Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
27-06-2013
Rouget Aux Fines Herbes
Rouget Aux Fines Herbes is een visschotel, waarbij als vissoort rode poon gebruikt wordt. Rode Poon wordt ook wel knor-of zeehaan genoemd. Het is een vis die te vinden is in het noordoosten en het oosten van de Allantische Oceaan, Middellandse Zee en de Noordzee. Het is een echte zoutwater-en bodemvis die in orde van grootte 30 tot 75 cm lang is. De vis heeft twee rugvinnen en een benig koppantser. .De moderne visserij maakt veel gebruik van het zogeheten flyshooting; dit is een techniek van vissen, waarbij de vis niet beschadigd wordt, zelfs zijn natuurlijke slijmlaag behoudt, nooit ondermaats kan zijn en ook het milieu word door deze manier van vissen beschermd. Aan boord van zo'n schootflyschip wordt de vis met alle zorgen omringd, gesorteerd en indien nodig aan boord bewerkt en/of verwerkt. De Rode Poon is een vis die wel 15 jaar oud kan worden. Ondanks dat ze uit de zee komt is ze zoet van smaak en bruikbaar op alle visschotels, zelf op de barbecue doet deze vis het uitstekend! In de buurt van Senegal en Marokko zit veel van dit soort vis en onze buitenlandse vrienden uit deze landen zijn specialisten in het klaarmaken van visschotels met poon of mul. Onlangs was ik in een Spaans klooster en daar in de buurt was een marina waar vissersschepen aan wal lagen; in Corralejo wonen heel veel vissers en je kunt de plaats wel vergelijken met hier in Nederland het bekende Volendam. Niet in elke plaats hier in Nederland vind je een speciaalzaak van vis en vaak moet je als plattelander even afreizen naar de dichtstbijzijnde stad om poon te bemachtigen. Als je in zo'n zaak vertelt wat je klaar wilt maken, dan krijg je de vis geschoond mee en ben je in koken, bakken of braden geïnteresseerd dan ben ik ervan overtuigd dat u dit visrecept, wat ik hier voor u heb opgetekend, best goed weet te bereiden..
27-06-2013 om 14:20
geschreven door Broeder Everard
Volg de weg des Heren! Het is de 'strijdkreet' van bisschop Jo Gijsen die op 7 oktober 1932 in het Brabantse Oeffelt is geboren en op 24 juni op zijn patroonsfeest, de herdenkingsdag van de voorloper van X, Johannes den Doper, na een slopende ziekte toch nog vrij onverwacht kwam te overlijden. Op 6 april 1957 werd Jo Gijsen door de toenmalige bisschop van Roermond, monseigneur Lemmens, priester gewijd. Hierna werd hij benoemd tot kapelaan te Valkenburg. Zijn thelogische studies en kerkgeschiedenis, om een doctoraat te behalen, heeft hij afgerond aan de universiteit van Bonn en Münster. Hierna gaf hij les aan het door hem opgerichte grootseminarie Rolduc en tevens was hij rector van een nonnenklooster in het Limburgse Nunhem. In 1972 benoemde paus Paulus VI Jo Gijsen tot bisschop van Roermond, dit tot verrassing van het hele clericaal gezag binnen de Nederlandse Katholieke Kerk. Volgens Rome was er binnen de Nederlandse bisdommen een sfeer ontstaan met een kerkleer die alles maar goed vond en totaal de lijn van Rome niet volgde. In monseigneur Gijsen zag Rome een persoon die strikt in het spoor van Rome liep en de zuivere leer der kerk weer op de rails moest zetten. Het was niet direct Jo Gijsen die de schuld had dat in zijn bisdom op bestuurlijk gebied alles uit de hand liep; het was het hoogste gezag in Rome die deze discrepantie teweeg had gebracht. Lang heeft daar in Roermond een soort kerkstrijd gewoed die uiteindelijk niet goed geweest is voor het van oudsher katholieke Limburg. In 1993 trad Gijssen terug en in 1996 werd hij benoemd tot bisschop van Reijkjavik in IJsland. Dit is bisschop Gijsen tot 2007 gebleven. Na deze tijd is hij rector geworden van de slotzusters Karmelietessen in Sittard en Jo Gijsen mag dan net als zijn vader, die spoorwegbeambte was, geprobeerd hebben om de hem toevertrouwde 'reizigers' op de goede weg te houden die ons op de uiteindelijke reisbestemming brengt, dat zeker! Velen zijn deze goede weg ingeslagen, maar te veel schapen zijn totaal afgedwaald van de aan hem toevertrouwde kudde.Toch was bisschop Gijsen de enige bisschop die het voor elkaar heeft gekregen om na al die kerkontsporingen hier in Nederland nog 200 priesters te wijden en het zijn deze herders die de zware taak hebben de kudde te blijven hoeden. De laatste wens van Jo was dat hij als bisschop niet bijgezet wil worden in de bisschoppelijke grafkapel te Roermond, maar voor altijd wil blijven bij zijn geliefde kloosterzusters in Sittard. Aanstaande zaterdag wordt bisschop Gijsen begraven op het kloosterkerkhof aan de Kolleberg te Sittard. Moge Jo Gijsen vredig rusten in het Vaderhuis van ons aller Heer!
25-06-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Gedacht wordt vaak: ,,Laten we dit gauw even klaarmaken", maar is dat allemaal wel zo eenvoudig? Voor u staan heb ik vandaag een paar recepten uit de kloosterkeuken, maar ook heb ik voor u een mooie website gevonden, waar u alle soorten van croissantjes die er te bereiden zijn op een gemakkelijke manier kunt vinden. Op een video ziet u een vakman aan het werk die u precies laat zien hoe je echte croissantjes bereidt. Wat iedereen denkt is dat het croissantje in Frankrijk uitgevonden is, maar dat klopt echt niet. In het kort op een staatje heb ik voor u de ware geschiedenis van weliswaar dit echte Franse ontbijt staan en door het steeds groter geworden verlangen van de mens om ook eens verder te kijken dan naar zijn eigen woonplaats heeft het croissantje werelwijd zijn weg gevonden. Bekijk de recepten en ga eens verderop door te surfen naar: http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/croissants/ en http://www.youtube.com/watch?v=FXOI3IEgtbw en haal deze week nog zelf de ingrediënten in huis om croissantjes te bakken!
19-06-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Clafoutis is afkomstig uit de streek van midden Frankrijk (Limousin) en is een een soort taart die als nagerecht bij een diner op tafel komt. Bij de echte clafoutis gebruikt men niet ontpitte kersen om het geheel stevig te houden. Wanneer men andere vruchten, zoals stukjes appel (aux pommes) pruimen (aux proires) en bessen of bepaalde groentesoorten gebruikt, dan spreekt men in Frankrijk van flaugnarde. Limousin is ook de plaats waar de eerste limousine gebouwd werd, waarin prominenten zich lieten en sommige tegenwoordig nog laten vervoeren. Voor u heb ik staan een bramen Clafoutis met de ingrediënten kwark, eidooiers, maizena, suiker en gemalen amandelen. Terwijl ik dit stukje hier op mijn kamer op de Slotgang aan het schrijven ben, wordt het me in dit kleine kamertje met de aankomst van een driedaagse hittegolf toch wat te benauwd en daarom houden we het kort en zoeken hierna een wat koeler plekje op.
17-06-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Ieder mens wil graag gezond zijn en er goed uit zien. Alles wat we daarbij nodig hebben is in de natuur aanwezig en daarom moeten we ook zuinig op Gods schepping zijn. Door allerlei vreemde proeven en jacht naar geld wordt er vaak niet altijd even netjes met de natuur om ons heen omgesprongen en op de duur kan dit leiden tot veel ongemakken waar nu nog te weinig mensen echt bij stil staan, maar die door allerlei nare ziektes zich voortdurend openbaren en als de wereld ooit ten onder gaat, dan is de mensheid hiervan zelf de schuld. Hier in het klooster proberen we de natuur om ons heen op een zo goede mogelijke manier zuiver te houden en een van onze beste zuiveringsmiddelen hier in de binnentuin van ons klooster is de Aloë Vera. Dit is werkelijk een heel bijzondere plant en uit haar groene 'uitsteeksels' worden sappen en bestanddelen gehaald die overal voor te gebruiken zijn. Met recht kunnen we spreken van een wonderplant die als voedingssupplement ons hele gestel in evenwicht houdt en zorgt dat we over een energiek en gezond lichaam beschikken. In de farmaceutische industrie worden bestanddelen uit deze plant toegevoegd als huidversterkend en wondgenezend middel, men verwerkt het ook in zonnebrandmiddelen, wondzalf, mondwater en tandpasta. Veel bestanddelen van deze plant zijn ook goed ter bevordering van een gezonde spijsvertering en stoelgang. Beste lezers van "Broeder Everard" , doe er uw voordeel mee en voelt u zich niet lekker, haal dan zo'n wondermiddel, gewonnen uit de Aloë Vera, in huis en zienderogen bent u binnen de kortste keren weer opgeknapt.
Het wondermiddel dat overal goed voor is!
13-06-2013 om 14:24
geschreven door Broeder Everard
Ooit hebben we een zeer humoristische paus gehad. Zijn naam was Johannes de XXIII. Ingesteld was deze paus op de Franse keuken; Zijne Heiligheid was een echte Bourgondiër, maar als het om komkommers of tomaten ging, dan gaf hij zijn kokkin in het Vaticaan de opdracht vooral uit te kijken naar die gezonde en heerlijk geteelde Hollandse producten. Als tussengerechtje bij het goûter werd er buiten een kopje groene thee ook altijd gevulde tomaat op tafel gebracht en echt daar genoot deze paus enorm van. Voor mijn culinaire lezers heb ik hier een receptuur van zowel gevulde alsmede gebakken tomaat staan en daarbij hoort natuurlijk ook een korte levensbeschrijving van de priester Angelo Roncalli en voor degene die hem nooit gekend heeft of hem niet meer kan herinneren, heb ik in mijn archief een portret en een korte levensbeschrijving gevonden die u hier op deze site afgedrukt ziet staan.
05-06-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Als kok, huisvrouw of huisman sta je wel eens voor nijpende keukenproblemen en de vraag is: ,,Hoe lossen we dit of dat op"? Heel veel van die ongemakken zijn bekend, maar vaak de meest eenvoudige en specifieke oplossingen worden niet genoemd. In een tweetal artikelen breng ik vanuit dit blog zo'n vijftigtal problemen op korte staatjes die ik hieronder voor u heb afgedrukt. U mag ze allemaal kopiëren en ik raad alle lezers van broeder Everard aan om dergelijke staatjes voor uw eigen gemak in uw huishoudkartotheek te bewaren.
03-06-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard