Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
24-08-2011
CASSOULET D'ARTAGNAN
Ja, als hier in het moederklooster Franse broeders vertoeven moet je het menu aanpassen, want het zijn echte 'fiemeltjes' die Franse confraters. Als je met specifieke Hollandse of Vlaamse gerechten op tafel komt lopen ze een half uur te ruiken en is het eten onderhand koud. Daar in de kleine valleien van Frankrijk, omringd door bossen met daartussen wijngaarden en zonnebloemen, wonen toch geen kleuters, want het is de streek waar D'Artagnan (1611-1673), de eerste schermmeester van Lodewijk X1V geboren is. Maar ja, smaken verschillen en daarom komt er vandaag cassoulet op tafel en wat hebben we voor een schotel voor 8 personen nodig? Om te beginnen 1 kg witte bonen, een pond knoflookworstjes, 500 gram varkenskrabbetjes, een pond lamsborst, 200 gram spek, 2 uien, enkele kruidnagels, 1 bosje peterselie, 3 laurierbladeren, tijm, 3 knoflookteentjes, wat zout, versgemalen peper en paneermeel. We gaan aan de slag: Was de witte bonen in koud water, zet ze op eveneens in koud water, breng ze op hitte en laat ze hierna afgedekt ongeveer drie kwartier in dit water staan. Giet ze hierna af. De bonen zijn nu gereed om te worden gekookt; dus op hitte brengen, hierna afgedekt drie kwartier laten staan, dan koken. Leg op de bodem van een grote stoofpot een stuk spekzwoerd met de vette kant naar boven. Leg hierop de bonen met de uien, die bestoken zijn met kruidnagel, de geplette knoflookteentjes, peterselie, laurier, tijm, de varkenskrabbetjes en het spek. Leg er het laatste half uur ook de knoflookworstjes bij. Ondertussen braadt u het aan stukken gesneden stuk lamsborst in wat boter bruin. Wrijf nu een grote aardewerk stoofpot van binnen in met knoflook. Leg daarin de bonen met het vlees, de aan plakjes gesneden worst, het spek en het vlees dat u van de krabbetjes afneemt. Strooi er paneermeel over, sprenkel er wat gesmolten boter op en laat deze korst gratineren. Roer de korst er weer door, strooi er opnieuw paneermeel en boter op, laat het geheel weer gratineren enzovoorts. Herhaal dit alles minstens drie maal. Bij dit Gasconse gerecht smaakt een koele rosé of witte wijn voortreffelijk. Zuster Margriet laat u zo'n aardewerken stoofpot zien, maar omdat ze haar kapje niet droeg, verbood gedoogoverste Geert Wilderman me om de foto rechtstreeks te plaatsen; dus vindt u deze in de bijlage!
Alvorens we het recept wat ik gemaakt heb (een beetje caloriearm) , gaan afdrukken even iets over de Katholieke Jongerendagen die van 16 t/m 21 augustus gehouden worden te Madrid. Op de Plaza de la Cibeles werden de ongeveer 500.000 jongeren welkom geheten door de Spaanse kardinaal Antonio Rouco Varela. Ook Paus Benedictus XV1 zal morgen de jongeren toespreken. De Kerk blijft ondanks allerlei troubles en zaken, waarvan verschillende gebeurtenissen, zoals onzedelijk gedrag en misbruik van minderjarigen echt niet door de beugel kunnen, in beweging. Economisch is Spanje een arm land geworden en in diverse kranten las ik dat er ook weer de nodige aanmerkingen waren op de kostenfactor van v.n.l het bezoek van de Paus dat in de miljoenen zal lopen en op het conto van de Spaanse belastingbetaler geschoven zal worden. Mogelijk zullen op hoog kerkelijk niveau bepaalde veranderingen moeten komen om wat positiever tot de mensheid over te komen; echter de eenvoudige priester die netjes leeft en de simpele gelovige kunnen we niet in de schoenen schuiven wat er allemaal verkeerd is gegaan. We zullen maar weer afwachten wat de boodschap van de Paus tot de jongeren is en beste mensen, handel meer naar eigen geweten: ,,Wees humaan tot uw medemens en weet voor uzelf goed het verschil tussen goed en kwaad in te schatten"! Gaat u heen in vrede zeiden we vroeger tot de gelovigen en iedereen keerde na de preek van mijnheer pastoor, de rabbi, de imam of de dominee bevrijd huiswaarts! In de harten van de meeste gelovigen is, in deze wereld in beweging, een wilde stroom van ongenoegen ontstaan en met ons allen moeten we proberen deze in te dammen en te zorgen dat de schaapjes op het droge blijven! Aan de kerkelijke leiders de taak om ons allen te verenigen binnen een leefbare wereld van rust en vrede in onze harten! Klik voor wereldwijd katholiek nieuws: http://www.katholieknederland.nl De biecht is hier in Nederland niet afgeschaft, maar welke katholiek gaat zijn zonden nog belijden? Met het jongerencongres in Madrid hebben ze een heel biechtpark ingericht en wat voor taal je ook spreekt in ieder 'tentje' is een biechtvader aanwezig die u kan verstaan. Ik vond het zo interessant dat ik van dit biechtpark een foto heb afgedrukt, die u vindt onder de bijlage (n)
Consternatie door Ochtendgymnastiek in de Kloostergangen
Pater Bernardus is zojuist teruggekeerd uit de Verenigde staten waar hij in Salt Lake City (staat Utah) een congres bijgewoond heeft van de Mormonen, een geloofsgemeenschap in Amerika. Deze Mormonen zijn op sommig gebied heel modern en op ander terrein zou je denken te doen te hebben met mensen die van geloof streng gereformeerd zijn. Erg geïnteresseerd zijn ze in sport en veel Mormonen zijn lid van een honkbal of basketbal club. Als tussendoorjes tijdens zo'n sportfestijn zie je optredens van dames of heren die een bijzondere dimensie aan het sportgebeuren weten te geven en de toeschouwers te vermaken. Pater Bernardus heeft gisterenavond in de aula wat filmpjes laten zien uit de USA en er was ondermeer ook dit filmpje bij en iedereen die wat aan het uitdijen is raad ik aan aan ritmische gymnastiek te gaan doen. U moet maar eens dit filmpje http://blip.tv/play/Ae+9MJOSSA bekijken en deze bewegingen van die jonge dames maar eens nadoen. Vandaag moeten we ons allemaal tot nader order verplicht terugtrekken op de eigen slotkamer. Er is geen Angelus, diner, goûté of recreatie. Onze gedoogoverste Geert Wilderman wist niet wat hij zag toen hij vanmorgen enkele zusters in nachtgewaad bezig zag met touwtje springen in de kloostergangen, terwijl enkele broeders en paters het geheel gade sloegen. Wat hieraan verkeerd geweest is vragen we ons allemaal af, want alle dames die deze geweldige demonstratie gaven waren allemaal keurig gekleed en wulpse bewegingen heb ik ze echt niet zien maken en onze soeurs hebben in nachtgewaad al helemaal hun charme verloren en wie daar van ondersteboven raakt en tot onkuise gedachten komt moet heel gauw een psychiater bezoeken! Inzet verbijsterd zusterke Alisa en als bijlage springende soeur Angela.
Vroeger bij ons thuis in het Horecabedrijf kwam er als een van de lekkere puddingen altijd naast echte Citroen pudding en Charlotte Russe ook een Chipolata pudding op tafel, Bij een diner met 80 personen en dat was vroeger zo, want bij een bruiloft zaten alle familieleden van neef tot tante aan de feestdis, en moest je zorgen dat er zo'n 10 schalen met puddingen waren, waaruit een keuze gedaan kon worden. Een diner van 12 gangen was destijds heel gewoon en uren zat men aan tafel. De heren aten in die tijd wel een pond vlees per persoon en er werden ook wedstrijden gehouden tussen de mannen wie het meeste naar binnen wist te werken. Op zo'n boerenbruiloft werd er echt gebunkerd. 's Avonds kwamen de buurtbewoners en vrienden er tevens nog bij en was zo'n zaal gevuld met 120 vrolijke mensen die onder de klanken van een feestorkestje de avond vulden met een borreltje, wijntje of pilsje en er tussendoor een dansje maakten. We gaan nu een schaal pudding voor 5 personen maken en wat hebben we nodig? 2 dl. melk, wat vanillesuiker een paar eidooiers, eiwit, 50 gram suiker enkele velletjes gelatine een klein decilitertje slagroom, 10 gr. natte snippers (dus gesuikerde en gedrenkte sinaasappelschillen), 10 gram rozijnen, 20 gram geconfijte vruchten, 20 gram biscuits de savoie en als likeur marasquin. We gaan ermee aan de slag: De biscuits bedruppelen met de likeur en ze even laten staan totdat we ze nodig hebben. De vorm heel licht in-oliën. De gelatine weken in koud water. De melk aan de kook brengen, de eidooier (s) uitroeren met een deel van de suiker en hiermee de melk binden. De pan van het vuur nemen en de geweekte gelatine toevoegen. De snippers en vruchtjes klein snijden, de rozijnen wassen en hierna ongeveer 5 minuten wellen. Rozijnen, snippers en vruchtjes toevoegen aan de gebonden melk. Wanneer de massa op vladikte is, de slagroom en het (de eiwit ten) stijfkloppen en de vla er langzaam en voorzichtig doorheen scheppen. Een deel van de puddingmassa giet je nu in de vorm, hierop leg je de met marasquin ingedruppelde biscuits, zonder dat deze elkaar of de wand raken, hierop weer pudding gieten en zo de vorm laag voor laag met bisquits en pudding vullen. De afgekoelde en stijf geworden pudding keren en hierna garneren met vruchtjes en wat ook leuk is om hier of daar een figuurchocolaatje te gebruiken. Wat had je gedacht om aanstaande zondag op tafel te brengen? Wat denkt u van een lekkere aspergesoep vooraf, hierna aardappelen met doperwtjes met een mals biefje erbij en tenslotte de pudding. Ik zou zo zeggen: ,,Allemaal een fijn weekend en bon appétit"!
12-08-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Ieder jaar op 15 augustus vieren we het feest van Maria Hemelvaart. In alle christelijke geloven wordt zij geëerd als de moeder van de Heer Jezus en ook Moslims geloven in Maria.Over de Tenhemelopneming van Maria is een verhaal opgetekend door een zekere Gregorius van Tours (538-594) en die schrijft: ,,Toen de apostelen hoorden dat Maria zou sterven, gingen zij naar haar huis om haar in alles bij te staan. ,,En zie, toen zij de geest gaf, kwam de Heer Jezus met zijn engelenschare, nam haar ziel en gaf die aan de aartsengel Michaël". ,,Plots waren ze allen verdwenen"!. ,,'s Morgens vroeg namen de apostelen haar lichaam op en legden het in het graf in afwachting van de komst van de Heer". ,,Zie, en wederom stond de Heer bij hen, gelastte zijn engelen het lichaam uit het graf te nemen en te brengen naar het hemelrijk". Verwonderd zagen de apostelen het lichaam in een wolk verdwijnen. En zo is de Heilige Maria afgevoerd naar het Hemelse paradijs, waar ze met haar ziel verenigd is. Maria Hemelvaart werd al heel vroeg binnen de Oosterse Kerk gevierd en herdacht. Binnen de Oosterse kerk hebben ze wat andere herdenkingsdagen en dat zit hem in het feit dat zij de Juliaanse kalender nog steeds aanhouden en wij de door Paus Gregorius X111 ingevoerde Gregoriaanse tijd. Paus Pius X11 heeft de Tenhemelopneming van Maria in 1950 tot dogma verklaard, hetgeen wil zeggen dat alle katholieken dit moeten geloven. Afgelopen zondag werd me de vraag voorgelegd waarom Pasen Pinksteren en 's Heren Hemelvaart steeds op verschillende data vielen en b.v. dagen als Kerstmis en Maria Hemelvaart wel op een vastgestelde datum. Paus Gregorius X111 heeft in 1582 een andere data-vaststelling m.b.t. het kerkelijk gebeuren ingevoerd en het Paasfeest valt altijd na de eerste zondag volgende op de dag dat het vanaf de eerste Lentedag volle maan is geweest, dus de Lente begint op 21 maart. Pasen kan dus vallen tussen 22 maart en 25 april. Hemelvaart valt altijd op de veertigste dag na Pasen en Pinksteren op de vijftigste dag na Pasen. In 2011 viel Pasen op 23 april, Hemelvaart op 2 juni en Pinksteren op 12 juni. In 2012 gaat Pasen op 8 april vallen, Hemelvaart op 17 mei en Pinksteren op 27 mei. In 2013 hebben we weer een vroege Pasen en wel op 31 maart. Hemelvaart valt op 9 mei en op 19 mei is het Pinksteren. Gevonden heb ik een mooie site waar u dit alles nog eens uitgebreid kunt checken door te klikken op http://www.egbertzijlema.nl/pasen.html
10-08-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Gisteren vierde de Kerk het feest van de gedaanteverandering van de Heer, een feest dat vandaag herdacht wordt en teruggaat naar de 5de eeuw. Een oude overlevering verhaalt, dat de Gedaantverandering 40 dagen vóór de dood van Christus aan het Kruis plaats had. Om dit vreugdefeest niet in de Vasten te vieren werd het geplaatst op de 40ste dag voor het Kruisverheffingsfeest. In 1457 werd het feest, dat oorspronkelijk stamt uit de Oosterse Kerk voor de Westerse kerk verplicht gesteld door paus Callixtus 111, uit dankbaarheid voor de overwinning, die de Christenen behaald hadden op de Turken die bij Belgrado verslagen waren. Paus Pius X verhief het feest tot een hogere kerkelijke orde, namelijk tot de rang van Dubbel 2de klas. Het verhaal van de Gedaanteverandering van de Heer staat opgetekend in drie Evangelies en verhaalt dat Jezus met drie van zijn leerlingen een berg beklom en bovengekomen zagen ze de Heer stralend wit worden en naast hem namen ze plotseling twee grote profeten uit de kerkelijke geschiedenis waar en dat waren Mozes en Elia. De verheerlijking op de berg is een voorproefje van de hemelse heerlijkheid die Jezus mag verwachten na zijn lijden en sterven aan het kruis. Hierna zal hij immers opstaan uit de dood en eeuwig leven. Gisteren was er ook het hemelse feest van de HH. Paus sixtus de tweede, die in het jaar 258 onder de kerkvervolging van keizer Decius Valerianus samen met zijn twee diakens, Felicissimus en Agapitus de marteldood stierf. Vandaag wordt tevens kerkelijk herdacht de heilige Cajetanus (1480-1547), die samen met Petrus Carafa, bisschop van Theate en later gekozen tot Paus (Paulus 1V) de stichters waren van een geestelijke orde die oorsronkelijk bekend was als de orde der Theatijnen, maar nu heet de Broederorde van de Goddelijke Voorzienigheid. Stilstaan moeten we vandaag ook even bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, waarbij op 6 augustus Hiroshima en 9 augustus 1945 Nagasaki door de geallieerden bestookt werden met atoombommen. 250.000 Japanse burgers verloren hierbij het leven. Buiten al het geestelijke om moeten we vandaag ook nog wat eten en wat schept de pot? Even verderop heb ik het recept ingebracht en zodanig dat mijn lezers dit recept apart kunnen afdrukken. Sinds kort kook ik na mijn zware hartaandoening op 23 april in deze vakantietijd weer voor de hele communiteit, of dat permanent zal wezen laat ik aan Hierboven over! Ik wens u een fijne zondag en hoop dat u niet overvallen wordt door al die tropische buitjes die me doen denken aan de klamme natte moesson als Aal in ons voormalig Nederlands-Indië.
JA, HIER IN HET KLOOSTER HOOR JE DE BESTE MOPJES!
07-08-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Muggenbeten: Wrijf u in met eucalyptusolie, ook kruidnagelolie is prima! Het zijn middeltjes die de huid niet irriteren en muggen op afstand houden. Slechte stoelgang: gebruik a.u.b. geen laxeermiddelen, beter is wat rauw fruit op de nuchtere maag en ook een glas puur sinaasappelsap voor het ontbijt doet wonderen. Zweetvoeten: ga met uw voeten in eigen water zitten, of maak de voetporiën los door met blote voeten over grint of kiezelsteentjes te lopen! Afslanken: Als u wilt afslanken, eet met mate en zoutarm, want zout is de grootste boosdoener bij overgewicht, omdat dit de vochtopslag in uw lichaam vasthoudt! Armbad: bij bloedheet weer moet u 2 à drie minuten koud water over uw armen laten vloeien, daar gaat echt een plezierige koelende werking vanuit! Oververmoeide benen: ga een uurtje met de benen omhoog liggen of neem een lauw voetbad van plm een kwartiertje en wat ook helpt is ze 3 minuten besproeien met koud water! Snel bruin worden: eet in de bruiningsweken wat worteltjes en als fruit druiven (goede invloed op de huid) en gaat u zonnen, dan smeer u zich eerst in met wijnazijn en in de schaduw laat u dit opdrogen. Hierna zoek u bij voorkeur de ochtendzon op, ook daarin slechts een half uurtje gaan liggen en de ceremonie in een tijdsbestek van 4 uur herhalen, dus 4 x inwrijven met wijnazijn en viermaal een half uur zonnen. In een tijdsbestek van 2 ochtenden bent u bruiner dan uw buurman die 6 weken op de Canarische Eilanden vakantie gehouden heeft en zich afvraagt dat jij zo gezond gekleurd bent. Zonnebrand: Het moge misschien gek klinken, maar een paar beste middeltjes daarvoor zijn kwark of zure melk. Smeer u hele lichaam daarmee in en laat het op de huid inwerken! Bij me zit een apothekersassistente die vertelt dat ook bronwater daarvoor een prima middeltje is! Bruinen in de schaduw: Heeft u een huid die moeilijk bruint en erg zongevoelig is, ga dan in de schaduw zitten, daar krijgt uw huid ook een mooie kleuring van; Alleen als u het koud hebt of rillerig bent, bruint de huid niet en dat komt omdat op die momenten de bloedcirculatie onvoldoende is. Lipblaasjes: Ook zo'n zomers kwaaltje en hoe weg te werken? Door ze een tiental keren per dag afwisselend met een dot watten te betten met koud en warm water verdwijnen ze al na één dag! Hete melk: is zweetafdrijvend en prikkelt de werking van de nieren en de bloedsomloop. Slaapproblemen: Geen slaaptabletten innemen maar ook hier doet een glas hete melk wonderen! Brandneteljeuk: vette crèmes raad ik direct niet aan, maar bij brandneteljeuk is het verlichtend! Keelpijn: Eigenbereide appelthee van in dunne schijfjes gesneden appels en getrokken op kokend water met een eetlepel suiker of honing erbij doet wonderen en weet je wat ook goed helpt? Dat is zo'n stengeltje van de maggiplant uit uw tuin halen en hiermee een glas hete melk mee opzuigen! Komkommersap: heel goed voor beginnende keelpijn, ook hoesten bedaart ermee en bovendien is komkommersap tevens een goede maagzuiveraar! Koorts en rillingen: Sterke koffie met citroensap voor het eten verdrijft de koorts en rillingen. zo niet: ,,Direct uw huisarts waarschuwen"! Uien als geneesmiddel: uien bevorderen de spijsvertering en zijn een goed middel tegen hoest, pijn in de borst en darmgistingen. Bijen & wespensteken: Je kunt de gestoken plek na eventuele angelverwijdering inbetten met uiensap, of je legt er een uienschijf op en weet je wat voor bijensteken ook een prima middeltje is? Dat is zware shag, die je met wat speeksel nat maakt en daarmee wrijft over de gestoken plek. Op de plek waar je door een wesp gestoken bent, doe je een druppeltje ammoniak en weg is de pijn! Uitslaq: een vervelend kwaaltje en in 9 van de tien gevallen is daar korte metten mee te maken door 's middags of 's avonds een eetlepel biergist door het eten te doen. Verbranding: Alleen in de apotheek is daar een zalfje voor te krijgen, zorg dat je deze in huis hebt, zo niet dan heel rustig vloeiend de verbrande plaats met koud water bewerken, kleding niet uittrekken maar wegknippen om wrijving met de huid te mijden. Zo'n ouderwets fijn sproeiend bloemengietertje is ideaal hiervoor. Laat je niets wijs maken door betwetende omstanders! Je moet bij verbranding meteen dit toepassen, want voordat er een dokter of ambulance is kan veel tijd meegemoeid zijn en bij ernstige gevallen kan hulp dan te laat zijn! Visgraatje in de keel: heb je citroensap in huis laat de patiënt wat sap door een ranjarietje opzuigen, geen citroensap voorhanden, neem dan wat sterk verdunde azijn; door zuur wordt het graatje zacht en door hierna een stukje droog brood, een plaatje peperkoek of een aardappeltje te slikken verdwijnt het graatje en over is de prikkel en de benauwdheid. Kleine snijwondjes: bestrijkt men met eiwit of men legt het dunne witte huidje aan de schil van het ei met de kant van het eiwit op het wondje; het werkt beschermend en voorkomt littekenvorming. Zuurkool: rauw uit het vat helpt uitstekend tegen wormen. Aanbevelenswaardig is dat kinderen dit op de nuchtere maag innemen, wat soms moeilijkheden oplevert, doordat ze dit weigeren. Vroeger zei mijn moeder altijd: ,,Prima ,Eefje, als je het niet doorslikt, ga je maar dood"! En hierna nam ik het met mijn oogjes dicht in! Ik hoop dat ik u met deze kloosteradviezen van dienst geweest ben, want uiteindelijk moeten we proberen er zo gezond als een visje uit te zien en zeker hier in dit klooster waar de 'koppies' er steeds wat 'roestiger' uit gaan zien!
01-08-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard