Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
12-03-2012
Eet Meer Vezelrijk Voedsel!
Slechts 10 procent van de Belgen en Hollanders nemen per per dag voldoende vezelrijk voedsel tot zich. Wat werkzaamheden betreft liggen de taken van vrouwen hier in Nederland en België nog altijd ver uiteen met b.v. Duitsers, want daar zitten bijna net zoveel vrouwen in zware beroepen b.v. de bouw als mannen. Per dag staat voor de man minimaal 40 gram vezelrijk voedsel en voor de vrouw een hoeveelheid van 30 gram. Door de moderne levenswijze is het eetpatroon in zijn geheel veranderd en binnen de gezondheidsdiensten wordt dit waargenomen door de vele mensen met maag, lever en darmklachten die zich dagelijks in de praktijk van de huisarts melden. We eten met ons allen te weinig vezelrijk voedsel en dat uit zich door een opgeblazen buik, slechte stoelgang en allerlei rare gewaarwordingen in het onderlichaam. Ons voedsel moet dagelijks bestaan uit een afwisselend voedingspatroon met voldoende volkorengraanproducten, groenten en fruit. In heel veel voedingsstaten worden peulvruchten niet genoemd en juist bonen, erwten en linzen bevatten heel veel vezelstoffen die een garantie zijn voor een goede darmwerking. Op de verpakking van alle peulvruchtensoorten mag de aanduiding 'vezelrijk' staan en dit geldt alleen voor voeding, waarin 6 gram vezelstof per eenheid van 100 gram aanwezig is oftewel 3 gram per kcal. Hieronder heb ik wat staatjes afgedrukt, waarop vermeld, in welke voeding vezelstoffen aanwezig zijn en dan is er ook nog een staatje bij dat de hoeveelheid aanwezige vezelstoffen van diverse producten vermeldt. De bedoeling is dat u dagelijks een keuze maakt uit de staat vezelrijke producten, dit goed over de week weet te verdelen en als u zich daaraan houdt behoren uw buikklachten binnenkort tot de verleden tijd. Ik wens u er veel succes mee!
12-03-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Als we volgens militaire begrippen over rats spreken, dan hebben we het over stamppot (ratjetoe) van enkele dagen oud. Vroeger hadden ze geen vaste kok in een kazerne of hofmeester op een schip en een paar goed uitziende, meestal wat dikke personen met platvoeten, kregen die functie toebedeeld. Voor defensie bestond er in het begin van de vorige eeuw tot de mobilisatietijd van 1938 aantoe geen vaste begroting. Alles moest zo goedkoop mogelijk! Als brood werd kuch gegeten. Dit was vloerbrood met verschillende vermalen granen en soms ook wat erwtenmeel erbij en om het wat langer goed te houden werd er tevens flink wat zout en azijn aan het deeg toegevoegd. Van zo'n kuch werd er een grote homp afgesneden en daar moest je het maar mee doen. De meeste soldaten kregen er dorst van en daarmee zat dan de plaatselijke herbergier weer goed! De middagkost bestond uit allerlei soepen en spijzen uit peulvruchten bereid. In die tijd ging men van het principe uit dat in vooral bruine bonen de meeste vitaminen zaten en veel energie gaven aan de soldaat. Nee, in die periode waren soldaten echt futloze jandoedels en nog steeds doet in militaire kringen de ronde dat dit kwam van de kamfer die de kok door het eten deed. Een eitje op het weekend was bedoeld om jan soldaat weer in conditie te brengen, want gezinsvermeerdering hield ons leger, waarvan de ene helft als Kniller in onze koloniale overzeese gebiedsdelen en de andere helft ter verdediging van onze grenzen hier ter lande vertoefde, tot in de verre toekomst op de been. In ons klooster waren er veel paters en broeders die de geestelijke verzorging onder de militairen regelden en menig broeder of pater bracht met banjo of gitaar al zingend de jongens van Piet Hein "fight spirit" bij met leuke liedjes, die tijdens deze bijeenkomsten en vooral op mars zijnde door iedere soldaat uit volle borst werden meegezongen. Klik: http://www.youtube.com/watch?v=SrxFcB5_29s en wilt u een stukje lezen hoe het er in de mobilisatietijd aantoe ging, klik dan http://www.mei1940.nl/Voor-de-oorlog/Mobilisatietijd.htm Voor u uitgezocht heb ik een recept van uienrats, zoals we dat tegenwoordig klaarmaken in ons klooster en bij de naam rats komt bij mij ook de naam hachee op en dat kun je gewoon vermengen door de aardappelen en is verder bij alle stamppotten te verwerken. Wilt u buiten deze twee recepten hier alles over de Hollandse pot & stamppot weten en ook over de voedingswaarden van wat u eet, kijk dan even in de diverse kookrubrieken die rechts van deze website te vinden zijn. Doe er uw voordeel mee, ik wens u smakelijk eten! RECEPT VOOR 4 PERSONEN UIENRATS WORDT OOK WEL UIENSTAMP GENOEMD! SOLDATENBROOD MOPJE VAN DE WEEK
08-03-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger in het klooster was er tijdens de vastentijd elke dag een periode van rust en ook waren er uren bij dat je een tijdje niet mocht praten. Iedereen trok zich dan terug in zijn kamertje (cel) op de Slotgang. Een beetje jaloers was je dan op de paters, broeders en onze buitenmensen die legeraalmoezenier of in het onderwijs werkzaam waren; ook die moesten in feite hieraan gevolg geven, maar in de praktijk kwam daar meestal niets van terecht. Mogelijk komt van die kloosterstilte het gezegde van "Horen, zien en zwijgen!" Er zijn nog steeds kloosters waar ook buiten de vastentijd zwijguren aangehouden worden b.v. bij de Karthuizers. Deze beschouwende kloosterorden worden ook wel de comtemplatieven genoemd.
06-03-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Morgen is het wereldgebedsdag. Op 7 maart gedenken we de Heilige Thomas van Aquino. Hij trad op 17-jarige leeftijd in bij de orde van de Dominicanen, studeerde te Parijs en Keulen en is bekend door onsterfelijke werken op het gebied van de wijsbegeerte en godsgeleerdheid. Hij wordt binnen de Katholieke Kerk als kerkleraar beschouwd. Op weg naar het concilie van Lyon stierf hij in de Cisterciënzer-abdij te Fossa-Nuova in het jaar 1274. Op 12 maart is het de herdenkingsdag van de Heilige Gregorius, Paus, belijder en kerkleraar. Hij liet 7 kloosters bouwen, hij was de grote man van de kerkelijke tuchtleer, een voorman van het missiewerk, bracht nieuwe liturgie binnen het kerkgebeuren en vooral bekend is de Heilige Gregorius op het gebied van de kerkmuziek; bij ons bekend als het Gregoriaans. Op 19 maart gedenken we de heilige Joseph, bruidegom van de Heilige Maagd Maria en Voedstervader van Jezus. Jozef, zo schrijven we zijn naam tegenwoordig, was van zijn beroep timmerman en afstammeling uit het koninklijk geslacht van David. De Heilige Josph wordt beschouwd als de Beschermer van de Heilige Kerk en patroon van de christelijke familie. Op 21 Maart gedenken we de Heilige Benedictus. Hij is de stichter van de kloosterorde der Benedictijnen, oprichter van een tiental kloosters en de eerste abt van het Benedictijnerklooster te Monte Cassino. Hij stierf in het jaar 547 en reeds Paus Gregorius de Grote had grote bewondering voor deze man en was de eerste schrijver die zijn leven en werk beschreef. Op 25 maart gedenken we dat de Engel Gabriël (zie inzet) aan de Heilige Maria de blijde boodschap bracht dat zij moeder van Jezus zou worden. Ik heb hier de belangrijkste en bekendste gedenkdagen van heiligen genoemd. In het rijke Roomse Leven komen we het hele jaar door deze bijzondere personen tegen en in alle kloosters van de wereld zijn paters, broeders en zusters die als kloosternaam de naam van een of andere heilige hebben aangenomen. Vroeger ging er geen dag voorbij of in een grote kloostergemeenschap was er wel iemand die zijn naamfeest had. Binnen de kleine gemeenschappen van tegenwoordig zijn deze dagen, zeker hier binnen veel Europese landen schaars te noemen. Laten we hopen dat deze maand maart met allerlei economische ingrijpende maatregelen van regeringszijde de lasten naar draagkracht eerlijk verdeeld worden, zodat we binnen onze gezin, familie, vriendenkring en elke andere gemeenschap allemaal een rustige en in ons hart zonnige lente tegemoet kunnen zien.
01-03-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd, omdat het voor het eerst gekweekt werd in de botanische tuin te Brussel; De tuinier die deze groente, welke zonder zonlicht kan groeien, in 1830 uitvond was de Belg Fransiscus Bréziers. Witlof kan zowel gekookt als rauw gegeten worden. Witlof behoort als groente tot de cichoreiachtigen, waaronder ook andijvie en Roodlof gerekend kan worden. Witlof wordt overheersend in België en Holland gekweekt en roodlof in de Italiaanse streek Veneto met als belangrijkste kweekplaatsen Verona en Treviso e.o. Witlof bevat veel gezonde bestanddelen en kenmerkend is de wat bittere smaak: Als we het over witlof, bitterkoekjes of bittere chocolade hebben, wordt vaak het volgende gezegde aangehaald: 'Bitter in de mond, maakt het hart gezond' ! Hier beneden vindt u wat recepten, een voedingswaarde tabel, afbeeldingen van witlof en de dagelijkse tafelmop die vandaag gebracht wordt door gedoogoverste Geert Wilderman, die deze week zijn leesbeurt heeft. Voordat ik dit stukje op mijn site bracht was ik aan het kijken naar de eerste voorjaarsklassieker 'De Omloop van Het Volk' die vandaag gereden werd en ik denk dat de 23-jarige winnaar Sep Vanmarcke uit Kortrijk beslist Witlof heeft gegegeten en bitter was de nederlaag van Tom Boonen die op de meet als gerenommeerde spurter in Gent zijn Waterloo vond. Namens de kloostergemeenschap hier gefeliciteerd Sep en ook hulde aan Loes Gunnewijk uit het Nederlandse Groenlo, die als 31-jarige outsider bij de dames de Omloop 2012 op haar naam wist te brengen.
VLAAMSE WITLOOF MET EEN SAUSJE ERBIJ
25-02-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag op Aswoensdag is de veertigdaagse vastentijd ingegaan en als we die periode van versterving achter de rug hebben gaan we het Hoogfeest van Pasen vieren. In deze tijd, voor velen van kommer en kwel, hebben de meeste onder u toch nog carnaval gevierd. Gisterenavond hebben we hier in het klooster een leuke avond gehouden en ik heb zelfs nog een dansje gemaakt met de nog kwiek op de been zijnde zuster Ursula. Vandaag is vanuit Brazilië hier in het klooster aangekomen broeder Panka da Silva en vanmiddag onder het diner vertelde hij ons iets over die grandioze carnavalsoptochten in Rio en meegebracht heeft hij wat leuke foto's die u iets laten proeven van de carnavalssfeer in dat prachtige Brazilië. Vanmorgen op het koffieuurtje had ik hier in het klooster nog een biechteling die helemaal overstuur was dat hij pas om 1.30 uur vannacht thuisgekomen was en vanmorgen hier in het klooster de vroegmis van 5,30 uur had laten lopen en dus nog geen askruisje ontvangen had. Ja zelfs onze gedoogoverste Geert Wilderman deed een oogje dicht toen ik die arme kerel, in geestelijke nood verkerende man, alsnog het askruisje op zijn voorhoofd plaatste. 40 Dagen lang heb ik ook het snoeptrommeltje van zuster Borgia op de slotgang in mijn kamertje staan en dit omdat ze zich moeilijk kan beheersen zodra koekjes, zuurtjes of Belgische pralines in zicht zijn en al dat lekkers mag je pas weer aanraken zodra op paaszaterdag de klok 12 uur geslagen heeft. Het valt allemaal niet mee beste mensen, en van mij hoeft u echt niet aldoor te vasten, maar wat ik u wel vraag is om eens een bezoekje af te leggen bij zieke en eenzame mensen, die als het ware in een dorre woestijn rondlopen en hunkeren naar liefde van de medemens. Ga er desnoods een dagje mee naar buiten of wip even aan in een omgeving waar ze zich thuisvoelen! Ik wens u allemaal een bezinnende vastentijd waar vreugde in uw ziel tot wasdom, bloei en ontplooiing komt!
EEN EN AL KLEUR EN VREUGDE! OOK DE GEHANDICAPTEN ZIJN VERKLEED EN BLIJ
BLIJE GELOVIGEN DIE HET ASKRUISJE KOMEN HALEN
22-02-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Onze Gelukwensen aan Kardinaal Willem Jacobus Eijk!
Op 11 december 2007 werd Willem Jacobus Eijk aartsbisschop van Utrecht. Monseigneur Eijk heeft het niet makkelijk gehad en misschien komt dat ook wel, omdat hij aangetreden is in een woelig kerkelijk tijdperk, waarbij de katholieke Kerk van alle kanten aangevallen is. Als bisschop was hij een man die de discussie over allerlei problematiek niet ontweek en daardoor mogelijk onbedoeld bepaalde groepen van mensen binnen en buiten de kerk hiermee voor het hoofd gestoten heeft. Het is een geleerde man met doctoraten in de filosofie, theologie en medische ethiek. Daarbij heeft hij in Rome ook nog een licentiaat behaald in de moraal theologie. Als je tegenwoordig als geestelijke bepaalde geloofspunten verdedigt loop je al gauw het risico met je omgeving in conflict te komen. Het brengt ook de tijd met zich mee. Ik herinner me nog als seminarist (vlak na de Tweede WO) de periode dat we op de zaterdagavonden een discussie hielden over geloofsaangelegenheden en soms ging het er fel aantoe, maar in die tijd accepteerde iedereen zijn bestreden gelijk of ongelijk en heel bevredigend kwam het over dat je van de dertig andersdenkenden een ruime meerderheid had overgehaald die op jouw golflengte waren gaan zitten. Op 18 februari j.l. heeft Paus Benedictus XVI aartsbisschop Eijk verheven tot Kardinaal en ik denk dat de 58-jarige hoogwaardigheidsbekleder Kardinaal Eijk met zijn kennis en inzichten op de duur toch de goede koers aan de katholieke Nederlandse kerkgemeenschap weet te geven. Ik heb nog altijd een rozenkrans bij me die hij wel op een heel speciale plek gewijd heeft en dat was voor zes jaar terug in een lift in het hospitium van het Maria's bedevaartsoord te Banneux (Be). Ik heb toen over oppervlakkige ditjes en datjes ook nog even een leuk praatje met hem gemaakt. Moge Kardinaal Eijk van ons aller Heer de kracht krijgen om zijn taak waardig te vervullen!
19-02-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Als je stoofpot klaarmaakt, kun je er van alles bijdoen en laat uw fantasie maar werken! Om deze tijd van het jaar komen vleeseters en mensen die in de kou moeten werken goed aan hun trekken. Je kunt deze kost, net als erwtensoep met alles wat er inhoort of wat ook zo lekker is wortelenstamppot, rekenen tot een echte stevige winterkost en mensen die in de openlucht werken mogen best verwend worden door bij die stoofpot tevens een flesje trappistenbier als tussendoortje ook op tafel te hebben. Vandaag zitten we met 8 man aan tafel. De rest is op retraite in het Italiaanse Palermo met als boetedoener een zekere Silvio Berlusconi, die omat hij ondeugend is geweest drie jaar in dit Karthuizerklooster moet doorbrengen. Hier beneden heb ik wat schotels met stoofpot afgedrukt en ook zie je mooie opgemaakte stoofpotschotels met wat groentes en frites erbij. Natuurlijk ontbreekt het speciale klooster stoofpotrecept ook niet en deze keer is het broeder Everard die vandaag een stukje uit de bijbel mag lezen en de mop van vandaag op zijn manier lanceert. Ik wens u veel succes met de bereiding van uw stoofpot en eet er smakelijk van!
Op inzet ziet u een uitgeholde pompoen met stoofvlees ....heerlijk!
Hier een stoofpot met pruimedanten er tussengevoegd
16-02-2012 om 16:05
geschreven door Broeder Everard
Voor enkele jaren terug was ik in een klooster te Limburg. Ze hadden daar 80 hectare grond en doorverhuurd aan enkele boeren uit die streek. Een van die boeren had daar 20 hectare vol staan met knolselderij en om dat gewas te rooien had hij een speciale rooimachine waarmee de volwassen knolletjes uit de grond getild werden. De vraag naar knolselderij is in het late najaar en de winter groot, want dan wordt er volop erwtensoep gegeten, waar rijkelijk knolselderij in verwerkt wordt. Je hebt ook nog blad-, struik-of bosselderij, maar dan hebben we het over een tuinkruid die vergelijkbaar is met selderij, maar stukken aromatischer van smaak. Je kunt bij wijze van spreken het in een grote pot op je terrasje verbouwen of buiten in je moestuinhoekje. Bij selderij hebben we naast knolselderij ook te maken met bleekselderij en snijselderij. Van bleekselderij worden de bladstelen gegeten, maar ook de bladeren. Van de snijselderij kunnen de blaadjes en ook de bladstelen verwerkt worden. Snijselderij wordt zowel onder glas als in de volle grond geteeld. Voor de teelt onder glas wordt in september gezaaid met oogst in december tot maart. In de volle grond wordt half april tot eind april gezaaid. Hier in het klooster hebben we dit ook jaren lang verbouwd en weet je wat zo fijn is dat je er een keer of drie van kunt oogsten, want het afgesneden blad groeit telkens weer aan en je hebt er tot begin oktober nog plezier van. Bij die snijselderij heb je ook nog soorten en dan hebben we het over Amsterdamse Fijne Donkergroene, die zowel onder het glas als in de volle grond gedijt en heel aromatisch van smaak is. Verder kennen we de Gewone Snij (zie inzet) die voornamelijk buiten geteeld wordt en dan is er ook nog Zwolse Krul, die zowel onder glas alsmede in de volle grond buiten tot wasdom komt en heel fijn van smaak is. Ik heb wat soorten voor u afgebeeld en tevens is er een staatje bij, waar in het kort de selderij geschiedenis in verwerkt is. Ik wens u veel leesplezier en hoop hiermee dat uw kruidenkennis weer wat opgefrist is en dit met de groetjes aan alle lezers van mijn kloosterreceptenblog.
Boven knolselderij rooimachine, beneden gereed om te veilen HIER BENEDEN ZIET U VOLOP BLADSELDERIJ ZO ZIET BLEEKSELDERIJ ER UIT!
15-02-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Sempervivum tectorum betekent altijd op daken levend en die latijnse benaming staat voor huislook (zie inzet) We woonden vroeger in Huissen in een groot zakenpand aan de Karstraat f 162. Grote gedeelten van het dak waren begroeid met huislook. Het is een enorm snelgroeiende plant die zich openbaart in mooie rozetjes. Huislook wordt ook wel donderblad genoemd. Ofschoon we op ons pand een bliksemafleider hadden staan was mijn moeder ervan overtuigd dat al dat huislook op het dak meer bescherming gaf aan mogelijke blikseminslag dan die van de daknok aflopende koperen, in de grond verdwijnende, dunne buis van Benjamin Franklin. Tegenwoordig zie je met al die nieuwe huizenbouw en moderne dakbedekkingen bijna geen huislook meer. Soms kom je het nog tegen in mostuintjes en op balkons. Met het vertrek van al die oude planten en in het wild groeiende kruiden is de volksgezondheid hoe langer hoe verder van moeder natuur afgedwaald. Moest ik vroeger bij storm wat kapotte dakpannen vervangen, dan kwam ik van allerlei onder het dak verblijvende vogeltjes tegen die zich heerlijk verscholen hadden en volop over voedsel beschikte wat op het dak groeide en ook duizenden insecten hadden hun optrekje daar gevonden. Met huislook kun je allerlei kwalen genezen: Met het sap uit de verse blaadjes kan men wratten wegwerken, insectensteken (b.v. van wespen) en brandnetelblaren bestrijden, je kunt er je huid mee verfraaien door een gezichtsstoombad te nemen door wat rozetjes in heet water te leggen en als je van de blaadjes thee zet, dan is het ook een uitstekend middel tegen keelontsteking, bronchitis en mondslijmvliesaandoeningen, zoals spruw bij kinderen en het schijnt ook goed te zijn om die vervelende aftjes in de mond weg te werken. In ons klooster is op last van gedoogoverste Wilderman voor een paar jaar terug al het huislook van het dak verwijderd en waarom is voor ons nog steeds een groot vraagteken.
12-02-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Dankbaar mogen we de Fransen zijn, want het was de kok van de Franse Edelman Louis de Béchamel die heel de wereld in extase heeft gebracht met zijn overheerlijke sausjes. Mogelijk bestaan erin de wereld wel een miljoen diverse sausjes, want dagelijks zijn koks, huisvrouwen en huismannen druk met het koken en sausjes bereiden. Een ware grote saus ontstaat nimmer door maar wat bij elkaar te gooien: roeren, pruttelen en klaar. De basis van een goede saus is altijd het inkoken en nog eens inkoken; verder de allerbeste grondstoffen en een royale hand. Uit benepen zuinigheid is nog nooit een goede saus geboren. Wat bij het maken van een saus heel belangrijk is, dat is een goede ruime pan met dikke bodem. De bruine (espagnole) en de blanke (béchamel of velouté): Heel vroeger bond men sauzen met broodkruim, nadien gebruikte men roux, verhit vet en bloem, om een mooie bruine saus te creëren. In vele keukens begaat nen de fout te denken dat, als er maar een pan met blanke en een pan met bruine saus is, men alle sauzen kan maken simpelweg door er truffel, madera, tomatenpuree of kreeftboter eraan toe te voegen. Dit is echt een misvatting! Een moedersaus kan immers op vele manieren tot stand komen, met wildbouillon of met kippenbouillon, met rode of met witte wijn, met eindeloos gevarieerde kruidenboeketjes. En wil men de saus aller sauzen componeren, dan zal men reeds bij de moedersaus rekening moeten houden met de sausvariatie. Vandaar dat men dikwijls bij een maaltijd en famille, waar moeder de vrouw of pa de huisman met eindeloos geduld en liefde de saus heeft bereid, een betere saus proeft dan in een restaurant, waar vaak uit één pan espagnole zowel de sauce périgueux als de sauce grand veneur, de sauce bordelaise, de sauce bigarade, de sauce robert en de sauce madère voortkomen. De moeilijkste sauzen zijn de sauces véritables, die niet met een roux, maar met eieren worden gebonden, zoals de sauce hollandaise, die zelfs bij een ervaren kok nog wel eens mislukt. Het grote geheim van alle met eieren gebonden sauzen is de temperatuur van de verschillende ingrediënten, die nooit te warm of te koud mogen wezen. Diverse leerboeken der kookkunst vermelden wat foefjes hoe men een mislukte sauce hollandaise weer redelijk goed op tafel kan brengen. Nee, met een dergelijke poespas houd ik me niet op! Serveert men een goed stuk vlees of een nobele vis met één van de grote Franse sauzen, dan geeft men zowel vis en vlees als saus alle eer die hun toekomt en verdoezelt men deze volmaakte harmonie niet met brutale bijzaken, die de aandacht afleiden en de eenheid verstoren. Ananas en gember, banaan en paprika, en wat voor exotische zaken er verder in de mode mogen zijn, kunnen soms allerleukst wezen en bepaalde gerechten pakkend versieren, bij de sublieme en geraffineerde eenvoud van de grote klassieke sauzen misstaan ze enigszins. Men hangt de Venus van Milo geen glinsterketting om ! Toch in deze economische crisistijd moeten we een goede keuken budgettering eropna houden en daarom heb ik voor u een interessante site opgezocht met vele kooksnufjes en ook de sauzen komen hierin ruimschoots aan de orde. Klik http://www.robsbudgetmenus.nl/ en ga naar de rubriek specials en sauzen!
07-02-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op plaatsen waar voedsel bereid wordt of opgeslagen dient het kraakhelder te wezen en de persoon die het voedsel bereid moet altijd zorgen dat zijn handen schoon zijn. Volgens de Warenwet is het verboden om in een bedrijfskeuken dieren eropna te houden, Dus een hond in de keuken of stiekem onder de tafel in het restaurant waar je dagelijks gaat eten is uit den boze. Bekend is dat in varkens-en ook rundvlees eitjes kunnen zitten van de lintworm. Je hebt tegenwoordig in de keuken van allerlei hulpmiddeltjes om voedsel zonder er ook maar met de handen aan te komen te bereiden. Om eerlijk te zijn werk ik nog vaak ouderwets en b.v. soep-en gehaktballetjes draai ik nog met mijn handen en ook bij het kneden gebruik ik vaak uitsluitend mijn handen. Lintwormen zijn platachtige wormen, die als parasieten leven in de darm van mens en dier. Zij bezitten geen mond of darm, maar nemen het reeds verteerde voedsel van hun gastheer door de huid op. Hun lichaam bestaat uit een keten van gelijkwaardige individuen, die men leden noemt. Zij ontspruiten aan het achtereinde van de kop, die als hechtapparaat met zuignappen en soms met een krans van haakjes is uitgerust. De oudste leden zitten vol met talrijke rijpe eieren en worden door de uitwerpselen verwijderd. Komen de eieren in een tweede gastheer terecht, dan ontwikkelen zij zich tot zeer kleine larven met zes kleine haken, die we hakenbol noemen. Zij dringen langs de bloedbanen de spieren, de lever of de hersenen van de tweede gastheer binnen en worden daar tot blaaswormen of vinnen. Een vin is een blaasje dat één lintwormkop of bij vele soorten ook meer koppen bevat. Komt vinnig vlees in de maag van een eindgastheer, dan ontstaat uit elke kop een nieuwe lintworm. De belangrijkste zijn: 1. De gewapende lintworm met vier zuignappen en twee hakenkransen. Hij leeft geslachtsrijp in de darm van de mens en kan tot 5 m lang worden. De vin leeft in het varken. 2. De ongewapende lintworm met zuignappen, doch zonder hakenkrans; hij leeft geslachtsrijp in de darm van de mens, bestaat uit duizenden leden en wordt 10 meter lang. De vin hiervan leeft in het rund. 3. De brede lintworm met twee zuiggroeven langs de kop; hij komt als rijpe worm van 9 meter lengte bij mensen voor die in streken met veel meren wonen. Zijn vin leeft in zoetwatervissen. 4. De hondenlintworm, een halve m lang, die geslachtsrijp in de darm van de hond leeft. Hij bestaat uit slechts drie leden. De vuistgrote vin bevat talrijke koppen en parasiteert-vaak met dodelijk gevolg-in de mens, vooral in de lever, de longen en de hersenen. De microscopisch kleine eitjes kleven aan de vacht en aan de tong van de hond. In oude lectuur vond ik de zin dat men zich nooit door honden moet laten likken. Inderdaad kun je via je hond zo'n gastheer op visite krijgen, maar de kans is één op 1000.Vastgesteld is ook dat honden op hun tong bepaalde genezende stoffen hebben zitten die verder geen ander dier bezit. Loslopende en wilde honden, waar je wel mee moet oppassen, tref je hier in Nederland en België weinig aan. Ter geruststelling heb ik een veterinair parasitologische website voor u opgezocht waar veel te lezen valt over de hondenlintworm. Klik op de volgende link: http://www.wormbestrijding.nl/hond_worm2.htmlWaarschuwing: Vlees moet er fris uitzien, geen apart afwijkende reuk hebben, eet ook nooit rauw vlees, b.v. een gedraaid soepballetje, en ga naar de dokter als u vermoedt dat een van uw gezinsleden last heeft van een lintworm. Verlaat een lintworm via de ontlasting uw lichaam, let er dan vooral op of de kop van deze worm er ook bij zit; zo niet, meld dit dan onmiddellijk bij uw huisarts, zodat deze u verder kan helpen of verwijzen!
03-02-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Maria Lichtmis op 2 februari was vroeger een belangrijk kerkelijke feestdag met lichtprocessies en vele andere mooie gebruiken. Vandaag zijn al die kerkelijke feestdagen, zeker hier in Holland, totaal verwaterd en spelen bij de generatis van na de jaren '60 van de vorige eeuw geen enkele rol meer. De ouders van ons aller Heer waren joden en de Heer is dan ook volgens Joods gebruik besneden en moeder Maria heeft volgens de Joodse Wetgeving (Mozes) binnen de 40 dagen na de geboorte van haar zoon Jezus ook de tempelgang naar Jeruzalem gemaakt om een reinigingsoffer in de tempel te brengen. Deze kerkgang van moeders die pas een kindje gekregen hadden, kenden we hier vroeger ook, ofschoon hier niet de betekenis achterstak van het brengen van een offer of wat anders. Nee, deze kerkgang van moeder, met of zonder haar gebaarde kind erbij, was bedoeld als een soort dankoffer, waarbij zowel moeder als kind door een priester gezegend werden. De meeste katholieke vrouwen hebben deze kerkgang altijd ervaren als een vernedering. Vroeger als misdienaar in onze parochiekerk en later als seminarist vond ik het altijd vreemd dat zo'n vrouw zonder de aanwezigheid van haar man op een bidstoel geknield vlakbij het altaar geplaatst werd, waarbij de indruk gewekt werd dat we te doen hadden met een onkuise en gevallen vrouw die van haar zonde bevrijd en gereinigd moest worden. Veel priesters hadden daar dezelfde mening over en symbolistisch kwam die ceremonie van de 'gevallen moeder' met een brandende kaars (onstoken kaars staat voor reinheid en licht) in haar hand bij de aanwezige gelovigen ook als zodanig over. Toch had de kerk van vroeger met al die ceremonies wel iets en ergens hunker ik weer naar die tijd terug, maar dan wel op een manier waarbij we allemaal gezamenlijk bij die plechtigheden betrokken worden. Nu alles maatschappelijk zo slecht functioneert en veel mensen in geestelijke en financiële nood verkeren is het niet meer dan een plicht van de kerkgenootschappen om deze mensen te steunen en zonodig te helpen. Misschien komt het dan ooit nog nog weer goed met de Kerk en al die gelovigen die vanwege wantoestanden binnen dit instituut niet meer in de boodschap van het Evangelie geloven. Op 3 februari herdenken we de heilige Blasius, bisschop en martelaar. Toen hij in 316 na X naar de executieplaats gebracht werd ontmoette hij een moeder met een kind die een visgraat in haar keel had zitten en daarbij dreigde te stikken. Richting dit kind gaf Blasius de zegen en gelijk was zij van haar benauwdheid bevrijd. Een kerkelijk gebruik is het om op die dag de Blasiuszegen te geven, waar een priester twee gekruiste kaarsen om je nek houdt en hierbij een gebed uitspreekt om je te vrijwaren van benauwdheidsziektes. Op 14 februari herdenken we de heilige Valentinus, priester en martelaar, die in 269 na X door verkondiging van het Christelijk geloof in opdracht van keizer Claudius onthoofd werd. Het was zeker voor die tijd een modern priester die jonge paartjes, die moesten trouwen, verliefd waren, maar van hun ouders overal vanaf gehouden werden, in de echt verbond. Anno deze tijd vieren we Valentijnsdag door heimelijk leuke boodschappen, presentjes, mailpost of anderzijds te sturen naar iemand waarop we verliefd zijn. Ik doe er ook aan mee en verras verschillende kloosterzusters in binnen en buitenland door ze een ludieke boodschap te sturen. Broeder Everard heeft het vooral voorzien op die overigens knappe maar hele strenge zusters van de ouderwetse stempel. Niet doorvertellen mijn beste lezers en vooral niet aan onze gedoogoverste Pater Geert Wilderman, want dan raken de poppetjes aan het dansen!
01-02-2012 om 19:14
geschreven door Broeder Everard
Alleen al voor het lekkere Bier zou je al Trappist worden!
Vroeger heb ik als jongen van 12 jaar en afkomstig uit een plattelandsbedrijf, bestaande uit bakkerij, café en winkel altijd al trappist willen worden, en dat kwam omdat ik dat kloosterbier dat zij brouwden zo lekker vond. Het is er niet van gekomen en dat kwam door een klant uit onze zaak die me vertelde dat hij daar in de prachtige trappistenabdij van Berkel-Enschot (vlakbij Tilburg) wel eens op bezoek was geweest bij zijn 97-jarige broer pater Franciscus, die al weken doodziek op de ziekenzaal in de slotgang van het klooster lag te wachten op een vrij kamertje in de hemel. Klant Willem V was erg vroom en vertelde me dat de trappisten, afgekort OCSO, wat in het latijn betekent dat we te doen hebben met een lid van de ordo Cisterciensis Strictiaris Observantiae. Het is een katholieke kloosterorde genoemd naar de eerste abdij La Trappe in Normandië. Het is een afscheiding van de Cisterciënzerorde. De trappisten wensten weer de oude strenge regel van de H. Benedictus te hernemen. Opvallend in deze orde was de strenge wet van stilzwijgen, alleen voor het noodzakelijke onderbroken, om zo beter het contact met God te onderhouden. We spreken over het jaar 1946/47 dat ik voor priester wou gaan studeren en als een beetje een druk en praatzaam figuur heb ik toen gekozen voor de kloosterorde waar ik nú lid van ben en dat is de OFP, wat betekent ordo Fratres Pruvorum: op z'n Nederlands: orde van de proefbroeders. Kleding trappisten: witte pij met zwart scapulier (schouderkleed) en leren gordel. Tegenwoordig adviseer ik elke jongeman die priester en elke jongedame die non (trappistin) wil worden in te treden bij de trappisten. Het is er goed vertoeven, gratis een borreltje of biertje op zijn tijd en de zwijgplicht geldt nog slechts voor enkele uren op de dag en je mag zelf kiezen wanneer; dus wat belet je? DE ABDIJ VAN KONINGSHOEVEN TE BERKEL-ENSCHOT Uiterst rechts Hollands trappistenbier, verder allemaal uit België
30-01-2012 om 17:23
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN
Het begint kouder te worden en morgen zitten we slechts met 8 personen aan tafel, want de rest van de confraters is vrijwilligershulp aan het verlenen aan Brusselse zwervers die zich met het koude weer nog op straat bevinden en nu heerlijk opgevangen worden in een door ons afgehuurde ruimte ergens in een voorstadje van het drukke Brussel. Gehaald in de super heb ik vandaag een kilo witte bonen, 8 van die kleine knoflookworstjes, een dik pond varkenskrabbetjes, een pond lamsborst, 2 ons spek, een paar grote uien, wat kruidnagels, 1 bosje peterselie, 3 laurierbladeren, tijm uit eigen voorraad, idem 3 knoflookteentjes, wat zout, versgemalen peper en paneermeel. We gaan ermee aan de slag: de witte bonen worden in koud water gewassen, hierna opgezet, aan de kook gebracht en als dit achter de rug is laten we ze ongeveer drie kwartier afgedekt in dit kookwater staan. Hierna gieten we ze af en gaan ze opnieuw koken. Op de bodem van een grote stoofpot leggen we een stuk spekzwoerd met de vette kant naar boven. Hierop leggen we de bonen met de uien, die bestoken zijn met kruidnagel, de geplette knoflookteentjes, peterselie, laurier, tijm, de varkenskrabbetjes en het spek. Na een half uur gepruttel leggen we ook de knoflookworstjes erbovenop. Ondertussen is het aan stukken gesneden lamsborst in een aparte braadpan met wat roomboter bruin gebraden. We pakken nu een grote aardewerk stoofpot en wrijven deze van binnen in met knoflook. Daarin leggen we de bonen met het vlees, de aan plakjes gesneden worst, het spek en het vlees dat is afgenomen van de varkenskrabbetjes. Hierover strooit men wat paneermeel en wat gesmolten boter en hierna gaan we dit alles driemaal herhalen en telkens laten we de korst gratineren. Het geheel dienen we op een mooie schotel op en brengen dit op tafel. Een lekker bordje tomatensoep vooraf en als nagerecht wat fruit is op zijn plaats. Bij dit Gasconce hoofdgerecht smaakt een koele rosé of witte wijn uitstekend. Ik zou zo zeggen: ,,Bon appétit en laat het u welgevallen"!
28-01-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op bezoek bij ons zijn de paters Leonardo Roncalli en broeder Everardo de Matseiri uit het Italiaanse Livorno-klooster Santa Caterina. In Italië wordt tweemaal per dag warm gegeten en met tussendoortjes weten onze confraters daar ook wel raad! Voor broeder Everard is het een drukke week, want wij passen ons steeds aan bij de eetgewoontes van onze gasten, dus in de keuken is volop werk. De superslanke Engelse soeur Elisabeth heeft mij al medegedeeld dat ze tot vrijdag twee keer per dag een maaltijd overslaat om haar ranke figuur te behouden en zich distancieert van dat Italiaanse keukengedoe. Buiten alle voorafjes en nagerechten hebben we vandaag als hoofdschotel Riccioli Al Salmone op de menukaart staan. Het gerecht is in vele variaties klaar te maken en daarom heb ik voor belangstellende huisvrouwen een mooie Ialiaanse keuken website opgezocht waar u veel Italiaanse gerechten kunt vinden. Klik La Cusina di Tatina http://lacucinaditatina.blogspot.com/ Verder vindt u op onze kloostersite een menu dat u kunt afdrukken voor uw recepten cartotheek. Zoals in ons klooster gebruikelijk wordt er bij elke maaltijd een stukje uit de Bijbel of iets over een bijzonder sociaal persoon verteld, maar als tussendoortje wordt er ook gelachen om de verhaaltjes of moppen die broeder Leo steeds opnieuw weer uit zijn mouw weet te schudden. Buon Appetito!!
Menu boven is ingesteld op 4 personen!
23-01-2012 om 11:11
geschreven door Broeder Everard
Als baby heb ik één jaarlang borstvoeding gehad. In borstvoeding zit veel vitamine D. Moedermelk bevat minimaal 5 tot 136 IU per liter. IU betekent international units en staat voor de maat waarin vitamine D internationaal wordt aangegeven. Baby's hebben per dag 200 tot 400 IU nodig.Vitamine D in moedermelk is in feite geen vitamine, maar een noodzakelijk groeihormoon. Vitamine D voert Calcium en fosfaten in de darm, transporteert het door ons lichaam en zorgt dat onze botten stevig blijven. Het beste vangen we vitamine D op door buiten te lopen en om in de zomerdag een beetje luchtig of bloot rond te lopen is zo slecht nog niet. Aleen moet je dat niet in de middagtijd gaan doen, want dan is de zon soms te fel en daardoor ontstaat huidverbranding, die met alle zonnecrèmes ten spijt vaak niet te weren is. Voor het slapen gaan kregen we als kind altijd een volle eetlepel levertraan. Heel veel kids vonden dat niet lekker en trokken er hun neus voor op (zie inzet). In visolie zit het meeste vitamine D. Levertraan is vanaf de jaren 1970 tot aan de eeuwwisseling zo'n beetje in de verdrukking gekomen vanwege het feit dat wereldwijd verkondigd werd dat deze visolie uitsluitend afkomstig is van de beschermde walvis, maar wat de meeste niet weten is dat in de lever van de kabeljauw de meeste en beste visolie gevonden wordt. Ook nu is er volop levertraan te krijgen en vaak wordt daar een smaakje aan toegevoegd om die bittere en rauwe smaak ervan wat te dempen. Vitamine D vinden we behalve in kabeljauw ook in schelvis, paling, makreel, zalm, ongezouten boter, volle melk, rundertartaar, varkensfilet, eieren en verplicht is het op grond van het Margarinebesluit dat het aan margarine en halvarine wordt toegevoegd. Ook toevoegingen van vitamines D vinden plaats in bak-en braadvet. Kinderen die te weinig vitamine D binnenkrijgen kunnen aan groeiziekten gaan lijden (rachitis) en bij ouderen kan osteoporose (botontkalking) ontstaan. We moeten ook weer niet een teveel aan vitamine D binnenhalen, want hierdoor kunnen hart, nieren en bloedvaten beschadigd worden. Patiënten die dit overkomt zijn misselijk, slaperig, krijgen te doen met verminderde eetlust en ook hun spijverteringsorganen werken slecht, wat zich uit door obstipatie. Door gewoon gezond te leven en te eten halen we voldoende vitamines op om ons lichaam op peil te houden en zal het evenwicht in deze niet gauw verstoord worden. Mensen die veel binnen zitten kunnen op doktersadvies eventueel wat vitamine-supplementen tot zich nemen, maar doe dit beslist niet op eigen houtje!
20-01-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Terwijl de wereld honger heeft, zijn de dikste mannen monniken!
Op dinsdag 17 januari overleed na een zware longontsteking op 83-jarige leeftijd Piet Römer. Piet kan gerekend worden tot een van de grootste acteurs die Nederland ooit gekend heeft. Waar Piet ten tonele verscheen ontstond door zijn geweldige uitstraling al meteen een aparte sfeer. De grootste bekendheid bij de tv-kijkers heeft Piet gekregen als rechercheur Jurriaan de Cock in de tv-serie Baantjer. Landelijke bekendheid heeft Piet vergaard De laatste tijd komzijn veel bekende persoonlijkheden van radidoor jaarlijks als hoofdpiet St. Nicolaas te vergezellen. Wie kent niet Piet's fameuze stukken: ,,'t Schaap met de 5 Poten, Stiefbeen & Zoon e.v.a"? Verder had Piet een hoofdrol in meer dan 20 speelfilms, waarvan de meest bekende waren: ,,Heb Medelij, Jet" ,,Wat zien ik" ,,De Lift" en vele andere creaties. Piet was niet gelovig en omdat ik een echte fan van Piet Römer ben mocht ik van freelance-jounalist mijn tweelingbroer Eef een korte necrologie over deze beroemde acteur schrijven. Het stukje heb ik genoemd naar een mooie uitspraak van Piet, waarin hij zegt: ,,Terwijl de wereld honger heeft, zijn de dikste mannen monniken"! Als ik hier zo door het klooster ronkijk, heeft hij ook nog gelijk ook. We danken Piet voor alle mooie stukjes die we van hem te zien hebben gekregen en zullen altijd met plezier aan hem terugdenken. Moge Piet rusten in vrede! De laatste tijd zijn veel bekende persoonlijkheden van radio-tv en uit de toneelwereld overleden. Zojuist kwam het bericht binnen dat onze beroemde Nederlandse en wereldbekende choreograaf Rudi van Dantzig op 78-jarige leeftijd na een kortsondige ziekte was overleden. Ook hierbij ons aller medeleven met de nabestaanden en begaan zijn we tevens met iedereen die deze aimabele balletmeester een warm hart toedroeg.
19-01-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger hadden we in ons klooster een prachtige kruidentuin en dan spreek ik over de tijd van 65 jaar geleden, want zo omstreeks 1950 was dat al niet meer. De bebouwing heeft overal een grote vlucht genomen, ofschoon ik moet vaststellen dat nú met die economische crisis alles zo'n beetje stagneert. Hiertegenover ons 'klooster' ligt een door de gemeente opgekocht voetbalveld, dat bebouwd zou worden en de gemeente Lingewaard heeft elders grond opgekocht om dit sportterrein te verleggen. Hier in het dorpje Angeren zijn, voor zover ik weet, 65 huizen te koop, maar van de jongelui krijgt momenteel niemand bij een bank een lening los, dús staan de huizen leeg of zijn ze tijdelijk verhuurd. Door al deze stagneringen van Rijks-en gemeentelijke planningen van jaren terug is door de economische crisis alles vastgelopen en worden alle schuldenlasten doorgeschoven op de gewone burger, die onderhand ook niet meer weet waar hij of zij de centjes vandaan moeten halen. Gelukkig dat er wereldwijd nog overal kruidentuinen zijn en het keukengebruik is in onze multiculturele samenleving eerder toe, dan afgenomen. Als we straks ook nog moeten gaan bezuinigen bij de aankoop van kruiden, dan wordt het toch wel helemaal met alles te gortig. De meeste kruiden ruiken lekker en hebben stimulerende of geneeskrachtige eigenschappen. Een kloosterkok werkt dagelijks met kruiden, maar om u er alles over te vertellen, laat ik over aan een andere organisatie. Klik op http://www.warenkennis.nl/kruiden%20en%20specerijen/inleiding.htm en u komt op een website met werkelijk alles over kruiden!
Boven Marjolein uit de kruidentuin van mijn zwager in Oud-Beijerland Boven Origanum-Vulgare "Wilde Marjolein". Inzet is Rozemarijn!
17-01-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vastgesteld door de Nederlandse Voedsel-en Warenwetautoriteit is dat er aan het brood in Nederland te veel zout toegevoegd wordt. Op 1 juli 2009 werd het Broodbesluit in de Warenwet gewijzigd en werd de nieuwe norm, in procenten uitgedrukt, van voorheen 2,5 veranderd in 2,1. 29 Procent van de ambachtelijke bakkers zit dik boven deze norm en in de Supers lag dat percentage op 7 %. Alle zaken die boven de norm zaten hebben van de NVWA een waarschuwing gekregen en bij een volgende algemene controle valt er bij mogelijke foutgangers onverbiddelijk een procesverbaal. Als hartpatiënt volg ik een zoutarm dieet en voorheen bestelde Soeur Marie bij een bepaalde bakker in Huissen om de veertien dagen enkele zoutarme broden, waarvoor fors meer betaald moest worden dan voor normaal brood. In heel Lingewaard was dit de enige bakker die zoutarm brood bakte. De cardioloog in het ziekenhuis had, toen ik haar over dat dure brood vertelde, er geen bezwaar tegen dat ik gewoon tarwebrood at, maar nu dit 'zoutvatverhaal' over de bakkerswereld bekend is denk ik toch wel dat ze op deze visie terug zal komen. ik volg verder in deze een vrij streng dieet dat bij hartfalen hoort en ik denk dat ik om niet in moeilijkheden te geraken mij daar toch stringent aan moet houden. In 2011 heeft viermaal de ziekenwagen hier op de stoep van de 'kloosterpoort' gestaan en het eerste wat ze in zo'n ziekenwagen doen is je zuurstof toedienen, wat volgens een pas verricht onderzoek ook al niet zo wenselijk is en vooral bij patiënten met een herseninfarct is het oppassen geblazen en is men nog zoekende welke dosering eventueel hiervoor wel wenselijk is; dit alles omdat in het verleden op weg naar het ziekenhuis veel patiënten met een dergelijke aandoening zijn overleden.
13-01-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard