Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
25-10-2018
PÃTÃ DE CANARD
Het is vandaag 25 oktober 2018. De zomer met wat verlengdagen heeft geduurd tot 22 oktober. Een drietal dagen hebben we herfst gehad en morgen gaan we de winter in. Volgens het dagblad de Gelderlander is het niet uitgesloten dat we morgenvroeg ruitjes mogen krabben en ons de eerste sneeuw te wachten staat. We gaan tevens het weekend tegemoet en de Fransen daar in Amiens en omgeving maken dan wat pâté de Canard wat ze eten op brood en ook zijn er een aantal die nemen en eten een paar grote plakken bij het menu en altijd moest ik daar in Frankrijk de voorraad miswijn-pâté maakt dorstig-apart zetten als er pâté gegeten werd, want vaak genoeg is het gebeurd dat er enkele lege flessen met nog een paar slokkies erin in een lege biechtstoel stonden. Vroeger liet je de mensen als ze onkuis geweest waren een heel rozenhoedje bidden. Wat dit soort zonden betreft kun je wel een vuurpeloton van het légion étrangère aan laten rukken maar de beminde gelovigen van tegenwoordig komen tegenwoordig sowieso niet meer ter kerke en mijden de biechtstoel wat tegenwoordig tot oorlogsterrein bestempeld wordt met het bord: "Vorsicht, Nicht Betreten!"-beroemen zelfs als 'goede gelovige' zichzelf erop dat ze maar raak geleefd hebben en van alles genoten wat god verboden heeft. Nee dat was vroeger heel anders toen de gelovigen-als we met onze hand op de borst de communie rondbrachten-de hoed of de pet afzetten, knielden en buigend een kruisteken maakten en de zonden beperkt waren doordat pa wat koekjes uit de trommel bij ma gehaald had of soms een borreltje te veel gedronken had. Zó, dat was het verhaaltje vooraf en verder gaan we nu met de bereiding van onze Pâté de Canard, die we gelukkig niet rauw hoeven te ontbenen zoals het geval met onze snip bij de bereiding van pâté de Bécasse. Alles staat aangegeven op staatjes die u vrij mag afdrukken. Zie er niet tegenop om zelf eens een lekkere pâté te maken en leef uw kookkunst nú eens echt uit en als u de kook-en bereidingsweg van broeder Everard volgt, krijgt u als huisvrouw of huisman het echt best voor mekaar!
25-10-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Tegenwoordig maak je zeker bij particulieren niet meer mee dat ze zelf pâté maken. Ze halen het gewoon bij een speciaalzaak en ook de supers van tegenwoordig verkopen het. Het geeft wel een bevredigde voldoening als je als huisvrouw of huisman je wat verder in de kookkunst bekwaamt door eens een lekker Pâté De Bécasse te bereiden. Ik heb voor u staan een staatje met de benodigde ingrediënten en de bereidingswijze die nogal wat procedures te zien geeft, maar ben je er eenmaal aan begonnen dan klaar je het echt wel. De Franse keuken is wat aan het tanen door de vele nationaliteiten die tegenwoordig door de migratie ons Europa bevolken en kom je in een super of speciaalzaak dan tref je vele producten en artikelen aan die we vroeger nooit eerder gezien hebben en die tegenwoordig het levensmiddelenpakket van de diverse naties vormt. De vele nieuwe bewoners eten het liefste wat ze vroeger ook thuis aten en wij Nederlanders kunnen dit ook echt waarderen en stappen graag naar een Turks, Marokkaans, Eritrees of Libisch eetrestaurant, omdat we het eten daar zonder meer ook lekker vinden. Hier in het klooster houd ik me nog altijd aan de Hollandse keuken en krijgen we confraters uit het buitenland op visite, dan wil ik nog wel eens iets bijzonders klaarmaken. Om precies 12 uur wordt hier in het klooster nog altijd het Angelus gebeden of gezongen en 's avonds om precies 22 uur het rozenhoedje. Vroeger zat ik in een klooster waar 's nachts om 4 uur ook nog de metten werden gebeden. De priem, vespers en completen doen we nog alleen op zondag en doordeweeks doen we dit niet, maar brevieren het wel. Hier in Lingewaard zijn bijna alle kerken gesloten en doen dienst als theater, buurthuis of het klooster of kerkgebouw wordt omgebouwd tot appartementencomplex. Gehoord heb ik dat hier in Angeren de Mohammedanen graag de Bavokerk willen kopen en de wens van hen is om er een moskee van te maken. Net als GroenLinks in de politiek die Zwarte Piet en Sinterklaas helemaal uit willen bannen om zo zieltjes te winnen die zich bij hen aansluiten, zie ik het met die Imans wel zitten en zeker om de mensen die slecht ter been zijn en niet over vervoer beschikken, is een deal met een andere geloofstak een pre, zodat op gezette tijden de kerk ook voor Christenen nog geopend blijft en het kerkhof hier toegankelijk wordt voor hen die liever niet gecremeerd worden doordat ze in de wederopstanding geloven. Ik ben weer wat te ver uitgeweken, maar als professor in de kookkunst en logica schiet me nog wel eens iets te binnen, waar misschien anderen het niet mee eens zijn, maar wat toch de weg is die we in de toekomst moeten volgen.
21-10-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
HEILIGVERKLARING VAN AARTSBISSCHOP ROMERO (1917-1980)
Vandaag werd op een vol St. Pietersplein te Rome de op 24 maart 1980 vermoorde aartsbisschop Romero van El Salvador door paus Franciscus heilig verklaard. Tijdens een van zijn krachtige preken stierf hij onder een kogelregen van rebellen als het ware in het harnas op het altaar. Bisschop Romero was een man die opkwam voor de onderdrukte en een groot voorvechter van de mensenrechten. In 2015 werd hij door Paus Benedictus al zalig verklaard. Wereldwijd is deze bisschop bekend en in veel streken en plaatsen kom je straten, kerken, pleinen en verenigingsgebouwen tegen die naar deze geloofsheld en strijder voor recht en rechtvaardigheid genoemd zijn.
HIER ZIET U DE BISSCHOP OPGEBAARD EN VEEL MENSEN
BRENGEN HEM DE LAATSTE EER
EEN VOL ST. PIETERSPLEIN VAN MENSEN DIE DE HEILIGE DIENST
BIJWONEN
14-10-2018 om 19:19
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik staan weer zo'n echt Frans gerecht en er is in Frankrijk geen maaltijd denkbaar zonder wijn en menigeen wil bij zo'n maaltijd nog wel eens een wijntje teveel drinken. Als je maar zorgt dat je op de weg geen ongelukken maakt, kom je in Frankrijk met een glaasje op niet zo gauw op de bon als hier in Holland. Wat alcohol betreft drink ik al ruim 20 jaar niet meer, maar ik heb nadat ik met alles gestopt ben nog nooit zoveel ziektes onder de leden gehad als nu. Toen wij in onze kloosters ons nog bezig hielden met de bierbereiding ging er geen dag voorbij dat ik als voorproever minder dan 10 glazen door mijn keeltje liet gaan maar ik hield hierbij wel de leidingen in mijn lichaam stromend, die als ik eerlijk mag wezen nu allemaal verstopt zijn. Vandaag op Internet lees ik veel verhalen van zogenaamde voedingsspecialisten die 80 % van alle voedingswaren als ongezond afkeuren. Mogelijk hebben ze een contract lopen bij diverse begrafenismaatschappijen om daar de kas van de managers te spekken. Vroeger hadden de bewoners hier op het platteland allemaal wel enkele kippen, een varkentje en sommige een koe in een hok met ren of een paar varkens er liggen, maar dat is tegenwoordig niet meer. Vroeger had je ook hier en daar wat poeliers zitten die echt goed wild en gevogelte verkochten, maar ook deze mensen hebben vanwege al die supers de tent moeten sluiten. Kwalitatief zijn we daarmee niet vooruit gegaan, maar de klant is koning en die wil alles zo goedkoop mogelijk in huis hebben en of het nu een plofkip, een Chinese of Oekraïense kip is dat maakt de consument van vandaag niets meer uit. Er zijn op de markt ook nog wel Franse kippen verkrijgbaar en de Franse kippenboeren geven de kippen de ruimte en strooien weelderig met maïs waarvan de kippen mooie dijen krijgen en er goed gevoed uitzien. Hieronder vindt u de gebruikelijke staatjes voor het bedoelde gerecht. Doe er uw voordeel mee en kom wat vaker bij broeder Everard naar de recepten kijken!
02-10-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard