Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (16)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (14)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (14)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (20)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (15)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (23)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
  • Onze hoop is gericht op het begrip liefde wat in elke geloofsgroep is verankerd!
  • Romige Groente uit Oven, en een Advies Vooraf over Alledaagse Moeilijkheden!
  • Oma's Heerlijke Puddingen
  • Vandaag Maria Lichtmis en morgen gaan we de Blasiuszegen halen!
  • Staan vandaag heb ik een recept van Chili Con Carne Wraps
  • EIEREN MET WIJNSAUS
  • CURRY PIAF VOOR TWEE PERSONEN
  • Eetsuggesties voor Kerst & Nieuwjaar
  • Behoorlijk Koud, Dus Tijd Voor De Erwtensoep!
  • Ooit van Kaassoep Gehoord?
  • Tweede Kamerverkiezingen 22 november 2023
  • Is de eindtijd werkelijk in zicht?
  • Broccoli Salade Met Tonijn en Krieltjes
  • Ook volgens een groot aantal Helderzienden zitten we in de Eindtijd
  • Einde Wereld
  • Mooi figuur en Altijd Fit met Voedselrecept Broeder Everard
  • Met een bakje ijs en wat fantasie maak je een lekker nagerecht!
  • Bleekselderijsalade met noten
  • Le Goûter et Pâté en Croûte
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    ines_fenv
    www.bloggen.be/ines_fe
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    rushka
    www.bloggen.be/rushka
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    01-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aal Broeder Everard op de kazernetour
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger in de kazerne bestond het dagelijks eten uit rats kuch en bonen en ooit was dit een bekend soldatenlied dat denk ik onder de hedendaagse jeugd niet bekend is. Van de zo'n vijftig kazernes die ik vroeger hier in Nederland meegemaakt heb op de diverse legerplaatsen wordt meer  dan de helft niet meer bewoond door militairen, maar zijn het opvangcentra geworden van vluchtelingen of zijn er optrekjes in verrezen voor woningzoekende burgers en in Nijmegen is een oude kazerne zelfs van buiten helemaal intact gebleven maar van binnen omgetoverd in een modern congrescentrum en hotel restaurant. Ook onze gevangenissen krijgen veranderde bestemmingen. Terwijl overal de moskeeën uit de grond verrijzen worden onze kerken afgebroken of als er een koper voor is omgebouwd in een wooncentrum of conferentieoord. Duizenden winkels staan overal leeg en de in-en verkopen van onze handelaars worden geregeld per telefoon of Internet. De belastingdienst heeft daar helemaal geen grip meer op  en de economische malaise is hier ook ten dele aan te wijten. Wat de mensen wel elke dag nog doen is eten en drinken. Dit gebeurt voor 70 procent nog thuis, 20 procent van de Nederlanders eet buitenshuis, 8 procent van onze bevolking betrekt het voedsel van de voedselbank en 2 % eet vanuit de containers en de vuilnisbakken. Als de economische neerslag zo doorgaat moet onze regering maar weer wat gaarkeukens de straat op sturen en broeder Everard is bereid om deze uit participatieve  overwegingen  te bevoorraden. Vandaag heb ik voor u staan twee heerlijke gerechten nl. Risotto bereid met bellissima balletjes en geroerbakte kazerne-kost met brandweerrode runderworstjes en broccoli. In het klooster hier komen elke dag verontruste burgers die denken dat de nijpende toestand in de Oekraïne binnenkort uitdraait op een wereldoorlog. Als de Russen hier komen hoeven ze in mijn woonplaats niet bang te zijn, want hier in het klooster stemmen we ze gunstig met eigen gestookte wodka en Vladimir Poetin komt hier ook best aan zijn trekken, want als meester-kok ben ik uiteraard ook heel goed bekend met de Russische keuken. 


          Onderstaande maaltijd  bevat per persoon 681 Kcal, 29 gram
          eiwit, 58 g koolhydraten, 11 g verzadigd vet en 26 gram
          onverzadigd vet. Ook Poetin is gek op deze kost  en als de smaak
          van de ananas hem niet bevalt, dan doen we er wel een eetlepel
          sambal bij! 
       

    01-05-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (0)
    24-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over Erwtensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Over erwtensoep heb ik al veel stukjes geschreven. Met het weekend krijgen we winters weer, dus tijd voor de erwtensoep. Tegenwoordig kun je in elke super een erwtensoeppakket bekomen, maar toch ga ik voor de vleesingrediënten liever even bij de slager langs, zeker als het gaat om een varkenspoot of oor die in de ouderwetse erwtensoep altijd gebruikt werd en nu door de huisvrouw of huisman die verknocht is aan grootmoederspot ook nog steeds.
    Voor erwtensoep gebruiken we gewone erwten en of spliterwten. Ouderwets is ook om die erwten  een nachtje in het water te laten staan om te weken. Een heel goed recept voor erwtensoep is die Lentse 'boerenbruloferwtensoep', waarbij als ingrediënten gebruikt worden spliterwten, hamschijf, spekblokjes, mergpijpjes, bouillonblokje, knolselderij, winterpeen, aardappels, bladselderij, peterselie, rookworst en peper en zout. De recepten staan hier allemaal beneden en ook de benodigde ingrediënten om een lekker bordje eigengemaakte erwtensoep op tafel te brengen.
     













     

    24-01-2014 om 17:33 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (0)
    09-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IRISH STEW
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Irish Stew is een stoofpot gemaakt van lamsvlees of gewoon schapenvlees. Ook wordt er vaak rundvlees bij gebruikt. Verder hebben we nodig aardappelen, peen, ui en peterselie en wil je het extra lekker maken, dan voeg je er tevens wat Stout bier aan toe  Onze Ierse pater Patrick heeft me op het idee gebracht uitsluitend Guinness-Stout hiervoor te gebruiken en of het verzonnen of waar is, dat laat ik in het midden, maar hij vertelt trots dat hij vanwege het dagelijks drinken van Stout bier als recordhouder in het Guinnessboek staat vermeld. Stout Bier: Het is een biersoort dat donkerbruin tegen zwart aan oogt. Bij dit soort bier gebruikt men gebrande of geroosterde mout en je hebt er zowel hooggegiste alsmede laaggegiste soorten in. We kennen veel soorten biergist. Bij hooggegiste gebruikt men de Saccharomyces Cerevisiae en bij laaggisting de Saccharomyces Carlsbergensis. Het eerste soort gist men op een temperatuur van plm 20 tot 25 graden C; hierbij zie je de gisting boven het wort uitkomen. Bij laaggisting op 10-15 graden C zakt het gist tot de bodem van de kuip. Als tussendoortje heb ik dit laatste er ook maar even bij verteld en hier beneden op wat staatjes kunt u  lezen hoe alles klaargemaakt moet worden en wat u voor een schotel  voor 4 of 5 personen zoal nodig hebt.









    09-01-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (0)
    01-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Normandische Patrijsschotel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Afgelopen week was ik op uitnodiging op bezoek in de Cisterziënzer abdij van La Trappe, gelegen in het Normandische dorp La Trappe Soligny. In Normandië zitten veel boeren en de patrijs voelt zich dan ook uitstekend thuis op al die akkers waar deze vogel zijn voedsel vandaan haalt. Hier in dit klooster heb je een speciale wapenkamer waar de paters en broeders hun jachtgeweren bewaren. Hartelijk werd er gelachen toen ik vertelde dat we hier in Nederland een speciale dierenpartij hadden en het in Holland zelfs verboden is om met een proppenschieter op een duif te richten. Op jacht in hun uitgestrekte landerijen werd me ook zo'n jachtgeweer in de hand gedrukt, maar verteld heb ik daar dat mijn ogen het niet meer toestonden op een bepaald doel te richten en dat ik bij mijn laatste echte jachtpartij in plaats van een haas de punt van de neus van broeder Pinokkio er bijna afgeschoten had. In werkelijkheid zijn we hier in Holland allemaal zo weekzerig geworden dat we in ons klooster in Angeren een knecht aangenomen hebben die 's zomers alles wat rondvliegt vangt en weer naar buiten terugbrengt in de natuur. Dit alles heeft er niet toe geleid dat de hele religieuze wereld vegetarisch is geworden. Alleen in de vastentijd en op de vrijdagen onthouden we ons van het eten van vlees en zijn zelfs blij dat we dan een lekkere visschotel op tafel zien staan. Dus echt vasten is er niet bij! We praten er maar niet verder over en gaan gauw naar onze heerlijke patrijsschotel; aleen al van die heerlijke baklucht geniet je al tenvolle!





    01-12-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (0)
    28-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken Varkenshaas met Kruidenjasje En Wokgroente
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als we in de keuken bezig zijn wordt er vaak over van  alles en nog wat gesproken. Gisteren debateerde ik met mijn keukenassistente zuster Mary over de kerstliedjes 'Stille Nacht en de Herdertjes lagen bij nachte'-, oude vertrouwde gezangen, die niet meer in de kerkelijke liederenbundel zijn opgenomen en vanmorgen ging het over vloeken en dies wat meer. Gisteravond in het praatprogramma van  Pauw & Witteman kwam het begrip godslastering ter sprake. Niet beter te weten wilden de meeste politieke partijen, m.u.z. van de Chistelijke partijen hiervan af en zou het desbetreffende wetsartikel geschrapt worden. De Eerste Kamer hier in Nederland heeft ten opzichte van de partijen in de Tweede Kamer die de dienst uitmaken een meerderheid en steeds probeert men bepaalde wetsvoorstellen er door te drukken door medestanders te krijgen. Binnenkort moet men weer drie miljard extra bezuinigen en om die Christelijke partijen weer mee te krijgen blijft het artikel godslastering staan zoals het was en wordt niet geschrapt. Uiteraard zijn wij kloosterlingen ook blij dat godslastering strafbaar blijft, maar op de manier zoals hier in Holland alles wettelijk geregeld wordt, zijn we het niet eens. Telkens opnieuw krijgen de laagloners, zieken en gehandicapten het gelag te betalen en dat is helemaal onchristelijk. Gedacht heb ik altijd dat België nog katholieker was dan de Paus in Rome, maar gisteren zonk ik toch echt door de grond bij het horen dat er in ons buurland een wet aangenomen is die kinderen het recht geeft om bij ernstig geestelijk of lichamelijk leed hun leven te beëindigen. Pijnen zijn niet plezierig en ik kan er met al mijn aandoeningen over meepraten en soms word ik hierdoor wat neerslachtig en zie ik het ook niet meer zitten. Als je met een ernstige kwaal tegenwoordig in een ziekenhuis opgenomen wordt is het eerste wat ze je vragen of er bij plotselinge hartstilstand nog reanimatie toegepast moet worden. Zo niet mag je al meteen naar Petrus afreizen! Er is in de loop der jaren mijns inziens veel ten kwade veranderd en ik denk dat dit niet allemaal bijdraagt tot een solide maatschappij met echte waarden, normen en een liefdevol solidariteitsgevoel met mensen die het moeilijk hebben.


    Postulant broeder Frédericus bezig met het gerecht van vandaag

    28-11-2013 om 15:26 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (1)
    18-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ERWTENPUREE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We kennen allemaal wel aardappelpuree dat makkelijk klaar te maken is. Je neemt hiervoor een wat kruimige aardappel bv. Agria, Santana, Irene of Doré. Je kunt ook wat zacht geworden (oude) aardappels gebruiken. Omgekeerd zijn die ook weer hard te maken door ze te schillen en een nachtje in water te laten staan. Zijn ze gekookt, dan giet je ze af, doet er wat roomboter en melk bij en stamp ze fijn. Opgediend met wat paprikapoeder eroverheen en wat opgerond op een boterhambordje is het een appetijtelijk gezicht. In het Midden-Oosten maken ze bijna van alle groentes puree en met van allerlei sausjes en kruiden erbij weten ze daar een lekker menu op tafel te brengen. Als u daar meer over wilt weten, raadpleeg dan de Oosterse kookrubriek op rechts van dit blog! Wij gaan vandaag een erwtenpuree bereiden. De hele receptuur daarvan vindt u op aparte staatjes die ik hieronder voor u heb afgedrukt. Hier in het klooster eten we deze morgen en broeder Adrianus uit België heeft wat zeebaars meegebracht, die we lekker gaan bakken en iedereen krijgt zo'n moot boven op zijn portie gelegd. Bak de moten met de geschubde kant beneden. Onder dat velletje zit de visolie en die houdt het mootje constructief en mooi in evenwicht en dat is heel belangrijk. Als we voltallig zijn, dan zitten we hier in het klooster met 28 personen aan tafel, maar dat wisselt nog wel eens. Voor u heb ik de schotels en/of maaltijden samengesteld voor 4 tot 6 personen en die laatste 2 personen zijn dan de schrale eters, want wat voor 6 personen klaargemaakt wordt gaat als het lekker is ook op met 4 eters aan tafel.



                 

    18-11-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (2)
    17-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carre De Mouton À La Conti
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag heb ik voor u staan een echte Franse vleesschotel bereid uit een lamszadel als hoofdbestanddeel, verder doorregen spek, bouillon, veel specerijen, zout, witte wijn en wat keurgroentes die veelal bij de diverse vleesschotels gebruikt worden. Het volledig recept heb ik voor uw gemak apart afgedrukt staan, dus makkelijk over te nemen. Bij deze lamsschotel hoort een droge wijn uit de streek en het land van Henri IV. Deze koning werd geboren in 1572 te Pau en vermoord op 14 mei 1610 te Parijs. Hij stond bekend als een liefhebber van de wijn uit zijn geboortestreek  en dan hebben we het over die droge lichtrode wijnsoort de Jurançon. Niet veel slijters zullen deze wijn in voorraad hebben; ze is echt pittig in prijs! Wat ik dus u wel garanderen kan is dat elke goede slijterij u wel een Médoc uit de gemeente Pauillac kan aanbieden. Dit is eveneens een voortreffelijke wijn die past bij alles wat des lams is. Weliswaar leven we in een dure tijd, maar als je de prijs van de diverse groentes en aardappelen in acht neemt zit je ook al gauw met alles wat je voor een gewone maaltijd nodig hebt kortbij de prijs die je voor deze echt lekkere lamsschotel moet betalen.









    17-11-2013 om 16:24 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (0)
    14-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cotelettes D'Agneau À La Jardinière
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker en smaakvol vlees is niet overal te krijgen. Er zijn nog maar weinig slagers die het gerede product in hun zaak vanaf de wei of stal tot aan de klant aan de toonbank zelf allemaal afhandelen. Dat was vroeger bijna overal het geval en op het platteland al helemaal. Je wist echt wat voor vlees je in de kuip had. Zelf heb ik voor jaren terug ook nog geslacht en op een gegeven moment werd dat verboden, moest alles in een speciaal ingericht slachthuis gebeuren en wild en gevogelte bij de poelier. Voeding is voor mens en dier noodzakelijk, maar het maakt heel veel uit wat  die mensen of dieren te eten krijgen. Tegenwoordig is het omwille van de commercie: veel verdienen, voordelig inkopen en duur verkopen normaal dat er ondanks alle controle van allerlei instanties toch heel veel producten op de markt verschijnen die absoluut niet deugdelijk zijn en hoe langer hoe meer hoor je van besmettingen die door deze 'geen knip voor de neus zijnde artikelen' ontstaan zijn. Kun je het betalen en wil je lekker vlees eten, dan geef ik u de raad om dit bij de ambachtelijke slager te doen. Vroeger kon de man met de smalle beurs dit ook allemaal realiseren, maar deze regering heeft bewerkstelligd dat straks mensen met een minimaal inkomen allemaal aangewezen zijn op de voedselbank en doen ze dit niet, dan zullen velen uit huis gezet worden omdat ze hun huur en vaste lasten niet meer kunnen betalen. Ja die arme broeder Everard zou iedereen met tekorten wel willen helpen, maar dat heb ik in het verleden al zo dikwijls gedaan dat ikzelf onderhand ook al krap bij kas zit. Er waren zelfs mensen die me adviseerden volgend jaar van het internet te verdwijnen, dit klooster te verlaten en in te treden bij een boedhistenklooster in Thailand. Misschien komt het ooit zover, maar voorlopig prakkiseer ik er nog niet over. Hier beneden heb ik weer wat staatjes voor u gemaakt van mijn echt Frans gerecht Cotelettes d'Agneau à la Jardinière, Moge het u welgevallen!







    14-11-2013 om 18:15 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (0)
    24-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeuf en Daube
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is buiten nog steeds mooi herfstweer, maar toch om u straks tegen een mogelijk strenge winter te wapenen  moet u goed en pittig gaan eten. Vooral de buitenwerkers komt een flinke pot toe. Hier in het klooster kregen we de vraag of we hier net zo'n lux leven leiden als die Duitse bisschop Franz-Peter-Tebartzt-van Elst, die zijn bisschoppelijke woning voor 31 miljoen euro liet omtoveren in een compleet paleisje. Van oorsprong zijn wij een bedelorde en vroeger toen er nog geen AOW bestond werden we de deur uitgestuurd om ons kostje bijeen te halen. Al jaren doen we dit niet meer en alles is veranderd toen onze paters, broeders en zusters in het onderwijs terecht kwamen en ze voor het merendeel een baan hadden, die goed betaald werd. Alles komt hier in de gezamenlijke pot terecht en verder krijgt ieder communiteitslid  wat zakgeld om kleren en pijptabak te kopen en ik als oude broeder geniet nog altijd van een lekker pruimpje achter de kiezen, dit om de bacteriën uit mijn lichaam te weren. Nee eten en drinken doen we hier in het klooster nog goed, maar een lux leventje leiden is er echt niet bij. Uiteindelijk zijn we volgelingen van Christus die als deze man nú zijn entree in deze wereld zou maken en met zijn apostelen hier door Angeren liep te preken mogelijk als oproerkraaier door de politie van de straat gehaald zou worden. Vandaag heb ik een heerlijke vleesschotel klaargemaakt met de deftige naam Boeuf en Daube en net als bij een goede pot snert hoef je er echt niks anders bij te eten. Ik heb voor vandaag een bokbiertje als aperitief staan en op tafel zet ik verder een fuitschaal met wat heerlijke appels, peren en walnoten. We zitten vandaag met 18 personen aan tafel, dus ik heb driemaal de hoeveelheid  ingrediënten ingeslagen als hier beneden vermeld voor een gezin van 4 tot 5 personen. U kunt de recepten en de afbeeldingen vrij overnemen en in uw receptenboek of cartotheek voegen; altijd makkelijk om die bij de hand te hebben! 







    24-10-2013 om 16:44 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (0)
    18-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paddestoelen à la Bordelaise
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wij zijn met de buitenmensen onder ons de bossen in geweest en hebben een heleboel eetbare paddestoelen daar weggehaald. Je moet er echt verstand van hebben, want veel van die boleten lijken sprekend op elkaar en voordat je het weet zit er plotseling een giftige tussen. In mijn leven heb ik heel wat door de bossen gescharreld, niet alleen in Holland maar ook in België en Frankrijk, en als je dat zo'n dertig jaar achtereen gedaan hebt en je hebt belangstelling voor de natuur, dan ontsleutel je al gauw veel van die bosgeheimen. Er bestaan wereldwijd duizenden soorten paddestoelen en één die we allemaal kennen is de champignon. In elke gemeente vind je wel een paar van die kwekers. De laatste tijd heeft het niet meer zo hard gelopen met onze champignons en door de economische crisis zijn verschillende bedrijven waar champignons gekweekt worden failliet gegaan. Over paddestoelen en de verschillende bestaande soorten heb ik al veel stukjes geschreven. Hier beneden treft u een paar foto's van bekende paddestoelen en de hele receptuur van inkoop tot bereiding van het gerecht Paddestoelen à la Bordelaise. Het is nog steeds zacht herfstweer en buiten het bovenstaande gerecht zou vooraf een bordje kippensoep goed smaken en als nagerecht gestoofd fruit lijkt me echt hierbij te passen.

     







    Eekhoorntjesbrood, een heerlijke paddestoel met notensmaak


    18-10-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (1)
    10-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEND MET OLIJVEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eend kun je op allerlei manieren klaarmaken. Wat denk je van gebraden eend met rode kool; een echt herfstmenu! Heerlijk is eveneens gebraden eend met gestoofde vijgen of met mandarijntjes en nog smakelijker opgevuld met clementines. Broeder Jan is gisteren op jacht geweest en meegebracht heeft hij 2 mooie eendjes, die we schonen en klaar gaan we maken eend met olijven. Het is een echt Spaanse maaltijd en vroeger als kok in het inmiddels tot hotel omgebouwde Cisterziënzerklooster in het Spaanse Leira aten we elke maand wel een paar keer eend. Gisteren hadden we hier in het klooster nog bezoek van Marian Thieme, een politica van de partij van de dieren. In onze kelder zag ze wat konijntjes, haasjes en een speenvarken aan de vleeshaken hangen en ziekenbroeder Theodorus is uren bezig geweest om de flauwgevallen Marian weer bij haar positieven te brengen. De uitreiking aan deze eenvoudige minderbroeder van de Gouden Eend  als prijs voor de diervriendelijkste kok van de wereld is er bij ingeschoten. Zo als altijd heb ik nu ook weer wat staatjes gemaakt die u vrij kunt afdrukken; altijd makkelijk als je de recepten opslaat en bij de hand hebt.







    10-10-2013 om 18:18 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (1)
    27-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stamppot van Boerenkool met Spek en Rookworst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In deze economische crisistijd wilen de mensen graag goedkoop en toch goed eten, maar wat kun je ze aanraden? Alles is even duur en niets is meer goedkoop. Vroeger hielden we de aardappels van eigen land en als je ze kopen moest was je drie cent per kilo kwijt. Voor de winter werd ruim ingeslagen en bij ons in het klooster kuilden we ze op in de achtertuin. Nu betaal je minimaal 1 euro per kilogram en dat is wel in guldens uitgerekend twee gulden en twintig cent. Dus ten opzichte van even na de oorlog 73 keer duurder. Een werkman had toen 35 gulden per week en als je dat uitrekent kun je met de huidige geldstand hier in een winkel nog geen 20 kg aardappelen voor kopen en vroeger hadden we hier in het klooster daar een hele wintervoorraad voor, waar zowel studenten als mijn confraters van aten. Het is bar en boos zoals de prijzen opgelopen zijn. Vlak na de oorlog kostte een 12 ons wittebrood, die nu niet meer gebakken wordt, 39 cent; dus uitgerekend naar nu 15 eurocent. Daar koop je nu anderhalf sneetje brood voor. In gezinnen met veel kinderen en een slecht inkomen was het in de crisistijd voor de oorlog  elke dag gebakken aardappeltjes eten en als nagerecht een appeltje of sappige peer. Bij ons thuis waren zowel mijn vader alsmede moeke erg sociaal en in de achterzaal van ons cafe werd dan een tafel gedekt en kregen zwervers of arme mensen wat te eten. Die ouders van mij hebben de hemel wel verdiend en je kunt stellen dat dit de pioniers van een participatiemaatschappij waren. Wij hier in het klooster zijn altijd eveneens erg sociaal geweest, en het mag dan met de hemel beloond worden, je doet jezelf en je confraters tegenwoordig tekort om zoiets hedentendage nog te kunnen doen en onze vervangende overste pater Marcus heeft me dan ook verboden open deur voor al die gejochten stumperds te houden; het kan gewoon niet meer! Hoe je het ook bekijkt, het wordt tijd dat we weer teruggaan naar onze oude stek in Vlaanderen en het slecht bestuurde Holland verlaten. Hieronder vindt u het recept voor het dagdiner voor morgen, want vandaag krijgt u die boerenkoolstamppot niet meer op tafel, want ik neem aan dat u inmiddels allemaal gegeten heeft en nu even een kortstondig dutje doet of de tv ingeschakeld hebt om het laatste nieuws te bekijken.





    27-09-2013 om 19:18 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (0)
    16-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde Kool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op het menu van dinsdag staat gevulde kool. Van plan ben ik om bij het diner voor morgen op Prinsjesdag ook wat frietjes en appelmoes erbij te serveren en als toetje  parfait van bosbessen. De grote Supers hier in Lingewaard zitten in een concurrentieslag en proberen op deze manier de kleine nog laatste zelfstandige dorpskruidenier te verjagen. In deze economische crisistijd is het mooi meegenomen om nu u inkopen te gaan doen, maar uiteindelijk betaalt iedereen het financiële voordeel, nu behaald, straks weer dubbel en dwars terug. Ik heb zo het idee dat grootgrutter Albert Heijn die hiermee begonnen is, deze consumptieoorlog ingegeven heeft gekregen van een of andere snode politicus die met de komende rijksbegroting in zicht zich angstig maakt voor 'de smalle beurs' en een supermeester is in volksverlakkerij. Hier in dit klooster huizen nogal wat hemelse paragnosten die alles door een min of meer bijbelse bril bekijken en meestal hebben ze het met hun voorspellingen bij het goede eind. Ja, hier onze overste, pater Gerardus, heeft vandaag mijn boodschappenbriefje aan zuster Agnes gegeven die alles wat we zelf niet verbouwen en/of in voorrraad hebben ook moet gaan halen in de goedkoopste winkel en ontevreden ben ik als kloosterkok nog wel eens over de kwalitatieve hoedanigheden van sommige meegebrachte producten en ingrediënten waarmee ik mijn maaltijden moet bereiden. Morgen is het ook de dag (1944) die ons herinnert aan de Operatie Market Garden en ik zie met mijn prismakijker nog die duizenden para's met kleurrijke parachutes naar beneden komen daar op het balkon van limonadefabrek Wouters in de Zandsedwarsstraat te Huissen. Mijn 'tweelingbroer' Eef heeft meer dan honderd stukken over oorlogssituaties op zijn web Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen staan. Klik op http://www.bloggen.be/eef en u komt op deze website, die u zeker zal boeien. Afgedrukt voor een huishouding van 4 tot 6 personen heb ik wat recepten en u kunt ze allemaal vrij overnemen.


                                             BEREIDINGSWIJZE




    16-09-2013 om 21:10 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (1)
    05-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poulets De Dom Philippe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Altijd mooi als je bij een diner een leuke spijskaart vindt die echt ouderwets aandoet. Tijdens de Franse bezetting moesten onze ambtenaren Frans leren en een heleboel van die bezetters die Nederland leuk vonden zijn hier blijven hangen. Dit was ook het geval bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog toen veel Belgen de grens overkwamen en zoals men weet spreekt men in België drie talen en dat is Nederlands, Frans en Duits. Elke Wallonier leert op school ook Nederlands, maar de meeste houden zich aan het Frans. We hebben hier in Holland lang de Franse keuken aangehouden en in een beetje gesetteld restaurant stond op de spijskaart alles in het Frans aangegeven. Mensen met een Franse naam zijn hier in Holland niet al teveel meer. Mogelijk trekken veel weldenkende Hollanders vanwege de ecomische toestand en aanpak hiervan door onze regering Holland uit om elders een bestaan op te bouwen. Gisteren zat ik in België in een Vlaams café te Menen en niemand verstond mij in het Frans wat ik te vertellen had. Overgegaan ben ik toen maar in het Duits en dat verstonden ze wel. De waard vertelde me dat hij vloeiend Frans sprak, maar sinds de komst van de nieuwe burgemeester deze taal verboden is om te spreken. Nu zijn het daar in die Vlaamse gemeente Menen geen Walloniers die daar zijn komen wonen, maar Fransen van over de grens en die hebben op school geen Nederlands geleerd. De burgemeester van Menen heb ik aangeboden om die Franse burgers daar gratis eemaal 1 dag in de week Nederlandse les te komen geven dit tegen gratis reis-en verblijfkosten. Als ze zich dan na twee jaar les nog niet in het Nederlands kunnen uitdrukken moeten ze weer terug naar Frankrijk. Ik ben echt een broeder die alles met de paplepel weet in te geven, dat doe ik ook hier in het klooster waar 10 nationaliteiten zitten en wie van die oude knarren nog steeds geen Nederlands kan spreken, mag zich uitdrukken in onze aloude kloostertaal het latijn. Omhoog zitten we hier nergens mee, want daarvoor moeten we naar hogere sferen klimmen en zoals onze komiek Broeder Bas, de oude brouwer,  aldoor verkondigt, daar in de Hemel is geen bier en daarom drinken we het hier, dat lijkt me de beste stelling om verder te leven.







                      

                      

    05-09-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (2)
    29-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scones
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Minibroodjes kennen we in vele variaties en we verstaan eronder kleine broodjes; dit in afwijking van die gewone bolletjes en puntbroodjes (pistolets) die wat groter zijn. De rage van scones is over komen waaien uit Schotland. Het zijn specifieke kleine bolletjes die als ze gebakken zijn besmeerd worden met boter, jam of een crème fraiche. Hieronder heb ik voor u afgebeeld staan een recept hoe je deze broodjes bereiden moet en morgenvroeg zitten we met 10 confraters in de refter en de rest van de zusters, paters en broeders zijn op een driedaagse  retraite in het Benedictijner klooster van Chevetogne in Frankrijk. Met ons klooster volkswagenbusje zijn ze afgereisd. Per vliegtuig of trein is in deze economische crisistijd niet meer te betalen. De 92-jarige broeder Thomas die vroeger jachtopziener geweest is en over prima ogen beschikt zit achter het stuur; dus, dat zit wel snor! Voor u afgedrukt staan heb ik een staatje met een recept hoe je die lekkere en 'zoete' broodjes bakt!




           Wat groter uitgevallen; uitgestoken met zo'n Duits bierglas
                    

    29-08-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (1)
    18-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsbiefstuk met Salie en Gorgonzola
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Terwijl ik dit stukje aan het schrijven ben is het buiten bloedheet en veel zonaanbidders liggen onder die koperen ploert te genieten van die hemelse zonnestralen. In het verleden, toen wij nog over grote landerijen beschikten hielp ik broeder boer in de zomer nog wel eens op het land en met ontblote borst stond ik dan te schoffelen en te wieden. Als echte 'bruine broeder' kwam ik  met de schoffel en de schop aan de fietsstang gebonden terug van de akker en mijn confraters noemden mij op zekere dag niet broeder Everard, maar 'de brüne Paoter." Op een gegeven moment verschenen er van die grauwachtige huidvlekjes achter het linkeroor, voorhoofd en rug waar af en toe bloed uitkwam. Nadat deze plekjes verwijderd waren kreeg ik van de huidspecialist het advies om tijdens de felle zonuren niet meer buiten te gaan werken.
    In de keuken kan het ook benauwd wezen, maar tegenwoordig beschikken we over allerlei modern materiaal en koelsystemen die het leven hier binnen de kloostermuren echt veraangenamen. Om de spieren actief te houden, beste vrienden, is het aanbevelenswaardig om met dit warme weer buiten anderhalve of twee liter ander vocht elke dag minstens 1 kop bouillon te nemen. Veel mensen zijn tegenwoordig om een of andere reden vegetariër en ook hier in het klooster zijn er enkele personen die geen vlees eten en dit liever vervangen zien door vis of anderzijds. We houden daar echt rekening mee en tot op heden hebben we iedereen nog tot tevredenheid kunnen bedienen. Vandaag heb ik staan kalfsbiefstuk met salie en gorgonzola (blauwschimmelkaas). Bij dit gerecht kunt u eventueel als groente spinazie nemen met wat braadaardappeltjes en appelmoes. Vooraf, adviseer ik u een kop bouillon en als toetje zo'n lekkere vruchtenyoghurt, zelf klaargemaakt of gewoon uit de Super bij u uit de buurt.   






    Salie

                         Gorgonzola
                        

                         

    18-07-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (1)
    19-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Croissantjes uit de kloosterkeuken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gedacht wordt vaak: ,,Laten we dit gauw even klaarmaken", maar is dat allemaal wel zo eenvoudig? Voor u staan heb ik vandaag een paar recepten uit de kloosterkeuken, maar ook heb ik voor u een mooie website gevonden, waar u alle soorten van croissantjes die er te bereiden zijn op een gemakkelijke manier kunt vinden. Op een video ziet u een vakman aan het werk die u precies laat zien hoe je echte croissantjes bereidt. Wat iedereen denkt is dat het croissantje in Frankrijk uitgevonden is, maar dat klopt echt niet. In het kort op een staatje heb ik voor u de ware geschiedenis van weliswaar dit echte Franse ontbijt staan en door het steeds groter geworden verlangen van de mens om ook eens verder te kijken dan naar zijn eigen woonplaats heeft het croissantje werelwijd zijn weg gevonden. Bekijk de recepten en ga eens verderop door te surfen naar: http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/croissants/  en  http://www.youtube.com/watch?v=FXOI3IEgtbw en  haal deze week nog zelf de ingrediënten in huis om croissantjes te bakken!







    19-06-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (1)
    05-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussengerechten van Tomaten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ooit hebben we een zeer humoristische paus gehad. Zijn naam was Johannes de XXIII. Ingesteld was deze paus op de Franse keuken; Zijne Heiligheid was een echte Bourgondiër, maar als het om komkommers of tomaten ging, dan gaf hij zijn kokkin in het Vaticaan de opdracht vooral uit te kijken naar die gezonde en heerlijk geteelde Hollandse producten. Als tussengerechtje bij het goûter werd er buiten een kopje groene thee ook altijd gevulde tomaat op tafel gebracht en echt daar genoot deze paus enorm van. Voor mijn culinaire lezers heb ik hier een receptuur van zowel gevulde alsmede gebakken tomaat staan en daarbij hoort natuurlijk ook een korte levensbeschrijving van de priester Angelo Roncalli en voor degene die hem nooit gekend heeft of hem niet meer kan herinneren, heb ik in mijn archief een portret en een korte levensbeschrijving gevonden die u hier op deze site afgedrukt ziet staan.



         





                 

    05-06-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (1)
    16-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappel Preisoep met Garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aardappel preisoep kun je op veel manieren klaarmaken. Je kunt er baconspek bijdoen, room, een hongaars wijntje, garnalen en zo zijn er nog diverse mogelijkheden. Vandaag is de receptuur: Aardappel Preisoep met Garnalen. Kun je niet zo gauw aan garnalen komen, dan mag u deze ook vervangen door gerookte paling. Wat ik wel weet is dat deze soep, klaargemaakt volgens onderstaand recept, heerlijk smaakt en veel vitaminen bevat die uw lichaam dagelijk nodig heeft. U doet er verstandig aan om dit recept af te drukken en op te nemen in uw recepten cartotheek. Na deze soep zou u een eenvoudig menu erbij kunnen eten dat gauw klaar is en als nagerecht een toetje yoghurt met stukjes kiwi en/of sinaasappel er doorheen.  





    16-05-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (0)
    03-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IN TIJDEN MET WAT MINDER
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De maandelijkse vaste lasten stijgen en dit is ook het geval met onze dagelijkse boodschappen. Met alles moet je wat minderen om geen schulden op te bouwen; Dit geldt ook met betrekking tot ons dagelijks eten. In de tijd dat er nog geen kinderbijslag bestond werd in grote gezinnen een eenvoudige pot gekookt, die meestal bestond uit gebakken aardappelen met wat appelmoes of aardappelkoeken en/of pannenkoeken. Verder was met tweemaal groente en een keer vlees op tafel de week al voorbij. Boter was er vroeger ook al, maar omdat smout goedkoper was  kreeg men dit als smeersel op brood. De kinderen gingen vaak zonder ontbijt naar school, omdat ze nog te communie moesten en dat kwam verdomd goed uit bij grote gezinnen waar pa alleen de kost voor moest verdienen. Vroeger werd als ontbijt en 's avonds voor het slapen gaan ook nog een bordje griesmeel of havermoutpap gegeten en de meeste Hollanders lagen al twee uur voor het middernachtelijk uur geslagen had in Morpheus'armen om 's anderendaags weer vroeg te kunnen gaan werken. Op het menu van vandaag heb ik hier in het klooster pannenkoeken staan en om voor 32 personen deze op tafel te brengen heb ik 8 keer zoveel ingrediënten nodig als hier beneden afgedrukt voor 4 personen.  Receptuur: benodigd 500 gr tarwebloem of half tarwebloem half boekweitmeel ofwel speciaal pannenkoekenmeel, plm een krap litertje melk, 1 of 2 eieren, halve lepel zout, boterolie of slaolie, boter, spekvet en/of boter of boter en reuzel om te bakken. Tegenwoordig kun je kant en klare mix kopen en hoeft men geen gebruik te maken van al die aparte bloemsoorten. Onder goed roeren maak je een beslag en eraan toevoegen kun je daaraan stukjes appel, spek, krenten, rozijnen of anderzijds. Bakken kun je door de hele bodempan met beslag vol te laten lopen, door wat in kleinere vormen te bakken, bijv. "Drie in de Pan" of je bakt in een poffertjespan poffertjes, waarbij je dan wel wat keukenstroop door het beslag moet doen, lauwe melk moet gebruiken en ook wat gist. Nadat de pannenkoeken aan beide kanten mooi bruin gebakken zijn, serveert men ze op een verwarmde schotel. Over gewone pannekoeken doet men wat poedersuiker, stroop of jam. Bij uitsluitend appelpannenkoeken strooit men wat suiker, basterdsuiker of poedersuiker. Een portie poffertjes dient men op met een flinke laag poedersuiker en een klontje roomboter dat in het midden van de poffertjes wordt gelegd. Voor u opgezocht heb ik een hele leuke pannenkoekbakker die zich met recht 'Weltmeister' mag noemen. Surf naar: http://biertijd.com/mediaplayer/?itemid=40055#.UTw4X003tgg.mailto
     




    03-05-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (1)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Kookgek
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Kookschool
  • Duivensoep

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging
  • Alles over de thuisbakker
  • Broodbakken
  • Mariëlle kookt
  • Bakrecepten van okoko

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    energiebesparing
    www.bloggen.be/energie
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs