Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
23-11-2016
Warm Chocoladetoetje
Vandaag heb ik als nagerecht staan een warm chocoladetoetje en hoe het bereid dient te worden met alles erop en eraan leest u op onderstaand staatje. Mijn gezondheidstoestand is nog erbarmelijk slecht en voorlopig houd ik me dan ook bezig met eenvoudige gerechten en/of nagerechten. Het is soeur Maria die momenteel in de keuken het heft in handen heeft en bijgestaan wordt ze door een paar medebroeders die vroeger ook keukendiensten verricht hebben en stokoud zijn. Mij, met mijn 83, noemen ze de jongeling en ze begrijpen niet hoe ik aan al die kwalen gekomen ben. Misschien doordat ik zoveel in de cuisine gestaan heb en moest zorgen dat de inwendige mens tijdig verzorgd werd, heb ik me te veel onttrokken aan de dagelijkse kloostergebeden zoals de metten, de priem, de vespers en de completen. Kortom daarboven vinden ze mogelijkerwijze dat ik te weinig gebeden heb en dit niet ongestraft kon blijven. Een andere verklaring heb ik er niet voor!
23-11-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het weer ziet er somber uit en daarom gaan we het wat opvrolijken met het bereiden en bakken van een karameltaart met noten, dadels en vijgen. Voor u opgezocht heb ik een recept hiervoor van een bekend Duits winkelketen welke wereldwijd op de consumptiemarkt vertegenwoordigd is. Hier in het klooster zijn enkele zusters en broeders die verkikkerd zijn op het dartspel. In de recreatiezaal hebben we ook zo'n dartbord hangen, maar als deze of gene daar aan het darten is blijf ik liever uit de buurt, want onlangs kreeg broeder Johannes zo'n pijl die geworpen werd door zuster Agnes in zijn oor. Nee dan kijk ik toch liever naar de professionals die momenteel weer met een groot toernooi bezig zijn en waarbij de Hollandse darters het uitstekend doen. Tijdens zo'n toernooi is het gezellig om die avond wat snacks te presenteren en/of bij de koffie zo'n lekker stukje karameltaart. Tegenwoordig heeft men het aldoor maar over dik worden, geen suiker of vet tot je te nemen en weet ik veel, maar het zijn over het algemeen de kloosterlingen die elke dag een stevige maaltijd tot zich nemen en dit met veel tussendoortjes maar wel wereldwijd de kroon spannen als het gaat om oud worden. De gemiddelde leeftijd hier is 85 jaar en op het kloosterkerkhof ligt die gemiddelde leeftijd zelfs op 90 jaar. Dus, wil je lang leven en zoekt u de gezelligheid met veel mensen om u heen, zweer dan het wereldse af en wordt kloosterling!
15-11-2016 om 10:29
geschreven door Broeder Everard
Coquilles met sugarsnaps, geroosterde bospeen en krokante aardappelen
Vandaag heb ik weer zo'n Aldivoorgerecht of zo gij verkiest met een toetje erbij en een soepje vooraf een compleet diner. Zo gij het niet weet zijn coquilles zeevruchten die vooral in Frankrijk aan de kust van Bretagne gevonden worden, Ze worden ook wel Jacobsschelpen genoemd. Op een apart staatje staat de bereidingswijze van Coquilles met sugarsnaps, geroosterde bospeen en krokante aardappelen en u vindt er ook de ingrediënten die u ervoor in huis dient te hebben. Die coquilles zijn niet goedkoop en voor 2 ons van die zeevruchten betaalt u al gauw zo'n 7 euro, maar u haalt er met al die andere ingrediënten erbij wel een vitaminerijk gerecht mee in huis en uw tafelgenoten zullen enthousiast zijn als dit gerecht op tafel verschijnt.
11-11-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Gisteren zag kreeg ik in de brievenbus een folder met herfstrecepten van winkelketen Aldi. Ik vond het boekje interessant en nu we nog steeds een beetje in de tijd van de pompoenen zitten breng ik als eerste recept Aziatische pompoensoep met romige kokosmelk en gebakken uitjes. Hebben we het over pompoenen dan komen we terecht bij een oud cultuurgewas dat in Midden-en Zuid-Amerika al plm. 9000 v. Chr. bekend was en in de 16e eeuw voor het eerst in Europa bekend werd. Pompoenen zijn zo'n beetje familie van de kalebassen en komkommers. Pompoenen zitten boordevol vitamines A, C en E, bevatten daarenboven veel vezelstoffen en bovendien veel nuttige mineralen. Met Halloween dat we voor 10 dagen geleden achter de rug hebben worden kalebassen en pompoenen uitgehold en sommige maken er spookachtige wezens van. Ik houd me toch liever bij de soep of andere pompoengerechten. Omdat pompoenen ook veel ijzer bevat, beveel ik soep en andere pompoenkostjes ook aan bij mensen die te weinig ijzer in hun bloed hebben en daardoor vaak lusteloos zijn. Hieronder vindt u alles over de bereiding en ook vermeld staan de ingrediënten die u in huis dient te halen. Als inzet een fotootje van de diverse soorten pompoenen die verkrijgbaar zijn. Ik wens u met het klaarmaken van dit voorgerecht veel succes en tot een volgende keer maar weer!
10-11-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Knolselderijstamppot met Paddenstoelen en Cevapcici
Het wordt kouder en een goede pot om met zo'n herfstweer mee te starten is knolselderijstamppot met paddenstoelen en Cevapcici. Knolselderij heet met de zondagse naam Apium graveolens var. rapaceum. Het is een knol die net boven de grond groeit en heeft een doorsnee van plm. 10 tot 15 cm. Hoewel knolselderij voor de knol geteeld wordt kan het loof dat eraan zit eventueel ook gegeten worden. Heb je konijnen die lusten zowel de knol alsmede het loof. Hier in het klooster hebben we jarenlang konijnen gefokt en het was broeder Everard die als tussendoortje deze dieren verzorgde en voornamelijk zich bezig hield met vlinderkonijnen en Belgisch Haas. Knolselderij bevat geen vet en ook geen suikers. Wat er wel inzit is eiwit, koolhydraten, natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en zink. Allemaal goed voor het gestel en dus energierijk. Voor u staan heb ik vandaag dit hoofdgerecht goed voor 4 man aan tafel. De voorbereidingstijd om deze pot te realiseren is 10 minuten, de kooktijd is 30 minuten en de totale bereidingstijd is dus 40 minuten. Hieronder vindt u de staatjes met daarop de ingrediënten en de bereidingswijze die in verschillende fases afgewerkt dient te worden.
07-11-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag zijn hier enkele confraters uit Frankrijk aanwezig en daarom heb ik vandaag op het programma staan een echt Frans gerecht met de naam Filets De Poularde À La Pompadour. In Frankrijk woonde destijds een hele mooie dame, geheten Jeanne-Antoinette Poisson (Parijs 29 dec. 1721-Versailles 15april 1764)-, sinds 1745 markiezin de Pompadour. Deze titel kreeg zij toebedeeld door de Franse koning Lodewijk XV, die haar als maîtresse tot zich genomen had. In die tijd van de lichte zeden was dat heel gewoon en iedereen accepteerde dat. Hooggeplaatste personen uit de tegenwoordige tijd houden er ook vaak maîtresses op na, maar soms blijft het altijd geheim of na hun dood wordt er toch melding van gemaakt, vaak door de loslippigheid van personeel of anderzijds. In de tijd van de Franse koningen werden veel diners genoemd naar een beroemde kok of naar beroemde personen en tehuizen waar lekker gegeten werd. Vandaag vieren we ook Allerheiligen, waarbij we aannemen dat onze dierbaren die zijn heengegaan zich in de hemel bevinden en al heel vroeg verloor ik vroeger een zusje, waarbij mijn moeder zei dat ze in de hemel was en er daar gegeten werd met goud bestek en het er daar vrolijk aan toeging. Hieronder vindt u het diner dat vandaag op tafel komt. Het staat u vrij om een kopie ervan te trekken en deze te bewaren in uw cartotheek.
01-11-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard