsvitaminen. In onze darmflora schuilt een stof die fyllochinon heet; d.i. een in vet oplosbare stof die vitamine K produceert en stellen kun je dus dat we in die darmen te maken hebben met goedaardige bacteriën die heel functioneel zijn en ons lichaam sowieso al ruimschoots van vitamine K voorziet. We kennen ter stimulering van ons voedingspatroon twee soorten functionele vitaminen K, nl. K1 en K2. K1vinden we in alle groene bladgroenten zoals andijvie, sla, spinazie, postelein etc. en in alle koolsoorten, verder in zeewier, vislever, alle volkorenproducten, yoghurt en in alle plantaardige oliën en vetten, K2 in vlees en kaas. Vitaminen K voorkomt kaalhoofdigheid, is een goed preventiemiddel voor artrose, sterkt onze botten en gewrichten, houdt onze tanden gaaf, houdt ons vaatstelsel soepel en voorkomt ook bloedpropjes in onze aderen. Beter is het om hartkwalen te voorkomen, maar zit je er eenmaal mee opgescheept, let dan goed op je voedingspatroon en volgt de voorschriften van je cardioloog nauwkeurig op. Bakkie leut: En dan hebben we het over onze koffieconsumptie. Koffie bezit veel goede eigenschappen: het voorkomt slaperigheid, houdt onze geest wakker, verlos ons van een opgelopen 'Bachusallergie' en vandaag las ik op Internet dat koffie als drank polyfenolen herbergt en dit middel bezit een antibacteriële werking dat zeer effectief optreedt tegen tandbederf. Je moet de koffie dan wel flink sterk (zwart) en zonder toevoeging van suiker, melk of andere middeltjes drinken. Direct start het WK-voetbal in Brazilië en als supporter daar aanwezig moet je maar eens zo'n Braziliaanse koffieplantage bezoeken. Brazilië is de grootste koffieleverancier van de wereld, op de tweede plaats komt Guatemala, verder Ethiopië, Antigua, Panama en eveneens een hele goede koffiesoort komt uit onze oude kolonie Nederlands-Indië. Beroemd was vroeger de Java leg-koffie, een soort die vaak bewerkt was door de boeboek, een kevertje die, net als bij ons de spreeuwen bij de kersen, zo'n boontje aanvrat en niet iedereen was daarop gesteld, maar ik draaide die boontjes met plezier door de koffiemolen en met een tipje zout en een half theelepeltje cacao erbij zette je daarvan een bakkie leut die overheerlijk was. Blogbezoekers die het WK-Voetbal willen zien kunnen terecht op het blog van mijn 'tweelingbroer' Eef. Raadpleeg op links van dit familieblog http://www.bloggen.be/eef/ de rubriek nieuws en geniet een paar weken van dit grootse voetbalspektakel, drink als tussendoortje veel koffie en vergeet vooral, om uw hartritme op peil te houden, de extra ingeslagen vitamine K niet in te nemen! Roomboter: Over allerlei vetten wordt vaak geschreven, zo ook over roomboter. Hoe vaak heb ik niet gelezen dat roomboter slecht is voor de mens: je aders gaan ervan dichtslibben en het is een van de grootste boosdoeners voor je hart. Het tegendeel is vastgesteld door voedingsonderzoekers van de universiteit van Cambridge. Bij dit onderzoek waren 600.000 mensen uit 18 landen betrokken. Kunnen we nu maar raak allerlei vetten eten? Dat ook weer niet, want dat is afhankelijk van leeftijd, geslacht en werkzaamheden. Mensen die altijd in beweging zijn kunnen, als er geen voedselallergie in het spel is, naar behoefte eten en zij die bv. de hele dag achter de computer zitten kunnen ook rustig vet naar binnen werken, maar ik raad deze mensen dan wel aan zich toch minstens een half uur per dag te bewegen en met mate te eten. Echte dikmakers zijn suikers en koolhydraten; Als je teveel in 'Zoetland' vertoeft, loop je eerder dan met vetten het geval tegen obesitas of diabetes aan; In combinatie met allerlei dierlijke vetten zit je dan volkomen verkeerd. Alles met mate, dat is de weg!
 Onder koffie verstaan we de ontvelde zaden van de koffieplant en/of struik die hierna gedroogd, gebrand en vermalen worden

 Hier beneden de Espresso Macchiato; een koffie met melkschuim


|