Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
Dit is een echt Bourgondisch nagerecht en wat u ervoor in huis moet halen en de bereidingswijze leest u op bijgaand staatje. Een afbeelding van dit heerlijke gerecht vindt u bij de inzet. Doe alles precies volgens recept en ga niet op een andere manier te werk. Op TV zijn tegenwoordig veel kookprogramma's te bekijken en vooral buitenlandse gerechten zijn in. Vroeger was de algemene veronderstelling dat daar ergens ver weg in het buitenland, op een paar Europese landen na, maar wat aan geklungeld werd, maar toen we met ons allen vakantie gingen houden ver van huis en kennis maakten met al die buitenlandse gasten en emigranten is iedereen wel anders gaan denken. Je hoeft echt niet meer naar Frankrijk, Spanje, Japan, Marokko of Turkije te reizen om lekker te eten. Hier in Nederland is op culinair gebied onderhand de hele wereld vertegenwoordigd en geworden zijn we daardoor een echt smulland.
07-05-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Dit recept werd me aangereikt en is afkomstig van prei en aspergekwekerij Musters uit het Brabantse Elshout. Het aspergeseizoen loopt van Pasen tot de laatste zaterdag van juni. Wat nodig? 9 plakjes bladerdeeg, 400 gram dun gesneden ham, 12 beetgaar groene gekookte asperges, 1 losgeklopt ei, een sausje van de overgebleven stukjes asperges. half glas witte wijn, 2 eidooiers en 200 gram gesmolten boter. Bereiding: De oven voorverwarmen op 180 graden C. De bladerdeeg plakjes uitleggen en licht bestrijken met een losgeklopt eitje. De ham op de bladerdeegjes leggen (randen vrijlaten), de asperges op lengte snijden, iets kleiner dan het bladerdeeg. Vervolgens rolletjes maken. Het geheel leg je op de bakplaat met daaronder een groot vel bakpapier. Zorg dat de naad van het rolletje met de onderkant op de bakplaat ligt. Hierna bestrijk je de rolletjes met een losgeklopt eitje en schuif de slede in de oven. In een tijdsbestek van 10 minuten is alles goudbruin gebakken. De afgesneden stukjes asperges ga je onder de braadtijd pureren in de mixerblender en dit onder toevoeging van een half glas witte wijn. Dit mengsel breng je aan de kook en laat het even inkoken. Eenmaal van het vuur klop je au bain marie de eidooiers erdoorheen en wel zodanig dat het eruitziet als een roomachtig gebonden massa, geleidelijk laat je hierbij de gesmolten boter bijlopen; blijf doorkloppen tot alles is opgenomen! Dit sausje breng je verder op smaak met peper, zout en een snufje cayennepeper. De aspergerolletjes kunt u het beste opdienen op voorverwarmde borden en de saus niet serveren op de rolletjes maar ernaast. Ik wens u veel succes met de bereiding van dit voorgerecht en tot een volgende keer maar weer.
Dat uitsteken van die puntjes mag, maar voor het gezicht is het beter om alles binnenboord te houden en nota bene moet je ook nog wat reststukjes van de stengels bewaren voor de aspergesaus
24-04-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Morgen is het vrijdag en nog steeds houden we ons aan de aloude vastendag, waarbij het verboden is rund en of varkensvlees te nuttigen of vetten daaraan onttrokken. Tegenwoordig zijn ook de kloosterlingen wat verwend en willen op zo'n dag ook lekker eten. Binnen onze muren herbergen we diverse nationaliteiten en voor onze Franse en Italiaanse paters, broeders en zusters is de inwendige mens een soort heiligdom dat goed verzorgd dient te worden. Vroeger bezocht ik ook nog wel eens een Boeddhistenklooster en altijd heb ik gedacht dat dat dagelijks mondjesmaat gegeten wordt; vergeet het maar, want wat daar dagelijks geserveerd wordt kun je een klein dorpje mee van voedsel voorzien. De Super hoeven deze monniken niet te bezoeken, want dagelijks worden de spijzen door de gemeenschap aangereikt en wie het apprecieert om in zo'n refter aan de dis ook nog bewierookt te worden, kan zijn of haar hart ophalen aan de aldaar hangende mysterieuze en opwekkende luchtjes. Een lekkere wortelenstamppot met fazantenvlees er doorheen completeert morgen de onthoudingsdagmaaltijd en als toetje na krijgt iedereen een lekker bakje Griekse yoghurt aangereikt. We hebben nog steeds niet te klagen en eten er goed van.
16-04-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
We kennen hier in onze contreien hand en stoofperen. Bekende handsoorten zijn de conference, de Doyenne du Commice, de concorde en de Triomphe de Vienne, verder de Beurre Hardy, de Williams, de Bonne Louise d'Aurances en nog vele andere soorten. De bekendste stoofpeer is de Gieser Wildeman en ook gevraagde soorten zijn de Saint Remy, de Winterrietpeer en de Zoete Brederode. De peer is een vrucht die vnl. uit water bestaat en in honderdste van milligrammen verder uit vezel, voedingsstoffen en mineralen: dus als algemene toevoeging aan uw voedingspakket toch een aanbevelingswaardig en nuttig product. Wereldwijd is de peer een lekker en gewild fruitje. Vroeger werden de stoofperen ook geweckt en was de vraag hiernaar wat groter dan heden ten dage. Ook het stoven van peertjes als nagerecht zie ik niet zoveel meer. Nu het fruit in zijn algemeenheid wat goedkoper is geworden raad ik de consument aan om dit toch weer eens te gaan doen en als nagerecht zijn gestoofde peertjes goed en gezond voor uw spijsvertering. Interessant is tevens het huiselijk kweken van patiofruit en afgebeeld voor u heb ik hier beneden zo'n potboompje met peren staan.
11-04-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op 5 april aanstaande is het Pasen en om u culinair alvast een voorproefje te geven heb ik voor de Paasdagen wat nagerechten staan. Het is hier in het klooster niet de bedoeling dat we tijdens de vastentijd van allerlei lekkere nagerechten hebben staan. Verboden is het niet, maar een goed katholiek moet ook in deze moderne tijd zich houden aan de oude kerkelijke gebruiken en tijdens deze uitsparingsdagen adviseer ik mijn gewaardeerde lezers om ook eens te denken aan mensen bij u in de buurt die amper rond kunnen komen. Vroeger zette broeder Bastiaan 's nachts nog wel eens een paar zakken kolen op de stoep of vond iemand onder de deur geschoven nog een goed gevulde enveloppe, zodat bv. de weduwvrouw met 5 kinderen ook wat extra's voor de paasdagen kon aanschaffen. Tegenwoordig is het de voedselbank die voor onze minstbedeelden is ingesteld. Onze minister president heeft beloofd dat hij de komende tijd meer aandacht gaat besteden aan de lagere lonen en de wens van dit Kabinet is dat op korte termijn de voedselbank overbodig wordt. Een goed idee is om het ziekenfonds weer inkomensafhankelijk te maken, het eigen risico af te schaffen en de woonlasten te verminderen. Hierdoor wordt sowieso de koopkracht van de smalle portemonnee wat ruimer en hoeven de lonen niet direct omhoog. Zoals de zaken er nu voor staan, loopt binnenkort de boel vast, krijgen de mensen huurschulden en neemt de ontevredenheid onder de bevolking toe. Miljarden gaan verloren door het niet waterdichte digitale beleid van onze diverse Diensten; geld wat goed besteed was als de oude dienstloketten weer geopend zouden worden. Het is eveneens het beste middel om de werkeloosheid de kop in te drukken. Na dit politieke kloosterlesje gaan we over tot de orde van de dag en dat is de bereiding van chocolademousse met vanille-ijs. Hieronder treft u het bereidingsstaatje. Binnenkort breng ik u nog wat meer van die lekkere nagerechten, zodat u met de Paasdagen op alles goed voorbereid en ingesteld bent.
22-03-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op zaterdag 14 februari is het Valentijnsdag en sturen minnaars heimelijk een liefdesbetuiging naar hun stille liefde. Sint Hubertus is de patroon van de jagers, terwijl Valentijn ook wel iets met de jacht te maken heeft, maar dit meer op mannen en/of vrouwen die iemand op een afstand beminnen, maar waar men niet direct jacht op durft te maken. Voor zaterdag heb ik voor u staan een echte energieke liefdessoep, samengesteld uit kippenbouillon en als uw echtgenoot, evaatje en/of huisgenoot van echt jagen houdt dan weet deze ook wel te komen aan restjes fazant, haas en/of eend. Vervangen kan dit desnoods worden door mager rundvlees en kippenniertjes zijn overal wel te krijgen. In het bos vindt u momenteel geen paddenstoelen, maar die kunt u vervangen door champignons. Zie hieronder het recept voor consommé Talleyrand en haal nu alvast de ingrediënten voor zo'n liefdessoep in huis. Valentijnsdag kan voor u absoluut niet meer kapot en als je op die bijzondere dag ook nog een volledige jachtschotel wilt serveren, dan moet u maar eens te rade gaan in mijn kookarchief. Zeker weten dat daar een geschikt diner voor die dag te vinden is. Ik wens al mijn kookvrienden een fijn vervolg van deze week en voor zaterdag een hemelse Valentijnsdag!
10-02-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Uit de folders van onze grutters heb ik enkele recepten overgenomen van wat soepjes, óók een vegetarisch recept. Het aantal vegetariërs is de laatste tijd toegenomen en het nuttigen van vlees of producten van dierlijke afkomst is niet direct noodzakelijk om gegeten te worden. Er zijn voldoende alternatieven om ook via andere voedingsmiddelen de vitaminen binnen te krijgen die ook in vlees en verwante producten aanwezig zijn. Een goed voorbeeld zijn bv. bruine bonen die ook veel vitaminen B bevatten en als het ware vlees kan vervangen. Je moet wel een heel bijzondere voedselallergie hebben als je door een diëtiste of op advies van een dokter een bepaald vegetarisch product niet mag gebruiken. In iedere super of groentewinkel is er wel een hoekje met gerede ingrediënten op vegetarisch gebied en in de meeste plaatsen is in de directe omgeving wel een winkel waar u de gewenste vegetarische artikelen kunt bemachtigen. In sommige kleine dorpjes is zelfs de rijdende winkel uitgerust met alle door u gewenste artikelen, mogelijk iets duurder, maar wel verkrijgbaar zonder ook maar één kilometer van huis te reizen en dat is voor mensen zonder eigen vervoer makkelijk en u hoeft ook geen beroep op een buurman of familielid te doen om u naar de super in 'de buurt' te brengen; iets wat ook niet altijd uit liefdadigheid gebeurt! Op de inzet ziet u een bordje pompoensoep met linzen afgebeeld; hiervoor moet u even kijken op de website van http://www.123veggie.nl/ waar u een keur vindt van allerlei vegetarische gerechten. Doe er uw voordeel mee!
07-01-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we als toetje op een ouderwetse manier chocoladepudding bereiden en dit voor 4 personen. Als ingrediënten heb je nodig 1 liter melk, 80 gram maïzena, 45 gram cacaopoeder, 1 ons suiker en een eitje. BEREIDING: Meng de maïzena en het cacaopoeder droog dooreen. Roer de eidooier met de suiker glad. voeg er het droge mengsel bij en roer er daarna, met wat koude melk, een papje van. Breng intussen de overige melk (indien mogelijk vers van de koe, anders los van de melkboer of gewone gepasteuriseerde dagmelk uit de winkel) aan de kook, giet er al roerende het papje bij en laat de pudding nog heel even doorkoken. De eidooier was al gebruikt voor het papje, maar nog niet het eiwit; dit moet je stijf opkloppen en vermengen met de puddingmassa en dit alles moet je pas doen als de pudding enigszins bekoeld is. Breng hierna de massa over in een, met koud water omgespoelde vorm. De pudding moet je geheel laten bekoelen en hierna stort je de pudding op een schotel. Vroeger had je hele mooie vormen en de tulbandvorm of de visvorm waren het meeste in. Op chocoladepudding hoort een vanillesaus of goed stijf opgeklopte slagroom. In Duitsland was het gewoonte om i.p.v. "Sahne" de chocoladepudding te garneren met rondom gestoofde peertjes en op de pudding werd dan wat rabarbermoes gedaan. Denk erom, blijf met het warmen van melk en het toevoegen van het puddingpapje goed roeren , alles rustig aan en niet te gehaast, maar haal alles wel tijdig van het fornuis. Als alles goed gelukt is heb je een mooie gladde pudding op tafel en ik denk dat deze dan ook echt lekkerder en voller van van smaak is, dan zo kant en klaar uit de winkel.
28-10-2014 om 16:48
geschreven door Broeder Everard
Inleiding: Vroeger beschikten de kloosters over grote akkers en meestal was er op het terrein van zo'n klooster ook een boerderij gevestigd. In zo'n klooster had je een broeder portier, kleermaker, in sommige kloosters zelfs een schoenmaker, een bibliothecaris en ga zo maar door. Trad je bij de Trappisten in, dan stond er voor een goede spijsvertering elke middag een flesje bier op tafel. Nee, in een klooster zat je met eten en drinken gebeiteld en kwam je niets tekort. Vandaag gaan we het over wat papsoorten hebben en als hoofdproduct heb je daar melk voor nodig. Niet alleen in de kloosters maar ook de gewone particulier op het platteland betrok de melk rechtstreeks van de boer en ging het om karnemelk, dan kreeg je los bij de boer of nadien bij de melkboer nog de afloopmelk die bij het karnen van de roomboter vrij kwam. Tegenwoordig wordt gewone melk ook wel aangezuurd , maar echt het heeft niet meer die echte lekkere karnsmaak meer zoals we dat vroeger gewend waren. Voor een bordje pap als voor-of nagerecht en dit voor 4 personen heb je anderhalve liter melk nodig. Broodpap: Breng de melk met wat stukjes citroenschil aan de kook en laat het citroenaroma er flink doortrekken. Voeg wat dikke brokjes oud brood aan de hete melk toe, laat het door en door zacht worden, verwijder de citroenschilletjes en klop het brood met een garde fijn. Voeg plm. 50 gram suiker aan de pap toe en een klontje roomboter en dien hierna de pap al of niet met kaneel bestrooid op. Maïzenapap: Roer de maïzena (plm. 60 gram), met een gedeelte van de koude melk tot een dun papje. Breng de overige melk met een stukje citroenschil en een mespuntje zout aan de kook, voeg er al roerende de maïzena aan toe, laat de pap aan de kook komen en dien haar, al of niet met suiker, op. Griesmeelpap: Breng de melk met het zout aan de kook, meng intussen plm. 80 gram griesmeel met ongeveer 60 gram suiker en voeg dit mengsel in een gezapig straaltje al roerende toe aan de kokende melk. Met een stukje citroenschil, wat vanillesuiker of amandelessence erbij maak je de pap wat smaakvoller. Laat alles al roerende plm. 5 minuten doorkoken en dien dan de pap op. Havermoutpap:Deze pap werd vroeger ook wel gortmoutpap genoemd. Als ingrediënten heb je nodig 110 gram havermout, wat zout. en witte of bruine suiker (basterdsuiker). Breng de melk met het zout aan de kook, strooi er roerende de havermout in en laat de pap onder af en toe roeren, gedurende plm. 20 minuten of iets langer koken. Dit is natuurlijk niet het geval bij vlug kokende havermout (uit de winkel) die al na 5 minuten gaart. We hebben het hier over de 'rauwe' producten zoals die vroeger op de markt kwamen. Je moet bij het garen altijd wel even in de gaten houden of de pap zich mooi bindt. Is dit laatste het geval, dan ga je de pap pas serveren. Goed roeren en er steeds aandacht bij hebben voorkomt aanbranden of klontvorming. Ook het gebruik van de juiste hoeveelheid ingrediënten en het liefst losse melk is bepalend voor de gemaakte pap. Rijstebrij: Ingrediënten anderhalve liter melk, 175 gram rijst, zout, desverkiezend een stukje citroenschil, pijpkaneel of vanillesuiker, witte suiker en boter of bruine suiker. BEREIDING: Breng de melk met het zout aan de kook, was intussen de rijst tot het water, dat er af komt volkomen helder is (verpakte rijstsoorten kan men ongewassen gebruiken), strooi de rijst in de kokende melk, wacht tot de melk opnieuw kookt, roer met een houten lepel over de bodem van de pan en laat de rijst in plm. 1 uur gaar worden. Kook ook mee een citroenschil (er naderhand weer uithalen) en aromatiseer het geheel verder met een pijpkaneel en een klontje boter. Over rijstebrij hoort basterdsuiker. Alles klaar en de gevulde bordjes kunnen op tafel! Hieronder heb ik ook nog een paar recepten staan van andere papsoorten. Doe er u voordeel mee en start uw ontbijt met een bordje pap en doe net als onze opa's en oma's en voor het slapen gaan is het helemaal niet vreemd om pap te eten. Het is lekker en gezond!
03-10-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag hebben we als voorgerecht heldere visbouillon met tarbot en reepjes gesneden groenten op het menu staan. Tarbot is een lekkere vis en gefileerd is ze in elke Super te krijgen, maar ik raad u toch aan om deze vis bij een vishandelaar te kopen. Hier kun je de vis vers bewonderen en ze gefileerd of zo vers uit het ijs naar huis nemen. Als je zelf wilt fileren en dat kan niet iedereen, maar alles is te leren, daarvoor heb ik voor u onder de geschreven tekst een staatje staan waarop vermeld staat hoe je dit zelf kunt doen. Ook bijgevoegd zijn enkele staatjes waarop u kunt aflezen wat voor ingrediënten u nodig hebt en eveneens hoe u alles moet klaarmaken. Bij dit menu heeft u ook enkele druppels Pernod of Ricard nodig en deze dranken heeft uw slijter altijd in voorraad. Sla enkele flessen van deze likeur in, want bij veel voor-en nagerechten zijn deze te gebruiken. Pernod is van oorsprong een Franse likeur gestookt op basis van absintalsem, venkel en verschillende andere toegevoegde kruiden. Ricard is een gestookte likeur op basis van koriander, kamille, citroenkruid en anijs. Het staat me voor dat deze beroemde namen van de samenstellers van deze sterke drank opgekocht zijn door een Hollands verwerkingsbedrijf dat gevestigd is in de Baroniestad Breda. Jammer is dat de accijnzen op dranken hier in Holland huizenhoog zijn geworden en de consument vaak in België of Duitsland zijn inkopen gaat doen; een handelswijze opgedrongen door onze regering die onze eigen vaak aloude bedrijven financieel totaal nekken. De laatste tijd zijn we hier in het klooster zo'n beetje de oude kookstijl aan het verlaten. We eten wat gevarieerder en vaker per dag en de maaltijden zijn vitaminerijker en de opgediende porties wat kleiner. Vroeger toen er lichamelijk flink aan getrokken werd op onze landerijen, kloosterboerderij en de paters en broeders lange afstanden op de fiets moesten afleggen hadden we een heel ander voedingspatroon en op het menu stonden vaak veel stamppotten met ruime porties vlees. Dat is nu niet meer.
23-05-2014 om 13:59
geschreven door Broeder Everard
Vandaag hadden we als voorgerecht koning Willem Alexandersoep en op speciaal verzoek van de hier in het klooster vertoevende Franse soeur Theofilia heb ik als nagerecht klaargemaakt een paar schotels heerlijke Omelettes Soufflés À La Liqueur. Als hoofdgerecht staat vandaag op tafel een aspergeschotel met bradertjes en voor iedereen een Schnitzel. Van koninginnensoep heb ik hier op de site een recept staan. U vindt het op rechts in een der kookrubrieken. Koning Willem-Alexandersoep wordt precies hetzelfde klaargemaakt, maar verwerken door de soep doen we kleine stukjes Argentijns rundvlees. Vandaag heb ik voor het eerst twee verschillende schotels Omelettes Soufflés ã La Liqueur staan de een overgoten met grand marnier en de ander met oranjebitter. In de cuisine moet je van alles uitproberen en dat hebben we om de verjaardag van onze koning te vieren dan ook uitgebreid gedaan.
26-04-2014 om 19:33
geschreven door Broeder Everard
Echt winter wil het maar niet worden en veel mensen zijn met dit vochtige en slappe weer flink verkouden. Vroeger waren we blij als het een tijdje vroor en als tussendoortje werd een wit sneeuwtapijt echt gewaardeerd. Bij vriesweer gaan de kwade bacteriën op de vlucht en kon je verzekerd zijn van een gezonde lente en zomer. Je hoeft nu ook niet perse winterse kost te eten om vitaal te blijven en je kunt met alles volstaan. Eet nu wel voldoende fruit om het vitamine C-gehalte in je lichaam op peil te houden. Met deze grijze luchten en weinig zon kun je ook goed eenmaal daags wat vitamine D-tabletjes innemen. Goed weer is het tevens voor een vitaminerijk voorafje en vandaag heb ik hiervoor staan pincho's van zalm. Doe er uw voordeel mee en laat uw gasten met dit voorafje i.p.v. soep of koude schotel culinair genieten van een fijn diner. Zo'n zalmpincho smaakt ook heel best als je vanavond, morgen of overmorgen naar de Olympische Winterspelen op tv zit te kijken.
20-02-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Met de Olympische Winterspelen in Sotsji voor de deur moeten we kijkend naar de tv-beelden ook wat smakelijke voorafjes of wat snacks op ons menu hebben staan. Met dat kijken naar sport dienen onze maagjes eveneens goed verzorgd te worden. Met wat lekkere hapjes op tafel worden niet alleen de smaakpapillen geprikkeld, maar 't is ook goed voor de spijsvertering. Het energieverbruik ligt door de spanning aan de hoge kant en daarom hoef niemand bevreesd te zijn dat bij deze unieke sportgebeurtenis, die eens in de vier jaar plaatsvindt, al die hapjes plotseling dikmakertjes van ons maken. Terwijl de ijsmachines hun werk doen stap je eventjes naarbuiten om een fris luchtje te scheppen of de hond uit te laten. Hierna is het weer lekker onderuitgezakt op de bank plaatsnemen om naar dit mooie gebeuren te kijken. In ons klooster huizen van allerlei nationaliteiten en terwijl Broeder Bas Kramer naar een overwinning juicht is het de Belgische zuster Agnes die Bart Swings liever ziet winnen. Dit keer heb ik voor u aan appetizers Flan met courgette en paprika staan. Op bezoek in onze communiteit hebben we de Franse Pater Ferdinand die wat courgetjes voor ons meegebracht heeft. Hier beneden ziet u een kist met onze paprika's uit de voorraadkelder staan en afgebeeld heb ik voor u ook de benodigde ingrediënten en de bereidingswijze opgetekend. Gauw aan de slag en doe dit op momenten dat er even niks te doen is of in de pauzes van de diverse sportevenementen. Wilt u wat anders klaarmaken, raadpleeg dan even het culinaire archief van broeder Everard. U vindt er alles naar uw gading!
05-02-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In Spanje noemen ze deze appetizers Pincho's. Het belangrijkste product dat bij het maken van pincho's gebruikt wordt is het kwartelei. Kwartels: Het zijn kleine fazantjes en onder de hoenders is het de enigste trekvogel uit die orde. Vroeger hielden we in onze kloostervolières er hoenders op na die als corveeër de bodem van de kooien schoon hielden. Bovendien waren het ijverige leggers en in het vermenigvuldigen was zo'n koppeltje ook erg goed in. Geslacht heb ik vanwege de band die ik met die beestjes had zo'n hoendertje nog nooit, maar dit gebeurt nog volop en men zegt dat zo'n kwarteltje uitstekend smaakt.Op deze culinaire website heb ik veel recepten op allerlei gebied ingebracht en ook het spirituele aspect kwam vaak aan de orde. Het blog broeder Everard wordt dan ook overal zeer op prijs gesteld en dat vind ik in deze jachtige tijd heel fijn. Ik hoop ook dit jaar, waarin door toedoen van onze regering veel ongunstige economische besluiten genomen zijn, toch nog een gaatje te vinden om dit blog te kunnen blijven handhaven. Ook een handicap op 8 april aanstaande is dat provider Window's het besturingselement van XP niet meer ondersteunt en we mogelijk een andere computer moeten aanschaffen.
BEREIDING; Laat de ansjovisfilets een half uur weken in een kommetjemelk en laat ze uitlekken in een vergiet. Kook de kwarteleitjes gaar in circa twee minuten. Spoel ze af onder de koude kraan en pel ze. Rijg aan elk cocktailprikkertje een eitje met een ansjovis erom gewikkeld en steek er vervolgens losjes de dubbelgeklapte ham door. Leg er ter afsluiting nog een reepje Spaanse peper op en garneer de pincho's eventueel met mayonaise.
KWARTELEITJES
20-01-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Kerstomaatjes zijn kleine tomaatjes ter grootte van een knikker. Willen we van ziektes bevrijd wezen, dan is de tomaat in al zijn vormen een uitstekend preventieve vrucht die de slimste kwalen tegen weet te houden. In tomaat zit de specifieke stof lycopeen. Ik heb er ooit al eens een stukje over geschreven staat mij voor. In combinatie met 's morgens een glas citroensap en een lepeltje bijenhoning bouwt men een goed afweermechanisme op. Dit keer gaan we een smakelijk voorafje maken met de benaming kerstomaatjes met krokante korst. Vooraf aan het diner wat bestaat uit aardappelen en groente met een toetje na is deze appetizer een echte sfeermaker. Hieronder op een paar staatjes heb ik de benodigde ingrediënten vermeld en tevens hoe dit voorafje klaargemaakt moet worden.
15-01-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vanavond om 9 uur kunt u kijken op RTL 7 naar het WK-Darten. De strijd gaat tussen de Schot Peter Wright en de Brabantse Nederlander Michael van Gerwen. Hier in de recreatiezaal van het klooster hebben we al jaren een dartbord aan de muur hangen en ik herinner me nog goed de eerste avond dat ik met broeder Bastiaan een partijtje dart aan het spelen was en een van de pijlen bij zuster Agnes in haar bips terecht kwam. Als beginneling gooi je niet alleen mis, maar raak je zelfs het dartbord niet eens. Momenteel speel ik een zeer sterke partij en ben zelfs kloosterkampioen. De recreatiezaal hier is in oude kerst-en nieuwjaarsstijl versierd en nu anderhalf uur voor het gebeuren al met een twintigtal paters, zusters en broeders bevolkt. Overgehouden heb ik nog een tiental voorafjes van het middernachtelijk zuurkooldiner en in de loop van de dag heb ik wat bitterballen en kleine gehaktballetjes bereid. Uiteraard ontbreekt ook de nieuwjaarsborrrel en de glühwein niet. Nee, het gaat hier echt gezellig worden en als verrassing biedt de uit Vrouwenpolder afkomstige Zeeuwse pater Bernardus ons allemaal een envelop met inhoud aan, omdat zus Bertha een miljoen in de Postcodeloterij gewonnen heeft. Ik denk dat we ondanks de economische crisistijd waarin ons land verkeert dit jaar en volgend jaar absoluut niets te klagen hebben. De Zeeuwen voeren als spreuk "Luctor et Emergo", ,,Ik worstel en kom te boven." Ook begrepen hebben zij als eerste plaats in Nederland wat onder de noemer paticipatiemaatschappij verstaan wordt.
In de toekomst maak ik wat meer voorafjes voor u klaar
01-01-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag is het Allerheiligen en mijn gedachten gaan uit naar mijn overleden familieleden en naar een heel ver verleden toen ik op retraite was in Wirtzfeld. Deze plaats ligt in België, behoort tot de gemeente Büllingen en de meeste bewoners spreken daar Duits. Een heel groot gedeelte van België is gelegen in die prachtige Ardennen. Dat Wirtzfeld is een leuke toeristenplaats en in die schitterende natuur in en rondom Wirtzfeld komt een mens echt tot bezinning en rust. Er staat daar een Kartuizerklooster uit de 14de eeuw, en zoals met veel kloosters het geval zijn ze omgebouwd tot museum, hotel of seniorenpension. Hoogst zelden tref je in zo'n klooster nog paters of zusters aan. De Poolse componist Frédéric Chopin (1810-1849) trok veel naar Wirtzfeld en heeft daar verschillende beroemde muzikale composities gecomponeerd. Tijdens het avondmaal zal Pater Gerardus in de refter een gedicht van Ine Verhoeven en Guillaume van der Kraft voorlezen, die zeker op deze dag van Allerheiligen en morgen met Allerzielen stichtelijk overkomen en ons mensenhart zullen beroeren. Vandaag met Allerheiligen bestaat het menu uit aardappelen, spruitjes en vooraf een linzensoep. Als vleesgerecht heb ik bij de spruitjes een balletje gehakt en als nagerecht meloenmousse.
01-11-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger bij ons thuis in het Horecabedrijf kwam er als een van de lekkere puddingen altijd naast echte Citroen pudding en Charlotte Russe ook een Chipolata pudding op tafel, Bij een diner met 80 personen en dat was vroeger zo, want bij een bruiloft zaten alle familieleden van neef tot tante aan de feestdis, en moest je zorgen dat er zo'n 10 schalen met puddingen waren, waaruit een keuze gedaan kon worden. Een diner van 12 gangen was destijds heel gewoon en uren zat men aan tafel. De heren aten in die tijd wel een pond vlees per persoon en er werden ook wedstrijden gehouden tussen de mannen wie het meeste naar binnen wist te werken. Op zo'n boerenbruiloft werd er echt gebunkerd. 's Avonds kwamen de buurtbewoners en vrienden er tevens nog bij en was zo'n zaal gevuld met 120 vrolijke mensen die onder de klanken van een feestorkestje de avond vulden met een borreltje, wijntje of pilsje en er tussendoor een dansje maakten. We gaan nu een schaal pudding voor 5 personen maken en wat hebben we nodig? 2 dl. melk, wat vanillesuiker een paar eidooiers, eiwit, 50 gram suiker enkele velletjes gelatine een klein decilitertje slagroom, 10 gr. natte snippers (dus gesuikerde en gedrenkte sinaasappelschillen), 10 gram rozijnen, 20 gram geconfijte vruchten, 20 gram biscuits de savoie en als likeur marasquin. We gaan ermee aan de slag: De biscuits bedruppelen met de likeur en ze even laten staan totdat we ze nodig hebben. De vorm heel licht in-oliën. De gelatine weken in koud water. De melk aan de kook brengen, de eidooier (s) uitroeren met een deel van de suiker en hiermee de melk binden. De pan van het vuur nemen en de geweekte gelatine toevoegen. De snippers en vruchtjes klein snijden, de rozijnen wassen en hierna ongeveer 5 minuten wellen. Rozijnen, snippers en vruchtjes toevoegen aan de gebonden melk. Wanneer de massa op vladikte is, de slagroom en het (de eiwit ten) stijfkloppen en de vla er langzaam en voorzichtig doorheen scheppen. Een deel van de puddingmassa giet je nu in de vorm, hierop leg je de met marasquin ingedruppelde biscuits, zonder dat deze elkaar of de wand raken, hierop weer pudding gieten en zo de vorm laag voor laag met bisquits en pudding vullen. De afgekoelde en stijf geworden pudding keren en hierna garneren met vruchtjes en wat ook leuk is om hier of daar een figuurchocolaatje te gebruiken. Wat had je gedacht om aanstaande zondag op tafel te brengen? Wat denkt u van een lekkere aspergesoep vooraf, hierna aardappelen met doperwtjes met een mals biefje erbij en tenslotte de pudding. Ik zou zo zeggen: ,,Allemaal een fijn weekend en bon appétit"!
12-08-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger thuis in ons horeca bedrijf stond er bij elk feestelijk diner als een van de nagerechten vast pandoer altijd enkele heerlijke puddingen op tafel en één daarvan was de Charlotte Russe à L'Abricot. U hebt hiervoor nodig een ouderwetse gladde charlotte puddingvorm.
Hoe gaan we deze pudding maken? Bekleed de opstaande vormwand met lange vingers. Voor de vulling maakt u, wat in de ouderwetse keukentaal heet, een 'moscovite'. Deze bestaat uit abrikozenpuree. U moet hiervoor blozende, zoet geurende verse abrikozen gebruiken. In februari zijn er in de grote steden in comestibles zaken mogelijk nog verse buitenlandse abrikozen te krijgen, maar zo niet het geval, dan haalt u in de winkel wat gedroogde abrikozen, die tegenwoordig bij de diverse Supers mooi verpakt zijn. Broeder Everard neemt ze ook tot zich, zo uit het pakje, voor de hoge bloeddruk te bestrijden. Deze gedroogde abrikozen moet u even weken en gaar koken in witte wijn. Wat ook goed te gebruiken is is die Spaanse abrikozenpuree die allerwegen in litersblikken te koop is. Verwarm deze abrikozenpuree, voeg er citroensap en de geweekte en goed uitgeknepen gelatine aan toe. Laat dit mengsel bekoelen en roer er dan de stijfgeslagen slagroom en de marasquin door. Schep het in de charlotte en laat het geheel koud en stijf worden. Stort het feestelijke geval op een fraaie schotel en garneer het met rozetjes slagroom, waaraan toegevoegd de heerlijke coctail likeur de April Marie Brizard (zie inzet) en eventueel enkele abrikozen.
Vroeger na zo'n bruiloftsdiner gingen de jongelui een wandeling maken en de oudjes begaven zich even ter ruste en in onze zaak waar we wel een volledige Horeca vergunning hadden, maar geen logies hielden, vond dit dan plaats in de privé slaapkamers boven. Ik heb nog wat afschriften van rekeningen bewaard en zo'n bruiloft met 50 personen op het diner en 's avonds op de feestavond nog aangevuld met 80 personen kostte in 1960, geheel verzorgd met muziek en alles erbij, zo'n 700 gulden (322 euro). Ik denk dat in deze tijd dit niemand meer geloven kan, maar de oudjes die zo'n rekening als souvenir bewaard hebben kunnen dit even gaan controleren en leuk om anno 2011 hierover een tafelgesprek te voeren. Hier in het klooster 'De Pauw' maak ik bij bepaalde hoogtijdagen nog wel eens Charlotte Russe klaar en echt vooral onze Spaanse kloosterzusters genieten van deze heerlijke likeurpudding.
17-02-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Steeds van die geijkte nagerechten is ook niet alles en daarom breng ik vandaag een recept van iets dat u misschien nog nooit klaar gemaakt heeft. Echt ingewikkeld is het niet en elke huisman of huisvrouw krijgt het voor mekaar! Schutterij Gijsbrecht v Amstel Doornenburg & Perenoogstfeest
26-08-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard