Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
29-05-2014
Verschijningen in het Portugese Fatima
Ascensi Domini: Vandaag is het Hemelvaart en dat valt altijd veertig dagen na Pasen en ook steeds op een donderdag. Met Hemelvaart is de Heer Jezus Christus ten hemel opgestegen en heeft hij zich gezeteld naast zijn Hemelse Vader. Over 10 dagen is het Pinksteren en daalt de Heilige Geest uit diezelfde hemel neder over de apostelen en geeft hen bovennatuurlijke geestelijke gaven mee om de leer van hun Meester als het ware uit te dragen aan alle mensen van goede wil. We leven in een jachtig tijdperk en ondanks dat we het met een goede en eerlijke verdeling van de vruchten van deze aarde het allemaal goed kunnen hebben is dit jammer na al die jaren dat de mensheid hier op aarde vertoeft nog steeds niet gelukt. Fatima: Zoals de apostelen de Heer met zijn Hemelvaart in een verlichte wolk zagen verdwijnen, zo verscheen Onze-Lieve-Vrouw in 1917 in het bergdorpje Fatima aan drie eenvoudige herderskinderen nl. aan Lucia Dos Santos en aan haar neefje en nichtje Francisco en Jacinta Marto. In maart 1916 waren de kinderen op het herdersveld al ooit een jongeling tegengekomen die zich als engel uitgaf met de boodschap dat de kinderen op korte termijn bezoek kregen van hun hemelse moeder. De eerste verschijning van Maria vond plaats op 13 mei 1917 en bleef zich steeds herhalen op een en dezelfde datum en dit ging zo door tot 13 oktober 1917. Maria spoorde de kinderen aan veel de Rozenkrans te bidden en deze boodschap ook door te geven aan anderen, verder voorspelde Maria dat over een maand de 1e Wereldoorlog afgelopen zou zijn, zij voorspelde tevens dat er hierna ook weer een Tweede Wereldoorlog zou ontstaan en tevens dat er na de Russische revolutie een goddeloos systeem in Rusland zou komen dat hierna ook weer ten gronde zou gaan. Er was tevens nog een vierde boodschap die lange jaren geheim is gehouden en vermoedelijk is dit de aanslag geweest op Paus Johannes Paulus II op 13 mei 1981 (datum der verschijningen) toen een zekere Mehmet Ali Agca een aanslag op onze paus pleegde. De Paus is in 2000 op bezoek geweest bij de nog in leven zijnde zuster Lucia Dos Santos om samen met haar te bidden en te praten over de gebeurtenissen uit 1917 en zijn wonderbaarlijke overleving van de aanslag. Lucia is vrij oud geworden, de beide andere herderskinderen stierven door de vlak na de Eerste Wereldoorlog heersende Spaanse Griep die toentertijd veel slachtoffers geëist heeft. De verschijningen in Fatima waren heel bijzonder omdat duizenden mensen bij de tweede en volgende verschijningen aanwezig waren. Er gebeurde toen onverklaarbare dingen; men zag verlichte wolken, men hoorde hemels geraas en hoorngeschal en bij een van de verschijningen leek het of de zon naar beneden kwam. Het waren uiteindelijk alleen de drie herderskinderen die Maria echt zagen. De verschijningen in Fatima hebben veel weg van de Hemelvaart van onze Heer Jezus en het aanwezige publiek dat stond te kijken zag hetzelfde als wat de apostelen waarnamen toen Den Heer ten hemel opsteeg en ook waren er publiekelijke waarnemingen van verlichte wolken en vreemde luchtweerspiegelingen die me doen denken aan de vurige tongen die met de komst van de Heilige Geest over de apostelen nederdaalden. Niet iedereen gelooft in wonderen en bepaalde onderzoekers verklaren de gebeurtenissen in 1917 te Fatima als massahysterie. Fatima is nog steeds een grote bedevaartsplaats en in de loop der tijd zijn er veel zieke mensen die door de artsen opgegeven waren genezen.
Fermenten of enzymen: Dit zijn organische stoffen die in elke levende cel werkzaam zijn. Zonder fermenten is geen leven voor mens en dier mogelijk. Fermenten zijn bijzondere, met een speciaal werkende stof verbonden eiwitstoffen. Het zijn organische katalysatoren, die de opbouw, wijziging en afbraak in het inwendige van de cel voortdurend regelen. De spijsverteringsfermenten die in ons voedsel zitten, maar ook op natuurlijke wijze in het menselijk of dierlijk lichaam aanwezig zijn, maken ons voedsel oplosbaar in water, opdat het in het bloed opgenomen kan worden. Gistingsfermenten: Deze worden door gistschimmels gevormd. In bakkerijen, bierbrouwerijen, kaasmakerijen en in de geneeskunde worden fermenten speciaal aangewend met een speciaal beoogd doel. Bakkersgist maakt het brooddeeg luchtig door fermentwerking, waarbij koolstofdioxide gevormd wordt. Biochemie: Hier verstaat men onder fermenteren het toevoegen van bepaalde bacteriën, celculturen, schimmels of gisten die een product een veranderlijke biologische vorm geeft. Fermenten of enzymen worden gebruikt bij de bereiding van yoghurt, kaas, bier, brood, wijn, zuurkool, tempé, sojasaus, thee, koffie, azijn en vele verwante producten. Geneeskunde: In deze sector maakt men gebruik van speciale medicijnen, tabletten, zalven of poeders waarin gisten verwerkt zijn. Bij alle supers en drogisterijen hebben ze wel een reformhoek waar u deze artikelen aantreft. Jongelui die last hebben van acne of mensen met andere huidklachten bv. eczeem vinden hier baat bij. Ook is het goed voor diabetespatiënten, maar deze groep moet dit wel doen in overleg met hun huisarts, want bij bepaalde nevenaandoeningen (bv.schimmelinfecties) die sommige diabetespatiënten ondervinden kan dit schadelijk zijn. Spijsvertering: De spijsvertering wordt voorbereid door een grondige verkleining van het voedsel in de mond. Bewerkstelligen doen we dit met ons eigen gebit en/of kunstgebit. Het speeksel bevat de fermenten ptyaline en maltase, die een vertering van de koolhydraten inleiden en het zetmeel omzetten in maltose (moutsuiker). Dezelfde fermenten van de buikspeekselklier (pancreas-ptyaline) zetten dit proces in de darm voort en bewerken de afbraak van de koolhydraten tot druivensuiker (glucose). Bijzondere fermenten in het darmsap dienen voor de omzetting van melk en rietsuiker in druivensuiker. De vetvertering wordt ingeleid door de gal, die een verdeling (emulgering) van het vet bewerkt in hele fijne druppels. Het ferment lipase van de alvleesklier splitst dan de vetmoleculen in glycerine en vetzuren. Glycerine is in water oplosbaar. De vetzuurmoleculen worden door de galzuren in water oplosbaar gemaakt. De vertering van de eiwitten begint in de maag, waar het ferment pepsine in aanwezigheid van vrij zoutzuur het eiwit omzet in vloeibare peptonen. De splitsing van peptonen tot in water oplosbare aminozuren geschiedt dan in de darm door de fermenten trypsine en erpesine, die uit de alvleesklier in de twaalfvingerige darm vloeien en ook tot de darmsappen behoren. De voedingsbestanddelen die door de fermenten van de spijsvertering in water oplosbaar gemaakt zijn, worden vervolgens in de dunne darm door middel van de darmvlokken in het bloed en de lymf geresorbeerd (opgezogen). Niet bruikbare middelen worden na de water en zoutonttrekking vanuit de dikke darm eveneens in ons bloed opgenomen, wat dan rest wordt vervolgens in deze darm ingedikt tot brei en verlaat tenslotte via het lichamelijk afvoerkanaal, de anus, ons lichaam. Dit was de eerste fabriek die gist en spiritus fabriceerde
Vandaag hebben we als voorgerecht heldere visbouillon met tarbot en reepjes gesneden groenten op het menu staan. Tarbot is een lekkere vis en gefileerd is ze in elke Super te krijgen, maar ik raad u toch aan om deze vis bij een vishandelaar te kopen. Hier kun je de vis vers bewonderen en ze gefileerd of zo vers uit het ijs naar huis nemen. Als je zelf wilt fileren en dat kan niet iedereen, maar alles is te leren, daarvoor heb ik voor u onder de geschreven tekst een staatje staan waarop vermeld staat hoe je dit zelf kunt doen. Ook bijgevoegd zijn enkele staatjes waarop u kunt aflezen wat voor ingrediënten u nodig hebt en eveneens hoe u alles moet klaarmaken. Bij dit menu heeft u ook enkele druppels Pernod of Ricard nodig en deze dranken heeft uw slijter altijd in voorraad. Sla enkele flessen van deze likeur in, want bij veel voor-en nagerechten zijn deze te gebruiken. Pernod is van oorsprong een Franse likeur gestookt op basis van absintalsem, venkel en verschillende andere toegevoegde kruiden. Ricard is een gestookte likeur op basis van koriander, kamille, citroenkruid en anijs. Het staat me voor dat deze beroemde namen van de samenstellers van deze sterke drank opgekocht zijn door een Hollands verwerkingsbedrijf dat gevestigd is in de Baroniestad Breda. Jammer is dat de accijnzen op dranken hier in Holland huizenhoog zijn geworden en de consument vaak in België of Duitsland zijn inkopen gaat doen; een handelswijze opgedrongen door onze regering die onze eigen vaak aloude bedrijven financieel totaal nekken. De laatste tijd zijn we hier in het klooster zo'n beetje de oude kookstijl aan het verlaten. We eten wat gevarieerder en vaker per dag en de maaltijden zijn vitaminerijker en de opgediende porties wat kleiner. Vroeger toen er lichamelijk flink aan getrokken werd op onze landerijen, kloosterboerderij en de paters en broeders lange afstanden op de fiets moesten afleggen hadden we een heel ander voedingspatroon en op het menu stonden vaak veel stamppotten met ruime porties vlees. Dat is nu niet meer.
In de Columbiaanse stad Fundación brandde gisteren een bus uit vol kinderen en begeleiders die een kerkdienst hadden bijgewoond en op weg naar huis waren. De bus was berekend op slechts 38 personen, maar vervoerde 52 personen, waarvan er slechts twee zich wisten te redden en ongedeerd waren. 32 Kinderen zijn levend verbrand en 18 zwaar gewond. De chauffeur is gearresteerd omdat hij in de bus buiten een te hoog aantal passagiers ook nog clandestien blikken met benzine vervoerde. Wat me zo aansprak was dat jongetje dat trachtte een meisje te redden die hulpbehoevend een arm buiten de bus uitstak, maar dit niet voor elkaar kreeg. Echt een verschrikkelijk drama zonder weerga! We kennen allemaal het verhaal van de barmhartige Samaritaan, die op zijn reis van Jeruzalem naar Jericho een gewonde man langs de weg zag liggen, hem laafde door 'm wat te drinken te geven, zijn wonden met olie en wijn schoonden, hem naar een herberg bracht en de waard enkele zilverlingen overhandigde om hem verder te verzorgen. Voorheen passeerde ook een hogepriester en een tempeldienaar die net deden of ze de gewonde man niet zagen liggen en hautain hun reis vervolgden. Dit Bijbels verhaal werd verteld door de Heer Jezus toen een Leviet aan hem vroeg wat Hij onder het begrip naaste verstond. Gisteren in het Gooi trof een zekere mevrouw Krediet bij het uitlaten van haar hond ook een hulpbehoevende zieke man aan ter hoogte van kasteel Groeneveld. Een beroep om haar behulpzaam te zijn deed zij op diverse voorbijgangers, waarvan de meeste onverstoord doorliepen en totaal geen aandacht hadden voor de zieke man. Uiteindelijk vond ze nadien twee mensen bereid die de ambulancedienst waarschuwden. We zien hetzelfde in de politiek waar mensen aan de onderkant van de maatschappij in de steek gelaten worden en in armoede terecht komen omdat we met ons allen op een uitzondering na niet solidair zijn met mensen in nood en alleen en uitsluitend met onszelf bezig zijn. Toch beste mensen luister alstublieft naar wat de Heer ooit ook eens gezegd heeft en dat is: ,,Wat ge voor mensen in nood doet zal u vijfvoudig terugbetaald worden in de Hemel!" Die Samaritaan was een ongelovige, maar wel er één met een hart van goud en wat ik ook kwijt wil aan u allen is dat Godsdienst en het woord niets voorstellen als we de goede daad achterwege laten en zo is het en niet anders!
Wokken hebben we overgenomen van de Chinezen. 2000 Jaar geleden was er in China een groot tekort aan brandstof. Tegen de kou kun je jezelf nog beschermen door warme kleding, maar met koken verbruik je normaal veel vermogen en als dat lang duurt, dan stijgt onze energierekening met sprongen. De chinezen waren de uitvinders van een bolle pan die op het diepste punt heet werd en dit boven een bescheiden vlammetje. In die pan deed men een scheutje olie, kleingesneden stukjes vlees, verse groenten en kruiden. In een mum van tijd creëerde men op die manier heel snel een heerlijk gerecht. Bovendien bleven door de korte kookduur de gebruikte ingrediënten mooi gaaf en zichtbaar en werden de vitaminen niet kapot gekookt. In vrijwel heel China werd wokken een van de meest gebruikte kooktechnieken en zo langzaamaan werd deze methode ook bekend in andere landen. Door het moderne reisverkeer en instroom van veel Chinezen die hun toekomst in andere landen opgebouwd hebben is wokken ook in Nederland uitgegroeid tot de beste manier om op een goedkope manier snel iets klaar te maken en gezond te eten. In onze Supers zijn gratis of tegen een kleine vergoeding boekjes te krijgen met wokrecepten; doe er uw voordeel mee!
Gisteren met Moederdag was het ook al niet al te mooi weer en de ijsheiligen die aan hadden moeten treden hebben ze daar in de hemel vervangen door engeltjes die nog niet goed zindelijk zijn. Onze kloosterhond Tayler heeft ook een grote hekel aan nat weer. Als het buiten spiegelglad is of er ligt een laag sneeuw dan is zij in haar element, maar regent het, dan krijg je ze niet naar buiten en af en toe is ze wel eens stout door hier in de slotgang haar behoefte te doen. Buiten zitten of een eindje fietsen is er met dit miezerige weer ook niet bij, dus zitten we hier veelal binnen, kijken tv en ben ik even weg uit de cuisine dan zijn het ondeugende zusters of broeders die zich te goed doen aan onze kloostervoorraden en aldoor in de koelkasten lopen te schommelen. Ook in een klooster heb je steeds te maken met het begrip dagelijkse zonden en pater Geert Wilderman hield er gisteren een donderpreek over waar zelfs de honden geen brood van lusten. Is het slecht en wat kil weer dan gaan we hier in de abdijkeuken onmiddellijk over op wat pittige kost en vandaag staat op de menulijst hete bliksem met vuurrode paprika, appel en worst. We zitten vandaag met twintig personen in de refter aan tafel en ingeslagen voor onze hutspot heb ik 5 kg kruimige aardappels, 3 kg appels, 15 uien, 10 rode paprika's en 5 rookworsten. Voor mijn bezoekers heb ik een recept staan voor 4 personen en veelal groter zijn de huidige gezinnen tegenwoordig niet meer. Dat was heel anders dan bij menig boerengezin van vroeger en kwam ik daar op huisbezoek of moest de nieuwe koestal ingezegend worden, dan werd ik gevolgd met boer en boerin erbij gerekend door een 17-tal personen waarvan de drie jongsten nog in een luier rondliepen. Vorige week kreeg ik van een trouwe bezoeker van onze familieblogs nog een pluim voor de vele kwinkslagen die in onze schrijfsels opgesloten zaten en waarmee hij met de carnaval als buutreder zo'n groot tonsucces geboekt had. Ja beste lezers in een klooster vertoeven is echt heilzaam voor lichaam en geest en iedereen raad ik de advertenties aan die nog wel eens boven mijn blog broeder Everard staan en waar u uitgenodigd wordt tot een kort revisieverblijf in een van onze kloosters.
Voordat de winter afscheid van ons gaat nemen, krijgen we eerst nog te maken met de IJsheiligen op 11, 12,13 en 14 mei. Voor die tijd moet je echt nog niks in de tuin poten, want het kan op die dagen nog gaan vriezen. Nu hebben we weliswaar een hele slappe winter gehad, maar je weet het maar nooit. Ons klooster is internationaal en hier wordt net zo gemakkelijk Frans, Engels, Nederlands of Duits gesproken. Ondanks dat er veel Hollanders in Duitsland winkelen gaan, is volgens een krantenbericht uit de Gelderlander ons Duits erg erbarmelijk en dient er iets gedaan te worden. Ook onze handelslui worden in het buitenland vaak niet verstaan en begrepen, waardoor kostbare orders verloren gaan. Daarom heb ik voor u vandaag met de ijsheiligen in het vooruitzicht een echte pittige vegetarische soep op het menu staan, waarvan ik de benodigde ingrediënten en de bereiding hier in het Nederlands verwoord en beneden afgedrukt heb staan in de Duitse taal. Voor onze linzensoep hebben we nodig 1 grote ui, twee knoflookteentjes, drie stengeltjes selderij, een winterwortel, 2 el olijfolie, 1 blikje tomatenpuree van 70 gram, 1 el Chili in poedervorm, halve el shoarmakruiden, driekwart liter bouillon-getrokken uit een grote groentebouillontablet, 1 groot blik linzen (400g) en 4 eetlepels Griekse yoghurt. Bereiding: De ui snij je in stukjes en de knoflook hak je fijn. Gebruik je knolselderij dan dien je deze in schijfjes te snijden en gewone selderij in kleine stukjes en de wortel in blokjes. De olijfolie verhit je in een soeppan en daarin verhit je de stukjes ui en de fijn gehakte knoflookteentjes die je op een zacht pitje aanbraadt. De tomatenpuree met de chilipoeder en shoarmakruiden ga je er nu bijdoen. Alles laat je nog 2 minuten zacht verder sudderen, waarna je onder rustig roeren hierna de bouillon toevoegt, hierna voeg je de knolselderij en/of gewone struikselderij met de blokjes wortel en de linzen toe en tenslotte roer je alles flink door de massa heen. Je blijft nog even roeren en in ca. 10 minuten is de soep gaar gekookt. Opscheppen doe je ze in vier diepe borden, waarbij je in ieder bord in het midden een eetlepel yoghurt deponeert.
Vroeger in de kazerne bestond het dagelijks eten uit rats kuch en bonen en ooit was dit een bekend soldatenlied dat denk ik onder de hedendaagse jeugd niet bekend is. Van de zo'n vijftig kazernes die ik vroeger hier in Nederland meegemaakt heb op de diverse legerplaatsen wordt meer dan de helft niet meer bewoond door militairen, maar zijn het opvangcentra geworden van vluchtelingen of zijn er optrekjes in verrezen voor woningzoekende burgers en in Nijmegen is een oude kazerne zelfs van buiten helemaal intact gebleven maar van binnen omgetoverd in een modern congrescentrum en hotel restaurant. Ook onze gevangenissen krijgen veranderde bestemmingen. Terwijl overal de moskeeën uit de grond verrijzen worden onze kerken afgebroken of als er een koper voor is omgebouwd in een wooncentrum of conferentieoord. Duizenden winkels staan overal leeg en de in-en verkopen van onze handelaars worden geregeld per telefoon of Internet. De belastingdienst heeft daar helemaal geen grip meer op en de economische malaise is hier ook ten dele aan te wijten. Wat de mensen wel elke dag nog doen is eten en drinken. Dit gebeurt voor 70 procent nog thuis, 20 procent van de Nederlanders eet buitenshuis, 8 procent van onze bevolking betrekt het voedsel van de voedselbank en 2 % eet vanuit de containers en de vuilnisbakken. Als de economische neerslag zo doorgaat moet onze regering maar weer wat gaarkeukens de straat op sturen en broeder Everard is bereid om deze uit participatieve overwegingen te bevoorraden. Vandaag heb ik voor u staan twee heerlijke gerechten nl. Risotto bereid met bellissima balletjes en geroerbakte kazerne-kost met brandweerrode runderworstjes en broccoli. In het klooster hier komen elke dag verontruste burgers die denken dat de nijpende toestand in de Oekraïne binnenkort uitdraait op een wereldoorlog. Als de Russen hier komen hoeven ze in mijn woonplaats niet bang te zijn, want hier in het klooster stemmen we ze gunstig met eigen gestookte wodka en Vladimir Poetin komt hier ook best aan zijn trekken, want als meester-kok ben ik uiteraard ook heel goed bekend met de Russische keuken.
Onderstaande maaltijd bevat per persoon 681 Kcal, 29 gram eiwit, 58 g koolhydraten, 11 g verzadigd vet en 26 gram onverzadigd vet. Ook Poetin is gek op deze kost en als de smaak van de ananas hem niet bevalt, dan doen we er wel een eetlepel sambal bij!