Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
01-08-2017
Fipronil in Eieren
Fipronil is een pesticide tegen bloedluis, teken en vlooien In kleine hoeveelheden zit dit middel in bestrijdingsattributen die aangewend worden bij de aanwezigheid van ongewenste insecten of beestjes bij honden, katten, in volières etc. Verboden is dit middel ter bestrijding van dieren die consumptief zijn en of producten leveren waarin residuen van deze gifstof in aanwezig kunnen zijn. Aangetroffen zijn reststoffen van Fipronil in de hokken bij diverse pluimveehouders en ook in de eieren van de leghennen en aan de schuldige leveranciers en gebruikers van dit middel is streng opgetreden door de NVWA, de warenkeuringsdienst. Van het eten van een zo'n pesticide-eitje word je direct nog niet ziek, maar het is niet uitgesloten dat sommige mensen zonder dat ze het weten-bv. personen die elke dag een of meer eitjes eten-mogelijk teveel schadelijke reststoffen in hun bloed hebben zitten, want uiteindelijk loopt deze bloedluisaffaire al ruim een week en volgens door mij opgediepte bronnen al maanden. Fipronil kan zowel bij mens als dier schade toebrengen aan nieren, lever en schildklier. Hier beneden treft u een brief van de NVWA aan met vermelding om welke eieren het gaat en instructies hoe te handelen als u deze eieren mogelijk in huis hebt. Mocht u al enige van deze eitjes gebruikt hebben en u krijgt last van enig ongemak, ga dan naar de huisarts en laat dan even je bloed onderzoeken. Berichtaanvulling d.d. 3 april 2017: Nu we wat meer weten over de Fipronil-affaire heb ik een bijlage van de NVWA (zie bijlagerubriek) bijgevoegd, waarop nummers van eierstempels voorkomen van eieren waarin ook residuen van Fipronil zijn aangetroffen; tevens heb ik hierop vermeld de mening over deze hele gifkwestie zoals broeder Everard dit nu bekijkt. De NVWA heeft het alleen over eieren met stempels erop, maar kan het ook niet zo wezen dat er ook ongestempelde eieren in de winkels verkocht worden van particuliere pluimveehouders die deze eieren plaatselijk aan hun super verkopen en mogelijk ook om hun hokken te cleanen en ongedierte uit te roeien Fipronil gebruiken? Door ziekte ben ik al jaren uit de roulatie, maar toen ik nog redelijk gezond was en als hobby een stukje pachtland erop nahield werd door sommige van die hobbyisten nog volop gebruik gemaakt van verboden insecticiden, zo bv. parathion wat kennelijk door sommige zaken onder de toonbank verkocht werd. Hier broeder Everard heeft altijd natuurlijke middelen gebruikt voor de verdelging of het wegjagen van ongedierte zowel in het kippenhok, de volière alsmede op het land en in de kloostertuin en uitgevonden heb ik toentertijd een aantal onschadelijke en veilige ontsmettingsmiddelen waar ik ooit mee gewerkt heb en in de duizendeneen geschreven stukjes over verteld heb. Wat ik ook zeer bevreemdend vind is dat de NVWA in de eieraffaire veel te laat ingegrepen heeft en daarmee alle pluimveehouders in een verkeerd daglicht heeft gesteld-ook de goede-en hiermede de branche kapot gemaakt heeft. De eierenmarkt zal gedurende lange tijd gedupeerd blijven wat de Nederlandse economie niet ten goede komt.
Gewoon in de koelkast vinden we allerlei sauzen, mosterd, vleeswaren en vis, zuivel, eieren, maar wel met de punt naar beneden, jam, appels, verpakte voorgesneden groente, maar deze wel in de originele verpakking; snij jezelf groente voor, en doe je deze hierna in een plastic zak, zet de zak dan geopend in de groentebak. Wat ook bewaard kan worden in de koelkast zijn alle bladgroenten, zoals sla en andijvie en ook alle koolsoorten. Vruchtengroenten: Tomaat, paprika en komkommer bewaar je buiten de koelkast, want door de kou verliest deze groente hun structuur en zoete smaak. Waar bewaar je ze dan wel? Het beste is in een emmer op een gewoon koel plaatsje in uw huis. Wintergroenten zoals wortelen, knolselderij en uien moet je niet in de koelkast bewaren, Waar dan wel? Het beste kunt u deze bewaren op een koele, droge en donkere plek bv. in de voorraadkast. Uien kunnen het beste bewaard worden in een uienpot; zie inzet! Tropisch fruit zoals mango's, ananas, kiwi's en bananen moet u niet in de koelkast bewaren. Waar dan wel? Het beste is gewoon op een fruitschaal op een koele en wat donkere plaats in uw huis. Basilicum: Beslist niet in de koelkast bewaren, want die echte kruidensmaak verdwijnt er doordat de blaadjes verwelkt zijn. Waar dan wel? Het beste is om ze op dezelfde manier te bewaren als vruchtengroenten. Aardappelen: Nooit in een koelkast bewaren. Bewaar ze droog en koel in een aardappelkist op een geschikt plaatsje in uw huis. Brood dient uitsluitend bewaard te worden in uw broodtrommel. Wel is het mogelijk wat vers brood in uw diepvriezer te bewaren en als de nood aan de man komt deze eruit te halen als bv. plotseling het brood op of als u visite krijgt. Wat over is niet terugzetten, want dan eet u echt droog brood. Potje honing kun je het beste in uw keukenkastje bewaren, want in een koelkast gaat deze honing binnen de kortste keren kristalliseren. Wijnen bewaar je buiten de koelkast. Over het algemeen is het zo dat rode wijnen het beste op kamertemperatuur bewaard dienen te worden en witte wijnen op een koele en donkere plaats. Om uitdrogen van de kurk te voorkomen liggen de flessen met de hals naar beneden in een speciaal wijnrek. Eeuwig leven: Dat hebben de producten in een koelkast nooit. Pas vooral op met vlees en vleeswaren. Zijn deze over de verbruiksdatum heen, doe ze dan weg, ook al ruiken ze nog goed. Laat vlees en vleeswaren ook niet te lang buiten de koelkast en zet ze direct na gebruik weer terug: dus niet te lang op tafel!
Je vindt deze bomen staan in de bossen, op dorpspleinen, langs 's herenwegen en soms ook wel bij een particulier die er een klein landgoedje op nahoudt. Een hele boel mensen kunnen tamme en wilde kastanjes niet uit elkaar houden. Bij tamme kastanjes ziet u een klein puntje aan de bovenkant, ze zijn wat onregelmatige van vorm, hun omhulsel (bolster) is weelderig en voorzien van dunne stekels, dit in tegenstelling tot de wilde kastanje die vaak mooi rond is en korte stekeltjes heeft. De tamme kastanje is zacht van smaak, terwijl de wilde vies en bitter smaakt. Eet je per ongeluk zo'n wilde op, dan kun je een fikse buikpijn oplopen en er misselijk van worden; dood ga je er echt niet aan! Raap je die tamme kastanjes onder een boom vandaan, dan zijn de bolsters meestal open gesprongen en liggen die kastanjes lang op de grond, dan worden ze droog en soms zijn ze aangevreten door insecten. Je kunt ze niet lang vers houden. Of ze nog vers zijn of uitgedroogd is makkelijk uit te puzzelen. Je gooit gewoon die kastanjes in een bak water. Als ze uitgedroogd zijn of anderzijds dan komen ze bovendrijven, zinken ze naar de bodem dan is alles kits en kun je ze voor consumptie gebruiken. Gezegd moet worden dat vooral herten en schapen gek zijn op wilde kastanjes. Op de tamme zijn dieren in het bos niet zo gesteld, want zitten ze nog in de bolster dan schrikken alleen al die langere stekels hen af. Tamme kastanjes bevatten weinig vet en veel koolhydraten, verder ook veel nuttige mineralen die de algemene gezondheidstoestand van de mens bevorderen. De astronomische herfst in 2016 begint morgen om 16,21 uur en misschien moeten we vanwege het nog steeds zomerse weer iets langer wachten op de eerste vallende kastanjes, ik zou toch maar zo snel mogelijk op pad gaan om te kijken hoe het er bijstaat. Voor u staan hieronder heb ik enkele mooie afbeeldingen van kastanjes en ook een pofrecept (zie bijlage!). Wil je tamme kastanjes alleen in een oven-zonder toevoegingen garen, maak met een schilmesje een kruis op de kastanje, voorverwarmen doe je de oven op 180 graden Celsius, maak de kastanjes vochtig, doe ze op een bakplaat, zet de oven 20 punten hoger, schuif de bakplaat erin en laat alles een half uur garen. Ooit heb ik op deze site ook eens een recept van kastanje-taart staan gehad, maar ik kon het nu niet zo gauw terugvinden. Je kunt van kastanjes ook soep koken, maar ik moet er eerlijk bijzeggen dat ik dit nog nooit gedaan heb en binnenkort toch eens zal proberen, waarbij ik op dezelfde dag u het recept daarvoor zal aanreiken. Wilt u alles over kastanjes weten, ga dan naar www.waterwereld.nu/tammekastanje.php
Op zoek naar eetbare bloemen, vruchten en planten in bos en hei
In bos en hei zijn niet alleen voor de dieren, maar ook voor de mens veel eetbare producten te vinden. Ik denk hierbij aan beukennootjes, bosbessen, bramen, rozenbottels, wilde frambozen, wilde aardbeien en paddenstoelen. Er zijn dit jaar minder paddenstoelen en dat komt door de broeierige en hete zomer. Ga je op zoek naar eetbare paddenstoelen, en je hebt er totaal geen verstand van, houd je dan bij de gecultiveerde paddenstoel: de ons aller bekende champignon. De meest voorkomende eetbare paddenstoelen hier in Nederland zijn de cantharel, het marieltje en eekhoorntjesbrood. HEIDE: In Nederland en België vind je veel heidevelden. De bekende soorten zijn struikheide oftewel de calluna vulgaris en dopheide die met de deftige naam ook wel erica tetralix genoemd wordt. In al die producten uit de pure natuur zitten bepaalde opbouwstoffen die we in onze cultuurproducten zoals groente en fruit niet aantreffen. Heide is eetbaar en is heel geschikt om er thee van te trekken. Heide bevat veel kiezelzuur, mineralen en giststoffen, die een goede invloed op het lichaam kunnen hebben. Heel aanbevelenswaardig is een heidemenu goed voor prima functionerende nieren en blaas. Veel Imkers zetten in juli hun bijenkorven of bijenkasten op de hei en laten daar deze beestjes hun honig verzamelen. Kom je in plaatsen op de Hoge Veluwe, dan tref je overal winkeltjes en/of kraampjes waar bosproducten verkrijgbaar zijn. Wil je deze zomer nog genieten van een bloeiende hei, dan is dit de laatste week dat u die nog bekijken kunt. Geniet van de natuur en bent u nog op vakantie of weekendtrip, en komt u natuurproducten uit de omgeving op uw camping tegen, neem zo'n lekker potje natuurjam, honig of anderzijds mee naar huis en bij opening komt die heerlijke bos of heidelucht van weleer u weer tegemoet en als u op dat moment wat minder goed gehumeurd bent, dan voelt u zich weer uitstekend in uw sas. Beschikt u over een stukje grond om uw huis, maak er dan een klein natuurreservaat van door wat boompjes en heide aan te planten. In oude boomstronkjes boort u een aantal gaatjes Een viertal met een boor van 10 mm en een zestal met een boor van 12 mm met een lengte van een dm. U creëert hiermee een woonhuis voor insecten vooral voor bijen e.d. Zorg dat je nuttige insecten bij huis krijgt, zoals bijen, lieveheersbeestjes of sluipwespen. Zij houden uw bosje vruchtbaar en netjes in orde. In bossen vind je zowel wilde alsmede tamme kastanjebomen, ook in sommige stadsparken en op dorpspleinen zijn ze te vinden. Het volgende artikel wat ik ga plaatsen gaat over kastanjes.
De helft van de wereldbevolking lijdt armoede en om die te ontlopen vluchten veel mensen naar streken waar het beter vertoeven is. Er zijn landen en streken die te kampen hebben met een langdurige droogte en eveneens zijn er landen waar wel van alles groeit en de mensen het goed zouden kunnen hebben, maar het zijn slimme handelslui die dat uitbuiten en de prijzen, die de boeren en tuinders daar voor hun producten ontvangen, zijn aan de lage kant, terwijl dezelfde producten hier in Nederland, België of Duitsland en in vele andere Europese landen met grote winst verkocht worden. Als iedereen die het goed heeft de helpende hand zou uitsteken en de landsregeringen toezicht zouden houden op het verloop van een eerlijke handel, dan zou veel armoe uit de wereld verdwijnen en zou iedereen een redelijk bestaan kunnen hebben. Nederland heeft altijd voorop gelopen als inzamelland voor ontwikkelingslanden en rampgebieden, maar door bureaucratische omstandigheden m.b.t. in-en uitvoer lopen een heleboel zaken vast en ook blijft er vaak veels teveel aan de strijkstok hangen. Al meer dan een kwarteeuw kennen we het Fairtrade keurmerk voor artikelen die geproduceerd zijn in dergelijke landen. Het is hier in Nederland de Max Havelaarstichting die eigenaar is van dat keurmerk. Van producten met dit keurmerk weet je zeker dat de producent er echt beter van wordt. Producenten met dit label leveren een positieve bijdrage aan de bestrijding van armoede. Ook zijn er langdurige handelsrelaties tussen de producenten en importeurs. De consument die deze artikelen koopt, weet zeker dat hij een kwalitatief goed product mee naar huis neemt en tevens het een prettige gevoel geeft dat hij door deze aankoop de mensen in die ontwikkelingslanden zonder meer een bestaanszekerheid geeft.
Voeding en etenswaren die gezondheidsproblemen aanpakken 4
Dit is het laatste artikel uit deze serie en op een examen over eet-en drinkwaren heeft een examinator mij ooit gevraagd:,,Wat is het belangrijkste product waar een mens absoluut niet buiten kan?"-, en het antwoord is vocht in de vorm van water of bv. het sap uit vruchten. In een droge omgeving, bv. in de Sahara, ben je zonder water binnen een paar dagen uitgedroogd en dood; het is de kameel die met zijn vochtvoorraad in zijn twee bulten op de rug nog gewoon verder loopt of er niets aan de hand is. ik hoop dat iedereen wat opsteken kan uit de vier verhandelingen over de vele gezondheidsbevorderlijke voeding en etenswaren die daarin genoemd worden. In de algemene voedingsrubrieken op het blog van broeder Everard, vindt u heel veel voedingswijsheden en het is echt de moeite waard om de vele artikelen hierover (zie archief) te raadplegen om er uw voordeel mee te doen.
Voeding en etenswaren die gezondheidsproblemen aanpakken 3
Hier volgt serie drie van de diverse voeding en etenswaren die gezondheidsbevorderlijk zijn. Ik hoop dat mijn broeder Everard-lezers er hun voordeel mee kunnen doen en iedereen door zich aan de voedingsregelwijze te houden een lang en gezond leven beschoren zal wezen.
Voeding en etenswaren die gezondheidsproblemen aanpakken 2
Hier volgt de tweede serie van voeding en etenswaren die gezondheidsproblemen aanpakken. Een garantie dat als u ziek bent en onmiddellijk weer fit wordt, als u deze producten gebruikt, geef ik u niet. Het is wel aanbevelenswaardig om er oog op te slaan en als u denkt dat het goed voor u is regelmatig deze producten op tafel te brengen, dan zeg ik doe dit, want het zal zeker uw gezondheid niet schaden. Een voortdurend preventief gebruik in de juiste dosering is sowieso al raadzaam!
Voeding en etenswaren die gezondheidsproblemen aanpakken 1
Elke dag worden we overstelpt met voedingsrichtlijnen en broeder Everard met zijn kloosterblog blijft daarbij niet ten achter. Politici, geestelijken en miljonairs zijn mensen die het langste leven. Of dit nu komt omdat ze zich dagelijks 'gezond' voeden of minder zorgen aan hun hoofd hebben dan mensen die dagelijks moeten sabbelen om de kost te verdienen, dat kan ik ook niet uitleggen. Ze vliegen vaak van hot naar haar, verslijten hun mond met debatteren en wat eten en drinken betreft laten ze zich ook niet onbetuigd en veel van die figuren zijn rondbuikig en voldoen niet aan de ideale en algemene lijfelijke gezondheidsnormen. Bezig ben ik met een paar artikelen die gaan over voeding en etenswaren die gezondheidsproblemen aanpakken. Tegenwoordig zijn er nogal veel slepende ziektes die voornamelijk te danken zijn aan luchtverontreiniging en gevaarlijke werkomstandigheden in fabrieken en hallen waar met chemische stoffen gewerkt wordt. Ook door mutaties van gevaarlijke infectieziektes hebben we te maken met instromingen van kwalen waarvoor we nog geen geneesmiddelen kennen. Vastgesteld is wel dat een hele hoop voedingsproducten geneeskrachtige of preventieve eigenschappen bezitten die onze gezondheid op peil houden. Iemand die chronisch ziek is, zal er direct niet van genezen, maar het ziektebeeld kan door een gezonde voeding zich wel stabiliseren en uiteraard leven deze mensen dan ook wat langer als iemand die zich nergens aan stoort en alle raadgevingen van voedselexperts in de wind slaat. Een regelmatig leven, een gevarieerd voedselpatroon, aangepast aan de arbeid die je doet, minstens een half uur beweging per dag, bijtijds rusten en 's morgens uitgerust je bed uitstappen is een goede wegwijzer naar een gezond en mogelijk wat langer leven, maar het is geen garantie!
België staat niet alleen bekend om zijn visrestaurants. maar ook om zijn specialiteiten. Zelfs de kleinste plek in België heeft wel iets te bieden dat alleen in hun dorp gefabriceerd wordt. Persoonlijk ben ik verliefd op die Belgische pralines die in heel het land verkrijgbaar zijn en ze zijn echt lekker en smaken naar meer. Hieronder heb ik afgebeeld staan diverse van die lekkernijen en ik raad iedereen aan om met vakantie in ons buurland de etalages te bewonderen waar veel van die artikelen uitgestald staan. Je komt er niet onderuit om binnen een kijkje te nemen en met een blij gezicht en een doos of tas vol lekkers verlaat je de winkel.
Bekend is de Hasseltse Jenever......proost!
Dit zijn de lekkerste kippetjes die ooit geschapen zijn Antwerpen is de grootste havenstad ter wereld en die schippers houden van lekker eten en drinken. Je treft in deze havenstad veel winkels en horecabedrijven aan en echt in Anvers is het voor elke bezoeker zonder meer goed vertoeven Niet alleen in Nederlands Limburg, maar ook in Belgisch Limburg een specialiteit! Soep gemaakt van kip en/of vis met veel geurige kruiden en allerlei groentes De lekkerste babeluttes komen uit Veurne Met de laatste ronde van Vlaanderen heb ik deze taartjes als lunch verorberd
Tegenwoordig is er, ten opzichte van pakweg voor een halve eeuw terug, een keur aan voedingsmiddelen op de markt. Kwalitatief zijn de verschillen groot en de meeste mensen hebben niet het geld om het allerbeste in huis te halen. De meeste mensen weten gevoelsmatig wel en uit ervaring met het doen van de wekelijkse boodschappen wat ze in huis halen. Ons land is bevolkt met diverse nationaliteiten die allemaal graag bepaalde levensmiddelen in huis halen die ze ook in hun land gewend waren te kopen. Ook hun gewoontes en gebruiken zijn anders en wij Nederlanders willen dat ze zich volledig met alles bij ons aanpassen. Ik heb familieleden en kennissen die wonen in Amerika, Nieuw-Zeeland, Canada en Australië en veel van hun gebruiken hebben ze daarmee naartoe genomen en overal komen de Hollandse gemeenschappen nog vaak bijeen, eten op z'n Hollands, houden er Hollandse feestjes en zwaaien op koningsdag met Hollandse vlaggetjes. Niemand in die landen stoort zich daaraan. Levensmiddelen: elk product bevat bepaalde voedingsstoffen waarvan de bekendste zijn: 1. plantaardige en dierlijke eiwitten; deze zijn hoofdzakelijk voor de opbouw van ons lichaam-2. vetten, de leveranciers van warmte en energie; gebruikt u hiervan te veel, dan worden deze opgeslagen in de vorm van lichaamsvet en u zult al gauw merken dat u te dik wordt. 3. koolhydraten, die ons niet alleen warmte maar ook energie geven en waarvan u om gezond te zijn en te blijven steeds een kleine hoeveelheid als reserve in uw lichaam moet houden; een al teveel aan koolhydraten is ook niet goed en maakt u eveneens te dik. 4. water, dat in ons lichaam de functie vervult van oplosmiddel. Er zijn mensen die door bepaalde ziektes vocht vast houden en dit is merkbaar door bv. opgezwollen benen of anderzijds. Deze personen staan meestal onder doktersbehandeling, zijn op dieet en om het teveel aan vocht af te drijven ontvangen ze hiervoor medicijnen. 5. mineralen( bouwstoffen van het lichaam) die onmisbaar zijn voor onze voeding zoals kalk, ijzer, fosfor, magnesium, jodium, koper; en dan tot slot: 6. vitaminen, stoffen die noodzakelijk en belangrijk zijn voor ons lichaam zoals carotine of provitamine, waaruit het lichaam vitamine A vormt, vitamine B 1 of thiamine; vitamine B 2 of riboflavine; vitamine C of ascorbinezuur; vitamine D en vitamine E. In een goed afwisselende voeding zullen echter al deze voedingsstoffen voorkomen. Calorieën: dit zijn energie-eenheden. Het aantal dat nodig is , blijkt afhankelijk te zijn van ons gewicht, lengte en leeftijd van de persoon, ook van het soort werk, dat hij of zij verricht en ook in aanmerking kunnen we nemen de klimatologische omstandigheden en het jaargetijde; we zitten momenteel in een tijdperk waarbij het klimaat aanmerkelijk aan het veranderen is. De ene dag vriest het, de andere dag is het bloedheet en soms zijn er periodes waarbij het hier ter lande wel lijkt of de natte moesson ons belaagt en is het regenachtig en klam weer. Zaaks is dat we hierop onze voeding instellen en ook buitenshuis onze kleding. Gewicht: Aangenomen wordt dat een man of vrouw van middelbare leeftijd die 70 kg weegt en middelmatig zware arbeid verricht ca. 3000 Kcal. per dag nodig heeft. Als u geen honger heeft en eveneens niet afneemt in gewicht, dan gebruikt u voldoende calorieën. Komen er echter zo ongemerkt regelmatig wat onsjes bij en kijkt u daarom uit naar een vermageringsdieet, dan dient u wat te minderen door minder vet te eten, u te onthouden van suikerhoudende dranken of als dat niet helpt een diëtiste in te schakelen, die u richtlijnen geeft om weer op het normale gewicht te komen. Ook als u op leeftijd bent, behept met chronische ziektes of andere kwalen, probeer in beweging te blijven en bent u onder behandeling van een specialist of uw huisarts, houd u aan de voorschriften. Met heel veel kwalen onder de leden en bepaalde operaties achter de rug wordt het soms ondoenlijk om u aan de voorgeschreven diëten te houden en het kan bij een gering inkomen enorm duur uitvallen om de gewenste spijzen tot u te nemen. Uit ervaring kan ik hier over meepraten en belastingtechnisch is tegenwoordig nog weinig aftrekbaar. Ook hiervoor dienen de nodige wettelijke aanpassingen te komen. Gehandicapten en chronisch zieke mensen hebben het tegenwoordig heel moeilijk en in sommige gemeentes zijn ze verstoken van allerlei faciliteiten, hulpmiddelen en de nodige zorg. Velen sterven vroegtijdig, waarbij ook mensen die ondervoed zijn of die leven in gemeenschappen waar de mensen allen alleen met zichzelf bezig zijn en zich niet bekommeren om andere mensen die echt hulp nodig hebben en deze van niemand bekomen. Zie voor gezond eten en het juiste lichaamsgewicht ook: http://www.slank-eten.nl/gezond-gewicht-en-het-maximum
Uit oud kookboek, maar zeker voor ouderen nog wel interessant
Van oudsher is Frankrijk beroemd om zijn cuisinegerechten en reeds de Franse koningen van eeuwen geleden hadden meester-koks in dienst en als het om wild en gevogelte ging specialisten in het bereiden van het wildbraad. Op het menu van die edelen uit die tijd stond ook heel vaak een eenden gerecht. In die periode werd er door de edele of gast een eend uitgezocht die dan voor het oog van de gasten met veel vaardigheid, talent en kunde door de maître canardier (eenden meester) klaargemaakt werd. Vel en vet werden weggesneden, boutjes gingen terug naar de keuken om gebraden te worden. De suprêmes, het borstvlees, kwamen in een schaal, het karkas werd in de zilveren eenden pers gelegd en geheel uitgeperst, waarna alle sappen, het bloed, merg en de aroma's uit dit karkas werden vermengd met een puree van eendenlevers, bouillon, cognac en Madera, en hierin werden de suprêmes zachtjes gaar gestoofd. De in de cuisine bruin en krokant gebraden eenden boutjes werden met wat groente, bv. sla, op tafel gebracht om geconsumeerd te worden. Als het eendje simpelweg is gebraden of geroosterd en wordt gekoesterd door een saus met rode wijn of met geurige kruiderij, dan kan geen wijn mooi genoeg zijn. Toepasselijk bij een eenden gerecht is een belegen Médoc, een grand cru classé uit Pauillac of St-Estèphe, of een naar truffels geurende, nobele Pomerol, eveneens mogelijk is een gespierde, rode Graves. Wat er ook bijpast is een sappig, herfstig geurende Bourgogne, een Pommard of een Volvay. Een eend, waarbij men als groente zuurkool serveert, dient begeleid te worden door een gedistingeerde Riesling d'Alsac of een soepele Tokay d'Alsac. Bij eend die geserveerd wordt met vruchten zoals kersen, perziken en sinaasappels hoort een mollig wijntje en dan komen we terecht bij een Loirewijn of een Gewürztraminer en wat ook kan is een rode Côtes du Rhônewijn. Keukenregels bij eenden: Men stopt bij elke wilde eend die niet officieel gevuld wordt, alvorens hem te braden, een ui of een halve appel in de buik, die ervoor dient om tijden het braden het vlees te aromatiseren. Er is in volgens de Franse bereiding van eenden geen erger kwaad dan hem gaar te braden. Wilde eend moet van binnen zachtjes blozen en onder een lichte druk van de vork mals en sappig zijn. Zowel tamme alsmede wilde eenden kunnen 10 tot 12 jaar oud worden. In het wild halen ze in de regel die leeftijd niet. Ga je met de kerstdagen eend op tafel brengen vraagt dan de poelier hoe oud dat eendje is, want net als bij rund en varkensvlees speelt de ouderdom van het dier een grote rol bij de braadtijd. Ga je een eend in een oven bakken verwarm de oven dan voor op 200 graden. schuif je de eend erin, dan dient men onmiddellijk over te gaan op 120 graden C. Op de verpakking van voorverpakte eend in de supers wordt de braadtemperatuur en de duur nauwkeurig aangegeven. Ook staat erin wanneer men moet gaan luwen en de regelstand van de oven hierna. Gewerkt wordt tegenwoordig ook met braadzakken. In de regel bestaat het garen door halvering van de temp en een oud eendje kan ook lekker wezen, maar heeft wel om tafel-gereed af te braden meer dan twee uur nodig om te garen. Zie voor alle soorten wildbraad ook mijn artikel hierover d.d. 21 november jl. Een week voor Kerstmis breng ik op dit blog voor u een kerstdiner, waarbij eend de hoofdmoot vormt.
Het specifieke bij koken, wokken bakken en braden is het garen en wat ook heel voornaam is dat de gerechten goed op smaak zijn. Elke toevoeging teveel of te weinig doet afbreuk aan de smaak. Bij wokken gaat het om het snel klaar maken en op tafel brengen van een gerecht en dat gebeurt niet altijd volgens de goede richtlijnen. Voor u staan heb ik vandaag een snelcursus wokken. Het geheel staat op twee staatjes hier beneden en ik raad u aan deze te kopiëren en op te bergen in uw receptencartotheek; altijd gemakkelijk!
Er gaat geen dag voorbij of via de media krijgen we berichten binnen dat het eten van bepaald voedsel schadelijk voor de gezondheid is. Broeder Everard is al op leeftijd en heeft alle facetten op voedingsgebied doorlopen en op voedingsgebied heb ik diverse bekwaamheidsproeven afgelegd. Vroeger hadden we hier in het klooster grote landerijen en hielden we er ook een behoorlijke veestapel op na. Het was in de tijd dat er nog geen kernenergie bestond, de landerijen bemest werden met stalmest, over luchtverontreiniging niet gesproken werd, dat plastic nog niet bestond en ondanks de kennis van toen de gewassen op het land er florissant bijstonden. We hadden onze eigen bestrijdingsmiddelen die bestonden uit groene zeep en aftreksel van brandnetels waarmee we het ongedierte mee wegjoegen. Geslacht werd er in een ruimte met een esterikken vloer. Geschoond werden de gebruikte slachtattributen met soda of halamid. Ook de vleesbewerking hadden we in eigen hand. Tegenwoordig loopt alles via slachterijen en mag je als particulier zelfs nog geen kip slachten. Toch hoor je dat in slachterijen ook niet alles volgens voorschrift gebeurt en er nogal eens wat mis is. Op voedingsgebied worden er van allerlei onderzoeken gedaan en pas werd via de media ons medegedeeld dat we met mate vlees moeten eten en dat grote hoeveelheden, gesteld werd hier meer dan een pond vlees per week, uit den boze zijn. Als je jezelf daaraan houdt krijg je per dag plm.1mg heemijzer binnen en dat is goed voor je darmen en verlaagt de kans op darmkanker. Teveel aan heemijzer verhoogt die kans! Bewerkt vlees-gerookt, gedroogd of geconserveerd) kun je beter helemaal niet eten, en vervangen door kaas, sandwitchspread of door schijfjes komkommer of tomaat als beleg op het brood. Vleeswaren zoals ham, salami, bacon, rookworst en hamburgers werden bij regelmatig gebruik kankergevaarlijk geacht. Beter was het om helemaal geen vlees te eten en te vervangen door kip, vis of als vegetarisch alternatief peulvruchten, linzen of champignons. In het verleden is er ook al ontzettend gehamerd op suiker en zoutgebruik. Als puntje bij paaltje komt is ons voedsel niet meer helemaal controleerbaar en of het nu van het land of uit de zeeën komt, overal zijn plekken op de wereld die verontreinigd zijn. We kunnen niet anders of we moeten daarmee proberen te leven. Waar we zelf voor kunnen zorgen is dat we zeker als het vlees betreft het goed moeten garen en ook is het raadzaam dat onze leveranciers de uiterste hygiëne betrachten als het om deze producten gaat. Van de vleeswaren uit de supers moet je al heel veel eten om er ziek van te worden. Vanmiddag met de broodmaaltijd hadden we een halve vuilniszak vol aan verpakkingsmateriaal en met 20 personen aan tafel zijn er mogelijk slechts 5 plakjes vleeswaar per persoon verorberd. Ons moeder zei vroeger: ,,Eet met mate, dan blijf je gezond. want overmaat schaadt"!
Eet gevarieerd en met mate, dan is er niets aan de hand! Teveel van het goede is sowieso niet goed, maar nog steeds eet ik liever een stukje vlees bij het eten en een paar plakjes beleg op de boterham dan wat anders!
Richtlijnen bewerking groenten uit een oud kookboek
Ik heb nog de tijd meegemaakt dat er grote gezinnen waren van zeven of meer kinderen en vader de kost moest verdienen en moeder de hele dag druk was met werkzaamheden in de huishouding. Als je in die tijd een salaris van zeven gulden in de week verdiende had je het rijkelijk en kon je met zuinig aandoen het net redden. Alles was in die tijd heel wat goedkoper dan nu: de huur was vaak nog geen gulden per maand, een kg aardappelen kostte toen 3 cent, een kg suiker 11 en een doosje sigaretten 12 cent. Kinderbijslag en BTW waren begrippen die toen niet bestonden; dus met die 7 gulden in de week kon een huisvrouw heel wat kopen, maar met een gezin van 8 kinderen had je wekelijks slechts 70 cent per persoon te verteren. Ongelukkig werd de situatie helemaal als een van de ouders kwam te overlijden en je aangewezen was op de bedeling. 's Morgens was het een snee roggebrood besmeerd met smout en pa die hard werken moest, kreeg een broodtrommel mee met enkele plakken brood met spek erop. Het middagmaal bestond veelal uit gebakken aardappelen en verder niets; de meeste gezinnen hadden te weinig inkomen om groentes te betalen. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd alles wat beter en kon de gewone werkman met een wat ruimer loon en vaak ook wat kleinere gezinnen zich wat meer veroorloven en kwamen er ook groentes op tafel. Nadien kwamen er wetten waarbij jonge gezinnen kinderbijslag kregen, werkenden een pensioen konden opbouwen, weduwen en wezen een uitkering en ook de oudere mensen die vroeger aangewezen waren op een van de kinderen een AOW-uitkering. Momenteel zitten we in een verzadigde tijd en met 400 euro in de week kun je nog minder kopen als toen met die 7 gulden. De prijzen rijzen de pan uit en vooral alleenstaanden en mensen die gehandicapt zijn en moeilijk hulp kunnen betalen hebben het niet breed en raken te verkommeren. Het bestedingsniveau van de gezinnen ligt momenteel ver uit elkaar. Dubbelverdieners en mensen met een vet pensioen kunnen zich alles permitteren en ongeveer 40 procent van onze bevolking moet het met heel wat minder doen en leven momenteel volgens de begrippen van deze tijd aan de rand van de armoegrens. Laten we niet te veel afdwalen en het bovenstaande verhaal als een inleiding beschouwen uit de 'goeie oude tijd' en ons begeven naar het verhaal van groentebewerking voor pakweg zestig jaar geleden. Het zijn echt goede richtlijnen die ook vandaag aan de dag nog aan de orde zijn. De moderne huisvrouw heeft aan het fornuis heel wat minder te doen als vroeger en het hakken, snijden, raspen, of anderzijds wordt overgenomen door keukenmachines die in een handomdraai alles op het gewenste formaat weten te brengen. Vroeger werden spijzen bewaard in een kelder of vliegenkast en alles was kort houdbaar. Tegenwoordig maken we gebruik van een combikast waar zowel alles koel in bewaard kan worden of in de vriezer zelfs voor lange duur. Tegenwoordig zijn er in de Super van allerlei dressings te verkrijgen, maar vroeger waren het allemaal eenvoudige sausjes en kruiden die bij de bereiding van groenten gebruikt werden. Op staatjes hier beneden kunt u lezen hoe dit allemaal zat en ook heb ik voor u een staatje staan waarop vermeld hoe vroeger de andijvie werd klaargemaakt. Ik hoop dat u dit artikeltje interessant vind en ondanks dat we in een hele andere tijd leven mijn lezers er toch iets van weten op te steken.
Amerikaanse wetenschappers en voedseldeskundigen hebben uitgedokterd dat er geen directe relatie is tussen een te hoog cholesterol gehalte en hart en vaatziekten. In het verleden werd aangenomen dat dit de grootste boosdoener was bij hartafwijkingen. Tóch denk ik dat ook de Amerikaanse geleerden op eetgebied een beetje commercieel en chauvinistisch denken, want 's morgens bij het ontbijt beginnen die Amerikanen al met pittige pannenkoeken, cake en appeltaart en veel Amerikanen houden van stevige ham en beefburgers en een flinke hap vlees bij hun diner. Ik denk niet dat onze diëtisten en doktoren op een lijn zitten met de bevindingen van hun Amerikaanse collegae en daarom zullen hun stellingen binnenkort wereldwijd het onderwerp zijn bij voedseldiscussies. Goede en gezonde voedingsmiddelen zijn granen, groentes, peulvruchten, fruit, noten en zaden. De grootste boosdoener die onze gezondheid bedreigt zijn producten waar veel suiker aan is toegevoegd. Men moet zich dan ook beperken in het gebruik hiervan. Iemand die verslaafd is aan snoepgoed, cola of overdadig suikergebruik in koffie of thee moet hier mee ophouden. Geadviseerd wordt om geen afkickverschijnselen te krijgen het raadzaam is deze verslaving langzaam af te bouwen. Suiker behoort ook tot de grootste dikmakers en neem van mij maar aan dat wat voor dieet men ook aanhoudt en men blijft door snoepen of anderzijds, je daarmee geen pondje afvalt. In vnl. rund en varkensvlees zit inderdaad veel verzadigd vet. Ben je met je werk, bv. in de bouw overmatig veel in beweging, dan vraagt het lichaam om ook wat vet van deze orde en men dient zich hiervan dan ook niet te onthouden. Mensen die wat minder actief zijn, dienen zich wel stevig te beperken in het gebruik van teveel dierlijk vet e.d. Het hoopt zich als een soort slib op in uw lichaam en is heel slecht voor de bloedsomloop. Zonder zout kan een mens eveneens niet, maar ook hier wordt aangeraden het gebruik hiervan te beperken. Op internet las ik dat in België, 30 km van de Nederlandse grens in de nabijheid van Maastricht, twee kerncentrales niet in orde waren en mogelijk zouden kunnen gaan lekken, waarbij gevaarlijke stralingen vrijkomen. Beter is dat deze centrales gesloten worden, maar mochten ze gaan lekken, dan is daarentegen zout vaak het redmiddel om stralingsverschijnselen binnen uw lichaam af te weren. Met de atoombomen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 waren het de boeddhistische monniken die door veel zout te slikken zich in leven wisten te houden. Gelukkig is dit nog niet het geval, maar het zou zomaar kunnen gebeuren. Veiligheidsmaatregelen worden omwille van de commercie vaak te laat genomen en dit met alle daaruit voortvloeiende nare gevolgen. Vaak vragen de mensen me of koffie ook zo slecht is voor de mens. Drie tot hooguit vijf kopjes per dag mag men rustig gebruiken. We hebben het hier dan over uitsluitend zwarte koffie met weglating van suiker en melk. Over het algemeen kun je stellen dat ook wat voeding betreft teveel van het goede de mens niet ten goede komt en de menselijke activiteit nauw verband houdt met eten en drinken. Om onder alle omstandigheden je lichaam beweeglijk te houden is het raadzaam om minimaal een half uur per dag een wandelingetje te maken en dit bv. door niet met de bus of auto, maar lopend of op de fiets naar je werk te gaan.
Om lekker smakelijk en ooglijk vlees te verkrijgen werden in het verleden kalveren in een kleine donkere ruimte opgefokt. Had men het over wit vlees, dan bedoelde men daarmee het vlees van de zogenaamde kistkalveren. In Frankrijk werden ganzen en eenden met voedsel door een sonde vetgemest, dit met de bedoeling om daar straks van hun lever lekkere pasteitjes te maken. Tegenwoordig hebben de koeien het mogelijk beter dan vroeger, maar varkens daarentegen zie ik nog steeds opgefokt worden in overvolle hokken. Hetzelfde is met geiten het geval. Wat me ook zo deert is al dat pluimvee in legbatterijen en wat te denken van die plofkippen. We hebben het hier dan over geslachte kippen uit zo'n legbatterij, die er zo op het oog aardig uitzien, maar als je deze dieren bekijkt voordat ze geslacht worden kun je wel huilen. Wat die mega veehouders en pluimveehouders ook gauw doen is naar geneesmiddelen grijpen als een of ander dier ziek is en ik vraag me vaak af: ,,Wordt hier wel goed door keurmeesters van de Warenautoriteit op gelet"? Voor een paar dagen terug las ik in het nieuws dat vooral eieren van scharrelkippen vol stoffen zaten die er niet in thuis horen. Geadviseerd werd, om goed gezond te blijven, hooguit drie eitjes per week van scharrelkippen te eten. Erbij wordt niet verteld dat al die rotzooi uit de lucht komt vallen en op deze manier in onze voedingsketen terecht komt. Als dit alles zo doorgaat, wat moeten we straks dan eten? Vandaag heb ik het over pasteien, die tegenwoordig nog hoogstzelden in eigen keuken bereid worden en hoofdzakelijk aangekocht worden als conserven. Veel van die pasteitjes werden gefabriceerd uit de lever van eenden en ganzen en zoals ik al schreef, die door d.m.v. een sonde hun voer toegediend kregen; Wij hier in Holland noemen dit 'dierengebeul' van de bovenste plank, maar in andere landen vinden ze dit heel normaal. Ik vind het ook allemaal verschrikkelijk, maar wat kunnen we als gewoon burger hier tegen ondernemen? Bezocht heb ik ooit een speciaalzaak in allerlei pasteien in Frankrijk en hieronder ziet u zo'n bedrijf en als uzelf wat pâté's wilt bereiden, ga u gang en zie de bereidingsstaatjes die ik hier voor u heb afgedrukt!
Wat vet over zo'n oud recept....dat kan gebeuren!
Hier de speciaalzaak van een Artiganslager in Bigorre (Zw-Fr)
Niet alleen tegenwoordig, maar ook vroeger werd er aan de koninklijke hoven heerlijk gegeten en gedronken. In een oud kookboek las ik vandaag dat het aan zo'n koninklijk hof niet alleen koks waren die de koning en zijn gasten plezierden met heerlijke maaltijden, maar ook dames die de kookkunst meester waren. Bijna alle personen die vroeger tot de elite behoorden hielden er maîtresses op na. Bekend uit een ver vervlogen tijd was een zekere Agnès Sorel, een beauté van een dame die met een toegewijde liefde kokkin was aan het hof van Charles VII (1403-1467). Een beroemd gerecht van haar was de hartversterkende kippensoep, gebonden met een puree van champignons en room. Op 20 oktober 1533 verscheen aan het Franse hof een jong, maar zeer gedecideerd Italiaans meisje met de mooie naam Catharina de Medici (1519-1587). Zij was de bruid van Henri II (1519-1559), met in haar gevolg een stoet vol Venetiaans glas, zilveren serviezen van Benvenuto Cellini en aardewerk uit Urbino, alsmede een meute van koks, patissiers en ijsbereiders, die met een Italiaanse renaissancezwier de mouwen opstroopten en in de potten en pannen van de Franse hofkeukens hun speels raffinement rondstrooiden. Catharina trok zich niets aan van de Franse hofetiquette, die voorschreef dat dames niet mee aan tafel mochten, dit omdat men kauwende madames onethisch vond. Catharina en haar vliegende brigade, zoals men haar gevolg van levenslustige hofdames noemde, zetten zich met de heren aan tafel en lieten zich de met kastanjes, rozenwater en sinaasappels gevulde parelhoentjes, de aan het spit geroosterde slakjes en de artisjokbodems net hanenniertjes en hanenkammen voortreffelijk smaken. In 1549 offreerde de stad Parijs aan Catharina en haar vijftig andere gasten een dinertje, waarbij werden geserveerd 30 pauwen, 33 fazanten, 21 zwanen, 99 kraanvogels, 33 duiven, 33 reigers, 30 geiten, 66 parelhoentjes, 30 kapoenen, 99 kuikens, 66 kippen, 6 varkens, 99 tortelduiven, 33 hazen, 66 konijnen, 13 patrijzen, 99 kwartels, 500 asperges en verder wat erwtjes en artisjokken. Zulke diners duurden vaak een halve dag en de gewoonte hierbij was dat iedereen zich tot barstens volpropte. Hiermede wordt aangetoond dat zowel de liefde van de man, alsmede de vrouw in die tijd echt door de maag ging. Wat er met het overgehouden eten gebeurde staat nergens vermeld, maar ik heb zo het idee dat dit terecht kwam bij het personeel. Bij elke gast aan tafel stond een bediende die, als de gast met zijn vingers knipperde, meteen klaar stond om deze van dienst te zijn. Tegenwoordig gaat men bij de koningshuizen en ook bij de gewone burger in zijn algemeenheid uit uit van de stelling dat overdaad schaadt. Wat ik wel jammer vindt dat bij grote diners zoveel eten overstuur gaat en in de afval-container belandt. Vroeger bij ons thuis hadden ze een driedubbelbedrijf dat bestond uit winkel, bakkerij en horecabedrijf. We hadden ook nog een stuk land en daarop stond buiten een kippenhok ook een varkenshok met een zestal varkens. Alles wat we overhielden aan voedsel ging naar de varkens, de kippen of de waakhond. Er ging nooit iets verloren.
De Engelse voedseldeskundige en medisch expert van de Britse Regering professor Sally Davis zegt dat bijenhoning een uitstekend middel is tegen de behandeling van moeilijk sluitende infectieuze verwondingen dan welke antibiotica ook. Bij zijn onderzoek en met gebruik van een speciale honingsoort uit Nieuw-Zeeland verdwenen zelfs dertien resistente bacteriënsoorten die met gebruik van verschillende antibiotica niet verdwenen. De honingsoort die hij hiervoor aanwendde was de die van de door de bijen verzamelde honing uit de bloesem van de Manukaboom, waarvan daar aan de andere kant van de wereld ook theeboomolie gemaakt wordt. Stellen kun je dat deze honingsoort effectief is tegen super bacteriën, zoals vleesetende bacteriën en ook de tegen de Meticiline-Resistente-Staphylococcus-Aureus-de MSRA-bacterie-, die veel in ziekenhuizen optreedt. Hier in Nederland hebben we allerlei soorten honing, zoals bloemenhoning, heidehoning, klaverhoning, lindebloesemhoning etc. Al die soorten honingen zijn buiten de eigenschap dat zij versterkend zijn voor uw zenuwstelsel ook goed voor slecht genezende wondjes, onderhuidse brandwonden, hooikoorts, vermengd met ginseng en rozenwortel ook goed voor de behandeling van maagzweren, met tijm erbij als middel voor slijmoplossing, voor uw luchtwegen en oogkwaaltjes. Stellen kun je dat honing een product is met veel diastatische fermenten, goed is voor uw gezondheid en ter behandeling van allerlei aandoeningen. Mijn grootmoeder zaliger verwarmde vroeger Bordeauxwijn, deed daar wat peterselie in (als aftreksel) en 'n theelepeltje wijnazijn en flink wat honing en liet ons hiervan een beker vol opdrinken om haar familie te vrijwaren tegen mogelijke hartkwalen. 's Avonds voor het slapen gaan kregen we allemaal een dessertlepel levertraan toegediend en alle familieleden, die zich aan deze gezondheidsregels hielden, zagen er fris, vrolijk en gezond uit. Goede honing halen we tegenwoordig bij Super Rutten e.v.-, die deze honing betrekt van een plaatselijke imker die tot in de wijde omtrek zijn korven en kasten heeft uitstaan. Zuidlaren: Dit is een plaats in Drenthe waar onlangs de besmettelijke bijenziekte Amerikaanse Vuilbroed heerste. De bijen zijn dan besmet met de zogeheten Paenibacillus Larvae-bacterie. De bijenlarven zijn hiervoor het kwetsbaarst en er is geen kruid tegen gewassen. Inmiddels is de hele bijenfamilie geruimd en verdelgd en ook de raten, kasten en korven zijn vernietigd en verbrand. Om verspreiding te voorkomen is de regel dat er 30 dagen lang in een straal van 3 km van alles wat bij is of materiaal een vervoersverbod geldt. Voor een paar jaar terug hebben de Imkers hier in Nederland veel schade ondervonden van een door minister Gerda Verburg goedgekeurd en zogenaamd onschadelijk bestrijdingsmiddel voor de land en tuinbouw dat voor duizenden bijen wel schadelijk bleek te zijn en niet alleen de dood betekende voor de bijen maar ook de ondergang van veel bedrijven die zich met de imkerij bezig hielden.
Hier zie je hoe het er uitziet in een bijenkast met Amerikaans vuilbroed-niet zo'n mooie aanblik!
Nieuws van een paar dagen terug: De fabrikant Mars heeft haar Mars-en Snickerdrankjes bij de supers van de schappen laten halen wegens het vermoeden dat de drankjes besmet zijn met Bacillus-subtilis. Bacillus-subtilis is een bacterie die overal in de grond zit en ook veelal op planten. Allemaal normaal, maar zo'n bacterie moet niet in onze voedselketen terecht te komen, want dan kan deze bacterie ons behoorlijk ziek maken. De verschijnselen openbaren zich al heel gauw door misselijkheid, overgeven, buikkrampen en diarree. Het is een korte heftige voedselvergiftiging! De bacterie is hoogst bestendig en stoort zich niet aan extreme droogte, hitte of vocht. Men kan deze bacterie aantreffen in groente, kruiden, vleesgerechten, pastagerechten, dressings voor salade, rijstschotels, melk, op melk gebaseerde babyvoeding, brood, meel, cake. broodproducten, gluten, cacao en chocolade. Je kunt als fabrikant pech hebben als een of ander personeelslid bewust je voedselprocessering verstoort, maar meestal zijn het toch vaak de machines die vervuild zijn en niet tijdig schoongemaakt. Ook het personeel dient in de voedingsmiddelenwereld uiterst correct om te gaan met alles wat mogelijk infectieus kan wezen. Overal in de fabriekshallen hangen er meestal bedrijfsinstructies met betrekking tot kleding en hygiëne en ook het winkelpersoneel in de supers moet goed geïnstrueerd zijn over dit begrip. Een zusje van Bacillus-subtilis is bv. de leng die we in meel (bloem) en kruiden aan kunnen treffen. In een verpakking van bloem dat je niet vertrouwt moet je even met de snijkant van een mes langs de zijkant strijken; plakkerige draden hechten zich vast aan het lemmet en als je een goede neus hebt, dan komt er zo'n fruitige lucht naar boven; duidelijk bedorven, dus weg ermee! Ten goede of ten kwade? Bacillus-Bacteriën kunnen op een bepaalde voedingsbodem ook een goede invloed hebben; ten goede in sommige ecologische producten (graszaad), als afbraakmiddel in explosieven, maar ook ten kwade bv. vermengd met nog twee andere stoffen in biologische wapens. Dit laatste vermeld ik zijdelings, want tegenwoordig moet je niet alle kennis spuien, want dat kan zeker in deze gistende wereld ook verkeerd uitvallen en dit met alle nare gevolgen van dien. Met een borrel verjaag je op de oude dag de bacteriën en je wordt er echt kwiek van! Dit is na een onderzoek, waarbij duizend mensen op leeftijd betrokken waren, vastgesteld door wetenschappers van de universiteit van Cambridge. Bij elke maaltijd één borrel en twee voor het slapen gaan! Dus beste lezers van Broeder Everard, doe er uw voordeel mee!