Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
18-07-2022
HUÃTRES
HUITRES: Die naam staat in Frankrijk voor oesters. Oesters kunnen we rekenen tot een superfood. Het is een gezond eten, goed voor de lijn, bevatten bijna geen vet, en weinig calorieën, zitten vol proteïne, vitamines, mineralen en spoorelementen, bezitten een hoog gehalte aan zink en dat laatste mineraal geeft een behoorlijke weerstand tegen griep en verkoudheid. Van oesters wordt gezegd dat ze heel lustopwekkend zijn en ik heb ooit een collega gekend die per dag een stuk of 10 oesters at en zijn kinderen bij één en dezelfde vrouw verwekt, noemde hij de twaalf apostelen. Voor mensen uit het midden van het land, waartoe we ook behoren, eten we soms oesters en mosselen uit pot of blik maar verse oesters en mosselen dat kennen we niet en toch beste lezers moeten we dat meer gaan eten. Alles wordt wel duurder, maar mogelijk is misschien wat minder kilometers met de auto rijden en lopend of fietsend (zonder electro aandrijving) naar het werk gaan een goed alternatief voor meer vers in huis en opbouwend een goede conditie in verband met de klimaatverandering. We zijn naar de viswinkel geweest of de grote super in de buurt om inkopen te doen en mogelijk zelfs naar de markt om verse oesters te halen en thuis gekomen gaan we de boel klaarmaken. Ik wil voor onze lezers toch nog even uitleggen wat een oester nu precies is. Een oester is een weekdier dat in ondiepe wateren van de oceaan leeft of in wateren zoals de Oosterschelde idem ook veel gehaald wordt. De schelp bestaat uit twee kleppen, de bovenste is vlak en de onderste gebogen, aan de buitenkant is het een ruwe, beigeachtige met grijsachtige tussenkleurige wand, waarin aan de binnenzijde vruchtvlees schuilt met een zeer hoge voedingswaarde. HOE MAAK JE DIE SCHELPEN KLAAR? Open de oesters zo kort mogelijk voor het gebruik en serveer ze koud, maar niet gekoeld, aangezien dan het fijne zilte aroma verloren gaat. Geef er een citroen bij, een pepermolentje met zwarte peperkorrels en serveer daarbij ultra dunne sneetjes roggebrood of bruin brood met wat roomboter erop, wat de oester méér en betere achtergrond geeft dan de altijd iets wat stoffige toost. Verzuim niet het vocht van de oester uit de schelp te drinken. Het is de essentie van de oceaan oftewel de licht zilte 'parfum' uit onze Nederlandse of Belgische kustwateren. Kun je het je veroveren, drink bij dit menu enkel een droge champagne sec! Als inzet heb ik staan een Japanse pareloester en zuster Borgia hier in ons klooster heb ik wijs gemaakt dat dit de parels zijn die ze laatst aan haar halsketting is kwijtgeraakt en door deze oester zijn opgeslokt
Vandaag op tafel een heerlijke en vitaminerijke visschotel
Met dat plotselinge winterse weer, met een vrieskou die vannacht daalt tot 20 graden Celsius onder de nul zitten wij ouderen veelal binnen en komen overdag de deur niet uit. Gewend waren we vroeger om met zo'n vrieskou veel stamppotten klaar te maken en ook enkele bordjes met pittige erwtensoep waren maaltijden waar je de vrieskou goed mee kon tegemoet treden. Door het alom heersende Coronavirus zitten we sowieso al voortdurend binnen en om je figuur op peil te houden is het wenselijk dagelijks wat aangepaste gymnastiekoefeningen te doen dit om niet al te ver uit te dijen. Beter is het om in deze zit-en hangperiode-tijd wat lichtere maaltijden tot je te nemen en de wat vette pot te vermijden. Vandaag heb ik daarom staan een vitaminerijke visschotel. Op een staatje leest u wat u er zoal voor nodig hebt om deze te bereiden. Ter voorkoming en verspreiding van het Coronavirus hebben we te maken met noodwetten waarbij veel personen gehinderd worden in de uitoefening van hun beroep en te hopen is dat op korte termijn iedereen weer naar school of naar het werk kan gaan en de winkels overal weer open zijn. Toch zijn er mensen-vooral in de hulpsector-die lange uren moeten maken, en die dienen natuurlijk wel een voedselrijke maaltijd op gezette tijden tot zich te nemen; alle waardering voor die helpers, die het ons mogelijk maken om in deze nare tijd niet te verkommeren!
Vandaag gaan we in onze keuken weer eens 'op reis' naar Frankrijk en we gaan een visschotel bereiden en wel een petit souper en dat is de juiste benaming voor hetgeen ik nu voor u klaar ga maken, en het heet Filets De Sole à La Pompadour. Halen bij de vishandelaar gaan we 4 tongen en een blik kreeftenstaartjes. Je hebt in de grote steden supers met een visafdeling en daar kun je in de regel ook alle toebehoren verkrijgen, hetgeen ter plattelande niet altijd mogelijk is maar wat in de gewone supers wel te verkrijgen is dat zijn de volgende ingrediënten: 1 blik truffels, 100 gram champignons, eieren, champagne of gewone witte wijn, wortelen, sjalotjes en peterselie, tijm en laurier, ½ liter room en boter en in de huishoudkast staat altijd wel zout en peper.
Hier de bereidingswijze: Laat uw vishandelaar de tongen fileren. Hak de champignons en truffels fijn en bind dit met de eierdooiers. Bestrooi de tongfilets met peper en zout en strijk er wat van de truffelfarce op. Rol ze op en steek of bind ze vast. Breng de champagne of witte wijn aan de kook met de kruiderij, draai het vuur laag en leg de tongrolletjes erin. Houd het mengsel ongeveer 10 minuten tegen de kook aan. Neem ze uit het vocht en zet ze op een schotel. Zeef het gepocheerde vocht en roer er wat boter en slagroom door. Giet dit over de tongrolletjes. Leg de inhoud van het blikje kreeftenstaartjes bij de tongrolletjes. Filets de Sole à La Pompadour is een verfijnd hapje, precies iets voor een petit-souper. Wat erbij hoort is een fles champagne!
EVEN EEN TUSSENDOORTJE---VROEGER KON DIT NIET-NU WEL!
Het Coronavirus houdt ons dagelijks bezig en heeft al meer dan twee miljoen mensen besmet en overleden ten gevolge van het virus zijn wereldwijd ruim 250.000 personen. Veel families zijn daardoor in diepe rouw beland en dagelijks bidden we dat de Heer Jezus ons verlost van de vele ellende die dit virus ons gebracht heeft. Veel bedrijven zijn vanwege het virus gesloten dit om verdere verspreiding te voorkomen. Het eerste levenslicht aanschouwde ik in Huissen waar we vroeger een redelijk groot bedrijf hadden, bestaande uit Bakkerij, Café en winkel waar werkelijk van alles in te koop was. Op het idee om juist vandaag een stukje te schrijven over het beroemde en eeuwenoude visrestaurant van Prunier in Parijs kwam in me op, toen ik nostalgisch werd bevangen over de vele mensen die in de HORECA werkzaam zijn en vooral omdat deze bedrijfstak zo zwaar getroffen is door de beschermende maatregelen van onze regering. Op dit web heb ik veel geschreven over de Franse keuken die door de vele nationaliteiten die Europa bevolken ook veranderd is. Zelfs op het platteland verrijzen aan de lopende band speciale restaurants waar men vooral diners op tafel brengt uit bijna alle landen die er in de wereld zijn. In Parijs echter met haar meer dan 16000 restaurants zijn nog veel echte eeuwenoude speciaalzaken te vinden op velerlei gebied. Een daarvan is Prunier. Als in april de kaarsjes aan de kastanjebomen zichtbaar zijn en men in april volop geniet van een wandeling door het Bois de Boulogne, dan verschijnt bij Prunier de eerste verse kaviaar. Vanzelfsprekend is er bij Prunier het hele jaar door kaviaar, 'de zwarte parels van de godin Aphrodite' zoals een dichter uit Rusland ze noemde. Het eerste handelsverdrag dat Frankrijk na de Eerste Wereldoorlog met de Sovjetunie sloot, behelsde de leverantie van kaviaar en was te danken aan Emile Prunier. Ik wil niets verkeerd zeggen ten nadele van Rusland, hemel nee, want kaviaar Malo-sol behoort tot de tien meest verfijnde hapjes ter wereld, maar wat men bij Prunier in april kan proeven is verse kaviaar uit de Gironde, 'Caviar Nouvel Pêche'. Toen in de turbulente jaren van 1917 de kaviaaraanvoer uit Rusland stokte, realiseerde Emile Prunier zich dat er ook in de Gironde in het voorjaar steuren optrekken ter bruiloft en dat ook uit de Gironde kaviaar te halen was. En samen met een Franse bioloog en een uit Rusland geëmigreerde kolonel die aan het hoofd had gestaan van een tsaristische steurenvisserij aan de Wolga, creëerde hij aan de oevers van de Gironde vangstplaatsen voor steuren en leerde hij de vissers de bereiding van kaviaar. Bij verse Franse kaviaar drinkt men echter geen wodka. Wodka hoort bij een licht gezouten malo-sol. Er is, naar het oordeel van monsieur Barnagaud, gastheer bij Prunier voor een halve eeuw terug, slechts één wijn die met deze aller-subtielste verse kaviaar tot hemelse harmonie versmelt, en dat is een niet-of hoogstens zeer licht mousserende champagne Blanc de Blancs uit het kleine dorp Mesnil sur Oger aan de Côte d'Avize, aan de rand van het champagne-gebied. Bij Prunier krijg je echt hemelse gedachten als je daar in het restaurant geniet van het wonder der schepping en een maaltijd geserveerd krijgt van de dedaigneuze vissen tot de meest sophisticated schelpdieren en dat alles met een passende drank erbij. Vermeld zij dat kaviaar al eeuwenlang bekend is in Europa. Rabelais schrijft in zijn Pantagruel er een uitgebreid verhaal onder de naam 'Caviat'. Het tijdschrift de volmaakte Hollandse Keukenmeid van 1761 geeft de raad om kaviaar van steuren, die toen nog in onze grote rivieren opzwommen, te eten met olie en citroensap en geroosterd brood.
OPDIENEN VAN KAVIAAR: Kaviaar dient men in een restaurant op in een kristallen schaal die op ijs staat. Men schept de kaviaar eruit met een hoornen of ivoren lepel. Men eet er dik beboterde flinterdunne sneetjes roggebrood bij, verder hoogstens een drupje citroensap, ook gebruikelijk is een wolkje grof gemalen witte peper en wat hoort er als drinken bij? Dat is ijskoude wodka of die lekkere champagne uit dat Franse dorpje Mesnil sur Oger. Sommige lezers zullen bij het lezen van dit stukje denken: "Wie van de gewone mensen geniet nu van zo'n dure kaviaarschotel". Inderdaad, dat zijn voornamelijk de rijken, maar je moet over de HORECA zó denken dat het wel een bedrijfstak is waar veelal gewone mensen werkzaam zijn en in het seizoen ook veel studenten die er hun vakantiegeld uitslepen en zo werkt het nu eenmaal bij het economisch bestel. Te hopen is dat na het coronavirus de HORECA-wereld zich heel gauw weer herstelt en dat de bedrijfstakken die eronder geleden hebben ons aller steun ontvangen om weer op drift te komen.
Het is vandaag Witte Donderdag en dus zo omstreeks het jaar 32 na Christus zaten de Apostelen samen met hun Heer aan tafel voor het nuttigen van het laatste avondmaal. Het was de Heer Jezus zelf die de apostelen op wenk bediende en ter reiniging eerst hun voeten waste. Dit was een normaal gebruik in die tijd. Het is naderhand allemaal bar en boos wat er gebeurde, want niet lang daarna werd de heer door het plaatselijk gezag-de Romeinen waren in die tijd de baas daar in het Midden-Oosten-gevangen genomen omdat hij zich op palmzondag in Jeruzalem zich min of meer gepresenteerd had als de nieuwe koning der Joden en dat werd door de Hoge Heren die het in Palestina voor het zeggen hadden niet geaccepteerd. Ja het is in deze Goede Week nog steeds vasten en ik denk dat de kerk ooit tot het besluit gekomen is dat we dan wel vis, maar geen vlees mogen eten dit omdat de discipelen van de Heer vissers waren. Niet uitgesloten is dat toen de Heer met zijn apostelen aanzat (aanlag) voor de maaltijd dat er ook een visje op tafel is gekomen. Nu voor u staan heb ik een maaltijd die hoofdzakelijk bestaat uit ''vruchten der zee" en verwerkt in die Estouffade de Fruits de l'Océan is kreeft, krab, tong, zalm, mosselen, garnalen en wijting. Mogelijk een beetje lux, want de ingrediënten voor die schotel zijn in de huidige tijd ten opzichte van vroeger niet goedkoop; voor deze keer vooruit dan maar! Ik wens iedereen morgen met Goede Vrijdag een stichtende dag en laten we allen-wat voor geloof wij ook hebben-bidden dat we in deze woelige wereld gespaard mogen blijven voor alle onheil en houden we een paasvakantie hier of in het buitenland beste mensen: ,,Rij voorzichtig en houd rekening met andere bestuurders, want de meeste ongelukken op de weg gebeuren doordat men zich vaak ergert aan het rijgedrag van anderen en daardoor letterlijk en figuurlijk de controle op de weg volledig kwijtraakt. Dit is mijn laatste stukje voor de Pasen en ik wens aanstaande zondag al mijn lezers op de dag van de verrijzenis van onze Heer Jezus een fijne Pasen.
De kerstdagen zijn weer achter de rug. Onze proviandkast, de diepvriezer en de koelkast zitten nog tjokvol van alles wat we met de kerstdagen ingeslagen hebben. Vandaag was het hier in het klooster kliekjesdag en dat verschilde met alles op tafel weinig dan met Eerste en Tweede Kerstdag. Al jaren heb ik de gewoonte om voor de kerst en vlak erna op de weegschaal te gaan staan. Ervoor woog ik 82 kg en vandaag 84 kg. Persoonlijk vind ik het niet zo erg, maar hier aan de kloosterpoort sprak ik vandaag wat dames die hetzelfde waren aangekomen en dit verschrikkelijk vonden. Uit medelijden heb ik ze om af te vallen een vegetarisch dieetvoorschrift meegegeven en ze de garantie gegeven dat ze dit vier maanden dienen aan te houden om die twee kg eraf te krijgen. Ja, wij eten er wat vanaf met ons allen en dan te bedenken dat er elke dag nog mensen sterven met als doodsoorzaak ondervoeding. Bij ons thuis hadden we vroeger een winkel, bakkerij en een horecabedrijf en mijn moeder was erg sociaal voelend. Werd er geslacht dan genoot de hele buurt ervan en uiteraard werd ook er ook een hutspot voor mijnheer pastoor gereserveerd. Wijzelf aten elke dag brood met smout en spek. In de tent, zo noemde we in die tijd de aan de horecagelegenheid gekoppelde feestzaal, of gewoon bij ons aan de eettafel zaten dikwijls wat zwervers of jongelui van grote en arme gezinnen die 's middags gezellig met ons meeaten. Ook stond er in huis of in het café een missiebus en een knikengeltje voor de 'zwartjes' zoals we die missiekinderen in die tijd noemden. Vroeger op het seminarie was, wat eten en drinken betrof, ook alles prima in orde. Niet alleen mijn ouders stuurden steeds vleespakketten, maar bij ons zaten ook veel studenten van boerenafkomst en hun ouders stuurden soms een halve koe naar Boxtel. In feite was dit allemaal overbodig, want uitgezonderd in de vastentijd was er in elk klooster genoeg te eten. Een klooster was in die tijd een dorp op zich met paters die in het onderwijs zaten en broeders die allemaal een vak geleerd hadden en het waren de leerlingen die de linnenkamer verzorgden, de gebouwen schoon hielden en de broeders hielpen op de boerderij, de tuin mee bijhielden en de piepels jasten en ik heb daar geleerd hoe je met mooie 'ruitjes' je sokken kon stoppen. Geleerd heb ik op het seminarie ook te geven en dat ben ik heel mijn leven blijven doen en hoop ooit in de hemel te komen, waarin veel burgers en zelfs enkele confraters niet meer in geloven. Ondanks mijn leeftijd van 85 jaar en een tiental ernstige kwalen studeer ik me elke dag suf, houd er drie blogs op na, zit op twee forums en mijn dag telt meer dan 15 uur. Het afgelopen jaar heb ik ook te maken gehad met mensen die in opperste ellende verkeerden. Voor zover mogelijk heb ik ze geholpen, maar ergens raken de centen hier in het dure Nederland ook gauw op en kom jezelf gesjochten te zitten en ja niet altijd komt de hulp van Hierboven je uit de nood helpen. Ja, mijn kloosterverhaal is wat langer dan het eetrecept van morgen en wel Zalm Curry met Paksoi; dus, ik zou zo zeggen: "doe er uw voordeel mee en tot een volgende keer maar weer!"
Voor morgen heb ik staan een heerlijke en pittige wok schotel voor twee personen en wel visfilet in Sambal-tomatensaus. Na al die hitte is dit voor de wat afgekoelde vrijdag een lekkere maaltijd waarvan je echt genieten kunt. Vandaag is het donderdag 9 augustus 2018 en voordat de voorspelde buien losbreken raad ik u aan gauw nog even naar de super te stappen om de benodigde ingrediënten in te slaan. Zoals altijd heb ik voor u alles op staatjes gezet die makkelijk te kopiëren zijn. Ik wens u veel succes bij de bereiding en tot een volgende keer maar weer!
Vandaag eten we een heerlijke en vitaminerijke schotel en deze is samengesteld met de hoofdelementen rijst, stukjes visfilets en broccoli. Op een staatje vindt u wat er precies nodig is om deze schotel op tafel te brengen. Weliswaar zitten we momenteel in een hittegolf en de meeste huisvrouwen en mannen hebben met dit warme weer mogelijk niet veel zin om een dergelijke schotel klaar te maken. Druk het recept wat u hier leest af en maak het klaar op een dag dat het weer wat luchtiger is geworden. Op broeder Everard vindt u genoeg diners die wat minder aandacht verdienen en supergauw klaar zijn. U bent echt nergens aan gebonden! Wenst u dit diner vandaag toch op tafel te brengen dan wens ik u veel succes met de bereiding ervan!
Vandaag met het nog steeds koude weer en 's nachts pittige nachtvorst, waarbij het 's morgens ruiten krabben is, zijn we al vroeg op pad gegaan om in de super hier de benodigde ingrediënten bij elkaar te sprokkelen voor een stevige Chinese maaltijd, waarbij rijst en vis de hoofmoot vertegenwoordigen. Als vis bij deze maaltijd kunnen we roodbaars gebruiken maar nog lekkerder is Pangasius, een vis die in de wateren rondom China gevangen wordt. Of men vandaag daar in het Zuid-Koreaanse Peyongchang met de aanvang van de Olympische winterspelen ook wortelcurry met kokos en visfilet aan de genodigden serveert, is niet zeker maar het zou best zo maar kunnen. Hier in het klooster beschouwen we de aanwezigheid van een groot aantal Noord-Koreanen bij deze spelen, waaronder ook enkele hoge regeringsvertegenwoordigers als een eerste grote stap om weer wat nader tot elkaar te komen. Met het gezamenlijk eten van deze heerlijke Chinese schotel zal dat-zeker weten-lukken!
Vandaag zondag, dat ik u dit wokrecept voor twee personen aanbied, is het 28 oktober en vannacht gaat de wintertijd weer in en zetten we de klok een uur terug. Net als over Zwarte Piet is hier momenteel veel over te doen en veel mensen in de EU vinden die zomer en wintertijd maar niks. Bewezen is zelfs dat er mensen zijn die er hartritmestoornissen van krijgen en ook dieren- zo bv kippen-raken van de leg met dat gehutsel van die klok-eerst vooruit en dan weer terugzetten-om bv. 's zomers langer buiten te kunnen zitten. Tegenwoordig kennen we geen bedtijd meer voor de kinderen en met het weekend zijn sommige mensen dag en nacht op pad en tegen de morgentijd komen ze thuis. Waar maken we feestvierende gelovigen ons in feite druk over! Al lange tijd ben ik niet meer op vakantie geweest en het laatst was dit zo omstreeks de eeuwwisseling dat ik drie weken in Spanje op vakantie ben geweest. Tot 's nachts drie uur zaten we met een onze familie met een kannetje sangria gezellig op een terrasje en genoten in Estartit van de Catalaanse nacht die nú anno 2017 wel eens wreed verstoord kon worden doordat Catalonië zich uitgeroepen heeft tot een eigen volksrepubliek en zich afgekeerd heeft van de moederschoot Spanje. Het is onderhand overal hommeles in de wereld en verplicht word je om ermee te leven! De schotel van vandaag had ik in feite op vrijdag staan, maar er waren wat computerproblemen die te hopen nú voorbij zijn en daarom heb ik dit menu pas vandaag kunnen plaatsen.
Vandaag gaan we klaarmaken een voedzame mosselen maaltijd. De benodigde ingrediënten zijn 2 kg mosselen, twee uien, wat selderij. Als kruiden peper, tijm, laurier en als groente een bosje peterselie, verder een halve kg champignons en 200 ml room voor een sausje om nadien toe te voegen aan het gezeefde kookvocht van de mosselen. Op een staatje heb ik voor u de hele bereidingswijze staan en u doet er goed aan dit te bewaren als u later ook zo'n lekkere schotel met mosselen met champignons in roomsaus klaar wilt maken. Sinds er zoveel kookprogramma's, niet alleen op internet, maar ook op tv gebracht worden, is de kookkunst en lust ertoe met sprongen op iedereen van oud tot jong overgeslagen. Voor jaren terug was ik bang dat deze verloren zou gaan, omdat de specifieke huishoudschool van jaren terug, waar vnl. de meisjes allemaal naartoe gingen op een gegeven moment ten dele afgeschaft werd of anderzijds in een beperkt jasje gehuld werd, maar heden ten dage kunnen we spreken dat deze mening achterhaald is. Heel veel waardering heb ik eveneens voor de vele allochtonen die in onze gewesten ook ten volle hun kookkunst laten zien en echt er zijn onder hen kookspecialisten en als ze binnenshuis aan de gang zijn en toevallig staat er een deurtje op een kier- dan ruikt het zo prettig dat je de drang hebt om daar binnen eens een kijkje te nemen in de hoop dat je eventueel aan de dis uitgenodigd wordt om een hapje mee te eten. Waarschuwing: Er zijn dit jaar-in tegenstelling tot de laatste vijf voorgaande jaren- in deze vochtige herfst ontzettend veel soorten paddenstoelen uit het niets omhoog gekomen. Tegenover elke tamme zwam staat een bijna gelijkelijk evenbeeld die giftig is. Opgezocht voor u heb ik een herkenningswebsite, waarop duidelijk het verschil tussen giftig en niet giftig vermeld staat en op foto's eveneens is afgebeeld. Ga naar de site van AMANITA: http://www.amanita.fotovidi.nl/ Als u dit bekeken hebt, wil dit absoluut niet zeggen dat u al een echte paddenstoelenkenner bent, maar wel dat u de eerste ervaring hiermee opgedaan hebt. Ga gewoon naar de groenteboer of een speciaalzaak waar ze tamme zwammen verkopen, want het duurt vaak jaren eerdat u zich een ervaren kenner (mycoloog) kunt noemen! Wilt u van Geraadpleegde AMANITA terugkeren naar broeder Everard, klik dan met linkermuisknop op pijl linksboven!
Vroeger waren we gewend om op de vrijdagen schraal te eten en ons te onthouden van vlees. In de katholieke gezinnen uit die tijd werd aan dit kerkelijk verzoek en gebod voldaan door elke vrijdag vis bij het middageten te serveren. Het was in de tijd dat de vrouwen veelal nog achter het fornuis stonden en de man op kantoor, fabriek of anderzijds aan het werk was. Anno 2017 zijn de gebonden koppeltjes allebei aan het werk en wordt er in de regel pas 's avonds warm gegeten. De kinderen op school of in de crèche zijn voorzien van een lunchpakket en ook zijn er scholen en crèches waar van alles op eetgebied te verkrijgen is. Vandaag heb ik voor u staan een Siciliaanse visschotel met diverse gezonden ingrediënten. Wilt u deze schotel op tafel brengen dan raad ik u aan om daags tevoren de benodigde ingrediënten in huis te halen. In de regel is als de scholen uitgaan er wel een van de werkenden thuis en stel dat dit om 15,30 uur in de middag is, dan kan na een korte rust van een der beide vermoeide partners deze visschotel in een goed uur en een kwartier bereid worden. Gaat u vandaag nog op pad om bij de super uw boodschappen te doen, dan zou u deze schotel morgen al kunnen klaarmaken en als u nog steeds volgens de echte katholieke waarden leeft, dan adviseer ik u dit aanstaande vrijdag te doen. U moet het maar eens bekijken en broeder Everard zal u heus niet op de vingers tikken als u zich niet houdt aan de aloude vrijdagse gewoonte van vroeger. Benauwde rituelen houden we ook hier in het klooster er niet meer op na. Toen ik nog thuis bij moeders was heb ik ooit op vrijdag een plakje worst in de winkel van het plateau op de snijmachine gehaald en moeders was er als de kippen bij om dit uit mijn mond te verwijderen. Ik was bijna gestikt toen ze deze ceremonie ten uitvoer bracht. Zojuist gemerkt dat ik dit visrecept er ooit al een keer eerder op had staan, maar laten we dit maar zo houden, want uiteindelijk de introducties zijn verschillend en sommige lezers vinden die eetverhaaltjes sowieso al interessant.
Siciliaanse Visschotel met Aubergines, Tomaten & Rozijnen
We gaan direct dineren en hier in de refter zitten we vandaag met 12 personen aan tafel. Klaargemaakt heb ik een specifiek Siciliaans visgerecht met veel vitaminerijke ingrediënten en met dit wisselende zomerweer met weinig zon en veel regen is dit-voordat het weekend begint-een ideale maaltijd. Geschoten heb ik voor u wat foto's en staan heb ik vandaag een recept voor 4 personen. Zit je echter maar met twee of drie personen aan tafel...geen punt: ,,Eet dan allemaal maar wat meer of doe net als de doorsnee Italiaan eet er twee keer per dag van of bewaar de rest voor morgen, want zolang kan het wel overgehouden worden." Ik wens mijn lezers allemaal een fijn weekend en laten we hopen en bidden dat met deze drukke vakantietijd iedereen veilig op de vakantiebestemming aanlandt en goed oplet in het verkeer en met opstoppingen zich rustig en beheerst weet te gedragen.
Met de vakantie zijn veel opaatjes en omaatjes bij hun dierbare kinderen of kleinkinderen aan het oppassen en als je met je beidjes bent, wil je toch graag lekker eten. Je wilt er niet al te veel tijd aan besteden, want als oudje ben je sowieso al steeds in de weer om de boel op orde te houden en ben je nog aardig op de been dan ga je met dit mooie weer graag nog even de deur uit om een eindje te gaan fietsen, en hebben de vakantiegangers Marie en Kees ook nog eens de verzorging van hond Max en de volière achter het huis aan je toevertrouwd, dan kom je nog tijd tekort. Vandaag heb ik voor u staan een maaltijd voor 2 personen en het gaat hier om knoflookboontjes met sambalvis. Het is een pittige maaltijd, maar voor actieve oudjes echt aanbevelenswaardig. Ik wens u een fijne dag en tot een volgende keer maar weer!