Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
29-03-2016
Macaroni met Zalmsaus
Vandaag heb ik voor u staan een macaronischotel met zalmsaus. Het is een volwaardig diner voor 4 personen met als ingrediënten broccoli, macaroni, gesnipperde ui, olijfolie, bieslook, zalmblokjes, peper en zout. Het is nog steeds niet echt lente en daarom met al dit vochtige en winderige weer zou, om uw spierstelsel in evenwicht te houden, een stevig bouillonsoepje vooraf echt aan te bevelen zijn. Als nagerecht beveel ik u aan wat fruit of een lekkere vruchtenyoghurt. Op 1 april gaat de temperatuur stijgen en op 2 april zitten we al vroeg aan zomers terrasweer. Zo gaat dat hier in Holland en met de overgang van een zee naar een subtropisch klimaat in het vooruitzicht is dit op-en-neerweer van wisselende temperaturen en weersgesteldheden de komende jaren schering en inslag! Hieronder op een staatje vindt u de bereidingswijze en een afbeelding van dit gerecht. Veel succes ermee!
29-03-2016 om 14:01
geschreven door Broeder Everard
Al jaren verkeert de wereld in gevaar. Misschien was het ons egoïsme die deze maatschappij van meer weelde, meer uitgaan, zedelijk verderf, ontkerkelijking, ontevredenheid bij de misdeelde massa, overal oorlog, platgebombardeerde steden in landen die we vroeger rekenden tot de heilige plekken, miljoenen mensen op de vlucht, een wereld met een handjevol rijken en veel mensen die in bittere armoede moeten leven en geen kant meer op kunnen en totaal ontheemd zijn. Is dit niet de wereld waarin veel mensen ontevreden zijn en overgegaan zijn, aanvankelijk om alles te verbeteren, maar nu geharde terroristen zijn geworden die de hele maatschappij in angst en schrik gebracht hebben en dagelijks overal aanslagen plegen? Wat kunnen we daar tegen ondernemen? is het wenselijk dat we voortdurend een oog om oog, tand om tand gevecht voeren om dit terrorisme in de kiem te smoren of moeten we toch nog een keer proberen met ons allen aan tafel te gaan zitten om dit probleem met minder geweld opgelost te krijgen? Niemand weet hier het goede recept voor en het geweld en de daaruit vloeiende ellende blijft maar doorgaan. Laten we met de paasdagen samen met alle kerkgenootschappen bidden en daaronder versta ik samen met alle geloven die we hier op aarde belijden. Onze kerkleiders dienen in deze een eenheid te vormen, want uiteindelijk is er niet één geloof dat haat predikt en een kerkelijk leider die dit wel doet, is afgedwaald en dient het leiderschap ontnomen te worden. Laten we bidden voor alle mensen die tot op heden door oorlogsgeweld of terrorisme zijn omgekomen. Het is voor eenieder een goed begin om een fijn paasfeest te vieren en misschien wel een begin dat leidt tot vrede en een nieuw rustig en onbedreigd bestaan voor ons allemaal.
Aan allen die met geweld te maken hebben gehad en zijn omgekomen
26-03-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De Goede Week, waarin we het lijden en sterven herdenken van Jezus, werd afgelopen dinsdag wreed verstoord door de aanslagen te Brussel. Eraan gewend zijn we dat we dagelijks geconfronteerd worden met berichten uit Azië en Afrika waar dagelijks terroristische aanvallen plaatsvinden. Sinds het westen zich is gaan bemoeien met betrekking tot allerlei landen buiten Europa en openlijk deelneemt aan de onderlinge strijd die in landen als Israël, Afghanistan, Irak, Syrië, Jemen, Mali etc. gevoerd wordt, is er een onderlinge haat ontstaan die zijn weerga in de geschiedenis niet kent. Het zijn niet allemaal terroristen die door onze bommen getroffen worden. Dagelijks sterven daar buiten Europa door oorlogsgeweld ook gewone burgers. In de Tweede Wereldoorlog hebben we ook met bombardementen te maken gehad en duizenden gewone onschuldige burgers werden hierdoor gedood. Zowel vriend als vijand lieten deze bommen boven onze steden en dorpen los en zij die hierdoor familieleden, vrienden en kennissen verloren, wezen niet alleen naar Nazi-Duitsland, maar ook naar de Geallieerden die vaak klakkeloos ergens bommen losten terwijl er geen vijand te bekennen was. Meer dan 100 terroristische organisaties zijn momenteel operationeel in deze wereld en we bevinden ons als het ware in een onzichtbare oorlog waar moeilijk vat op te krijgen is. We leven in een wereld van verschrikking en als christenen kunnen we alleen maar bidden en wensen dat dit geweld ooit eens ophoudt. Alle respect heb ik voor die mensen die zonder onderscheid des persoon hulp verlenen aan zowel vriend als vijand en ook voor hen die proberen oorlogsslachtoffers weer terug te brengen in onze maatschappij. Vandaag is het Witte Donderdag, de laatste dag dat onze Heer Jezus met de apostelen bijeen zat, als nederige knecht hun voeten waste en zij allen gezamenlijk de maaltijd gebruikten. Hierna werd hij in de Hof van Olijven gevangen genomen, tot landvoogd Pilatus gebracht en op Goede Vrijdag stierf hij de kruisdood. Vanavond kunt u via de TV de Passion volgen die dit jaar plaatsvindt te Amersfoort. Onze Heer Jezus die met palmzondag nog met veel bazuingeschal als een koning Jeruzalem binnengehaald werd, wordt nu als oproerkraaier door zijn eigen volk bespot en aan de schandpaal genageld. Met Paaszaterdag treuren we om zijn dood, maar ontsteken ook het vuur naar nieuw leven en met Pasen herdenken we de dag dat Heer Jezus uit de dood verrezen is. Ik hoop dat de aanloop naar Pasen en alle nare gebeurtenissen die we deze week meegemaakt hebben uw hart niet vol haat vult, maar u aanspoort tot bezinning en u de kracht geeft om met de naasten om u heen een betere wereld op te bouwen. Ik heb deze keer geen uitgebreid paasdiner staan, maar wilt u toch iets lekkers klaarmaken, kijk in het archief van broeder Everard naar speciale feestgerechten of raadpleeg de website www.allrecipes.nl Ongetwijfeld vindt u daar wel iets dat u met Pasen wenst klaar te maken.
24-03-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag is het de feestdag van de Heilige Jozef, de voedstervader van ons aller Heer Jezus. Hij was een eenvoudige timmerman uit Nazareth, 'n man van weinig woorden, maar wel iemand met veel plichtsbesef en enorm goedhartig. Morgen is het Palmzondag en herdenken we de dag dat onze Heer Jezus zijn intocht maakte in Jeruzalem en daar als het ware als een koning ontvangen werd. Het kan verkeren, want enkele dagen hierna wordt hij gevangen genomen en door zijn eigen volk en ook door zijn beste volgeling verloochend en op Goede Vrijdag sterft hij de kruisdood. De kern van ons geloof begint met zijn verrijzenis We herdenken dit dagelijks in de Heilige Mis in het Credo. Was dit niet gebeurt dan had ons geloof weinig inhoud gehad en ondanks de onkerkelijkheid heden ten dage zou het hele katholieke geloof al lang op de rug gelegen hebben. We laten ons tegenwoordig veels te veel beïnvloeden door de media en de omgeving om ons heen. Een bekende filosoof heeft ooit eens gezegd dat een mens een product van zijn omgeving is. Ik weet hoe moeilijk het is om in deze gistende tijd van geloofsafkeer, allerlei vreemde hypotheses, oorlogen, echtscheiding en racisme te leven volgens de Geboden die de Kerk ons voorgeschreven heeft en de weg te volgen van onze Heiland die de kruisdood gestorven is. Bid als gedoopt katholiek elke dag één onze Vader en Wees Gegroet om toch bij de aloude geloofsclub te behoren en volg de weg van je hart en open de ogen voor de noden in de wereld. Ik ben ervan overtuigd dat dit de weg is om te volgen en waardoor je niet opgaat in de grauwe massa die alles maar goedvindt en nergens bij stilstaat. Probeer in de Goede Week die morgen begint ook goed te wezen voor mensen die minder bedeeld zijn en een beroep op ons doen en sla ook eens acht op mensen die door oorlogsgeweld op de vlucht zijn geslagen en scheer de massa niet over één kam voor mogelijk een paar slechteriken die zich onder hen bevinden, want echt dan ben je verkeerd bezig. Nog steeds geldt in deze het aloude spreekwoord: ,,Wie goed doet, goed ontmoet!" Aanstaande maandag 21 maart, de lente is dan net begonnen, dan is het Anti-Racismedag en de eerste dag van de Goede Week dat u zich verdienstelijk kunt maken door hier met woord en daad bij stil te staan. Ergens moet een nieuw begin gemaakt worden, doe het nú!
19-03-2016 om 15:23
geschreven door Broeder Everard
Vermouth is een versterkte wijn die op smaak gebracht is met aromatische planten en kruiden. In de 18e eeuw is Vermouth ontstaan uit een Duitse wijn (Vermut) die vermengd was met alsemkruid. De Duitse wijn Belsazar kunnen we nog steeds tot de 'Vermut-wijnen' rekenen. Heel bekend is de Martini Vermouth uit het gebied rond Turijn (Italië) en de Noilly Prat Vermouth uit Frankrijk. Met de recepten lopen de fabrikanten niet te koop. We kunnen ervan uitgaan dat aan de meeste wijnen die onder de naam Vermouth op de markt gebracht worden, toegevoegd kan wezen absinthkruid, kinine, vanille, bepaalde suikers, tijm en soms bepaalde zuren; welke? ,, Dat is de vraag!" We kennen witte, rode en dry. Vermouth-Dry wordt veelal gebruikt in combinatie met cocktails. In de meeste vermouth's treft u een alcoholpercentage van 12 tot 15 procent alcohol. Er zijn enkele dry's die 18 procent alcohol bevatten. Verklappen kan ik u dat Vermouth uitgeroepen is tot de lentedrank van 2016 en straks zittend op een zonovergoten lentezonterrasje bestel je een Vermouth Rosso met ijs, een schijfje sinaasappel en loopt het tegen het middaguurtje laat het dan serveren met Tapas; een echt Italiaans smaakvol aperitiefje. Waar u zich ook bevindt houdt er rekening mee dat u zich ten allen tijde moet houden aan de Vermouth-code die luidt:,, Indien ge vermoedt dat ge ver moet, drink dan niet te veel Vermouth."
15-03-2016 om 18:30
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN
Vandaag heb ik voor u staan het gerecht Teriyaki: prei met mango en biefstuk. Dit is een gerecht voor twee personen, mild van smaak, kindvriendelijk en binnen de kortste keer klaar en op tafel. Het tweede gerecht is Tjap Tjoy met gemberrijst. Het is een kruidig wokgerecht en binnen een half uurtje klaar om geserveerd te worden. Ik zou zo zeggen:,,Kies u maar"! Op staatjes hier beneden vindt u de benodigdheden voor genoemde gerechten en hoe u deze het beste bereiden kunt. Tevens staan de gerechten als zodanig afgebeeld. Heeft u al een receptencartotheek "broeder Everard" aangelegd? U kunt elk staatje hier beneden apart afdrukken en daarin vrijelijk opnemen.
10-03-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Tegenwoordig zijn er nog heel weinig huisvrouwen of huismannen die zelf pudding bereiden. Vroeger, pakweg voor ruim een halve eeuw geleden, deden we dit allelmaal zelf. Je had prachtige puddingvormen en zo'n pudding kwam dan als nagerecht op een schaal op tafel. De melk werd bij de boer gehaald of aan huis kwam de melkboer. Karnemelk uit die tijd hielden we bij Wetters op de Polseweg op het Huissen-Zand. Geholpen werd ik altijd door de oude mevrouw Wetters die Hoogduits sprak en onthouden heb ik dat Buttermilch op z'n Hollands karnemelk was. De familie Wetters hadden een echt zuivelbedrijf waar alles op dat gebied nog eigenhandig bereid werd. Eerlijk gezegd vond ik de artikelen die van kleine familiebedrijfjes afkwamen lekkerder van smaak dan tegenwoordig. Het eigen bereiden van pudding werd steeds makkelijker, want op een gegeven moment waren er pakjes puddingpoeder in de handel, waarbij je met melk erbij de pudding zelf kon aanmaken, op een gegeven moment had je ook al klop-kloppudding: poeder in een beslagkom, water erbij, flink kloppen tot een luchtig en stijgend beslag, een tijdje laten staan en op tafel. Tegenwoordig zijn bijna alle puddingsoorten kant en klaar in de supers verkrijgbaar, maar eerlijk gezegd gaat er toch niets boven de pudding die vroeger door ons moeder of grootmoeder bereid werd. Voor u staan heb ik enkele recepten uit die tijd en ik zou zo zeggen: ,,Aan de slag ermee"!
03-03-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard