Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
21-07-2015
Hoe bereiden we mosterdsaus?
Er zijn in Nederland verschillende soorten mosterd te verkrijgen en ook op de markt zijn buitenlandse mosterdsoorten en elke consument kiest zijn eigen smaak. Vaak is een bepaald merk binnen een familie zo ingeburgerd dat men niet gauw overstapt naar een ander merk. Toch raad ik mijn lezers aan ook eens een ander merk mosterd te kopen en persoonlijk raad ik de consumenten die altijd Franse mosterd of anderzijds gebruiken om ook eens die lekkere en smaakvolle Doesburgsche mosterd eens te proberen. In de super is ook kant en klare mosterdsaus te koop, maar de echte huisman of huisvrouw die van bakken, braden en koken houdt, draait de hand er niet voor om zelf mosterdsaus te maken en hieronder staat op staatjes vermeld hoe je dit het beste kunt doen.
Hieronder verstaan we witte of blonde sauzen en ik heb er voor u een aantal gevonden in onze recepten kartotheek en ook hier weer komt men vanuit een bepaalde basissaus met toevoeging van wat andere componenten tot een volwaardige en smaakvolle saus die op veel gerechten en snacks te gebruiken zijn. De sauzen hebben veelal allemaal een Franse benaming en dat komt omdat de Franse keuken wereldwijd bekend staat als de geboorteplaats van veel lekkere dranken en spijzen. U mag er ook uw eigen fantasie op loslaten door wat extra toevoegingen die bijvoorbeeld bij de Béchamel, Mornay, Veloté en aurorasaus hier niet vermeld staan, maar u wel aanlokkelijk lijken om uw eigen saus te creëren. Ik wens u er veel succes mee!
Het spirituele spel met het bereiden van eigengemaakte sauzen vervolgen we met het maken van mayonaise en verder gaan we met het fabriceren van de Sauce Verte, Mousqueterre, Vinaigrette, Remoulade en Gribiche. Met mayonaise als basis en met toevoeging van wat andere componenten is dit allemaal heel gemakkelijk zelf te bereiden. In een eerder stadium heb ik op dit blog ooit al eens een recept gebracht van mayonaise zoals dat door mijn oma van vaderskant vroeger gemaakt werd. Onderhand ben ik zelf ook al een oude opa van 79 en mijn keukenassistente zuster mary 69 en al zijn we wat minder mobiel, in de keuken blijven we actief en zijn er gewoon niet weg te slaan. Met een zwaar bevolkt klooster, en kunnen we het zelf niet aan, dan wil het wel eens gebeuren dat we een beroep doen op keukenbedrijf 'De Lege Maag' in Doornenburg. Vandaag is het bijzonder druk in het klooster, want op bezoek hier zijn een twintigtal confraters uit een kartuizerklooster uit Württemberg en nu ik bezig ben met wat sauzenrecepten op mijn blog te zetten komt het me echt niet uit om samen met soeur Marie vandaag voor een club van 40 het diner te verzorgen. Zojuist werd ik vanuit Doornenburg gebeld dat ze vanwege wegwerkzaamheden aan de Pannerdenseweg met hun bestelwagen niet in Angeren kunnen komen en op pad gestuurd zijn een tweetal keukenhulpen die met de transportfiets onderweg zijn hier naar het klooster om het diner af te leveren. Ik vind het allemaal wel grappig en het doet me denken aan de tijd van driekwart eeuw geleden dat ze bij ons thuis vanuit de bakkerij en de winkel ook op die manier door weer en wind, zand-en modderwegen alles aan de klanten tijdig moesten bezorgen; wee als je te laat kwam......een goedmakertje was op het eind van de week bij het afrekenen van de wekelijkse boodschappen dat gratis pond koekjes! Hier beneden druk ik de gemaakte recepten af, doe er uw voordeel mee en tot een volgende keer maar weer en dit met de kloostergroeten, ook mede namens sister Mary van broeder Everard!
In het Groningse Haren werd vorige week slag geleverd met een aantal jongeren die afgekomen waren op een aangekondigd feestje van een der dorpsbewoners. Alles is hier op een vreselijke manier uit de hand gelopen en vele vernieligen werden aangericht en ook vielen er enkele gewonden. Een daarvan was een 84-jarige inwoner uit die plaats die door een van de vandalen met een straattegel bewerkt werd en zwaargewond in een ziekenhuis belandde. Inmiddels is de persoon weer ontslagen en gisteren werd hij gebeld door politicus Ronald Plasterk die hem vroeg hoe het met hem ging. Kijk, dat is iets wat mensen aanspreekt en zo'n belaagd en getroffen persoon een warm gevoel bezorgt. Bij vele politieke partijen missen we die uitstraling en dat hebben bij de afgelopen Tweede Kamer verkiezingen veel partijen moeten bekopen door zetelverlies, waaronder ook het CDA. Wil deze partij weer aanspreekbaar worden, dan zullen hun werkende leden zich ook op de burger moeten richten, bijvoorbeeld door meer belangstelling te tonen voor het jonge gezin en ook door ouderen en zieken in hun gemeente niet in de kou te laten staan. Dit wou ik voordat ik iets gaat melden over zelfgemaakte sausjes, dat deze week mijn onderwerp is, even kwijt! Hier beneden vindt u alles over de Béarnaisesaus, die bij veel spijzen te gebruiken is en het smaakeffect bevordert. Ga aan de slag en doe er uw voordeel mee! Bewaar deze recepten door vanaf deze website er een kopietje van te maken.
Tegenwoordig zijn er nog maar heel weinig mensen die zelf wecken en dan praten we maar niet over koekjes bakken, zelf brood bereiden of allerlei sausjes maken. Toch maak dit het keukengebeuren heel plezant en nu met die economische crisis, waarbij veel mensen thuis zitten en in de winkels de prijzen maar oplopen is het raadzaam om een nieuwe hobby te kiezen en zelf te gaan koken, van alles in te maken, te bakken etc. Heb je achter het huis een stukje grond, ga dan groentes verbouwen en dat kan zelfs het hele jaar door als je een kweekkastje aanschaft en heel fijn zou het wezen als je dit kastje met zonne-energie verwarmt. Ook met de buren kun je een deal sluiten door voor hen ook een broodje te bakken, wat weck over te doen en ze te laten profiteren van jouw producten. De bedoeling is niet dat je daar geld bij gaat leggen, maar zelf gekweekte producten of anderzijds zijn altijd nog stukken goedkoper dan in wat voor winkel ook en als je je buurman een brood levert voor 1 euro en een bloemkooltje van eigen land voor 50 eurocent zal hij daar zeker geen bezwaar tegen hebben en kan een persoon met alleen maar aow door deze besparing straks ook nog die 350 euro eigen risico gezondheidszorg, zijn huur en andere vaste kosten betalen. Rijk is broeder Everard nooit geweest, maar soms wel eens te goedgeefs en dat houdt op een gegeven moment ook op en zit je zelf op zwart zaad; daar moet je echt voor oppassen! Ik heb vandaag wat recepten voor u staan hoe je van allerlei sausjes zelf kunt bereiden en ik hoop dat je als huisvrouw en/of huisman er wat aan hebt en je voordeel ermee kunt doen.
Er zijn binnen deze multiculturele samenleving een honderdtal verschillende sauzen op de markt gekomen, maar een van de oudste sauzen die we kennen is de mayonaise en op frietjes nog steeds in. Ook een broodje gezond of een saladeschotel is zonder mayonaise niet denkbaar en wat te denken van lekkere snackjes en gevulde eitjes, allemaal lekkere hapjes die het niet zonder mayonaise kunnen stellen. Waar vandaan de naam? Meestal wordt aangenomen dat de naam mayonaise afkomstig zou zijn van Mahon, een haventje op Minorca, waar in 1756 de kok van de hertog van Richeleu (Franse kardinaal met titel en staatsman) deze saus zou hebben uitgevonden. De mayonaise is echter veel en veel ouder. De Feniciërs kenden al een koude, gebonden saus van sesamolie en eierdooiers en in de Provence (Frankrijk) maakt men sinds mensenheugenis saus van eieren en olie. Waarschijnlijk is de naam dan ook afkomstig van een middeleeuws Frans woord voor eierdooier, 'moyeu'.
Zelf maken en wat in huis? In huis halen we scharreleieren, ingrediënten als Dyonmosterd, witte azijn, zonnebloem of maïsolie, citroensap, peper & zout hebben we sowieso al in onze koelkast of proviandkast staan. Elke kok, huisman of huisvrouw die geïnteresseerd is in koken heeft al het benodigd hulpmateriaal in huis en daarover hoef ik u niets te vertellen.
Hoe klaar te maken? Vroeger heb ik nog samengewerkt met broeder Dirk zaliger en die had een familielid die van allerlei kookboeken geschreven heeft en nadien zijn die geschriften allemaal overgebracht op een moderne manier en als u klikt op de volgende link http://www.hoedoe.nl/eten-drinken/basiskeuken/sauzen/hoe-maak-ik-mayonaise dan krijgt u veel over mayonaise te lezen en wordt in een specifieke verhandeling aangegeven hoe je mayonaise kunt maken. Ik wens u veel succes en weet zeker dat het u lukken zal!