Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
21-09-2011
HETE BLIKSEM
We hebben een belabberde zomer achter de rug en nú met de herfst belooft het mooi weer te worden. Tóch is de herfst bij voorkeur de tijd dat we aan de stamppot gaan en nu er volop appels te krijgen zijn, gaan we over tot het bereiden van Hete bliksem. Belangrijk is dat we hiervoor de goede aardappels en appels voor in huis halen. Vroeger gebruikte men voor hete bliksem te maken kruimige aardappelen en wat voor soorten zijn dit tegenwoordig dan? Gebruiken kunnen we hiervoor de alom bekende bintjes, de Alpha, Frieslander, Maritiema, Santé en ook de Turbo is een geschikte aardappel voor deze stamppot De beste zoete appel voor 'heite bliksem' is de Dijkmans Zoet; Ermgaard, Elise, Pink Lady en Drae Burn zijn ook prima. Moeke vroeger gebruikte uitsluitend zoete appels voor dit soort stamppot, maar tegenwoordig kun je ook wel half om half doen (b.v. Dijkmans en Goudrenet) en als je er een paar eetlepels klaverhonig aan toevoegt, dan heb je die ouderwetse zoete smaak ook volledig nagebootst. Heb je thuis iemand die op dieet is, dan moet je wat terughoudend zijn met het toevoegen van zout en zoete ingrediënten en ook vet is voor de meeste dieetpatiënten uit den boze! Bij hete bliksem passen veel vleesgerechten en buiten speklapjes kunt u ook een lekker braadworstje, een balletje gehakt, een kalfslapje en als u als buitenlander uit een Oosters land niet weet wat hete bliksem is, maak dan een mini gerechtje en serveer verder Thaise hete kip met rijst en groente. Doe dit met alle Hollandse gerechten en langzaamaan went u ook aan onze keuken. Onder de gemeente Lingewaard valt tevens buiten veel andere kerkdorpen het plaatsje Ressen en daar is een prachtige oude boerderij te vinden met grote fruitbongerden. Klik http://www.dewoerdt.nl/Appels en daar is op fruitgebied werkelijk alles maar dan ook alles te koop en allemaal afkomstig van eigen teelt! Onze kloostertuin is tegenwoordig deels bebouwd met huizen en i.p.v. fruitbomen vind je in deze wijk veel treurwilgen die onze longen van zuurstof moeten voorzien en waren er vroeger nog wel eens schavuitjes die bij broeder Bastiaan een appeltje uit de hof hielden, tegenwoordig zijn die jeugdstreekjes vervangen door keiharde discomuziek op het weekend. Doofheid op de oude dag verzacht deze geluidsoverlast en het eten van veel hete bliksem maakt ons allemaal vrolijk, zodat we op die 'sonore jeugdmuziek' hier met de in ons huis verblijvende zusterkes ons nog wel eens aan een modern dansje wagen.
STEL ZOOMNIVEAU WAT HOGER IN BIJ MOEILIJK LEESBARE RECEPTEN! 2 verschillende recepten voor hete bliksem. Doe er uw voordeel mee!
21-09-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Misschien woont u in een bosrijke streek waar cantharellen te vinden zijn en heeft u in de tuin nog een notenboom staan. Zo niet, dan moet u even naar de groenteboer om deze ingrediënten te bemachtigen, want we gaan Tagliatelle met Kool en cantharellen klaarmaken. Hiervoor me heb ik liggen het paddenstoelenboek van Edwin Flores, waarin dit recept staat en om dit recept voor vegetariërs ook acceptabel te maken gaan we het spekvet vervangen door walnoten. Hoe te werk? Snijd de kool in dunne reepjes en blancheer die onder toevoeging van wat zout plm. 6 minuten in kokend water. Dan koud water eroverheen en uit laten lekken. Laat een koekenpan droog heet worden en doe de walnoten erin. Even aan laten bruinen. Voeg nu pas boter toe ; nu is het ook tijd om de schoon geborstelde cantharellen in de pan te doen, vervolgens gaan we de kool toevoegen en tenslotte de bouillon. Het geheel drie minuten laten koken en daarna alles met wat peper en zout op smaak brengen. We doen over het schoteltje ook nog een eigen bereide saus of een kant-en klaar sausje uit de super, en maken daarvan een lekkere pasta die we al dente (beetgaar) koken. Laat alles even intrekken en dien dan de schotel rijkelijk bestrooid met oude geraspte extra droge kaas op. Eet smakelijk!
Het kloostermopje van vandaag
13-09-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Met al mijn aandoeningen zit ik af en toe danig in de lappenmand en bij tijd en wijle komt er een ziekenwagen voorgereden om me met loeiende sirene naar het ziekenhuis te brengen. Omdat ik nog steeds niet weet of het in de hemel beter is dan hier op aarde keer ik steeds weer terug naar de oude basis en dat is het klooster van de O.F.P. in de Pauw te Angeren. In zo'n ziekenhuis ben je als het ware op vakantie en af en toe krijg je als tussendoortje een onderzoek en verder is het rusten en afwachten wat er zoal gebeuren gaat. Ook aan de inwendige mens wordt de nodige zorg besteed. Alle dagen krijg je een bestellijst waaruit je je eigen menu kunt samenstellen en wat op tafel komt is echt uitstekend te noemen. Ben je op dieet, dan kun je suikervrije, natriumarme of vetbeperkte menu's krijgen. Over het algemeen is de verzorging in de Nederlandse ziekenhuizen goed te noemen. Waar het nog wel eens aan scheelt is de communicatie tussen verpleging en artsen enerzijds en de voorlichting en tijdsbesteding van de verpleegsters en broeders aan de patiënt anderzijds. Mondige patiënten kunnen voor zichzelf opkomen, maar echt moeilijk is het voor mensen die dit zelf niet meer kunnen. Op deze site breng ik enkele menu's uit het Rijnstate ziekenhuis te Arnhem, een vertelsel over de Heilige Rosa van Lima, een foto van de Rosakapel uit Sittard en een verhaal waarom juist in Sittard zoveel aandacht is voor de Heilige Rosa. Dat het in een klooster geen saaie boel is blijkt wel uit de dagelijkse tafelmopjes die door de broeders, paters en zusters verteld worden. Ik ben weer blij thuis te zijn en gelukkig dat ik weer iets te vertellen heb.
HERDENKINGSDAG HEILIGE ROSA WAS OP 30 AUGUSTUS DIT MOOIE KAPELLETJE STAAT OP DE KOLLENBERG
04-09-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Ja, als hier in het moederklooster Franse broeders vertoeven moet je het menu aanpassen, want het zijn echte 'fiemeltjes' die Franse confraters. Als je met specifieke Hollandse of Vlaamse gerechten op tafel komt lopen ze een half uur te ruiken en is het eten onderhand koud. Daar in de kleine valleien van Frankrijk, omringd door bossen met daartussen wijngaarden en zonnebloemen, wonen toch geen kleuters, want het is de streek waar D'Artagnan (1611-1673), de eerste schermmeester van Lodewijk X1V geboren is. Maar ja, smaken verschillen en daarom komt er vandaag cassoulet op tafel en wat hebben we voor een schotel voor 8 personen nodig? Om te beginnen 1 kg witte bonen, een pond knoflookworstjes, 500 gram varkenskrabbetjes, een pond lamsborst, 200 gram spek, 2 uien, enkele kruidnagels, 1 bosje peterselie, 3 laurierbladeren, tijm, 3 knoflookteentjes, wat zout, versgemalen peper en paneermeel. We gaan aan de slag: Was de witte bonen in koud water, zet ze op eveneens in koud water, breng ze op hitte en laat ze hierna afgedekt ongeveer drie kwartier in dit water staan. Giet ze hierna af. De bonen zijn nu gereed om te worden gekookt; dus op hitte brengen, hierna afgedekt drie kwartier laten staan, dan koken. Leg op de bodem van een grote stoofpot een stuk spekzwoerd met de vette kant naar boven. Leg hierop de bonen met de uien, die bestoken zijn met kruidnagel, de geplette knoflookteentjes, peterselie, laurier, tijm, de varkenskrabbetjes en het spek. Leg er het laatste half uur ook de knoflookworstjes bij. Ondertussen braadt u het aan stukken gesneden stuk lamsborst in wat boter bruin. Wrijf nu een grote aardewerk stoofpot van binnen in met knoflook. Leg daarin de bonen met het vlees, de aan plakjes gesneden worst, het spek en het vlees dat u van de krabbetjes afneemt. Strooi er paneermeel over, sprenkel er wat gesmolten boter op en laat deze korst gratineren. Roer de korst er weer door, strooi er opnieuw paneermeel en boter op, laat het geheel weer gratineren enzovoorts. Herhaal dit alles minstens drie maal. Bij dit Gasconse gerecht smaakt een koele rosé of witte wijn voortreffelijk. Zuster Margriet laat u zo'n aardewerken stoofpot zien, maar omdat ze haar kapje niet droeg, verbood gedoogoverste Geert Wilderman me om de foto rechtstreeks te plaatsen; dus vindt u deze in de bijlage!
Alvorens we het recept wat ik gemaakt heb (een beetje caloriearm) , gaan afdrukken even iets over de Katholieke Jongerendagen die van 16 t/m 21 augustus gehouden worden te Madrid. Op de Plaza de la Cibeles werden de ongeveer 500.000 jongeren welkom geheten door de Spaanse kardinaal Antonio Rouco Varela. Ook Paus Benedictus XV1 zal morgen de jongeren toespreken. De Kerk blijft ondanks allerlei troubles en zaken, waarvan verschillende gebeurtenissen, zoals onzedelijk gedrag en misbruik van minderjarigen echt niet door de beugel kunnen, in beweging. Economisch is Spanje een arm land geworden en in diverse kranten las ik dat er ook weer de nodige aanmerkingen waren op de kostenfactor van v.n.l het bezoek van de Paus dat in de miljoenen zal lopen en op het conto van de Spaanse belastingbetaler geschoven zal worden. Mogelijk zullen op hoog kerkelijk niveau bepaalde veranderingen moeten komen om wat positiever tot de mensheid over te komen; echter de eenvoudige priester die netjes leeft en de simpele gelovige kunnen we niet in de schoenen schuiven wat er allemaal verkeerd is gegaan. We zullen maar weer afwachten wat de boodschap van de Paus tot de jongeren is en beste mensen, handel meer naar eigen geweten: ,,Wees humaan tot uw medemens en weet voor uzelf goed het verschil tussen goed en kwaad in te schatten"! Gaat u heen in vrede zeiden we vroeger tot de gelovigen en iedereen keerde na de preek van mijnheer pastoor, de rabbi, de imam of de dominee bevrijd huiswaarts! In de harten van de meeste gelovigen is, in deze wereld in beweging, een wilde stroom van ongenoegen ontstaan en met ons allen moeten we proberen deze in te dammen en te zorgen dat de schaapjes op het droge blijven! Aan de kerkelijke leiders de taak om ons allen te verenigen binnen een leefbare wereld van rust en vrede in onze harten! Klik voor wereldwijd katholiek nieuws: http://www.katholieknederland.nl De biecht is hier in Nederland niet afgeschaft, maar welke katholiek gaat zijn zonden nog belijden? Met het jongerencongres in Madrid hebben ze een heel biechtpark ingericht en wat voor taal je ook spreekt in ieder 'tentje' is een biechtvader aanwezig die u kan verstaan. Ik vond het zo interessant dat ik van dit biechtpark een foto heb afgedrukt, die u vindt onder de bijlage (n)
Gisteren vierde de Kerk het feest van de gedaanteverandering van de Heer, een feest dat vandaag herdacht wordt en teruggaat naar de 5de eeuw. Een oude overlevering verhaalt, dat de Gedaantverandering 40 dagen vóór de dood van Christus aan het Kruis plaats had. Om dit vreugdefeest niet in de Vasten te vieren werd het geplaatst op de 40ste dag voor het Kruisverheffingsfeest. In 1457 werd het feest, dat oorspronkelijk stamt uit de Oosterse Kerk voor de Westerse kerk verplicht gesteld door paus Callixtus 111, uit dankbaarheid voor de overwinning, die de Christenen behaald hadden op de Turken die bij Belgrado verslagen waren. Paus Pius X verhief het feest tot een hogere kerkelijke orde, namelijk tot de rang van Dubbel 2de klas. Het verhaal van de Gedaanteverandering van de Heer staat opgetekend in drie Evangelies en verhaalt dat Jezus met drie van zijn leerlingen een berg beklom en bovengekomen zagen ze de Heer stralend wit worden en naast hem namen ze plotseling twee grote profeten uit de kerkelijke geschiedenis waar en dat waren Mozes en Elia. De verheerlijking op de berg is een voorproefje van de hemelse heerlijkheid die Jezus mag verwachten na zijn lijden en sterven aan het kruis. Hierna zal hij immers opstaan uit de dood en eeuwig leven. Gisteren was er ook het hemelse feest van de HH. Paus sixtus de tweede, die in het jaar 258 onder de kerkvervolging van keizer Decius Valerianus samen met zijn twee diakens, Felicissimus en Agapitus de marteldood stierf. Vandaag wordt tevens kerkelijk herdacht de heilige Cajetanus (1480-1547), die samen met Petrus Carafa, bisschop van Theate en later gekozen tot Paus (Paulus 1V) de stichters waren van een geestelijke orde die oorsronkelijk bekend was als de orde der Theatijnen, maar nu heet de Broederorde van de Goddelijke Voorzienigheid. Stilstaan moeten we vandaag ook even bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, waarbij op 6 augustus Hiroshima en 9 augustus 1945 Nagasaki door de geallieerden bestookt werden met atoombommen. 250.000 Japanse burgers verloren hierbij het leven. Buiten al het geestelijke om moeten we vandaag ook nog wat eten en wat schept de pot? Even verderop heb ik het recept ingebracht en zodanig dat mijn lezers dit recept apart kunnen afdrukken. Sinds kort kook ik na mijn zware hartaandoening op 23 april in deze vakantietijd weer voor de hele communiteit, of dat permanent zal wezen laat ik aan Hierboven over! Ik wens u een fijne zondag en hoop dat u niet overvallen wordt door al die tropische buitjes die me doen denken aan de klamme natte moesson als Aal in ons voormalig Nederlands-Indië.
JA, HIER IN HET KLOOSTER HOOR JE DE BESTE MOPJES!
07-08-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we voor 4 personen een zuurkoolschotel Moine Everard bereiden en wat voor ingrediënten gebruiken we daarbij? Het recept is: 4 ons gehakt, 1 pond zuurkool, 2 grote uien, 3 bananen, 1 kg aardappelen, klein blikje met schijfjes of stukjes ananas, 1 wijnglas vol vermouth, verder wat peper, paprikapoeder en om het geheel pittig te maken wat sambal-badjak aroma of Chilisaus. We gaan over tot de bereiding: Maak van de aardappelen een luchtige puree. Braad het gehakt rul en maak het op smaak af met peper, zout en aroma (van sambal). Stoof de zuurkool in de vermouth met wat ananassap en peper plm 15 minuten en roer er op het laatst de stukjes ananas door. Snijd de uien in ringen en fruit ze bruin! Die drie bananen ondoe je van schil en snijdt ze in plakken en in wat roomboter bak je die pisangplakjes lekker bruin! Leg in een beboterde vuurvaste schaal: eerst het gerulde gehakt, dan de ringen ui,vervolgens de zuurkool en daarop de plakken banaan. Als laatste schep je er de puree overheen. Schotel afmaken met paneermeel en wat klontjes roomboter, schuif de schotel in de voorverwarmde oven en houdt stand 4 aan., Na een kwartiertje kan de schotel uit de oven en is klaar. Ik zou zo zeggen beste mensen: ,,Eet er smakelijk van"!
28-07-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Morgen met Nijmeegse Vierdaagse Eten We Bami Pangang
De Vlaggenparade heb ik door mijn immobiliteit gisteren niet bij kunnen wonen, maar ik heb gehoord dat er meer dan 100 deelnemende landen zijn. Morgen vertoef ik bij mijn familie Bram en Sarah Pieper. Het oude echtpaar van in de 80 heeft al jarenlang Zwitserse wandelaars in huis en Ingrid en Hermann zijn dol op bami Pangang en ik ben tijdens de Vierdaagse hun kok, die de eer heeft voor hen te koken. In huis gehaald hebben we voor morgen 6 ons hamlappen, 4 grote uien, 3 teentjes knoflook, een eetlepel bruine basterdsuiker, uiteraard verwerken we tevens wat ketjap benteng manis (zoet), verder wat hot ketchup (van dit alles een flinke scheut)-, azijn en 1 eetlepel djahé d.i. Chinese gemberpoeder, we kunnen zelf wat tomaten pureren of kiezen voor gewoon 2 kleine blikjes uit de winkel. Zonder Sambal geen Bami Pangang, dus daarvan ook een theelepeltje erbij. Hoe gaan we te werk? We snijden de hamlappen in dunne reepjes, het geheel zouten we en leggen alles op een plat groot bord, dan doen we er een scheut ketjap overheen en laten dit een half uur staan (smeuïg intrekken), terwijl we tussendoor het vlees wat om en om scheppen, dan gaan we aan het bakken en in de braadpan gebruiken we niet al te veel roomboter, want we moeten alles wat knapperig houden; Ook hierbij flink blijven roeren, zodat de ketjap niet aanzet op de bodem van de pan, geen deksel op de pan! Als alles lekker gebruind eruit ziet blussen en in 20 minuten gaar laten sudderen. In een andere pan gaan we de saus bereiden. De uien en knoflook hebben we inmiddels geschoond en panklaar gemaakt Zijn de uien gaar en bruin dan doen we de basterdsuiker, de hot ketjup, het scheutje azijn, de gemberpoeder, de tomatenpuree, dan het theelepeltje sambal en als laatste de kop met water erbij, want dat bepaalt de dikte van de saus! Laat de saus een klein kwartiertje op een laag pitje sudderen. Ondertussen hebben we ook de rijst gekookt. Net voordat je opdient, doe je het vlees bij de saus, zodat het niet teveel smaak van de saus overneemt. Op een tafelwarmer houd je de rijstschotel op de goede hitte. Als onze gasten zo tegen drieën thuiskomen wacht hen een heerlijke schotel en dat verdienen ze ook wel na zo'n fikse wandeling. Ik wens iedereen een hele fijne Vierdaagse en hoop dat Pluvius niet al te hard gaat opspelen en het vooral tijdens het wandelen droog blijft!
18-07-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Wat u vandaag voor een diner op tafel hebt ( 4 personen), weet ik niet, maar als je met dit warme weer vooraf een lekker bordje soep wil klaarmaken en je hebt de ingrediënten ervoor in huis dan gaan we over tot de Kervelroomsoep. Van ongeveer 100 gram kervelblaadjes leg je er een paar apart voor de garnering; de rest van die blaadjes ga je fijnhakken. In een emaillen soeppan laten we vervolgens 40 gram roomboter smelten, we voegen hieraan 30 gram bloem toe en onder voortdurend roeren garen we dit mengsel aan. In scheutjes ( blijven roeren) voegen we er een kwartliter melk en een halve liter groentebouillon bij en dit alles laten we 10 minuten zachtjes koken. Je weet het van moeder thuis nog heel goed dat je kervel en peterselie nooit mag laten meekoken. In een kommetje hebben we onze gehakte kervel zitten en vermengd hebben we die met 100 gram crème fraiche en nú roeren we die pas door de soep. Met zout, peper en een halve eetlepel suiker brengen we de soep geheel op smaak en de opgediende soep garneren we dan met de achtergehouden kervelblaadjes en eventueel zelfgebakken croutons. Ja, je likt er echt de vingers bij af, zo lekker smaakt ons voorafje van vandaag. Geniet ervan! We hebben hier in Huis Sister Mary Peace en die maakte vorig jaar oktober op Heathrow Airport dit filmpje van allemaal blijde mensen die op dit vliegveld als het ware een hemelse aubade aan het brengen waren. Klik http://www.wimp.com/britishpeople/ en geniet mee! Zojuist werd me door een van de paters een filmpje aangereikt van een opening van een Jumbozaak te Huissen met de vraag of ik deze zou willen plaatsen. Pater Leonard die ik sinds mijn ziekte veel op pad stuur om boodschappen te halen was zeer enthousiast over deze nieuwe aanwinst en het assortiment aan levensmiddelen was volgens zijn bevinding van een prima kwaliteit. Klik http://www.youtube.com/watch?v=n96LzbFW5RY&feature=related
12-07-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Benauwd en klefferig weer kan spierpijn veroorzaken. We kunnen ons daartegen beschermen door in warme periodes driemaal per week soep op tafel te brengen en beste mensen wat is er dan makkelijker om bij de super zo'n zakje of pakje soep te halen, de hoeveelheid in een soepkom te doen en er dan heet water aan toe te voegen; goed roeren en klaar! Wij gaan vandaag zelf soep bereiden en wat hebben we nodig voor een heerlijke bouillonsoep, bereid met runderschenkel of gewoon met anderhalve pond soepvlees aan een stuk? De ingrediënten hebben we al in huis en zetten een soeppan met daarin ruim 2 1/2 liter water op en brengen dit samen met het vlees aan de kook. Na de kook doen we daar wat blokjes aardappelen in, wat ringetjes prei, een paar geraspte stukjes wortel, wat peterselie en 2 takjes selderij. We draaien het gas wat omlaag en laten het geheel 2 1/2 uur op een laag pitje trekken. Is dit gebeurd dan halen we de schenkel of het stuk soepvlees eruit en snijden dit in stukjes. De verkregen bouillon kunnen we hierna zeven en alles overgieten in een andere pan, voegen wat zout en geplette peperkorrels toe, doen de brokjes vlees er weer bij en laten het geheel nog eens flink koken totdat alles ingedampt is tot een hoeveelheid van plm. 1 1/2 liter zuivere bouillonsoep en klaar is alles. We kunnen ook een andere bereidingswijze toepassen, waarbij we het vlees laten trekken, afschuimen, soepballetjes of wat maggiblokjes toevoegen etc. Het soepvlees eten we dan apart met wat mosterd en zó zijn er veel manieren te bedenken om soep te trekken en op te dienen; één ding is zeker dat bij warm weer ook hete soep hoort! We willen allemaal in de zomerdag graag een gebruind tintje hebben en dat krijgen we door vlak voor het middageten een half uurtje te zonnen en na de soep worteltjes met wat gebakken krieltjes of gekooke aardappeltjes op tafel te brengen. Bij wortelen kennen we de bos of waspeen, de Nantes, de winterpeen en de Parijse broei. We houden het simpel en noemen de kleine wortelen hier zomerworteltjes en die grote dikke winterwortelen. In wortelen zit de zogenaamde bètacaroteen (6 mg), een stof die zich in het lichaam omzet in vitamine A en in combinatie met de afgegeven D-vitamine van de zon de huid sneller bruin kleurt. Wat bevatten wortelen verder nog? Op een hoeveelheid van 100 gram verse wortelen treffen we aan 6 gram aan koolhydraten, 1 gram eiwit, 0,2 gram vet, 5 mg vitamine C, 0,07 mg vitamine B 1 & 0,03 mg vitamine B 2, aan calcium (goed voor de botten) treffen we in worteltjes 40 mg aan en aan ijzer is 0,5 mg aanwezig. Als nagerecht adviseer ik wat fris fruit en uitstekend hiervoor is een watermeloen die bij een diner van 4 personen gevierendeeld kan worden en vind je zo'n stukje te groot, dan breng het hier maar naartoe, want onze kloosterhond Tayler eet tegenwoordig ook mee aan tafel en is dol op meloen en wat kersen betreft is zij helemaal gecharmeerd van het aloude kersenras 'De Varikse Zwarten"! Beste mensen. ik wens u goed vakantieweer, de thuisblijvers en werkenden veel eet & slaapgenot en werkplezier en de mensen die chronisch ziek zijn, waartoe ik ook behoor en die de deur niet uit kunnen veel genoegen met hun hobby en dat kan zich óók op een heel breed vlak uitstrekken tot het schrijven van stukjes, het mailen met vrienden, het lezen van boeken of iets moois construeren of gewoon met anderen door de telefoon een praatje maken.
29-06-2011 om 11:11
geschreven door Broeder Everard
Iedereen raad ik aan om het vleespakket voor uw barbecue bij de echte vakman te kopen en dat is bij de slager. Er zijn er in kleine dorpjes bijna geen meer en mogelijk zit er in de plaatselijke super een echte en heuse slagerij. Heel belangrijk is om ook op de barbecue te proberen het vlees goed te garen. Bovendien buiten met barbecuen is hygiëne van groot belang. Zorg dat de barbecue goed schoon is en vooral het rooster is hierbij belangrijk. Zorg dat je met schone handen het vlees op de barbecue legt en moet je tussendoor 'Tante Betje' bezoeken, was dan goed je handen! Denk om de veiligheid van uzelf, uw gasten en uw buren en stel de barbecue zodanig op dat er geen brandgevaar is. Niet alleen thuis maar ook op de camping is het zaaks om na het barbecuen alles weer netjes op te ruimen en er geen rotzooitje van te maken! We gaan aan de slag Zaaks is het om de barbecue tenminste 1 uur van tevoren in werking te stellen en dat doen we met houtskool of briketten met er tussendoor aanmaakblokjes. Als de houtskool of de briketten aan het gloeien slaan verspreiden we met een pookje het vuur over de gehele vuurbodem. Pas wanneer de vlammen gedoofd zijn is het rooster goed verhit en kunnen we aan het grillen beginnen. Makkelijk is hierbij een barbecue met een verstelbaar rooster, want dan heeft u de mogelijkheid om de temperatuur te regelen door het rooster hoger of lager te zetten. Zaaks is het om bv. op een houtskool-barbecue het vlees dat de meeste hitte nodig heeft als eerste op het rooster te leggen en dat is het geval met de biefjes en ander rundvlees, kalf-en lamsvlees aan het spies volgen, vervolgens varkensvlees en papillottes en dan de voorgegaarde producten, zoals worstjes, spareribs, kip en kebabs. Waar moet je bij het roosteren speciaal op letten? Dep gemarineerd vlees voordat u het op het rooster legt goed droog. Strooi om het vlees mooi te bruinen er geen zout op en roer het om het geroosterde vlees pittiger te maken door een sausje. Wil je het vlees sappig consumeren, dan moet je met een strijkje, terwijl het vlees ligt te roosteren, er telkens wat bakolie opsmeren. Gebruik geen vork, maar een tangetje om het vlees op het rooster te leggen; dit voor het bewaren van de vleessappen! Mocht er wat vlees aan het rooster blijven kleven, trek dit dan niet los, maar wacht even tot dit uit zichzelf gebeurt. Om het vuur aan te houden moet je wel tijdig nieuw stookmateriaal aanvoeren of kolen om de zaak op dreef te houden. Het is nu geen barbecu weer, maar morgen misschien wel. Ik wens u veel roosterpret en denk aan uw lijn door af en toe ook eens een beetje door de tuin of het park te wandelen en frisse lucht houdt bovendien uw longen schoon; vooral als het vlees bijna op is, de barbecue aan het doven en hierna wat rook aan het verspreiden is. Goed bevriend met je buren blijf je om ze bij elk barbecue feest uit te nodigen en bedenk daarbij dat de afstand naar de buren groter wordt naarmate de afrastering hoger wordt. Zorg om prettig te leven dat dit zowel figuurlijk als letterlijk nooit gebeurt!
22-06-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Met al die narigheid over groenten die besmet is met de Ehec bacterie daar geloven ze in Frankrijk niet in. De Fransen eten graag visgerechten en wild en gevogelte en overal aanwezig is een wijntje. Niet alleen in de gerechten wordt wijn verwerkt, maar ook op tafel staan de heerlijkste wijnsoorten, waarmee u de bacteriën verjaagt en uw tong streelt. Wat hebben we nodig om deze kalkoenschotel te bereiden? Op de eerste plaats een kalkoenkuiken van ongeveer 3 kg, vanzelfsprekend wat zout en peper, 1 blikje truffels. wat Franse cognac (geen vieux) 500 gram kastagnes, magere bouillon, 1 onsje spek, 200 gram boter, een winterpeentje, een ui, wat selderij, peterselie, tijm en laurier, 40 gram boter en idem 40 gram bloem en een glas madeira om aan het geheel toe te voegen.
DE BEREIDING: Schuif tussen huid en borstvlees van de kalkoen wat dunne plakjes truffel die een uurtje gemarineerd zijn in cognac, hetgeen wat Franse esprit geeft. Stop vervolgens kastanjes, die u hebt ingekruist, daarna in de oven hebt doen openspringen, gepeld en in een zeer geurige, kruidige, maar magere bouillon gaargekookt in de buik. Steek de kalkoen dicht met houten prikkertjes, wrijf hem in met zout en peper en bind hem wat speklapjes om de borst, want anders droogt deze te snel. Smelt de boter in de braadslede en fruit daarin geurige groenten. Leg daarop de kalkoen, giet er wat boter over en schuif hem in de vooraf goed voorverwarmde oven. Laat hem zó bij vooral niet al te grote hitte in ongeveer 2 uur gaarbraden, waarbij u hem veel en toegewijd bedruipt en ook een bakje water in de oven zet om die dreigende droogte te voorkomen. Neem tegen het einde van de braadtijd het vet uit de braadslee en zeef hierna het kruidige vocht dat overblijft. Vul het met magere bouillon aan tot een halve liter. Smelt die 40 gram apart gelegde boter, fruit daarin de bloem goudbruin en voeg het braadvocht toe, zodat er een gebonden saus ontstaat. Laat die even doorkoken, voeg dan, van het vuuraf, nog wat fijngesneden truffel en de madera toe. Eet de kalkoen zo, met de saus en de kastagnes en verder niets. Als u de kalkoen toch te kaal vindt, maak dan wat SALADE VIGNERONNE aan die de wijn niet benadeelt: breek een krop sla in stukken en voeg bij dit zachte groen wat druiven, ontveld en ontpit en wat fijngehakte noten. Maak een sausje van 2 delen olijfolie, 1 deel citroensap, ietje Franse wijnmosterd en wat vers gemalen peper en zout. Maak hiermee het slaatje vooral losjes aan. PLATEAU DE FROMAGE: Kies bij grote wijnen het liefst een roquefort, een pont l'évêque, een reblochon of een brie, en dan verder het allerneutraalste brood! Eet smakelijk en tot een volgende keer. Dankbaar ben ik onze broeder bibliothecaris die uit de Provence afkomstig is en mij gewezen heeft op dit recepentboek wat hij toegevoegd heeft aan onze grote verzameling op kookgebied. Ik ga er beslist vaker gebruik van maken!
06-06-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In België probeert men voor de zesde maal een nieuwe regering te vormen en als ik alles op een rijtje ga zetten dan is de wereld nog eerder vergaan. Er loopt een voorspelling dat het medio November 'bijna' of mogelijk helemaal gebeurd is. We wachten het maar af. Gisterenavond keek ik TV en in het programma werd er druk gesproken over zedenmisdrijven van hooggeplaatsten. Eindelijk is er gerechtigheid en durft men de zaken aan te pakken en dit zonder aanzien des persoon. Vroeger als student stond ik achter de bar en hoorde nog wel eens verhalen uit een ver verleden, dat kennelijk nog steeds tot het heden behoort, van aangerande dienstmeisjes die op schandalige wijze door een of andere prominent waren misbruikt. Raakte zo'n kind in verwachting, dan werd ze nota bene ook nog de straat opgeschopt en kwam om aan de kost te komen vaak in de prostitutie terecht Vroeger was een getuigschrift van goed gedrag heel belangrijk en als je die als werknemer niet kon tonen bij verwisseling van functie, dan werd zonder meer aangenomen dat je die vorige dienst slecht vervuld had, je had misdragen of gestolen en kwam je nergens meer terecht; slimme prominenten maakten daar misbruik van. Heel Nederland zou instorten als ik op dat gebied namen prijs zou geven en iedereen zou het onmiddellijk geloven, maar vertellen kan ik het niet en dit louter en alleen omdat ik als eenvoudige broeder van de "Ordinis Fratres Pruvorum" dit niet kan hardmaken als ik aan de Groene Tafel gebracht zou worden. Vanuit het Torentje uit Den Haag vernemen we ook al niet te veel goeds, want bezuinigd wordt er voornamelijk bij de mensen die toch al niet veel te makken hebben en te hopen is dat dit niet zo erg gaat worden dat er duizenden families hun huis en haard moeten opgeven en samengeschoold moeten gaan wonen in slechte behuizingen of motels.Vandaag gaan we een Torentje klaarmaken voor enkele bejaarde missiepaters die met hun AOW in Zimbabwe zich beter kunnen redden dan hier een Middenstander met een halve ton aan inkomen.Toch zo eens in de 5 jaar komen ze een maandje naar ons klooster om op verhaal te komen en zoals reeds verteld betrekken we van een cateringbedrijf ons eten, maar maken bij aankomst van vreemdelingen of medebroeders een uitzondering. Linksboven heb ik zo'n Italiaans Torentje staan, maar ik doe er vandaag voor mijn lezers een recept bij, zoals ik dit direct ga bereiden. Doe er uw voordeel mee!
Om de schik erin te houden, ook nog even een mopje!
17-05-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Iedereen in het klooster hier was weer blij dat ik het ziekenhuis verlaten heb. Met Pasen in de Ambulance stond ik oog in oog met Petrus, die zo druk was met de hemelse paasviering dat hij me niet ontvangen kon. Mijn hart heeft weliswaar een flinke opdonder gehad en overgelaten ben ik aan Hierboven die moeten beslissen of ik nog een poosje op deze aarde mag vertoeven. Mijn grote dank gaat uit uit naar iedereen die gevochten heeft om mij het leven te laten behouden en de uitstekende verzorging van het verplegend personeel. Uit het ziekenhuis heb ik meegenomen een drietal recepten. Alles is zoutarm bereid en de gebruikte sausjes waren samengesteld uit plantaardige stoffen. Omdat ik nogal veel vocht vasthoudt en dit is door de hoge hypertensie al jaren zo, is zout en vet uit den boze en eet ik ook al jarenlang zoutarm brood en als boter gebruik ik margarine die goed is voor hart en bloedvaten. Zuster Marie heeft hier in het klooster de zaak goed bijgehouden, maar gedoog-overste Geert Wilderman heeft besloten dat de klooster-keuken voorlopig gesloten wordt en wij als communiteit met ingang van 9 mei de maaltijden betrekken van cateringsbedrijf " De Gevulde Mond" uit Ressen.
Veel lezers van mijn site hebben me tijdens het verblijf in het ziekenhuis ook een hart onder de riem gestoken en ook aan hen gaat mijn grote dank uit.
06-05-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vanaf Allerzielen 1944 tot ongeveer half juni 1945 zaten we geëvacueerd in Friesland en daar heb ik een hoop dingetjes geleerd die we bij ons in het Betuwse Huissen niet kenden, zoals hardrijden op de schaats, paardrijden, koeien melken, ringsteken en fierljeppen (polstokspringen) Niet alleen de boeren, maar ook de particulieren deden zelf boter maken en na flink schudden met melk zo uit de koe in een weckfles kwam er boter en de afloopmelk was de karnemelk. Als je een beetje Fries kent, kun je met trots zeggen dat je tweetalig bent. De evacuatietijd ben ik niet vergeten en zo heb ik tevens onthouden hoe ze potstro maken en dat ga ik vandaag hier in het klooster ook eens klaarmaken en vooraf doen we het met een lekker bordje tomatensoep met tomaatjes door het zeef en flink wat half om half balletjes erdoorheen; soeur Marie heeft er ook nog graag rijst inzitten, maar dat heeft ze overgehouden van haar langdurig verblijf in Vietnam. Onze communiteit bestaat vandaag uit 24 personen en dat is dus 6 keer de hoeveelheid die je voor een klein gezinnetje van 4 personen nodig hebt en dat recept van potstro breng ik nu op de site: Benodigd is hiervoor 200 gram boekweitgrutten, 1 liter melk (liefst vers uit de koe), nodig is ook wat zout, roomboter, stroop en een paar ons doorregen spek dat we in stukjes snijden, het bakken en hierna toevoegen aan de postro.We gaan aan de slag: Breng de melk met een beetje zout aan de kook, voeg de grutten langzaam toe en roer de brij in het begin goed door. Na een tijdje wordt de brij zo stijf (tsjûk) dat ze niet meer te roeren is en als het zover is, dan zet je de potstro op een laag pitje op het fornuis en laat het geheel een kwartiertje sudderen. Bij de familie Wolfs in De Blesse had men speciale potstro pannen met van binnenuit zo'n soort tulbandvorm. Als de brei klaar was werd er met de bolle kant van een pollepel een mooie ronde kuil in het midden gemaakt en deze werd dan opgevuld met stroop en gesmolten boter. Ook kon men bij de Friese slagers uit die tijd een meelspijs saus krijgen die bereid was uit schapenmelk waarin verwerkt zat roomboter en stroop. Deze saus werd op zijn Fries "lollemansstip" of 'lollumerstip" genoemd. Aan de potstro werden tevens nog de gebakken spekblokjes toegevoegd. Ook vrouw Wolfs at het op zondag en vast pandoer met een bordje soep vooraf. Als we terugkwamen uit de evacué-mis in Steggerda, zo tegen half een in de middag, dan werd deze maaltijd opgediend. Potstro wordt in het Fries ook wel "boekweitenjanke" genoemd. Van "perfiten-potstro" spreekt men als i.p.v. gewone melk karnemelk gebruikt wordt. Hierbij moet je om klont of vlokvorming te voorkomen al meteen de boekweitgrutten aan de koude karnemelk toevoegen. Ook hier laat men na het koken de zaak op een laag pitje rustig gaar worden en er tussendoor blijf je wat roeren. Potstro kan ook i.p.v. met melk of karnemelk klaar gemaakt worden in gewoon water en daar hebben de Friezen leuke namen voor bedacht, zoals "Grobbejak" "gleonmoal" "gleondouwe" of 'loaaiwivekost." Ik zou zo zeggen: ,, Eet smakelijk en oant sjen"!
20-04-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag als specialiteit Wilhelmietensoep op de menukaart
Vroeger hadden we grote landerijen, maar die tijd is voorbij. Wat ik nog wel aangehouden heb is mijn eigen kruidenhoekje met allerlei kruiden die vers zo uit de tuin toch nog altijd beter smaken als uit de Super. We gaan vandaag Guilleminsoep, in de volksmond in de kloosterbuurten van Gelderland brabant en Limburg bij de oude generatie beter bekend als Wilhelmietensoep, klaarmaken. De zuring hiervoor heb ik in mijn tuinkas staan en zag er vandaag zo uit (zie foto beneden) Vroeger hielden we het ook wel eens weg langs 's Herenwegen, maar daar ben ik met al dat gespuit met bestrijdingsmiddelen van sommige gemeentes toch wel een beetje huiverig voor en notabene zijn deze kruiden nog nergens anders te vinden dan onder het glas in de kas van broeder Everard. Buiten veel bidden hier in het klooster zal er ook nog gegeten moeten worden, niet dan? Het recept en de spulletjes die we allemaal nodig hebben, heb ik even afgedrukt (4 tot 5 personen) en dat is ook makkelijk voor u, want alles is apart af te drukken en u kunt er een mooie broeder Everard recepten cartotheek mee gaan opbouwen. Als ik dit aardse verblijf ingeruild heb voor mogelijk een hoekje 'Hierboven' dan hoor ik van de engeltjes wel wie allemaal gebruik maakt van broeders Everard receptenkaarten en voor elke keer dat ge dit doet, verdient u een aflaat en met mijnheer Hommen van Ing heb ik afgesproken dat hij bij iedere gebruiker van dit vitaminerijke product 100 euro op zijn of haar rekening zal storten. Dus maar veel Wilhelmietensoep op tafel en zonder bonus bent u binnenkort ook schatrijk, maar bedenk dan wel dat het voor een kameel makkelijker is door het oog van een naald te kruipen dan voor een rijke om in de hemel te komen. Buiten deze heerlijke soep komen er nog gebakken aardappeltjes op tafel met sla en appelmoes na en zoals altijd, ook nu in de vastentijd ontbreekt een welgevulde fruitschaal zeer zeker niet!
BOVEN KERVEL EN BENEDEN ZURING IN DE KAS Voor 20 personen straks bij het maal heb ik dit hier nodig ZO'N RUNDERSCHENKELTJE IS VOOR 4 PERSONEN GENOEG
17-03-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Ondanks dat Mexico een land is die voortdurend geteisterd wordt door een drugsoorlog van gesettelde drugsbaronnen (rijke maar vaak geen geboren Mexicanen) en voortdurend hierdoor negatief in het nieuws komt, is het voor de toerist een veilig land en voor de zonaanbidder is dit land met zijn kilometerslange zandstranden en azuurblauwe zee een echt genotsparadijs. De bevolking is vriendelijk en overal word je gastvrij ontvangen. In dit Caribische land zijn de mensen anders van aard dan bvb wij Belgen en Nederlanders en door hun harsttocht springen ze sneller uit hun band. En zoals wij elkaar vaak lopen te plagen en onheus aan het bejegenen zijn, kun je dáár beter achterwege laten, want je moet een Mexicaan niet kwaad maken en wáár is dat ook voor nodig?
Beroemd in Mexico is de Tequila: Dit is een drank die gedistilleerd wordt uit het sap van de stronk van een bepaalde agave soort, waaraan toegevoegd rietsuiker en als natuurlijke kleurstof karamel. Op grond van de Mexicaanse drank-en horecawet moet de drank minimaal 38 pct alcohol bevatten en zijn samengesteld uit 51 procent zuiver agave sap. In de landen waar wij wonen, wordt de Tequila voornamelijk gebruikt in mixdranken, terwijl de Mexicanen deze drank veelal puur drinken.
Vandaag is het vrijdag en hier is het vandaag vasten en onthoudingsdag. Als onbijt heeft vanmorgen iedereen hier in het klooster een sneetje droog roggebrood gegeten met een kopje brandnetel thee. Direct met het diner halen we dit ruimschoots in door boerenkool stamppot te eten met een heerlijk roomsausje en vier vissoorten en dit is ook altijd een van de redenen geweest dat ik zo graag kloosterling wilde worden, want voor mij is vis een product waarbij je de vingers letterlijk en figuurlijk aflikt!
Die Mexicaanse schotel maak ik morgen klaar en onder het diner speelt zuster Elise, verkleed als Mexicaans dansmeisje, op haar gitaar Mexicaanse 'vastenavondliedjes' en als je haar die hoort zingen, komt dat over als dat carnavalslied van André van Duyn die een paard in de gang zag staan. We hossen dan ook allemaal even door de refter, waarbij ik als het paard fungeer. Uiteindelijk hebben we vanaf volgende week aswoensdag tot Paaszaterdag 12.00 uur 40 vastendagen voor de boeg en dat is niet niks en ook onze gedoogoverste Geert Wilderman heeft er geen bezwaar tegen dat we bij gelegenheden eens eeen keertje uit de band springen!
25-02-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Reeds aan het einde van de 4de eeuw vierde men in Jerusalem het feest van Christus ontmoeting met Simeon en dit als herinnering aan het feit toen de Heer 'gedoopt' is door de Hogepriester Simeon. Dit feest werd gevierd op 2 februari, dus 40 dagen na de geboorte van Christus. Later werd het feest ook te Constantinopel ingevoerd, maar kreeg hier ten dele een mariale betekenis. Want volgens de Joodse wetgeving moest Maria inderdaad 40 dagen na de geboorte van de Heer Jesus naar Jerusalem gaan om er het voorgeschreven offer op te dragen. De kaarsenprocessie die heden in veel katholieke kerken gehouden wordt doet ons denken aan Maria's offergang. Deze licht-processie schijnt wel terug te gaan op het woord van de hogepriester Simeon, waarin hij Christus het licht van de volkeren noemt. Met de inzegening van de kaarsen verwerkt in het inleidingsgebed van de HH. Mis is het de gewoonte dat we in processie tot het midden van de kerk gaan om daar Gods genaden te ontvangen. De hele Heilige mis is gewijd aan deze zuivering van O.L. Vrouw en vroeger werden jonge moeders volgens deze ritus ook gezuiverd, maar slechts in heel weinig parochies wordt deze zuivering en opdracht (Kerkgang) nog opgevoerd en tegenwoordig zijn er geen jonge moeders meer die deze zuiverings opdracht nog kennen en willen aanvaarden. Vroeger werd Maria Lichtmis als een zondag gevierd en werkelijk er bestond in mijn ogen geen aandoenlijker mis dan die op 2 februari en vooral de processies in en soms ook om de kerk en op verschillende seminaries door de kloostertuin vond ik prachtig. Op 3 februari viert de kerk het naamfeest van de Armeense bisschop Blasius die in het jaar 316 onder keizer Licinus de marteldood is gestorven. Voordat dit gebeurde kwam er een moeder met een kind naar hem toe die het ontzettend benauwd had. Toen Blasius haar zegende was de benauwdheid over. Het is op die dag dat vroeger en ook nú nog in veel kerken door een priester de Blasiuszegen gegeven wordt; een ceremonie waarbij de priester met twee gewijde kaarsen om de keel van de gelovige een gebed uitspreekt en dit speciaal om mensen voor keel en longaandoeningen te behoeden en zó hiermede besmet dit om genezing af te smeken.
Hieronder speciaal op verzoek van zuster Maria en Pater Blasius eten we vandaag gehaktballetjes in tomatensaus volgens een speciaal recept hier beneden afgedrukt en die grote pan rijst heb ik gekookt voor onze communiteit die vandaag precies 20 personen omvat en ik heb daarbij dan ook 5 maal de hoeveelheden aangehouden die voor uw gezinnetje met vier of 5 personen aan de orde is.
Oorspronkelijk kwamen deze rode pepers uitsluitend uit Zuid-Mexico Genoemd zijn deze sauzen naar de staat Tabasco in Zuid-Mexico
02-02-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag op Feestdag HH.Vincentius Preisoep op Menu
De HH. Vincentius is een Spaanse martelaar en is een van de bekendste dienaren Gods geweest. Na vele folteringen te hebben ondergaan zou hij evenals de heilige Laurentius op een gloeiend rooster zijn verbrand. Hij stierf in het jaar 304. We herdenken nog een martelaar en wel de Perzische monnik de heilige Anastasius die op 22 januari in het jaar 628 door koning Chosroës te Cesarea in Palestina gevangen werd gehouden, veel kwellingen moest doorstaan en nadien onthoofd werd. Zeventig van zijn gezellen waren reeds van te voren in een rivier geworpen en verdronken. In de hele kerkgeschiedenis kom je door de eeuwen heen vervolgingen tegen en steeds vraag je jezelf af wannneer die vervolgingen ooit ophouden. De Heilige Vincentius was een goede man die altijd klaar stond voor zijn medemens. In veel parochies kennen we een Vincentiusvereniging, die in het leven geroepen is ter ondersteuning van arme mensen. Nadat bij de gemeente in geval van financiële nood ook een beroep gedaan kon worden op de Bijstandswet zijn er veel van deze kerkelijke verenigingen, ter ondersteuning van de in nood verkerende medemens, verdwenen en dat is erg jammer, want de goede tijden zijn voorbij en veel mensen verkeren mogelijk niet in pure armoede maar wel in geestelijke nood.
Op verzoek van Jean de Kleermaeker, die met zijn kloosternaam broeder Vincentius heet, maak ik vandaag een lekker preisoepje en hieronder vindt u het recept en de ingrediënten die u allemaal nodig heeft. Verder eten we bruine bonen met een speklapje erbij, gebakken aardappeltjes en als nagerecht gewoon vanillevla en op tafel staat verder een fruitschaal met een vijftal vruchtensoorten. Voor enkele jaren terug zag je hier in Angeren nog wel eens een zwerver of zwerfster rondlopen en stond de kloosterpoort voor iedereen open om een hapje mee te komen eten; tegenwoordig is dit hoogstzelden!
LEKKERE VERSE VITAMINERIJKE PREI DIT BOSJE WILDE RUCOLA KOCHT IK OP DE MARKT BIJNA IN ELKE SUPER TE KOOP Op overste Wildeman na snapte iedereen dit vertelseltje!
22-01-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Morgen 19 januari vieren we de sterfdag van De Heilige Marius, Martha, Audifax en Abachum. Wat waren dat voor personen? De Heilige Marius stamt uit een oud Perzisch geslacht. Toen Claudius keizer was kwam hij naar Rome en dit samen met zijn vrouw Martha en zijn 2 zonen Audifax en Abachum. Zij waren Christenen en begaan met het lot van mensen die omwille van hun geloof omgebracht werden.Zij bezochten ook de gevangenissen en als er iemand veroordeeld werd, dan zorgden zij dat deze mensen waardig begraven werden. Op een gegeven moment werden zij gevangen genomen en konden weer vrijkomen door Romeinse afgoden te vereren, maar ze verloochenden hun eigen geloof niet en gaven geen gevolg aan deze opdracht. Door een Romeinse rechter werden ze ter dood veroordeeld. Eerst werd Martha gemarteld en daarna haar man Marius. Hun beide zonen werden onthoofd. Een Romeinse matrone, een zekere Felicitas zou hun lichamen hierna begraven hebben op haar landgoed. Ook anno 2011 worden mensen omwille van hun geloof nog veroordeeld en vermoord. Laten we tijdens deze internationale biddagen deze slachtoffers herdenken in ons gebed en ook bidden voor de daders dat ze tot inkeer komen.
Woensdag 19 januari vieren hier in het klooster pater Marius Cipollini en zuster Martha Pelezotti hun naamfeest en omdat ze beiden van Italiaanse afkomst zijn hebben ze gevraagd of ik een ontbijtje en maaltijd op zijn Italiaans op tafel wilde brengen. Als ontbijt eten we morgen Carpaccio van citrusfruit met honing en yoghurt waar kleindochter Emilia van mijn broer Hendrik ook zo dol op is. Het middagmaal bestaat uit een bordje Italiaanse tomatensoep vooraf en hierna uit, op zijn Italiaans gebakken bief, La-Querencia-Beef-Tongue-Carpaccio. De foto linksbovenin is van de Italiaanse meester kunstschilder Vittore Carpaccio. De man hield van lekker eten en daarom noemen de Italianen alle maaltijden bijna Carpaccio en er bestaan heel wat variëteiten op dat gebied. Bij de maaltijd serveren we ook nog wat frito petito en gewone Hollandse ijsbergsla.
Als toetje een schaaltje yoghurt met appelmoes er doorheen en wat geconfijte vruchtjes erop om het geheel wat op te sieren.
Trotse vader met dochtertje LA-QUERENCIA-BEEF-TONGUE-CARPACCIO
18-01-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard