Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
26-10-2012
Wilde Oregano
Hier deze kant op zie je oregano als wilde plant heel weinig en ik denk dat we naar het Limburgse heuvelland af moeten reizen om deze mooie plant met die witroze bloemen, een echte bijen en vlindertrekker, te bewonderen. We zitten nu in de herfst en de natuur is druk bezig om het zomerjasje uit te trekken, te gaan rusten om nieuwe energie op te doen en zo tegen begin mei volgend jaar weer te herrijzen. Over oregano heb ik in een eerder stadium al eens wat verteld en sinds we hier in ons klooster verstoken zijn van onze wilde kruidentuin is het veelal gebeurd met de verwerking van en bereiding van allerlei kruiden tot b.v. een lekkere eigengemaakte thee, kruidenazijn, kruidenboter, allerlei kloosterzalfjes, drankjes, meubelwas voor onze koorbanken en ga zo maar door! Culinair verwerkte ik het voorheen nog wel eens in stevige groentesoep, pasta, vis, wild en gevogelte, rundvlees, kip, worstjes en worstenbroodjes. In feite is oregano overal voor te gebruiken en past ook goed bij allerlei soorten maaltijden om ze wat pittiger te maken. Je kunt thuis in uw tuin, in huis en uw kweekbak of kweekkasje ook kruiden verbouwen en niet alleen het telen is interessant maar ook als u groene vingers hebt en handig bent tevens al die producten die je erzelf van kunt maken. Ga uw licht eens opsteken bij Anthémis en klik http://www.anthemis.nl Broeder Everard wenst u veel succes en tot een volgende keer maar weer!
26-10-2012 om 18:24
geschreven door Broeder Everard
Bleekselderij is een groente met veel vitaminen en je kunt er heel veel mee doen. Je kunt de stengels in plakken snijden daar een dikke plak kaas omheen rollen en dan even alles laten gratineren in de oven. Je kunt de stukjes ook opvullen met paté of zachte kaas. Dune reepjes bleekselderij smaken met wat zure room en stukjes appel ook goed in een salade. Stukjes bleekselderij roerbakken met wat wortel en ananas is ook om te smullen. Hoe je het ook klaarmaakt speelt geen rol. Belangrijk is dat je ervan geniet. Manier van bereiding: Kookduur is 10 tot 12 minuten, roerbakken is 6 tot 8 minuten, in de magnetron is 5 tot 6 minuten voldoende, voor smoren staat een tijd van 20 minuten en bij stomen is 25 minuten de ideale stoomtijd. Ouderwets stoven duurt wat langer en daarvoor heb ik vandaag een kloosterrecept staan. Zo'n stoofschotel met wat gebakken aardappeltjes erbij, een lekker biefje of kippenpootje, met een bordje soep vooraf en als toetje wat fruit geeft de burger weer moed en houdt u en uw spijskanalen in conditie. Als we gestoofde bleekselderij eten, dan krijgt onze Argentijnse zuster Louïsa altijd het loof (de blaadjes), wat ze laat drogen en fermiteren. Ze zegt dat ze daar thee van zet en met wat miswijn erbij moet dit uitstekend smaken. Die kloosterlingen toch!
18-10-2012 om 18:49
geschreven door Broeder Everard
De wetenschap mag dan denken dat zij alles weten, en sommige wezens door de oerknal geschapen hoog verheven zijn boven alles en iedereen, vandaag werden zij wel danig op de proef gesteld met het volgende: In de universiteitskliniek van Aarhuus ontwaakte een zekere Carina Melchior (zie foto!) uit een langdurig coma, nadat de artsen haar van de hart-long machine hadden afgesloten. Voordien had Carina een zwaar ongeluk gehad en volgens de behandelende doktoren had zij zware hersenschade opgelopen en zou zij levenslang hierdoor gehandicapt raken. Op een gegeven moment werd aan de familie medegedeeld dat er geen enkele kans meer op herstel was en zij nog tot nut kon wezen als donor om andere mensen die een zieke nier of hart hadden te helpen door deze organen af te staan. Haar ouders waren diep ontroerd toen hun dochter na haar coma weer een teken van leven gaf door haar moeder in de pols te knijpen en de doktoren stonden voor een compleet raadsel. Na een korte operatie aan haar hoofd, en wat er precies gedaan is stond niet vermeld, was de nu 19-jarige Carine weer volkomen genezen en na een goede week kon ze hierna de kliniek al verlaten. Niet alleen zal door 'dit wonder' of was de diagnose van de specialist destijds na het ongeluk verkeerd dit geval vele vraagtekens oproepen, hoe te handelen bij het kunstmatig in coma brengen van bepaalde patiënten. In Denemarken heeft de genezing van Carina de discussie hierover al volop in gang gezet en er is al een wetsartikel aangenomen dat pas over doneren van organen mag worden gesproken, nadat een patiënt volledig hersendood is verklaard. Vroeger hebben onze missionarissen in de missie al vaker met onverklaarbare zaken kennis gemaakt en gelovig of niet: ,,Er is meer tussen hemel en aarde, waar we als mens geen antwoord op weten te geven"!
17-10-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Erwtensoep en bruine bonensoep zijn twee herfst-en wintergerechten die je met een goede vulling als volledige maaltijd op tafel kunt brengen. Over erwtensoep staan hier op dit blog al reeds veel recepten, maar over bruine bonensoep hadden we het nog niet gehad. In de kloostercartotheek vond ik een fijn recept en deze heb ik apart op mijn blog ingebracht, zodat u hiervan een afdruk kunt nemen ter bewaring in uw eigen recepten bewaarsysteem. Als toetje heeft zuster Mary wat peren gestoofd, afkomstig van een paar Gieser Wildeman hoogstammers hier uit de kloostertuin. Tegenwoordig wordt er ook heel veel vegetarisch gegeten en daarvoor heb ik een interessant recept uitgezocht-Klik http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=94701/ In bruine bonensoep met de toegevoegde andere ingrediënten zitten alle noodzakelijke vitaminen die onontbeerlijk zijn om kille herfstdagen en koude winterdagen te trotseren. Een leuk vertelsel is dat verhaaltje over Chantal en als je het mij vraagt ....kijk beneden dan moet ze om veel energie op te doen vaker flink wat bonensoep eten!
14-10-2012 om 22:44
geschreven door Broeder Everard
Kerk, niet alleen aan vernieuwing maar ook bezinning toe!
We zitten in zo'n grote omwenteling van denken en visies op gebeurtenissen die zeker nu nopen tot het houden van een concilie van allerlei kerkgenootschappen. Hierbij moet gesproken worden over een godsdienstvrijheid van alle geloven met als fundimentele kernpunten 1. verdraagzaamheid 2. solidariteit met de medemens in nood 3. rust en vrede binnen de staten. 4. bescherming van de jeugd met strenge straffen voor seksuele en niet wenselijke benadering van minderjarigen door betrokkenen die in en binnen de jeugdzorg werken en ook buitenstaanders die zich op een of andere wijze misdragen hebben door het verrichten van onoorbare handelingen. Het concilie staat onder leiding van de diverse kerkleiders met als voorzitter b.v. bischop Tutu uit Zuid-Afrika en/of Paus Benedictus. Theologische punten zijn minder belangrijk, maar kunnen binnen de geloofsgenootschappen op zich binnen de eigen kring ook veranderd worden, mits ze niet in strijd zijn met de diverse kernpunten die hoofzakelijk zuiver op humane gronden zijn samengesteld en waaraan alle kerkleiders zich te houden hebben. Een soort Uno van geloven, die mede met de regeringen van de aangesloten staten ook de wereldvrede bewaren. De tijd is er rijp voor, dus aan de slag, want zo als het er nu binnen alle kerkgenootschappen bijstaat, kan echt niet meer!
09-10-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
4 Oktober Feest Van De Heilige Franciscus van Assisi
De Heilige Franciscus van Assisië leefde van 1181 tot 1226. In zijn jeugd was hij een losbandige jongeling die zich van geen kerk of kruis, God en gebod aantrok. Zijn ouders waren rijke zakenlieden en de bedoeling was dat Franciscus pa als lakenkoopman zou opvolgen. Dit alles ging volledig de mist in, want Franciscus bleef maar doorfeesten. Op zekere dag kwam hij tot inkeer bij het zien van veel armoede en ellende om zich heen. Hij bekeerde zich en ging een vroom leven leiden. Hij richtte een kloostergemeenschap voor mannen en nadien ook voor vrouwen op en schreef hele strenge kloosterregels, waarbij het eerst gewag gemaakt wordt van kloosterlingen die een heel sober leven gingen leiden en bij intrede binnen de communiteit vooraf de gelofte van armoede aflegde. Overal in de wereld vind je Franciskanenkloosters en ook zusterordes van de Clarissen en het was Franciscus van Assisië die dat allemaal tot stand gebracht heeft. Op een gegeven moment trok hij zich helemaal terug uit de maatschappij en werd kluizenaar. Hij hield zich nog wel bezig met het verlenen van hulp aan melaatsen en in de natuur sprak hij zelfs met de vogeltjes en dieren in het Bos. Franciscus overleed op 4 oktober 1226 en werelddierendag die we op deze dag ook vieren is gewijd aan de kloosterheilige Franciscus. In deze moderne maatschappij komen we zulke figuren als Franciscus weinig meer tegen en als we een of ander mens in afzondering zien leven, ook al doet hij nog zoveel goede dingen, dan spreken we eerder over een dorpsgek dan een goede Christen. Toch is dit de weg die ons aller Heer Jezus Christus ook gegaan is. Om een goed leven te leiden hoeven we ons echt niet af te zonderen en in volledige armoe terug te trekken, maar zeker in deze economische crisistijd moeten we wel solidair blijven met onze chronische zieken, bejaarden die het moeilijk hebben etc, kortom met al die mensen in maatschappelijke en geestelijke nood die zelf niet meer vooruit kunnen en op ons aller steun zijn aangewezen.
03-10-2012 om 18:41
geschreven door Broeder Everard
Erwtensoep, een stevige kost bij koude Herfst-en Winterdagen
Vandaag en gisteren was het nog mooi weer, maar dat blijft niet zo en ofschoon we nog in de wijnmaand zitten en in ons klooster de rozenkransmaand gaan we langzaamaan weer eens denken aan een stevige kost. Vroeger was de erwtensoep in bij de slachtmaand november, maar nu heb je er met al die klimaatsveranderingen geen zicht meer op in wat voor seizoen je vaak leeft. In de herfst kom je veel zomerse dagen tegen en soms laat in de laatste jaren ook de zon zich veelvuldig zien in de winterdag. In de koude dagen kun je tegenwoordig alle seizoenproducten die we hier kweken ook 's winters bekomen, maar veelal komen ze uit verre landen. Doordat ze vaak een paar dagen onderweg zijn en na een dag of vijf pas gedistribueerd worden zijn ze niet altijd kersvers en hoor je de laatste tijd nog wel eens veel klachten over ondeugdelijke consumptieartikelen. Vroeger hier in deze woonstreek had iedereen wel een hoekje waarop de eigen groentes verbouwd werden en was het hier een tuindersgebied. Het was ook de tijd dat er veel geweckt werd en men in de wintertijd ook nog van alles van eigen land op tafel kon brengen. Tegenwoordig worden door onze tuinders, die tegenwoordig zich gecentraliseerd hebben in een bepaald kassengebied, voor de commercie alleen nog snel groeiende groentes verbouwd en veelal meteen naar Duitsland en Rusland geëxporteerd. Onze grote supermarkten betrekken hun producten veelal uit een ver land en hun inkopers bedingen hierbij prijzen waarvoor onze tuinders ze niet kunnen telen, maar in de winkels merk je daar weinig van en worden fikse prijzen berekend. Vandaag is de BTW op veel producten met 2 procent verhoogd, maar onze wekelijkse boodschappen vallen hier niet onder. Zuster Sabina en Maria zijn vandaag op pad om te kijken of ook de kruideniers niet een beetje met de prijzen aan het smokkelen zijn en gebruik maken van de algehele verwarring wat nu wel of niet duurder geworden is en er stiekempjes een 'dubbeltje' bovenop zetten. Hier beneden heb ik wat recepten staan van erwtensoep. In een eerder stadium heb ik hier op dit web ook al eens iets over erwtensoep geschreven, maar nu met een leuk verhaaltje vooraf is alles weer anders en de recepten en foto's die nu staan kunt u allemaal kopiëren. Ik wens u bij de bereiding van erwtensoep heel veel kookgenot en tot een volgende keer maar weer!
In een klooster zit je met wel een paar personen meer aan tafel dan in een hedendaags gezin van hooguit vier. Vandaag is het fröbelzuster Agnes, die op de haar eigen smakelijke manier dit mopje gaat vertellen.
01-10-2012 om 18:26
geschreven door Broeder Everard