Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
26-05-2018
Bewaren en bewaartijd in koelkast van groenten en fruit
In de koelkast worden vaak levensmiddelen bewaard die er niet in thuishoren en omgekeerd die er wel in thuishoren. Ik heb in het verleden al eens een paar onderwerpen hieraan besteed en vandaag kwam ik een kookboek van Yvette van Boven een schema tegen met tips over dit onderwerp. De meeste verse groente en fruit die in een koelkast thuishoren hebben een bewaartijd die varieert van 1 tot 7 dagen. Aardappelen en appels bv. kunnen wat langer bewaard worden. Nog beter is het om de groente en het fruit zo vanaf het land meteen te verwerken. Op Tv vinden we heel wat kookprogramma's en ik vind dat programma van Yvette van Boven en van Maarten van 't Hart het leukste om te bekijken. Vroeger werd er maar raak gegeten, maar de meeste mensen werden er niet dik van, omdat ze voortdurend in de weer waren en met primitieve middelen werd zowel op het land als in de keuken gewerkt en wat we met machines binnen de 5 minuten doen, daar hadden waren we vroeger een uur of langer mee bezig. Een tante van mijn vrouw bv. sjouwde van Angeren met een mand vol eieren hier van Angeren lopend naar de markt in Arnhem om deze aan die 'stadsen' aan de man te brengen. Een tuinder uit Huissen reed met een transportfiets of een bakfiets volgeladen met groenten naar Arnhem of Nijmegen om daar op de markt zijn negotie kwijt te raken. Mijn grootvader die bakker was, bezorgde vroeger het brood met de hondenkar, naderhand werd dit de transportfiets en wij als kleinkinderen hebben dit ook een tijdje gedaan, maar in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw brachten we het brood met de bestelauto bij de klant. Tegenwoordig staan de lichamelijke inspanningen op een laag pitje en bewegen de mensen zich driekwart minder dan vroeger. Wil je tegenwoordig slank blijven dan ga je bij een gymnastiekclubclub of loopvereniging om daar je postuur op orde te houden. Je ziet op school en zo ook op de weg tegenwoordig veel mensen die te dik zijn, Vroeger waren er dat maar enkelen en die dat waren, noemden we dan ook de dikke van Jansen of Pieterse en ook wel met de voornaam zo bv. dikke Willem of dikke Jan. Tegenwoordig is alles in de winkels flink aan de prijs en wil onze gezondheidszorg functioneel goed bezig zijn, dan moet het verse goed op markt of winkel wat goedkoper en ook die hoge BTW op levensmiddelen moet er vanaf. Zie hieronder de bewaarstaatjes van groenten en fruit en doe er uw voordeel mee door deze te kopiëren en handig is het om die staatjes in de buurt van uw koelkast te bewaren.
26-05-2018 om 20:16
geschreven door Broeder Everard
Morgen is het Pinksteren, het feest dat de Heilige geest over de apostelen nederdaalde en deze eenvoudige vissers en discipelen van de Heer Jezus plotseling verlicht werden en zij van allerlei talen begonnen te spreken. De Heer heeft dit niet voor niks gedaan, want wij die de geschiedenis kennen, weten dat veel van die apostelen andere landen bezocht hebben om daar de leer van Christus verder te verspreiden. Kom je in een ander land en ken je de taal niet, dan sta je echt met een mond vol tanden. Zo'n leuke wereld is het vandaag niet, want ik hoorde dat de politie een aantal criminelen van de weg gehaald heeft die kennelijk de bedoeling hadden met de Pinksterdagen andere mensen te bedreigen c/q te vermoorden. Een groot aantal wapens zoals messen, ploertendoders en zelfs enkele vuurwapens werden in beslag genomen. Vandaag kun je zelfs je huis niet meer verlaten om een boodschap te doen, want je hebt kans dat onverlaten gewoon je woning gekraakt hebben. Wat dat betreft wordt het tijd dat ze van Hierboven beschermingsgeesten naar de aarde sturen die zorgen dat je overal veilig kunt rondlopen. De hele week ben ik slecht in orde geweest en vandaag heb ik toch nog kans gezien om een dinertje voor twee personen te brengen en wel een wok gerecht met de naam Teriyaki met zalm en Muntrijst. Tegenwoordig zijn de meeste Nederlandse gezinnen klein en de helft van de Nederlanders wonen alleen oftewel met een vrouw of vriend samen. Wil je met de Pinksteren een echt uitgebreid feestdiner op tafel brengen, dan adviseer ik u om even de rubriek feestdiners te raadplegen en er daar een uit te kiezen. Op broeder Everard treft u een keur aan allerlei hapjes, voorgerechten en diverse diners. Kom er eens wat vaker kijken en doe er uw voordeel mee! Ik wens tot slot al mijn lezers fijne en zonnige Pinksterdagen!
19-05-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Morgen is het de tweede zondag in mei en dus Moederdag. Mijn vader en moeder zijn al voor jaren geleden overleden. Ik heb drie geslachten overleefd en ben met mijn 85 dus de oudste van de familie die deze leeftijd ooit bereikt heeft. Doordat ik slecht ter been ben en verstoken van vervoer heb ik de laatste 10 Jaar hun graven niet meer kunnen bezoeken. Ik bid voor alle mensen in de wereld nog regelmatig wat tientjes van de Rozenkrans en steek ook nog wel eens een kaarsje op voor al die mensen die in moeilijkheden verkeren of ziek zijn, maar daar blijf het dan ook bij. Het leven is wat verhard en de meeste mensen storen zich nergens aan en voor de geliefden in de plaats is het mobieltje of de IPad gekomen, welke apparaten men niet alleen in huis, maar ook in de auto, op straat en overal gebruikt als het liefste knuffeldiertje van deze eeuw. Ik heb net even een paar gedichten over Moederdag bekeken en ik las niets dan liefs en alle kinderen waren zo aardig om moeder op die dag met alles te ontlasten. Als ik het zo links en rechts hoor zijn zelfs tegenwoordig de oma's nog drukker als toen ze vroeger een eigen gezin hadden. Wat dat betreft is veel veranderd. Wie van de jongeren gaat tegenwoordig nog biechten? Voor mij hoeft het niet meer, want alles wordt tegenwoordig in het openbaar al opgebiecht en als het over zonden van onkuisheid gaat, dan zet je de TV maar aan en hupsakee het bloot komt op je af. Van de week vroeg een Franse confrater me mijn mening te geven over het songfestival. Gepend heb ik het volgende: ,, Le concours annuel de la chanson Eurovision n'est pas une comédie musicale, mais une affaire purement commerciale et rien d'autre!" De laatste tijd vragen ze me nog wel eens hoe dat zit met al die feestdagen, want de meeste dames en heren zijn afgestudeerd aan de universiteit, maar die hele gewone alledaagse dingen dat weten ze niet. Dat kerstmis op 25 december valt-dat nog wel-maar komen we bij de Pasen, de Hemelvaart of Pinksteren.... echt, daar heeft 70 procent van alle studenten geen antwoord op. Een staatje hier beneden geeft de oplossing. Ja, die dogma's over alles en nog wat van vroeger zijn in zoverre belangrijk dat u wel in de gaten moet houden dat u niet alleen op de wereld bent en zoals u weet is het belangrijkste 'dogma' wat de wereld in balans houdt niet alleen de liefde tot uzelf, maar ook tegenover uw naaste en dat zijn alle mensen die deze wereld bevolken; ver weg en kortbij! Houd deze boodschap in de gaten, dan weet ik zeker dat ook Moederdag 2018 een geslaagde dag zal wezen wat vreugde brengt in de harten van eenieder die deze boodschap uitdraagt!
12-05-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vooraf even ter herinnering: Vandaag is het hier in Nederland Dodenherdenking en dat is de dag dat de vlag halfstok gaat voor de oorlogsslachtoffers van de oorlogen waarin Nederland betrokken was en dan denk ik vooral aan de mensen die in concentratiekampen vermoord zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan de vele burgers die door bombardementen of ander oorlogsgeweld zijn omgekomen, aan degenen die in Nederlands-Indië in de Jappenkampen zijn omgekomen of als dwangarbeider bij de Birma Spoorweg, en de vele militairen en verzetsstrijders die door oorlogsgeweld gesneuveld zijn op de Grebbenberg of om Nederland te dienen geëxecuteerd zijn, verder zij die in de strijd in Indonesië of in Papoea Nieuw-Guinea het leven gelaten hebben, niet te vergeten onze gesneuvelde Korea vrijwilligers en ten slotte al die personen en militairen die in Nederlandse dienst na de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn bij deelnemende acties in de strijd om de wereldvrede te behouden. Laten we ze op ons eigen manier herdenken en moge zij allen rusten in vrede! Heel veel over oorlogen en herdenkingen kunt u lezen op het blog Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen http://www.bloggen.be/eef/
WAT NODIG VOOR DE BEREIDING VAN TORTILLA'S? 12 tortilla wraps, 12 eieren, 180 ml halfvolle melk, 100 g geraspte kaas, 1 rode paprika of een paar tomaten, 1 lente ui, een snufje peper en zout en wat olijfolie om de wraps in te vetten.
Vandaag gaan we dus met de ingrediënten hierboven vermeld dit lekker voorgerecht-of tussendoortje zoals je het noemen kunt- bereiden en dat zijn de in schaaltjes gebakken tortilla Muffins in minivorm of wat groter. Op een staatje wat makkelijk af te drukken is staat de hele bereidingsprocedure. Het is het bewaren best waard, want op zo'n avond dat je met zijn allen op Tv naar een interessante voetbalwedstrijd of anderzijds zit te kijken is zo'n tussendoortje echt welkom. Ik wens u veel succes bij de bereiding en geniet er maar lekker van!
04-05-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op het platteland stonden de huizen vroeger wat verder uit elkaar en aaneengesloten huizenrijen zoals we die nu kennen had je hooguit in het centrum van zo'n dorpje. De meeste gezinnen op het, platteland hadden een eigen groentehofje en in een schuur hielden ze een paar varkens, enkele kippen en bij sommige luitjes stonden achter zo'n schuurtje nog een paar konijnenhokken die meestal ontruimd waren als het zo tegen de Kerst liep. Twee keer per jaar werd er geslacht en dat was in Huissen-waar ik destijds-woonde een paar weken voor de kermis die meestal viel in de laatste septemberweek en in het voorjaar, meestal in februari, maar ook wel in april. De varkens werden aan huis geslacht en er waren speciale slachters die dat deden. In mijn jeugdjaren voor de oorlog 40-45 gebeurde dit door het varken zonder verdoving te steken en ik moest dan bij dat arme beest het bloed opvangen. Tijdens de evacuatietijd in Friesland (eind oktober 1944 tot juni 1945) zat ik geëvacueerd bij een familie op de Rijksweg in de Blesse en er tegenover had je een slagerij die aldoor varkens slachtte en als dit zonder vergunning ging dan charterde de slager mij altijd om met zo'n houten voorhamer dat beest een flinke mep voor zijn kop te geven zodat het varken meteen bewusteloos was. Verraders in die tijd sliepen niet en dat gekrijs van zo'n varken mocht niemand horen; vandaar! Vroeger vonden we dat slachten wat niet erg gevoelig gebeurde heel gewoon. Eerlijk gezegd zou ik het nú niet meer over me kunnen verkrijgen. Gelukkig zijn de slachtregels wat menselijke geworden en hiermee wordt veel dierenleed gespaard. Men liet van een varken vroeger niets overstuur gaan en van de resten werd bouillon getrokken, stukjes bot werden eruit gezeefd en ook veel resten werden verwerkt in hoofdkaas en/of balkenbrij.
Balkenbrij: de naam is afkomstig van het oude Nederlandse woord voor resten "gebalchte" We gaan balkenbrij maken en hebben hiervoor in huis 1 varkenskop zonder kinnebak, plm. 250 gram vers vet, vet spek, 5 liter water, zout, peper en nagelgruis, vroeger werd veelal ook rommelkruid gebruikt (gemengde kruiden) 750 gram pannenkoekenmeel (verkoopt elke super) verder nog wat gewone bloem om de bodem van de schalen te bestrooien.
BEREIDING: Was de varkenskop en het spek en kook ze in ruim water met zout (1 afgestreken eetlepel per liter water). Haal het vlees van het been en maal het samen met het in stukken gesneden spek door een vleesmolen en zet het rooster op fijn. Kruid het vleesmengsel naar smaak met peper en gemalen kruidnagel of rommelkruid. Houd er rekening mee dat ook nog bouillon en meel moet worden toegevoegd. Breng het kookvocht dat met 5 liter water dient aangevuld te worden aan de kook (dus een grote pan of kookketel gebruiken), voeg de vleesmassa toe, breng de massa opnieuw aan de kook en roer er nu zoveel meel doorheen totdat een redelijk stijf mengsel verkregen is. Roer met een houten spatel goed over de bodem van de pan. Proef hierna het mengsel of er voldoende zout inzit (tegenwoordig kan dat echt wel wat minder!) Breng het daarna in met bloem bestrooide, vrij ondiepe kommen of schalen over en laat de balkenbrij opstijven en koud worden. Snijd haar daarna in plakken van ongeveer een halve of hele vinger dik, wentel ze door de bloem en bak de balkenbrij in gesmolten reuzel of in boter, vlug bruin. N.B.: In plaats van een varkenskop en spek kan men ook uitsluitend het kookvocht van leverworst nemen (vroeger werd zo'n varken 's anderdaags na besterven geheel verwerkt) of bouillon met stukjes vlees van krabbetjes gebruiken voor de bereiding van balkenbrij, in welk geval dit gerecht vroeger met minder werk voor particulier of slager bereid kon worden. Buiten de spekvulling zaten er in vnl. Gelderland ook rozijnen, krenten in de balkenbrij en bij de genoemde kruiden werd ook wat anijs gedaan. Stellen kunnen we dat er tegenwoordig slagers zijn die hun eigen recept voor balkenbrij voeren. Hier in het klooster hadden we vroeger veel landerijen en ook een hele veestapel en overal hadden we eigen vaklui voor het verwerken, bereiden of dies wat meer, maar dat is in Holland tegenwoordig niet meer. In Frankrijk en Italië en ook in België heb je nog wel kloosters waar je zoiets nog wel aantreft.
01-05-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard