Straks komen de verse groenten weer op de markt en er zijn vaak mooie aanbiedingen en daar moet u gebruik van maken door zelf van allerlei groenten te gaan wecken. Wecken doen we in een schone omgeving en zet een koksmuts op en wast goed uw handen eer ge eraan begint. Nodig hebben we weckflessen die ook wel inmaakglazen genoemd worden. Op zo'n weckfles zit ook een deksel en daartussen worden ringen gelegd. Verder hebben we nodig een inmaakketel, te gebruiken is ook zo'n ouderwetse wasketel. In een echte goede inmaakketel zit ook een houder om de flessen op te zetten. Beschik je daar niet over, leg dan op de bodem van de grote pan of ketel een roostertje, treefje of houten plankje, dit om het springen van de flessen te voorkomen. Kijk voordat ge aan het wecken begint alle flessen goed na om te zien of er geen kleine stukjes vanaf zijn, ook de ringen, deksels en beugels dienen gaaf te zijn! De inmaakglazen dienen met sodawater schoongemaakt te worden, daarna uitgespoeld met warm water en men laat ze uitlekken op een schone theedoek. De gummiringen dienen uitgekookt te worden. Kom niet met uw handen aan de gereinigde spullen die rechtstreeks verbinding maken met het in te maken product. Bij de inmaak van fruit moet u een thermometer gebruiken en even boven de 75 graden C is voldoende om ze in te maken. Bij groenten en vlees is verhitting tot goed 95 graden C, iets hoger mag ook, voldoende. Zorg voor kersverse groenten of vruchten, zo mogelijk als ge ze zelf kweekt, in de morgen geplukt. Verwerk alles zo spoedig mogelijk. Kook alle in te maken producten even voor eer ge de glazen vult. Vul de weckglazen los, dus niet aanstampen! Bij herhaalde sterilisatie: 1 à 2 uur flink laten koken. Vlug aanwarmen en vlug afkoelen. Bloemkool, spinazie, doperwten, en kapucijners zijn moeilijk te steriliseren: wil men er toch toe overgaan, dan is het noodzakelijk, dat de inhoud der flessen tussen de 24 en 48 uur, nadat ze de eerste keer gesteriliseerd is, nog eens gedurende plm. 3 kwartier wordt gekookt. Vroeger weckten we hier in het klooster ook vlees en dat is helemaal een precisiewerk. Bij ons kwam het zelden voor dat de weck openging. Is dit het geval, dan is het vooral bij vlees levensgevaarlijk om dit te consumeren; bepaalde bacteriën die we botulisme noemen kunnen zich ontwikkeld hebben. In deze economische crisistijd kunt u door van alles te wecken uw voordeel doen. Bij ons in het klooster heb ik een pot ingemaakte worteltjes 20 jaar bewaard en toen we met een klein groepje waren op tafel gebracht en de worteltjes smaakten met goede oude miswijn erbij nog prima! Voor u opgezocht heb ik een filmpje, waarop u alles over wecken te weten komt. Surf naar http://www.youtube.com/watch?v=qMeDZYtGpxw en doe er uw voordeel mee!
|