Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
30-05-2017
Franse Boereneend uit Poitou
Vandaag heb ik voor u een recept staan van Franse Boereneend uit Poitou. We hebben vandaag wat confraters over uit West-Frankrijk en die brachten voor ons een paar echte boeren eenden mee uit het gebied van Poitou-Charentes. Op het menu van morgen hebben we dan ook dit eenden menu staan. Het is een heel secuur werk om naar tevredenheid van onze Franse confraters dit menu op tafel te brengen. De eenden bak ik in een speciale grote braadpan, dit om goed zicht op het geheel te houden. Natuurlijk kunt u die gevulde eendjes ook in een braadslee bakken. Met twee gevulde en aardig op gewicht zijnde eendjes, goed gevuld en met een mooie garnituur er omheen en dit op tafel gebracht met een kruidig wijntje erbij, kunt u minimaal 6 magen vullen en met een weinig braadschwung erbij kunnen ook 10 personen aan de gezellig gedekte dis aanschuiven. Wat u voor ingrediënten nodig heeft en de bereidingswijze staan op de diverse staatjes hieronder dit inleidend schrijven en ik hoop dat u er content mee bent en het menu goed klaargemaakt op tafel weet te brengen. Het is echt een verrassingsmenu als er wat vrienden, kennissen of familieleden bij u op visite komen.
30-05-2017 om 21:02
geschreven door Broeder Everard
Op 27 mei herdenken we de sterfdag van Johannes Calvijn
Naast Maarten Luther was het de Frans-Zwitserse theoloog en kerkhervormer Calvijn die een heel sterk stempel gedrukt heeft op de reformatie. Johannes Calvijn leefde van 1509 tot 1564. In zijn korte leven heeft hij in die periode toen er in Europa veel arme mensen woonden een groot succes geboekt door het verkondigen van veelal oudtestamentische verhandelingen die uitgingen van een levensvorm van ingetogen gedrag, ook wat de menselijke emoties aanging, kortom van een sobere levenswijze met principes die gestoeld waren op de Bijbel met veel hechtwaarden aan de aloude profeten, te leven met lijdzaamheid en een gezonde werkinzet. Zijn bedoeling was dat de mensen netjes en vroom hun leven zouden leiden, waarbij ook hoorden dat ze elke dag een stukje uit de Bijbel doornamen en daarnaar ook leefden. Hij vond andere geloven maar niets en vooral op de katholieken had hij het begrepen. Wat de kerkelijke uitingen betrof was Calvijn een voorstander van het zingen van de psalmen tijdens de eredienst. Verder benadrukte Calvijn dat de mens voor zijn zielenheil volstrekt afhankelijk is van Gods genade. Onder de vele geloven die we kennen staat het calvinistische protestantisme bekend als een geloof met een wat zwaarmoedige inslag. Ook in Nederland zijn er veel volgers die leven naar de richtlijnen zoals Calvijn die doorgegeven heeft. In elk geloof zitten vaak wat venijnige puntjes, maar als we allemaal de weg van de Heer zouden volgen dan is de liefde tot de naaste het grootste en edelste gebod. Vandaag zijn binnen het Westen de dogmatische leerpunten van elk Christelijk geloof wel belangrijk maar niet meer in de zin door elkaars geloofsbeleving te verstoren. Zowel Katholieke, Joden, Protestanten en ook de Mohammedanen en vele andere geloofstakken proberen vredig met elkaar te leven, maar het zou zeker nog beter kunnen. In de Oosterse landen zijn nog veel geloofsfanaten onder de vele geloofsaanhangers van de diverse religies die er anders over denken en elkaar voortdurend belagen. Vandaag was er in Egypte een aanslag op een bus met Koptische bedevaartgangers, waarbij 26 onschuldige christenen gedood werden en van de overlevenden werden er een aantal zwaar gewond achtergelaten. Dit blog van Broeder Everard is een oecumenisch blog, waarbij we geen onderscheid van geloof kennen, maar waarbij we de nadruk leggen op verbondenheid en broederschap. Wilt u meer lezen over bepaalde kerkelijke aangelegenheden, ga dan naar rubriek II waar een verhandeling te vinden is over Maarten Luther en ook over het Mohammedisme. Verder vindt u in alle kerkelijke stukken wel boeiende verhalen die geënt zijn op de vele geloven die we in deze wereld tegenkomen.
26-05-2017 om 21:10
geschreven door Broeder Everard
Het jachtseizoen dat er op eenden gejaagd mag worden begint op 15 augustus en eindigt op 31 januari van het daarop volgende jaar. De jager mag dan op zo'n dier schieten een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang. Ondanks de ongerede jachttijden is wild het gehele jaar verkrijgbaar. Elke poelier heeft zijn vrieskasten vol wild hangen en wil je tussentijds een vers eendje verschalken dan moet je thuis tamme eendjes fokken, maar wat wij vroeger gewoon vonden zo bv. het slachten van een konijn, kip of eend, dat mag jezelf niet meer doen en dient te gebeuren door een erkende slachter en wat ook plaagt is dat de jeugd van vandaag is opgegroeid in een periode waar weliswaar nog volop geslacht wordt maar niet meer particulier en voor de burger onzichtbaar en daardoor is de doorsnee mens niet meer vertrouwd met de oude slachtgewoontes van zijn voorouders. Ik ben er als kind mee opgevoed en heb voor jaren terug ook dieren geslacht maar nu, op oudere leeftijd en het slachten geheel ontwend, zou ik dit echt niet meer kunnen. Toch moet er elke dag gegeten worden en niet iedereen is vegetariër en zouden alle dieren en ook mensen eeuwig blijven leven, dan zou de maatschappij sowieso ontaarden in een wildbrasmaatschappij wat me ook niet aardig lijkt om in te leven. Stellen kunnen we dat de mens een product is van zijn omgeving en daarin zijn levensstaat dient waar te maken. Enigszins ben ik door mijn denken vanuit de weke massa in mijn bovenkamer op dit moment verzeild geraakt in ethische en filosofische gedachtenkronkels. We gaan over tot de orde van de dag en dat is vandaag om te proberen een heerlijk maal op tafel te brengen. Op staatjes hier beneden vindt u dit dagmenu dat bestaat uit wilde eend met rode wijn van Taillevent en hier in het klooster zitten we vandaag met 12 personen aan tafel en wat ik vandaag voor u heb staan is berekend op zes personen en daarom vind ik dit maal uitermate geschikt op dagen dat uw kinderen en kleinkinderen u bezoeken, want, eerlijk gezegd kom je tegenwoordig veelal kleine gezinnen tegen en dan kun je beter een ander menu op deze site gaan opzoeken of besluiten dit maal wel op tafel te brengen om er ook de volgende dag nog van te genieten.
24-05-2017 om 13:53
geschreven door Broeder Everard
Het was vandaag een zomerse dag. Op sommige plaatsen was het kwik tot 30 graden Celsius opgelopen. Op zo'n dag is drinken nog belangrijker dan eten. Toch wil je nog een goed hoofdgerecht op tafel hebben. Heb je de ingrediënten in huis dan is zo'n Chinese soep gauw bereid en zeker als je met z'n beidjes bent. Er zijn van die specifieke soepen die we als hoofdgerecht kunnen gebruiken, zo bv. erwten-en bruine bonensoep. Deze knoflook koriander kippen-noedelsoep kunnen we daartoe ook rekenen. Hieronder op staatjes vindt u de bereiding. Wilt u buiten het aangegeven recept nog iets meer toevoegen, dan kunt u denken aan stukjes tomaat, paprika, peterselie en/of selderij en zo zijn er nog wel enkele toevoegingen te bedenken. We hopen dat het u smaakt en als nagerecht zou je kunnen denken aan een schaaltje yoghurt met aardbeien er doorheen.
17-05-2017 om 18:09
geschreven door Broeder Everard
Vandaag vond in Fatima de heiligverklaring plaats van broertje en zusje Francisco en Jacintha Marto-twee van de drie herderskinderen-waaraan de H. Maria in 1917 verschenen is. Vooraf waren er in 1916 ook al verschijningen van een engel. Deze kinderen zijn niet oud geworden, want vlak na de Eerste Wereldoorlog zijn ze door de Spaanse griep die toen woedde overleden. Wel oud geworden is hun nichtje Lucia dos Santos die in 2005 op 98-jarige leeftijd kwam te overlijden. Er loopt nog een onderzoeksproces en ik heb zo het idee dat ook zij t.z.t. heilig verklaard zal worden. Paus Francisco werd in Portugal hartelijk ontvangen en duizenden mensen waren op de been om de heiligverklaring bij te wonen en zowel in Fatima zelf alsmede er rondom heen was het een komen en gaan van bedevaartgangers, die van de plechtigheid niets wilden missen.
De kinderen hierboven, verkleed als herders, symboliseren de plechtigheid m.b.t. de heiligverklaring van onderstaande herderskinderen Jacintha en Francisco Hier een foto uit 2000 van herderin en nichtje van de Marto-familie Lucia dos Santos die op jonge leeftijd kloosterzuster is geworden en in 2005 op 98-jarige leeftijd is overleden
13-05-2017 om 14:35
geschreven door Broeder Everard
Fatima: Op 13 mei 2017 is het precies een eeuw geleden dat de Heilige Maria in Portugal verscheen aan de herderskinderen Lucia, Francisco en Jacintha. In het voorjaar van 1916 verscheen aan deze kinderen vooraf enkele malen een Engel des hemels en de eerste verschijning van Onze-Lieve-Vrouw was op 13 mei 1917 en de maanden erna heeft zich dat herhaald t.e.m. de datum 17 oktober van dat jaar. Bij de laatste verschijning vond er ook een zonnewonder plaats (zie foto uit die tijd). De kinderen kregen van Maria ook drie geheimen te horen zo bv. die van de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog, de val van het Communisme in Rusland en een apocalyptische mededeling over een overstroming van de oceanen en een gewelddadige ondergang van deze wereld, welke later gecorrigeerd werd door de uiteindelijke waarheid die betrekking had op de aanslag van de Turk Mehmet Ali Agca d.d. 13 mei 1981 op Paus Johannes Paulus II. Frappant is het wel dat zowel de aanslag op de Paus alsmede de verschijningen in 1917 alsmede het verscheiden van zuster Lucia in 2005 allemaal plaatsvonden op de 13de van de maand. IJsheiligen: In de negende eeuw werd er al vastgesteld dat na de 15de mei de noordelijke kou stromingen aanzienlijk verminderd waren en de vier dagen die daaraan voorafgaan vallen op feestdagen van heiligen en wel de heilige Mamertus, Pancratius, Servatius en Bonifatius van Tarsus. Die laatste heilige moeten we niet verwarren met de Heilige Bonifatius van Duitsland die in Dokkum vermoord werd en wiens sterfdag we op 5 juni herdenken. In Hongarije wordt ook nog de Heilige Sophia van Rome, wier feestdag op 15 mei valt als de 5de ijsheilige genoemd. Meestal is na de 15de mei koning vorst naar de Noord of zuidpool vertrokken en kunnen we het jonge pootgoed op ons land of tuintje veilig aanbrengen. Sporadisch komt het nog wel eens voor dat hierna toch nog een nachtvorstje kan optreden.
12-05-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Stokbrood is alom te verkrijgen en het wordt in Nederland veel gegeten. Functioneel kun je met stokbrood van alles doen. Je kunt er bv. ochtendsnacks van maken en s' avonds kun je zo'n snack serveren bij de borrel, een glaasje bier of een wijntje. Vandaag heb ik voor u staan een noenmaal met zo'n `lekker gevuld stuk stokbrood en een salade schotel. Het is allemaal in een wip klaargemaakt en uw gasten zullen er echt versteld van staan. Het recept staat hier beneden op een staatje dat vrij te kopiëren is en ik raad u aan al die kookstaatjes te bewaren tot een volgende keer. Maakt u een ochtendsnack klaar (zie inzet), dan raad ik u aan hierbij een glas sinaasappelsap te serveren en/of een kopje groene thee en als vulling wat groentes te gebruiken bv. andijvie met stukjes tomaat en augurk. U kunt ook rauwe sla gebruiken met stukjes komkommer, paprika, ei , augurk etc. Laat uw fantasie werken en gebruik die ingrediënten die u lekker vindt. Tanzania: Zojuist kwam het bericht binnen dat in Tanzania bij een busongeluk 29 schoolkinderen die met hun leraren een busreisje aan het maken waren verongelukt zijn. Ook de beide leraren en de buschauffeur hebben de ramp niet overleefd. Laten we bidden voor hun zielenheil en eveneens voor de achterblijvers die het nú erg moeilijk hebben om dit verschrikkelijke leed te verwerken!
06-05-2017 om 20:32
geschreven door Broeder Everard
Cherbourg is een beroemde stad in Frankrijk. Het behoort tot de streek Normandië. Op de stranden daar landden op 6 juni 1944 onze bevrijders. Er is hard gevochten en zowel de Geallieerden alsmede de Duitse troepen leden grote verliezen. en duizenden soldaten zijn daar gesneuveld. Ook het aantal burgerdoden was zeer hoog. Vermeld zij dat in Cherbourg veel te beleven is. In deze katholieke streek vind je oude Godshuizen waaronder een basiliek en ook monniken vonden er hun stekkie en bouwden er een mooie abdij. Cherbourg met zijn vele wateren herbergt ook een echte onderwaterwereld, bezit een luxe jachthaven en op watersportgebied valt er heel veel te genieten. Klik op de volgende link http://www.zininfrankrijk.nl/10-reden-bezoek-cherbourg/ en u komt dan op een website terecht van een Nederlander die u alles over deze stad en omgeving vertelt. Ook op culinair gebied valt in Cherbourg e.o.-in de talrijke eethuizen daar-te smullen van heerlijke maaltijden. In de wateren rondom Cherbourg zit kreeft en uiteraard op het menu van menig etablissement, hotel, cafetaria etc. vindt u het aloude vismenu Demoiselles de Cherbourg. U vindt het recept hier beneden en om het niet te vergeten, raad ik u aan het te kopiëren en op te bergen in uw receptencartotheek.
Bent u in Cherbourg op vakantie bezoek dan ook eens de abdij Mont St. Michel
01-05-2017 om 14:15
geschreven door Broeder Everard