Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
24-04-2015
Asperges in bladerdeeg met asperge-eiersaus
Dit recept werd me aangereikt en is afkomstig van prei en aspergekwekerij Musters uit het Brabantse Elshout. Het aspergeseizoen loopt van Pasen tot de laatste zaterdag van juni. Wat nodig? 9 plakjes bladerdeeg, 400 gram dun gesneden ham, 12 beetgaar groene gekookte asperges, 1 losgeklopt ei, een sausje van de overgebleven stukjes asperges. half glas witte wijn, 2 eidooiers en 200 gram gesmolten boter. Bereiding: De oven voorverwarmen op 180 graden C. De bladerdeeg plakjes uitleggen en licht bestrijken met een losgeklopt eitje. De ham op de bladerdeegjes leggen (randen vrijlaten), de asperges op lengte snijden, iets kleiner dan het bladerdeeg. Vervolgens rolletjes maken. Het geheel leg je op de bakplaat met daaronder een groot vel bakpapier. Zorg dat de naad van het rolletje met de onderkant op de bakplaat ligt. Hierna bestrijk je de rolletjes met een losgeklopt eitje en schuif de slede in de oven. In een tijdsbestek van 10 minuten is alles goudbruin gebakken. De afgesneden stukjes asperges ga je onder de braadtijd pureren in de mixerblender en dit onder toevoeging van een half glas witte wijn. Dit mengsel breng je aan de kook en laat het even inkoken. Eenmaal van het vuur klop je au bain marie de eidooiers erdoorheen en wel zodanig dat het eruitziet als een roomachtig gebonden massa, geleidelijk laat je hierbij de gesmolten boter bijlopen; blijf doorkloppen tot alles is opgenomen! Dit sausje breng je verder op smaak met peper, zout en een snufje cayennepeper. De aspergerolletjes kunt u het beste opdienen op voorverwarmde borden en de saus niet serveren op de rolletjes maar ernaast. Ik wens u veel succes met de bereiding van dit voorgerecht en tot een volgende keer maar weer.
Dat uitsteken van die puntjes mag, maar voor het gezicht is het beter om alles binnenboord te houden en nota bene moet je ook nog wat reststukjes van de stengels bewaren voor de aspergesaus
24-04-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Krabben behoren tot de kreeftachtige waterdieren en hier in Nederland tref je ze aan in de zeearmen. Hier in Nederland aan de Oosterschelde is zelfs een plaats naar deze 10-potige beestjes genoemd en wel de plaats Krabbendijke gelegen in de gemeente Reimerswaard in Zuid-Beveland. Het bewerken van die krabben is echt een vak apart en daarom raad ik u aan om krab in blik te kopen. Echt goedkoop zijn die krabjes niet. Afgebeeld hierboven heb ik zo'n blikje staan (zie inzet) en daar betaal je in een speciaalzaak zo'n 35 euro voor. In onze Supers werken ze vaak met wat goedkoper merken en meestal zijn ook hier de wat scherpe beentjes van die krabben eruit gehaald en dit vergemakkelijkt de bereiding van de diverse maaltijden waarbij u als hoofdbestanddeel krab gebruikt. Zoals altijd heb ik hieronder voor u een staatje staan waarop vermeld wordt wat voor ingrediënten u allemaal nodig hebt en daarbij eveneens de bereidingswijze. Bij zo'n krabsalade hoort natuurlijk ook een passend wijntje ik raad u hierbij aan een cassis, witte wijn uit de omgeving van Marseille. Is deze bij uw Super niet verkrijgbaar dan is een Muskadet of een witte Macon ook prima.
22-04-2015 om 13:55
geschreven door Broeder Everard
In schelp en schaaldieren zitten veel echte opbouwstoffen die in veel andere producten het af laten weten. Deze keer hebben we het over mosselen. Deze bevatten veel vitamines, kalk, jodium en fosfor en bijna geen vet. Aanbevelenswaardig is om minsten een keer per maand een maaltijd op tafel te hebben, bereid uit schelp en schaaldieren Het houdt echt uw lichaam fit en gezond. Vandaag serveren we het gerecht Mosselen à la Provençale. Hieronder staat de receptuur en kijk maar eens op: https://www.youtube.com/watch?v=tFJhZC24_XA naar onze kok hoe je deze maaltijd dient te bereiden!
18-04-2015 om 12:14
geschreven door Broeder Everard
Morgen is het vrijdag en nog steeds houden we ons aan de aloude vastendag, waarbij het verboden is rund en of varkensvlees te nuttigen of vetten daaraan onttrokken. Tegenwoordig zijn ook de kloosterlingen wat verwend en willen op zo'n dag ook lekker eten. Binnen onze muren herbergen we diverse nationaliteiten en voor onze Franse en Italiaanse paters, broeders en zusters is de inwendige mens een soort heiligdom dat goed verzorgd dient te worden. Vroeger bezocht ik ook nog wel eens een Boeddhistenklooster en altijd heb ik gedacht dat dat dagelijks mondjesmaat gegeten wordt; vergeet het maar, want wat daar dagelijks geserveerd wordt kun je een klein dorpje mee van voedsel voorzien. De Super hoeven deze monniken niet te bezoeken, want dagelijks worden de spijzen door de gemeenschap aangereikt en wie het apprecieert om in zo'n refter aan de dis ook nog bewierookt te worden, kan zijn of haar hart ophalen aan de aldaar hangende mysterieuze en opwekkende luchtjes. Een lekkere wortelenstamppot met fazantenvlees er doorheen completeert morgen de onthoudingsdagmaaltijd en als toetje na krijgt iedereen een lekker bakje Griekse yoghurt aangereikt. We hebben nog steeds niet te klagen en eten er goed van.
16-04-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
We kennen hier in onze contreien hand en stoofperen. Bekende handsoorten zijn de conference, de Doyenne du Commice, de concorde en de Triomphe de Vienne, verder de Beurre Hardy, de Williams, de Bonne Louise d'Aurances en nog vele andere soorten. De bekendste stoofpeer is de Gieser Wildeman en ook gevraagde soorten zijn de Saint Remy, de Winterrietpeer en de Zoete Brederode. De peer is een vrucht die vnl. uit water bestaat en in honderdste van milligrammen verder uit vezel, voedingsstoffen en mineralen: dus als algemene toevoeging aan uw voedingspakket toch een aanbevelingswaardig en nuttig product. Wereldwijd is de peer een lekker en gewild fruitje. Vroeger werden de stoofperen ook geweckt en was de vraag hiernaar wat groter dan heden ten dage. Ook het stoven van peertjes als nagerecht zie ik niet zoveel meer. Nu het fruit in zijn algemeenheid wat goedkoper is geworden raad ik de consument aan om dit toch weer eens te gaan doen en als nagerecht zijn gestoofde peertjes goed en gezond voor uw spijsvertering. Interessant is tevens het huiselijk kweken van patiofruit en afgebeeld voor u heb ik hier beneden zo'n potboompje met peren staan.
11-04-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
We weten allemaal hoe we een gehaktbal klaar kunnen maken. Heel simpel is met wat rund en/of varkensgehakt met daardoorheen een verkruimeld beschuitje, wat kruiden en zout en zo zijn er talrijke manieren. Wil je dit echt eens een keer anders doen, dan raad ik u aan om deze week een maaltijd klaar te maken met wat frietjes met sla en als vleesgerecht Luikse boulets. Ik heb hieronder wat gemakkelijk te kopiëren staatjes staan, die u in uw receptencartotheek kunt bewaren. U zult enthousiast zijn van het resultaat en geef aan uw familie, vrienden en kennissen dit recept door, want elke huisman of huisvrouw gaat in de toekomst ongetwijfeld, als het om gehaktballen gaat, met dit recept verder.
08-04-2015 om 13:40
geschreven door Broeder Everard
De vastentijd is voorbij en het Paasfeest achter de rug. Ik heb wat oude geschriften geraadpleegd en hierin lees ik dat de Renaissance een tijdperk was dat in de 14de eeuw in Italië begon en na de Middeleeuwen zo langzamerhand in alle Europese landen zijn entree deed. Het was het tijdperk van vernieuwing in de kunst en ook in de levenshouding. Letterlijk betekent het woord renaissance wedergeboorte. Dit was ook het geval met de Heer Jezus, die voor onze zonden aan het kruis gestorven is en twee dagen later herrezen uit zijn graf. In Frankrijk schijnt het vroeger de gewoonte geweest te zijn om met bepaalde gelegenheden, zoals na de vasten en op de jacht een overvloedige vleesmaaltijd te nuttigen en vast pandoer hoorde daarbij Renaissance kastanjetaart er als toetje bij. Mogelijk zijn alle ingrediënten voor deze kastanjetaart bij de Super bij u in de buurt niet allemaal verkrijgbaar, maar in de grote steden zijn er speciaalzaken waar u ongetwijfeld de benodigdheden daarvoor wel kunt bekomen. Apart afgebeeld heb ik voor u staan het recept en de bereidingswijze voor deze renaissancetaart. Ik wens u er veel succes mee!
07-04-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag is het Witte Donderdag. Het is de dag dat Jezus met zijn discipelen aanzit en ze gezamenlijk de maaltijd gebruiken. Niemand van de discipelen had in de gaten dat dit het laatste avondmaal was. De Heer die door zijn apostelen Meester werd genoemd gedroeg zich vooraf gedienstig door de apostelen de voeten te wassen en aan tafel alles aan te reiken. Ook brak hij bij dit laatste avondmaal het brood, zegende het en reikte het met woorden van gelijke strekking, zoals de hedendaagse priester tijdens de consecratie tijdens de eucharistieviering aan het altaar uitspreekt, dit brood uit aan zijn leerlingen. De dag daarop wordt hij door een meute soldaten al biddend in de Hof van Olijven gearresteerd en nadat de Romeinse landvoogd Pilatus hem op aandrang van het volk zijn doodvonnis uitgesproken had diezelfde dag nog gekruisigd. Op Paaszaterdag houden we de Paaswake en die dag wordt ook wel stille zaterdag genoemd. Deze wake duurt van zonsondergang tot zonsopgang en dit alles in afwachting van de verrijzenis des Heren die we aanstaande zondag in jubel vieren. In de vroege ochtend wordt eerst het doopwater gewijd, het heilig vuur ontstoken en ook gewijd wordt de paaskaars. Zijn er mensen die hun kinderen met het gewijde water willen dopen, dan worden ze in de daarop volgende Eucharistieviering gedoopt. Op de ontstoken paaskaars zien we in kruisvorm de afbeelding van vijf wierookkorrels, dit als zinnebeeldige voorstelling van Jezus kruiswonden. Morgen op Goede Vrijdag herdenken we ook de Heilige Paus Johannes Paulus II die lange jaren het hoofd van de Katholieke Kerk is geweest en voor 10 jaar terug op 2 april 2005 is overleden. Op staatjes hieronder leest u wat aanvulling die allemaal betrekking hebben op deze dagen van de Goede Week. Broeder Everard wenst u allen een stichtend vervolg van deze bewogen dagen en wenst u voor zondag allen een mooi, vredig en vrolijk Paasfeest! Misschien viert U Pasen buiten de deur. Reserveer vroegtijdig uw hotel of een gezellig etentje in een restaurant. Wilt u zelf uw paasdiner bereiden, kijk dan in de rubriek feestdiners of anderzijds op rechts van dit blog in een van de kookrubrieken.
De Poolse Paus Johannes Paulus II Vanuit Rome wenst Paus Franciscus u allen een zalig paasfeest!
02-04-2015 om 13:17
geschreven door Broeder Everard
Wat nodig? 1 taartvorm van 24 cm of minder en/of ander formaat, 1 beslagkom, 'n garde, een spatel, een scherp kartelmes en een taartschaal Voor de opmaak een spuitzak en een spuitmondje van 1 M of 1 B Wilton. Gemakkelijk is om voor de bereiding een pak biscuitmix (deze met melk aanmaken) van Dr. Oetker in huis te halen, waarop u op de verpakking tevens de gebruiksaanwijzing leest. Diverse recepten zijn in elke Super verkrijgbaar. Een taart bakken we in een elektrische oven op 160 en in een heteluchtoven op 140 graden Celsius. Ingrediënten: 4 of 5 eieren, 125 gram suiker en 125 gram bloem en wat boter. Bereidingswijze: Doe in de kom de eieren en de suiker en sla deze tot er een dikke luchtige massa is verkregen, zeef de bloem boven op het mengsel en spatel deze er voorzichtig door. Om een wat meer luchtige massa te verkrijgen, zo u dit verkiest, dan raad ik u aan het beslag al roerend bloedwarm te maken. Vul de beboterde en bebloemde springvorm, prik wat gaatjes in het deeg om rijzen te voorkomen en zet de vorm in het midden van de oven en bak de bodem ongeveer 25 minuten of indien nodig iets langer. Om te kijken of ie gaar is, steek je een naald in de massa. Komt deze er schoon uit dan is de taartbodem klaar. Haal de taartband eraf aan laat het geheel op een rooster of op een doek, waar je een beetje suiker op strooit, afkoelen. Opmaken: Snij met een scherp kartelmes de bodem doormidden en houd daarbij de linkerhand zachtjes op de bovenkant zodat deze niet verschuift. We gaan nu wat slagroom stijfkloppen en gebruiken daarbij twee zakjes vanillesuiker en 2 zakjes klop fix. in de Super zijn ook diverse garnituursauzen en andere opmaakingrediënten te verkrijgen. Hebben we wat vulling (wat u verkiest) tussen de gescheiden delen van de taartbodem gelegd, dan leggen we de beide gedeelten weer op elkaar. De zijkanten smeren we met een pannenkoekmes met wat botercrème of slagroom mooi glad, roosteren in een koekenpan wat amandelschaafsel, laten dit afkoelen op een stuk dubbel-laags keukenpapier en doen hiermee de zijkant garneren. De bovenzijde van de taart insgelijks gladstrijken, dan in een spuitzak met spuitmondje mooie rozetjes erop spuiten. Wilt u er een echte paastaart van maken neem dan als spuitzakje een klein papieren zakje, waar je aan de onderkant een puntje afgeknipt hebt en schrijf op de taart iets liefs of gewoon "vrolijk Pasen" De taart kun je verder nog opsieren met paasfiguren, paaseitjes en eventueel wat gekonfijte vruchtjes of anderzijds. Laat uw fantasie de vrije loop en maak er iets van!
Boven een aardbeientaart Eenvoudige paastaarten
01-04-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard