Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 8 (5)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (15)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (21)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (18)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 10 (7)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (20)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (16)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 4 (4)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 08-2025
  • 07-2025
  • 06-2025
  • 05-2025
  • 04-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Patrones van Europa Edith Stein
  • Voor u staan heb ik een viertal recepten van gezonde maaltijden
  • Sacramentsdag 2025
  • Geloof en Vergankelijkheid
  • Pinksteren 2025
  • Nieuwe Paus Volgt Voetsporen van Overleden Paus Franciscus
  • Wereld opgeschrikt door onverwacht overlijden van Paus Franciscus
  • Broeder Everard wenst alle Lezers van dit Kloosterblog een Vredig en Zalig Paasfeest
  • Dieren uit de Bijbel
  • Opkikkertjes van vroeger weer volop in!
  • Kunnen we door voeding veroudering tegengaan?
  • Vrede op Aarde aan de Mensen van Goede Wil
  • Nieuws over Bedevaartplaats Medjugorje in Bosnia en Herzegovina
  • Vandaag Bakken We Luxe Appelkoekjes Met Een Gesprekje Vooraf
  • Wat Rooms Katholieke Weetjes
  • Water Belangrijkste Levensbron, Reizen Paus Franciscus en wat Kookweetjes
  • Rucola Stamppot met ei en amandelschaafsel
  • Ondanks al onze zorg toch onveilig voedel in omloop
  • Zwarte Thee goede hartbeschermer en u voelt zich er prima bij!
  • Recept Gevulde Paprika
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    tilloenk
    www.bloggen.be/tilloen
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    ikschrijfje_laure
    www.bloggen.be/ikschri
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    12-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOE BEREIDEN WE KERVELROOMSOEP?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat u vandaag voor een diner op tafel hebt ( 4 personen), weet ik niet, maar als je met dit warme weer vooraf een lekker bordje soep wil klaarmaken en je hebt de ingrediënten ervoor in huis dan gaan we over tot de Kervelroomsoep. Van ongeveer 100 gram kervelblaadjes leg je er een paar apart voor de garnering; de rest van die blaadjes ga je fijnhakken. In een emaillen soeppan laten we vervolgens 40 gram roomboter smelten, we voegen hieraan 30 gram bloem toe en onder voortdurend roeren garen we dit mengsel aan. In scheutjes ( blijven roeren) voegen we er een kwartliter melk en een halve liter groentebouillon bij en dit alles laten we 10 minuten zachtjes koken. Je weet het van moeder thuis nog heel goed dat je kervel en peterselie nooit mag laten meekoken. In een kommetje hebben we onze gehakte kervel zitten en vermengd hebben we die met 100 gram crème fraiche en nú roeren we die pas door de soep. Met zout, peper en een halve eetlepel suiker brengen we de soep  geheel op smaak en de opgediende soep garneren we dan met de achtergehouden kervelblaadjes en eventueel zelfgebakken croutons. Ja, je likt er echt de vingers bij af, zo lekker smaakt ons voorafje van vandaag. Geniet ervan! We hebben hier in Huis Sister Mary Peace en die maakte vorig jaar oktober op Heathrow Airport dit filmpje van allemaal blijde mensen die op dit vliegveld als het ware een hemelse aubade aan het brengen waren. Klik http://www.wimp.com/britishpeople/  en geniet mee! Zojuist werd me door een van de paters een filmpje aangereikt van een opening van een Jumbozaak te Huissen met de vraag of ik deze zou willen plaatsen. Pater Leonard die ik sinds mijn ziekte veel op pad stuur om boodschappen te halen was zeer enthousiast over deze  nieuwe aanwinst en het assortiment aan levensmiddelen was volgens zijn bevinding van een prima kwaliteit. Klik http://www.youtube.com/watch?v=n96LzbFW5RY&feature=related     

    12-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 2
    >> Reageer (1)
    10-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilige Martelaren van Gorcum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op 9 juli 1572 werden 12 ordepriesters van de Franciscanen,  weggevoerd uit de toen Roomse plaats Gorinchem (Gorkum) in een turfschuur van hun moederklooster in Den Briel, op het toen nog eiland Voorne-Putten, opgehangen. Vooraf was dit klooster al door de Geuzen onder leiding van hun commandant Willem Lumey in brand gestoken. 7 andere religieuzen werden op de Grote Markt te Den Briel onder toezicht van een stelletje 'Roomse haters' levend verbrand. Vooraf hadden we in 1566 de beeldenstorm gehad waarbij kerken, kloosters en alles wat Rooms was door Oranje gezinde ongeregelde troepen met de grond gelijk gemaakt of in beslag werden genomen. De geschiedenisboeken mogen dan wat anders vermelden, maar die Geuzen, nadien Watergeuzen waren gewoon protestantse legereenheden die de katholieken hekelden. De haat is tot stand gekomen tijdens de lange oorlog (van 1568-1648)  die we met Spanje hadden waarbij koning Philips de Tweede  met zijn bevelvoerende hertog Alva wel hele kwade figuren waren. In Spanje was ook alles katholiek en die Philips zat terwijl zijn gevangenen (en dat waren veelal protestanten)  op zijn bevel afgemaakt werden in zijn huiskapel voor een kruisbeeld te bidden. De protestanten met aan het hoofd onze Prins Willem van Oranje (1533-1586)  hadden het hoofdzakelijk in de gewesten boven  de grote rivieren voor het zeggen, terwijl de Spanjaarden de meeste zuidelijke gewesten bezet hielden. Nederland was een broedplaats van haat tussen katholieken en protestanten geworden. In ons volkslied het Wilhelmus zingen we,  dat we altijd de koning van Spanje geëerd hebben, misschien de Zuidelingen, dat is mogelijk maar zeker niet de Noordelingen of Westerlingen! In 1675 werden de martelaren van Gorkum zalig verklaard en in 1867 door Pius 1X heilig. Hun relieken rustten in de St-Niklaaskerk aan de Boterstraat te Brussel. Veel kerken en gedachteniskapellen van deze heiligen vinden we in veel katholieke gewesten. In Brielle zelf vinden we niet alleen een herdenkingskapel maar werd in 1932 ook een bedevaartskerk gebouwd, die op de zondagmiddagen in juli en augustus open is. Via een kloostergang is het oorspronkelijke martelveld met een put en een monument bereikbaar. Geboren ben ik op het Huissen-Zand, waar  door bouwpastoor Adrianus Albertus van Wijck in 1926 een kerk herrees die op 20 juli d.o.v. door Mgr. H. van der Wetering ingewijd werd en toegewijd aan de Heilige Martelaren van Gorcum. Pastoor van Wijck, geboortig uit Schalkhaar en voorheen kapelaan te Bemmel, heeft dit mogelijk ook gedaan omdat uit de familiearchieven bleek dat een ver familielid, nl. de Franciscaan Cornelisz van Wijck een van de martelaren  was. In mijn familiearchief vond ik een foto van de kerk zoals deze eruit zag tijdens het inwijdingsfeest. Door oorlogsgeweld werd deze kerk in 1944 verwoest en na een tijd gebruik gemaakt te hebben van een noodkerk, verrees onder leiding van pastoor A. van Wijck in 1953 een nieuw kerkgebouw, eveneens toegewijd aan de martelaren van Gorcum. Lezers uit de gemeente Lingewaard vinden het misschien interessant om iets meer te lezen over hun Huissen-Zand en dat vinden ze door te klikken op: http://www.hendriksen-lent.nl/genealogie/hendriksen/HetZand.html   

    10-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 2
    >> Reageer (0)
    09-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Mysterieuze Wereld der Likeuren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Recepten van spijzen, dranken en alles wat het leven aangenaam maakt en de tong streelt zijn heel vaak in een ver verleden tijd samengesteld door onze keukenmeesters in kastelen en kloosters. Likeuren zijn niet te doorgronden wonderen van volmaaktheid. Wie onderscheidt alle honderddertig kruiden in een chartreuse verte? Toch, als er één zou ontbreken, dan zou het geen chartreuse meer zijn. Eén procent minder alcohol, één druppel meer honing, drie kruiden te weinig, en het wonder is kapot, de zeepbel gesprongen en de harmonie verbroken. Likeuren horen bij dat onwezenlijk ogenblik, waarop wij menen het paradijs teruggevonden te hebben. In likeuren glanst, gloeit en geurt immers een aparte wereld, en het is aan onze vindingrijkheid om daarvan gebruik te maken. Er bestaan voor dit spel geen vaste regels, alles is geïmproviseerd en u moet op uw eigen gevoelens afgaan. Men moet wat proeven: bv. anisette of  groene chartreuse  op een schijfje meloen. Men zou op ananas wat vieille cure kunnen druppelen, te proberen is ook om het  een specifieke smaak te geven met wat bénédictine of crème de cacao. Een fruitsalade kan men parfumeren met cointreau of cordial médoc. Er kan een  druppel grand marnier door de slagroom voor de aardbeien. Doe op flensjes een druppeltje cointreau en je kunt het geloven of niet ook op vanilleijs geeft dit een soort onmisbaar cachet. Vroeger thuis in ons Horecabedrijf heb ik zelf nog likeuren gemaakt  en vermengd met drank en spijzen en daarom doe ik u deze geheime suggesties. Door het zelfgemaakte vanilleijs deed ik buiten de gebruikte likeur bij de bereiding tevens een scheut koffiemelk om het geheel wat smeuïger te maken. Als u als kok, hofmeester, barkeeper, huisman-of huisvrouw veel met likeuren omgaat, dan vindt u ongetwijfeld door vele probeersels evenveel spirituele mogelijkheden met alles wat u bereidt  de juiste dosering en trekt u met uw specialiteiten veel mensen die graag bij u aan tafel zitten of   uw zaak met plezier betreden. Tot op heden heb ik enkele Franse likeursoorten genoemd, maar wist u dat onze Oud Hollandse likeuren ook wereldberoemd zijn en van goud-tot honinglikeur er zo'n 300 soorten bekend, die weliswaar overal niet te koop zijn, maar veel slijterijen kunnen u er minimaal toch 50 aanbieden en u zult verrast staan van de mogelijkheden tot gebruik en zeker de smaak zal uw papillen aangenaam prikkelen. Aan u de keus om een likeur te kiezen, zoals een dame of tegenwoordig ook heer haar of zijn parfum kiest. Ik ga naar mijn geliefde kloosterlikeur! BÉNÉDICTINE,  gecreëerd in het jaar 1510 in de benedictijner abdij van Fécamp in Normandië, een likeur waarvoor de monniken op de rotsen boven de schuimenende zee kruiden gingen plukken, die aan deze likeur dat wonderlijke, wat ziltige en frisse aroma geven. Toen tijdens de Franse revolutie de abdij ontruimd moest worden, ging het recept verloren. Maar in de vorige eeuw dook het op wonderbaarlijke wijze weer op tussen oude papieren van een notaris in een naburig dorpje. Sindsdien wordt de likeur weer volgens dit authentieke recept op commerciële basis gemaakt. CHARTREUSE-de oorsprong van dit recept is niet bekend. In 1605 was het in het bezit van de familie d'Estrées, die het aan de karthuizerorde schonk. In de Grande Chartreuse, het moederklooster in de Franse Alpen, werd deze likeur bereid als geneesmiddel, en door een van de monniken per ezel naar de markten in de omgeving gebracht en daar verkocht ter leniging van vele ziekten en kwalen. Enkele officieren die in de 19de eeuw in het klooster waren ingekwartierd, brachten de abt op het idee de likeur op grote schaal te maken en te verkopen en zo is de chartreuse beroemd geworden. Het recept is nog steeds een strengbewaakt geheim,  uitsluitend bekend aan de abt van het klooster en de zeven paters die de leiding van de distilleerderij in Voiron (Isère) hebben. Er worden 130 verschillende kruiden in verwerkt, waaronder de jonge uitlopers van sparren en een aantal alpenkruiden, die de de monniken zelf gaan zoeken op de enige werkdag dat deze contemplatieve monniken mogen spreken: de woensdag. Er is groene chartreuse, zeer kruidig, 55 procent alcohol, en gele, wat zachter, 43 procent alcohol. COINTREAU-de trots van Angers in Anjou. Een blanke likeur met een fijn, pittig aroma, afkomstig van bittere oranje-appeltjes, sinaasappelen en citroenen. CORDIAL MÉDOC-ook dit is een pittige likeur, die men daarom wel herenlikeur noemt. Cordial médoc wordt bereid uit gedestilleerde médocwijnen en kruiden, onder meer viooltjeswortel. CRÈMES noemt men de zeer zoete likeuren. Er zijn veel variaties, zoals crème de menthe, crème de cacao, crème de rose etc. GRAND MARNIER-een likeur met sinaasappelaroma, die bereid is op cognacbasis. Ook deze is pittig van smaak en geur. VIEILLE CURE -een kruidenlikeur, afkomstig uit Bordeaux. De basis is cognac. De smaak doet wel wat aan bénédictine denken (het is ook van origine een kloosterlikeur), maar is beduidend minder zoet. Behalve likeuren kent Frankrijk nog zijn EAU-DE-VIE BLANCS, zoals framboise, mirabelle, en poire William uit de Elzas. Deze zijn waterhelder en volkomen droog en bezitten een alcoholgehalte van 40 tot 45 procent. Zij worden bereid uit gegiste vruchten die men destilleert. Hun aroma is zeer sterk en men kan ook hiermee allerverrrukkelijkst spelen bij vruchten en desserts. Beste keukenvrienden: ,,Laat u voorlichten door uw slijter en koop eens wat likeuren en verras uw famile, vrienden en kennissen met een smaakvol diner, waarin bij de desserts veel likeuren verwerkt  zijn"!  Ergens in mijn enorme archief moet nog een lijst liggen van allerlei likeuren en hierbij heb ik getypt staan niet alleen alle keukenmogelijkheden met likeuren maar ook voor welke kwalen een bepaalde likeur zich leent om weer op te knappen. De medische wereld, die tegenwoordig uitsluitend commercieel opereert verdiept zich niet in de natuurgeneeswijze en zijn er niet van gecharmeerd en méér gehecht aan de aanbieding van snoepreisjes van de farmaceutische fabrieken, die ze verdiend hebben met het uitschrijven van recepten met hun poeders en pilletjes. Wanneer ik de likeurlijst weer boven water gehaald heb zal ik deze zeker op deze site publiceren en kunt u er mogelijk uw voordeel mee doen!

    09-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN
    >> Reageer (0)
    06-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KLOOSTERGEHEIMPJES OVER AARDAPPELEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In Europa worden bij de hoofdmaaltijd overal bijna aardappelen gegeten. Ook in rijstetende landen kent men de aardappel. Over aardappelen heb ik al eens eerder wat stukjes geschreven; zie archief! Ditmaal gaan we iets vertellen wat we allemaal met die aardappelen kunnen doen. Met koken, braden of bakken kan er van alles mis gaan en ook daarvoor vindt u in de staatjes hierover handige tips. Maak een afdruk van deze aanwijzingen of kijk als u met huiselijke kook-en bakproblemen zit even op de site van broeder Everard met Kloosterrecepten. Op rechts van die site vindt u buiten alles wat de broeder te vertellen heeft op zijn eigen site veel linken naar grote keuken websites en met één klikje hierop komt u ongetwijfeld tegen wat u zocht. Noteer op uw kookkalender wel even het website-adres van Broeder Everard http://www.bloggen.be/broedereverard en zet deze link bij uw favorieten!  Veel kook-en bakplezier met de midweekgoetjes van alle kloosterbewoners hier in 'De Pauw' te Angeren. 





    06-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 1
    >> Reageer (1)
    04-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CONTROLE OP EET-EN DRINKWAREN MOET ANDERS!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat ik tegenwoordig in veel grootwinkelbedrijven, die vallen onder een bepaalde gezamenlijke inkooporganisatie of hierbij aangesloten zijn,  zie  is dat met het vervoer, de bewaring de opslag en de de aanbieding van de producten vaak van alles en nog wat mis is. We beginnen met de groenten: Zelden kom ik winkels tegen waarvan je zeggen kunt dat op de groenteafdeling er alles puik uitziet en dit komt omdat 's morgens deze groenten niet meer vers aangevoerd worden van een veiling uit de omgeving maar vaak met grote partijen door de winkelketen ergens opgekocht worden, te lang opgeslagen en dan pas in de winkel terecht komen. Het traject van in en verkoop is te lang en in die tussentijd gaat de kwaliteit achteruit en het risico van bacteriologische besmettingshaarden of anderzijds liggen voor de hand. Wat me tevens opval is dat bepaalde winkeliers meerdere zaken eropna houden en oude voorraden van de ene winkel naar de andere transporteren, en dit meestal naar kleine dorpjes waar maar één winkel is die veelal door ouderen bezocht wordt en waar klachten zelden of nooit bij de controlerende instanties gedeponeerd worden. Ik weet waarover ik praat, want vroeger hadden we bij ons thuis een driedubbel bedrijf, bestaande uit café, bakkerij en kruidenierswinkel. Voordat ik 'het klooster'  ingetreden ben was ik in militaire dienst, nadien betrokken bij het zakenleven en ik ben tevens een tijdje controleur geweest om al die plaatsen van eet-en drinkwaren te inspecteren. Als hobby heb ik jarenlang een stukje land bewerkt waarop ik voornamelijk fijne groenten kweekte. We gaan naar de vlees en vleeswarenafdeling: In sommige zaken is er van alles mis met deze producten en tref ik nog wel eens vleeswaren aan die ondanks de aangegeven verpakkingsdatum er niet erg fris meer uitzien. In feite stelt die uiterste bewaardatum niets voor. Mij gaat het erom te weten hoe het afgelegde traject was, voordat deze producten in de winkel aangeboden werden! Wanneer dit alles niet volgens goede richtlijnen gebeurt kan er veel mis gaan en is het zelfs niet uitgesloten dat al op de eerste dag bepaalde producten ten dele bedorven zijn. Nog steeds wordt er gesjoemeld met de bewaardatum en als voormalig 'etikettenspecialist'  zie ik dit op de eerste oogopslag! Kip en kiproducten: Hiermee moet u helemaal voorzichtig zijn! Kijk, bij de controlediensten weet men alle mankementen te traceren waar goede onderzoeksmethoden worden aangegeven, maar net als bij de drogeringscontrole bij de wielrenners (prestatiedrugs) weten slimmeriken altijd wel een verboden camouflage  middeltje of kleurtje te gebruiken dat niet direct getraceerd kan worden. Dit zijn voornamelijk middelen die bederf tegen houden en onhygiënische behandeling van de waar versluieren. Grote voorraden van dit soort producten betrekken we uit Aziatische landen. Voor nog geen euro leveren ze daar een mooi ingepakte kip die hier voor het vijfvoudige verkocht wordt. Openbreken van verpakkingen: Hier, in ons land vertoevende buitenlanders hebben nog wel eens de gewoonte om in winkels de verpakkingen open te breken en wat doet die kruidenier? die durft niets te zeggen, want dan wordt hij mogelijk beschouwd als iemand die discrimineert. Wat doet de bediende op last van zijn chef wel? Hij of zij plakken alles weer netjes dicht zodat de klant er weinig of niets van merkt. Kijk, ook met dit soort handelingen kan er een bacteriologische besmetting van bepaalde waren optreden! Alternatieve controles op eet-en drinkwaren: Doordat we hoe langer hoe meer megabedrijven krijgen, en alles zowel door de zakenman alsmede door de controlediensten op de oude manier van een of twee controles per jaar niet meer te overzien is,  en dit ook de gezondheid van de consument in gevaar brengt stel ik een andere inspectie op levensmiddelen voor. In elke grote zaak, pakweg met een omzet boven  de 500.000 euro,  moet dagelijks een controleur van de Warenwet aanwezig zijn om visie te houden op het hele hygiënische traject van het  winkelgebeuren. Zo'n controleur moet ook de bevoegdheid hebben (onbezoldigd politieagent)  om klanten die overal aan voelen, verpakkingen open maken e.d.  na twee waarschuwingen vooraf en bij herhaling te kunnen verbaliseren. Vroeger moesten we als zakenman of winkelbediende overal onze diploma's voor hebben en op een examen moest je van a tot z alles van een bepaald product afweten. Tegenwoordig werken grootwinkelbedrijven  met vnl. jong personeel en wordt er meer gelet op de omzetcijfers en kostenbesparing  en is warenkennis in hun ogen van geen enkel belang. Alle bedrijven die onder de Warenwet vallen zijn ingeschreven en betalen retributiekosten. Mijn voorstel is om ook daarvoor een andere regeling te gaan treffen waarbij kleine bedrijven,  die nog wel aparte controles krijgen,  gewoon dezelfde retibutierechten betalen, maar voor die grote winkelketens geldt dat de helft van het salaris van de daar aanwezige zijnde controleur door de winkelorganisatie betaald wordt en/of door de zaakbeheerder die tevens mogelijk de eigenaar van het bedrijf is. Uiteraard is de keurmeester volgens wettelijke regeling in rijksdienst en legt zijn verantwoording af door wekelijks een rapport van bevinding te schrijven en op grond daarvan heeft deze rijksdienst de bevoegdheid om ter besherming van de volksgezondheid passende maatregelen te nemen en  in te grijpen, indien dit noodzakelijk is.

        
         Boven:  ouderwetse groenteboer met allemaal verse producten

    Van vervoer zien we weinig, maar we eten het allemaal wel!

    04-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 1
    >> Reageer (0)
    29-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WARM WEER EN WAT ETEN WE VANDAAG?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Benauwd en klefferig weer kan spierpijn veroorzaken. We kunnen ons daartegen beschermen door in warme periodes driemaal per week soep op tafel te brengen en beste mensen wat is er dan makkelijker om bij de super zo'n zakje of pakje soep te halen, de hoeveelheid in een soepkom te doen en er dan heet water aan toe te voegen; goed roeren en klaar! Wij gaan vandaag zelf soep bereiden en wat hebben we nodig voor een heerlijke bouillonsoep, bereid met runderschenkel of gewoon met anderhalve  pond soepvlees aan een stuk? De ingrediënten hebben we al in huis en zetten een soeppan met daarin ruim 2 1/2 liter water op en brengen dit samen met het vlees aan de kook. Na de kook doen we daar wat blokjes aardappelen in, wat ringetjes prei, een paar geraspte stukjes wortel, wat peterselie en 2 takjes selderij. We draaien het gas wat omlaag en laten het geheel 2 1/2 uur op een laag pitje trekken. Is dit gebeurd dan halen we de schenkel of het stuk soepvlees eruit en snijden dit in stukjes. De verkregen bouillon kunnen we hierna zeven en alles overgieten in een andere pan, voegen  wat zout en geplette peperkorrels toe, doen de brokjes vlees er weer bij en laten het geheel nog eens flink koken totdat alles ingedampt  is tot een hoeveelheid van plm. 1 1/2 liter zuivere bouillonsoep en klaar is alles. We kunnen ook een andere bereidingswijze toepassen, waarbij we het vlees laten trekken, afschuimen, soepballetjes of wat maggiblokjes toevoegen etc. Het soepvlees eten we dan apart met wat mosterd en zó zijn er veel manieren te bedenken om soep te trekken en op te dienen; één ding is zeker dat bij warm weer ook hete soep hoort! We willen allemaal in de zomerdag graag een gebruind tintje hebben en dat krijgen we door vlak voor het middageten een half uurtje te zonnen en na de soep worteltjes met wat gebakken krieltjes of gekooke aardappeltjes op tafel te brengen. Bij wortelen kennen we de bos of waspeen, de Nantes, de winterpeen en de Parijse broei. We houden het simpel en noemen de kleine wortelen hier zomerworteltjes en die grote dikke winterwortelen. In wortelen zit de zogenaamde bètacaroteen (6 mg),  een stof die zich in het lichaam omzet in vitamine A en in combinatie met de afgegeven D-vitamine van de zon de huid sneller bruin kleurt. Wat bevatten wortelen verder nog? Op een hoeveelheid van 100 gram verse wortelen treffen we aan 6 gram aan koolhydraten, 1 gram eiwit, 0,2 gram vet, 5 mg vitamine C, 0,07 mg vitamine B 1 & 0,03 mg vitamine B 2, aan calcium (goed voor de botten) treffen we in worteltjes 40 mg aan en aan ijzer is 0,5 mg aanwezig. Als nagerecht adviseer ik wat fris fruit en uitstekend hiervoor is een watermeloen die bij een diner van 4 personen gevierendeeld kan worden en vind je zo'n stukje te groot, dan breng het hier maar naartoe, want onze kloosterhond Tayler eet tegenwoordig ook mee aan tafel en is  dol op meloen en wat kersen betreft is zij helemaal gecharmeerd van het aloude kersenras 'De Varikse Zwarten"! Beste mensen. ik wens u goed vakantieweer, de thuisblijvers en werkenden veel  eet & slaapgenot en werkplezier en de mensen die chronisch ziek zijn, waartoe ik ook behoor en die de deur niet uit kunnen veel genoegen met hun hobby en dat kan zich óók op een heel breed vlak uitstrekken tot het schrijven van stukjes, het mailen met vrienden, het lezen van boeken of iets moois construeren of gewoon met anderen door de telefoon een praatje maken.

    29-06-2011 om 11:11 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 2
    >> Reageer (2)
    25-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogfeest van het Allerheiligste Sacrament
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sacramentsdag werd in het Belgische Luik in 1246 voor het eerst gehouden en er was ook een ommegang bij, dat wij tegenwoordig processie noemen. In 1264 werd het als een officiële kerkelijk feest ingewijd door Paus Urbanus  1V.  Sacramentsdag valt altijd op de tweede donderdag na Pinksteren en word kerkelijk gevierd op de tweede zondag na Pinksteren. In overwegend katholieke landen houdt men nog steeds de donderdag aan.  In veel gemeentes met een overwegend katholieke bevolking worden er processies gehouden, waarbij een of meerdere priesters onder een draaghemel het allerheiligste sacrament ronddragen in een monstrans en daarmee telkens zegeningen geven aan de processiegangers en omstaanders. Het hele kerkelijk gebeuren op dit gebied gaat uit van een speciale stichting of Schuttersgilden. In Nederland kwam er na de Beeldenstorm van 1566 een eind aan al die openbare processies en tot 1983 was er een wettelijk straatverbod. In het stadje Huissen, gemeente Lingewaard kent men sinds 1560 een processie die door verschillende straten van de gemeente trok en bekend staat als de Huissense Umdracht. Dit jaar gaat men met de gewijde hostie, waarin vertegenwoordigd is het lichaam en bloed van Christus in de Monstrans al voor de 451ste maal rond door de straten. Huissen was langte tijd Kleefs en Duits gebied en pas na het Wenercongres is het officieel overgedragen aan de Staat der Nederlanden. Nadien is er een traditioneel gedoogbeleid op Huissen toegepast en de Huissenaren hebben hun geliefde Umdracht altijd kunnen houden. In Breda houdt men al een ommegang sinds de officiële instelling van het feest van het Allerheiligste Sacrament en in 2014 gaan ze op grootse wijze het 750-jarige bestaan hiervan vieren.  In de loop der jaren heb ik van veel processies foto's gemaakt en deze afgestaan aan plaatselijke historische kringen. De inzetfoto heb ik voor een aantal jaren terug genomen op Brakkensteyn te Nijmegen, waar gevstigd is een klooster van de paters van het HH. Sacrament, waarvan de stichter deze kloosternaam bedacht heeft en gegeven aan een orde die zich gewijd heeft aan de verering van dit eucharistische sacrament wat binnen de Rooms Katholieke Kerk zo'n belangrijke plaats inneemt. Ik wens morgen alle processiegangers en belangstellenden in alle landen waar Sacramentsdag gevierd wordt een fijne familiedag met extra devotie tot ons aller Heer, waar veel gelovigen, ondanks de woelige tijd waarin we leven, alle hoop op gevestigd hebben. Wij hebben alle vertrouwen erin dat zij door de Heer gezegend en beloond worden!

    25-06-2011 om 14:34 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 1
    >> Reageer (1)
    22-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bij Barbecue weer buiten eten!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Iedereen raad ik aan om het vleespakket voor uw barbecue bij de echte vakman te kopen en dat is bij de slager. Er zijn er in kleine dorpjes bijna geen meer en mogelijk zit er  in de plaatselijke super een echte en heuse slagerij. Heel belangrijk is om ook op de barbecue te proberen het vlees goed te garen. Bovendien buiten met barbecuen is hygiëne van groot belang. Zorg dat de barbecue goed schoon is en vooral het rooster is hierbij belangrijk. Zorg dat je met schone handen het vlees op de barbecue legt en moet je  tussendoor 'Tante Betje' bezoeken, was dan goed je handen!  Denk om de veiligheid van uzelf, uw gasten en uw buren en stel de barbecue zodanig op dat er geen brandgevaar is. Niet alleen thuis maar ook op de camping is het zaaks om na het barbecuen alles weer netjes op te ruimen en er geen rotzooitje van te maken! We gaan aan de slag  Zaaks is het om de barbecue tenminste 1 uur van tevoren in werking te stellen en dat doen we met houtskool of briketten met er tussendoor aanmaakblokjes. Als de houtskool of de briketten aan het gloeien slaan verspreiden we met een pookje het vuur over de gehele vuurbodem. Pas wanneer de vlammen gedoofd zijn is het rooster goed verhit en kunnen we aan het grillen beginnen. Makkelijk is hierbij een barbecue met een verstelbaar rooster, want dan heeft u de mogelijkheid om de temperatuur te regelen door het rooster hoger of lager te zetten. Zaaks is het om bv. op een houtskool-barbecue het vlees dat de meeste hitte nodig heeft als eerste op het rooster te leggen en dat is het geval met de biefjes en ander rundvlees, kalf-en lamsvlees aan het spies volgen, vervolgens varkensvlees en papillottes en dan de voorgegaarde producten, zoals worstjes, spareribs, kip en kebabs. Waar moet je bij het roosteren speciaal op letten? Dep gemarineerd vlees voordat u het op het rooster legt goed droog. Strooi om het vlees mooi te bruinen er geen zout op en roer het om het geroosterde vlees pittiger te maken door een sausje. Wil je het vlees sappig consumeren, dan moet je met een  strijkje, terwijl het vlees ligt te roosteren, er telkens wat bakolie opsmeren. Gebruik geen vork, maar een tangetje om het vlees op het rooster te leggen; dit voor het bewaren van de vleessappen! Mocht  er wat vlees aan het rooster blijven kleven, trek dit dan niet los, maar wacht even tot dit uit zichzelf gebeurt. Om het vuur aan te houden moet je wel tijdig nieuw stookmateriaal aanvoeren of kolen om de zaak op dreef te houden. Het is nu geen barbecu weer, maar morgen misschien wel. Ik wens u veel roosterpret en denk aan uw lijn door af en toe ook eens een beetje door de tuin of het park te wandelen en frisse lucht houdt bovendien uw longen schoon; vooral als het vlees bijna op is, de barbecue aan het doven  en hierna wat rook aan het  verspreiden is. Goed bevriend met je buren blijf je om ze bij elk barbecue feest uit te nodigen en bedenk daarbij dat de afstand naar de buren groter wordt naarmate de afrastering hoger wordt. Zorg om prettig te leven dat dit zowel figuurlijk als letterlijk nooit gebeurt!

    22-06-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 2
    >> Reageer (0)
    19-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Benedicta Sit sancta Trinitas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag vierde de H. Kerk het feest van de Heilige Drievuldigheid: Vader, Zoon en Heilige Geest: volgens het katholieke geloof één in wezen, maar vertegenwoordigend drie personen. Dit is een geloofsgeheim dat we met ons kleine verstand niet ontsluieren kunnen. Evenals de eeuwigheid die vergeleken kan worden met een zandloper of zoals de H. Augustinus het uitdrukte met een persoon die bv. aan het strand te Bredene vandaag alle zandkorrels  aan het tellen is. Over 100.000 jaar is hij mogelijk allang uitgeteld maar heeft hij nog niet eenhonderdste deel van al die korrels kunnen tellen. Diverse theologen hebben getracht achter dit geheim te komen, maar zijn gestrand  op een halve waarheid en dat is dat ze onze God zien als een persoon die zo betrokken is bij al het menselijk gebeuren dat hij zelfs in zichzelf niet alleen is maar,  maar geestelijk met meerdere personen in zijn directe nabijheid. Onze broeders, de Islamieten, hebben voor God, hun Allah, zelfs 99 namen bedacht en dat hadden er nog meer mogen zijn: De Koran zegt hierover dat God zo groot is, dat wij niet al zijn namen kunnen kennen en weten. Wij Christenen drukken de grootsheid van God uit met drie namen en noemen hem Vader, Zoon en Geest. Wij zouden er ook een paar aan toe kunnen voegen en Hem noemen onze vertrouwensman, grote vriend of toeverlaat en zo zijn er nog heel veel te bedenken. De Drievuldigheid van God is dan geen theologisch raadsel meer, maar gewoon een lofzang op Gods veelzijdige aanwezigheid. Ik wens u nog een prettig vervolg van deze zondag en tot een volgende keer maar weer! Vandaag las ik een wijsgerig gezegde, ik citeer: ,,Mensen die nooit tijd hebben, doen het minste" !  Ik hoop overigens wel dat ze elke dag wel, even tijd hebben om een dagelijks gebed uit te spreken en als dat er evenzo niet af kan moeten ze wel bedenken dat hun tijd er mogelijk ten spoedigste opzit en wat dan?

    19-06-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 1
    >> Reageer (1)
    17-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag een visrecept en een verhaaltje over de H. Alexius
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Over de Heilige Alexius zijn ons zeer weinig historische gegevens bekend. Er is wel een hele mooie en bijzondere legende over deze heilige. Geboren werd hij uit een zeer rijke Patriciërs familie. Vervuld door de spirituele kracht van de Heilige Geest verliet hij op zekere dag zijn huis, liet zijn bruid, familie en rijkdom achter om een pelgrimstocht te ondernemen. Hij bezocht hierbij alle beroemde wereldkerken. Zijn reizend leven brak hij na 17 jaren af en keerde terug naar zijn ouderlijk huis. Als een zwerver en vreemdeling werd hij hier opgenomen. Ook hier bracht hij zeventien jaar door onder een hol onder de trap. Pas na zijn dood werd hij door zijn vader herkend als de verloren zoon. Hij werd te Rome op de Aventijn begraven. Dit verhaal brengt mij op de gedachte van onze 'vaderlijke' regeringsleiders die de nood onder bepaalde bevolkingsgroepen ook niet herkennen en deze burgers in kommer en kwel laten zitten. Mogelijk worden deze 'zwervers' na hun dood door de Heer hierboven wel herkend, maar niet onze leiders die deze mensen in de kou hebben laten staan. Onlangs heb ik de oud-bisschop van Breda Tiny Muskens beluisterd, een man met aandacht voor de medemens, die geen verschil ziet tussen belijdende Mohammedanen en vroeger als missiebisschop en nadien ook als kerkleider van zijn bisdom Breda omgang had met alle geloofsgeledingen en hierbij zegt dat onze God ook Allah genoemd mag worden. Aan hield hij dat katholieke extremisten in de Congo net zo zulke wrede moordenaars waren geweest als nu de geloofsextremisten die gemakshalve allemaal maar betiteld worden als verderfelijke Islamieten. Bisschop Muskens was ook de man die ooit eens met zwervers op pad is geweest en 's nachts in de openlucht geslapen heeft. Een uitspraak van monseigneur Muskens was ook: ,,Als je honger hebt en echt geen geld meer  om een brood te kopen, mag je er gerust een stelen"! Ja beste mensen, vandaag heb ik een recept van zeewolf staan en erbij vertellen moet ik dat deze vis vrij duur is en het al een aantal jaren geleden is dat wij hier in het klooster een dergelijk maal op onze wekelijkse vasten-en onthoudingsdag vrijdag hadden staan. Ik moet er zelf weer van watertanden dat ik dit recept vandaag op mijn site van kloosterrecepten heb gebracht. Kunt u het zich veroorloven, maak het maal dan eens op een goeie dag klaar en geniet van dit heerlijke diner!





                    

    17-06-2011 om 11:25 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    13-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOLE AU CHAMPAGNE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zojuist ben ik teruggekeerd vanuit Frankrijk waar ik in een Benedictijnerklooster in de Vogezen op visite was bij mijn voormalige confrater broeder Léonard die daar het toezicht voert op de Cuisine. Op Eerste Pinksterdag is het daar de gewoonte om een schotel te bereiden waar Tong in verwerkt is, en deze oude gewoonte is gebaseerd op de gedachtegang dat op Pinksteren de Heilige Geest zich aan de apostelen geopenbaard heeft in zwevende vurige tongen en ik denk niet dat dit zeevissen geweest zijn; leg je in die richting het symbool, dan krijg je wel lekker eten op tafel en dat is wel af daar in Frankrijk! Wat hebben we nodig om Sole Au Champagne klaar te maken (zie inzetfoto). De meeste gezinnetjes bestaan uit 4 personen; dus daar gaan we zo'n schotel voor bereiden! Wat hebben we nodig? Dat zijn 4 tongen van ongeveer een half pond, verder wat zout, peper. een sjalotje, 2 dl champagne brut of sec, 100 gram boter, twee eierdooiers, een halve dl slagroom en 1 blikje truffels. We kunnen het geheel ook nog omringen met wat gekookte aardappelen (gebruik hiervoor Biltse Boer) ertussendoor zo'n 3 ons gebakken champignons en ter opsiering doe je er wat peterseliestruif overheen (platte peterselie) en  enkele geconcasseerde tomaten (zie op rechts website keuken handigheidjes en bijlage). Dit alles geeft de schotel een mooi aanzien! We gaan aan de slag: Maak de tongen goed schoon, maar laat de graat erin zitten (de graat geeft namelijk smaak aan het geheel). Leg de tongen in een beboterde vuurvaste schaal, strooi er wat ragfijn geraspte sjalot op en zout en peper. Leg hier en daar een klontje boter. Giet er de champagne over en zet de schotel, afgedekt met een stuk aluminiumfolie, in de oven om de tongen zachtjes gaar te trekken en de tijd die daar voor staat is plm een half uur. Leg de tongen dan op  een  schotel en houd ze warm. Klop de rest van de boter luchtig en romig. Klop de eierdooiers los, voeg er de slagroom bij en blijf doorkloppen tot dit zich mengt. Voeg ook dit, nog steeds goed kloppend, bij de losgeroerde boter. Voeg er tenslotte ook het gezeefde stoofvocht bij. Goed kloppen is echt nodig, het kan met de mixer, maar ook met de garde. Het vereist wat handigheid en een goede slag. Wie niet zo ervaren is in deze hogeschool der kookkunst, kan het als volgt doen: Zeef het stoofvocht van de tong en zet dit op een klein vuurtje met een kookplaatje eronder. Klop de eierdooiers los, voeg er voorzichtig wat van het warme, maar niet kokende, stoofvocht bij en roer dit weer door het geheel van het stoofvocht. Roer er dan de gesmolten maar wat afgekoelde boter door en tenslotte de half opgeklopte slagroom. De saus moet ongeveer lauwwarm zijn. Giet wat van de saus over de tong en geef de rest er apart bij. Snijd van de truffels uit het blik eerst plakjes en daarvan sierlijke figuurtjes en leg deze op de tong. In het bovenstaande heb ik aangegeven dat er ook nog een mogelijkheid bestaat om de schotel wat uitgebreider te maken en dat zou ik zeer zeker doen als er wat kinderen bij zijn in de puberleeftijd en dan kun je er gemakkelijk met zessen van eten. Drink er een champagne brut of sec bij en voor de kinderen wat priklimonade of wat ook kan een glaasje seven-up! Als voorgerecht zou een bordje koninginnen-of juliennesoep (zie culinaire rubriek op rechts)   niet misstaan en als nagerecht roomijs met vruchten!
    Ik wens u smakelijk eten en volgende week is het de eerste zondag na Pinksteren en mag u het ook klaarmaken en smaakt het allemaal evenzo uitstekend. Ik wens al mijn bezoekers verder nog een  gezellige Tweede Pinksterdagavond en tot een volgend bezoek maar weer!

    Bijlagen:
    136 A Uitgebreide schotel Sole au Champagne (zeetongschotel).jpg (186.6 KB)   

    13-06-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (0)
    09-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op naar het Hoogfeest van Pinksteren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pinksterfeest of Pentecostes (de vijfstigste dag na Pasen) is het feest waarop de eerste volgelingen van de Christus, na vijftig dagen leven in de schaduw van verborgenheid en verwachting, overstroomd door het Licht van de H. Geest, die over hen nederdaalde, en de Nieuwe Wet van Jesus voor het eerst aan de wereld hebben gepredikt. Dit feest is als het tweede hoogtepunt na de paasviering, waarvan het de vervulling is. Met Pinksteren werd van oudsher de geestelijke verrijkingsoogst gevierd. De oogst van Jezus leven en sterven was zijn inspirende geest De H. Geest is als het ware een helper van God de Vader, die in ons de inspirende kracht geeft om goede dingen tot stand te brengen en te beschermen om verkeerde daden te verrichten of beslissingen te nemen die asociaal overkomen en en niet door de beugel kunnen. Zoals verwoord in de geschriften daalde de Heilige Geest met een gedruis uit de hemel, daalde neer op de apostelen, die daardoor zo vervuld werden met woordenkennis dat ze als eenvoudige vissers eropuit trokken om de boodschap van de Heer van liefde en weldadigheid en sociaal gevoel met de medemens in nood nadien wereldwijd gingen verkondigen. Kloosterlingen, wereldgeestelijken en allen die zich volgelingen van de Heer noemen, ook leken en Christelijke wereldleiders hebben de plicht om dit uit te dragen aan de gemeenschap. Ongeloofwaardig worden die priesters of regeringsleiders die zeggen tot een geloofsgroep te behoren en zich scharen achter mensen en organisaties die alleen voor hun eigen belang of groepering opkomen en hun medebroeders vervloeken of tot de bedelstand brengen. In Jezus huis moet plaats zijn voor iedereen, ook voor andersdenkenden. Je hoeft persé geen christen te zijn om evenzo een goed mens te wezen. In mijn leven heb ik van allerlei mensen ontmoet zelfs atheïsten,  personen die geen enkel geloof aanhingen, maar die puur uit menselijke intuïtie humaan stonden tegenover hun medemens. Wat is de boodschap van Pinksteren anno 2011? Om de wereld in deze gistende en moeilijke tijd, en volgens mij in de overgang naar een nieuw tijdperk,  draaiende te houden is het zaaks dat we elkaar beter gaan begrijpen en niet gaan hameren op allerlei pietluttigheden. Eeuwenlang ziijn we bezig om dit doel te bereiken, maar bereikt hebben we dat driekwart van de mensheid in bittere armoede leeft en dit alles omdat de nodige hervorming alleen bereikt kan worden als alle mensen die het goed hebben eerst zichzelf gaan hervormen en daarom hoop ik dat in velen de geest van Christus, de Heilige Geest,  over hen nederdaalt. In mijn recepten vindt u ongetwijfeld wel een goed diner en u mag best aanzitten aan een mooie feestdis met een extraatje op tafel, maar kunt u zich dit allemaal veroorloven, denk dan ook aan uw medemens.   Nodig in uw eigen buurt of gemeente mensen ter tafel uit die dit niet kunnen en viert met hen gezamenlijk het Pinksterfeest. Ik wens u allen prettige Pinksterdagen!




    09-06-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 2
    >> Reageer (1)
    06-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dindonneau Truffé Farci Aux Marrons
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met al die narigheid over groenten die besmet is met de Ehec bacterie daar geloven ze in Frankrijk niet in. De Fransen eten graag visgerechten en wild en gevogelte en overal aanwezig is een wijntje. Niet alleen in de gerechten wordt wijn verwerkt, maar ook op tafel staan de heerlijkste wijnsoorten, waarmee u de bacteriën verjaagt en uw tong streelt. Wat hebben we nodig om deze kalkoenschotel te bereiden? Op de eerste plaats een kalkoenkuiken van ongeveer 3 kg, vanzelfsprekend wat zout en peper, 1 blikje truffels. wat Franse cognac (geen vieux) 500 gram kastagnes, magere bouillon, 1 onsje spek, 200 gram boter, een winterpeentje, een ui, wat selderij, peterselie, tijm en laurier, 40 gram boter en idem 40 gram bloem en een glas madeira om aan het geheel toe te voegen.

    DE BEREIDING: Schuif tussen huid en borstvlees van de kalkoen wat dunne plakjes truffel die een uurtje gemarineerd zijn in cognac, hetgeen wat Franse esprit geeft. Stop vervolgens kastanjes, die u hebt ingekruist, daarna in de oven hebt doen openspringen, gepeld en in een zeer geurige, kruidige, maar magere bouillon gaargekookt in de buik. Steek de kalkoen dicht met houten prikkertjes, wrijf hem in met zout en peper en bind hem wat speklapjes om de borst, want anders droogt deze te snel. Smelt de boter in de braadslede en fruit daarin geurige groenten. Leg daarop de kalkoen, giet er wat boter over en schuif hem in de vooraf goed voorverwarmde oven. Laat hem zó bij vooral niet al te grote hitte in ongeveer 2 uur gaarbraden, waarbij u hem veel en toegewijd bedruipt en ook een bakje water in de oven zet om die dreigende droogte te voorkomen. Neem tegen het einde van de braadtijd het vet uit de braadslee en zeef hierna het kruidige vocht dat overblijft. Vul het met magere bouillon aan tot een halve liter. Smelt die 40 gram apart gelegde boter, fruit daarin de bloem goudbruin en voeg het braadvocht toe, zodat er een gebonden saus ontstaat. Laat die even doorkoken, voeg dan, van het vuuraf, nog wat fijngesneden truffel en de madera toe. Eet de kalkoen zo, met de saus en de kastagnes en verder niets.
    Als u de kalkoen toch te kaal vindt, maak dan wat SALADE VIGNERONNE aan die de wijn niet benadeelt: breek een krop sla in stukken en voeg bij dit zachte groen wat druiven, ontveld en ontpit en wat fijngehakte noten. Maak een sausje van 2 delen olijfolie, 1 deel citroensap, ietje Franse wijnmosterd en wat vers gemalen peper en zout. Maak hiermee het slaatje vooral losjes aan.
    PLATEAU DE FROMAGE: Kies bij grote wijnen het liefst een roquefort, een pont l'évêque, een reblochon of een brie, en dan verder het allerneutraalste brood! Eet smakelijk en tot een volgende keer. Dankbaar ben ik onze broeder bibliothecaris die uit de Provence afkomstig is en mij gewezen heeft op dit recepentboek wat hij toegevoegd heeft aan onze grote verzameling op kookgebied. Ik ga er beslist vaker gebruik van maken!
     

    06-06-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 2
    >> Reageer (0)
    03-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Elzasser Keuken en Haar Wijnen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik geloof dat de Elzasser keuken nog altijd het beste wordt getypeerd door een uitspraak van Goethe, die zekere Elzasser schoonheden-en dan niet alleen aan tafel....zeer wist te appreciëren: ,,Der deutsche Teig hat etwas von de französischen Hefe." Het is de Franse gist, de Franse geest, die de Elzassers en de Elzasser keuken hun charme geeft, en die zo lijkt mij, is gepersonifieerd in de esprit van de Elzasser wijnen. Tussen de Vogezen in het Westen en de Rijn in het oosten, noordelijk begrensd door Straatsburg, zuidelijk door Mulhouse ligt het grote Franse wijngebied van de Elzas.
    Elzasser wijnen dragen zelden of nooit de naam van een wijngaard of kasteel (chateau). Elzasser wijnen dragen de naam van hun druivensoort, met daarbij meestal het dorp van herkomst. Zes wijnstokken zijn er van oudtijds, zes druivensoorten, ieder met een geheel eigen karakter en persoonlijkheid. Als men een enkele druif van één der soorten kneust, dan proeft men welke wijn hij zal geven. De wijn ligt immers als een belofte binnen de bedauwde huid van de druif. In de Elzas begint men met een Sylvaner, die licht is, fris en jong en zo aardig de mond op de wijn weet te brengen, zonder aan de smaak te blijven hangen. Sylvaner komt uit de omgeving van Barr en de Elzassers drinken hem om de dag mee te beginnen en het slaperige gevoel uit de mond te spoelen. Het is ook de wijn om een maaltijd mee te beginnen, als bescheiden preludium op het spel der grote wijnen.  Ook een Pinot blanc of noir heeft dat jonge, dat dartele en frisse; men denkt er eindeloos van te kunnen doordrinken, maar hij is wat breder en struiser dan de ranke Sylvaner. Men trekt een Pinot open bij een gebakken visje, of bij een 'Mischtkrätzle, het jonge zo bijdehante braadkuikentje dat zo pinnig in de mestvaalt krabt en zo krokant op het bord verschijnt. En als wij dan bij deze wijnen de tong even plezierig hebben voelen tintelen, dan kunnen wij ruim baan maken voor de groten, de Riesling, de Tokay, de Muscat en de Gewürztraminer. Ietwat geserveerd, mannelijk  en fier en zéér aristocratisch is de Riesling, le roi des vins d'Alsace, wiens wijnstokken groeien om de oude stadjes Riquewihr en Ribeauvillé. Groenachtig-goudglanzend , met een eindeloos gevarieerd boeket dat de hele kamer kan vullen, ook al zijn er maar drie glazen ingeschonken, is hij de wijn voor het hoogtepunt van de Elzasser kookkunst, de choucroute, de malse, sappige, kruidige en blonde zuurkool, die in de Elzas geen gerecht is, maar een instelling. En hij is tevens de wijn voor de Elzasser kip in een ronde, donzige saus van Riesling en room, voor de tedere, blauwe-gerookte forel of de zilver-en-roze rijnzalm, die al lang niet meer uit de Rijn komt, maar onder Elzasser handen wel de glorie van de rijnzalm weet te bestendigen. Een Tokay d'Alsace, die met de Hongaarse Tokajer alleen maar een verre verwantschap van de druivensoort heeft, is de temperamentvolle wijn , die zacht bloost in zijn gouden gloed, de geurige-fruitig en rond-met een vurig, onderhuids temperament, een der zéér, zéér zeldzame witte wijnen die men kan drinken bij wildbraad. Ook is deze hemelse wijn een groots escorte voor de Straatburgse ganzenlever. De Muscat is de meest opvallende persoonlijkheid. Bééndroog, met een kruidig en pittig muskaatparfum. Een moeilijke wijn om passend gezelschap bij te kiezen, want hij is altijd degene die alle aandacht tot zich trekt. Hij is echter een voortreffelijk aperitief, die de tong prikkelt en nieuwsgierig maakt. En men zou zijn zijn knisperig, droge kruidigheid eens kunnen voegen bij de smeltende, rulle pikkanterie van een wel gekruide pâté. En dan is er nog de Gewürztraminer, overrompelend en capricieus, en zó rijk, dat het is of men alle geuren van de hoorn des overvloed vol bloemen en fruit tussen tong en gehemelte heeft. Het is de wijn der voleinding. Een wijn, die zelfs staande blijft bij de hevige weelde van een Munsterkaas en die men kan schenken bij een zoet dessert. De Elzas is doordrenkt van wijn. En de kookkunst à l'Alsacienne is onbestaanbaar zonder die wijn, jong, blond en speels tegelijk, die zoals ergens op een gevel in Kiensheim staat: 'bessert böse Herzen.' De Elzas is een van grootste wijngebieden ter wereld en buiten deze opgesomde wijnen kennen we daar ook nog de Chasselas, Knipperlé en de Auxerrois blanc. Direct een hele dure wijnsoort is de Elzasser niet en veelal is hij hier in het klooster in de refter aan tafel ter opluistering van veel diners aanwezig. Ik hoop dat we als 'arme' kloosterlingen nog lang mogen genieten van dit heerlijke gistende nat van deze wijnsoort. Gisteren las ik in een der kranten een artikel waarin melding gemaakt wordt van het feit dat op elke honderd huishoudens er wel één is waar de heer des huizes miljonair genoemd kan worden, 50 huishoudens hebben een modaal inkomen, 35 procent kan redelijk rondkomen en 15 procent weet niet meer waar ze het zoeken moeten. Vroeger gingen we als kloosterling de boer op en de mensen waren zo gelovig dat ieder bezoekje bracht een knaakje in het laatje. Voor de misdeelde medemens gingen we rond met de armbuidel en we wisten daarmee alle noden binnen de gemeenschap in te dammen, zodat iedereen wel rond kon komen. Tegenwoordig worden de kerken afgebroken en die er nog over zijn krijgen weinig bezoek en die langskomen zijn vaak ongewenste gasten, die zelfs de offerblokken niet met rust kunnen laten. Ondanks alle kommer en kwel hebben we toch nog vrienden waarin we ons  vertrouwen hebben gesteld en hun aanwezigheid is nog steeds voelbaar en elke dag als ik wakker word zeg ik, niet met het glaasje wijn, maar met met het glaasje water in de ene hand en een vijftal pillen in de andere:  ,,Proost tegen deze vrienden van Hierboven en voel me opgewekt dat ik nog levend en redelijk gezond de dag weer tegemoet mag gaan"!







    Prachtig zicht op wijngaarden tegen de heuveltoppen

    In de Elzas vindt men voornamelijk witte druivensoorten

    03-06-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN
    >> Reageer (0)
    28-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevaarlijke Buikgriep in Duitsland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Iedereen heeft wel ooit eens last van buikgriep gehad en na een paar dagen diarree was alles weer achter de rug. Op het ogenblik zijn er in Nedersaksen nog zo'n 300 mensen, voornamelijk vrouwen ziek en overleden zijn er negen. Buikgriep wordt met een geleerde naam aangeduid als gastro-enteritis. Coli-bacteriën kunnen we vinden in alle rauwe producten en berucht in deze is rauw vlees, onvoldoend verhit vlees en rauwe melk. Ook bij slagers die het niet zo nauw nemen met het schoonmaken van hun hakblok kunnen we deze bacteriën in vlees  aantreffen. Wat is er nu in Duitsland aan de gang? Tot op heden zijn er een tiental varianten bekend van deze bacterie. De beruchtste is de eschericia, aangeduid als de Ehec-bacterie. Sinds 1885 is men door de bacterioloog Theodor Escherich al bekend met deze bacterie en de afleidende naam is dan ook gekoppeld aan zijn ontdekking. In 2005 hadden we er hier ook in Nederland mee te maken en zijn er ook enkele mensen overleden. Ontdekt is inmiddels dat de bacterie (als de meest gevaarlijke ook wel genoemd de Ehec-bacterie) aanwezig was op komkommers, afkomstig van een Nederlandse teler in het Spaanse Malaga. Nu is het zo dat we met komkommers min of meer ons bevinden in een zuurmilieu, waar bacteriën meestal een hekel aan hebben, maar je ziet dat in de bacteriënwereld niets vreemd is en overal mutaties plaatsvinden die een heel ander beeld van de gang van zaken ontwikkelen dan wij ons voorgesteld hadden. Moeten we nu maar geen komkommers meer eten? Tegenwoordig is rauwkost in en ligt er in onze koelkast nog een komkommer, schil deze goed en een paar keer wassen doet wonderen. Doe dit met alle rauwe groenten en nu in deze barbecue-tijd adviseer ik iedereen om een deugdelijke barbecue aan te schaffen, waarbij het vlees van alle kanten en ook aan de binnenkant goed gaar gemaakt kan worden, hetzelfde is ook het geval met de magnetron. Beruchte verschijnselen bij een E.coli-besmetting zijn de venijnige buikkrampen, waarbij vooral de dunne darm het te verduren krijgt en de mogelijke nierschade die zich uiten kan door een acuut nierfalen. De incubatietijd van het eten van besmet voedsel en de verschijnselen daaraan gekoppeld is vrij snel en meestal binnen de 24 uur. Kunnen we ons tegen al die ziekten beschermen? Belangrijk is dat we ons elke dag goed wassen en na een bezoek aan het wc vooral onze handen. Met voedselproducten moeten we voorzichtig zijn. Prik met een vork steeds in vlees als je vermoedt dat het nog niet goed gaar is en was alle groenten enkele malen met schoon water. Het is niet alleen zaaks om dit nú te doen, maar blijf goede gewoonten aanhouden en dan heeft u aan alle preventieve voorwaarden voldaan die noodzakelijk zijn om gezond te blijven! Zojuist krijg ik over de 'Echec-bacterie' het bericht binnen dat er in Duitsland 1000 geregistreerde besmettingen zijn en er ook in Nederland en Denemarken al gevallen bekend zijn. Je zou kunnen zeggen dat hierdoor onderhand het epidemisch effect aan de hoge kant is komen te liggen en we ons echt ongerust moeten gaan maken. Over aandoeningen in deze in België en Luxemburg heb ik nog niets vernomen. 

    28-05-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 1
    >> Reageer (1)
    23-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag Dag van Bezinning
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    De laatste tijd krijgen we niets dan droevige berichten binnen. Binnen mijn familie is het wel helemaal raak en tot in de verste uithoeken van de wereld heeft het noodlot toegeslagen en zijn we geconfronteerd geworden met veel leed ziekten en ellende. Wanneer menselijke hulp niet meer mag baten dan doen we een beroep op de hulp van Hierboven. Ik weet dat veel mensen twijfelen aan het geloof. Nog niet zolang geleden vertoefde ik in het ziekenhuis en in gesprek met een geestelijke verzorgster kwamen veel ellendige gebeurtenissen binnen de Katholieke Kerk ter sprake en ook werd er gesproken over veel mensen die geen vertrouwen meer hadden in de geestelijkheid en hierbij voornamelijk doelden op het pedofiel gedrag van priesters. Binnen dit kerkelijk gebeuren mogen we felle kritiek spuien op al die misdragingen, maar het mag nooit een reden zijn om de deur gesloten te houden voor de Heer Jezus Christus zelf; neem maar van mij aan dat deze priesters zichzelf tegenkomen en hun verdiende straf niet zullen ontlopen. Vandaag breng ik enkele gedichten die het diepste levensbesef in ons wakker schudden, goed bedoeld zijn en een krachtbron mogen wezen op onze levensweg.

    Onverwacht kunnen we allemaal getroffen worden door ziekte, een ongeluk of anderzijds. Niet alleen wezelf komen hierdoor vaak in een diep dal terecht, maar ook onze naaste familieleden, vrienden of kennissen die van ons houden delen in dit leed. We ontsteken wat licht en vandaag zijn onze gedachten bij al die mensen die het moeilijk hebben. 






    23-05-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 1
    >> Reageer (0)
    17-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorafje aan Diner is Vandaag een Torentje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In België probeert men voor de zesde maal een nieuwe regering te vormen en als ik alles op een rijtje ga zetten dan is de wereld nog eerder vergaan. Er loopt een voorspelling dat het medio November 'bijna' of mogelijk helemaal gebeurd is. We wachten het maar af. Gisterenavond keek ik TV en in het programma werd er druk gesproken over zedenmisdrijven van hooggeplaatsten. Eindelijk is er gerechtigheid en durft men de zaken aan te pakken en dit zonder aanzien des persoon. Vroeger als student stond ik achter de bar en hoorde nog wel eens verhalen uit een ver verleden, dat kennelijk nog steeds tot het heden behoort,  van aangerande dienstmeisjes die op schandalige wijze door een of andere prominent waren misbruikt. Raakte zo'n kind in verwachting, dan werd ze nota bene ook nog de straat opgeschopt en kwam om aan de kost te komen vaak in de prostitutie terecht Vroeger was een getuigschrift van goed gedrag heel belangrijk en als je die als werknemer niet kon tonen bij verwisseling van functie, dan werd zonder meer aangenomen dat je die vorige dienst slecht vervuld had, je had misdragen of gestolen en kwam je nergens meer terecht; slimme prominenten maakten daar misbruik van. Heel Nederland zou instorten als ik op dat gebied namen prijs zou geven en iedereen zou het onmiddellijk geloven, maar vertellen kan ik het niet en dit louter en alleen omdat ik als eenvoudige broeder van de "Ordinis Fratres Pruvorum"  dit niet kan hardmaken als ik aan de Groene Tafel gebracht zou worden. Vanuit het Torentje uit Den Haag vernemen we ook al niet te veel goeds, want bezuinigd wordt er voornamelijk bij de mensen die toch al niet veel te makken hebben en te hopen is dat dit niet zo erg gaat worden dat er duizenden families hun huis en haard moeten opgeven en samengeschoold moeten gaan wonen in slechte behuizingen of motels.Vandaag gaan we een Torentje klaarmaken voor enkele bejaarde missiepaters die met hun AOW in Zimbabwe zich beter kunnen redden dan hier een Middenstander met een halve ton aan inkomen.Toch zo eens in de 5 jaar komen ze een maandje naar ons klooster om op verhaal te komen en zoals reeds verteld betrekken we van een cateringbedrijf ons eten, maar maken bij aankomst van vreemdelingen of medebroeders een uitzondering. Linksboven heb ik zo'n Italiaans Torentje staan, maar ik doe er vandaag voor mijn lezers een recept bij, zoals ik dit direct ga bereiden. Doe er uw voordeel mee! 



    Om de schik erin te houden, ook nog even een mopje!

    17-05-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 2
    >> Reageer (0)
    11-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gregoriaanse Muziekles van Broeder Everard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog steeds is de mooie klooster-keuken een plaatje om te zien, maar er worden geen diners meer bereid. Afgesproken is dat er alleen nog maaltijden bereid worden als er plotseling vanuit een of ander missieland een of andere zuster broeder of pater plotseling ons klooster aandoet. Nu ik door mijn hartaandoening geen zware werkzaamheden meer kan verrichten en we dagelijks het eten betrekken van een cateringbedrijf ben ik weer eens teruggevallen op een oude hobby, waarin ik vroeger nog les gegeven heb en dat is de Gregoriaanse mis. Of je nu als missionaris in de Congo, in Brazilië of gewoon hier in Nederland vertoefde overal hoorde je wereldwijd dezelfde gezangen en was het latijn een soort Esperanto dat overal verstaan werd. We gaan er ons weer eens extra in verdiepen, omdat onze Paus Benedictus een enorme voorstander is om naast de moderne kerkelijke gezangen van deze tijd op hoogtijdagen weer terug te vallen op de Gregoriaanse gezangen en het zijn alleen nog de zestigers en ouder die er vandaag aan de dag nog mee om kunnen gaan. Als je wat dichterbij de hemelpoort komt staan word je wat gevoeliger en val je terug op oude waarden en normen. Toch hoop ik ook wat jongeren met mijn muzikale Gregoriaanse lessen te  bereiken en ik heb ze zodanig in elkaar gestoken dat het voor iedereen begrijpelijk is. Doe er uw voordeel mee!











    11-05-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 1
    >> Reageer (0)
    06-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broeder Everard Terug uit Ziekenhuis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Iedereen in het klooster hier was weer blij dat ik het ziekenhuis verlaten heb. Met Pasen in de Ambulance stond ik oog in oog met Petrus, die zo druk was met de hemelse paasviering dat hij me niet ontvangen kon. Mijn hart heeft weliswaar een flinke opdonder gehad en overgelaten ben ik aan Hierboven die moeten beslissen of ik nog een poosje op deze aarde mag vertoeven. Mijn grote dank gaat uit uit naar iedereen die gevochten heeft om mij het leven te laten behouden en de uitstekende verzorging van het verplegend personeel. Uit het ziekenhuis heb ik meegenomen een drietal recepten. Alles is zoutarm bereid en de gebruikte sausjes waren samengesteld  uit plantaardige stoffen. Omdat ik nogal veel vocht vasthoudt en dit is door de hoge hypertensie al jaren zo, is zout en vet uit den boze en eet ik ook al jarenlang zoutarm brood en als boter gebruik ik margarine die goed is voor hart en bloedvaten. Zuster Marie heeft hier in het klooster de zaak goed bijgehouden, maar gedoog-overste Geert Wilderman heeft besloten dat de klooster-keuken voorlopig gesloten wordt en wij als communiteit met ingang van 9 mei de maaltijden betrekken van cateringsbedrijf " De Gevulde Mond" uit Ressen.

    Veel lezers van mijn site hebben me tijdens het verblijf in het ziekenhuis ook een hart onder de riem gestoken en ook aan hen gaat mijn grote dank uit.






    06-05-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 2
    >> Reageer (0)
    21-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogfeest van Pasen

    Als katholiek word je dagelijks geconfronteerd met handelingen van priesters die niet stroken met de leer der kerk en hierdoor krijgen voor veel gelovigen hoogtijdagen, zoals Kerstmis, Pasen en Pinksteren, een bijna benauwende betekenis. Binnen mijn familie en kenniskring hebben veel gelovigen niet alleen het instituut Kerk de rug toegekeerd, maar zijn ze ook volledig van het geloof afgestapt. Uit de verhalen die men dan hoort kan opgemaakt worden dat men  zeer teleurgesteld en verbitterd is over het gedrag van religieuzen. Als kloosterling leg je de gelofte af van gehoorzaamheid aan het kerkelijk gezag, armoede, kuisheid en  trouw aan het celibaat. In de opleiding naar het beoogde doel, b.v. het priesterschap, kun je altijd de studie afbreken en weer terugkeren naar de lekenmaatschappij. Bekijk ik mijn eigen Bisdom en dat is Utrecht, dan zie ik dat daar ook handelingen plaats vinden die absoluut niet door de beugel kunnen en dan doel ik op het door de aartsbisschop zonder enig overleg sluiten van een tehuis waar je tot priester opgeleid kunt worden, het sjoemelen met financiële middelen die voor andere doeleinden gebruikt werden waarvoor ze bestemd zijn en het asociaal omgaan met mensen die je ten dienste staan en óók nog notabene door al dat ontactisch optreden van de hoogste kerkelijke gezagsdrager hier in Nederland zwaar overspannen zijn geraakt. Verder zie ik dat er wereldwijd steeds meer gevallen naar voren komen van priesters, broeders en kloosterzusters die onoorbare onkuise handelingen verricht hebben met aan hun toevertrouwde pupillen. Het oppergezag van de Kerk verloochent in deze de eigen leer door deze priesters te beschermen en de slachtoffers in de kou te laten staan. Ik ben geen wereldverbeteraar en tevens geen mooiprater, maar ik kan deze onverlaten wel de garantie geven dat ze bij onze Meester, de Heer Jezus Christus, niet binnengeroepen zullen worden om in zijn Hemelse glorie te delen. Religieuze leiders die zich in hun ambt vergrepen hebben en overgegeven aan zware onkuise handelingen met hun pupillen of anderzijds hebben een dubbele zonde bedreven en deze twee vergrijpen zijn nauwkeurig vastgelegd in de Tien Geboden Gods en in de geschriften, waarin gesproken wordt over zonden tegen de H. Geest die onvergeeflijk zijn. De Heer Jezus Christus sprak aan het kruis vlak voordat hij stierf tegen de mensen die hem deze dood bezorgd hadden en verzocht zijn Hemelse Vader: ,, Heer, vergeef het hen, want zij weten niet wat ze doen"! Deze woorden zal onze Hemelse Vader niet spreken tegen die onverlaten van priesters, broeders en zusters die onvergeeflijke zonden bedreven hebben en ook nog via de media deze nog goed proberen te praten. Beste goedwillende religieuzen over de hele wereld en ook alle mensen met een humane inslag tot de medemens van wat voor geloofsgemeenschap ook: ,,Ik wens u hier vanuit 'De Pauw' met het feest van de wederopstanding van onze Heer, die als God  mens geworden is en de kruisdood gestorven tot vergeving van onze zonden, zalige & vreugdevolle Paasdagen met mooi lenteweer"! Bedenk tevens dat,  als u streeft naar het goede, een ontspoorde wereld op vele terreinen geen reden mag  zijn om zelf een verkeerde afslag naar 'Emmaüs'  te nemen door de Heer Jezus Christus  ook helemaal uit uw gezichtsveld te laten verdwijnen! Nagekomen bericht: Doordat broeder Everard plotseling getroffen is door ernstige gezondheidsproblemen is hij voorlopig niet in staat om wekelijks zijn  kloosterrecept op deze site  te brengen. Hier binnen de gemeenschap worden zijn werkzaamheden tijdelijk overgenomen door Soeur Marie.






    21-04-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 1
    >> Reageer (2)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Duivensoep
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Bakrecepten van Okoko
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • Wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    vlaanderen_denk_na
    www.bloggen.be/vlaande
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs