Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
09-09-2011
WAT KERKELIJK NIEUWS EN REERAGOUT MET HERFSTBOCK
Gisteren vierden we het feest van Maria Geboorte. Het was paus Sergius 1 (687-701) die deze herdenking binnen de Kerk gebracht heeft. In september zijn er nogal wat Mariadagen, want op de 12de vieren we het Feest van de Allerheiligste Naam van Maria. Vanaf 1513 werd deze feestdag al gevierd door het bisdom Cuenka in Spanje en in 1683 werd het feest door de Heilige Stoel oficieel ingesteld voor de hele H. Kerk; dit i.v.m. de bevrijding van de stad Wenen, die voorheen door de Turken bezet was. Op 15 september 1817 werd door Paus Pius V11 de kerkelijke herdenkingsdag van O.L-Vrouw van de Zeven Smarten ingevoerd. De moeder van de Heer heeft altijd al een voorname plaats binnen de Kerk ingenomen en dit geldt voor alle christelijke kerkgenootschappen en ook bij de Moslims neemt de moeder van Allah een belangrijke plaats in. Wat verstaan we nu onder de Zeven Smarten van Maria? In volgorde waren dat: de profetie van de Hogepriester Simeon die vertelde wat Maria te wachten stond, de vlucht van Maria en Jozef met het kindeke naar Egypte, zoekraken van de Heer in tempel, de ontmoeting van Maria met haar zoon op weg naar Calvarië, het aanzien van het lijden van haar zoon en zijn sterven aan het kruis, de omhelsing van haar dode zoon bij de kruisafname en tenslotte Jezus begrafenis. Klik http://www.youtube.com/watch?v=mNt13Vw-K6Q en aanhoor het prachtig gezongen Stabat Mater!
Wild en Gevogelte: Vroeger was het heel gewoon dat een dier voor consumptie geslacht werd. Tegenwoordig is dit landelijk erg verschillend en in Nederland kennen we zelfs een politieke partij, namelijk de PvdD, die het belang van dieren verdedigt. Bekennen moet ik dat ik nu met mijn leeftijd tegen de 80 lopend ook al weekzerig geworden ben en nog geen insect meer doodt en het beestje gevangen in een lucifersdoosje of gewoon gegrepen in mijn hand niet doodt maar buiten de deur zet. Mijn confraters lachen me uit als ik weer met zo'n doosje naar buiten wandel en Spaanse of Franse medeboeders die hier op bezoek komen denken dat mijn vreemd gedrag te wijten is aan ouderdomskwalen. We onthouden ons hier in het klooster op vrijdag van vlees van koeien, varkens, schapen en geiten, maar het is niet verboden om op vrijdag vis en/of wild en gevogelte op tafel te brengen en zo'n slecht idee met betrekking tot de Vastenwet was dit niet, want een lekker visje of een heerlijk gebraden stukje wildgebraad (niet in runder of varkensvet) smaakt nog fijner dan een kogelbiefstukje en het zijn tegenwoordig in deze economnische crisistijd onze buitenlandse bezoekers die zelf de reebouten al meebrengen vanuit hun eigen moederklooster. Als je hier de regering moet geloven wonen er in Griekenland allemaal armoedzaaiers, maar uitgerekend heb ik als alle Griekse scheepsmagnaten 30 procent van hun rijkdom aan de Staat schenken Griekenland een halve eeuw lang verlost is van alle geldproblemen. Volgende week vieren we onze Griekse week en krijgen we kloosterzusters uit Griekenland over de vloer en echt die komen niet met lege handen hier naartoe en achter het klooster heb ik al enige stallen vrijgemaakt om de Griekse lammetjes te herbergen. Hier beneden ziet u een diner voor 4 personen en om misverstanden uit te sluiten deel ik u mede dat wij pas morgen dit diner op tafel brengen (spek mag vandaag niet) en nu vanavond een bordje linzensioep en als diner bruine bonen, aardappelen en in olijfolie gebakken schol met een bakje appelmoes als toetje na op tafel brengen. Onderstaand diner is voor 4 personen en wij zijn morgen met 20 eters aan tafel en hebben dus vijfmaal onderstaande ingrediënten nodig en over het heerlijke bokbier zal ik maar niet vertellen hoeveel flesjes daarvan ingeslagen zijn en op tafel komen!
ALS TUSSENDOORTJE HIER ONS DAGELIJKSE KLOOSTERMOP
09-09-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Met al mijn aandoeningen zit ik af en toe danig in de lappenmand en bij tijd en wijle komt er een ziekenwagen voorgereden om me met loeiende sirene naar het ziekenhuis te brengen. Omdat ik nog steeds niet weet of het in de hemel beter is dan hier op aarde keer ik steeds weer terug naar de oude basis en dat is het klooster van de O.F.P. in de Pauw te Angeren. In zo'n ziekenhuis ben je als het ware op vakantie en af en toe krijg je als tussendoortje een onderzoek en verder is het rusten en afwachten wat er zoal gebeuren gaat. Ook aan de inwendige mens wordt de nodige zorg besteed. Alle dagen krijg je een bestellijst waaruit je je eigen menu kunt samenstellen en wat op tafel komt is echt uitstekend te noemen. Ben je op dieet, dan kun je suikervrije, natriumarme of vetbeperkte menu's krijgen. Over het algemeen is de verzorging in de Nederlandse ziekenhuizen goed te noemen. Waar het nog wel eens aan scheelt is de communicatie tussen verpleging en artsen enerzijds en de voorlichting en tijdsbesteding van de verpleegsters en broeders aan de patiënt anderzijds. Mondige patiënten kunnen voor zichzelf opkomen, maar echt moeilijk is het voor mensen die dit zelf niet meer kunnen. Op deze site breng ik enkele menu's uit het Rijnstate ziekenhuis te Arnhem, een vertelsel over de Heilige Rosa van Lima, een foto van de Rosakapel uit Sittard en een verhaal waarom juist in Sittard zoveel aandacht is voor de Heilige Rosa. Dat het in een klooster geen saaie boel is blijkt wel uit de dagelijkse tafelmopjes die door de broeders, paters en zusters verteld worden. Ik ben weer blij thuis te zijn en gelukkig dat ik weer iets te vertellen heb.
HERDENKINGSDAG HEILIGE ROSA WAS OP 30 AUGUSTUS DIT MOOIE KAPELLETJE STAAT OP DE KOLLENBERG
04-09-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Ja, als hier in het moederklooster Franse broeders vertoeven moet je het menu aanpassen, want het zijn echte 'fiemeltjes' die Franse confraters. Als je met specifieke Hollandse of Vlaamse gerechten op tafel komt lopen ze een half uur te ruiken en is het eten onderhand koud. Daar in de kleine valleien van Frankrijk, omringd door bossen met daartussen wijngaarden en zonnebloemen, wonen toch geen kleuters, want het is de streek waar D'Artagnan (1611-1673), de eerste schermmeester van Lodewijk X1V geboren is. Maar ja, smaken verschillen en daarom komt er vandaag cassoulet op tafel en wat hebben we voor een schotel voor 8 personen nodig? Om te beginnen 1 kg witte bonen, een pond knoflookworstjes, 500 gram varkenskrabbetjes, een pond lamsborst, 200 gram spek, 2 uien, enkele kruidnagels, 1 bosje peterselie, 3 laurierbladeren, tijm, 3 knoflookteentjes, wat zout, versgemalen peper en paneermeel. We gaan aan de slag: Was de witte bonen in koud water, zet ze op eveneens in koud water, breng ze op hitte en laat ze hierna afgedekt ongeveer drie kwartier in dit water staan. Giet ze hierna af. De bonen zijn nu gereed om te worden gekookt; dus op hitte brengen, hierna afgedekt drie kwartier laten staan, dan koken. Leg op de bodem van een grote stoofpot een stuk spekzwoerd met de vette kant naar boven. Leg hierop de bonen met de uien, die bestoken zijn met kruidnagel, de geplette knoflookteentjes, peterselie, laurier, tijm, de varkenskrabbetjes en het spek. Leg er het laatste half uur ook de knoflookworstjes bij. Ondertussen braadt u het aan stukken gesneden stuk lamsborst in wat boter bruin. Wrijf nu een grote aardewerk stoofpot van binnen in met knoflook. Leg daarin de bonen met het vlees, de aan plakjes gesneden worst, het spek en het vlees dat u van de krabbetjes afneemt. Strooi er paneermeel over, sprenkel er wat gesmolten boter op en laat deze korst gratineren. Roer de korst er weer door, strooi er opnieuw paneermeel en boter op, laat het geheel weer gratineren enzovoorts. Herhaal dit alles minstens drie maal. Bij dit Gasconse gerecht smaakt een koele rosé of witte wijn voortreffelijk. Zuster Margriet laat u zo'n aardewerken stoofpot zien, maar omdat ze haar kapje niet droeg, verbood gedoogoverste Geert Wilderman me om de foto rechtstreeks te plaatsen; dus vindt u deze in de bijlage!
Alvorens we het recept wat ik gemaakt heb (een beetje caloriearm) , gaan afdrukken even iets over de Katholieke Jongerendagen die van 16 t/m 21 augustus gehouden worden te Madrid. Op de Plaza de la Cibeles werden de ongeveer 500.000 jongeren welkom geheten door de Spaanse kardinaal Antonio Rouco Varela. Ook Paus Benedictus XV1 zal morgen de jongeren toespreken. De Kerk blijft ondanks allerlei troubles en zaken, waarvan verschillende gebeurtenissen, zoals onzedelijk gedrag en misbruik van minderjarigen echt niet door de beugel kunnen, in beweging. Economisch is Spanje een arm land geworden en in diverse kranten las ik dat er ook weer de nodige aanmerkingen waren op de kostenfactor van v.n.l het bezoek van de Paus dat in de miljoenen zal lopen en op het conto van de Spaanse belastingbetaler geschoven zal worden. Mogelijk zullen op hoog kerkelijk niveau bepaalde veranderingen moeten komen om wat positiever tot de mensheid over te komen; echter de eenvoudige priester die netjes leeft en de simpele gelovige kunnen we niet in de schoenen schuiven wat er allemaal verkeerd is gegaan. We zullen maar weer afwachten wat de boodschap van de Paus tot de jongeren is en beste mensen, handel meer naar eigen geweten: ,,Wees humaan tot uw medemens en weet voor uzelf goed het verschil tussen goed en kwaad in te schatten"! Gaat u heen in vrede zeiden we vroeger tot de gelovigen en iedereen keerde na de preek van mijnheer pastoor, de rabbi, de imam of de dominee bevrijd huiswaarts! In de harten van de meeste gelovigen is, in deze wereld in beweging, een wilde stroom van ongenoegen ontstaan en met ons allen moeten we proberen deze in te dammen en te zorgen dat de schaapjes op het droge blijven! Aan de kerkelijke leiders de taak om ons allen te verenigen binnen een leefbare wereld van rust en vrede in onze harten! Klik voor wereldwijd katholiek nieuws: http://www.katholieknederland.nl De biecht is hier in Nederland niet afgeschaft, maar welke katholiek gaat zijn zonden nog belijden? Met het jongerencongres in Madrid hebben ze een heel biechtpark ingericht en wat voor taal je ook spreekt in ieder 'tentje' is een biechtvader aanwezig die u kan verstaan. Ik vond het zo interessant dat ik van dit biechtpark een foto heb afgedrukt, die u vindt onder de bijlage (n)
Consternatie door Ochtendgymnastiek in de Kloostergangen
Pater Bernardus is zojuist teruggekeerd uit de Verenigde staten waar hij in Salt Lake City (staat Utah) een congres bijgewoond heeft van de Mormonen, een geloofsgemeenschap in Amerika. Deze Mormonen zijn op sommig gebied heel modern en op ander terrein zou je denken te doen te hebben met mensen die van geloof streng gereformeerd zijn. Erg geïnteresseerd zijn ze in sport en veel Mormonen zijn lid van een honkbal of basketbal club. Als tussendoorjes tijdens zo'n sportfestijn zie je optredens van dames of heren die een bijzondere dimensie aan het sportgebeuren weten te geven en de toeschouwers te vermaken. Pater Bernardus heeft gisterenavond in de aula wat filmpjes laten zien uit de USA en er was ondermeer ook dit filmpje bij en iedereen die wat aan het uitdijen is raad ik aan aan ritmische gymnastiek te gaan doen. U moet maar eens dit filmpje http://blip.tv/play/Ae+9MJOSSA bekijken en deze bewegingen van die jonge dames maar eens nadoen. Vandaag moeten we ons allemaal tot nader order verplicht terugtrekken op de eigen slotkamer. Er is geen Angelus, diner, goûté of recreatie. Onze gedoogoverste Geert Wilderman wist niet wat hij zag toen hij vanmorgen enkele zusters in nachtgewaad bezig zag met touwtje springen in de kloostergangen, terwijl enkele broeders en paters het geheel gade sloegen. Wat hieraan verkeerd geweest is vragen we ons allemaal af, want alle dames die deze geweldige demonstratie gaven waren allemaal keurig gekleed en wulpse bewegingen heb ik ze echt niet zien maken en onze soeurs hebben in nachtgewaad al helemaal hun charme verloren en wie daar van ondersteboven raakt en tot onkuise gedachten komt moet heel gauw een psychiater bezoeken! Inzet verbijsterd zusterke Alisa en als bijlage springende soeur Angela.
Vroeger bij ons thuis in het Horecabedrijf kwam er als een van de lekkere puddingen altijd naast echte Citroen pudding en Charlotte Russe ook een Chipolata pudding op tafel, Bij een diner met 80 personen en dat was vroeger zo, want bij een bruiloft zaten alle familieleden van neef tot tante aan de feestdis, en moest je zorgen dat er zo'n 10 schalen met puddingen waren, waaruit een keuze gedaan kon worden. Een diner van 12 gangen was destijds heel gewoon en uren zat men aan tafel. De heren aten in die tijd wel een pond vlees per persoon en er werden ook wedstrijden gehouden tussen de mannen wie het meeste naar binnen wist te werken. Op zo'n boerenbruiloft werd er echt gebunkerd. 's Avonds kwamen de buurtbewoners en vrienden er tevens nog bij en was zo'n zaal gevuld met 120 vrolijke mensen die onder de klanken van een feestorkestje de avond vulden met een borreltje, wijntje of pilsje en er tussendoor een dansje maakten. We gaan nu een schaal pudding voor 5 personen maken en wat hebben we nodig? 2 dl. melk, wat vanillesuiker een paar eidooiers, eiwit, 50 gram suiker enkele velletjes gelatine een klein decilitertje slagroom, 10 gr. natte snippers (dus gesuikerde en gedrenkte sinaasappelschillen), 10 gram rozijnen, 20 gram geconfijte vruchten, 20 gram biscuits de savoie en als likeur marasquin. We gaan ermee aan de slag: De biscuits bedruppelen met de likeur en ze even laten staan totdat we ze nodig hebben. De vorm heel licht in-oliën. De gelatine weken in koud water. De melk aan de kook brengen, de eidooier (s) uitroeren met een deel van de suiker en hiermee de melk binden. De pan van het vuur nemen en de geweekte gelatine toevoegen. De snippers en vruchtjes klein snijden, de rozijnen wassen en hierna ongeveer 5 minuten wellen. Rozijnen, snippers en vruchtjes toevoegen aan de gebonden melk. Wanneer de massa op vladikte is, de slagroom en het (de eiwit ten) stijfkloppen en de vla er langzaam en voorzichtig doorheen scheppen. Een deel van de puddingmassa giet je nu in de vorm, hierop leg je de met marasquin ingedruppelde biscuits, zonder dat deze elkaar of de wand raken, hierop weer pudding gieten en zo de vorm laag voor laag met bisquits en pudding vullen. De afgekoelde en stijf geworden pudding keren en hierna garneren met vruchtjes en wat ook leuk is om hier of daar een figuurchocolaatje te gebruiken. Wat had je gedacht om aanstaande zondag op tafel te brengen? Wat denkt u van een lekkere aspergesoep vooraf, hierna aardappelen met doperwtjes met een mals biefje erbij en tenslotte de pudding. Ik zou zo zeggen: ,,Allemaal een fijn weekend en bon appétit"!
12-08-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Ieder jaar op 15 augustus vieren we het feest van Maria Hemelvaart. In alle christelijke geloven wordt zij geëerd als de moeder van de Heer Jezus en ook Moslims geloven in Maria.Over de Tenhemelopneming van Maria is een verhaal opgetekend door een zekere Gregorius van Tours (538-594) en die schrijft: ,,Toen de apostelen hoorden dat Maria zou sterven, gingen zij naar haar huis om haar in alles bij te staan. ,,En zie, toen zij de geest gaf, kwam de Heer Jezus met zijn engelenschare, nam haar ziel en gaf die aan de aartsengel Michaël". ,,Plots waren ze allen verdwenen"!. ,,'s Morgens vroeg namen de apostelen haar lichaam op en legden het in het graf in afwachting van de komst van de Heer". ,,Zie, en wederom stond de Heer bij hen, gelastte zijn engelen het lichaam uit het graf te nemen en te brengen naar het hemelrijk". Verwonderd zagen de apostelen het lichaam in een wolk verdwijnen. En zo is de Heilige Maria afgevoerd naar het Hemelse paradijs, waar ze met haar ziel verenigd is. Maria Hemelvaart werd al heel vroeg binnen de Oosterse Kerk gevierd en herdacht. Binnen de Oosterse kerk hebben ze wat andere herdenkingsdagen en dat zit hem in het feit dat zij de Juliaanse kalender nog steeds aanhouden en wij de door Paus Gregorius X111 ingevoerde Gregoriaanse tijd. Paus Pius X11 heeft de Tenhemelopneming van Maria in 1950 tot dogma verklaard, hetgeen wil zeggen dat alle katholieken dit moeten geloven. Afgelopen zondag werd me de vraag voorgelegd waarom Pasen Pinksteren en 's Heren Hemelvaart steeds op verschillende data vielen en b.v. dagen als Kerstmis en Maria Hemelvaart wel op een vastgestelde datum. Paus Gregorius X111 heeft in 1582 een andere data-vaststelling m.b.t. het kerkelijk gebeuren ingevoerd en het Paasfeest valt altijd na de eerste zondag volgende op de dag dat het vanaf de eerste Lentedag volle maan is geweest, dus de Lente begint op 21 maart. Pasen kan dus vallen tussen 22 maart en 25 april. Hemelvaart valt altijd op de veertigste dag na Pasen en Pinksteren op de vijftigste dag na Pasen. In 2011 viel Pasen op 23 april, Hemelvaart op 2 juni en Pinksteren op 12 juni. In 2012 gaat Pasen op 8 april vallen, Hemelvaart op 17 mei en Pinksteren op 27 mei. In 2013 hebben we weer een vroege Pasen en wel op 31 maart. Hemelvaart valt op 9 mei en op 19 mei is het Pinksteren. Gevonden heb ik een mooie site waar u dit alles nog eens uitgebreid kunt checken door te klikken op http://www.egbertzijlema.nl/pasen.html
10-08-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Gisteren vierde de Kerk het feest van de gedaanteverandering van de Heer, een feest dat vandaag herdacht wordt en teruggaat naar de 5de eeuw. Een oude overlevering verhaalt, dat de Gedaantverandering 40 dagen vóór de dood van Christus aan het Kruis plaats had. Om dit vreugdefeest niet in de Vasten te vieren werd het geplaatst op de 40ste dag voor het Kruisverheffingsfeest. In 1457 werd het feest, dat oorspronkelijk stamt uit de Oosterse Kerk voor de Westerse kerk verplicht gesteld door paus Callixtus 111, uit dankbaarheid voor de overwinning, die de Christenen behaald hadden op de Turken die bij Belgrado verslagen waren. Paus Pius X verhief het feest tot een hogere kerkelijke orde, namelijk tot de rang van Dubbel 2de klas. Het verhaal van de Gedaanteverandering van de Heer staat opgetekend in drie Evangelies en verhaalt dat Jezus met drie van zijn leerlingen een berg beklom en bovengekomen zagen ze de Heer stralend wit worden en naast hem namen ze plotseling twee grote profeten uit de kerkelijke geschiedenis waar en dat waren Mozes en Elia. De verheerlijking op de berg is een voorproefje van de hemelse heerlijkheid die Jezus mag verwachten na zijn lijden en sterven aan het kruis. Hierna zal hij immers opstaan uit de dood en eeuwig leven. Gisteren was er ook het hemelse feest van de HH. Paus sixtus de tweede, die in het jaar 258 onder de kerkvervolging van keizer Decius Valerianus samen met zijn twee diakens, Felicissimus en Agapitus de marteldood stierf. Vandaag wordt tevens kerkelijk herdacht de heilige Cajetanus (1480-1547), die samen met Petrus Carafa, bisschop van Theate en later gekozen tot Paus (Paulus 1V) de stichters waren van een geestelijke orde die oorsronkelijk bekend was als de orde der Theatijnen, maar nu heet de Broederorde van de Goddelijke Voorzienigheid. Stilstaan moeten we vandaag ook even bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, waarbij op 6 augustus Hiroshima en 9 augustus 1945 Nagasaki door de geallieerden bestookt werden met atoombommen. 250.000 Japanse burgers verloren hierbij het leven. Buiten al het geestelijke om moeten we vandaag ook nog wat eten en wat schept de pot? Even verderop heb ik het recept ingebracht en zodanig dat mijn lezers dit recept apart kunnen afdrukken. Sinds kort kook ik na mijn zware hartaandoening op 23 april in deze vakantietijd weer voor de hele communiteit, of dat permanent zal wezen laat ik aan Hierboven over! Ik wens u een fijne zondag en hoop dat u niet overvallen wordt door al die tropische buitjes die me doen denken aan de klamme natte moesson als Aal in ons voormalig Nederlands-Indië.
JA, HIER IN HET KLOOSTER HOOR JE DE BESTE MOPJES!
07-08-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Muggenbeten: Wrijf u in met eucalyptusolie, ook kruidnagelolie is prima! Het zijn middeltjes die de huid niet irriteren en muggen op afstand houden. Slechte stoelgang: gebruik a.u.b. geen laxeermiddelen, beter is wat rauw fruit op de nuchtere maag en ook een glas puur sinaasappelsap voor het ontbijt doet wonderen. Zweetvoeten: ga met uw voeten in eigen water zitten, of maak de voetporiën los door met blote voeten over grint of kiezelsteentjes te lopen! Afslanken: Als u wilt afslanken, eet met mate en zoutarm, want zout is de grootste boosdoener bij overgewicht, omdat dit de vochtopslag in uw lichaam vasthoudt! Armbad: bij bloedheet weer moet u 2 à drie minuten koud water over uw armen laten vloeien, daar gaat echt een plezierige koelende werking vanuit! Oververmoeide benen: ga een uurtje met de benen omhoog liggen of neem een lauw voetbad van plm een kwartiertje en wat ook helpt is ze 3 minuten besproeien met koud water! Snel bruin worden: eet in de bruiningsweken wat worteltjes en als fruit druiven (goede invloed op de huid) en gaat u zonnen, dan smeer u zich eerst in met wijnazijn en in de schaduw laat u dit opdrogen. Hierna zoek u bij voorkeur de ochtendzon op, ook daarin slechts een half uurtje gaan liggen en de ceremonie in een tijdsbestek van 4 uur herhalen, dus 4 x inwrijven met wijnazijn en viermaal een half uur zonnen. In een tijdsbestek van 2 ochtenden bent u bruiner dan uw buurman die 6 weken op de Canarische Eilanden vakantie gehouden heeft en zich afvraagt dat jij zo gezond gekleurd bent. Zonnebrand: Het moge misschien gek klinken, maar een paar beste middeltjes daarvoor zijn kwark of zure melk. Smeer u hele lichaam daarmee in en laat het op de huid inwerken! Bij me zit een apothekersassistente die vertelt dat ook bronwater daarvoor een prima middeltje is! Bruinen in de schaduw: Heeft u een huid die moeilijk bruint en erg zongevoelig is, ga dan in de schaduw zitten, daar krijgt uw huid ook een mooie kleuring van; Alleen als u het koud hebt of rillerig bent, bruint de huid niet en dat komt omdat op die momenten de bloedcirculatie onvoldoende is. Lipblaasjes: Ook zo'n zomers kwaaltje en hoe weg te werken? Door ze een tiental keren per dag afwisselend met een dot watten te betten met koud en warm water verdwijnen ze al na één dag! Hete melk: is zweetafdrijvend en prikkelt de werking van de nieren en de bloedsomloop. Slaapproblemen: Geen slaaptabletten innemen maar ook hier doet een glas hete melk wonderen! Brandneteljeuk: vette crèmes raad ik direct niet aan, maar bij brandneteljeuk is het verlichtend! Keelpijn: Eigenbereide appelthee van in dunne schijfjes gesneden appels en getrokken op kokend water met een eetlepel suiker of honing erbij doet wonderen en weet je wat ook goed helpt? Dat is zo'n stengeltje van de maggiplant uit uw tuin halen en hiermee een glas hete melk mee opzuigen! Komkommersap: heel goed voor beginnende keelpijn, ook hoesten bedaart ermee en bovendien is komkommersap tevens een goede maagzuiveraar! Koorts en rillingen: Sterke koffie met citroensap voor het eten verdrijft de koorts en rillingen. zo niet: ,,Direct uw huisarts waarschuwen"! Uien als geneesmiddel: uien bevorderen de spijsvertering en zijn een goed middel tegen hoest, pijn in de borst en darmgistingen. Bijen & wespensteken: Je kunt de gestoken plek na eventuele angelverwijdering inbetten met uiensap, of je legt er een uienschijf op en weet je wat voor bijensteken ook een prima middeltje is? Dat is zware shag, die je met wat speeksel nat maakt en daarmee wrijft over de gestoken plek. Op de plek waar je door een wesp gestoken bent, doe je een druppeltje ammoniak en weg is de pijn! Uitslaq: een vervelend kwaaltje en in 9 van de tien gevallen is daar korte metten mee te maken door 's middags of 's avonds een eetlepel biergist door het eten te doen. Verbranding: Alleen in de apotheek is daar een zalfje voor te krijgen, zorg dat je deze in huis hebt, zo niet dan heel rustig vloeiend de verbrande plaats met koud water bewerken, kleding niet uittrekken maar wegknippen om wrijving met de huid te mijden. Zo'n ouderwets fijn sproeiend bloemengietertje is ideaal hiervoor. Laat je niets wijs maken door betwetende omstanders! Je moet bij verbranding meteen dit toepassen, want voordat er een dokter of ambulance is kan veel tijd meegemoeid zijn en bij ernstige gevallen kan hulp dan te laat zijn! Visgraatje in de keel: heb je citroensap in huis laat de patiënt wat sap door een ranjarietje opzuigen, geen citroensap voorhanden, neem dan wat sterk verdunde azijn; door zuur wordt het graatje zacht en door hierna een stukje droog brood, een plaatje peperkoek of een aardappeltje te slikken verdwijnt het graatje en over is de prikkel en de benauwdheid. Kleine snijwondjes: bestrijkt men met eiwit of men legt het dunne witte huidje aan de schil van het ei met de kant van het eiwit op het wondje; het werkt beschermend en voorkomt littekenvorming. Zuurkool: rauw uit het vat helpt uitstekend tegen wormen. Aanbevelenswaardig is dat kinderen dit op de nuchtere maag innemen, wat soms moeilijkheden oplevert, doordat ze dit weigeren. Vroeger zei mijn moeder altijd: ,,Prima ,Eefje, als je het niet doorslikt, ga je maar dood"! En hierna nam ik het met mijn oogjes dicht in! Ik hoop dat ik u met deze kloosteradviezen van dienst geweest ben, want uiteindelijk moeten we proberen er zo gezond als een visje uit te zien en zeker hier in dit klooster waar de 'koppies' er steeds wat 'roestiger' uit gaan zien!
01-08-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger had je hier in Angeren veel kersenboomgaarden, Ook bij veel van mijn familieleden hadden ze een pracht bongerd met alle soorten kersen zoals meikersen, Varikse zwarten, vroege Duitsers, spekkersen en morellen. Veel van die boomgaarden bestaan niet meer en hebben ze er kachelhout voor de open haard van gemaakt of zo ze nog wel bestaan laat men de kersen vanwege het hoge plukloon hangen en verorberen door de spreeuwen. Enkele kersenboeren hebben hun boomgaard open en mag je vrij kersen en pruimen plukken. Vroeger bij ons in het café werden zo begin april boomgaarden met fruit op het hout verkocht en leverde de fruitteelt nog heel wat op. Dat alles is veranderd en bestaat niet meer. Hier in het klooster hebben we heel wat kersen opgedaan en in de weck gewerkt en vorige week heeft broeder Johannes bij een bevriende relatie de laatste kersen uit de bongerd gehaald en vandaag neem ik een ruim pondje daarvan af om een kersentaart te maken. Wat hebben we nodig? Dat is 125 gram bloem, 60 gram boter, 30 gram poedersuiker, een snufje zout, 2 eierdooiers, nogmaal poedersuiker en nu 60 gram, 25 gram bloem, 1 dl warme melk, 3 eetlepels cointreau, de kersen had ik al genoemd, 100 gram suiker en 1 lepel kirsch. We gaan aan de slag: Snijd de harde boter met twee messen door de bloem met poedersuiker en zout en kneed dit mengsel snel met een klein scheutje koud water tot een kruimelig samenhangend deeg. Laat dit in een natte doek 2 uur rusten op een koele plaats. Bekleed hierna er een licht ingevette taartvorm mee. Prik hier en daar wat gaatjes in het deeg en leg er een stukje vetvrij papier op met een hulpvulsel, bijvoorbeeld van groene erwten of rijst. Laat de taartbodem zo in een niet te hete oven, met onderwarmte, bakken. Neem na een half uur het hulpvulsel weg en laat de bodem ook van binnen bruin bakken en dit gedurende ongeveer 10 minuten. Nu komen we aan het tweede bedrijf: Klop de eierdooiers los met die 60 gram poedersuiker, die 25 gram bloem en de deciliter melk, en maak er, zorgvuldig roerend, op een heel zacht vuurtje, een fluwelige crème van. Voeg er dan de cointreau aan toe en laat de crème af en toe roerend, afkoelen. Schep de crème in de taartbodem. Inmiddels heeft u de kersen heel zachtjes ongeveer 8 minuten gepocheerd in een stroopje van 1 dl water en 1 ons suiker met een lepel kirsch erbij. Schep de kersen op de crème en laat het suikerstroopje enkele minuten inkoken. Giet het daarna over de kersen en zie het resultaat op de inzetfoto! Ik hoop dat u de taart lekker vindt en het verkregen product er prima uitziet en uw zondag visite ervan kan genieten!
30-07-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we voor 4 personen een zuurkoolschotel Moine Everard bereiden en wat voor ingrediënten gebruiken we daarbij? Het recept is: 4 ons gehakt, 1 pond zuurkool, 2 grote uien, 3 bananen, 1 kg aardappelen, klein blikje met schijfjes of stukjes ananas, 1 wijnglas vol vermouth, verder wat peper, paprikapoeder en om het geheel pittig te maken wat sambal-badjak aroma of Chilisaus. We gaan over tot de bereiding: Maak van de aardappelen een luchtige puree. Braad het gehakt rul en maak het op smaak af met peper, zout en aroma (van sambal). Stoof de zuurkool in de vermouth met wat ananassap en peper plm 15 minuten en roer er op het laatst de stukjes ananas door. Snijd de uien in ringen en fruit ze bruin! Die drie bananen ondoe je van schil en snijdt ze in plakken en in wat roomboter bak je die pisangplakjes lekker bruin! Leg in een beboterde vuurvaste schaal: eerst het gerulde gehakt, dan de ringen ui,vervolgens de zuurkool en daarop de plakken banaan. Als laatste schep je er de puree overheen. Schotel afmaken met paneermeel en wat klontjes roomboter, schuif de schotel in de voorverwarmde oven en houdt stand 4 aan., Na een kwartiertje kan de schotel uit de oven en is klaar. Ik zou zo zeggen beste mensen: ,,Eet er smakelijk van"!
28-07-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op radio, televisie, internet, op school, op het werk en bijna overal ontmoet je deskundigen op het gebied van de voedingsleer en iedereen weet u soms via een dure cursus precies te vertellen hoe op het juiste gewicht te blijven. 60 Procent van onze bevolking lijdt aan overgewicht of vindt dat zijn of haar figuur nergens op lijkt en van de een op de andere dag worden ze lid van een dieetclub of, gaan stringent sporten of laten een duur boek in huis komen, waarin precies verteld wordt wat fout is en dies wat meer. Er zijn veel factoren die het gewicht bepalen en er is een groot verschil of u zittend of ambulante werkzaamheden vericht. Iemand die de hele dag in de weer is, in de bezorging of iets dergelijks, die zal niet gauw aan overgewicht gaan lijden. Zit je de hele dag op kantoor of heb je een baan als cassière in een winkel dan zit je wel erg lang in dezelfde houding en buiten je handen komt de rest van je lichaam niet in beweging. We gaan naar Azië waar naar Europese begrippen ook niet alles klopt met de werkomstandigheden, doch waar wel meer berusting en discipline heerst en stress een vreemd begrip is. In China bv. zijn werktijden van 15 uur heel gewoon, maar overal wordt er tussendoor wel even gesport en je ziet in de steden dan ook heel weinig opvallende dikke mensen lopen. Aan diëten en dergelijke wordt heel summier gedaan. Alles gaat er in een rustig tempo en ook als 's midddags gegeten wordt, zie je die chinezen allemaal goed kauwen en rustig en beheerst eten. Het is er geen haastwerk! Als Hollanders eten we driemaal daags en we beginnen met een ontbijt en minimaal 2 boterhammen met kaas of zo'n lekker broodje met tomaat en komkommer en daarbij een gekookt eitje en een kopje thee is niks teveel: ,,Neem de tijd voor uw ontbijt"! Foute boel is het om 's morgens zonder eten de deur uit te gaan en u dan onderweg vol te proppen of op kantoor met eten uit de automaat. 's Middags moet er minstens een half uurtje uitgetrokken worden om rustig te kunnen eten en hetzelfde geldt als u 's avonds huiswaarts keert en soms moet er dan nog gekookt worden ook; besteed er aandacht aan en zorg dat het diner alles bevat wat een mens nodig heeft. Dagelijks gebruik maken van een cafetaria of friteskraam bij u in de buurt is ook niet de juiste instelling en vooral opgroeiende kinderen zitten dan al gauw aan overgewicht. Vooral jeugdigen en ouderen zie ik nog wel eens onderuitgezakt op de bank zitten tv te kijken. Als u de hele dag in beweging geweest bent, wil ik dit direct niet afkeuren, het is mijn voorkeur weliswaar niet, maar als u op deze manier tot rust komt is dat uw keuze! Foutief is aldoor kauwend en etend de hele avond door te brengen voor dat kijkkastje en maar aanvullen die maag; daarmee gaat u finaal naar de bliksem! De kilootjes heb je er gauwer bij dan eraf! Rustig en op tijd eten, en dit zonder tussendoortjes, brengt evenwicht en houdt de mensen tevens op het goede gewicht. Op school, en dan spreek ik over de jaren van vlak voor de Tweede Wereldoorlog en daar tussenin, kan ik me geen dikke mensen herinneren. Vroeger heb ik werkzaamheden gehad, waarbij ik met de bus naar mijn werk kon gaan, maar ik verkoos die afstand van ongeveer vier kilometer te lopen en ook terug naar mijn 'fraterhuis' ging ik per pedes apostolorum. Mensen die zwaar werk hebben zullen automatisch ook meer honger hebben en ja zo'n lichaam heeft dan ook heel wat meer calorieën nodig als iemand die een rustig baantje heeft. Wel is het zo dat zittend werk of arbeid waarbij je veel voorover zit of op de kniën gauw leidt tot een wat uitgezakte buik en dagelijks met 5 minuutjes rek-en strekoefeningen is dat buikje wel te corrigeren: ik praat hier dan niet over een bierbuikje! Ik heb nog een paar van die gewichtstabellen gevonden van vlak na de oorlog en de lichaamslengte gaat dan niet verder dan tot 1, 69 meter. Toen ik 17 was kwam ik aan de 1,72 en dat ben ik nu nog en woog in die tijd 72 kilo en nú tegen de 80 lopend 77 kilo. Volgens de normen van vandaag mag ik 75 kilo wegen, wat neerkomt dat ook broeder Everard 2 kilo te zwaar is en zich meer moet gaan bewegen. Onze kloosterhond Tayler van bijna 9 (in hondenjaren 63) is ook een paar kilootjes te zwaar en een paar keer per week krijgt zij buiten de dieetbrokjes wat boontjes om af te slanken. U hebt duidelijk kunnen lezen waar de schoen wringt en houdt u zich maar aan de adviezen van broeder Everard, dan komt u weer aardig op het juiste gewicht. Houd ook stress buiten de deur, geniet van het leven, maar wel op een gepaste manier en onthoudt dat elke overdaad schaadt. Prettig wordt het leven pas als u over uzelf tevreden kunt zijn en dat zijn mensen met overgewicht bijna nooit!
28-07-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Gisteren waren het de mosselen, vandaag halen we we blikjes krab en gaan als tussendoortje een heerlijke krabsalde bereiden en hoe doen we dat? U haalt de stukjes krab uit blik goed uit elkaar, neemt de kraakbeentjes weg en snijdt het vlees zo nodig klein. U voegt hieraan toe dunne reepjes knolselderij, die u enkele minuten in kokend water heb gelegd, verder voegt u toe enkele fijngehakte walnoten, wat aan dunne plakjes gesneden gevulde olijven, geraspte ui en dunne reepjes rode paprika. Dit laat u een uurtje op een koele plaats marineren in 2 delen olie op een deel citroensap. Dan goed uit laten lekken. Hierbij voegt u toe mayonaise die luchtig geroerd en vermengd dient te worden met room en pikant gemaakt met cayennepeper, worcestersaus en enkele druppels cognac. Die krabsalade is echt iets apart en als tussendoortje op een feestje of bijeenkomst zonder meer aanbevelenswaardig. In is tegenwoordig ook een broodje krabsalade, waarbij wat verse blaadjes sla, krabmeat, wat stukjes abrikoos en ananas de hoofdvulling vormen. U kunt ook andere ingrediënten gebruiken zoals bv. plakjes komkommer, tomaat en vele andere vruchten. U moet het uitproberen en heeft u een horecabedrijf: ,,Experimenteeer wat op uw eigen manier, houd echter een ding in de gaten en dat is: Gebruik uitsluitend vers goed en u komt er vanzelf wel achter wat uw bezoekers prefereren en dat recept houdt u aan"! Mogelijk is ook om alles wat grof fijn te 'malen' om een eigen gemaakte krabsalade smeerbaar te maken voor op een toastje en met een echte oude klare erbij smaakt dit alles voortreffelijk en ook hier weer krijg je ongeveer dezelfde vitaminen en calorieën binnen als bij onze mosselenschotel van de vorige keer. En beste bezoekers van mijn site, laat je door niemand wijs maken dat uw gezondheid in gevaar gebracht wordt door een paar wijntjes of borreltjes. Zoals met alle eet-en drinkwaren het geval: ,,Alles met mate is nooit teveel"!
Er was vandaag ook nog nieuws uit de oudheid. Zoals u weet was Filippus een van de twaalf apostelen. Hij was werkzaam in Griekenland, Syrië en een landsdeel dat al eeuwen toebehoort aan Turkije, namelijk Frygië. In Hierapolia, vlak in de buurt van de Turkse stad Pamukkale heeft men zijn graf gevonden. Filippus is als martelaar voor zijn geloof gestorven en onderging volgens de geschriften de kruisdood, ofschoon er in overleveringen ook gesproken wordt dat hij onthoofd is. We zullen binnenkort mogelijk hierover nog nadere inlichtingen krijgen. Ik zal mijn lezers hiervan op de hoogte houden.
27-07-2011 om 20:00
geschreven door Broeder Everard
Het is helemaal geen zomers weer; zo is het enorm benauwd, even later regent het en op een gegeven moment kun je de overjas wel uit de mottenzak halen. Toch gaan we er vandaag een fijne dag van maken en serveren vanavond een mosselenschotel. Gehaald hebben we 2 kilo mosselen en daarbij hebben we verder nodig een halve dl olijfolie, peterselie, bieslook, enkele champignons en eventueel wat truffels, 1 teentje knoflook, 1 dl witte wijn, 1 eetlepel bouillon, citroensap, peper en nootmuskaat. Hoe gaan we aan de slag? Laat de mosselen opengaan in een droge pan met even flink het vlammetje eronder. Neem van elke mossel één schelp weg. Giet in een pan de olie, met peterselie, bieslook, champignons (truffels), knoflook, alles zeer fijngehakt. Voeg er de witte wijn bij, de bouillon en enkele lepels van het vocht dat de mosselen hebben losgelaten, Breng dit mengsel al roerend aan de kook en laat alles even zachtjes inkoken. Leg de mosselen op een schaal, giet de saus erover en besprenkel het gerecht met wat citroensap, peper en nootmuscaat. Een passend wijntje hierbij is de cassis, een witte wijn uit de streek rondom Marseille. U kunt ook volstaan met muscadet, mâcon blanc. Mosselen zijn erg voedzaam en bevatten een hoog gehalte aan calcium, verder zijn er alle mineralen en vitamines in aanwezig die de mens nodig heeft en vermeld zij tenslotte dat er in mosselen geen suikers huizen. Deze mosselenschotel is bereid voor 4 personen en als voorafje kunt u desnoods een vissoepje nemen en hierbij zou ik het echt laten. Eet smakelijk! Wilt u alles over mosselen weten, ga dan naar het speciale web daarover en zoek op Google onder de noemer chez Leon en vind de link die u ernaartoe brengt!
26-07-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
22 Juli Gedenkdag van Maria Magdalena en 26 juli Heilige Anna
Maria Magdalena was een vrouw die sympathiseerde met de Heer Jezus en vaak in zijn gezelschap aangetroffen wordt. In Lucas 8 2de vers vinden we een tekst waarin staat dat ze behekst was met liefst 7 duivelse geesten, die door Jezus uitgedreven werden. Maria Magdalena was afkomstig uit het stadje Magdala gelegen op de westelijke oever van het meer van Galilea (zie inzetfoto!) wat ook wel genoemd wordt als het meer van Tobias. Vroeger op school leerden we dat Maria Magdalena een vrouw van lichte zeden was en als zondares zich bekeerd had en laten dopen toen ze de Heer Jezus hoorde prediken. In drie evangelies wordt vermeld dat ze aanwezig was bij de kruisiging en in twee van die blijde boodschappen wordt verteld dat ze ook mede geholpen heeft de Heer te begraven. De grootste getuigenis over haar staat in het Johannes-evangelie (20, 1-18)-: dat zij als eerste de verrezen Heer zag en van Hem de opdracht kreeg om te getuigen van de Verrijzenis. In verschillende andere Bijbelse geschriften wordt over haar verteld en daaruit moeten we concluderen dat zij dus een grote rol gespeeld heeft in het leven van Jezus. Op 26 juli gedenken we de Heilige Anna. Zij was de moeder van de Heilige Maria. Summier wordt ze in enkele geschriften genoemd, evenals haar vader Joachim waarvan de gedenkdag valt op 16 augustus.
23-07-2011 om 11:08
geschreven door Broeder Everard
Morgen met Nijmeegse Vierdaagse Eten We Bami Pangang
De Vlaggenparade heb ik door mijn immobiliteit gisteren niet bij kunnen wonen, maar ik heb gehoord dat er meer dan 100 deelnemende landen zijn. Morgen vertoef ik bij mijn familie Bram en Sarah Pieper. Het oude echtpaar van in de 80 heeft al jarenlang Zwitserse wandelaars in huis en Ingrid en Hermann zijn dol op bami Pangang en ik ben tijdens de Vierdaagse hun kok, die de eer heeft voor hen te koken. In huis gehaald hebben we voor morgen 6 ons hamlappen, 4 grote uien, 3 teentjes knoflook, een eetlepel bruine basterdsuiker, uiteraard verwerken we tevens wat ketjap benteng manis (zoet), verder wat hot ketchup (van dit alles een flinke scheut)-, azijn en 1 eetlepel djahé d.i. Chinese gemberpoeder, we kunnen zelf wat tomaten pureren of kiezen voor gewoon 2 kleine blikjes uit de winkel. Zonder Sambal geen Bami Pangang, dus daarvan ook een theelepeltje erbij. Hoe gaan we te werk? We snijden de hamlappen in dunne reepjes, het geheel zouten we en leggen alles op een plat groot bord, dan doen we er een scheut ketjap overheen en laten dit een half uur staan (smeuïg intrekken), terwijl we tussendoor het vlees wat om en om scheppen, dan gaan we aan het bakken en in de braadpan gebruiken we niet al te veel roomboter, want we moeten alles wat knapperig houden; Ook hierbij flink blijven roeren, zodat de ketjap niet aanzet op de bodem van de pan, geen deksel op de pan! Als alles lekker gebruind eruit ziet blussen en in 20 minuten gaar laten sudderen. In een andere pan gaan we de saus bereiden. De uien en knoflook hebben we inmiddels geschoond en panklaar gemaakt Zijn de uien gaar en bruin dan doen we de basterdsuiker, de hot ketjup, het scheutje azijn, de gemberpoeder, de tomatenpuree, dan het theelepeltje sambal en als laatste de kop met water erbij, want dat bepaalt de dikte van de saus! Laat de saus een klein kwartiertje op een laag pitje sudderen. Ondertussen hebben we ook de rijst gekookt. Net voordat je opdient, doe je het vlees bij de saus, zodat het niet teveel smaak van de saus overneemt. Op een tafelwarmer houd je de rijstschotel op de goede hitte. Als onze gasten zo tegen drieën thuiskomen wacht hen een heerlijke schotel en dat verdienen ze ook wel na zo'n fikse wandeling. Ik wens iedereen een hele fijne Vierdaagse en hoop dat Pluvius niet al te hard gaat opspelen en het vooral tijdens het wandelen droog blijft!
18-07-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
ER IS VEEL MIS IN GODS SCHEPPING EN WAT KUNNEN WIJ VERANDEREN?
Tegenwoordig weet je bij goede doelen vaak niet waar je centen blijven. Daarbij krijg ik tevens de indruk dat veel van de giften aan de strijkstok blijven hangen en ook schrik ik van de vaak buitensporige salarissen van de directieleden die zo'n stichting of organisatie beheren. Toch spreekt het me ontzettend aan om te horen dat in de hoorn van Afrika, waartoe we rekenen Somalië, Ethiopië, Eritrea en Djibouti mensen en dieren sterven van de honger. De oorzaak is de langdurige droogte in die gebieden. Pas hebben we in Nederland een korstondige periode van droogte gehad en in afwachting waren niet alleen de boeren maar wij allemaal van Gods zegen vanuit de lucht. Daar in Afrika heeft het op sommige plaatsen in geen 60 jaar meer geregend, aldoor mislukken de oogsten en veel mensen en vee zijn de hongerdood gestorven. Daarbij werden in enkele van die landen door opstandelingen ook nog oorlogen gevoerd en mensen uitgebuit. De voedselprijzen stegen naar een niet te betalen hoogte en alleen de inhalige profiteurs zijn er beter van geworden. Geld ernaar toe sturen is uit den boze. We moeten daar voet aan de grond krijgen om de mensen daadwerkelijk te helpen en desnoods een irrigatiesysteem vanuit een waterrijk gebied gaan aanleggen om de grond vruchtbaar te maken, er degelijke huizen te bouwen en met een gedegen infrastuctuur orde op zaken proberen te stellen, want zo kan het niet langer meer.Voorlopig moeten de slimste hongergebieden onder het beheer van het Rode Kruis gesteld worden en voor de ingezamelde gelden voedsel gekocht en voorlopige voorzieningen aangebracht worden om de uiterste nood te lenigen. Het Rode kruis heeft een speciaal gironummer in het leven geroepen en dat is 555. Wilt u de site van het Rode kruis bekijken, ga dan naar http://www.rodekruis.nl/paginas/home.aspx/ Mogelijk heb u geen werk en kunt u een functie bij het Rode Kruis bekomen en wordt u hulpverlener. Het geeft voldoening aan de mens en u doet er een onvergetelijke ervaring mee op! Er zijn een heleboel dingen oneerlijk verdeeld in deze maatschappij, maar veelal is dit toch te wijten aan de nalatigheid van de mens en niet aan onze schepper. Klik http://www.andiesisle.com/creation/magnificent.html en zie hoe mooi de natuur ook kan ogen!
13-07-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Wat u vandaag voor een diner op tafel hebt ( 4 personen), weet ik niet, maar als je met dit warme weer vooraf een lekker bordje soep wil klaarmaken en je hebt de ingrediënten ervoor in huis dan gaan we over tot de Kervelroomsoep. Van ongeveer 100 gram kervelblaadjes leg je er een paar apart voor de garnering; de rest van die blaadjes ga je fijnhakken. In een emaillen soeppan laten we vervolgens 40 gram roomboter smelten, we voegen hieraan 30 gram bloem toe en onder voortdurend roeren garen we dit mengsel aan. In scheutjes ( blijven roeren) voegen we er een kwartliter melk en een halve liter groentebouillon bij en dit alles laten we 10 minuten zachtjes koken. Je weet het van moeder thuis nog heel goed dat je kervel en peterselie nooit mag laten meekoken. In een kommetje hebben we onze gehakte kervel zitten en vermengd hebben we die met 100 gram crème fraiche en nú roeren we die pas door de soep. Met zout, peper en een halve eetlepel suiker brengen we de soep geheel op smaak en de opgediende soep garneren we dan met de achtergehouden kervelblaadjes en eventueel zelfgebakken croutons. Ja, je likt er echt de vingers bij af, zo lekker smaakt ons voorafje van vandaag. Geniet ervan! We hebben hier in Huis Sister Mary Peace en die maakte vorig jaar oktober op Heathrow Airport dit filmpje van allemaal blijde mensen die op dit vliegveld als het ware een hemelse aubade aan het brengen waren. Klik http://www.wimp.com/britishpeople/ en geniet mee! Zojuist werd me door een van de paters een filmpje aangereikt van een opening van een Jumbozaak te Huissen met de vraag of ik deze zou willen plaatsen. Pater Leonard die ik sinds mijn ziekte veel op pad stuur om boodschappen te halen was zeer enthousiast over deze nieuwe aanwinst en het assortiment aan levensmiddelen was volgens zijn bevinding van een prima kwaliteit. Klik http://www.youtube.com/watch?v=n96LzbFW5RY&feature=related
12-07-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op 9 juli 1572 werden 12 ordepriesters van de Franciscanen, weggevoerd uit de toen Roomse plaats Gorinchem (Gorkum) in een turfschuur van hun moederklooster in Den Briel, op het toen nog eiland Voorne-Putten, opgehangen. Vooraf was dit klooster al door de Geuzen onder leiding van hun commandant Willem Lumey in brand gestoken. 7 andere religieuzen werden op de Grote Markt te Den Briel onder toezicht van een stelletje 'Roomse haters' levend verbrand. Vooraf hadden we in 1566 de beeldenstorm gehad waarbij kerken, kloosters en alles wat Rooms was door Oranje gezinde ongeregelde troepen met de grond gelijk gemaakt of in beslag werden genomen. De geschiedenisboeken mogen dan wat anders vermelden, maar die Geuzen, nadien Watergeuzen waren gewoon protestantse legereenheden die de katholieken hekelden. De haat is tot stand gekomen tijdens de lange oorlog (van 1568-1648) die we met Spanje hadden waarbij koning Philips de Tweede met zijn bevelvoerende hertog Alva wel hele kwade figuren waren. In Spanje was ook alles katholiek en die Philips zat terwijl zijn gevangenen (en dat waren veelal protestanten) op zijn bevel afgemaakt werden in zijn huiskapel voor een kruisbeeld te bidden. De protestanten met aan het hoofd onze Prins Willem van Oranje (1533-1586) hadden het hoofdzakelijk in de gewesten boven de grote rivieren voor het zeggen, terwijl de Spanjaarden de meeste zuidelijke gewesten bezet hielden. Nederland was een broedplaats van haat tussen katholieken en protestanten geworden. In ons volkslied het Wilhelmus zingen we, dat we altijd de koning van Spanje geëerd hebben, misschien de Zuidelingen, dat is mogelijk maar zeker niet de Noordelingen of Westerlingen! In 1675 werden de martelaren van Gorkum zalig verklaard en in 1867 door Pius 1X heilig. Hun relieken rustten in de St-Niklaaskerk aan de Boterstraat te Brussel. Veel kerken en gedachteniskapellen van deze heiligen vinden we in veel katholieke gewesten. In Brielle zelf vinden we niet alleen een herdenkingskapel maar werd in 1932 ook een bedevaartskerk gebouwd, die op de zondagmiddagen in juli en augustus open is. Via een kloostergang is het oorspronkelijke martelveld met een put en een monument bereikbaar. Geboren ben ik op het Huissen-Zand, waar door bouwpastoor Adrianus Albertus van Wijck in 1926 een kerk herrees die op 20 juli d.o.v. door Mgr. H. van der Wetering ingewijd werd en toegewijd aan de Heilige Martelaren van Gorcum. Pastoor van Wijck, geboortig uit Schalkhaar en voorheen kapelaan te Bemmel, heeft dit mogelijk ook gedaan omdat uit de familiearchieven bleek dat een ver familielid, nl. de Franciscaan Cornelisz van Wijck een van de martelaren was. In mijn familiearchief vond ik een foto van de kerk zoals deze eruit zag tijdens het inwijdingsfeest. Door oorlogsgeweld werd deze kerk in 1944 verwoest en na een tijd gebruik gemaakt te hebben van een noodkerk, verrees onder leiding van pastoor A. van Wijck in 1953 een nieuw kerkgebouw, eveneens toegewijd aan de martelaren van Gorcum. Lezers uit de gemeente Lingewaard vinden het misschien interessant om iets meer te lezen over hun Huissen-Zand en dat vinden ze door te klikken op: http://www.hendriksen-lent.nl/genealogie/hendriksen/HetZand.html
10-07-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Recepten van spijzen, dranken en alles wat het leven aangenaam maakt en de tong streelt zijn heel vaak in een ver verleden tijd samengesteld door onze keukenmeesters in kastelen en kloosters. Likeuren zijn niet te doorgronden wonderen van volmaaktheid. Wie onderscheidt alle honderddertig kruiden in een chartreuse verte? Toch, als er één zou ontbreken, dan zou het geen chartreuse meer zijn. Eén procent minder alcohol, één druppel meer honing, drie kruiden te weinig, en het wonder is kapot, de zeepbel gesprongen en de harmonie verbroken. Likeuren horen bij dat onwezenlijk ogenblik, waarop wij menen het paradijs teruggevonden te hebben. In likeuren glanst, gloeit en geurt immers een aparte wereld, en het is aan onze vindingrijkheid om daarvan gebruik te maken. Er bestaan voor dit spel geen vaste regels, alles is geïmproviseerd en u moet op uw eigen gevoelens afgaan. Men moet wat proeven: bv. anisette of groene chartreuse op een schijfje meloen. Men zou op ananas wat vieille cure kunnen druppelen, te proberen is ook om het een specifieke smaak te geven met wat bénédictine of crème de cacao. Een fruitsalade kan men parfumeren met cointreau of cordial médoc. Er kan een druppel grand marnier door de slagroom voor de aardbeien. Doe op flensjes een druppeltje cointreau en je kunt het geloven of niet ook op vanilleijs geeft dit een soort onmisbaar cachet. Vroeger thuis in ons Horecabedrijf heb ik zelf nog likeuren gemaakt en vermengd met drank en spijzen en daarom doe ik u deze geheime suggesties. Door het zelfgemaakte vanilleijs deed ik buiten de gebruikte likeur bij de bereiding tevens een scheut koffiemelk om het geheel wat smeuïger te maken. Als u als kok, hofmeester, barkeeper, huisman-of huisvrouw veel met likeuren omgaat, dan vindt u ongetwijfeld door vele probeersels evenveel spirituele mogelijkheden met alles wat u bereidt de juiste dosering en trekt u met uw specialiteiten veel mensen die graag bij u aan tafel zitten of uw zaak met plezier betreden. Tot op heden heb ik enkele Franse likeursoorten genoemd, maar wist u dat onze Oud Hollandse likeuren ook wereldberoemd zijn en van goud-tot honinglikeur er zo'n 300 soorten bekend, die weliswaar overal niet te koop zijn, maar veel slijterijen kunnen u er minimaal toch 50 aanbieden en u zult verrast staan van de mogelijkheden tot gebruik en zeker de smaak zal uw papillen aangenaam prikkelen. Aan u de keus om een likeur te kiezen, zoals een dame of tegenwoordig ook heer haar of zijn parfum kiest. Ik ga naar mijn geliefde kloosterlikeur! BÉNÉDICTINE, gecreëerd in het jaar 1510 in de benedictijner abdij van Fécamp in Normandië, een likeur waarvoor de monniken op de rotsen boven de schuimenende zee kruiden gingen plukken, die aan deze likeur dat wonderlijke, wat ziltige en frisse aroma geven. Toen tijdens de Franse revolutie de abdij ontruimd moest worden, ging het recept verloren. Maar in de vorige eeuw dook het op wonderbaarlijke wijze weer op tussen oude papieren van een notaris in een naburig dorpje. Sindsdien wordt de likeur weer volgens dit authentieke recept op commerciële basis gemaakt. CHARTREUSE-de oorsprong van dit recept is niet bekend. In 1605 was het in het bezit van de familie d'Estrées, die het aan de karthuizerorde schonk. In de Grande Chartreuse, het moederklooster in de Franse Alpen, werd deze likeur bereid als geneesmiddel, en door een van de monniken per ezel naar de markten in de omgeving gebracht en daar verkocht ter leniging van vele ziekten en kwalen. Enkele officieren die in de 19de eeuw in het klooster waren ingekwartierd, brachten de abt op het idee de likeur op grote schaal te maken en te verkopen en zo is de chartreuse beroemd geworden. Het recept is nog steeds een strengbewaakt geheim, uitsluitend bekend aan de abt van het klooster en de zeven paters die de leiding van de distilleerderij in Voiron (Isère) hebben. Er worden 130 verschillende kruiden in verwerkt, waaronder de jonge uitlopers van sparren en een aantal alpenkruiden, die de de monniken zelf gaan zoeken op de enige werkdag dat deze contemplatieve monniken mogen spreken: de woensdag. Er is groene chartreuse, zeer kruidig, 55 procent alcohol, en gele, wat zachter, 43 procent alcohol. COINTREAU-de trots van Angers in Anjou. Een blanke likeur met een fijn, pittig aroma, afkomstig van bittere oranje-appeltjes, sinaasappelen en citroenen. CORDIAL MÉDOC-ook dit is een pittige likeur, die men daarom wel herenlikeur noemt. Cordial médoc wordt bereid uit gedestilleerde médocwijnen en kruiden, onder meer viooltjeswortel. CRÈMES noemt men de zeer zoete likeuren. Er zijn veel variaties, zoals crème de menthe, crème de cacao, crème de rose etc. GRAND MARNIER-een likeur met sinaasappelaroma, die bereid is op cognacbasis. Ook deze is pittig van smaak en geur. VIEILLE CURE -een kruidenlikeur, afkomstig uit Bordeaux. De basis is cognac. De smaak doet wel wat aan bénédictine denken (het is ook van origine een kloosterlikeur), maar is beduidend minder zoet. Behalve likeuren kent Frankrijk nog zijn EAU-DE-VIE BLANCS, zoals framboise, mirabelle, en poire William uit de Elzas. Deze zijn waterhelder en volkomen droog en bezitten een alcoholgehalte van 40 tot 45 procent. Zij worden bereid uit gegiste vruchten die men destilleert. Hun aroma is zeer sterk en men kan ook hiermee allerverrrukkelijkst spelen bij vruchten en desserts. Beste keukenvrienden: ,,Laat u voorlichten door uw slijter en koop eens wat likeuren en verras uw famile, vrienden en kennissen met een smaakvol diner, waarin bij de desserts veel likeuren verwerkt zijn"! Ergens in mijn enorme archief moet nog een lijst liggen van allerlei likeuren en hierbij heb ik getypt staan niet alleen alle keukenmogelijkheden met likeuren maar ook voor welke kwalen een bepaalde likeur zich leent om weer op te knappen. De medische wereld, die tegenwoordig uitsluitend commercieel opereert verdiept zich niet in de natuurgeneeswijze en zijn er niet van gecharmeerd en méér gehecht aan de aanbieding van snoepreisjes van de farmaceutische fabrieken, die ze verdiend hebben met het uitschrijven van recepten met hun poeders en pilletjes. Wanneer ik de likeurlijst weer boven water gehaald heb zal ik deze zeker op deze site publiceren en kunt u er mogelijk uw voordeel mee doen!
09-07-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN