Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
28-11-2013
Gebakken Varkenshaas met Kruidenjasje En Wokgroente
Als we in de keuken bezig zijn wordt er vaak over van alles en nog wat gesproken. Gisteren debateerde ik met mijn keukenassistente zuster Mary over de kerstliedjes 'Stille Nacht en de Herdertjes lagen bij nachte'-, oude vertrouwde gezangen, die niet meer in de kerkelijke liederenbundel zijn opgenomen en vanmorgen ging het over vloeken en dies wat meer. Gisteravond in het praatprogramma van Pauw & Witteman kwam het begrip godslastering ter sprake. Niet beter te weten wilden de meeste politieke partijen, m.u.z. van de Chistelijke partijen hiervan af en zou het desbetreffende wetsartikel geschrapt worden. De Eerste Kamer hier in Nederland heeft ten opzichte van de partijen in de Tweede Kamer die de dienst uitmaken een meerderheid en steeds probeert men bepaalde wetsvoorstellen er door te drukken door medestanders te krijgen. Binnenkort moet men weer drie miljard extra bezuinigen en om die Christelijke partijen weer mee te krijgen blijft het artikel godslastering staan zoals het was en wordt niet geschrapt. Uiteraard zijn wij kloosterlingen ook blij dat godslastering strafbaar blijft, maar op de manier zoals hier in Holland alles wettelijk geregeld wordt, zijn we het niet eens. Telkens opnieuw krijgen de laagloners, zieken en gehandicapten het gelag te betalen en dat is helemaal onchristelijk. Gedacht heb ik altijd dat België nog katholieker was dan de Paus in Rome, maar gisteren zonk ik toch echt door de grond bij het horen dat er in ons buurland een wet aangenomen is die kinderen het recht geeft om bij ernstig geestelijk of lichamelijk leed hun leven te beëindigen. Pijnen zijn niet plezierig en ik kan er met al mijn aandoeningen over meepraten en soms word ik hierdoor wat neerslachtig en zie ik het ook niet meer zitten. Als je met een ernstige kwaal tegenwoordig in een ziekenhuis opgenomen wordt is het eerste wat ze je vragen of er bij plotselinge hartstilstand nog reanimatie toegepast moet worden. Zo niet mag je al meteen naar Petrus afreizen! Er is in de loop der jaren mijns inziens veel ten kwade veranderd en ik denk dat dit niet allemaal bijdraagt tot een solide maatschappij met echte waarden, normen en een liefdevol solidariteitsgevoel met mensen die het moeilijk hebben.
Postulant broeder Frédericus bezig met het gerecht van vandaag
28-11-2013 om 15:26
geschreven door Broeder Everard
Anijs is afkomstig van de anijsplant die met een deftige benaming ook wel de pimpinella genoemd wordt. De plant is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en overal in West-Azië kom je eveneens anijs tegen. Hier in Nederland tref je hier en daar ook wat verwilderde anijsplanten aan. Tegenwoordig worden er in in Nederland ook gecultiveerde anijsplanten te koop aangeboden en daarmee zou je zelf de zaadjes kunnen verwerken in cakes, taarten, kruidenkoek en met wat handigheid zou je eveneens een kruidenbitter kunnen maken. In elke super verkopen ze producten waar anijs in verwerkt zit en dan denk ik aan anijsthee, muisjes en anijsblokjes. In speciaalzaken is ook te koop chocolademelk en koffie met anijs. Bij de slijter is onder de naam anisette een likeur te koop, die gestookt is uit zaad en knoppen van de anijsplant. Likeuren vallen onder de sterke drank en met ingang van 1 januari moet iedereen onder de 25 zich legitimeren als hij of zij in een super en/of slijterij sterke drank koopt. Onder de 18 jaar mogen deze dranken niet verkocht worden en in een horecabedrijf of andere openbare gelegenheid niet meer uitgeschonken worden. In de medische industrie wordt anijszaad verwerkt in drankjes en/of tabletten die een heilzame werking hebben bij allerlei vrouwenziektes en kwalen, tegen luchtweginfecties, als hulpmiddel bij buikkrampen en/of winderigheid. In sommige tabletten met een wat ongure smaak wordt het betreffende geneesmiddel wat vriendelijker inslikbaar gemaakt door er een natuurlijke smaakstof aan toe te voegen en daar is anijs ook heel goed voor te gebruiken. Vroeger als we slapen gingen kregen we van ons moeder eerst een lepel levertraan en daarna een beker warme anijsmelk, hierna werd het engelenbewaargebed gebeden en zo tegen half acht 's avonds werden we al in Morpheus'armen gelegd. Tot mijn tiende jaar hebben mijn ouders dit altijd zo gedaan en als ik tegenwoordig jeugdige kinderen, die nog naar de kleuterschool gaan nu om 10 uur 's avonds nog rustig tv ziet kijken, krijg ik hierover bedenksels die ik hier maar niet zal verwoorden. Het moderne leven kon straks nog wel eens flink opbreken en over de voorspellingen dat straks iedereen 100 kan worden geloof ik geen zier van!
Bevat 25 % alcohol
23-11-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Als ik een definitie van vitamine mag geven, dan is dat een onmisbare voedings-en opbouwstof die in plantaardig of dierlijk voedsel aanwezig is. Op dit blog zijn er al velen besproken en deze keer komen we terecht bij vitamine K. Het is een in het vet oplosbare vitamine en heel belangrijk voor de bloedsomloop en bloedstolling. Je houdt er hart en vaten mee op orde en het werkt preventief tegen de beruchte trombose, waarbij op de verkeerde plaats stolsels optreden, een bloedvat afgesloten wordt en een hartkamer bedreigd. Vitamine K vinden we in groene groenten, lever, melk en plantaardige oliën. Enorm veel vitamine K zit er ook in allerlei soorten noten en aanbevelenswaardig is zonder meer dat u dagelijks groene groenten eet en 's avonds als u tv zit te kijken is een handjevol noten altijd nog beter dan al die dikmakende snacks die u voorheen gewend was. Hieronder heb ik een paar staatjes afgebeeld van alles wat vol vitamines zit die uw lichaam vitaal houden en dan kom ik terecht bij een notenmelange, de diverse groene groentes en als het om veel vitamine C gaat bij de groene vruchten.
Buiten de wal-, hazel-, cashew-en macadamianoten reken ik ook de ongezouten pinda's en de amandelen hiertoe. Niet alleen onmisbare vitamines K zitten er in noten, maar eveneens mineralen, vezelstoffen en antioxidanten; onder die laatste noemer verstaan we vitamines E & C en de spoorelementen celeen, zink en bioactieve stoffen zoals flavonoiden uit groente en fruit. Vroeger zeiden ze: ,,Makkelijk praten, maar hou je jezelf daar ook allemaal aan"? Nee beste lezers, zelf heb ik mogelijk uit hoofde van mijn beroep gefaald en ben behept met diverse chronische kwalen, zo ook met een hartkwaal, omdat ik me niet altijd aan de adviezen met betrekking tot "gezond eten en drinken" gehouden heb. Daarom een oproep tot al die nú nog gezonde mensen: ,,Leef de goede hier verwoorde voedingsadviezen van broeder Everard na en u zult er baat bij hebben en een lang leven zal u beschoren wezen"!
22-11-2013 om 19:42
geschreven door Broeder Everard
We kennen allemaal wel aardappelpuree dat makkelijk klaar te maken is. Je neemt hiervoor een wat kruimige aardappel bv. Agria, Santana, Irene of Doré. Je kunt ook wat zacht geworden (oude) aardappels gebruiken. Omgekeerd zijn die ook weer hard te maken door ze te schillen en een nachtje in water te laten staan. Zijn ze gekookt, dan giet je ze af, doet er wat roomboter en melk bij en stamp ze fijn. Opgediend met wat paprikapoeder eroverheen en wat opgerond op een boterhambordje is het een appetijtelijk gezicht. In het Midden-Oosten maken ze bijna van alle groentes puree en met van allerlei sausjes en kruiden erbij weten ze daar een lekker menu op tafel te brengen. Als u daar meer over wilt weten, raadpleeg dan de Oosterse kookrubriek op rechts van dit blog! Wij gaan vandaag een erwtenpuree bereiden. De hele receptuur daarvan vindt u op aparte staatjes die ik hieronder voor u heb afgedrukt. Hier in het klooster eten we deze morgen en broeder Adrianus uit België heeft wat zeebaars meegebracht, die we lekker gaan bakken en iedereen krijgt zo'n moot boven op zijn portie gelegd. Bak de moten met de geschubde kant beneden. Onder dat velletje zit de visolie en die houdt het mootje constructief en mooi in evenwicht en dat is heel belangrijk. Als we voltallig zijn, dan zitten we hier in het klooster met 28 personen aan tafel, maar dat wisselt nog wel eens. Voor u heb ik de schotels en/of maaltijden samengesteld voor 4 tot 6 personen en die laatste 2 personen zijn dan de schrale eters, want wat voor 6 personen klaargemaakt wordt gaat als het lekker is ook op met 4 eters aan tafel.
18-11-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik voor u staan een echte Franse vleesschotel bereid uit een lamszadel als hoofdbestanddeel, verder doorregen spek, bouillon, veel specerijen, zout, witte wijn en wat keurgroentes die veelal bij de diverse vleesschotels gebruikt worden. Het volledig recept heb ik voor uw gemak apart afgedrukt staan, dus makkelijk over te nemen. Bij deze lamsschotel hoort een droge wijn uit de streek en het land van Henri IV. Deze koning werd geboren in 1572 te Pau en vermoord op 14 mei 1610 te Parijs. Hij stond bekend als een liefhebber van de wijn uit zijn geboortestreek en dan hebben we het over die droge lichtrode wijnsoort de Jurançon. Niet veel slijters zullen deze wijn in voorraad hebben; ze is echt pittig in prijs! Wat ik dus u wel garanderen kan is dat elke goede slijterij u wel een Médoc uit de gemeente Pauillac kan aanbieden. Dit is eveneens een voortreffelijke wijn die past bij alles wat des lams is. Weliswaar leven we in een dure tijd, maar als je de prijs van de diverse groentes en aardappelen in acht neemt zit je ook al gauw met alles wat je voor een gewone maaltijd nodig hebt kortbij de prijs die je voor deze echt lekkere lamsschotel moet betalen.
17-11-2013 om 16:24
geschreven door Broeder Everard
Lekker en smaakvol vlees is niet overal te krijgen. Er zijn nog maar weinig slagers die het gerede product in hun zaak vanaf de wei of stal tot aan de klant aan de toonbank zelf allemaal afhandelen. Dat was vroeger bijna overal het geval en op het platteland al helemaal. Je wist echt wat voor vlees je in de kuip had. Zelf heb ik voor jaren terug ook nog geslacht en op een gegeven moment werd dat verboden, moest alles in een speciaal ingericht slachthuis gebeuren en wild en gevogelte bij de poelier. Voeding is voor mens en dier noodzakelijk, maar het maakt heel veel uit wat die mensen of dieren te eten krijgen. Tegenwoordig is het omwille van de commercie: veel verdienen, voordelig inkopen en duur verkopen normaal dat er ondanks alle controle van allerlei instanties toch heel veel producten op de markt verschijnen die absoluut niet deugdelijk zijn en hoe langer hoe meer hoor je van besmettingen die door deze 'geen knip voor de neus zijnde artikelen' ontstaan zijn. Kun je het betalen en wil je lekker vlees eten, dan geef ik u de raad om dit bij de ambachtelijke slager te doen. Vroeger kon de man met de smalle beurs dit ook allemaal realiseren, maar deze regering heeft bewerkstelligd dat straks mensen met een minimaal inkomen allemaal aangewezen zijn op de voedselbank en doen ze dit niet, dan zullen velen uit huis gezet worden omdat ze hun huur en vaste lasten niet meer kunnen betalen. Ja die arme broeder Everard zou iedereen met tekorten wel willen helpen, maar dat heb ik in het verleden al zo dikwijls gedaan dat ikzelf onderhand ook al krap bij kas zit. Er waren zelfs mensen die me adviseerden volgend jaar van het internet te verdwijnen, dit klooster te verlaten en in te treden bij een boedhistenklooster in Thailand. Misschien komt het ooit zover, maar voorlopig prakkiseer ik er nog niet over. Hier beneden heb ik weer wat staatjes voor u gemaakt van mijn echt Frans gerecht Cotelettes d'Agneau à la Jardinière, Moge het u welgevallen!
14-11-2013 om 18:15
geschreven door Broeder Everard
Zalm is een vissoort die bij geen enkel restaurant op de menukaart ontbreekt. Onlangs was zalm negatief in het nieuws doordat ze besmet was met bepaalde bacteriën. Dit was absoluut niet te wijten aan de vis, maar aan de verwerkingsfabriek die de verpakkingsmachines niet schoon hadden. Voedselbesmettingen komen tegenwoordig veelvuldig voor en te weinig zuivere vakkennis van de fabrikant, slechte toepassingsregels en toezicht op de hygiène zijn daar debet aan. Gewoon kraanwater in de keuken dat gebruikt wordt met het wassen van groenten en met alles wat betrekking heeft op de voedselbewerking en verwerking kan b.v. besmet zijn en vol schadelijke kiemen zitten die een voedselbesmetting teweeg kunnen brengen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als zeefjes achter de kranen en rubbertjes tussen de afsluitingen niet tijdig vervangen worden. Hetzelfde is het geval bij verwerkingsmachines en vervuild keukengerei. Een vissoort die aanmerkelijk goedkoper is dan zalm nl. de koolvis wordt nog wel eens als zalm verkocht of in restaurants geserveerd, maar in een goed eethuis zult u dit niet aantreffen. Tegenwooordig zijn er veel tv-programma's die handelen over koken en braden en iemand die daar alles over weet en mogelijk over iets meer praktische keukenkennis beschikt dan deze kloosterbroeder is Herman de Blijker. Hij geeft van die verhelderde tipjes die erg nuttig zijn. kijk op Google en raadpleeg het web keukentipjes m.b.t vis e.a. Doe er uw voordeel mee. Hier benden ziet u het recept Zalm à la Maison De France van broeder Everard en ga ermee aan het werk! Vis is gezonde kost en eet het minstens een keer per week!
07-11-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Bidden bij de Buren in het Duitse Kevelaer en het Belgische Bassenge
Vanuit het Limburgse Arcen is het binnendoor door de bossen zo'n 20 kilometer en je bent in het bedevaartsoord Kevelaer. Van hieruit Angeren denk ik dat het 75 kilometer rijden is eer je daar bent. Bassenge ligt aan het riviertje de Jeker te België en het bedevaartsoord daar is gewijd aan de heilge zuster Bernadette de Soubirous. Opgericht is het door een zekere pastoor Nouwen en in de volksmond wordt het ook wel 'Klein Lourdes' genoemd. Ondanks alle goede bedoelingen van de verschillende parochieinstellingen is het tegenwoordig toch wel een hele uitgave om voor reis-en verblijfkosten naar Lourdes 650 euro te betalen en met alleen AOW kan een ziek persoon daar niet naartoe om daar zijn troost en kracht te zoeken. Voor veel mensen in de gemeente Lingewaard is het Mariaoord Kevelaer onder leiding van de Broederschap of anderzijds nog wel te doen en mensen die dicht bij de Belgische grens wonen vinden in de nagebouwde Lourdesgrot in Bassenge eveneens verlichting en ook daar zal hun gebed verhoord worden. Zowel Kevelaer alsmede Bassenge zijn aantrekkelijke plaatsen om te vertoeven. Nog steeds staan ze er, maar echt biechthoren in het hokje is er niet meer bij. Vroeger stond er boven zo'n biechtstoel de taal waarin de biechtvader je ontving. Nooit zal ik vergeten dat ik als priesterstudent in Kevelaer ooit eens mijn 'zware zonden' ben gaan biechten bij een 'Italiaanse' pater, waarvan ik dacht dat hij geen Hollands verstond. Achteraf was het een gewone Nederlandse priester die ook de Italiaanse taal meester was en notabene van dezelfde orde was waar ik mijn opleiding ontving. Ook al staat het bezoeken van een bedevaartsoord niet direct voorop, het is altijd verlichtend om het eens een keer te proberen. Je ontmoet er van allerlei mensen en mogelijk ontmoet je daar personen waar je een eeuwigdurende vriendschap mee kunt sluiten.
Wonderkapel en Basiliek in Kevelaer
Het sjetootje van Bitsingen zoals de Vlamingen Bassenge noemen Lourdesgrot in 't tussen Tongeren en Maastricht gelegen Bassenge
06-11-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag is het Allerheiligen en mijn gedachten gaan uit naar mijn overleden familieleden en naar een heel ver verleden toen ik op retraite was in Wirtzfeld. Deze plaats ligt in België, behoort tot de gemeente Büllingen en de meeste bewoners spreken daar Duits. Een heel groot gedeelte van België is gelegen in die prachtige Ardennen. Dat Wirtzfeld is een leuke toeristenplaats en in die schitterende natuur in en rondom Wirtzfeld komt een mens echt tot bezinning en rust. Er staat daar een Kartuizerklooster uit de 14de eeuw, en zoals met veel kloosters het geval zijn ze omgebouwd tot museum, hotel of seniorenpension. Hoogst zelden tref je in zo'n klooster nog paters of zusters aan. De Poolse componist Frédéric Chopin (1810-1849) trok veel naar Wirtzfeld en heeft daar verschillende beroemde muzikale composities gecomponeerd. Tijdens het avondmaal zal Pater Gerardus in de refter een gedicht van Ine Verhoeven en Guillaume van der Kraft voorlezen, die zeker op deze dag van Allerheiligen en morgen met Allerzielen stichtelijk overkomen en ons mensenhart zullen beroeren. Vandaag met Allerheiligen bestaat het menu uit aardappelen, spruitjes en vooraf een linzensoep. Als vleesgerecht heb ik bij de spruitjes een balletje gehakt en als nagerecht meloenmousse.
01-11-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard