Tot de meest gangbare koolsoorten hier in onze contreien behoren bloemkool, broccoli, spitskool, witte kool, savooiekool, groene kool, rode kool en spruiten. Op de koolsoort broccoli na (deze groente was vrij laat in Holland bekend) hebben we vroeger op onze landerijen deze vitaminerijke koolsoorten allemaal verbouwd en zo had ik tegen rupsenvraat, het grote & kleine koolwitje, de kooluil, de koolbladroller en de koolmot, mijn eigen bestrijdingsmiddelen uitgevonden De groenten van ons land behoorden tot de beste van de hele omgeving. Het verhaal gaat dat de eerste koolsoorten aangetroffen werden in het zilte kustgebied van Turkije. Koolsoorten zijn wind en zoutminded. Het zijn nitraatrijke groenten en buiten vitaminen C, ijzer mangaan en veel nuttige mineralen bevatten bloemkool, broccoli en spruiten ook veel glucosinolaten. Dit zijn stoffen die het lichaam ontgiften en men beweert dat deze stoffen ook preventief werkzaam zijn tegen mogelijk kankerverwekkende stoffen, (carcinogenen) die mogelijk ons lichaam binnendringen. Tijdens het kauwproces van koolsoorten ontstaan ook isothiocyanaten; dit is een soort chemisch proces dat zich voltrekt tijdens het overbrengen in ons lichaam van al die nuttige stoffen die koolsoorten bevatten en die tevens zorgen voor een prima spijsverteringsproces. Zeker als winterse kost dient u een paar keer per week een koolsoort op tafel te brengen, waarbij ik speciaal de nadruk leg op broccoli, want dat is de groente met het hoogste gehalte aan glucosinolaten. Zoals ik al reeds aanhaalde ontgiften laatsgenoemde stoffen in gekookte toestand het lichaam. Niet raadzaam is om deze groenten rauw te eten, wat sommige mensen nog wel eens doen bij bv. bloemkool. Wetenschappelijk is vastgesteld dat dit niet goed is voor onze schildklier; pas daarvoor op! Afgebeeld hier beneden heb ik nog wat oude foto's van frisse groenten uit onze kloostertuin van destijds.


 Een beetje een kegelachtige koolsoort  Witte kool  Savooiekool  Groene kool
|