Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 8 (5)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (15)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (21)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (18)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 10 (8)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (20)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (16)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 4 (4)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 08-2025
  • 07-2025
  • 06-2025
  • 05-2025
  • 04-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Gedachten over het Geloof en de te Onderhouden Geboden
  • Patrones van Europa Edith Stein
  • Voor u staan heb ik een viertal recepten van gezonde maaltijden
  • Sacramentsdag 2025
  • Geloof en Vergankelijkheid
  • Pinksteren 2025
  • Nieuwe Paus Volgt Voetsporen van Overleden Paus Franciscus
  • Wereld opgeschrikt door onverwacht overlijden van Paus Franciscus
  • Broeder Everard wenst alle Lezers van dit Kloosterblog een Vredig en Zalig Paasfeest
  • Dieren uit de Bijbel
  • Opkikkertjes van vroeger weer volop in!
  • Kunnen we door voeding veroudering tegengaan?
  • Vrede op Aarde aan de Mensen van Goede Wil
  • Nieuws over Bedevaartplaats Medjugorje in Bosnia en Herzegovina
  • Vandaag Bakken We Luxe Appelkoekjes Met Een Gesprekje Vooraf
  • Wat Rooms Katholieke Weetjes
  • Water Belangrijkste Levensbron, Reizen Paus Franciscus en wat Kookweetjes
  • Rucola Stamppot met ei en amandelschaafsel
  • Ondanks al onze zorg toch onveilig voedel in omloop
  • Zwarte Thee goede hartbeschermer en u voelt zich er prima bij!
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    willibrord
    www.bloggen.be/willibr
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    animaties
    www.bloggen.be/animati
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    10-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebraden reerug Grand Veneur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is wel vasten, maar het duurt niet lang of we zitten aan de Pasen. Ja door me een beetje aan vasten te houden ben ik twee kilogram afgevallen. Ik woog 83 kg, maar dat was echt te zwaar. Nu staat de schaal op 81 kg. Wat lengte betreft ook veel te zwaar, maar ik heb daarvoor een excuus. Toen ik in militaire dienst kwam werd ik opgemeten en mijn lengte was 1,75 m. Over goed anderhalve maand word ik 85 en de krimp is er aardig ingekomen. Begin vorig jaar wees de meetlat 1,72 aan en  nu afgelopen woensdag in het ziekenhuis 1,69 m. Mijn abohzis is ook niet meer wat het geweest is, maar gelukkig ben ik door overste Wilders nog niet de keuken uitgestuurd, want mijn stabiliteit is nog steeds prima. Het is nog even wachten met die wildschotel, want vandaag hebben we in het klooster linzensoep gegeten en een appeltje en Griekse yoghurt als nagerecht. Binnenkort moeten we weer naar de stembus en in onze echt katholieke en Christelijke plaatsen zoals bv. in Volendam en Urk stemmen de mensen wel op een katholieke of protestantse dorpeling, maar het is niet iemand die met een lijst van het CDA, GPV of ChristenUnie uitkomt. Hier in mijn gemeente Lingewaard hebben ze mensen die zwaar invalide waren de reispas ingenomen en de bestemde invalidegelden opgesoupeerd aan uitjes voor de raadsleden. Tot een van die sukkels behoorde ik ook maar een fluisterstem uit de hemel heeft over die onverlaten de banvloek uitgesproken en dat betekent dat  die dames en heren daar in het pluche er niet zonder kleerscheuren vanaf komen. Zo, nu gaan we over tot de orde van de dag en dat is de presentatie van de wildschotel van broeder Everard en de belangstellenden voor een dergelijke gerecht hebben nu volop de tijd om zich in te leven in dit specifieke wildgerecht. Ik wens u er veel succes mee. Ik had een videootje van de bekende wildbraadspecialist Theus de kok van de Echoput uit Amersfoort staan, maar die reageerde jammer genoeg niet meer. Dit aloude recept van broeder Everard vindt u alleen op deze site en onder de rubriek feestmenu's vindt u meer stukjes over wildbraad.










    Bij deze schotel hoort een St. Émilion of rode Bourgogne (côte de nuits)


    10-03-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (1)
    30-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LAPIN EN PAPILLOTTE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Morgen is het oudjaar en buiten al die appelflappen en oliebollen en de vele tussendoortjes en dranken is het toch fijn om met de familie aan de dis te zitten en op tafel komt er een goed klaargemaakt wild konijntje. Eerlijk gezegd wordt het voor ons koks moeilijk om gerechten die voor jaren geleden met de kerst en nieuwjaar op tafel kwamen-te serveren valt nog wel mee-, maar ze op internet zetten wordt steeds moeilijker. Dierenliefhebbers willen dat al die beesten blijven leven, maar beste beschermers dat is geen goed idee. Sowieso is de natuur al zwaar verstoord doordat we hun natuurlijk levensgebied in beslag genomen hebben door er pretparken van te maken of door honderden hectaren te bebouwen met huizen en dies wat meer.  Als zo'n klein overgehouden natuurgebied overbevolkt wordt dan gaan die beestjes allemaal met elkaar vechten, er ontstaan van allerlei ziektes en ga zo maar door. Er moeten dus regulatiemaatregelen getroffen worden en daar hebben we onze jagers voor die dit allemaal keurig bij weten te houden en dit volgens strenge regelementen. De mensen die met hoogtijdagen wild willen eten raad ik aan om dit te betrekken bij de poelier. Er zijn er weliswaar niet veel meer en als u het te ver vindt om hiervoor een poelier te bezoeken die zo'n 30 km van u vandaan zit, ga dan eens in de vele plaatselijke supers kijken of je daar misschien een wild konijntje, mogelijk door een goede poelier geleverd, kunt kopen. Hieronder vindt u op een staatje wat u moet inslaan met betrekking tot dit wildmenu en een afbeelding hoe dit er dan uitziet. Buiten een smakelijk wilddiner vandaag of morgen wens ik u op de laatste dag van dit jaar een zalig uiteinde en een goed begin!  





    30-12-2017 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (2)
    23-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eethints voor de Kerstdagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de komende kerstdagen heb ik voor mijn eigen gemak enkele feestelijke eethints uit een Aldi folder overgenomen. Zoals ik u al eerder medegedeeld heb, verkeer ik momenteel niet in een allerbeste conditie en daarom zoek ik alles een beetje in een wat eenvoudige culinaire  richting. Voor u staan heb ik een gerecht van gelakte eendenborst met warme appel en pommes duchesse, vervolgens een gerecht met als hoofdmoot varkenshaas met gratin omwikkeld met spek en gevuld met oude kaas, en aardappel-groentengratin en tenslotte een heerlijk gerecht van lamsvlees met champignonsaus, gevulde courgette, aardappelkroketten en krokante parmaham. Wilt u met de kerstdagen iets anders klaarmaken, zoek dan op dit blog in de rubriek feestmenu's naar een geschikt kerstdiner. Kerstmis bestaat niet louter en alleen uit lekker eten, maar ook herdenken we die dag dat ons aller Heer Jezus als mensenkind geboren werd in een stal te Bethlehem en bij alle alle christelijke geloofstakken wordt aangenomen dat het Christuskind de verlosser is van de mensheid in nood en de persoon die ons goede richtlijnen gaf betreffende onze christelijke normen en waarden. In sommige landen is de geloofsbeleving op een laag pitje komen te staan, maar de geschiedenis leert ons dat dit tijdelijk is.Weliswaar leven we in een gistende tijd van oorlogen, terrorisme en angst maar er is maar een manier om deze te trotseren en dat is niet met haat tegen de bedreigers, maar wel met een houding van liefde-zelfs tegen mensen-die u vijandig gezind zijn. Het is die liefde die op de lange duur hoop geeft op vrede in uw hart en ons allemaal met elkaar verbindt en houvast geeft aan een toekomst van rust en vrede. Broeder Everard wenst al de lezers van dit blog hele fijne kerstdagen en of u nu arm, rijk, gezond, ziek of invalide bent, die dagen zijn pas geslaagd als u zich ook innerlijk rustig, gelaten en vredig voelt.




    Hieronder vindt u  de schotel van bovenstaand recept



    Zo ziet bovenstaand recept eruit als het klaar is

    Hoe maken we een lamsvleesschotel klaar met champignonsaus, gevulde courgette
    aardappelkroketten en krokante parmaham?


    23-12-2016 om 16:33 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (0)
    17-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eend met Rode Wijn van Taillevent
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wilde eend met de kerst op tafel  met rode wijn van huize Taillevent is een echte delicatesse waarmee u uw gasten aan tafel echt verrast. Het is een volkomen natuurproduct, dus biologisch en zonder conserveermiddelen. Het vlees is mals en super zacht en voedzaam. Elk zuiver natuurproduct bevat vitamine A. In eend zitten ook veel vitaminen van de B-categorie (vit. B 1-, 2-, 6-, 11-en 12) plus stoffen die het lichaam ter opbouw nodig heeft zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer en koper. De naam Taillevent is afkomstig van een aloude taveerne  gelegen achter de Champs Elysees in de Rue Lammenais te Parijs. Deze taveerne stond bekend om de diverse eenden gerechten en de heerlijke wijn die erbij geserveerd werd. Zo langzamerhand ontstonden er wijnhuizen  die de naam Taillevent droegen en nog; haal je daar een fles wijn dan wordt u bediend door een Sommelier. Met de kerstdagen is het hoofdgerecht dus eend en wat u er allemaal bij nodig heeft, heb ik vermeld staan op onderstaande staatjes. Zit er een poelier bij u in de buurt, dan adviseer ik u daar uw eend of meerder eendjes  voor de kerst te bestellen. Ook in de supers is eend verkrijgbaar en zelfs op Internet vindt u poeliersbedrijven die gespecialiseerd zijn in wildgerechten en bij tijdige bestelling kan aan iedere wens voldaan worden. Buiten eend wilt u eveneens wat groenten op tafel hebben. Bij eend past rode kool met appeltjes er doorheen, peultjes, worteltjes, doperwten, eventueel. met frites en/of gebakken krieltjes. Wilt u daarbij ook nog een voorgerecht of nagerecht hebben, dan laat ik dit aan u over. Een soepje vooraf en een niet al te machtig ijsstaartje na zou kunnen, maar weet wel dat lekker eten met de kerstdagen in is, maar bedenk ook dat een teveel aan calorieën uw lichaam geen goed doet.







    Ik weet niet of ze nog te krijgen zijn, maar dit zijn meiraapjes

                                               en hier hebben we onze gebraden wilde eend
         

    17-12-2015 om 14:51 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (0)
    21-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richtlijnen voor wildbraad
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het duurt niet al te lang meer of we zitten al weer aan de Sinterklaas, hierop volgen de Kerstdagen en Oud-op-Nieuw. Het is tevens de tijd dat we gaan denken aan wildbraad op tafel. Op mijn blog Broeder Everard met kloosterrecepten vindt u een aantal van die wildgerechten en voor velen is vaak de vraag hoe lang wild in de pan moet garen. Hieronder treft u de bakregels van verschillende soorten wild met als kanttekening dat veel afhangt van de leeftijd van het te braden haasje of houtduifje. Een stukje vlees van een oude koe moet ook langer garen dan van een jonge os of vaars. Het verdient aanbeveling de onderstaande geschetste regels aan te houden en is het wildzwijn en/of hertenvlees dan nog niet gaar, laat je het nog enkele minuten in de oven of op het vuur staan. Het meeste wildbraad vindt u op dit blog in de rubriek feestmaaltijden. Ik zou zo zeggen, doe er uw voordeel mee en als uw portemonnee ernaar is, dan raad ik u zeker aan het wild te betrekken rechtstreeks van een poelier; het is de vakman die u met raad en daad als het om wildgerechten gaat alles over wildbraad kan vertellen en tevens ben je dan verzekerd dat je een gezond stukje wild in huis gehaald hebt.









    21-11-2015 om 18:13 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (0)
    28-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L' Oreiller De La Belle Aurore
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We gaan voor de zondag een keizerlijke maaltijd klaarmaken. Volgens onze premier Rutte gaat onze economie, ondanks de vele werklozen, met sprongen vooruit en zijn we uit de malaise. Er staan verkiezingen voor de deur en dan moet de goegemeente het idee krijgen dat alles wat zwart is er weer wit en rooskleurig uitziet. Gelukkig krijgen we hier bijna elke week buitenlandse confraters over de vloer die zich hier komen bezinnen. Geschrokken zijn ze gisteren van de magere kost die ze hier in het klooster vanwege de vastentijd hebben ontvangen en als goedmakertje voor de eerste zondag van de vasten ga ik daarom een keizerlijk diner klaarmaken. De meeste ingrediënten hebben onze Belgische confraters uit Namen zelf meegebracht; dus geen tekorten op ons kloosterbudget. De katholieke kerken hier in de gemeente Lingewaard zijn, op de Kerk van Huissen-stad na, allemaal gesloten en hier in het klooster zijn de bezoekjes aan onze kapel ook heel magertjes. Vroeger waren het de weldoeners die ons kloosterlingen goed gezind waren en meerdere keren per jaar was er ook een vrome katholiek die zijn nalatenschap aan ons klooster schonk. Dit hebben we de laatste 10 jaar niet meer meegemaakt. Veel van onze paters, broeders en zusters hebben een AOW-pensioen en daar moeten we van rondkomen. Onze geleerde confraters die vroeger onderwijs gaven op een universiteit of anderzijds wonen allemaal op zichzelf en genieten niet alleen van een royaal pensioen, maar net als onze ministers hebben ze een aantal bijbaantjes en sommige houden zelfs nog lezingen, waarvoor ze duur betaald worden. Omdat we hier zo lekker koken, komen deze slimmeriken nog wel eens langs en denken hier gratis mee te eten. Sinds kort heeft onze opperbaas Geert Wildeman dit op straffe van geseling ten strengste verboden; alleen met een ruime schenking voor onze misdeelde missiebroeders in de Congo, Bolivia, Haïti en andere gewesten mogen ze van onze overste nog wel aanschuiven. Ja de kloosters maken ook beroerde tijden door! Door de hele menselijke geschiedenis heen zijn er van die ongelukkige tijdperken geweest en nadien worden ze gelukkig ook weer afgewisseld door periodes waarbij de hoorn des overvloed, net als nu komende zondag, zich weer rijkelijk presenteert.    









    28-02-2015 om 18:43 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (2)
    16-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uit de Kerstfolderkeuken van de Coöp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier in het klooster houden we ons nog steeds vast aan de eetgewoonten van vroeger. Veel nieuwe aanwas van jonge zusters, broeders of paters is er tegenwoordig niet bij. Persoonlijk houd ik alles op keukengebied nog wel bij en door de grote toestroom van buitenlanders die hier in Nederland een toekomst willen opbouwen is het keukengebeuren enorm variabel geworden. Vroeger in de missie heb ik ook van alles leren eten en stond ik vaak versteld wat die mensen bv. in het voormalige Nederlands-Indië en Papoea Nieuw-Guinea allemaal aten; echt heel lekker. Al die eetinvloeden van onze buitenlandse gasten zijn ook figuurlijk en letterlijk op onze Hollandse tafelkeuken verschenen en al onze supers restaurants en eethuisjes  hebben daarop ingespeeld. Vandaag heb ik voor u staan enkele gerechten uit de kerstfolderkeuken van de Co�p; hier in Angeren wordt deze zaak geleid door kruidenier Rutten. Wekelijks betrekken we van dit bedrijf onze boodschappen. De Co�p hier staat bekend om zijn kwaliteitsproducten en als u lekkere dingen voor de feestdagen in huis wil halen, dan adviseer ik mijn kooklezers om eens wat inkopen te doen bij een van die Co�pzaken bij u in de buurt! Veel van die gerechten kunt u aanschouwelijk door kok Ren� zien bereiden door te surfen naar http://www.keukentafel.nl/kerst-smullen-rene-maakt-met-zelfgemaakte-boter-voor-bij-de-ambachtelijke-kersenslof 
     













    16-12-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (1)
    20-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hazenrug Chasseur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Al jarenlang brengen we in ons klooster tijdens de kerst en ook met de paasdagen een jachtschotel op tafel. Vroeger was het de gewoonte dat deze maaltijd uitsluitend  op tafel kwam op koude feestelijke herfstdagen of in de winter. Het weer is even veranderlijk dan een vrouw zei men vroeger, maar heden ten dage is daar helemaal geen touw meer aan vast te knopen. Op wat mindere zonnige feestdagen kun je dan ook van alles en nog wat op tafel brengen en laten we eerlijk zijn zo'n jachtschotel smaakt in alle jaargetijden. Morgenavond krijgen we hier in het klooster de cabaretier Jörgen Raymann op bezoek en geschreven aan ons klooster heeft hij dat hij een liefhebber van echte Creoolse punch is; nu dat komt dik voor mekaar Tante Es!
     
                                         

                                        

    20-04-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (0)
    12-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HAZENRUG IN ROOMSAUS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met de kerstdagen hebben we hier een aantal Benedictijnse confraters uit het Belgische Affigem in huis. Broeder Johannes die daar kok is, heeft me geschreven dat hij uit de voorraadkelder van de abdij de benodigde ingrediënten voor wat heerlijke jachtschotels zal meebrengen en samen verzorgen we hier in ons klooster de feestmaaltijd met de kerstdagen. Die Vlaamse confraters gaat het een stuk beter dan hier in Holland met onze kerken, kloosters en abdijen en die edelmoedige Vlaamse religieuzen hebben heel goed in de gaten hoe het hier in dit lastentopland Holland gesteld is. Afgesproken met mijn oude studiegenoot Jan van bijna driekwart eeuw geleden heb ik dat we volgens een oude gewoonte het wild aan tafel gaan uitserveren. Zojuist heeft broeder Johannes me gemaild dat hij voor die arme sloebers hier in het Angerse Lingewaard zelfs een paar rechaudjes en het nodige uitserveerbestek zal meebrengen. Voor mijn trouwe lezers heb ik vandaag een oud recept staan van hazenrug in roomsaus. Het is de vermoedelijke jachtschotel die we met de kerstdagen op tafel brengen. Bij het uitserveren maken we ieder bordje  waarop een stukje reerug komt te liggen prachtig op met kerstmotiefjes en uiteraard  houden we het niet alleen bij een jachtschotel maar komt er als voorgerecht ook nog iets heel lekkers op tafel en het nagerecht ditmaal is een heerlijke bavarois met alles wat erin hoort en ook de nodige kerstmotiefjes rondom en op die exclusieve pudding. Mijn trouwe lezers kennen onderhand dit blog en te kust  en te keur staan veel lekkere diners vermeld die met een beetje aandacht door iedereen die van koken houdt bereid kunnen worden.  





      

      

      

    12-12-2013 om 20:33 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (1)
    06-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HAAS À LA BRACONNIER
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De sint stapt vanavond op de boot en de bisschop van Myra (Turkije) reist weer af naar zijn tweede vaderland Spanje. Met de kerstdagen hoort wild en/of gevogelte op tafel. Het bevat weinig dikmakende stoffen en men zegt dat je er bruisend fit van wordt. Het is goed voor je stem en vooral de melodieën "Stille Nacht en De Herdertjes lagen bij nachte" gaan er luider van klinken. Bij wild heb ik de ouderwetse gewoonte eerst alles wat aan te braden in een wildpan om daarna pas alles over te doen in een braadslede om in dit geval het haasje op een niet al te hoge oventemperatuur verder te garen en te bakken. Het voordeel is dat hierdoor alles lekker strak trekt en je die echte wildsmaak blijft ruiken en proeven. Als u buiten de wildschotel het kerstdiner een echt cachet wilt geven, gebruik dan een speciaal kersttafellaken en ook bijpassende servetten, zet een paar mooie kandelaars met kerstkaarsjes erbij  en gezellig bij het open haardvuur en uw kamer opgesierd met kerstkribbe en kersboom zal u-zeker weten-in een hemelse sfeer geleiden. Als voorgerecht bij deze wildschotel raad ik u aan een carpaccio, d.i. een schotel van rauwe ossenhaas, mayonaise, worcestersaus, tabasco en witte peper (zie inzet) Als dessert een romige koffie met Christmascake of kersttaart-zet ook een schaaltje kersenbonbons op tafel-en het diner kun je ook afsluiten met een trifle, mousse of een bavarois.



     



     

     

    06-12-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (0)
    10-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poule-Au-Pot Henri IV
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren op Hemelvaart kreeg ik mijn oude buurman van vroeger de 100-jarige Bertus De Pater op bezoek en meegebracht had hij zijn 10e vrouw Greet die 70 jaar jonger dan hij was. Vergezeld was hij van zijn 80-jarige oudste dochter marietje en zijn jongste zoon kobus van 78. De familie was dauwtrappen geweest en kwam even bij ons klooster "de Pauw" langs om op mijn kamertje op de slotgang onder het genot van een kopje koffie te praten over de tijd van weleer. Het klonk wel een beetje vreemd in mijn oren toen Kobus zijn zoveelste stiefmoeder als moeke aansprak. Zondag is het moederdag en heel veel ouders zijn gescheiden en de sfeer daaromheen is vaak heel wat anders dan bij de familie De Pater. De bezoekjes in al die gescheiden families wisselen nogal eens en als je als geestelijke hier of daar een bezoek aflegt, dan vergis je jezelf nogal eens in de juiste naam. Wat ook het geval is dat gescheiden moeders hun kinderen nooit meer te zien krijgen en als hun nieuwe vriend huis en haard ook al verlaten heeft, dan zit zij op moederdag moederziel alleen in huis te wachten op bezoek dat verstek laat gaan. Dit alles mag een beetje overtrokken klinken, maar het is de moderne maatschappij van vandaag. We moeten proberen om ermee om te gaan en wat ook belangrijk is dat we het familiecontact niet verliezen; voor sommige personen een moeilijke weg, maar de enig begaanbare waarop nog wat levensgeluk te vinden is. Over gaan we nu tot de orde van de dag en dat is het maal voor zondag, waarvan ik een receptuur op deze site ingebracht heb en met een lekker soepje bij deze Poule-au-Pot vooraf, gebakken aardappeltjes met doperwtjes en een heerlijke chipolata pudding na (zie archief) is moederdag 2013 een dag die niet meer kapot kan.









    10-05-2013 om 14:18 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (2)
    28-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feestelijke kloostersdiners
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De kerstdagen 2012 zijn weer voorbij en vanwege ziekte van kloosterkok broeder Everard werd op deze site voor het eerst geen kerstdiner gebracht. Met wat aanwijzingen vanuit mijn ziekbed is het sister Mary met behulp van zuster Dorinthia toch gelukt om een heerlijk kerstdiner te serveren. Van oudsher staat bij ons met hoogtijdagen altijd een wild of gevogelte diner op de menukaart en dit jaar was dat met de kerstmis eend met olijven en terrine van eend. Vooraf hebben we kunnen genieten van een heldere bouillonsoep en als toetje stond er veel fruit op tafel en genoten hebben we van de heerlijke chipolatapudding met daarin verwerkt diverse kloosterlikeuren die we altijd toegestuurd krijgen van onze confraters uit het Italiaanse Brindisi. Met Oud-op Nieuw wordt er altijd wild en gevogelte op tafel gebracht, ditmaal eend met zuurkool (zie inzet!) met vooraf een Poolse soep en als nagerecht een speciaal chocoladetoetje. We geloven in het hiernamaals en het eeuwige leven, maar ook zijn kloosterlingen erg bijgelovig en in de oude kloosteranalen wordt hier gewag van gemaakt door een van onze overleden confraters uit een ver verleden en wel door de heilige Alfonsus, die dat in een gedicht verwerkt heeft. Er resten ons nog enkele dagen voor we het nieuwe jaar 2013 tegemoet treden en u heeft nog ruimschoots de tijd om lekkere dingen in huis te halen om deze feestelijke diners te bereiden. Ik wens u er veel succes mee en wens u allen een gezellig jaareinde en een zalig nieuwjaar!



                    









            

    Bijlagen:
    249 A Tekst chocoladetoetje.jpg (64.2 KB)   

    28-12-2012 om 21:57 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (0)
    24-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diner de Pentecôte Frère Everard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag is het Pinksteren en we herdenken dan dat de Heilige Geest over de Apostelen is nedergedaald en deze mensen mondig heeft gemaakt. De apostelen waren vissers en mensen die alles van hun vak afwisten, maar zonder hulp van Hierboven er nooit in geslaagd zouden zijn om de wijde wereld in te trekken om de boodschap van het geloof in hun heilige meester overal rond te gaan brengen. Op school leer je wat van de ondergrond om te kunnen communiceren met je omgeving en als je veel op reis gaat en in contact komt met mensen uit verschillende landen, dan gaat je taalvaardigheid steeds verder vooruit en op de duur kun je met iedereen contact krijgen. In de tijd van Christus werd in zijn landstreek het Aramees gesproken; heel weinig mensen spreken deze taal nog en daarom wil ik u laten horen hoe deze taal klinkt.  Klik maar eens http://www.youtube.com/watch?v=tUeubiDHf14/ en u hoort het önze Vader" in het Aramees! Christus is volgens de profetieën (af te leiden uit sommige christelijke geloven en openbaring geheim Fatima)) weer op de aarde teruggekeerd en allemaal zullen we zeggen: ,,Maar ik ben Hem nog nergens tegengekomen"! Ik denk dat de profeten bedoeld hebben dat zijn geest weer volop aanwezig is en hij eenvoudige  mensen met een helder en nuchter verstand gaat opleiden om ons allemaal op pad te helpen ons leven meer geestelijke inhoud te geven. Ondanks de economische crisis en slechte vooruitzichten lijden we hier nog niet aan ondervoeding en met Pinksteren zitten we, ook hier in het klooster,  aan een feestelijke dis. Niet iedereen kan dit zeggen en terwijl we allemaal lekker zitten te eten en met zo'n uitgebreid maal 2 uur aan tafel zitten, komen er op hetzelfde moment wereldwijd 2000 mensen om door oorlogsgeweld of sterven de hongerdood. Maar, wat kunnen we er tegendoen als onze regeringen deze mensen weert of wegjaagt, ze aan hun lot overlaat en graaiende oplichters de geschonken centjes aan die arme sloebers verbrassen of er wapens voor kopen? Ook volksverlakkerij is aan de orde van de dag en politici proberen op ale manieren mensen een rad voor de ogen te draaien door steeds wisselende manoeuvres, die alleen de gevestigde orde zegent en sloebers in de verdomhoek plaatst. Ondanks alles wil ik toch nog proberen  met Pinksteren  een betaalbaar feestelijk diner op tafel te brengen. U hebt nog een paar dagen de tijd om alle benodigde ingrediënten in huis te halen. Ik houd het hoofdelijk bij een paar feestelijke maaltijden, waarbij natuurlijk die hemelse Franse drank, de champagne, niet ontbreken mag. Op deze klooster website staan genoeg suggesties waarmee u uw pinksterdiner kunt aanvullen of verrijken.  Ik wens u allemaal fijne en gezellige Pinksterdagen in de hoop dat het weer net zo mooi is als vandaag en het zonnetje ons niet in de steek laat!


    ALS DIT GEEN BIJZONDER PINKSTERDINER IS,
    DAN WEET IK HET OOK NIET MEER

    HIER HEERLIJKE FRANSE BOONTJES MET ZEEBAARS

    VURIGE ZALMTONGEN VAN FRÈRE EVERARD




                    

    24-05-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (0)
    07-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Feestelijke Paastafel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag is het Paaszaterdag en wat dat betreft houd ik mezelf aan de voorschriften die ik vroeger van thuis meegekregen heb. Mijn snoeptrommel zit helemaal vol en direct als de paasklokken 12 uur gaan luiden, dan staan hier voor de deur allemaal kinderen uit de buurt en deel ik, alsook zelf etend,  die lekkere gespaarde paaseitjes uit. Voordat gedoogoverste Wilderman op reis is gegaan heeft hij me uitdrukkelijk gezegd dat dit pas om één uur 's middags mocht, dit omdat de klok op zomertijd is gezet en dit uur door Paus Gregorius van eeuwen terug zo niet geregeld was. Morgen is het Hoogfeest van Pasen en hier in het klooster zijn we vanaf nú druk met het bereiden van het feestmaal. We zitten met 20 personen aan tafel en de refter hier is al geheel in paasstemming gebracht. Tegenwoordig worden de feestmaaltijden kant en klaar gehaald bij de  landelijke cateringsbedrijven, dan zijn er ook veel mensen die uit eten gaan en makkelijk is het ook om een koude schotel of complete maaltijd te bestellen bij een cafetaria bij u in de buurt. Toch is er nog altijd een categorie mensen die zelf het paasdiner wenst  klaar te maken. Voor deze personen heb ik wat suggestieve diners opgesteld. Menu 1: Vermicellisoep met balletjes-pasteitjes met kalfsvleesragoût-zwaluwnestjes, spinazie of Brussels lof, gekookte aardappelen-vruchtensla. Menu 2: Koude voorgerechtjes-kip, sla of compote van abrikozen, gebakken aardappeltjes-karamelvla-cracker met kaas. Menu 3: Salade met rauwe ham, avocado, kwarteleieren en een honingvinigrette-Kipfilet met brie en bacon uit de oven-kruidencake met vanille-ijs en advocaat. Opgespoord voor u heb ik een hele mooie culinaire website en  vanmiddag heeft u nog volop de tijd om uw paasdiner te bereiden en eventuele tekorten bij uw slager, Super of groentenman te halen. Klik: http://www.smulweb.nl/recepten/feestmaaltijd/  Komt u na het bekijken van deze site er dan met uw paasdiner nog niet uit, kijk dan rechtsbovenaan op deze site, want daar staan een twintigtal culinaire rubrieken en allicht vindt u mogelijk dáár waarnaar u zoekt. In het klooster hier ga ik vanavond een lekkere frambozengratin klaarmaken en wilt u dit morgen met pasen ook als nagerecht op tafel serveren, dan vindt u hier beneden het recept daarvoor afgedrukt. De rest van het paasdiner heb ik al bereid, maar ik vertel ditmaal niet wat we klaargemaakt hebben en dit omdat een bepaald persoon van onze orde (ik heb hem al genoemd) dit beslist niet mag weten. Ik wens al mijn bezoekers, ondanks het slecht voorspelde weer, stichtende en fijne paasdagen!



                      

    07-04-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (3)
    13-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOLE AU CHAMPAGNE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zojuist ben ik teruggekeerd vanuit Frankrijk waar ik in een Benedictijnerklooster in de Vogezen op visite was bij mijn voormalige confrater broeder Léonard die daar het toezicht voert op de Cuisine. Op Eerste Pinksterdag is het daar de gewoonte om een schotel te bereiden waar Tong in verwerkt is, en deze oude gewoonte is gebaseerd op de gedachtegang dat op Pinksteren de Heilige Geest zich aan de apostelen geopenbaard heeft in zwevende vurige tongen en ik denk niet dat dit zeevissen geweest zijn; leg je in die richting het symbool, dan krijg je wel lekker eten op tafel en dat is wel af daar in Frankrijk! Wat hebben we nodig om Sole Au Champagne klaar te maken (zie inzetfoto). De meeste gezinnetjes bestaan uit 4 personen; dus daar gaan we zo'n schotel voor bereiden! Wat hebben we nodig? Dat zijn 4 tongen van ongeveer een half pond, verder wat zout, peper. een sjalotje, 2 dl champagne brut of sec, 100 gram boter, twee eierdooiers, een halve dl slagroom en 1 blikje truffels. We kunnen het geheel ook nog omringen met wat gekookte aardappelen (gebruik hiervoor Biltse Boer) ertussendoor zo'n 3 ons gebakken champignons en ter opsiering doe je er wat peterseliestruif overheen (platte peterselie) en  enkele geconcasseerde tomaten (zie op rechts website keuken handigheidjes en bijlage). Dit alles geeft de schotel een mooi aanzien! We gaan aan de slag: Maak de tongen goed schoon, maar laat de graat erin zitten (de graat geeft namelijk smaak aan het geheel). Leg de tongen in een beboterde vuurvaste schaal, strooi er wat ragfijn geraspte sjalot op en zout en peper. Leg hier en daar een klontje boter. Giet er de champagne over en zet de schotel, afgedekt met een stuk aluminiumfolie, in de oven om de tongen zachtjes gaar te trekken en de tijd die daar voor staat is plm een half uur. Leg de tongen dan op  een  schotel en houd ze warm. Klop de rest van de boter luchtig en romig. Klop de eierdooiers los, voeg er de slagroom bij en blijf doorkloppen tot dit zich mengt. Voeg ook dit, nog steeds goed kloppend, bij de losgeroerde boter. Voeg er tenslotte ook het gezeefde stoofvocht bij. Goed kloppen is echt nodig, het kan met de mixer, maar ook met de garde. Het vereist wat handigheid en een goede slag. Wie niet zo ervaren is in deze hogeschool der kookkunst, kan het als volgt doen: Zeef het stoofvocht van de tong en zet dit op een klein vuurtje met een kookplaatje eronder. Klop de eierdooiers los, voeg er voorzichtig wat van het warme, maar niet kokende, stoofvocht bij en roer dit weer door het geheel van het stoofvocht. Roer er dan de gesmolten maar wat afgekoelde boter door en tenslotte de half opgeklopte slagroom. De saus moet ongeveer lauwwarm zijn. Giet wat van de saus over de tong en geef de rest er apart bij. Snijd van de truffels uit het blik eerst plakjes en daarvan sierlijke figuurtjes en leg deze op de tong. In het bovenstaande heb ik aangegeven dat er ook nog een mogelijkheid bestaat om de schotel wat uitgebreider te maken en dat zou ik zeer zeker doen als er wat kinderen bij zijn in de puberleeftijd en dan kun je er gemakkelijk met zessen van eten. Drink er een champagne brut of sec bij en voor de kinderen wat priklimonade of wat ook kan een glaasje seven-up! Als voorgerecht zou een bordje koninginnen-of juliennesoep (zie culinaire rubriek op rechts)   niet misstaan en als nagerecht roomijs met vruchten!
    Ik wens u smakelijk eten en volgende week is het de eerste zondag na Pinksteren en mag u het ook klaarmaken en smaakt het allemaal evenzo uitstekend. Ik wens al mijn bezoekers verder nog een  gezellige Tweede Pinksterdagavond en tot een volgend bezoek maar weer!

    Bijlagen:
    136 A Uitgebreide schotel Sole au Champagne (zeetongschotel).jpg (186.6 KB)   

    13-06-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (0)
    14-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cuisses De Grenouilles à La Crème
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Afgesproken was dat we met Valentijnsdag Mexicaans zouden gaan eten, maar gisterenavond arriveerden 2 Wallonische nonnekens in ons klooster, soeur Albertha & Theresia. Zij zijn beiden hoogbejaard en ver in de negentig. Ze komen als vertegenwoordigsters van het internationale bedevaartsoord Banneux en bespreken met ons de komende bedevaarten. Gekozen als menu hebben ze Cuisses De Grenouilles à La crème. Voor onze communiteit hebben ze meegebracht 40 paar verse kikkerbilletjes. Het zijn een paar echte natuurmensen die daar in de bosrijke omgeving van de Ardennen bekend zijn met wild, gevogelte en dies wat meer. Je zou zo zeggen, maar in een klooster eten ze toch geen kikkerbilletjes!  Amai, mijn lieve lezers: ,,Belgen eten toch ook waterkonijn"? 
    Om met Valentijnsdag de gewone huisvrouw hiervan te laten genieten heb ik als Valententijns klooster surprise alle Supers in Nederland & Belgi� laten bevoorraden met deze 'gruwelijke heerlijkheden' uit de Franse keuken en een recept voor 4  personen afgedrukt.
    We gaan de kikkerbilletjes klaarmaken: We bestrooien ze met zout en peper en gaan ze in roomboter bakken, samen met een fijngehakte ui en een sjalotje. Giet de wijn erover en laat ze afgedekt, in enkele minuten gaar smoren. Neem ze uit het vocht en voeg de room erbij. Alles goed warm laten worden! Klop de eierdooiers los, voeg er wat van de warme room bij en voeg dan heel geleidelijk en van het vuur af dit mengsel bij de rest van de room. Bak vier sneetjes brood uit in boter en leg er een dikke laag gehakte peterselie op, daarop telkens 2 paar kikkerbilletjes en giet de roomsaus erover. Als wijn adviseer ik u te gebruiken Riesling d'Alsace of een pittige Muscatel. De bedoeling is niet dat u de rest van de wijn in zijn geheel opdrinkt, maar om lekker in Valentijns armen weg te dommelen is het niet verboden. Als Aal in Korea aten we bijna dagelijks dit lekkernij en buiten alles is het ook nog eens een kerngezond eten. Met een bordje gekookte rijst erbij en een appeltje na, maak je er een heel diner van en zit je echt vol!                                                    








    14-02-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (0)
    08-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 Februari Valentijnsdag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier in het klooster hebben we een pater Valentinus die ziekenbroeder op een Duits Heilschip is, liggend in een haven in de buurt van de Lorelei en een Mexicaanse zuster die Valentina heet en les geeft op de bewaarschool te Angeren. Ze moeten nog even wachten op het exclusieve Mexicaans diner dat ze aangeboden krijgen op hun Klooster naamsdag. We zaten wat kort in de slappe was, maar pater econoom is nog steeds op zijn kamertje de opbrengst aan het tellen van ons optreden in de Blueband Bajes te Arnhem. Ik schrijf dit verhaal wat vroegtijdig vanwege mogelijke bestellingen aan firma's, die wij tot onze weldoeners mogen rekenen en waarvan de linkjes staan onder dit schrijfsel.

    Wie was Valentinus? Deze heilige priester stierf de marteldood onder keizer Claudius de 2de, waarschijnlijk in het jaar 269 na X. In de hele wereld zijn verschillende kerken te zijner ere opgericht. Valentinus stond in Rome bekend als de priester van goede daden onder de ouderen en de zieken; hij was een beetje een modern priester voor zijn tijd, want hij verbond jonge stelletjes van nog geen 18, ondanks een keizerlijk discreet die dit verbood, in de echt.

    Keizer Claudius ging helemaal door het rode koppensnellers lint toen Valentinus de blinde pleegdochter van Asterius genas en half Rome hierdoor christen ging worden. Valentijnsdag is volgens de overlevering in Engeland geboren, want daar heeft men een speciale verering voor die heilige. Niet alleen in Engeland, maar eveneens in andere Europese landen was het niet de gewoonte om openlijk je liefde tegen iemand te uiten, maar op de patroonsdag van de Heilige Valentinus op 14 februari werd hierop een uitzondering gemaakt. Iedereen mocht dan zijn (of tussen haakjes 'haar') geliefde ongestraft verrassen met een cadeau, een brief of anderzijds. In ons klooster is het lang de gewoonte geweest dat broeders, paters en zusters elkaar op die dag lichtelijk mochten knuffelen, máár gedoogoverste Geert Wilderman heeft aan deze traditie jammer genoeg een einde gemaakt.

    De Engelse schrijver, theoloog en filosoof Geoffrey Chaucer zegt in een van zijn verhandelingen dat op 14 en 15 februari in de dieren en mensenwereld de paringsdrang tot de andere kunne op zijn hoogst is en vandaaruit is 'Valentynes day' een feit geworden.

    Een derde lezing is dat de dag afkomstig zou zijn en geboren uit het zogenaamde Romeinse wolfsfeest dat heette Lupercallia, waarbij jonge mannen uit een grote kom een lotje trokken met de naam van een jonge maagd erop. Toen na de Kruistochten na het jaar 1200 het Christendom het zo'n beetje voor het zeggen kreeg in Europa is dit feest verboden en heeft men het op bescheiden wijze gehandhaafd en genoemd naar de Heilge Valentinus "Valentijnsdag"! Kortom, van Engeland is Valentijnsdag in de USA terecht gekomen en daarvandaan ook hier in Nederland en België. 

    Mogelijk wilt u uw startpagina instellen op Valentijnsdag, klik dan http://valentijnsdag.startpagina.nl/  of denk u erover wat lekker gebak aan  uw geliefde te bezorgen,  die er nog best een paar pondjes bij mag hebben om ze lekker vast te pakken, klik dan:  http://www.shirleysspecialcakes.nl/Index.htm  of
    http://www.tort-sofort.com/taart/detail366/valentijnstaart.html/
    Wilt u terugkeren naar mijn site klik pijl linksboven!

    RECEPT ALS U ZELF EEN TAART WILT BAKKEN

    Mogelijk heeft u de beschikking over andere variaties, ga uw gang!

    HIER BENEDEN EEN TAART MET EEN LANGE BEWAARTIJD

    FOTO IS VAN 2006, MAAR HET VOORBEELD STAAT EN BLIJFT

    08-02-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (1)
    20-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat gaan we met de Kerst op tafel brengen?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier volgen een viertal kerstmenu's die u eventueel met de kerstdagen op tafel zou kunnen brengen:

    Menu 1 bestaat uit Koninginnesoep, als tweede gerecht een vleescroquet als tussendoortje, gebraden haas, appelmoes, gekookte aardappelen en als nagerecht koffie met kerstgebak.

    Menu 2 begint met een lekkere zalmsalade, ossenstaartsoep,  gebraden kip,  doperwten,  pommes frites en als nagerecht een kerstpudding met een sausje erover.

    Menu 3 begint met een kop bouillon met eiergelei, een Wiener Schnitzel, diverse groenten, gekookte aardappelen en een schotel van koude tong met sla en mayonnaise en als nagerecht chocoladepudding met slagroom.

    Menu 4 begint met Juliennesoep, varkensfricandeau, spinazie, aardappel-croquetten, schuimige sinaasappelpudding en hierna koffie met gebak.
    Voor wildbraad gerechten gaat u naar
    http://www.wildplaza.com/artikel.php?aid=860 Ook een hele goede specialist op gerechten van wild, gevogelte, vooral gebraden haas uit de oven is te vinden op de website: http://www.keukentips.nl/   We hebben tevens een website met een kipbereidingsspecialist http://www.kookjij.nl/recept-gebraden-kip-van-jamie-oliver  

    Voor alle soorten soep moet je op de website van Ed wezen
    http://www.edsreceptensite.nl/page8.html  Een website van koken en braden optima forma vindt u op http://www.smulweb.nl/  en woont u er in de buurt of zit in uw woonplaats ook zo'n fijn catering bedrijf, klik http://www.stuurmanbroodenbanket.nl/kerst-oud-nieuw/   Vergeet niet pijl linksboven met linkermuisknop aan te klikken voor teruggaan naar mijn website! 

    De  kerst-en Nieuwjaarskaart links bovenin is van mijn  oude hospita,  de 95-jarige mevr. Kronenburg uit Dordrecht 

    Ik heb het gemakkelijk voor u gemaakt en overal vindt u met de minste  moeite de rubriek waarnaar u op zoek bent, want iedereen zoekt wat bereidingswijze betreft toch graag zijn eigen passende weg om zich op het kerstmenu voor te bereiden.  Het is geen best weer om de deur uit te gaan en ik raad ouderen aan om voorzichtig te wezen en bel uw familie, buurtgenoten en kennissen met een goed onderstel op om voor u de gewenste boodschappen te halen en als ze met de kerstmis mee mogen smullen dan zullen ze dit zeker niet nalaten. Dit was mijn laatste stukje voor de kerst en we gaan ons in het klooster voorbereiden op een grootse kerstviering en broeder Everard wenst zijn lezers allemaal een zalig kerstfeest en tot maandg 27 december, want dan heb ik nog een leuk oudejaarsadvies voor u in petto!

    Het beste paard laat men vaak op stal staan en vannacht in bed dacht ik aan ons klooster kookboek, waarvan ik de gerechten allemaal zo'n beetje van buiten ken en daarvan is ook een website en die krijgt u met 1001 recepten te zien als u klikt
    http://www.sandstorms-kookboek.nl/
      en werkelijk daarop raakt u al helemaal niet uitgekeken!   




    Visueel overzicht van haas in braadpan met ingrediënten erbovenop 

    VARKENSFRICANDEAU IN ROMIGE SAUS

    HIER DE GEBRADEN KIP UIT DE OVEN

    EEN PITTIG BORDJE OSSENSTAARTSOEP

    PERSOONLIJK GAAT ER BIJ MIJ NIETS BOVEN JULIENNESOEP!

    HET ZIET ER ALLEMAAL HEERLIJK UIT!

    Zo'n lekkere en gezonde visschotel laat niemand staan!

    AL DEZE WIJNEN KUNT U BIJ UW SCHOTEL SERVEREN!

    20-12-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (2)
    19-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broeder Everard met zijn Kerstdiner Speciaal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn vorige kerstdiner was bijna ook  geschikt voor mensen met een wat zwakke maag, maar dit diner gaat daarvan niet uit. We beginnen met een Hors  D' oeuvres en de meeste huisvrouwen en huismannen halen het grondproduct bij de super en maken de schotel verder zelf op door ze in een mooie vorm op een schaal te doen en te garneren met wat blaadjes sla, eieren, stukjes roggebrood, asperges, uitjes. augurkjes opgerolde stukjes ham etc. Gaan we zo'n schotel zelf maken dan raad ik u aan om door de eigen grond van gekookte aardappelen etc wat bouillon te doen om het geheel smeuïg te maken en er veel stukjes soepvlees doorheen te werken, U kunt het met een mixer net zo fijn maken als u verkiest.

    Ons tweede gerecht is een kop Heldere Bouillon en zo ge wilt, kunt u ook kiezen voor een Heldere Bouillonsoep met figuurvermiceelli of Engelenhaar en als u naar mijn kerstmenu van 16 december kijkt vindt u een speciale soepbereidingslink.

    Het derde gerecht is een heerlijke Varkensrollade die u vooraf bij uw slager besteld heeft en nog even aan moet braden. Als vierde gerecht heb ik staan Spruitjes  en ditmaal doen we er wat kaas bij en brengen we ze met wat zwarte peper bestrooid op tafel. In een stukje voor een maand terug heb ik uitgebreid alles over spruitjes verteld en een groot keukengeheim verklapt hoe je ze echt lekker klaar kunt maken.

    Hier beneden ziet u wat geschoonde worteltjes op een schaal staan. Deze moet u voordat u ze op tafel brengt 35 minuten in de oven laten garen!

    Tegenwoordig worden er veel schotels klaargemaakt met Gekookte Aardappelen met een knoflooksaus. U kunt ze ook gewoon serveren, maar bekennen moet ik dat knoflook een goede reinigende werking op  diverse organen heeft en ook een gunstige werking heeft op de bloedsomloop. 

    Als nagerecht heb ik staan een Schuimige Citroenpudding en hiervoor heb je nodig 5 eierdooiers, je perst 5 citroenen uit, in de beslagkom doe je een kwartlitertje melk, tevens een kwartlitertje room,  1 onsje suiker en toevoegen doe je verder een vanillestokje. Dit alles klop je op tot een schuimige massa die je dan nadien in een bakje of puddingvorm doet.

    We zitten tegenwoordig in een multiculturele samenleving en ik kan me voorstellen dat deze mensen liever te doen hebben met bvb de Spaanse Keuken en als je met linkermuis klikt op 
    http://www.recepten.net/spaans.html  dan komt u mogelijk op de site van uw keuze! Teruggaan naar mijn site doet u door met linkermuisknop te klikken op pijl linksboven!

    http://www.receptenbazaar.nl/recepten/category/marokkaanse-keuken/  voert u naar de fijne Marokkaanse keuken en houdt u van Turkse gerechten ga dan naar:
    http://www.tapu.nl/kk_1400000.html

       
    Ik wens mijn lezers veel succes bij de bereiding van het Kerstmenu en beste mensen, schrijf op een briefje alvast op wat u bij de slager, groenteboer, bakker of super allemaal moet halen voor de samenstelling van dit diner. Ook bij dit diner hoort een witte of rode wijn en linksboven bij de aanvang van dit geschreven stukje staat de wijnsoort die bij dit menuutje hoort!















    19-12-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (4)
    18-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menue Noël avec Frère Everard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er resten ons nog zeven dagen en dan is het Kerstmis. Proberen zal ik een drietal kerstmenu's op de site te brengen en ja beste mensen. Wie slacht zelf nog een konijn of een kalkoen? Ik heb het vroeger allemaal gedaan, maar hier in Holland mag je als particulier geen kip, konijn of ander wild-en gevogelte meer slachten en ben je verplicht dit te laten doen door een poelier. Dit is al jaren zo en nooit vergeten zal ik dat ik voor een dertigtal jaren terug tegen de kerst wat konijnen geslacht had op de goede manier en deze geslachte dieren in de kou buiten aan de waslijn had hangen om te besterven. Voornamelijk elitaire bewoners van de wijk "De Goudmijn" uit Arnhem namen deze beestjes bij mij af en weken tevoren zochten ze in mijn hokken hun favoriete konijn of kalkoen al uit. Kennelijk iemand die het niet op mij gemunt had was zo sportief geweest om de politie te bellen over de aan onze waslijn hangende konijnen. Ik heb de heren kunnen overtuigen dat de ziel van de diertjes zonder pijn naar de dierenhemel waren gezonden en zoals verondersteld de konijnen echt niet levend waren opgehangen ter bevordering van een specifieke wildsmaak. De politie hield het bij een waarschuwing en nadien heb ik nooit meer een dier geslacht. Bekennen moet ik dat ik op mijn oude leeftijd wat weekzerig ben geworden en ook als ik er vergunning voor zou krijgen nooit meer een dier zou kunnen slachten.

    Mijn eerste kerstdiner bestaat uit voornamelijk caloriearme producten en als voorgerecht brengen we ter tafel een heerlijke garnalencoctail. De ingrediënten zijn allemaal bij de grote supers te krijgen, maar ik raad u aan alle benodigde visproducten toch te kopen bij de vakman, dus een viszaak. Naar wens beschikken deze zaken over goede recepten, die u er gratis bijkrijgt.

    We gaan verder met een Witte Ragoetsoep en omdat ik in andere kerstdiners eveneens diverse andere soepen ter tafel laat komen geef ik u de website van een meesterkok die ook aan het Belgische hof bij bijzondere diners zijn culinaire kunsten laat zien en de URL is
    http://www.edsreceptensite.nl/page8.html U kunt hierop alle denkbare soepen terugvinden!

    Als derde gerecht brengen we een gebraden Wild of Tam Konijn op tafel en hierbij maak ik als chef de cuisine altijd gebruik van de volgende site van ook weer een meesterkok die aan alle hoven van Europa zijn braadkunst heeft gedemonstreerd en zijn website is
    http://www.wildplaza.com/artikel.php?aid=860 

    Ons vierde kerstgerecht is Appelmoes van Goudreinnetten en als u wat minder suiker als benodigd wilt toevoegen bij de bereiding, dan doet u dat toch gewoon!

    Ons vijfde gerecht zijn de mooi gaaf Gekookte Aardappelen die sierlijk op een mooie schaal worden opgediend en bij de bereiding houdt u rekening met uw bloeddruk en voegt u zeezout in plaats van gewoon zout toe.

    Laat uw fantasie werken en kijk goed naar de afgebeelde
    vruchtensla en zie wat voor ingrediënten hiervoor allemaal gebruikt zijn.
    Hol wat vruchten uit, stop er anderen in en maak er een kunstwerkje van!

    Bij dit diner kunt u zowel lichte rode als witte wijn op tafel brengen en ik adviseer u hiervoor een Bourgueil, Chinon of Crus uit de Beaujolais. Bij de slijter weten ze u daarover goed voor te lichten!

    Wilt u een mooi menukaartje maken schrijf het diner op, versier de kaartjes en bent u goed in de schoonschriftkunst dan heeft u daar ook geen hulpie bij nodig!

    Ik wens u veel succes met dit uitstekend kerstdiner!












    18-12-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (0)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Duivensoep
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Bakrecepten van Okoko
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • Wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    russelllodge
    www.bloggen.be/russell
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs