Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
24-02-2017
NUTTIGE TIPS
Vroeger als de eerste zwaluwen boven ons land vlogen dan begon mijn moeder aan de grote schoonmaak en in en rondom het huis werd alles grondig schoongemaakt. Oude spullen verdwenen naar de zolder, want zo werd in die zuinige vooroorlogse jaren gezegd: ,, Je weet nooit waarvoor je ze ooit nog eens gebruiken kan." Om iets grondig te reinigen werden aantekeningen van oude gebruiken van ver terug uit de kast gehaald en als de schoonmaak voorbij was, blonk alles weer als een spiegel en als laatste werden de schorten en overals in de tobbe gedaan om ze uit te wassen. Ook heb ik er nog enkele huishoudtips aan toegevoegd die betrekking hebben op het braden van aardappelen waar vroeger die kleine 'raapjes' (krieltjes) voor gebruikt werden en het bewaren van aardappelen voor klein behuisden om te behoeden dat ze gingen lopen. Veel mensen op het platteland kuilden de wintervoorraad in op een stukje land achter het huis of eventueel in de tuin. Hiervoor werd een kuil gegraven, die rondom omringd was door strobalen en geheel afgesloten dit om vorst tegen te houden. Ook de pomp buiten werd in de winter met stro omhuld en beschermd en 's avonds liet men de pomp aflopen door de zwengel omhoog te halen Enkele van die nuttige tips heb ik voor u op kaartjes laten afdrukken en ik hoop dat u er uw voordeel mee doet. De carnavalisten die mijn blog lezen doen er goed aan om na Aswoensdag met de schoonmaak te beginnen; het is aangenaam werk en het overtollige bierzweet verlaat binnen de kortste keren uw lichaam. Vergeet vooral niet om het askruisje te halen, want het is de beste hoeder voor hoogmoed en herinnert u eraan dat we allemaal gewone aardse schepselen zijn die het genoegen hebben een poosje op deze aardkloot te mogen rondwandelen.
24-02-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag herdenken we de sterfdag van Maarten Luther (1483-1546). Luther trad in 1506 in bij de Augustijnen in Erfurt. Nadien werd hij na veel studies resp. hoogleraar in de moraaltheologie en nadien stond hij ook bekend als Schriftgeleerde. Met veel stellingen binnen de katholieke kerk was Luther het niet eens en ook had hij een hekel aan mensen die hun zonden afkochten met een aflaatbrief. Ook bouwprojecten werden daarin betrokken en als je veel geld aan de Kerk afgaf-bv. voor het opbouwen of herstel van een gebedshuis-dan kon je ook zo'n aflaatbrief bekomen. De RK kerk trad in die tijd naar voren als een machtig blokwerk en het was in die tijd dat het gezag van de de Rooms katholieke kerk vnl. rustte op de schouders van de paus die bevriend was met een der machtigste mannen van de 15de en zestiende eeuw nl. Karel V. Op 31 oktober 1517 had Luther op de kerkdeur te Wittenberg een klaagschrift gehangen met 95 stellingen die betrekking hadden op de gezagslijn van Rome. Dit stuitte op veel bezwaren van katholieke theologen en ook de toenmalige paus Leo X was het met al die stellingen en ondermijning van zijn gezag niet eens en in 1521 werd Luther door de paus veroordeeld en als kerklid geroyeerd m.a.w. geëxcommuniceerd. Veel mensen die voorheen Rooms waren gingen aan de kant van Luther staan en werden zijn volgelingen. Het tijdperk van 1517 tot 1521 staat bekend als de Reformatie. Op sociaal gebied waren de stellingen van Luther helemaal niet slecht. Wat niet goed was, vind ik dat net als veel katholieken ook de meeste Lutheranen weinig op hadden met de Joden en in een van zijn geschriften maande Luther zijn volgelingen zelfs aan om met joden, die als leugenachtig bekend stonden, niet in zee te gaan en ze volledig te meiden. Veel gezagdragers binnen de geschiedenis van eeuwen daarna hebben zijn schrijfsels over de Joden misbruikt. Een van die beruchte leiders was Adolf Hitler die met zijn Holocaust miljoenen joden heeft laten vermoorden. In heel veel geschriften van bepaalde geloven vind je teksten die haatdragend zijn en geen plaats kennen voor mensen van een ander geloof. Een belangrijke schakel om dergelijke oordelen uit te sluiten is een goede integratie van de verschillende rassen wat bv. de laatste jaren in Europa wel geprobeerd is door er veel geld in te pompen, door scholing, gezamenlijke projecten en een goede spreiding van nieuwe bewoners, maar uiteindelijk niet geresulteerd heeft in hetgeen men ervan verwacht had. In landen waar de moslims het voor het zeggen hebben bv. in de rijke olielanden en emiraten worden christenen, hindoes enz. wel gedoogd, omdat zij veelal als dienstknecht of dienster optreden voor de autochtone bevolking van zo'n olieland, in besloten kring mogen ze hun geloof beleven, maar een eigen kerk in zo'n gastland bouwen wordt daar niet geaccepteerd. Toegepast in die landen wordt de Sharia, een strenge mohammedaanse wet die vooral voor vrouwen weinig ruimte biedt om een leven op te bouwen zoals we dat in Nederland kennen. Verder is het voor elke daar wonende moslim op straffe des doods verboden over te stappen naar een ander geloof. Toch moeten we met deze financiers om hier te overleven in contact blijven en echt al eeuwenlang is er-buiten steeds meer luxe voor de rijken-in die landen weinig of niets veranderd en ook wij met onze adviezen, raadgevingen, berispingen enz. hebben op zo'n kapitalistische streek die de levensader van het goed en het kwaad vertegenwoordigt geen enkele invloed om daar iets op sociaal gebied te veranderen. Zelfs onze sportwereld kan niet buiten die rijke sponsoren uit het Midden-Oosten en hoe langer hoe meer bedrijfstakken uit ons Nederland en de Benelux hebben in die rijke landen een ongekende verdienstenbron opgebouwd. Niet de Verenigde Naties maar juist die rijke bronlanden bepalen of er oorlog of vrede in de wereld is.
18-02-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Over gewone erwtensoep vindt men in de rubriek voorgerechten c/q gerechten verschillende recepten hoe deze erwtensoep bereid kan worden. We kennen buiten deze bereiding ook nog soep die bereid kan worden met doperwten. Beneden heb ik een receptje staan. Om deze soep wat smaakvoller te maken, kan men er broccoli, prei en/of geraspte kaas in verwerken en ook wat blaadjes munt doen het bij deze soep goed. Er zijn restaurants waar u deze soep ook opgediend kunt krijgen met gerookte zalm, garnalen, forel of andere vissoorten. Kortom, er zijn veel variaties mogelijk.
16-02-2017 om 10:16
geschreven door Broeder Everard
Sinds 2006 worden er bij de nieuwbouw van woningen eisen gesteld aan de ventilatie in huis. Vroeger ventileerden we ons huis bij het koken en braden door een raam open te zetten en op de slaapkamer stond het raam of het dakraam om frisse lucht in te ademen dag en nacht open. Tegenwoordig hebben alle huizen bijna centrale verwarming en kun je bv. bij vriesweer geen raam openzetten. Door woningisolatie zijn tegenwoordig veel huizen afgesloten van ventilatie en om de kou buiten de deur te houden zijn de eventueel aanwezige raamventilatoren ook niet altijd in werking. Bij koken en braden gebruiken we meestal ter afzuiging van de kookluchtjes en condens een afzuiger. In de keukens van oude huizen hebben we meestal te maken met of helemaal geen afzuiger oftewel met een afzuiger met onvoldoende luchtafvoercapaciteit. Een goede afzuiger dient minimaal 300 kubieke meter lucht per uur te kunnen afvoeren. Bij TNO te Delft hebben ze onlangs vastgesteld dat bv. bij het wokken van groenten en het braden van vlees bij onvoldoende ventilatie juist door deze bereidingsmanier urenlang niet alleen de keukenluchtjes blijven hangen, maar ook het fijnstof door de kookruimte blijft rond dwarrelen. Bij verblijf in zo'n kamer of keuken adem je dit alles in en gebeurt dit bij herhaling kun je er van allerlei ziektes bij oplopen. Zaaks is het dus dat bij koken een goede afzuiger een pre is, en is deze in zo'n ruimte niet aangebracht, maar wel een raam naar buiten, zet die dan open. Het drogen van wasgoed in huis: Wasgoed kun je het beste buiten laten drogen en is dit bv. niet mogelijk, schaf dan een droogtrommel aan met ingebouwd vochtreservoir. Bij het in huis drogen van wasgoed stijgt de vochtigheidsgraad tot ongekende hoogte, kunnen er zich schimmels ontwikkelen en ook huisstofmijten voelen zich er prima in thuis. Faliekant kan het wezen voor mensen die allergisch zijn en zo'n hoge vochtigheidsgraad in huis is heel ongezond; het heeft invloed op een goede hartwerking, bloedvaten, soms op uw hele gestel. Vaak wordt isolatie van uw huis aangeprezen ter besparing van energiekosten. Allemaal mooi en prachtig, maar denk er hierbij wel aan om bij isolatie u te beschermen door ook een goed ventilatiesysteem in uw woning aan te laten brengen. Al jaren wordt door allerlei gezondheidsdiensten erop gehamerd dat het roken van sigaretten gevaarlijk is voor uw gezondheid. Na jaren van rust, wordt er tegenwoordig vnl. door de jongelui weer flink op los gepuft. Is er bij u thuis een feestje, prima, maar laat uw feest niet bederven door rokers die uw kamer in een rookgordijn veranderen; laat ze buiten maar een sigaretje opsteken! Ook die rooklucht is ongezond en tevens vaak de oorzaak van longaandoeningen die uw hele gestel kunnen ondermijnen en er zelfs voor kan zorgen dat u behept raakt met longemfyseem. Laat ook steeds uw verwarmingsketel controleren, want op de markt schijnen onveilige ketels verkocht te zijn en de laatste tijd hoor je ook weer veel nare berichten over mensen die door een koolmonoxidevergiftiging om het leven zijn gekomen. Mogelijk is uw huis voorzien van allerlei moderne alarmapparatuur, die u waarschuwen als er iets niet in orde is in uw huis; allemaal mooi, maar gaat zo'n alarm af dan is het kwaad meestal al geschied. Beter is om ter preventie toch steeds de apparatuur in huis periodiek te controleren of laten controleren op mogelijke gevaren.
11-02-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Die ouderwetse Franse visschotel Turbot Vérilhac is oorspronkelijk afkomstig van Maison Prunier in Parijs waar voor twee eeuwen terug meester-kok Vérilhac de scepter zwaaide. Uit een oud kookboek van halverwege de vorige eeuw heb ik dit recept overgenomen. Het was zo'n beetje in de tijd dat er nog geen supers waren en geen gespecialiseerde bedrijven die op visgebied of anderzijds alles vers in voorraad hadden. Het was wel de periode dat de diepvriezer er inkwam. Zo had je in elke plaats wel een neringdoende die een grote vriescel had waar je de eigen slacht, brood en diverse groenten tegen een maandbetaling in kwijt kon. Een tiental jaren later waren er ook mensen die zelf invroren en daarvoor een grote diepvrieskist hadden aangeschaft. In den beginne van de koel en vriescel werd van alles opgeslagen en had men bepaalde producten voor de consumptie nodig werden deze veelal gebruikt om in de keuken verwerkt te worden. Als je met verse vis werkt dan moet deze ter bereiding eerst geschoond of gefileerd worden. Meestal is dat niet zo moeilijk, maar bv. bij schelp en schaaldieren zoals kreeft, krab e.a. ligt dit anders en het is daarom dat onze keukenkoks en kokkinnen deze aan vis verwante zeediertjes het liefste kant-en klaar in huis halen en dat lijkt me zeer verstandig. Wil je dit alles toch zelf doen, kijk dan in de rubriek Vis, Schelp en Schaaldieren rubriek 2 d.d. 5-4-2014 waar een video te vinden is waarop je precies kunt zien hoe je vis, schelp en schaaldieren het beste kunt schonen, snijden, fileren etc. Buiten de schotel Turbot Vérilhac heb ik voor u staan enkele moderne daaraan verwante visschotels, waarbij u kunt zien hoe zo'n schotel opgemaakt dient te worden en wat er zoal aan vissoorten in verwerkt zijn. Ik hoop dat u dit recept en de tentoongestelde schotels weet te waarderen en de moed hebt om zo'n vitaminerijke en gezonde visschotel bv. vrijdag probeert klaar te maken. Ik wens u er veel succes mee! Antwoord: Op 17 januari jl. werd we door een zekere H v.d. Put gevraagd waar men de rubriek of mijn artikeltje over duivensoep kon vinden. Helaas heb ik hierover zelf nooit een stukje gewijd. Te vinden is duivensoep wel op het smulweb. Zie op rechts in rubriek 1 hierover wat smulweb over duivensoep te vertellen heeft. Helaas heb ik van u geen mailadres, want anders had ik dit u persoonlijk gemeld.
08-02-2017 om 21:09
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we gewokte kerriekip bereiden. Het recept met alles erop en eraan heb ik hier beneden staan Bij deze gewokte kerriekip staat vermeld dat we als groente peultjes gebruiken. Nu is het zo dat bij de groenteboer peultjes van Nederlandse bodem mogelijk nog niet verkrijgbaar zijn, maar in de toko's van de Chinese winkels of supers in de grote steden zijn deze wel te koop. Je kunt de peultjes ook vervangen door andere groente; veel variaties zijn mogelijk! Zo'n kruidige Oosterse schotel past nog uitstekend bij dit weekend. Hier in het klooster zitten we vanavond met 6 personen aan tafel en heb ik een variabele schotel bereid-zie bijlage. Volgende week krijgen we opnieuw te maken met een koudefront en dan gaan we weer over naar de oudhollandse stamppotmenu's met een lekkere zwoerdjesworst erbij of klapstuk of ander stukje vlees en wat ook kan is een lekkere forse gehaktbal. Of we eind volgende week de schaatsen weer kunnen onderbinden dat moeten we afwachten, maar het zou best kunnen. Ik wens alle bezoekers en trouwe lezers van dit culinaire blog allemaal een fijn weekend en tot een volgende keer maar weer.
Op 2 februari is het Maria Lichtmis. Deze dag is nog verwant aan het kerstfeest en valt precies op de 40ste dag na 25 december. Onze Heer Jezus was een geboren Jood en in die eerste eeuw was het een Joodse plicht dat een jonggeborene door de Hoge Priester-in die tijd was dat Simeon-opgenomen werd als volwaardig lid van de Joodse gemeenschap. Voor ons katholieken is de Heer Jezus de stralende lichtbron van ons geloof en al jarenlang is Maria Lichtmis een feest dat kerkelijk wordt gevierd met een mooi versierde kerk, waarbij iedereen van een gewijde kaars wordt voorzien die al brandend in processie als zinnebeeld van het licht door de 'duistere kerk' wordt meegedragen. In deze tijd waarbij het geloof op een wat lager pitje staat dan vroeger is dit feest van Maria Lichtmis in veel landen wat in verval geraakt, maar gelukkig zijn er nog parochies waar het feest van Maria Lichtmis nog in alle devotie plaatsvindt. Feest van de Heilige Blasius: De Heilige Blasius was een bisschop die leefde in de derde en vierde eeuw na Chr. en in 316 onder keizer Licinius de marteldood is gestorven. Vanwege de christenvervolgingen in die tijd was hij gevlucht in de bossen en leefde daar temidden van de wilde dieren en vogels. Bij toeval werd hij daar ontdekt door Romeinse soldaten die op zoek waren naar wilde dieren die gebruikt werden als gevechtsdieren in de Romeinse arena's; het waren slaven en gevangenen die daar tegen vechten moesten dit om-net als bij ons bij een voetbalwedstrijd-de toeschouwers te plezieren. Op drie februari herdenken we deze heilige en op een staatje hieronder staat een legende die u vertelt hoe de Blasiuszegen ontstaan is. Een groot beeld van de H. Blasius vindt u bij de ingang van de kerk in het Brabantse Woensdrecht. Vroeger kwamen bussenvol met katholieke gelovigen op 3 februari naar Woensdrecht om zijn patroonsfeest te herdenken en net als in een bedevaartsplaats waren er op die dag ook veel neringdoenden neergestreken om hun waren aan de bezoekers aan de man te brengen. Heden ten dage is dat niet meer en het kerkbestuur in Woensdrecht is blij als er nog zo'n vijftig mensen bij de Blasiusviering in de kerk zitten. Het nieuwe Onze Vader: Van de week kwam er iemand bij me informeren of het waar was dat het Onze Vader in tekst veranderd was en verteld heb ik haar dat dit klopte. Het onze vader luidt nu al bijna twee jaar als volgt: Onze Vader die in de hemel zijt, uw naam worde geheiligd, uw rijk kome, uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel. Geef ons heden ons dagelijks brood en vergeef ons onze schulden zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren en breng ons niet in beproeving maar verlos ons van het kwade-Amen. Indenken kan ik me dat niet iedere katholiek hier blij mee is en lang zal het tot verwarring leiden als we in gezamenlijk gebed bij bepaalde gelegenheden met katholieke gelovigen bijeen zijn. Ik hoop beste geloofsgenoten dat u dit februari-nieuws over kerkelijke aangelegenheden interessant vindt en wat u hierover nog niet wist in volle blijheid in u opneemt.
01-02-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard