Vroeger bij ons thuis in het Horecabedrijf kwam er als een van de lekkere puddingen altijd naast echte Citroen pudding en Charlotte Russe ook een Chipolata pudding op tafel, Bij een diner met 80 personen en dat was vroeger zo, want bij een bruiloft zaten alle familieleden van neef tot tante aan de feestdis, en moest je zorgen dat er zo'n 10 schalen met puddingen waren, waaruit een keuze gedaan kon worden. Een diner van 12 gangen was destijds heel gewoon en uren zat men aan tafel. De heren aten in die tijd wel een pond vlees per persoon en er werden ook wedstrijden gehouden tussen de mannen wie het meeste naar binnen wist te werken. Op zo'n boerenbruiloft werd er echt gebunkerd. 's Avonds kwamen de buurtbewoners en vrienden er tevens nog bij en was zo'n zaal gevuld met 120 vrolijke mensen die onder de klanken van een feestorkestje de avond vulden met een borreltje, wijntje of pilsje en er tussendoor een dansje maakten. We gaan nu een schaal pudding voor 5 personen maken en wat hebben we nodig? 2 dl. melk, wat vanillesuiker een paar eidooiers, eiwit, 50 gram suiker enkele velletjes gelatine een klein decilitertje slagroom, 10 gr. natte snippers (dus gesuikerde en gedrenkte sinaasappelschillen), 10 gram rozijnen, 20 gram geconfijte vruchten, 20 gram biscuits de savoie en als likeur marasquin. We gaan ermee aan de slag: De biscuits bedruppelen met de likeur en ze even laten staan totdat we ze nodig hebben. De vorm heel licht in-oliën. De gelatine weken in koud water. De melk aan de kook brengen, de eidooier (s) uitroeren met een deel van de suiker en hiermee de melk binden. De pan van het vuur nemen en de geweekte gelatine toevoegen. De snippers en vruchtjes klein snijden, de rozijnen wassen en hierna ongeveer 5 minuten wellen. Rozijnen, snippers en vruchtjes toevoegen aan de gebonden melk. Wanneer de massa op vladikte is, de slagroom en het (de eiwit ten) stijfkloppen en de vla er langzaam en voorzichtig doorheen scheppen. Een deel van de puddingmassa giet je nu in de vorm, hierop leg je de met marasquin ingedruppelde biscuits, zonder dat deze elkaar of de wand raken, hierop weer pudding gieten en zo de vorm laag voor laag met bisquits en pudding vullen. De afgekoelde en stijf geworden pudding keren en hierna garneren met vruchtjes en wat ook leuk is om hier of daar een figuurchocolaatje te gebruiken. Wat had je gedacht om aanstaande zondag op tafel te brengen? Wat denkt u van een lekkere aspergesoep vooraf, hierna aardappelen met doperwtjes met een mals biefje erbij en tenslotte de pudding. Ik zou zo zeggen: ,,Allemaal een fijn weekend en bon appétit"!
|