Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
27-07-2018
Vandaag Eten We Indiase Viscurry met Broccoli
Vandaag eten we een heerlijke en vitaminerijke schotel en deze is samengesteld met de hoofdelementen rijst, stukjes visfilets en broccoli. Op een staatje vindt u wat er precies nodig is om deze schotel op tafel te brengen. Weliswaar zitten we momenteel in een hittegolf en de meeste huisvrouwen en mannen hebben met dit warme weer mogelijk niet veel zin om een dergelijke schotel klaar te maken. Druk het recept wat u hier leest af en maak het klaar op een dag dat het weer wat luchtiger is geworden. Op broeder Everard vindt u genoeg diners die wat minder aandacht verdienen en supergauw klaar zijn. U bent echt nergens aan gebonden! Wenst u dit diner vandaag toch op tafel te brengen dan wens ik u veel succes met de bereiding ervan!
27-07-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Weekend begint langdurige hittegolf en wat adviseert broeder Everard?
We ontkomen er niet aan, maar landelijk stijgt het kwik met het weekend boven de 30 graden C en wat staat ons te doen en wat gaan we allemaal eten of drinken? Gaan we naar buiten, draag dan luchtige witte of kaki kleding en zet ook een hoofddeksel op. Ga beslist niet bloot onder de felle zon liggen, zoek de koelte op en wel op een beschutte plek. Dat kan binnen of buiten zijn en buiten onder een boom, waarbij een notenboom de beste beschutting geeft. In de ochtend is buiten vertoeven veelal niet bezwaarlijk, maar 's middags beter niet. Een goede koelinstallatie in uw huis is een pre, maar niet iedereen beschikt hierover. Weer zoveel mogelijk de zon. Gooi in de vroege ochtend alle deuren open, maar zodra de zon fel gaat schijnen dient u alles te sluiten. Er zijn wel enkele goede ventilatoren te koop, maar er zijn er ook in de handel die totaal niet werken. Kijk op internet wat de beste zijn! Drink voldoende en raadzaam is gewoon water uit de kraan, waaraan u het beste wat citroen-of limoensap aan toe kunt voegen; wat ook ideaal is wat gember of muntblaadjes. Wat ook goed is voor de dorst is kokoswater en biologische karnemelk. Een ideale dorstlesser is tevens het sap uit de cactusachtige plant de Aloë Vera. Wat de meeste mensen niet weten is dat de beste dorstlesser warme thee is, want thee heeft de eigenschap een warm lichaam af te koelen. Met warm weer heeft iedereen wel zin in een ijsje en het liefst een coupe met alles erop en eraan, maar beter is een gewoon waterijsje en verder niets. Mensen die met vakantie het warme Spanje wel eens bezocht hebben zullen ongetwijfeld kennis gemaakt hebben met Gazpacho. Dit is een koude soep, bereid met komkommer peterselie, sjalotjes, munt en crème fraîche. Niet te vertellen hoef ik dat alle zomerse fruitsoorten die nu verkrijgbaar zijn ook goed zijn bij dit warme weer en van de groentes raad ik u aan alle slasoorten en verder andijvie, rucola, tuinkers, spinazie en zeekraal. Wat ook prima groente is dat zijn radijsjes en asperges, maar de oogsttijd hiervan is voorbij. Aan salades in deze hittetijd kun je het beste toevoegen noten, zaden, pitten, kiemen (alfalfa), wat peulvruchten of kappertjes. Voor de myeline in de verstijfde spieren is een kop bouillon, een zoute haring, augurken en ansjovis ook een prima bijkostje. Als brood raad ik u aan volkoren en/of speltbrood. Gebruik licht beleg dat niet vet zoet of te zout is. Wil je rijst met sushi bereiden, gebruik dan ook zalm of surimi of vegetarisch met komkommer, omelet, avocado en/of shiitake. Gebruik bij deze bereiding een pan met dikke bodem én met betrekking tot de rijst geen metalen schaal! De hoeveelheid vocht die we met een hittegolf dienen in te nemen is voor mensen met vochtbeperking anderhalf tot twee liter en voor iemand die in de weer is minstens drie liter. Tegenwoordig zit overal zout in, maar mensen die overmatig zweten doen er goed aan wat vaker een zoute haring te eten of alle dagen een kop sterke bouillon.
19-07-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op een staatje heb ik staan de symboliek van de perenboom, maar dat is niet het enige waar ik het over hebben wil. Hier in de Betuwe en ook op de Zeeuwse eilanden vind je nog veel fruitbomen. Vroeger trof je bij particulieren hier en daar ook nog wel eens een perenboom in de tuin, maar hier in het wijk ben ik tot op heden nog geen perenboom tegengekomen. Toch zijn er nog wel enkele fruitkwekers hier in de omgeving die er peren op na houden. De perenboom vond ooit in Centraal-Azië en de Kaukasus zijn bakermat. Net als met alle andere fruitbomen moet je, wil je peren gaan kweken, er wel iets vanaf weten. Zet je zo'n boompje er neer dan moet je alles over het snoeien weten en wel dat dit het beste kan gebeuren zo tegen half november en eind februari. Er komt ontzettend veel bij kijken! Verder moet je veel geduld hebben eer je de eerste oogst kunt binnenhalen. De wachttijd kon wel eens 6 tot 8 jaar in beslag nemen. De bestuiving van de peren vindt plaats door de wind of insecten en wel van de ene bloeiende plant/boom op de andere. De peer groeit het best op voedzame grond die wat aan de zure kant is, verder houdt de peer van een zonnige en beschutte plaats. Zoals bij alle fruitbomen dien je ook goed op de hoogte te zijn van de verschillende ziektes die op de perenboom kunnen afkomen en dat zijn er nogal wat. Zo kennen we stambasisrot, kanker, schimmelinfecties, perenbladgalmijt en perenbladvlo. Gooi nooit blad en snoeihout van de perenboom op een composthoop en zeker niet als het om zieke bomen gaat want niet ondenkbaar is dat hierdoor infecties en zelfs her-infecties door kunnen ontstaan van fruit en andere gewassen die daarmee bemest worden. Zoals met alles zijn er wel bestrijdingsmiddelen tegen perenziektes en hierbij noem ik de middelen pyrethrum, mierosulfo en desis. Deze middelen kunnen het beste in het vroege voorjaar gebruikt worden. Bekende handperen zijn de Beurré Hardy, de Conference, de Triomphe de Vienne en de Doyenné du Comice. De bekendste stoofperen zijn de Gieser Wilderman en de Brederode. Hier in Holland komen zeker nog wel 90 andere perensoorten voor. Net als een appelbol kun je van een wat compacte peer met daaromheen bladerdeeg ook een 'perenbol' bakken, van stoofperen compotes maken en niet ongebruikelijk zijn kleine stoofpeertjes als versiering (dressing) op een koude schotel of op kaastoastjes. De perenoogst begint in de derde week van augustus en duurt tot eind oktober. Peren zijn gezonde vruchten en dagelijks buiten een appeltje ook een handpeer is goed voor uw gezondheid. Peren bevatten buiten vitamine A, B, C en E foliumzuur, vezels, kalium, mineraalzouten, vruchtensuiker, jodium, ijzer en calcium.
12-07-2018 om 19:54
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we een milde rijstschotel op tafel brengen. Het mag dan warm weer wezen, maar deze schotel Tjap Tjoy met krab en peterselierijst is in een mum van tijd bereid. Het is in deze zomertijd de gewoonte om veel verse groente te eten waarbij de bladgroenten centraal staan. Niet verkeerd is het om ook eens een lekkere wok schotel te bereiden. Wat vers fruit hierna uit een echte kersenboomgaard hier uit de buurt is niet verkeerd en zorg dat het kersensap niet op uw kleren terecht komt. Ik wens u veel succes met de bereiding en tot een volgende keer maar weer!
07-07-2018 om 15:31
geschreven door Broeder Everard