Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
31-12-2022
Nog Even en We belanden in het Nieuwe Jaar
Ja, zo tegen de kersttijd en tegen Oud-en-Nieuw gebeuren vaak nare dingen en dat komt vaak door opgekropte woede, die men juist op zulke dagen uit. Ja, op Internet en op TV zie je dagelijks mooie dingen, maar als tussendoortje komen ook de ellendebronnen in het nieuws. Zojuist las ik op internet dat er weer ongelukken gebeurd waren met vuurwerk en ik las ook dat een 19-jarige vrachtwagenchauffeur midden op een snelweg was overleden. De jongeman was afkomstig uit Schagen.
Je zult zoiets plots op het dak krijgen als familie; echt vreselijk! In Rome kwam vandaag na een kort ziekbed emeritus Paus Benedictus XVI op 95-jarige leeftijd te overlijden. Hij was een Paus die niet afweek van de leer der kerk; je zou de uitdrukking: een man van de oude stempel kunnen gebruiken! Ja, ik ben niet veel jonger als voornoemde paus en zit ook vaak vastgebeiteld aan bepaalde oude principes, maar ik heb nooit de misstappen van de kerk goedgekeurd. Echter laten we niet stilstaan bij het verleden, want we moeten we echt verder. Ook al zit bijna iedereen fout je moet als gelovig katholiek niet over de scheef gaan en je bent niet verantwoordelijk wat anderen verkeerd doen.We leven met ons allen in een moeilijke tijd van veel rampen, oorlogsgeweld, virussen, nare ziektes en economische neergang, maar ook hiermee moeten we leren omgaan, en hoe vervelend dit alles ook is, we moeten het hoofd er niet bij neerleggen. Mooi gepraat zullen veel lezers denken, maar ik zit op hoge leeftijd, heb een een bescheiden inkomen en zit met een tiental kwalen waar je echt niet plezant van wordt, maar mijn standpunt is: ,,Blijf positief en ga niet bij de pakken neerzitten!" Vroeger bij ons thuis hoorden we de klok op oudejaarsavond het middennachtelijk uur inluiden en wisten dat het Nieuwe Jaar begon en moeder had de stoelen al op een rijtje gezet alwaar we neerknielden om te bidden om God te bedanken dat we het oude jaar weer doorgekomen waren en als verzoek aan de Heer baden we dat Hij ons, onze familie, buren en alle bewoners van oze woonplaats ook deze gunst in het nieuwe jaar zou schenken. Ja beste lezers:,,Ik hoop dat in het nieuwe jaar veel dingen veranderen en we ons weer gelukkig gaan voelen!"
Een heet hangijzer en dit vooral voor de zendelingen en
missionarissen die steeds hun best hebben gedaan de mensen
daar van dienst te zijn en op afstand heb ik als gelovige ook
steeds gelden overgemaakt en hulpgoederen betaald om die
arme mensen in onze overzeese gebieden te helpen.
Onderstaand onderwerp over de Slaverlij krijgt in 2023 ons
aller aandacht!
31-12-2022 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger hadden we in Huissen een driedubbel bedrijf, bestaande uit café, bakkerij en kruidenierswinkel en mijn grootvader Nol Hübbers was dit bedrijf begonnen eind 1800. De zaak is inmiddels afgebroken, omdat er wegens overlijden en ziektes en bepaalde familieomstandigheden van eventuele opvolgers niemand van de familie was die dit bedrijf wou en kon overnemen. Al vanaf het begin werden tegen kersttijd Weihnachtsstollen en worstenbroodjes gebakken en mogelijk waren we de eerste bakkerij in Nederland die volgens Duits recept stollen bakten. Tegenwoordig worden stollen en worstenbroodjes vaak het hele jaar door gebakken en verkocht. Vroeger was dit alleen in de kersttijd en met het wisselen van het jaar, waarbij volgens Duitse gewoonte worstenbroodjes gegegeten werden. In de tegenwoordige tijd beschikken de meeste mensen over een oven waarin gebakken kan worden, waarbij voor worstenbroodjes het noodzakelijk is om over een bakplaat te beschikken of anderzijds en een deegmachine om een en ander te bereiden.Voor het bereiden van plm. 20 worstenbroodjes hebben we nodig 800 gram half-om-half gehakt. We voegen hieraan toe bij het mengen wat gehaktkruiden, 2 eitjes, zout en plm. zo'n 60 gram paneermeel of met een deegrol verpulverd beschuit. Dit gehakt draaien we tot een grote bol die we uitrollen en strijken daar 20 stukjes van gelijke grootte af. We hebben inmiddels in huis een pond bloem, waaraan we toevoegen een kwart liter handwarme melk, 150 gram ongezouten roomboter, 7 gram gist, 9 gram zout en 15 gram witte basterdsuiker. Het geheel verder doet de deegmachine. Van het verkregen deegje maken we eerst een grote bol die we ook weer gaan uitrollen en ook hier steken we weer 20 gelijke stukjes af, waar we kleine bolletjes van maken die we met de roller gaan pletten in platte stukjes die ongeveer 3 cm langer zijn dan de worstjes. De worstjes leggen we op het geplette deegstukje en vouwen alles in model, waarbij vooral gelet dient te worden op het goed dichten van de naden, zowel boven alsmede aan de zijkanten. Voordat we de worstjes in de oven schuiven bestrijken we ze met wat eigeel. Heb je moeilijkheden met het precies afsteken van de bolletjes, weeg dan de grote bol deeg, deel het gewicht door 20 en leg dan zo'n bolletje dat ongeveer op 45 gram komt op de weegschaal om het juiste aantal worstenbroodjes te verkrijgen. Bij het werken met huishoudelijke ovens kun je het beste bakpapier gebruiken. Een kwastje om de broodjes te bestrijken met eigeel dient men ook over te beschikken. Bakt de broodjes in de oven door vooraf de oven op 170 graden graden Celsius op te warmen. Bakken doe je in de hoogste stand en in vlugge ovens is de baktijd 18 tot 25 minuten en in een wat langzame oven is de baktijd 30 minuten. Zijn de broodjes afgebakken kun je ze 2 maanden in de vriezer bewaren, vers en afgekoeld of ontdooid op tafel brengen, doe je ze volgens de ouderwetse manier in een koekenpan waarin je wat roomboter doet, en op een lage stand laat je ze 8 minuten in de pan liggen totdat ze voldoende warm zijn en geserveerd kunnen worden. Bevroren opwarmen in oven kun je ze eveneens in een oven op 170 graden Celsius in een tijd van 8 tot 10 minuten. In de rechterkolom van dit blog vindt u een video van Kees Melis uit Boxtel die u op een secure manier laat zien hoe precies Brabantse worstenbroodjes gebakken worden. Over kerststollen heb ik heel wat rubrieken geschreven. Ook op dit blog staat het een en ander vermeld en daarom heb ik voor u als inzet afgebeeld staan hoe zo'n lekkere snee stol eruit moet zien!
In bovenstaand stukje heb ik niet vermeld de rijstijden en zie daarvoor punt 3 en 8 van onderstaande bereidingsinstructie.
Eenvoudig rijsmanier is bv. door een droge en schone theedoek of dekentje over het deegbolletje of anderzijds te leggen.
22-12-2022 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Snacks en andere hapjes
Vandaag heb ik voor u staan een toetje met de Italiaans klinkende naam Amaretto Panna Cotta. We zitten niet ver meer van het Kerstfeest af en te hopen is dat Poetin met een goed bericht komt met de mededeling dat er een vredesverdrag komt tussen Oekraïne en Rusland. Meer dan de helft van de Oekraïners hebben Russische roots en uiteindelijk had deze grensoorlog-min of meer dus onder eigen volk-nooit uit mogen breken, want zou het voor de Kerstdagen ophouden dan zal het minstens een halve eeuw duren eer er weer een goede en draagzame binding is met enerzijds Rusland en anderzijds de bewoners van de Oekraïne en vooral families met veel slachtoffers zullen tot het derde geslacht opborrelende gevoelens houden die met veel gelegenheden bij tijd en wijle naar boven komen. Zo'n vrede tussen genoemde beide landen maakt ook de medebewoners van Europa blij en het zal grote invloed hebben op het voortbestaan van deze gespleten maatschappij en mogelijk onder bijna de hele wereldbevolking. Heeft zo'n oorlog dan ook met eten en drinken te maken? Ja, absoluut, want door al die sancties en vervelende voorschriften betreffende deze oorlog is niet alleen de voedselbevoorrading in gevaar, maar ook heeft het invloed op onze gezondheid en zeker met de nu nog steeds heersende coronaperikelen is de mens op velerlei gebied zeer kwetsbaar geworden. Het recept voor dit toetje staat aangegeven op een staatje, dat u kunt afdrukken, hetgeen makkelijk is als u dit toetje-misschien- met de Kerstdagen of bij Oud-op-Nieuw-op tafel wilt brengen.
20-12-2022 om 16:56
geschreven door Broeder Everard
Desiderius Erasmus leefde van 1469 t.e.m. 1536 en zijn roots lagen in Rotterdam. Er zijn in de geschiedenis niet veel personen op te noemen zoals Erasmus. Hij was van huis uit een denker en een doener en een diepgelovig Christen. Al vroeg zat hij van allerlei geschriften te bestuderen en stellen kun je dat hij als priester, theoloog, filosoof en schrijver en onderzoeker op velerlei gebied als eerste met de stelling kwam dat het geloof dat mensen erop nahielden een persoonlijke overtuiging was, en het de taak van de Kerk was om de mensen te leiden en niet om te dwingen. Door deze opvatting kwam hij in conflict met veel kerkelijke leiders, zoals bisschoppen en collega's theologen. Kritiek op het kerkelijk gebeuren was in de tijd van Erasmus ondenkbaar en het is daardoor dat hij na zijn dood in Bazel (Zwitserland) en in de hele wereld beschouwd werd als de grondlegger van het humanisme. Veel kritiek had Erasmus tevens op machthebbers in de politiek en zeker in deze woelige tijd zou hij flink tekeer zijn gegaan tegen alle fouten en onzinnige handelingen en besluiten van de politici die anno 2022 de wereld min of meer hun wil opgelegd hebben, waarbij een economische ondergang en mogelijk een Derde Wereldoorlog het gevolg kan wezen. Rotterdam is nog steeds de stad waar de meeste aandacht uitgaat naar Erasmus. Je vindt er een Erasmus brug, een Erasmus lijnbaan en een Erasmus Universiteit voor doeners en denkers. En het is in Nederland juist de Erasmus universiteit waar de meeste belangstelling uitgaat naar misstanden en het kwam bij mij uiterst vreemd over dat na een terechte demonstratie over een of ander onmatig gebeuren en een bezetting door enkele studenten van een universiteitsgedeelte door het bestuurscollege van de UV de Hermandad opgeroepen werd om die doeners en denkers tot zwijgen te brengen!
05-12-2022 om 00:00
geschreven door Broeder Everard