Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 8 (5)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (15)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (21)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (18)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 10 (8)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (20)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (16)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 4 (4)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 08-2025
  • 07-2025
  • 06-2025
  • 05-2025
  • 04-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Gedachten over het Geloof en de te Onderhouden Geboden
  • Patrones van Europa Edith Stein
  • Voor u staan heb ik een viertal recepten van gezonde maaltijden
  • Sacramentsdag 2025
  • Geloof en Vergankelijkheid
  • Pinksteren 2025
  • Nieuwe Paus Volgt Voetsporen van Overleden Paus Franciscus
  • Wereld opgeschrikt door onverwacht overlijden van Paus Franciscus
  • Broeder Everard wenst alle Lezers van dit Kloosterblog een Vredig en Zalig Paasfeest
  • Dieren uit de Bijbel
  • Opkikkertjes van vroeger weer volop in!
  • Kunnen we door voeding veroudering tegengaan?
  • Vrede op Aarde aan de Mensen van Goede Wil
  • Nieuws over Bedevaartplaats Medjugorje in Bosnia en Herzegovina
  • Vandaag Bakken We Luxe Appelkoekjes Met Een Gesprekje Vooraf
  • Wat Rooms Katholieke Weetjes
  • Water Belangrijkste Levensbron, Reizen Paus Franciscus en wat Kookweetjes
  • Rucola Stamppot met ei en amandelschaafsel
  • Ondanks al onze zorg toch onveilig voedel in omloop
  • Zwarte Thee goede hartbeschermer en u voelt zich er prima bij!
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    joggerke
    www.bloggen.be/joggerk
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    tilloenk
    www.bloggen.be/tilloen
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    15-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaas met Pistachekorst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor dit gerecht heb je als ingrediënten pistachenootjes, bruinbrood en boter nodig, verder wat peper en zout en 2 varkenshaasjes, Wat hierbij ook een hoofdrol speelt is wildfond en veel keukenprinsen en prinsessen vragen zich af wat daar nu precies in verwerkt zit.
    Samengesteld is dit product uit wildbouillon, rundvlees-en hertenvleesextract, verder zit er in verwerkt tarwe, selderij, rode wijnextract, glucose, mosterd en diverse pure natuurkruiden. Het geeft aan het geheel een echte wildsmaak en nu met de carnaval zou dit voor de dorstige en hongerige feestvierders best  een echt carnavaleske kost wezen. Morgen is het in Duitsland Rosenmontag en binnen onze gemeente Lingewaard in Huissen Frühshoppen. Bij dit vroeg-op feestelijk rondzwerven hoort ook een stevige pot die bestaat uit zuurkool met worst en daarbij een flinke  brok klapstuk. Wilt u een echte mooie carnavalsoptocht (begint om 13.30 uur) voorbij zien trekken, dan moet u vandaag naar Angeren komen, want nergens in Nederland vindt u zo'n feestelijke optocht als in dit Lingewaards dorpje. Buiten de kloosters en enkelingen wordt er met ingang van de Aswoensdag weinig meer aan vasten gedaan, maar nu 60 procent van de Nederlanders en mogelijk ook van onze Belgische vrienden wat overgewicht hebben zou een 40-daagse vastentijd aan de Pasen vooraf weer opnieuw ingevoerd moeten worden, weliswaar niet verplicht, maar het is wel een ideale manier om wat pondjes af te vallen. 





      

      

    15-02-2015 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    23-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsschnitzel met Linguine Alle Noci
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je dient de ingrediënten als werkende huisman of vrouw wel in huis te hebben, maar de maaltijd die ik hieronder heb afgebeeld kunt u in 20 minuten gemakkelijk op tafel brengen. Vernomen uit de Horecahoek heb ik dat alle v/d Valkrestaurants in de buurt van de snelwegen binnenkort op hun terreinen een grote super met ondergrondse garage erbij zetten dit om nog beter dienstbaar te zijn aan alle passanten die op weg naar huis of in de vakantietijd op weg naar de camping of recreatiepark zijn en het gemakkelijk vinden om nog even wat boodschappen te halen. In iedere winkel komt een bemande politiepost, die meteen volledige winkelveiligheid garandeert en tevens meteen bereikbaar is als er op of langs de snelweg wat aan de hand is. Net als in Frankrijk op de grote snelwegen en bij de benzinestations zijn vanaf de streefdatum juli 2015 alle nieuwe locaties dag en nacht open; gemakkelijke en veiliger kan het niet! 



                      

    23-01-2015 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    20-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Penne à la Toscana
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor onze Belgische en Nederlandse vrienden die niet al te ver van de grens wonen en hun wekelijkse inkopen in Duitsland doen heb ik hieronder een echt Italiaanse boerenmaaltijd staan. We vormen hier binnen Europa een eenheid met veel nationaliteiten en jammer genoeg zijn we er nu pas achter dat we soms te veel hooi op de vork genomen hebben door een verkeerde planning van inburgering. Sommige plaatsen zowel in België als Nederland herbergen vaak meer buitenlanders dan de eigen autochtone bevolking en dat leidt tot botsingen. Een  betere spreiding en onderlinge samenwerking tussen de verschillende groeperingen was beter geweest en had elke escalatie kunnen voorkomen. Helaas is dit niet gebeurd. Van de vele buitenlanders die Europa bevolken heb ik als kloosterkok wel geleerd op alle niveaus maaltijden te bereiden en of het nu de Turkse of Marokkaanse keuken is van lekker koken hebben die mensen echt verstand en gebruiken hierbij doen ze een keur aan producten waarvan we voorheen in België of Nederland nog nooit gehoord hadden. In de Horecasector zijn al die nieuwe nationaliteiten  ook goed vertegenwoordigd en buiten een Chinees, Grieks, Italiaans en Japans restaurant tref je momenteel in iedere grote plaats ook een Marokkaans, Turks, Libanees, Iraans etc. eethuis aan. Vandaag las ik op het tv-nieuws dat de accijnzen op benzine, dranken  e.a. weer opnieuw verhoogd zijn en met die hele Europese eenheid hebben we ons hier in Holland op een eiland gezet en je moet een grote dief van je eigen portemonnee zijn als je als grensbewoner niet even overwipt om in Duitsland te tanken en daar je wekelijkse inkopen te doen. Een mondje Duits hoort daar natuurlijk ook bij en dit keer heb ik zowel de benodigde artikelen voor de bereiding van Penne à la Toscana alsmede hoe je dit gerecht klaar dient te maken in de Duitse taal staan. Wat ook makkelijk is dat je de staatjes af kunt drukken en adviseren doe ik u om het ingrediëntenstaatje  als boodschappenlijstje mee naar Duitsland te nemen. Beste broeder Everard-lezers, ik wens u veel succes met de bereiding van deze heerlijke boerenkost en tot een volgende keer maar weer! 



    20-01-2015 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (2)
    15-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste recepten van ons eigen grutters
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag hoorde ik op TV dat veel Nederlanders hun boodschappen in het buitenland hielden. Hier in het klooster zijn we er altijd voorstander van geweest om dit in eigen omgeving te doen. Ook wat vakantie betreft is het wenselijk deze door te brengen in eigen land. Het komt onze economie ten goede. Het heeft er even op geleken dat de Nederlanders dit ook van plan waren, maar onze regering sloeg genadeloos toe door de BTW en de accijns te verhogen en de gemeentes door allerlei dure leges vast te knopen aan onze vakantieparken. Belastingfaciliteiten werden verleend aan hier ter lande buitenlandse vestigingen en ontzien werden de vele brievenbusmaatschappijen die hier een gezamenlijke omzet van 57 biljoen euro noteren en geen cent belasting betalen. Bezuinigd wordt er aan de onderkant van de maatschappij en de in regeringsogen meest verslindende kostenpost De Zorg werd door het Rijk overgedragen aan de gemeentes. Niet onbegrijpelijk is dat veel Nederlanders die over eigen vervoer beschikken een deurtje verderop gaan om hun inkopen te doen. Met een onderlinge strijd om de economische economiebeheersing tussen de EU-landen Duitsland, Frankrijk en Engeland zal Nederland straks afglijden naar een ongezond levenspeil en zullen hele zwakke eurobroeders, zoals Griekenland en Portugal, weer aangewezen zijn op hun voormalige eigen munteenheid. Hier beneden heb ik een paar dinertjes geplaatst van een bepaalde super, maar ook de eigen winkel in uw woonplaats heeft alle ingrediënten wel in voorraad om Lemon-garnalen met rijst en Pasta met zalm en spinazie te bereiden. Succes ermee! 











    15-01-2015 om 10:40 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (2)
    09-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biefburger met gebakken knoflookaardappelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We zijn al bij diverse supers op bezoek geweest om onze boodschappen te doen en gisteren heeft een van mijn keukenhelpsters de kloosterinkopen bij grutter Appie-Happie gedaan en vandaag kwam er een heerlijke maaltijd op tafel van biefburger met gebakken knofllookaardappelen. Als voorafje was er een bonensoepje en als nagerecht voor ieder een handappeltje en  een sappige commies de Doyennepeer. Als kloostergemeenschap verdelen we onze inkopen over de plaatselijke leveranciers binnen onze woonplaats en gemeente. We gaan in deze crisistijd van het standpunt uit dat we als kloostergemeenschap vooral  plaatselijke en gemeentelijke middenstanders dienen te steunen door daar onze inkopen te doen. Vroeger was dat anders en kochten we in bij leveranciers ver buiten onze eigen regio. Daarnaast hadden we vroeger in de oude Roomse tijd grote landerijen, waarop aardappelen, granen en groentes verbouwd werden. Ook beschikten we over een eigen boerderij, bakkerij en kleermakerij en wat we tekort kwamen werd ons aangereikt door onze edele weldoeners. Alles is veranderd. Weg zijn onze landerijen en ook echte vakbroeders zijn er niet meer. De meeste kloosterlingen hier hebben een baan in het onderwijs of zitten in de verpleging. Als laatste der Mohikanen zwaai ik hier de scepter in de keuken, maar door mijn vele chronische kwalen zal dit met de oude broeder hinkepoot ook geen jaar meer duren of hij zit achter de geraniums of is door Petrus opgehaald om daar in het hemelrijk te zorgen dat daar de vrome zieltjes ook aan hun trekken komen. Hieronder vindt u de bekende staatjes voor uw receptencartotheek en natuurlijk is alles opgetekend voor een tafel waar u met 4 personen aanzit en niet zoals bij ons in het klooster waar we vanmiddag met 20 personen aan tafel zaten.



    09-01-2015 om 19:33 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    12-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.December Eetwijzer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag heb ik de folders van de diverse supers bekeken en alle bedrijven hadden mooie decemberaanbiedingen op eetgebied. Veel ingrediënten zijn zodanig verpakt dat je al gauw in een mum van tijd een volledige maaltijd voor 4 personen op tafel gebracht kan hebben. De moderne huisvrouw heeft wat andere kookgewoontes dan die we hier in het klooster hanteren, maar dat wil niet zeggen dat het minder lekker bereid hoeft te wezen.  Als u  uzelf aan de voorschriften op de diverse verpakkingen houdt, dan kan elk recept een tafelsucces worden. Vandaag heb ik voor u staan een viertal maaltijden uit de kerstfolder van Jumbo  en voordat we op de Kerstdagen en oud-op-nieuw afstevenen breng ik nog wat andere diners van de verschillende supers op deze site en ik hoop dat zowel de winkelier alsmede u zich hiermee plezant voelt.     















    12-12-2014 om 16:53 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    28-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ons eitje en wat kunnen we ermee?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er is in Nederland geen huishouding die geen eieren in huis heeft. Ondanks de vogelgriep zijn er in alle winkels nog verse eieren te koop. Hier, de oude broeder Antonius die nogal eens in hogere sferen verkeert en vroeger natuurkunde les op een middelbare school gedoceerd had, kwam met het advies om de kippen niet meer buiten te laten scharrelen, maar voortaan in de kloostergangen. Nu zover heb ik het als kloosterkok niet laten komen, want wij beschikken hier over een pracht kippenhok en last van gekakel op de gangen hebben we sowieso al van onze kloosterzusters die voortdurend daar lange vertelsels rond lopen te bazuinen tegen slechthorende confraters, die van alles wat ze gehoord hebben hier in de keuken vaak geheel verdraaid terug komen vertellen; ze mogen van mij allemaal naar de regering in Den Haag of de EU in Brussel afreizen waar dergelijke nonsensverhalen een pre zijn om lang en goedbetaald  in het pluche te mogen vertoeven. Voor mijn /broedereverard-lezers heb ik vandaag een tiental recepten staan, wat u zoal met ons eitje kunt fabriceren. Mensen die zo voorzichtig zijn dat ze vanwege de vogelgriep voorlopig 'ei-loos' door het leven willen, adviseer ik om 's avonds voor het slapen gaan een geklutst eitje te nemen met wat suiker of honig en een flinke scheut brandewijn of cognac. Hiermee word je oud en verjaag je alle kwaadaardige bacteriën die mogelijk u visiteren. Alle kloosterstaatjes hieronder afgedrukt kunt u apart kopiëren en hierna toevoegen aan uw cuisine cartotheek. Met eieren is nog heel wat meer klaar te maken, dan wat ik u hier allemaal verteld heb. Ga maar eens naar http://www.missfromage.nl/uncategorized/eiwit-over-geen-probleem en word lid van de eimindersclub van miss Fromage! 



















    28-11-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    20-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SPAGHETTI
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het begint wat kouder te worden en misschien morgenvroeg zijn voor het eerst  de ruiten van uw auto wat getekend met een dun ijslaagje. Het wordt nu tijd om uw vervoermiddel winterklaar te maken, want het is niet uitgesloten dat we begin volgende week de eerste sneeuwvlokken zien vallen. Als het zover is, dan gaan we weer aan de erwtensoep en stamppot, maar voor morgen heb ik hier voor u een spaghettischotel staan. U kunt spaghetti op diverse manieren klaarmaken, maar persoonlijk vind ik de schotel het lekkerst met rulle gehakt, stukjes courgette en spinazie erdoorheen. Het is geen maaltijd waar je een halve dag werk aan hebt. Met een beetje handigheid staat alles binnen een goed half uur op tafel. Hieronder vindt u op  aparte staatjes, die makkelijk af te drukken zijn, het recept.

     



    20-11-2014 om 19:06 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    10-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POULET FARCI
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De moderne keuken mag met alles wat sneller gaan, maar niets is fijner met koken om dit op een rustige en attente manier te doen. Wat ook belangrijk is, om voor wat voor maaltijd dat je op tafel brengt, verse en  kwalitatief goede ingrediënten te gebruiken. Bij wild en gevogelte is vers niet altijd een pre, want op zijn minst moet het goed besterven en wat belegen hoeft niet ten kwade te wezen. Bij vis ligt dit heel anders en vandaag hoorde ik weer vertellen dat bij een bepaald bedrijf de zalm weer niet in orde was. Bij de verwerking van de meeste producten ziet een goede kok op het heilig oog-en zeker hier in het klooster- al heel gauw of de producten wel of niet oké zijn. We zitten morgenmiddag met 10 personen aan tafel en ik neem aan u met vier of vijf. Klaarmaken gaan we Poulet Farci en hiervoor heb ik een paar mooie scharrelkipjes uit de ren gehaald die er goed doorvoed uitzien en daarmee gaan we aan het werk. Haal als particulier de kip bij de vakman  en als er geen poelier in uw dorp gevestigd is,  dan zit er  ergens wel een kippenboer bij u in de buurt die voor u het beestje netjes slacht  en de rest van de ingrediënten is in elke goede Super-denk ik wel-verkrijgbaar. Hieronder vindt u de receptuur en wat afbeeldingen van dit gerecht. Succes ermee!





      

      

      

    10-11-2014 om 20:27 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (0)
    05-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenkoolstamppot met Rode Paprika
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger op het platteland had iedereen wel een hoekje waarop groente verbouwd werd. Tegenwoordig zie je bij de huizen in een wijk nog wel een voor-of klein achtertuintje en meestal staat daar een tuinstel met rondom wat struikjes en bloemen. Aangewezen is de tegenwoordige huisvrouw of huisman op de Super in hun woonplaats, waar alles verpakt of gesneden te koop is. Er zijn zelfs zaken waar men naar wens de aardappelen geschild en/of in schijfjes en stukjes gesneden kan verkrijgen. Gesneden en verpakt vindt u in de diepvries v/d super afgemeten en wel de benodigde boerenkool en netjes verpakt met gebruiksaanwijzing vindt u op een der schappen van de vleeswarenafdeling eveneens de rookworst. Bent u op dieet, dan is het wenselijk puur vers in te kopen, maar dat is niet overal mogelijk; in de reform en/of dieethoek van de super vindt u veel producten, waar geen suiker, zout of gluten in verwerkt zijn. Persoonlijk ben ik ook op dieet en voorheen haalde ik daarvoor het brood bij een warme bakker in Huissen, maar die nam voor het zoutarme brood een niet te betalen meerprijs. Wat voor dieet je ook volgt, je bent er stukken duurder mee uit dan voor de normale producten. Hetzelfde is ook het geval als je op de oude dag er gratis van alle ongemakken bijkrijgt of het nu een gebit is, vele zalfjes, verband en dies wat meer, het wordt vaak niet door uw hospitalisatieverzekering vergoed. Ook wordt in dit klooster veel stroom verbruikt doordat bijna de gehele dag de wasmachine en de droogtrommel aanstaat voor de niet meer zindelijke broeders en zusters. Gelukkig zitten we hier in een participatieve gemeenschap en gelukkig nog niemand in zo'n zorginstelling waar het ontbreekt aan de noodzakelijke aandacht van het personeel en waar je als bezoeker geconfronteerd wordt met woonomstandigheden die je hier in dit beschaafde Nederland niet voor mogelijk houdt.
    Onze politieke pluchepartijen hebben het maar over de verre toekomst en laten de gewone man opdraven voor  hun verkeerd beleid en visies die ertoe leiden dat de tekorten steeds aanzwellen. Ongemerkt beste mensen ben ik als kloosterkok weer aan het mijmeren geslagen en opgemerkt is dit door de zojuist uit Frankrijk teruggekeerde overste Geert Wildeman, die me weer wakker gemaakt heeft door te roepen: ,,Schoenmaker blijf bij je leest!"-, et ,,Honni soit qui mal y pense"!



    05-11-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (0)
    23-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wildzwijn koteletten met gepofte appeltjes en aardappelkroketten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het begint echt herfst te worden en dan is er geen lekkere kost als wild uit moeders natuur. Heb je er verstand van, dan is het nu de ideale tijd om tamme paddenstoelen te steken en ook goed weer om eens een bezoekje aan de poelier te brengen en dan raad ik u nu aan eens wat wildzwijn koteletten in huis te halen. Het is beslist niet duurder dan een goed goed stukje rund of varkensvlees en bovendien zijn wilde zwijnen de enige en echte scharrelvarkens.  Zo'n stukje puur natuurvlees is in deze periode van oprukkende herfstziektes niet te versmaden. Het zit boordevol vitaminen en mineralen die ons gestel een soort winterjasje om ons lijf geven en echt beschermt tegen 'vreemde indringers'-. Zonder goede kruiden, bepaalde vruchten en wijn kun je geen wild serveren. Hier beneden heb ik de benodigde ingrediënten die u in huis dient te halen en het recept voor zo'n heerlijke wildschotel staan. Ware receptenverzamelaars drukken dit af en voegen de staatjes toe aan hun cartotheek. Op de site van broeder Everard vindt u bijna alles wat koken en braden zo interessant maakt. Doe er uw voordeel mee!





    23-10-2014 om 15:16 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (0)
    18-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BLOEMKOOLSOEP
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger hadden we de gewoonte om van het groentenat wat na het koken afgegoten werd een bordje soep klaar te maken. Tegenwoordig wordt dit sappige kookwater weggespoeld. Bekennen moet ik dat dit hier in het klooster ook vaak het geval is, maar toch zijn er dagen bij dat ik wat sap laat afkoelen en toevoeg aan de dagelijkse brokken die onze lieve kloosterhond elke dag nuttigt. Het zit nog vol vitaminen en het is ook heel goed voor een betere spijsvertering van uw hond. Tegenwoordig mag je met een dier hooguit nog aangelijnd op straat komen en het resultaat hiervan is dat vooral in de steden de meeste dieren te weinig in beweging komen en door het eten van te harde brokken vaak last hebben van verstoppingen. Er zijn gemeenten waar je in een bepaald afgebakend gedeelte met de hond kunt stoeien. In de bosomgeving van Apeldoorn b.v. had je zo'n groot uitlaat-en speelveld. Vermeld zij dat je ook bij katten het afkookwater van groentes e.d. aan haar of zijn brokken kunt toevoegen.
    Bloemkoolsoep: Je kunt het bereiden met het kookwater van de bloemkool die je 's middags of 's avonds als groente op tafel hebt en dit met toevoeging van een paar bouillonblokjes,  of voor vegetariërs en dieethouders met wat groentebouillonblokjes of zo'n modern versnipperd groentepakketje en eventueel door u gekozen andere toevoegingen. 
    Aparte Bereiding: De benodigde ingrediënten zijn: 1 bloemkool, 75 gram ontbijtspek, 1 liter bouillon, 1 niet al te grote prei, 1 ui, een halve rode paprika, 1 lepel olijfolie en peper en zout.
    Snij de bloemkool in kleine roosjes, snipper het uitje en snij de prei af in ringetjes. De prei en de gesnipperde ui bak je 4 tot 5 minuten aan in een pan met wat olie. Is dit gebeurd dan doe je de bouillon erbij.  Doe nu ook de bloemkoolroosjes erbij.  Het geheel laat je plm. 10 minuten koken. Er tussendoor heb je in een koekenpan  het spek met de blokjes paprika lekker krokant gebakken. Dit houd je even apart. De gekookte soep heb je inmiddels van het vuur gehaald en ook wat peper en zout zijn onder het pureren met een staafmixer  toegevoegd. De soep schep je nu in de vier soepkommen. Is dat gebeurd dan voeg je pas het gebakken spek met paprika toe. Wat ook zo leuk staat is om voor degenen die geen spek believen de soep op te sieren met wat kikkererwtjes. Ik wens mijn lezers veel succes met de bereiding van deze soep en hoop dat ze er smakelijk van genieten.

    18-10-2014 om 15:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    07-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eend met zuurkool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In particuliere huishoudens zie je tegenwoordig niet zoveel meer wild en/of gevogelte op tafel. In een goed restaurant of hotel wordt nog wel wild en gevogelte geserveerd. In Nederland minder dan bv. bij onze Ooster-en Zuiderburen. Er zijn vele manieren om eend op tafel te brengen en de smaak wordt er beter en lekkerder op om hiervoor bepaalde ingrediënten aan toe te voegen.  Dit keer gaan we eend met zuurkool bereiden en dit met wat frisse zuurkool uit het vat. Een gedeelte van die zuurkool vermengd met rozijnen, pruimenbrandewijn en een in stukjes gesneden kweepeer (zie boom uit onze kloostertuin) stoppen we in het eendje. Als vulsel kun je ook tutti frutti, bacon met erwten en zelfs tamme kastanjes gebruiken. De rest van de vruchten of groenten eet u er toebereid bij en bij eend kunt u verder ook aardappelpuree of appelmoes serveren. Beneden op staatjes, die u indien gewenst kunt afdrukken en aan uw cartotheek toevoegen, leest u wat voor ingrediënten benodigd zijn,  de bereidingswijze en hoe u het gerecht eend met zuurkool het beste op tafel kunt brengen. Gaat u zo'n gerecht als particulier klaarmaken, dan belt u vooraf uw poelier op, vertel wat u wilt gaan doen en haal de eendjes zelf op of laat ze bereidklaar bezorgen. 







    07-10-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (0)
    25-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klassieke Pot-Au-Feu
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We zitten in de herfst, maar af en toe lijkt het of we de jaargetijden wel kunnen afschaffen, want nog nooit heb ik het weer zo wisselvallig van het ene in het andere uiterste meegemaakt. Toch zullen we wat reserve energie op moeten bouwen voor de wat killere dagen en daarom heb ik voor u opgezocht een Franse stoofschotel van de bovenste plank, en van zo'n maaltijd komt u boordevol energie te zitten. Wil je hierbij een voorafje dan raad ik u aan een kom heerlijke groente-of tomatensoep en als nagerecht, nu overal het fruit zo goedkoop is,  een lekkere rijpe peer, appeltje of zo'n heerlijk trosje Hollandse druiven. Zoals altijd heb ik voor uw receptencartotheek wat staatjes klaargemaakt, waarop de benodigde ingrediënten vermeld staan en  tevens een lijstje met de bereidingswijze.  







    25-09-2014 om 18:40 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    11-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lapin en Gibelotte
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger slachtten we alles zelf en met broeder Jan ging ik veel op jacht om een haasje of wild konijn te pakken te krijgen. Op een goeie dag hadden we 5 konijnen en twee hazen weten te verschalken en met permissie van soeur Mary had ik de netjes afgeschoten konijnen een dagje buiten aan de waslijn in de kloostertuin gehangen om het vlees wat te laten besterven om vervolgens gereed te maken voor de vrieskelder van het klooster. Die dag werden we bezocht door enkele dienders die een bericht van iemand hadden binnengekregen dat de gevangen en afgeschoten beestjes levend opgehangen waren. Ik heb de agenten uitgelegd hoe we de diertjes hadden afgeschoten en wat onze bedoeling was van het laten besterven v/h wild aan de waslijn. Volgens de klaagster hadden de dieren luid schreeuwend van de pijn haar uit het middagdutje gehaald. Volgens de agenten zat ik toch fout, want ik had wel een geldige jacht, naar geen slachtvergunning. Vanaf die tijd ben ik nooit meer op jacht gegaan en nu op leeftijd zo weekzerig geworden dat we zelfs een nare steekvlieg in de kloosterkeuken nog laten leven en zitten er vliegen of muggen in de keuken, dan roep ik altijd de handige zuster Agnes er even bij om deze insecten naar buiten te jagen of in een lucifersdoosje te vangen en daarna buiten los te laten om moeilijkheden met de Hermandad of de dierenbescherming te vermijden. Voor een halve eeuw terug toen ik nog in de missie zat bij de Papoea's kwamen we ook nog wel eens bij de koppensnellers langs om te horen waar Abele van de stam der Lukaya's gebleven was en trots wezen ze naar een hoofd dat boven een kruisbeeld in hun hut een plaatsje gevonden had. Op de vraag waarom ze juist Abele hiervoor hadden uitgekozen kreeg ik te horen dat hij zo'n prettige zweetlucht bij zich had en dat ze hiermede de geesten gunstig gestemd hadden voor de  jaarlijkse grote apenjacht wedstrijd. Met als cadeautje een rond spiegeltje en een foto van Zwarte Piet beloofde ze mij voortaan geen koppen meer te snellen. Hoe we een konijntje klaar gaan maken en wat voor ingrediënten u hiervoor nodig hebt, vindt u allemaal hieronder.   



    11-09-2014 om 20:11 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (2)
    29-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZOMERSE MAALTIJD OF BIJGERECHT
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was de laatste weken tropisch weer en als je niet goed oplet met eten zit je binnen een mum van tijd met spierkrampen, plasproblemen, zonnebrand (pas op voor huidkanker!) en dies wat meer. Voedingsadvies: Het vochttoevoer (2 l per dag) kan bestaan uit water, vruchtensap, karnemelk en bouillon. Bouillon (creatinine) en karnemelk (goed voor zuurtegraad bloed) houden uw spieren soepel. Hartpatiënten en al die patiënten die plastabletten gebruiken kunnen het beste alleen water of karnemelk drinken. Sta je op geheel zoutloos moet je bij echt hoge temperaturen toch oppassen met het zoutgehalte in je lichaam en voel je jezelf ontzettend flauw, mag je gerust een kop bouillon drinken.  Kijk uit met de middagzon, want voor je er erg in hebt ben je verbrand. Wil je wandelen, sporten of fietsen, doe dit dan voor 11 uur 's morgens en zoek 's middags een koel hoekje op om u te verpozen. Jaloers ben ik op mensen die een notenboom bij hun huis hebben staan, want dat is echt een heel ideaal plekje om u te verpozen en u krijgt onder zo'n boom ook geen bezoek van hinderlijke insecten die u een prikje willen geven. Als maaltijd heb ik staan een echt zomerse schotel (zie afbeelding) met alle noodzakelijke vitaminen en als bijproduct gebakken of gevulde tomaten, waarin veel vitaminen en mineralen huizen die ons gestel voorzien van noodzakelijke vitamines, specifiek noodzakelijke stoffen en mineralen.









    29-07-2014 om 20:48 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    15-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKOS-KORIANDER-HUHN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kokos-Koriander-Huhn: Dit gerecht gaan we vandaag als hoofdgerecht op tafel brengen. Hier in het klooster zijn we met 20 personen, en hebben we dus 5 keer de hoeveelheid ingrediënten nodig als voor een gezin dat uit 4 personen bestaat. Voor onze Duitse vrienden heb ik dit diner hier beneden afgebeeld staan in de Duitse taal. Wat hebben we nodig om deze maaltijd te bereiden?  Op de eerste plaats 4 flinke drumsticks kip, zout, peper, 25 gram boter, zonnebloemolie, 2 uien, 1 eetlepel ketoembar (dit is gemalen koriander met de blaadjes erbij-zie inzet)-, 4 teentjes uitgeperste knoflook, 1 blikje kokosmelk, 1 stengel citroengras en 1 eetlepel sojasaus. Is de schotel klaar kun je deze het beste garneren met wat snippers korianderblaadjes of peterselie.
    Bereiding: De drumsticks goed inzouten en met peper bestrooien. Hierna doe je deze in een braadpan samen met de boter en olie en het geheel laat je aan alle kanten mooi goudbruin aanbraden. Hierna zet je het vlammetje wat lager en laat alles met gesloten deksel zo'n 20-25 minuten rustig pruttelen. Er tussendoor moet je de sticks wel regelmatig keren. Bij dit proces voeg je na 15 minuten de in stukjes gesneden uien en na 20 minuten de uitgeperste teentjes knoflook en de ketoembar toe. Na nog wat gepruttel doe je de kokosmelk erbij, voeg vervolgens de citroengrasstengel toe met desnoods een knoop om het geheel en laat het aroma hiervan, door nog 10 minuten het geheel te laten pruttelen, er flink doorheen trekken. Met de sojasaus erbij breng je vervolgens alles op smaak. Is alles klaar dan verwijder je de citroenstengel. Het geheel op schaal garneer je met wat blaadjes van de korianderplant of eventueel met wat snippers peterselie. Het gerecht kan ook in een oven gaar gebraden worden. Laat de sticks kort aanbraden,  doe de kipsticks in een braadslede  voeg hierna alle ingrediënten tegelijkertijd toe en laat alles hierna in een voorverwarmde oven op 160 graden in ongeveer 45 minuten gaar smoren. 






      
       Op bezoek bij de Surinaamse groenteboer
      

    15-07-2014 om 14:09 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    05-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KNOFLOOKSOEP
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bereiden gaan we een heerlijke knoflooksoep voor 4 personen en hebben we de benodigde ingrediënten bij elkaar dan neemt de hele bereidingstijd slechts een klein halfuurtje in beslag. Wat moeten we in voorraad hebben om deze soep klaar te maken? Recept: 1 grote knoflook, 5 el. olijfolie, twee tomaten, halve el. tijm in poedervorm, 1 dl Medium Dry Sherry, driekwartliter vleesbouillon of groentebouillon, zout, vers gemalen peper, 4 sneetjes oud wittebrood en 50 g geraspte kaas. Bereiding: De inmiddels 8 tot 10 knoflookteentjes ga je ongeschild in een pannetje 8 minuten aanbraden zodat ze week zijn. Die twee tomaatjes snij je in kleine stukjes. De knoflookteentjes ga je nu met een lepel uit het pannetje halen, laat ze even afkoelen en druk ze met de ronde kant van een lepel een voor een  weer in de olie, voeg hierna de stukjes tomaat toe en  verhit deze massa gedurende twee minuten, vervolgens roer je de tijm en de sherry erdoorheen en voeg ook de bouillon toe. Hierna doe je het zout en de fijngemalen peper erbij. Het geheel laat je ongeveer 10 tot 12 minuten op een zacht pitje koken. De sneetjes wittebrood moet je even roosteren en diagonaal doormidden snijden, de schijfjes geroosterd brood verdeel je hierna in de vier klaargezette soepkommen waaroverheen je de geraspte kaas strooit.Met een soeplepel doe je hierna de bouillon verdelen en lekker heet dien je hierna de soep op. 


             Speciaal voor mijn Duitse vrienden recept in Duitse taal
       

    05-06-2014 om 21:14 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (2)
    12-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hete Bliksem met vuurrode paprika, appel en worst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren met Moederdag was het ook al niet al te mooi weer en de ijsheiligen die aan hadden moeten treden hebben ze daar in de hemel vervangen door engeltjes die nog niet goed zindelijk zijn. Onze kloosterhond Tayler heeft ook een grote hekel aan nat weer. Als het buiten spiegelglad is of er ligt een laag sneeuw dan is zij in haar element, maar regent het, dan krijg je ze niet naar buiten en af en toe is ze wel eens stout door hier in de slotgang haar behoefte te doen. Buiten zitten of een eindje fietsen is er met dit miezerige weer ook niet bij,  dus zitten we hier veelal binnen, kijken tv en ben ik even weg uit de cuisine dan zijn het ondeugende zusters of broeders die zich te goed doen aan onze kloostervoorraden en aldoor in de koelkasten lopen te schommelen. Ook in een klooster heb je steeds te maken met het begrip dagelijkse zonden en pater Geert Wilderman hield er gisteren een donderpreek over waar zelfs de honden geen brood van lusten. Is het slecht en wat kil weer dan gaan we hier in de abdijkeuken onmiddellijk over op wat pittige kost en vandaag staat op de menulijst hete bliksem met vuurrode paprika, appel en worst. We zitten vandaag met twintig personen in de refter aan tafel en ingeslagen voor onze hutspot heb ik 5 kg kruimige aardappels, 3 kg appels, 15 uien, 10 rode paprika's en 5 rookworsten. Voor mijn bezoekers heb ik een recept staan voor 4 personen en veelal groter zijn de huidige gezinnen tegenwoordig niet meer. Dat was heel anders dan bij menig boerengezin van vroeger en kwam ik daar op huisbezoek of moest de nieuwe koestal ingezegend worden, dan werd ik gevolgd met boer en boerin erbij gerekend door  een 17-tal personen waarvan de drie jongsten nog in een luier rondliepen. Vorige week kreeg ik van een trouwe bezoeker van onze familieblogs nog een pluim voor de vele kwinkslagen die in onze schrijfsels opgesloten zaten en waarmee hij met de carnaval als buutreder zo'n groot tonsucces geboekt had. Ja beste lezers in een klooster vertoeven is echt heilzaam voor lichaam en geest en iedereen raad ik de advertenties aan die nog wel eens boven mijn blog broeder Everard staan en waar u uitgenodigd wordt tot een kort revisieverblijf in een van onze kloosters.





    12-05-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (0)
    07-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pikante Linzensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voordat de winter afscheid van ons gaat nemen, krijgen we eerst nog te maken met de IJsheiligen op 11, 12,13 en 14 mei. Voor die tijd moet je echt nog niks in de tuin poten, want het kan op die dagen nog gaan vriezen. Nu hebben we weliswaar een hele slappe winter gehad, maar je weet het maar nooit. Ons klooster is internationaal en hier wordt net zo gemakkelijk Frans, Engels, Nederlands of Duits gesproken. Ondanks dat er veel Hollanders in Duitsland winkelen gaan, is volgens een krantenbericht uit de Gelderlander ons Duits erg erbarmelijk en dient er iets gedaan te worden. Ook onze handelslui worden in het buitenland vaak niet verstaan en begrepen, waardoor kostbare orders verloren gaan. Daarom heb ik voor u vandaag met de ijsheiligen in het vooruitzicht een echte pittige vegetarische soep op het menu staan, waarvan ik de benodigde ingrediënten en de bereiding hier in het Nederlands verwoord en beneden afgedrukt heb staan in de Duitse taal. Voor onze linzensoep hebben we nodig 1 grote ui, twee knoflookteentjes, drie stengeltjes selderij, een winterwortel, 2 el olijfolie, 1 blikje tomatenpuree van 70 gram, 1 el Chili in poedervorm, halve el shoarmakruiden, driekwart liter bouillon-getrokken uit een grote groentebouillontablet, 1 groot blik linzen (400g) en 4 eetlepels Griekse yoghurt. Bereiding: De ui snij je in stukjes en de knoflook hak je fijn. Gebruik je knolselderij dan dien je deze in schijfjes te snijden en gewone selderij  in kleine stukjes en de wortel in blokjes. De olijfolie verhit je in een soeppan en daarin verhit je de stukjes ui en de fijn gehakte knoflookteentjes die je op een zacht pitje aanbraadt. De tomatenpuree met de chilipoeder en shoarmakruiden ga je er nu bijdoen. Alles laat je nog 2 minuten zacht verder sudderen, waarna je onder rustig roeren hierna de bouillon toevoegt, hierna voeg je de knolselderij en/of gewone struikselderij met de blokjes wortel en de linzen toe en tenslotte roer je alles flink door de massa heen. Je blijft nog even roeren en in ca. 10 minuten is de soep gaar gekookt. Opscheppen doe je ze in vier diepe borden, waarbij je in ieder bord in het midden een eetlepel yoghurt deponeert.

                      

                      

                           

    07-05-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (2)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Duivensoep
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Bakrecepten van Okoko
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • Wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    frankloopt
    www.bloggen.be/franklo
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs