Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
17-06-2014
Aardbeientijd & Weetjes Erover
Vroeger hadden we hier bij het klooster een flink stuk van onze kweekgronden gereserveerd voor de teelt van aardbeien, maar dat is nu allemaal verleden tijd. Bij aardbeien moet je alles over plantenvermeerdering en stekken weten eer je aan de teelt begint. Vroeger was de aardbei uitsluitend een seizoen product, maar tegenwoordig door veredelde teelmethodes bijna het hele jaar verkrijgbaar. De aardbei is een zeer kwetsbare vrucht en bij al te vochtig weer ontstaat er vruchtrot en in mei als de vrucht zich aan het zetten is moet je op de koude grond ook berekend zijn op vorstschade. In het vroege voorjaar willen de veldmuizen en de aardbeienloopkever ook nog wel eens op visite komen. Berucht is de rode en witte vlekkenziekte die het gewas totaal vernietigen kan. De kwekers weten deze euvels allemaal te bestrijden, maar dit moet allemaal heel secuur plaatsvinden. Gif resten mogen er bij het oogsten niet meer in en op aanwezig zijn. In bepaalde ongunstige seizoenen geeft de kweker bakken vol geld uit om al die ongemakken in de hand te houden en dit maakt dan ook het grote prijsverschil. Het plukloon is ook heel wat hoger dan vroeger. In de goeie oude tijd waren het de buren of de familie die nog wel eens een handje kwamen helpen en 's avonds als ze naar huis gingen een siep aardbeien gratis mee mochten nemen voor de moeite. Herinneren doe ik me nog de tijd dat zo'n siep (gevlochten mand met 3 kg aardbeien) aan de veiling 80 cent deed en vaak brachten door de grote aanvoer hele partijen niets op en werden doorgedraaid. Zo'n tuinder die dit overkwam, er hard voor werken moest en ook nog vaak een groot gezin onderhouden, werd daar niet vrolijk van. Aardbeien zijn heerlijk op een boterham, beschuitje, op vanillepudding, maar je kunt ze ook als garnituur gebruiken, een taart mee opsieren, wijn of siroop van maken, wecken of jam ervan bereiden. Van aardbeien word je niet dik: Ze bevatten weinig calorieën; in deze vruchten zit wel heel veel vitamine C, verder bevat de aardbei als mineralen foliumzuur, kalium, ijzer en calcium, eveneens schuilen er ontstekingsremmende antioxidanten in deze vrucht. Net als bij een heleboel andere vruchten en voedingsmiddelen zijn er altijd mensen die voor een bepaald product allergisch zijn en krijgen bv. bij het consumeren van aardbeien een felle huiduitslag en die consumenten kunnen beter om ongemakken te voorkomen geen aardbeien eten. Ga om te zien wat je zoal met aardbeien kunt doen naar http://www.kookse.tv/recept/aardbeienjam-maken
17-06-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vitaminen K: De K staat voor Coagulation en vertalen we dit woord, dan hebben we het over bloedstollingsvitaminen. In onze darmflora schuilt een stof die fyllochinon heet; d.i. een in vet oplosbare stof die vitamine K produceert en stellen kun je dus dat we in die darmen te maken hebben met goedaardige bacteriën die heel functioneel zijn en ons lichaam sowieso al ruimschoots van vitamine K voorziet. We kennen ter stimulering van ons voedingspatroon twee soorten functionele vitaminen K, nl. K1 en K2. K1vinden we in alle groene bladgroenten zoals andijvie, sla, spinazie, postelein etc. en in alle koolsoorten, verder in zeewier, vislever, alle volkorenproducten, yoghurt en in alle plantaardige oliën en vetten, K2 in vlees en kaas. Vitaminen K voorkomt kaalhoofdigheid, is een goed preventiemiddel voor artrose, sterkt onze botten en gewrichten, houdt onze tanden gaaf, houdt ons vaatstelsel soepel en voorkomt ook bloedpropjes in onze aderen. Beter is het om hartkwalen te voorkomen, maar zit je er eenmaal mee opgescheept, let dan goed op je voedingspatroon en volgt de voorschriften van je cardioloog nauwkeurig op. Bakkie leut: En dan hebben we het over onze koffieconsumptie. Koffie bezit veel goede eigenschappen: het voorkomt slaperigheid, houdt onze geest wakker, verlos ons van een opgelopen 'Bachusallergie' en vandaag las ik op Internet dat koffie als drank polyfenolen herbergt en dit middel bezit een antibacteriële werking dat zeer effectief optreedt tegen tandbederf. Je moet de koffie dan wel flink sterk (zwart) en zonder toevoeging van suiker, melk of andere middeltjes drinken. Direct start het WK-voetbal in Brazilië en als supporter daar aanwezig moet je maar eens zo'n Braziliaanse koffieplantage bezoeken. Brazilië is de grootste koffieleverancier van de wereld, op de tweede plaats komt Guatemala, verder Ethiopië, Antigua, Panama en eveneens een hele goede koffiesoort komt uit onze oude kolonie Nederlands-Indië. Beroemd was vroeger de Java leg-koffie, een soort die vaak bewerkt was door de boeboek, een kevertje die, net als bij ons de spreeuwen bij de kersen, zo'n boontje aanvrat en niet iedereen was daarop gesteld, maar ik draaide die boontjes met plezier door de koffiemolen en met een tipje zout en een half theelepeltje cacao erbij zette je daarvan een bakkie leut die overheerlijk was. Blogbezoekers die het WK-Voetbal willen zien kunnen terecht op het blog van mijn 'tweelingbroer' Eef. Raadpleeg op links van dit familieblog http://www.bloggen.be/eef/ de rubriek nieuws en geniet een paar weken van dit grootse voetbalspektakel, drink als tussendoortje veel koffie en vergeet vooral, om uw hartritme op peil te houden, de extra ingeslagen vitamine K niet in te nemen! Roomboter: Over allerlei vetten wordt vaak geschreven, zo ook over roomboter. Hoe vaak heb ik niet gelezen dat roomboter slecht is voor de mens: je aders gaan ervan dichtslibben en het is een van de grootste boosdoeners voor je hart. Het tegendeel is vastgesteld door voedingsonderzoekers van de universiteit van Cambridge. Bij dit onderzoek waren 600.000 mensen uit 18 landen betrokken. Kunnen we nu maar raak allerlei vetten eten? Dat ook weer niet, want dat is afhankelijk van leeftijd, geslacht en werkzaamheden. Mensen die altijd in beweging zijn kunnen, als er geen voedselallergie in het spel is, naar behoefte eten en zij die bv. de hele dag achter de computer zitten kunnen ook rustig vet naar binnen werken, maar ik raad deze mensen dan wel aan zich toch minstens een half uur per dag te bewegen en met mate te eten. Echte dikmakers zijn suikers en koolhydraten; Als je teveel in 'Zoetland' vertoeft, loop je eerder dan met vetten het geval tegen obesitas of diabetes aan; In combinatie met allerlei dierlijke vetten zit je dan volkomen verkeerd. Alles met mate, dat is de weg!
Onder koffie verstaan we de ontvelde zaden van de koffieplant en/of struik die hierna gedroogd, gebrand en vermalen worden
Hier beneden de Espresso Macchiato; een koffie met melkschuim
12-06-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Bereiden gaan we een heerlijke knoflooksoep voor 4 personen en hebben we de benodigde ingrediënten bij elkaar dan neemt de hele bereidingstijd slechts een klein halfuurtje in beslag. Wat moeten we in voorraad hebben om deze soep klaar te maken? Recept: 1 grote knoflook, 5 el. olijfolie, twee tomaten, halve el. tijm in poedervorm, 1 dl Medium Dry Sherry, driekwartliter vleesbouillon of groentebouillon, zout, vers gemalen peper, 4 sneetjes oud wittebrood en 50 g geraspte kaas. Bereiding: De inmiddels 8 tot 10 knoflookteentjes ga je ongeschild in een pannetje 8 minuten aanbraden zodat ze week zijn. Die twee tomaatjes snij je in kleine stukjes. De knoflookteentjes ga je nu met een lepel uit het pannetje halen, laat ze even afkoelen en druk ze met de ronde kant van een lepel een voor een weer in de olie, voeg hierna de stukjes tomaat toe en verhit deze massa gedurende twee minuten, vervolgens roer je de tijm en de sherry erdoorheen en voeg ook de bouillon toe. Hierna doe je het zout en de fijngemalen peper erbij. Het geheel laat je ongeveer 10 tot 12 minuten op een zacht pitje koken. De sneetjes wittebrood moet je even roosteren en diagonaal doormidden snijden, de schijfjes geroosterd brood verdeel je hierna in de vier klaargezette soepkommen waaroverheen je de geraspte kaas strooit.Met een soeplepel doe je hierna de bouillon verdelen en lekker heet dien je hierna de soep op.
Speciaal voor mijn Duitse vrienden recept in Duitse taal
05-06-2014 om 21:14
geschreven door Broeder Everard
Ascensi Domini: Vandaag is het Hemelvaart en dat valt altijd veertig dagen na Pasen en ook steeds op een donderdag. Met Hemelvaart is de Heer Jezus Christus ten hemel opgestegen en heeft hij zich gezeteld naast zijn Hemelse Vader. Over 10 dagen is het Pinksteren en daalt de Heilige Geest uit diezelfde hemel neder over de apostelen en geeft hen bovennatuurlijke geestelijke gaven mee om de leer van hun Meester als het ware uit te dragen aan alle mensen van goede wil. We leven in een jachtig tijdperk en ondanks dat we het met een goede en eerlijke verdeling van de vruchten van deze aarde het allemaal goed kunnen hebben is dit jammer na al die jaren dat de mensheid hier op aarde vertoeft nog steeds niet gelukt. Fatima: Zoals de apostelen de Heer met zijn Hemelvaart in een verlichte wolk zagen verdwijnen, zo verscheen Onze-Lieve-Vrouw in 1917 in het bergdorpje Fatima aan drie eenvoudige herderskinderen nl. aan Lucia Dos Santos en aan haar neefje en nichtje Francisco en Jacinta Marto. In maart 1916 waren de kinderen op het herdersveld al ooit een jongeling tegengekomen die zich als engel uitgaf met de boodschap dat de kinderen op korte termijn bezoek kregen van hun hemelse moeder. De eerste verschijning van Maria vond plaats op 13 mei 1917 en bleef zich steeds herhalen op een en dezelfde datum en dit ging zo door tot 13 oktober 1917. Maria spoorde de kinderen aan veel de Rozenkrans te bidden en deze boodschap ook door te geven aan anderen, verder voorspelde Maria dat over een maand de 1e Wereldoorlog afgelopen zou zijn, zij voorspelde tevens dat er hierna ook weer een Tweede Wereldoorlog zou ontstaan en tevens dat er na de Russische revolutie een goddeloos systeem in Rusland zou komen dat hierna ook weer ten gronde zou gaan. Er was tevens nog een vierde boodschap die lange jaren geheim is gehouden en vermoedelijk is dit de aanslag geweest op Paus Johannes Paulus II op 13 mei 1981 (datum der verschijningen) toen een zekere Mehmet Ali Agca een aanslag op onze paus pleegde. De Paus is in 2000 op bezoek geweest bij de nog in leven zijnde zuster Lucia Dos Santos om samen met haar te bidden en te praten over de gebeurtenissen uit 1917 en zijn wonderbaarlijke overleving van de aanslag. Lucia is vrij oud geworden, de beide andere herderskinderen stierven door de vlak na de Eerste Wereldoorlog heersende Spaanse Griep die toentertijd veel slachtoffers geëist heeft. De verschijningen in Fatima waren heel bijzonder omdat duizenden mensen bij de tweede en volgende verschijningen aanwezig waren. Er gebeurde toen onverklaarbare dingen; men zag verlichte wolken, men hoorde hemels geraas en hoorngeschal en bij een van de verschijningen leek het of de zon naar beneden kwam. Het waren uiteindelijk alleen de drie herderskinderen die Maria echt zagen. De verschijningen in Fatima hebben veel weg van de Hemelvaart van onze Heer Jezus en het aanwezige publiek dat stond te kijken zag hetzelfde als wat de apostelen waarnamen toen Den Heer ten hemel opsteeg en ook waren er publiekelijke waarnemingen van verlichte wolken en vreemde luchtweerspiegelingen die me doen denken aan de vurige tongen die met de komst van de Heilige Geest over de apostelen nederdaalden. Niet iedereen gelooft in wonderen en bepaalde onderzoekers verklaren de gebeurtenissen in 1917 te Fatima als massahysterie. Fatima is nog steeds een grote bedevaartsplaats en in de loop der tijd zijn er veel zieke mensen die door de artsen opgegeven waren genezen.
29-05-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Fermenten of enzymen: Dit zijn organische stoffen die in elke levende cel werkzaam zijn. Zonder fermenten is geen leven voor mens en dier mogelijk. Fermenten zijn bijzondere, met een speciaal werkende stof verbonden eiwitstoffen. Het zijn organische katalysatoren, die de opbouw, wijziging en afbraak in het inwendige van de cel voortdurend regelen. De spijsverteringsfermenten die in ons voedsel zitten, maar ook op natuurlijke wijze in het menselijk of dierlijk lichaam aanwezig zijn, maken ons voedsel oplosbaar in water, opdat het in het bloed opgenomen kan worden. Gistingsfermenten: Deze worden door gistschimmels gevormd. In bakkerijen, bierbrouwerijen, kaasmakerijen en in de geneeskunde worden fermenten speciaal aangewend met een speciaal beoogd doel. Bakkersgist maakt het brooddeeg luchtig door fermentwerking, waarbij koolstofdioxide gevormd wordt. Biochemie: Hier verstaat men onder fermenteren het toevoegen van bepaalde bacteriën, celculturen, schimmels of gisten die een product een veranderlijke biologische vorm geeft. Fermenten of enzymen worden gebruikt bij de bereiding van yoghurt, kaas, bier, brood, wijn, zuurkool, tempé, sojasaus, thee, koffie, azijn en vele verwante producten. Geneeskunde: In deze sector maakt men gebruik van speciale medicijnen, tabletten, zalven of poeders waarin gisten verwerkt zijn. Bij alle supers en drogisterijen hebben ze wel een reformhoek waar u deze artikelen aantreft. Jongelui die last hebben van acne of mensen met andere huidklachten bv. eczeem vinden hier baat bij. Ook is het goed voor diabetespatiënten, maar deze groep moet dit wel doen in overleg met hun huisarts, want bij bepaalde nevenaandoeningen (bv.schimmelinfecties) die sommige diabetespatiënten ondervinden kan dit schadelijk zijn. Spijsvertering: De spijsvertering wordt voorbereid door een grondige verkleining van het voedsel in de mond. Bewerkstelligen doen we dit met ons eigen gebit en/of kunstgebit. Het speeksel bevat de fermenten ptyaline en maltase, die een vertering van de koolhydraten inleiden en het zetmeel omzetten in maltose (moutsuiker). Dezelfde fermenten van de buikspeekselklier (pancreas-ptyaline) zetten dit proces in de darm voort en bewerken de afbraak van de koolhydraten tot druivensuiker (glucose). Bijzondere fermenten in het darmsap dienen voor de omzetting van melk en rietsuiker in druivensuiker. De vetvertering wordt ingeleid door de gal, die een verdeling (emulgering) van het vet bewerkt in hele fijne druppels. Het ferment lipase van de alvleesklier splitst dan de vetmoleculen in glycerine en vetzuren. Glycerine is in water oplosbaar. De vetzuurmoleculen worden door de galzuren in water oplosbaar gemaakt. De vertering van de eiwitten begint in de maag, waar het ferment pepsine in aanwezigheid van vrij zoutzuur het eiwit omzet in vloeibare peptonen. De splitsing van peptonen tot in water oplosbare aminozuren geschiedt dan in de darm door de fermenten trypsine en erpesine, die uit de alvleesklier in de twaalfvingerige darm vloeien en ook tot de darmsappen behoren. De voedingsbestanddelen die door de fermenten van de spijsvertering in water oplosbaar gemaakt zijn, worden vervolgens in de dunne darm door middel van de darmvlokken in het bloed en de lymf geresorbeerd (opgezogen). Niet bruikbare middelen worden na de water en zoutonttrekking vanuit de dikke darm eveneens in ons bloed opgenomen, wat dan rest wordt vervolgens in deze darm ingedikt tot brei en verlaat tenslotte via het lichamelijk afvoerkanaal, de anus, ons lichaam. Dit was de eerste fabriek die gist en spiritus fabriceerde
26-05-2014 om 22:46
geschreven door Broeder Everard
Vandaag hebben we als voorgerecht heldere visbouillon met tarbot en reepjes gesneden groenten op het menu staan. Tarbot is een lekkere vis en gefileerd is ze in elke Super te krijgen, maar ik raad u toch aan om deze vis bij een vishandelaar te kopen. Hier kun je de vis vers bewonderen en ze gefileerd of zo vers uit het ijs naar huis nemen. Als je zelf wilt fileren en dat kan niet iedereen, maar alles is te leren, daarvoor heb ik voor u onder de geschreven tekst een staatje staan waarop vermeld staat hoe je dit zelf kunt doen. Ook bijgevoegd zijn enkele staatjes waarop u kunt aflezen wat voor ingrediënten u nodig hebt en eveneens hoe u alles moet klaarmaken. Bij dit menu heeft u ook enkele druppels Pernod of Ricard nodig en deze dranken heeft uw slijter altijd in voorraad. Sla enkele flessen van deze likeur in, want bij veel voor-en nagerechten zijn deze te gebruiken. Pernod is van oorsprong een Franse likeur gestookt op basis van absintalsem, venkel en verschillende andere toegevoegde kruiden. Ricard is een gestookte likeur op basis van koriander, kamille, citroenkruid en anijs. Het staat me voor dat deze beroemde namen van de samenstellers van deze sterke drank opgekocht zijn door een Hollands verwerkingsbedrijf dat gevestigd is in de Baroniestad Breda. Jammer is dat de accijnzen op dranken hier in Holland huizenhoog zijn geworden en de consument vaak in België of Duitsland zijn inkopen gaat doen; een handelswijze opgedrongen door onze regering die onze eigen vaak aloude bedrijven financieel totaal nekken. De laatste tijd zijn we hier in het klooster zo'n beetje de oude kookstijl aan het verlaten. We eten wat gevarieerder en vaker per dag en de maaltijden zijn vitaminerijker en de opgediende porties wat kleiner. Vroeger toen er lichamelijk flink aan getrokken werd op onze landerijen, kloosterboerderij en de paters en broeders lange afstanden op de fiets moesten afleggen hadden we een heel ander voedingspatroon en op het menu stonden vaak veel stamppotten met ruime porties vlees. Dat is nu niet meer.
23-05-2014 om 13:59
geschreven door Broeder Everard
In de Columbiaanse stad Fundación brandde gisteren een bus uit vol kinderen en begeleiders die een kerkdienst hadden bijgewoond en op weg naar huis waren. De bus was berekend op slechts 38 personen, maar vervoerde 52 personen, waarvan er slechts twee zich wisten te redden en ongedeerd waren. 32 Kinderen zijn levend verbrand en 18 zwaar gewond. De chauffeur is gearresteerd omdat hij in de bus buiten een te hoog aantal passagiers ook nog clandestien blikken met benzine vervoerde. Wat me zo aansprak was dat jongetje dat trachtte een meisje te redden die hulpbehoevend een arm buiten de bus uitstak, maar dit niet voor elkaar kreeg. Echt een verschrikkelijk drama zonder weerga! We kennen allemaal het verhaal van de barmhartige Samaritaan, die op zijn reis van Jeruzalem naar Jericho een gewonde man langs de weg zag liggen, hem laafde door 'm wat te drinken te geven, zijn wonden met olie en wijn schoonden, hem naar een herberg bracht en de waard enkele zilverlingen overhandigde om hem verder te verzorgen. Voorheen passeerde ook een hogepriester en een tempeldienaar die net deden of ze de gewonde man niet zagen liggen en hautain hun reis vervolgden. Dit Bijbels verhaal werd verteld door de Heer Jezus toen een Leviet aan hem vroeg wat Hij onder het begrip naaste verstond. Gisteren in het Gooi trof een zekere mevrouw Krediet bij het uitlaten van haar hond ook een hulpbehoevende zieke man aan ter hoogte van kasteel Groeneveld. Een beroep om haar behulpzaam te zijn deed zij op diverse voorbijgangers, waarvan de meeste onverstoord doorliepen en totaal geen aandacht hadden voor de zieke man. Uiteindelijk vond ze nadien twee mensen bereid die de ambulancedienst waarschuwden. We zien hetzelfde in de politiek waar mensen aan de onderkant van de maatschappij in de steek gelaten worden en in armoede terecht komen omdat we met ons allen op een uitzondering na niet solidair zijn met mensen in nood en alleen en uitsluitend met onszelf bezig zijn. Toch beste mensen luister alstublieft naar wat de Heer ooit ook eens gezegd heeft en dat is: ,,Wat ge voor mensen in nood doet zal u vijfvoudig terugbetaald worden in de Hemel!" Die Samaritaan was een ongelovige, maar wel er één met een hart van goud en wat ik ook kwijt wil aan u allen is dat Godsdienst en het woord niets voorstellen als we de goede daad achterwege laten en zo is het en niet anders!
19-05-2014 om 20:52
geschreven door Broeder Everard
Wokken hebben we overgenomen van de Chinezen. 2000 Jaar geleden was er in China een groot tekort aan brandstof. Tegen de kou kun je jezelf nog beschermen door warme kleding, maar met koken verbruik je normaal veel vermogen en als dat lang duurt, dan stijgt onze energierekening met sprongen. De chinezen waren de uitvinders van een bolle pan die op het diepste punt heet werd en dit boven een bescheiden vlammetje. In die pan deed men een scheutje olie, kleingesneden stukjes vlees, verse groenten en kruiden. In een mum van tijd creëerde men op die manier heel snel een heerlijk gerecht. Bovendien bleven door de korte kookduur de gebruikte ingrediënten mooi gaaf en zichtbaar en werden de vitaminen niet kapot gekookt. In vrijwel heel China werd wokken een van de meest gebruikte kooktechnieken en zo langzaamaan werd deze methode ook bekend in andere landen. Door het moderne reisverkeer en instroom van veel Chinezen die hun toekomst in andere landen opgebouwd hebben is wokken ook in Nederland uitgegroeid tot de beste manier om op een goedkope manier snel iets klaar te maken en gezond te eten. In onze Supers zijn gratis of tegen een kleine vergoeding boekjes te krijgen met wokrecepten; doe er uw voordeel mee!
15-05-2014 om 12:09
geschreven door Broeder Everard
Gisteren met Moederdag was het ook al niet al te mooi weer en de ijsheiligen die aan hadden moeten treden hebben ze daar in de hemel vervangen door engeltjes die nog niet goed zindelijk zijn. Onze kloosterhond Tayler heeft ook een grote hekel aan nat weer. Als het buiten spiegelglad is of er ligt een laag sneeuw dan is zij in haar element, maar regent het, dan krijg je ze niet naar buiten en af en toe is ze wel eens stout door hier in de slotgang haar behoefte te doen. Buiten zitten of een eindje fietsen is er met dit miezerige weer ook niet bij, dus zitten we hier veelal binnen, kijken tv en ben ik even weg uit de cuisine dan zijn het ondeugende zusters of broeders die zich te goed doen aan onze kloostervoorraden en aldoor in de koelkasten lopen te schommelen. Ook in een klooster heb je steeds te maken met het begrip dagelijkse zonden en pater Geert Wilderman hield er gisteren een donderpreek over waar zelfs de honden geen brood van lusten. Is het slecht en wat kil weer dan gaan we hier in de abdijkeuken onmiddellijk over op wat pittige kost en vandaag staat op de menulijst hete bliksem met vuurrode paprika, appel en worst. We zitten vandaag met twintig personen in de refter aan tafel en ingeslagen voor onze hutspot heb ik 5 kg kruimige aardappels, 3 kg appels, 15 uien, 10 rode paprika's en 5 rookworsten. Voor mijn bezoekers heb ik een recept staan voor 4 personen en veelal groter zijn de huidige gezinnen tegenwoordig niet meer. Dat was heel anders dan bij menig boerengezin van vroeger en kwam ik daar op huisbezoek of moest de nieuwe koestal ingezegend worden, dan werd ik gevolgd met boer en boerin erbij gerekend door een 17-tal personen waarvan de drie jongsten nog in een luier rondliepen. Vorige week kreeg ik van een trouwe bezoeker van onze familieblogs nog een pluim voor de vele kwinkslagen die in onze schrijfsels opgesloten zaten en waarmee hij met de carnaval als buutreder zo'n groot tonsucces geboekt had. Ja beste lezers in een klooster vertoeven is echt heilzaam voor lichaam en geest en iedereen raad ik de advertenties aan die nog wel eens boven mijn blog broeder Everard staan en waar u uitgenodigd wordt tot een kort revisieverblijf in een van onze kloosters.
12-05-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voordat de winter afscheid van ons gaat nemen, krijgen we eerst nog te maken met de IJsheiligen op 11, 12,13 en 14 mei. Voor die tijd moet je echt nog niks in de tuin poten, want het kan op die dagen nog gaan vriezen. Nu hebben we weliswaar een hele slappe winter gehad, maar je weet het maar nooit. Ons klooster is internationaal en hier wordt net zo gemakkelijk Frans, Engels, Nederlands of Duits gesproken. Ondanks dat er veel Hollanders in Duitsland winkelen gaan, is volgens een krantenbericht uit de Gelderlander ons Duits erg erbarmelijk en dient er iets gedaan te worden. Ook onze handelslui worden in het buitenland vaak niet verstaan en begrepen, waardoor kostbare orders verloren gaan. Daarom heb ik voor u vandaag met de ijsheiligen in het vooruitzicht een echte pittige vegetarische soep op het menu staan, waarvan ik de benodigde ingrediënten en de bereiding hier in het Nederlands verwoord en beneden afgedrukt heb staan in de Duitse taal. Voor onze linzensoep hebben we nodig 1 grote ui, twee knoflookteentjes, drie stengeltjes selderij, een winterwortel, 2 el olijfolie, 1 blikje tomatenpuree van 70 gram, 1 el Chili in poedervorm, halve el shoarmakruiden, driekwart liter bouillon-getrokken uit een grote groentebouillontablet, 1 groot blik linzen (400g) en 4 eetlepels Griekse yoghurt. Bereiding: De ui snij je in stukjes en de knoflook hak je fijn. Gebruik je knolselderij dan dien je deze in schijfjes te snijden en gewone selderij in kleine stukjes en de wortel in blokjes. De olijfolie verhit je in een soeppan en daarin verhit je de stukjes ui en de fijn gehakte knoflookteentjes die je op een zacht pitje aanbraadt. De tomatenpuree met de chilipoeder en shoarmakruiden ga je er nu bijdoen. Alles laat je nog 2 minuten zacht verder sudderen, waarna je onder rustig roeren hierna de bouillon toevoegt, hierna voeg je de knolselderij en/of gewone struikselderij met de blokjes wortel en de linzen toe en tenslotte roer je alles flink door de massa heen. Je blijft nog even roeren en in ca. 10 minuten is de soep gaar gekookt. Opscheppen doe je ze in vier diepe borden, waarbij je in ieder bord in het midden een eetlepel yoghurt deponeert.
07-05-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger in de kazerne bestond het dagelijks eten uit rats kuch en bonen en ooit was dit een bekend soldatenlied dat denk ik onder de hedendaagse jeugd niet bekend is. Van de zo'n vijftig kazernes die ik vroeger hier in Nederland meegemaakt heb op de diverse legerplaatsen wordt meer dan de helft niet meer bewoond door militairen, maar zijn het opvangcentra geworden van vluchtelingen of zijn er optrekjes in verrezen voor woningzoekende burgers en in Nijmegen is een oude kazerne zelfs van buiten helemaal intact gebleven maar van binnen omgetoverd in een modern congrescentrum en hotel restaurant. Ook onze gevangenissen krijgen veranderde bestemmingen. Terwijl overal de moskeeën uit de grond verrijzen worden onze kerken afgebroken of als er een koper voor is omgebouwd in een wooncentrum of conferentieoord. Duizenden winkels staan overal leeg en de in-en verkopen van onze handelaars worden geregeld per telefoon of Internet. De belastingdienst heeft daar helemaal geen grip meer op en de economische malaise is hier ook ten dele aan te wijten. Wat de mensen wel elke dag nog doen is eten en drinken. Dit gebeurt voor 70 procent nog thuis, 20 procent van de Nederlanders eet buitenshuis, 8 procent van onze bevolking betrekt het voedsel van de voedselbank en 2 % eet vanuit de containers en de vuilnisbakken. Als de economische neerslag zo doorgaat moet onze regering maar weer wat gaarkeukens de straat op sturen en broeder Everard is bereid om deze uit participatieve overwegingen te bevoorraden. Vandaag heb ik voor u staan twee heerlijke gerechten nl. Risotto bereid met bellissima balletjes en geroerbakte kazerne-kost met brandweerrode runderworstjes en broccoli. In het klooster hier komen elke dag verontruste burgers die denken dat de nijpende toestand in de Oekraïne binnenkort uitdraait op een wereldoorlog. Als de Russen hier komen hoeven ze in mijn woonplaats niet bang te zijn, want hier in het klooster stemmen we ze gunstig met eigen gestookte wodka en Vladimir Poetin komt hier ook best aan zijn trekken, want als meester-kok ben ik uiteraard ook heel goed bekend met de Russische keuken.
Onderstaande maaltijd bevat per persoon 681 Kcal, 29 gram eiwit, 58 g koolhydraten, 11 g verzadigd vet en 26 gram onverzadigd vet. Ook Poetin is gek op deze kost en als de smaak van de ananas hem niet bevalt, dan doen we er wel een eetlepel sambal bij!
01-05-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag hadden we als voorgerecht koning Willem Alexandersoep en op speciaal verzoek van de hier in het klooster vertoevende Franse soeur Theofilia heb ik als nagerecht klaargemaakt een paar schotels heerlijke Omelettes Soufflés À La Liqueur. Als hoofdgerecht staat vandaag op tafel een aspergeschotel met bradertjes en voor iedereen een Schnitzel. Van koninginnensoep heb ik hier op de site een recept staan. U vindt het op rechts in een der kookrubrieken. Koning Willem-Alexandersoep wordt precies hetzelfde klaargemaakt, maar verwerken door de soep doen we kleine stukjes Argentijns rundvlees. Vandaag heb ik voor het eerst twee verschillende schotels Omelettes Soufflés ã La Liqueur staan de een overgoten met grand marnier en de ander met oranjebitter. In de cuisine moet je van alles uitproberen en dat hebben we om de verjaardag van onze koning te vieren dan ook uitgebreid gedaan.
26-04-2014 om 19:33
geschreven door Broeder Everard
Met de feestdagen hebben we altijd een grote toeloop naar ons klooster en onze bezoekers krijgen dan ook van allerlei lekkers aangereikt. Met deze economische crisis moeten we het wat zuinig aan doen, maar van onze weldoeners kregen we op de kerkschaal vanmorgen tijdens de H. Mis een flink extraatje; Tegen de kruidenier die ons paaszaterdag de kloosterboodschappen bracht zei ik: ,,Jan, we poffen even tot dinsdag na Pasen en overste Geert komt dinsdag wel afrekenen"! Vanavond treedt in ons klooster de bekende acteur en cabaretier Jurgen Raymann op en als Tante Es op het toneel komt is het hier lachen, gieren en brullen. Broeder Everard en mijn altijd eeuwige hulp zuster Mary zijn er weer druk mee, maar dat zijn we gewend en doen het met veel plezier.
21-04-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN
Al jarenlang brengen we in ons klooster tijdens de kerst en ook met de paasdagen een jachtschotel op tafel. Vroeger was het de gewoonte dat deze maaltijd uitsluitend op tafel kwam op koude feestelijke herfstdagen of in de winter. Het weer is even veranderlijk dan een vrouw zei men vroeger, maar heden ten dage is daar helemaal geen touw meer aan vast te knopen. Op wat mindere zonnige feestdagen kun je dan ook van alles en nog wat op tafel brengen en laten we eerlijk zijn zo'n jachtschotel smaakt in alle jaargetijden. Morgenavond krijgen we hier in het klooster de cabaretier Jörgen Raymann op bezoek en geschreven aan ons klooster heeft hij dat hij een liefhebber van echte Creoolse punch is; nu dat komt dik voor mekaar Tante Es!
20-04-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Gisteren vierden we palmzondag, een dag met veel symboliek, die begon met de glorieuze intocht van Jezus in Jeruzalem, donderdag herdenken we het laatste avondmaal, op Goede Vrijdag de kruisdood van Jezus en op Paaszaterdag gaan we van de duisternis naar het licht en het eeuwige leven. Dit alles ziet u hier in woord en beeld weergegeven. Veel mensen en gelovigen zijn teleurgesteld in deze maatschappij, waar zelfs kerkleiders die ons het goede voorbeeld moesten geven zwaar gezondigd hebben door ongekende seksuele uitspattingen. Ook leven we in een maatschappij waar de solidariteit met de onderdrukte medemens soms ver te zoeken is en zijn we in Europa overgeleverd aan regeringen die hun tekorten weghalen bij de onderkant van de maatschappij en veel mensen tot de bedelstaf gevoerd hebben. Wat dat betreft ben ik zeer rechtlijnig van denken en verzoen me in deze met het gezegde van de Heer dat velen geroepen zijn en weinigen uitverkoren. Meer dan twee miljoen mensen huizen in vluchtelingenkampen en dit omdat zij het oorlogsgeweld in hun land ontvlucht zijn en soms geheel getraumatiseerd van alle ellende die ze meegemaakt hebben. Zijn er dan nergens goede hulpverleners te vinden die solidair zijn met hun lot? Jawel hoor, dat zijn er relatief wereldwijd gezien slechts enkelen: een goed voorbeeld hiervan was de Jezuïetenpater Frans van der Lugt die als missionaris een halve eeuw doorgebracht heeft bij zijn mensen in Syrië en door onverlaten koelbloedig vermoord is. Van de week las ik in de krant dat één procent van de rijken hier in Nederland in het bezit was van een kwart deel van alle rijkdom hier binnen deze landelijke gemeenschap en voor een paar jaar geleden stond er in de Times dat er binnen Europa 5 zulke rijke mensen rondliepen die in het bezit waren van zelfs de helft wat we hier op deze aardkloot aan bezit allemaal te verdelen hebben. Een grotere ongelijkheid is niet denkbaar en dat allemaal anno 2014, waarin ons voorgespiegeld wordt dat we er economisch weer rooskleurig voorstaan en kennelijk na de economische stilstand, begonnen in 2008, onder leiding van Dijsselbloem weer 7 glorieuze jaren door gaan brengen in de Nederlandse hoorn des overvloed. Hoe het ook allemaal zij, ik wens u allen een bezinnende Goede Week en een zalig Pasen!
14-04-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Bij eten en drinken komen we niet alleen namen van bedrijven tegen, maar ook van beroemde koks en zelfs van personen. Geboren werd Caroline Otéro Iglecias in 1868 te Spanje (ovl in 1965) en bekend over de hele wereld is zij geworden als actrice, zangeres en danseres. Zij kreeg grote bekendheid met haar optreden in de Follies Bergère te Parijs en veel belangrijke personen waren zo gecharmeerd van haar dat zij naar haar hand dongen. In de theater wandelgangen werd ze betiteld als La Belle (the beautiful) 'Otéro. Vereeuwigd is deze schone dame in het Carlton hotel te Cannes en de Fransen hebben ook een bepaald flensje naar haar genoemd en dat heet de belle Otéro. Crêpes Suzette: Dit zijn ook een soort flensjes en deze zijn zo genoemd toen de prins van Wales, de latere Engelse koning Edward de VII met een schone dame aan zijn zijde een restaurant bezocht en daar wat heerlijke pannenkoekjes verorberde. De restauranthouder heeft op aandrang van de prins de flensjes toen genoemd naar die charmante dame en zo is de naam crêpes Suzette geboren. Ik heb wat oude recepten uit de kast gehaald en vertellen kan ik u dat de moderne Franse keuken attributen als koperen kannetjes, asbestplaatjes en spiritus rechauds afgezworen en vervangen heeft door wat moderne keuken-en tafelattributen. Zonder wijn of likeur werkt geen enkele kok die Franse gerechten klaarmaakt en graag speelt met deze dranken en ook bij het klaarmaken van pannenkoeken horen deze godendranken er zondermeer bij.
Geen Otéro of Suzette voor overste Geert!
09-04-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Gisteren hebben we kreeft gegeten, een heerlijk schaalvismenu met allerlei fitness vitaminen. Je hoeft echt geen 10 km hard te lopen, want het eten van dit gerecht geeft dezelfde conditie als dat 'geoefend' hardlopen. Gisteren las ik in een van onze kranten dat hardlopen ook niet alleenzaligmakend is om conditioneel in orde te blijven. Ik weet er alles van en in de missie in Brazilië gaf ik vroeger voetballes en duurtraining aan van die jonge knapen en in feite waren het ook weer de zendelingen, paters en broeders die daar onbetaald van die talenten gekweekt hebben, waarvan wij hier in Europa het eerst plezier van gehad hebben. De jongens kwamen uit armoedige gezinnen en kwamen hier in de pluche terecht. Niet iedereen heeft dit aangekund en overleefd. Met tranen in de ogen heb ik destijds nog meegemaakt de afgang van Garincha, een van de beste buitenspelers ter wereld. Voor u staan heb ik vandaag kreeft à L'Amoricaine. en ook kunt u met permissie van keukenprinses soeur Sofie op http://www.youtube.com/watch?v=Wq4A6wf7hfM bekijken hoe dit gerecht klaargemaakt dient te worden.
05-04-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Foto's en recepten die horen bij het kersentaartartikel
Gisteren is het me niet gelukt om het benodigde fotomateriaal in te brengen op het artikel dat gaat over de nieuwe opvolger van bakker Gerritsen uit Huissen en tevens betrekking had op een door mij gebakken kersentaart. Veel confraters zijn naar een speciale vastenretraite en over hier in het klooster zijn we momenteel met 5 van die oude knarren en er is er een bij die twee wereldoorlogen meegemaakt heeft en aldoor door de gangen roept dat de derde in aantocht is. Broeder Marcus zit met dit mooie weer nu buiten en praat voortdurend tegen de ontluikende bloemen hier in de kloostertuin. Hij mag dan een beetje afwijkend gedrag vertonen....dat inderdaad, maar niet vergeten is hij dat er van gisteren nog een stukje kersengebak over was en zojuist toen ik hem de groene thee serveerde was dit het eerste waar hij naar vroeg. We gaan gauw over naar de orde van de dag en inbrengen doe ik nu de foto's die gisteren om duistere redenen niet op ons kloosterblog verschenen.
02-04-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op de eerste plaats gaan mijn felicitaties uit naar een trouwe bezoeker van onze familieblogs Robert Braam, die vandaag in Huissen de gerenommeerde banketbakkerij van Theo en Ans Gerritsen heeft overgenomen. Hij is geen onbekende in de zaak, want niet alleen liep hij tijdens zijn opleiding aan de Horeca & banketbakkersschool in Wageningen aldaar stage, maar hierna heeft hij bij bakker Gerritsen ook een aantal jaren als meesterknecht gewerkt. Robert stamt uit de bekende patisserie-en chocolateriefamilie "pralino" uit Gendt (OB) en hem is kort geleden nog de gelegenheid gegeven om een tijdje stage te lopen bij de beroemde Zwitserse patissier Franz Ziegler. In de zaak, gevestigd aan de Langestraat 32 te Huissen, zijn deze week mooie aanbiedingen en op zaterdag 5 april is er zelfs ter opluistering van de festiviteiten een orkest aanwezig. Ik had je graag persoonlijk willen komen feliciteren Robert, maar door mijn chronische kwalen, die weer flink aan het opspelen zijn, is dit helaas niet mogelijk. Aan elk Horecabedrijf of particulier die wat te vieren heeft kan ik deze banketbakkerij aanbevelen. Het is weliswaar wel vasten, maar toch kon ik het vandaag niet laten ook zelf iets te gaan bakken en voor u heb ik staan een heerlijke kersentaart. Het is nog enkele maandjes wachten voordat er hier weer kersen geplukt worden en als het waar is wat ik zojuist op tv hoorde krijgen we ook nog te maken met wat verlaat winterweer en het zou morgen zelfs gaan sneeuwen. Laten we het maar houden op een aprilmop en is het waar dan kan onze schaatsster Ireen Wüst vast gaan oefenen voor haar nieuwe hobby en sportactiviteit voor de volgende Olympische Spelen het langlaufen. Bij controle van dit geschreven artikel bleven de toegevoegde foto's van recepten e.a. weg. Morgen hoop ik erachter te komen wat er aan de hand is.
01-04-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Rog met bruine boter: Op vrijdag eten we hier in het klooster nog altijd vis en gedurende de vasten beperken we ons tot twee maaltijden per dag. Ooit heb ik eens gegeten in een boeddhistisch klooster ergens op de Veluwe. De monniken daar waren uiterst sober gekleed en droegen afgedragen kleding, maar dat kon je niet van het eten zeggen. In tegenstelling tot bv. de bedelmonniken in Tibet en Thailand, die met een bedel pannetje in afwachting zijn van een langskomende barmhartige Samaritaan zat ik daar aan een weliswaar eenvoudige houten dis, maar wat er allemaal op tafel kwam was van uitstekende kwaliteit. Alles bij elkaar heb ik daar twee uur aan de eettafel doorgebracht en bij overste Geert heb ik gebiecht gezondigd te hebben tegen het zevende en tiende gebod van de Tien Geboden; door mijn overdreven eetgedrag had ik mijn naaste in de ontwikkelingslanden mogelijk benadeeld en dat valt onder het gebod van ,,Gij zult niet stelen en niets begeren wat uw naaste toebehoort"! De kost verdiende de brave monniken met de verkoop van kaarsen, wierookstokjes en bidsnoeren. De wereld is modern geworden: overal op het platteland en de steden zie je de winkels verdwijnen en gekocht op internet worden de sloffen van opa, het doorkijk bloesje van Thea en het aangepaste schoeisel van oma met haar jubeltenen. Tegenwoordig is alles pin duur en het enige wat tegenwoordig nog een beetje bij prijs is in de super is de zogenaamde plofkip, die het aardse leven in combinatie met de ingeademde lucht met van allerlei verontreinigde stoffen. danig weet te bekorten. Bij ons in het klooster eten we er goed van en de gemiddelde leeftijd ligt hier op 80 jaar. In de kloostergangen hebben we verse luchtroosters staan en een zogenaamde hapin installatie die alle verontreinigende stoffen inslikt en omzet in hapklare brokken voor de vele wolven die momenteel ons land bevolken en waarvoor we sinds kort gewaarschuwd zijn hoe we deze beestjes benaderen moeten. In de dertiger jaren van de vorige eeuw hadden de vissers het niet breed. Zo'n rogje kocht je vroeger voor minder dan een gulden en de vis werd hiermede slecht betaald. Dat ligt nu wel anders, maar terwijl in alle andere landen van de wereld de visregels met voeten getreden worden, wordt hier in Holland ieder teveel gevangen visje vernietigd om aan de quota-eisen te voldoen en daarom is de vis hier 10 keer duurder dan bv. in Frankrijk. Hier in Nederland zijn de kloosters dunbevolkt en als slimme Hollandse confraters nodigen we hier steeds broeders en paters uit andere landen uit die met koffers vol artikelen ons bevoorraden met alles wat hier door ons arme kloosterlingen niet meer betaald kan worden. Onze participatiemaatschappij ligt een deurtje verder dan hier de voedselbank en voor ons was de rog met bruine boter en kappertjes vandaag echt niet te duur om op deze vasten vrijdag toch lekker te eten.
28-03-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard