Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (25)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (15)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (17)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (23)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (16)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 4 (4)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 04-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Wereld opgeschrikt door onverwacht overlijden van Paus Franciscus
  • Broeder Everard wenst alle Lezers van dit Kloosterblog een Vredig en Zalig Paasfeest
  • Dieren uit de Bijbel
  • Opkikkertjes van vroeger weer volop in!
  • Kunnen we door voeding veroudering tegengaan?
  • Vrede op Aarde aan de Mensen van Goede Wil
  • Nieuws over Bedevaartplaats Medjugorje in Bosnia en Herzegovina
  • Vandaag Bakken We Luxe Appelkoekjes Met Een Gesprekje Vooraf
  • Wat Rooms Katholieke Weetjes
  • Water Belangrijkste Levensbron, Reizen Paus Franciscus en wat Kookweetjes
  • Rucola Stamppot met ei en amandelschaafsel
  • Ondanks al onze zorg toch onveilig voedel in omloop
  • Zwarte Thee goede hartbeschermer en u voelt zich er prima bij!
  • Recept Gevulde Paprika
  • Broccoliburger voor 4 personen
  • De Donderprofeet Amos
  • Einde Woongebied Mensheid op Aarde!
  • TOM KHA KAI
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
  • Onze hoop is gericht op het begrip liefde wat in elke geloofsgroep is verankerd!
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    strips_te_koop
    www.bloggen.be/strips_
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    bigietie1951
    www.bloggen.be/bigieti
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    06-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bereiding Gerookte Worstsoorten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Niets is eenvoudiger klaar te maken dan rookworst of knakworst. Die laatste kun je ook in allerlei maten in blikjes kopen. Rookworst gaat naar het gewicht en dat varieert van 300 tot 400 gram. Bereiding: Je  zet ze op in koud water en laat dit uiterst heet worden, maar niet koken. Hierna zet je het water uit en laat de rookworst er ongeveer 20 minuten in liggen en knakworstjes 10 tot 15 minuten. Laat het water nooit koken, want dan springt de worst en alle vleessappen gaan verloren. Knakworstjes uit blik kun je in een steelpannetje warm maken met het eigen vocht,  heel rustig opwarmen, niet laten koken, 10 minuten laten liggen in het warme sap en dan op tafel. Knakworstjes worden veelal met wat mosterd erbij op een broodje gegeten en rookworst zo uit het vuistje of bij een stamppot. Op deze manier bereid smaakt rookworst op zijn best!

    06-06-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (1)
    14-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haan in Deeg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor een paar dagen terug vertelde ik u dat sommige mensen bij het kraaien van een haan al geïrriteerd raakten en meteen de politie of een klachtenlijn belden om hun misnoegen kenbaar te maken. Gisteren was er een programma op de tv, waarin verteld werd dat er voor het handhaven van normen en waarden overal een klachtenlijn voor schijnt te zijn. Een toekomstige oorlog zie ik dan ook met de schrik en den beven (met de schrik om het hart) tegemoet. Wie de Tien Geboden Gods onderhoudt, heeft weinig te melden. En heb je wat te vertellen, steek vooraf de hand in eigen boezem voordat je iets gaat doorgeven! Er zijn gevallen waar je niet aan onderuit kunt komen, b.v. als je getuige bent van een moord of poging tot doodslag, aanranding, machtsmisbruik of ernstige pesterij....goed daar kan ik inkomen, maar verder: ,,Laat die haan maar kraaien, want morgen ligt hij in de pan en staat op tafel!"






    14-05-2012 om 10:58 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    11-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haantjes in Riesling
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Of er zoveel gebraden haantjes op tafel komen betwijfel ik ten zeerste. Als de kuikentjes het ei verlaten hebben wordt door een kuikensekser bekeken of men hier te doen heeft met een kippetje of een haantje. Het   kuiken dat als kip gesorteerd wordt mag blijven leven en het haantje gaat al vlug de eeuwigheid opzoeken. Toch kon dit anders, want ieder kuikentje dat een haan is begint na 8 weken te kraaien, maar daar heeft de commercie geen boodschap aan. Toch schieten er met het seksen nog wel eens wat haantjes tussendoor en dat zijn er net genoeg om later ergens in een restaurant of bij uw thuis op de dis te verschijnen. Om het nageslacht op orde te houden kan één haan met gemak een vijftigtal kippen aan, maar ook daar zitten de meeste boeren niet op te wachten, want aan broedse kippen hebben ze niet al te veel en men ziet liever een kip graag eitjes leggen, dan straks met een tiental kuikentjes rondlopen. De haan met een  vijftal kippen  tref je meestal aan bij een echte dierenvriend die fokt, dol is op kuikentjes en af en toe graag een eitje uitraapt. Toch is het voor Jan de fokker uitkijken geblazen, want er zijn van die vervelende buren die geen klok kunnen horen luiden hetzij een haan horen kraaien en wegens burenoverlast de Hermandad bij je langs laten komen. Hier in het klooster speelt de haan een voorname rol. Voor onze Franse geestelijken binnen de kloostermuur is het zelfs het trotse landswapen en bij mij in de keuken een graag geziene gast op tafel met dien verstande dat ik hier in de cuisine nog nooit een haan heb horen kraaien die burenlast veroorzaakte. De gendarmerie komt wel eens langs als ze zo'n heerlijk haantje in Riesling gebraden ruiken en dan zeg ik mannen: ,,Schuif maar aan, want jullie hebben het tegenwoordig ook niet gemakkelijk en verdienen goed te eten om jullie dienst te kunnen uitvoeren!"  






                     Vereeuwigd werkstuk van onze oudste kloosterhaan
                   

    11-05-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    06-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ELZASSER ZUURKOOL
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Niet alleen over de bereiding van zuurkool, maar ook over de geschiedenis ervan heb ik een uitgebreid artikeltje geschreven (zie archief!) Deze keer gaan we Elzasser zuurkool klaarmaken en het recept hiervoor vindt u hier beneden. Wat bij die Franse zuurkoolschotel op tafel hoort is natuurlijk een heerlijk wijntje en de meest geschikte wijnsoort bij deze zuurkoolschotel is de Riesling d 'alsace uit het Elzasgebied. Dit oude Duitse woongebied langs de Rijn heeft een hele geschiedenis achter de rug en was tot 1648 volledig Duits. Na de Dertigjarige Oorlog werden grote gedeelten onder Frans bestuur gesteld. Bij de Eerste en Tweede Wereldoorlog maakte Duitsland weer volledig aanspraak op dit gebied, waarin op scholen zowel de Duitse alsmede de Franse taal gesproken werd, maar momenteel is het Elzassergebied in zijn geheel praktisch Frans en de Duitse taal heeft men voor een paar decennia terug volledig geschrapt. De echte Riesling d'Alsace kenmerkt zich door de lichtgele kleur, haar boeket is fruitig en doet denken aan  de reuk van grapefruit, perzik, peer, pas gestoofde vruchten en ook naar de geur van wilde bloemen uit Gods natuur. Riesling d'Alsace kunnen we rekenen tot de gastronomische wijnsoorten en is een echte cuisine-wijn!





                     
                                 Er moet ook even gelachen worden!

            VOORTAAN MOETEN WE ELKE DAG MAAR ZUURKOOL ETEN!
                    

    06-05-2012 om 16:55 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    29-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IN DE VASTENTIJD AAN DE BIEFSTUK
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onze gedoogoverste Geert Wilderman gaat twee maanden op vakantie naar Iran en voorlopig wordt het bewind hier binnen de communiteit overgelaten aan pater Maximilianus. Vanmiddag stapt onze overste op het vliegtuig naar Teheran en vanavond eten we ter ere van de voorlopige inauguratie van pater Verhagen een heerlijk mals biefje met naar keuze gebakken aardappeltje met appelmoes of anderzijds. Over biefstuk wordt tegenwoordig ook al niet al te loffelijk gesproken, maar mijn neef Jan is juist door het eten van dit lekkere vlees 92 geworden en een paar keer wereldkampioen sprint met wielrennen. Ik denk dat ze de mensen in  deze economische crisistijd niet graag boven de 67 laten komen, dat scheelt in de pensioenen en bespaart de regering miljarden! Als maitre de cuisine hier in het klooster wil ik u, voordat we een biefje klaar gaan maken, het een en ander over biefstuk vertellen. Hoe gek het ook mogen klinken, niet alleen de koe, maar ook de struisvogel, het hert, de kalkoen, het paard, de kangoeroe en de bizon zijn leverancier van dit edele stuk vlees van hun eigen body. We spreken van gewone biefstuk als het gaat om dat gedeelte wat afgesneden wordt van de bovenbil. Halen we het vlees weg van het spierstuk of de dikke lende, dan spreken we over kogelbiefstuk. De lekkerste bief die supermals is noemen we bief van de haas; hoe minder bindweefsel des te malser het vlees! Met bief kun je als slager vele kanten op. Op de eerste plaats is het goed afsnijden belangrijk en gaan we het inhakken of bewerken dan spreken we van Duitse biefstuk als we met een hakmes het vlees in kleine stukjes hebben ingehakt. Helemaal fijn gemaakt of grof gemalen en  eventueel met wat vet ter binding er doorheen, dan komen we terecht bij de biefstuk-tartaar. Het lekkerste smaakt bief als het een drietal minuten de pan ziet, maar je kunt het ook wat langer garen of grillen. Voordat je met het eten van bief begint moet je het vlees eerst goed bekijken, dan even laten rusten en vervolgens gaan eten. Ik heb hier een recept voor u afgedrukt en op tafel ziet u wat schotels staan, waarbij als vleessoort biefstuk de hoofdmoot vormt. Met een glaasje rode Bordeaux erbij kan de dag van vandaag niet kapot! Op de inzet ziet u een biefje met Vlaamse frieten-heerlijk-eet smakelijk!


    Gegrilde biefstuk met gebakken ei, broccoli en een rode wijn

    De tafelmop van vandaag die zeker onze protestantse medebroeders
    zal aanspreken

    29-03-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    08-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rats Kuch en Bonen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als we volgens militaire begrippen over rats spreken, dan hebben we het over stamppot (ratjetoe) van enkele dagen oud. Vroeger hadden ze geen vaste kok in een kazerne of hofmeester op een schip en een paar goed uitziende, meestal wat dikke personen met platvoeten, kregen die functie toebedeeld. Voor defensie bestond er in het begin van de vorige eeuw tot de mobilisatietijd van 1938 aantoe geen vaste begroting. Alles moest zo goedkoop mogelijk! Als brood werd kuch gegeten. Dit was vloerbrood met verschillende vermalen granen en soms ook wat erwtenmeel erbij en om het wat langer goed te houden werd er tevens flink wat zout en azijn aan het deeg toegevoegd. Van zo'n kuch werd er een grote homp afgesneden en daar moest je het maar mee doen. De meeste soldaten kregen er dorst van en daarmee zat dan de plaatselijke herbergier weer goed! De middagkost bestond uit allerlei soepen en spijzen uit peulvruchten bereid. In die tijd ging men van het principe uit dat in vooral bruine bonen de meeste vitaminen zaten en veel energie gaven aan de soldaat. Nee, in die periode waren soldaten echt futloze jandoedels en nog steeds doet in militaire kringen de ronde dat dit kwam van de kamfer die de kok door het eten deed. Een eitje op het weekend was bedoeld om jan soldaat weer in conditie te brengen, want gezinsvermeerdering hield ons leger, waarvan de ene helft als Kniller in onze koloniale overzeese gebiedsdelen en de andere helft ter verdediging van onze grenzen hier ter lande vertoefde, tot in de verre toekomst op de been. In ons klooster waren er veel paters en broeders die de geestelijke verzorging onder de militairen regelden en menig broeder of pater bracht met banjo of gitaar al zingend de jongens van Piet Hein "fight spirit"  bij met leuke liedjes, die tijdens deze bijeenkomsten en vooral op mars zijnde door iedere soldaat uit volle borst werden meegezongen. Klik: http://www.youtube.com/watch?v=SrxFcB5_29s  en wilt u een stukje lezen hoe het er in de mobilisatietijd aantoe ging, klik dan http://www.mei1940.nl/Voor-de-oorlog/Mobilisatietijd.htm Voor u uitgezocht heb ik een recept van uienrats, zoals we dat tegenwoordig klaarmaken in ons klooster en bij de naam rats komt bij mij ook de naam hachee op en dat kun je gewoon vermengen door de aardappelen en is verder bij alle stamppotten te verwerken. Wilt u buiten deze twee recepten hier alles over de Hollandse pot & stamppot weten en ook  over de voedingswaarden van wat u eet, kijk dan even in de diverse kookrubrieken die  rechts van deze website te vinden zijn. Doe er uw voordeel mee, ik wens u smakelijk eten!
    RECEPT VOOR 4 PERSONEN

    UIENRATS WORDT OOK WEL UIENSTAMP GENOEMD!

                                         SOLDATENBROOD
                     
                                     MOPJE VAN DE WEEK
                     

    08-03-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    25-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALLES OVER DE GROENTE WITLOF
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd, omdat het voor het eerst gekweekt werd in de botanische tuin te Brussel; De tuinier die deze groente, welke zonder zonlicht kan groeien, in 1830 uitvond was de Belg Fransiscus Bréziers. Witlof kan zowel gekookt als rauw gegeten worden.  Witlof behoort als groente tot de cichoreiachtigen, waaronder ook andijvie en Roodlof gerekend kan worden. Witlof wordt overheersend in België en Holland gekweekt en roodlof in de Italiaanse streek Veneto met als belangrijkste kweekplaatsen Verona en Treviso e.o. Witlof bevat veel gezonde bestanddelen en kenmerkend is de wat bittere smaak: Als we het over witlof, bitterkoekjes of bittere chocolade hebben, wordt vaak het volgende gezegde aangehaald: 'Bitter in de mond, maakt het hart gezond' ! Hier beneden vindt u wat recepten, een voedingswaarde tabel, afbeeldingen van witlof en de dagelijkse tafelmop die vandaag  gebracht wordt door gedoogoverste Geert Wilderman, die deze week zijn leesbeurt heeft. Voordat ik dit stukje op mijn site bracht was ik aan het kijken naar de eerste voorjaarsklassieker 'De Omloop van Het Volk'  die vandaag gereden werd en ik denk dat de 23-jarige winnaar Sep Vanmarcke uit Kortrijk beslist Witlof heeft gegegeten en bitter was de nederlaag van Tom Boonen die op de meet als gerenommeerde spurter in Gent zijn Waterloo vond. Namens de kloostergemeenschap hier gefeliciteerd Sep en ook hulde aan Loes Gunnewijk uit het Nederlandse Groenlo, die als 31-jarige outsider bij de dames de Omloop 2012 op haar naam wist te brengen.


                VLAAMSE  WITLOOF MET EEN SAUSJE ERBIJ










    25-02-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (2)
    16-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Heerlijke Kloosterstoofpot !
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als je stoofpot klaarmaakt, kun je er van alles bijdoen en laat uw fantasie maar werken! Om deze tijd van het jaar komen vleeseters en mensen die in de kou moeten werken goed aan hun trekken. Je kunt deze kost, net als erwtensoep met alles wat er inhoort of wat ook zo lekker is wortelenstamppot, rekenen tot een echte stevige winterkost en mensen die in de openlucht werken mogen best verwend worden door bij die stoofpot tevens een flesje trappistenbier als tussendoortje ook op tafel te hebben. Vandaag zitten we met 8 man aan tafel. De rest is op retraite in het Italiaanse Palermo met als boetedoener een zekere Silvio Berlusconi, die omat hij ondeugend is geweest drie jaar in dit Karthuizerklooster moet doorbrengen. Hier beneden heb ik wat schotels met stoofpot afgedrukt en ook zie je  mooie opgemaakte stoofpotschotels met wat groentes en frites erbij. Natuurlijk ontbreekt het speciale klooster stoofpotrecept ook niet en deze keer is het broeder Everard die vandaag een stukje uit de bijbel mag lezen en de mop van vandaag op zijn manier lanceert. Ik wens u veel succes met de bereiding van uw stoofpot en eet er smakelijk van!


    Op inzet ziet u een uitgeholde pompoen met stoofvlees ....heerlijk!





    Hier een stoofpot met pruimedanten er tussengevoegd


    16-02-2012 om 16:05 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    28-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CASSOULET
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het begint kouder te worden en morgen zitten we slechts met 8 personen aan tafel, want de rest van de confraters is vrijwilligershulp aan het verlenen aan Brusselse zwervers die zich met het koude weer nog op straat bevinden en nu heerlijk opgevangen worden in een door ons afgehuurde ruimte ergens in een voorstadje van het drukke Brussel. Gehaald in de super heb ik vandaag een kilo witte bonen, 8 van die kleine knoflookworstjes, een dik pond varkenskrabbetjes, een pond lamsborst, 2 ons spek, een paar grote uien, wat kruidnagels, 1 bosje peterselie, 3 laurierbladeren, tijm uit eigen voorraad, idem 3 knoflookteentjes, wat zout, versgemalen peper en paneermeel. We gaan ermee aan de slag: de witte bonen worden in koud water gewassen, hierna  opgezet, aan de kook gebracht en als dit achter de rug is laten we ze ongeveer drie kwartier afgedekt in dit kookwater staan. Hierna gieten we ze af en gaan ze opnieuw koken. Op de bodem van een grote stoofpot leggen we een stuk spekzwoerd met de vette kant naar boven. Hierop leggen we de bonen met de uien, die bestoken zijn met kruidnagel, de geplette knoflookteentjes, peterselie, laurier, tijm, de varkenskrabbetjes en het spek. Na een half uur gepruttel leggen we ook de knoflookworstjes erbovenop. Ondertussen is het aan stukken gesneden lamsborst in een aparte braadpan met wat roomboter bruin gebraden. We pakken nu een grote aardewerk stoofpot en wrijven deze van binnen in met knoflook. Daarin leggen we de bonen met het vlees, de aan plakjes gesneden worst, het spek en het vlees dat is afgenomen van de varkenskrabbetjes. Hierover strooit men wat paneermeel en wat gesmolten boter en  hierna gaan we dit alles driemaal herhalen en telkens laten we de korst gratineren. Het geheel dienen we op een mooie schotel op en brengen dit op tafel. Een lekker bordje tomatensoep vooraf en als nagerecht wat fruit is op zijn plaats. Bij dit Gasconce hoofdgerecht smaakt een koele rosé of witte wijn uitstekend. Ik zou zo zeggen: ,,Bon appétit en laat het u welgevallen"! 

    28-01-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    23-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RICCIOLI AL SALMONE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op bezoek bij ons zijn de paters Leonardo Roncalli en broeder Everardo de Matseiri uit het Italiaanse  Livorno-klooster Santa Caterina. In Italië wordt tweemaal per dag warm gegeten en met tussendoortjes weten onze confraters daar ook wel raad! Voor broeder Everard is het een drukke week, want wij passen ons steeds aan bij de eetgewoontes van onze  gasten, dus in de keuken is volop werk. De superslanke Engelse soeur Elisabeth heeft mij al medegedeeld dat ze tot vrijdag twee keer per dag een maaltijd overslaat om haar ranke figuur te behouden en zich distancieert van dat Italiaanse keukengedoe. Buiten alle voorafjes en nagerechten hebben we vandaag als hoofdschotel Riccioli Al Salmone op de menukaart staan. Het gerecht is in vele variaties klaar te maken en daarom heb ik voor belangstellende huisvrouwen een mooie Ialiaanse keuken website opgezocht waar u veel Italiaanse gerechten  kunt vinden. Klik La Cusina di Tatina  http://lacucinaditatina.blogspot.com/ Verder vindt u op onze kloostersite een menu dat u kunt afdrukken voor uw recepten cartotheek.  Zoals in ons klooster gebruikelijk wordt er bij elke maaltijd een stukje uit de Bijbel of iets over een bijzonder sociaal persoon verteld, maar als tussendoortje wordt er ook gelachen om de verhaaltjes of moppen die broeder Leo steeds opnieuw weer uit zijn mouw weet te schudden. Buon Appetito!!


    Menu boven is ingesteld op 4 personen!


    23-01-2012 om 11:11 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    09-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met Kerst Gebraden Konijn op Tafel?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger bij ons thuis hielden we altijd konijnen en met feestdagen zoals Pasen en Kerstmis aten we een gebakken konijn. Hier in het klooster hebben we tot plusminus het jaar 2000 altijd konijnen gehouden en de door broeder timmerman gefabriceerde hokken waren allemaal bevolkt. Zelf heb ik jarenlang nog geslacht, maar als ik eerlijk mag zijn ben ik op mijn oude dag zo weekzerig georden dat ik Willem de vlieg die me op mijn kamertje steeds loopt te plagen zelfs nog met rust laat. Toch smaakte zo'n konijntje (zie inzet Vlaamse Reus) heerlijk en dol was ik op hun pootjes en inderdaad goed klaargemaakt kan ik me geen lekker vlees voorstellen als tam of wild konijn (zie recept in bijlage!). Tegenwoordig wordt er veel buiten de deur gegeten en heel veel gezinnen maken gebruik van maaltijden die ze aan huis laten bezorgen. Wegens ziekte heb ik ook een tijdje verstek laten gaan en betrokken we het eten van buitenaf, maar hier in het klooster was iedereen zo verwend dat ik met behulp van een paar soeurs alles weer zelf klaarmaakt. Vroeger werd in het klooster om precies middernacht de nachtmis gelezen en om half twee zaten we allemaal in de refter en aten we gebraden verse worst met jus en brood en vooraf was er een kopje koffie met een beschuitje met muisjes. In de kloosterhal stond een hele hoge kerstboom en beneden was er een groot houtvuur, waaromheen het kerststalletje stond. Verder waren alle kloostergangen in kerstsfeer gebracht. Echt romantisch!
    Hier in het klooster vertoefde een zekere pater Gregorius en als botanicus kreeg hij het voor elkaar dat tijdens de nachtmis rondom de kribbe allerlei kleurrijke bollen uitkwamen en je als student dacht dat er een wonder plaatsvond en uiteindelijk met de geboorte van onze Heiland is dat werkelijk ook zo! Buiten een heerlijk konijntje of wat boutjes op tafel krijgt de Kerst weer zijn oude sfeer terug en je kunt daarbij gebakken aardappeltjes serveren met appelmoes en diverse groenten. Als voorgerecht kun je denken aan een heldere bouillonsoep en als nagerecht lijkt me een heerlijke chipolatapudding niet misstaan.




    Bijlagen:
    178 Gebraden konijnenbouten.jpg (68.4 KB)   

    09-12-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (1)
    03-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Echt weer om een lekker reebiefstukje op tafel te hebben!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Langzaamaan gaan we naar wat kouder weer toe en dan smaakt een lekker reebiefstukje heel lekker. We werden er gisteren in IJsland op getrakteerd toen we aanzaten met een neef van me die daar pastoor is. Ik heb een receptje meegekregen en hier op deze site ingebracht. Reebiefstuk kunnen we op allerlei manieren bereiden. We kunnen het gewoon bakken met gebruik van 2 kleine sjalotjes erbij, dit alles onder  toevoeging van een snufje peper en zout. Aan reeënvlees voegt je altijd een paar eetlepels rode wijnazijn toe en zonder een paar deciliter wildfond en cranberrycompote kun je zoiets niet op tafel brengen. Bij een wat uitgebreid  jachtdiner horen champignons, asperges en op tafel een vurige madeirawijn. Met  mijn neef Benno, de vrolijke kapelaan Reggides en Bettina de huishoudster zaten we gisteren met vieren aan tafel en ik kan u zeggen dat we niet alleen lekker gegeten hebben maar ook genoten van de interessante tafelgesprekken die we met elkaar gevoerd hebben.


    Een foto van reebiefstuk ziet u op de introductiefoto, Wat u hier beneden
    ziet is een schouderstuk van een ree en dat heb ik even gefotografeerd toen
    ik een oogje in de proviandkast mocht werpen.
                            
                              geen kloostermop maar een ouderwetse vakbak
                            

    03-11-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    22-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIET OVERAL BROOD OP DE PLANK!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ondanks dat bijna de hele wereld in een economische crisistijd verkeert hebben de meeste mensen binnen Europa nog dagelijks wat te eten. In oorlogstijd, en dan heb ik het over de Tweede Wereldoorlog, hebben we hier in de Overbetuwe en nadien geëvacueerd in Friesland geen honger geleden. Daarentegen in het Westen van het land wel en dagelijks kwamen mensen om van de honger.  Het lijkt me verschrikkelijk om zo uit het leven te moeten stappen. Anno 2011 heeft eenderde van de wereldbevolking, en we lopen binnenkort naar de zeven miljard, geen dak boven hun hoofd en zijn er tevens nog landen en streken in de wereld waar volop honger geleden wordt. Vroeger konden de kloosters als rijke communiteiten door druk kerkbezoek en veel  weldoeners hun toebedeelde missiestreken met alles en nog wat helpen en werden de nodige gebruiksartikelen en goederen met massa's naar de missiegebieden gezonden. Als broeder of missionaris ging je vroeger naar de Congo om die zwartjes te bekeren, maar mij is dat nooit gelukt. Ik heb daar meer met bezweet bovenlijf rondgelopen om van allerlei klusjes te doen en zelfs de tijd ontbrak me om dagelijks mijn brevier te bidden. Om die natuurmensen af te houden van zonden, zoals vloeken en er meer dan één vrouw op na te houden en hun vijanden een kopje kleiner te maken, is allemaal niks van terecht gekomen. We hebben ze alle vakken die we hier in België en Holland kennen geleerd en de vrouwtjes daar hebben we vertrouwd gemaakt met de naaimachine om hun eigen gezinskleding te maken,  die er wat schaarser uitzag dan we toen hier gewend waren. Tegenwoordig is dit andersom, maar de tijden veranderen! Vandaag kwam ik een mooi gezegde tegen dat luidde: ,,ETEN ZAL ER STEEDS ZIJN EN ARMEN OOK, MAAR ETEN VOOR ARMEN ALLEEN ALS WIJ DELEN"! Ik wens u hier vanuit het klooster morgen een fijne zondag met dat rijkelijk geestelijk gevoel van vroeger en "au bon marché" meegenomen is daarbij die prachtige te verwachten mooie en droge herfstdag, waarbij het heerlijk dolen is in de wonderlijk geschapen natuur om ons heen. 


       HET ZIET ER ALLEMAAL EVEN LEKKER UIT EN MOGELIJK

        VERDIENEN WE DAT OOK, MAAR BEDENK WEL DAT ER
        
                     HEEL VEEL MENSEN ZIJN DIE HIERVAN
             
              VERSTOKEN ZIJN EN VAN HONGER OMKOMEN
             

    22-10-2011 om 16:16 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    17-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VULLENDE TUSSENGERECHTEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tegenwoordig heb je allerlei vormen van samenleving, maar het aantal alleenstaanden wordt steeds groter. Je moet je huishouding bijhouden, zelf eten koken, boodschappen doen, zorgen dat alles op tijd betaald wordt, soms ook nog een tuintje bij huis netjes maken  en daarbij verlangt je baas dat je  's morgens in alle vroegte bijtijds op het werk verschijnt en ga zo maar door! Romslomp genoeg! Zorg ervoor dat de inwendige mens niets tekort komt en wat is er dan niet makkelijker dat je het klaarmaken van tussendoortjes goed onder de knie hebt. Kook een paar eitjes naar wens en reken voor een zacht gekookt eitje 4 minuten, wil je een weke dooier hebben en gestold eiwit, dan dien je een kooktijd van 5 minuten aan te houden. Sommige mensen houden van hardgekookte eieren en die laat je precies 8 minuten koken. Tegenwoordig zijn de eieren netjes verpakt, maar toch tref je er nog wel eens een paar tussen met een barstje in de schaal; helemaal geen punt als je aan het kookwater een eetlepel zout toevoegt, een scheutje azijn is ook prima! 

    Spiegeleieren bak je het beste met wat boter lichtbruin in een ouderwetse koekenpan. Om de dooier heel te houden laat je de eitjes één voor één vlak boven de pan in de hete boter glijden en bak ze tot het wit gestold is. Keer de eieren voor ,,dubbel gebakken" daarna om en laat ze aan de dooierkant even bruinen. Heerlijk van smaak kunnen ze het best geserveerd worden op een warm bordje of schaaltje. Je eet ze zo op met wat peper en zout eroverheen gestrooid of neem 2 licht besmeerde sneetjes wittebrood met een plakje leverkaas erop en daarop het eitje en siert het schoteltje op met kleine schijfjes tomaat, een paar augurken en klaar is kees! 

    Heel veel mensen houden van spiegeleieren met ham en kaas en hoe maken we die dan het beste klaar? Laat de schijven ham heel even in de lichtbruine boter bakken, breek de eieren vlak boven de hamplaatjes en bak ze, zoals bij spiegeleieren werd aangegeven. Strooi over de spiegeleieren wat tafelzout en peper en zo ge verkiest doe er dan ook nog wat gerapte kaas overheen!

    Mogelijk heb je zwaar werk in de buitenlucht en dan bestaat je ontbijt uit Schotse Rib. Je bakt 4 spiegeleieren volgens een der gegeven recepten. In een aparte koekenpan ga je 4 aan weerszijden besmeerde sneetjes oud casinobrood bakken. Bak ze aan weerskanten bruin en doe op elk sneetje een spiegelei. Het lekkerste smaakt dit met ham bacon of spek eronder.  Als jonge broeder in de missie maakte ik al zoiets klaar en als we hier of daar een nieuwe kerk aan het bouwen waren dan nam ik 12 sneetjes brood mee om des middags mijn maagje te vullen, want misschien geloven mijn lezers nergens meer in als het om Hierboven gaat, maar neem dan van mij maar aan dat het in de missie voor broeders keihard werken was. Op alle gebied moest je niet alleen met je hoofd er goed bij wezen, maar ook moest je echt missiebloed in je hebben om dit zware werk vol te houden en ik heb in die tijd nog nooit een engeltje naar beneden zien komen om me te assisteren.

    17-10-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (1)
    11-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OOSTERSE BLOEMKOOLSCHOTEL
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voordat we tot die bloemkoolschotel overgaan wil ik mijn lezers toch even vertellen wat in ons klooster tijdens de lunch vanmorgen het gesprek was. Voor een paar maanden terug en wel op 22 juli schoot Anders Breivik  op het Noorse eiland Utoya 69 jongelui dood die daar bijeen waren voor een congres. De Amerikaanse film producer George Anton is al bezig daar een film van te maken dit om de aandacht te vestigen op de slappe wapenwet in Amerika en op Youtube is al een trailer te bekijken hoe die film eruit gaat zien. In Noorwegen is hierover grote commotie ontstaan en hier binnen de communiteit vinden we het onchristelijk en respectloos voor de familie van de slachtoffers en overlevenden, dat kort na dit drama al een film gemaakt wordt.



    Bijlagen:
    77 Socialisten op Noorse eiland Utoya.jpg (19.1 KB)   

    11-10-2011 om 17:20 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    08-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GESTOOFDE REESCHOUDER
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Van 15 oktober tot 31 december zitten we weer volop in het wildseizoen en mag er gejaagd worden op de meest bejaagbare wildsoorten die ons land kent. Er wordt natuurlijk wel rekening gehouden met de paringstijd, bronsttijd van herten en de draagtijd. Zó begint de jacht op wilde eenden op 15 augustus, maar daartegenover van reegeiten pas op 1 januari en reebokken mogen vanaf 15 mei worden geschoten. Buiten de natuur mag er ook met wild gefokt worden en ook import is toegestaan, mits dat de herkomst aangetoond kan worden. Doordat we hier als standpunt innemen dat de wildstand in evenwicht gehouden dient te worden en afschot vaak alleen toegestaan is bij een teveel aan wild in een bepaald gebied is het aanneemlijk dat dierenvrienden de jacht op vrij wild wél maar de afslacht van gefokt wild niet  accepteren. Vroeger waren de dieren heer en meester in Gods natuur, maar tegenwoordig zijn het de mensen die bezit genomen hebben van grote gebieden van hun woongebied en probeer de klok maar eens terug te zetten! Gisteren kwam ik een jachtopziener tegen die vroeg of iemand nog plaats had voor een hondertal wilde zwijnen om het tuintje te komen omspitten en hij had op het vliegveld Schiphol ook nog eens 500 ganzen gevangen die in de aanbieding waren als bewaker van particulieren die tegen alle vormen van jacht op dieren waren. Ik heb duizendeneen dierenvrienden gebeld, maar niemand was bereid om ook maar één beestje liefdevol in zijn of haar huis onder te brengen. Gedoogoverste Geert Wilderman hier, heeft me inmiddels de wacht aangezegd en wil me als broeder van barmhartigheid, als de telefoonrekening hem te gortig is, uit het klooster verwijderen. Ik hoop dat dit nog even wacht, want morgen ga ik als hoofdgerecht een heerlijke jachtschotel klaarmaken  en omdat de meeste paters, broeders en zusters hier dol zijn op de vaak krachtige smaken van wildvlees heb ik een paar dure wijntjes ingeslagen die daarbij horen en hierover de etiketjes geplakt van de goedkope miswijn uit de aanbieding van de Super die met dozenvol nog in onze wijnkelder staan. Je moet in deze economische crisistijd erg fantasierijk zijn om de misère te ontlopen! Gebruik gemaakt heb ik van een wildrecept van mijn confrater wijlen broeder Frans en wat zijn de ingrediënten die we nodig hebben voor een wildschotel voor 8 personen? Om te beginnen 1 kg reeschouder aan één stuk, zout en vers gemalen peper, 60 gram roomboter, 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel gekneusde jeneverbessen, 2 gesnipperde uien, 8 gekneusde pimentbessen, 5 kruidnagels, 3 dl bier en een halve dl bouillon, idem een halve dl koffieroom of slagroom en bloem. Hoe te bereiden? Bestrooi het vlees met zout en peper, verhit de boter en de olie in een braadpan, bak de reeschouder hierin snel rondom bruin, temper het vuur en voeg de jeneverbessen, de gesnipperde uien, de pimentbessen en kruidnagelen toe, fruit dit alles enkele minuten mee, vervolgens schenken we het bier en de bouillon erbij en tenslotte laten we het vlees in 2 á 3 uur lekker gaar stoven. Is dit achter de rug, dan halen we de reeschouder uit de pan, en denk erom: ,, Wel warm blijven houden"! We gaan nu het stoofvocht zeven  en roeren,  dan de koffieroom of slagroom erdoor. We laten dit alles al roerende warm worden en binden de verkregen saus met bloem die we aangemaakt hebben met koud water, De gebruikte kruidnagels die niet gezeefd konden worden om de zaak een pittige smaak te geven halen we eruit, en voegen aan de saus nog wel toe wat zout en peper. Op een mooie schaal hebben we het vlees inmiddels in grote plakken gesneden. Het geheel gaan we nu serveren met  gebakken krieltjes en een heerlijke rode bessengelei. De saus die we gemaakt hebben dient er apart bij geserveerd worden. Eenieder kan nu zijn portie halen.  We kunnen het allemaal ook verdeeld  op 8 borden uitspreiden en opdienen. We wensen u smakelijk eten! 

    08-10-2011 om 22:55 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (1)
    03-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FEESTDAG H. FRANCISCUS EN OP TAFEL EEN BROCCOLISCHOTEL
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Morgen is het de feestdag van de Heilige Franciscus van Assisië. Franciscus werd geboren uit de rijke koopmansfamilie der Bernardone's. Na een zeer werelds leven besloot hij 'Vrouw Armoede'  tot zijn bruid te nemen en Christus in zijn voetsporen te volgen. Hij ging als een soort kluizenaar leven en velen volgden zijn levenswijze en Francisdcus werd op die manier de stichter van de orde van de Franciscanen (OFM: Ordo Fratrum Minorum), oftewel de Orde van de Minderbroeders.  Hij schreef kloosterregels die door de Paus van Rome, Innocentius III in 1219 werden goedgekeurd. In een later stadium stichtte hij samen met de Heilige Clara de orde van de Clarissen. In 1221 richtte hij een lekenorde op die de Derde Orde genoemd werd. Franciscus was getekend met de stigma's, de wondtekenen van ons aller Zaligmaker de Heer Jezus. Franciscus stierf in 1226 en in 1228 werd hij door Paus Gregorius 1X heilig verklaard. Patroon van de Jacht is de Heilige Hubertus en de  Heilige Franciscus, die nog geen vlieg dood kon slaan,  is benoemd tot Patroon van de Dieren en morgen wordt dan ook bijna in de hele wereld Werelddierendag gehouden.Dat er morgen broccoli op tafel komt was de wens van zuster Clara en pater Franciscus; vandaar!

    Vandaag op 3 oktober vieren we de feestdag van de Heilige Theresia van Het Kindje Jezus die geboren werd in 1873 te Alençon. Op 15-jarige leeftijd trad ze in bij de carmelitessen te Lisieux en na een leven van volmaaktheid stierf ze na een slopende ziekte in 1897. Pius X1 verklaarde haar in 1925 heilig en in 1928 werd ze plechtig uitgeroepen tot de patrones van de missiën en missionarissen. In verschillende landen wordt haar feestdag als een zondag gevierd. We hadden hier in het klooster vorig jaar nog een zuster Theresia, maar die is in mei op 106-jarige leeftijd overleden. 


    Haal de spulletjes alvast in huis en morgen lekker smullen!

    03-10-2011 om 16:19 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    26-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOOL OP TAFEL
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tot de koolsoorten behoren: bloemkool, broccoli, boerenkool, spruiten, rodekool, witte kool, Savooiekool, Chinese kool en zomerkool of spitskool. Aan de orde zijn al geweest de boerenkool, de spruiten en enkele koolsoorten die ingemaakt als zuurkool bekend staan. Alle koolsoorten bevatten vitaminen A, B en C. Bovendien zijn al deze soorten rijk aan mineralen,  zoals ijzer, koper, zwavel, fosfor, magnesium, kalk en kalium. In spruitjes vinden we de meeste vitaminen C. Belangrijk bij het koken is het gaar koken, maar niet het 'verkoken'  en daaronder versta ik dan het te lang doorkoken van de groentes; hierdoor gaan verschillende belangrijke stoffen zich ontleden en wordt de voedingswaarde uiterst beperkt.Wat er in al dit soorten kool ook zit, dat zijn glucosinalaten en isothiocyanaten; Deze hebben de eigenschap giftige stoffen uit ons lichaam te lozen en je kunt dus stellen dat dit de stofzuigers zijn die ons lichaam bevrijden van alles wat er niet in thuis hoort. Vastgesteld is tevens dat alle koolsoorten goede preventieve eigenschappen hebben die hart-en vaatziekten op afstand houden. We weten allemaal dat er in bladgroenten, noten, zonnepitten vitamine K zit, maar wist u dat in spruiten deze vitamine die de bloedstolling en botstofwisseling  op peil houden ook in spruiten te vinden is?   Ik heb wat staatjes gemaakt van diverse koolsoorten en de bereidingswijze, zoals dat vroeger aan de orde was. Natuurlijk zijn er andere varianten te bedenken en zeker in deze tijd zijn de mogelijkheden legio. Een belangrijk aspect wat ik u vertellen wil is dat er voor uw gezondheid niets beter is dan verse groenten en zeker voor mensen die iets mankeren b.v. lijders aan hart-en vaatziekten of aanleiding hiertoe en dan denk ik aan al die patiënten die behept zijn met hypertensie, vocht vast houden  en longziekten. Eet zo weinig mogelijk groentes en soepen of wat dan ook uit blik, want in bijna alle ingeblikte groentes en in de meeste verpakte artikelen zit als conserveermiddel zout, wat aangegeven is als natrium; echt funest voor die categorie mensen die ik hier opgesomd heb! Over bloemkool en broccoli schrijf ik volgende week een stukje en als we die twee groentesoorten behandeld hebben weet u alles van kool af !




    HIER DE KOOLSOORTEN DIE WE NU GAAN KLAARMAKEN




    26-09-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    12-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN BIJGERECHT BIJ UW BARBECUE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gepensioneerde Hollanders die het zich kunnen veroorloven brengen bijna het hele jaar door in warme verblijfsoorden. In deze economische sukkeleconomie zou het mogelijk wenselijk zijn dat alle Nederlanders, die wat meer in de portemonnee hebben als de thuisblijvers hier,  in Holland zouden blijven om wat meer armslag te geven aan de welvaart. De Nederlandse regering prakkiseert van alles om de Nederlandse economiie stabiel te houden en is nú ook al op het idee gekomen om de uitkeringen van Hollanders die permanent in het buitenland vertoeven te verminderen. Na de ingreep in de pensioenen en het persoonlijk gebonden budget in de zorgsector is dit de zoveelste kunstgreep om de zaak op orde te houden, maar letterlijk en figuurlijk zie ik persoonlijk daar het heil niet van in. We hebben nog nooit een jaar gehad met zo'n wisselvallig weer als nu het geval is en veel buitenverblijf zonder regenscherm of regenjas aan was er niet bij. We hadden hier in het klooster nog afscheid willen nemen van de zomer door in de tuin een barbecue te houden. In de binnentuin hier zou dit nog best mogelijk geweest zijn, maar de brandweer laat dit pretje niet toe. Op 22 juni j.l. schreef ik een artikeltje over barbecuen en nu heb ik voor de optimisten die denken dat er nog enkele zomerse dagen op komst zijn een heerlijk bijgerecht  voor uw barbecue gevonden en als u het hier niet meer gebruiken kunt, neem het dan mee op vakantie in het buitenland en geniet daar nog enkele weken, of tijdens uw winterverblijf in Spanje of elders van lekker buitenweer en natuurlijk van de gerechten die u daar klaar maakt. Ik wens al mijn lezers een mooie septembermaand en voor hen die nog op vakantie gaan een fijne reis en een prettig verblijf op hun vakantiebestemming!



      

                             Hier het kloostermopje van vandaag
                       

    12-09-2011 om 13:43 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    09-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAT KERKELIJK NIEUWS EN REERAGOUT MET HERFSTBOCK
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren vierden we het feest van Maria Geboorte. Het was paus Sergius 1  (687-701) die deze herdenking binnen de Kerk gebracht heeft. In september zijn er nogal wat Mariadagen, want op de 12de vieren we het Feest van de Allerheiligste Naam van Maria. Vanaf 1513 werd deze feestdag al gevierd door het bisdom Cuenka in Spanje en in 1683 werd het feest door de Heilige Stoel oficieel ingesteld voor de hele H. Kerk; dit i.v.m. de bevrijding van de stad Wenen, die voorheen door de Turken bezet was. Op 15 september 1817 werd door Paus Pius V11 de kerkelijke herdenkingsdag van O.L-Vrouw van de Zeven Smarten ingevoerd. De moeder van de Heer heeft altijd al een voorname plaats binnen de Kerk ingenomen en dit geldt voor alle christelijke kerkgenootschappen en ook bij de Moslims neemt de moeder van Allah een belangrijke plaats in.
    Wat verstaan we nu onder de Zeven Smarten van Maria? In volgorde waren dat: de profetie van de Hogepriester Simeon die vertelde wat Maria te wachten stond, de vlucht van Maria en Jozef met het kindeke naar Egypte, zoekraken van de Heer in tempel, de ontmoeting van Maria met haar zoon op weg naar Calvarië, het aanzien van het lijden van haar zoon en zijn sterven aan het kruis, de omhelsing van haar dode zoon bij de kruisafname en tenslotte Jezus begrafenis. Klik http://www.youtube.com/watch?v=mNt13Vw-K6Q en aanhoor het prachtig gezongen Stabat Mater!  

    Wild en Gevogelte: Vroeger was het heel gewoon dat een dier voor consumptie geslacht werd. Tegenwoordig is dit landelijk erg verschillend en in Nederland kennen we zelfs een politieke partij, namelijk de PvdD, die het belang van dieren verdedigt. Bekennen moet ik dat ik nu met mijn leeftijd tegen de 80 lopend ook al weekzerig geworden ben en nog geen insect meer doodt en het beestje gevangen in een lucifersdoosje of gewoon gegrepen in mijn hand niet doodt maar buiten de deur zet. Mijn confraters lachen me uit als ik weer met zo'n doosje naar buiten wandel en Spaanse of Franse medeboeders die hier op bezoek komen denken dat mijn vreemd gedrag te wijten is aan ouderdomskwalen. We onthouden ons hier in het klooster op vrijdag van vlees van koeien, varkens, schapen en geiten, maar het is niet verboden om op vrijdag vis en/of wild en gevogelte op tafel te brengen en zo'n slecht idee met betrekking tot de Vastenwet was dit niet, want een lekker visje of een heerlijk gebraden stukje wildgebraad (niet in runder of varkensvet)  smaakt nog fijner dan een kogelbiefstukje en het zijn tegenwoordig in deze economnische crisistijd onze buitenlandse bezoekers die zelf de reebouten al meebrengen vanuit hun eigen moederklooster. Als je hier de regering moet geloven wonen er in Griekenland allemaal armoedzaaiers, maar uitgerekend heb ik als alle Griekse scheepsmagnaten 30 procent van hun rijkdom aan de Staat schenken Griekenland een halve eeuw lang verlost is van alle geldproblemen. Volgende week vieren we onze Griekse week en krijgen we kloosterzusters uit Griekenland over de vloer en echt die  komen niet met lege handen hier naartoe en achter het klooster heb ik al enige stallen vrijgemaakt om de Griekse lammetjes te herbergen. Hier beneden ziet u een diner voor 4 personen en om misverstanden uit te sluiten deel ik u mede dat wij pas morgen dit diner op tafel brengen (spek mag vandaag niet) en  nu vanavond een bordje linzensioep en als diner bruine bonen, aardappelen en in olijfolie gebakken schol met een bakje appelmoes als toetje na op tafel brengen. Onderstaand diner is voor 4 personen en wij zijn morgen met 20 eters aan tafel en hebben dus vijfmaal onderstaande ingrediënten nodig en over het heerlijke bokbier zal ik maar niet vertellen hoeveel flesjes daarvan ingeslagen zijn en  op tafel komen!



    ALS TUSSENDOORTJE HIER ONS DAGELIJKSE KLOOSTERMOP

    09-09-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 3
    >> Reageer (0)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Duivensoep
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Bakrecepten van Okoko
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • Wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    fotografie_gunter_danneels
    www.bloggen.be/fotogra
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs