Vroeger hadden we hier bij het klooster een flink stuk van onze kweekgronden gereserveerd voor de teelt van aardbeien, maar dat is nu allemaal verleden tijd. Bij aardbeien moet je alles over plantenvermeerdering en stekken weten eer je aan de teelt begint. Vroeger was de aardbei uitsluitend een seizoen product, maar tegenwoordig door veredelde teelmethodes bijna het hele jaar verkrijgbaar. De aardbei is een zeer kwetsbare vrucht en bij al te vochtig weer ontstaat er vruchtrot en in mei als de vrucht zich aan het zetten is moet je op de koude grond ook berekend zijn op vorstschade. In het vroege voorjaar willen de veldmuizen en de aardbeienloopkever ook nog wel eens op visite komen. Berucht is de rode en witte vlekkenziekte die het gewas totaal vernietigen kan. De kwekers weten deze euvels allemaal te bestrijden, maar dit moet allemaal heel secuur plaatsvinden. Gif resten mogen er bij het oogsten niet meer in en op aanwezig zijn. In bepaalde ongunstige seizoenen geeft de kweker bakken vol geld uit om al die ongemakken in de hand te houden en dit maakt dan ook het grote prijsverschil. Het plukloon is ook heel wat hoger dan vroeger. In de goeie oude tijd waren het de buren of de familie die nog wel eens een handje kwamen helpen en 's avonds als ze naar huis gingen een siep aardbeien gratis mee mochten nemen voor de moeite. Herinneren doe ik me nog de tijd dat zo'n siep (gevlochten mand met 3 kg aardbeien) aan de veiling 80 cent deed en vaak brachten door de grote aanvoer hele partijen niets op en werden doorgedraaid. Zo'n tuinder die dit overkwam, er hard voor werken moest en ook nog vaak een groot gezin onderhouden, werd daar niet vrolijk van. Aardbeien zijn heerlijk op een boterham, beschuitje, op vanillepudding, maar je kunt ze ook als garnituur gebruiken, een taart mee opsieren, wijn of siroop van maken, wecken of jam ervan bereiden. Van aardbeien word je niet dik: Ze bevatten weinig calorieën; in deze vruchten zit wel heel veel vitamine C, verder bevat de aardbei als mineralen foliumzuur, kalium, ijzer en calcium, eveneens schuilen er ontstekingsremmende antioxidanten in deze vrucht. Net als bij een heleboel andere vruchten en voedingsmiddelen zijn er altijd mensen die voor een bepaald product allergisch zijn en krijgen bv. bij het consumeren van aardbeien een felle huiduitslag en die consumenten kunnen beter om ongemakken te voorkomen geen aardbeien eten. Ga om te zien wat je zoal met aardbeien kunt doen naar http://www.kookse.tv/recept/aardbeienjam-maken


|