De Vlaggenparade heb ik door mijn immobiliteit gisteren niet bij kunnen wonen, maar ik heb gehoord dat er meer dan 100 deelnemende landen zijn. Morgen vertoef ik bij mijn familie Bram en Sarah Pieper. Het oude echtpaar van in de 80 heeft al jarenlang Zwitserse wandelaars in huis en Ingrid en Hermann zijn dol op bami Pangang en ik ben tijdens de Vierdaagse hun kok, die de eer heeft voor hen te koken. In huis gehaald hebben we voor morgen 6 ons hamlappen, 4 grote uien, 3 teentjes knoflook, een eetlepel bruine basterdsuiker, uiteraard verwerken we tevens wat ketjap benteng manis (zoet), verder wat hot ketchup (van dit alles een flinke scheut)-, azijn en 1 eetlepel djahé d.i. Chinese gemberpoeder, we kunnen zelf wat tomaten pureren of kiezen voor gewoon 2 kleine blikjes uit de winkel. Zonder Sambal geen Bami Pangang, dus daarvan ook een theelepeltje erbij. Hoe gaan we te werk? We snijden de hamlappen in dunne reepjes, het geheel zouten we en leggen alles op een plat groot bord, dan doen we er een scheut ketjap overheen en laten dit een half uur staan (smeuïg intrekken), terwijl we tussendoor het vlees wat om en om scheppen, dan gaan we aan het bakken en in de braadpan gebruiken we niet al te veel roomboter, want we moeten alles wat knapperig houden; Ook hierbij flink blijven roeren, zodat de ketjap niet aanzet op de bodem van de pan, geen deksel op de pan! Als alles lekker gebruind eruit ziet blussen en in 20 minuten gaar laten sudderen. In een andere pan gaan we de saus bereiden. De uien en knoflook hebben we inmiddels geschoond en panklaar gemaakt Zijn de uien gaar en bruin dan doen we de basterdsuiker, de hot ketjup, het scheutje azijn, de gemberpoeder, de tomatenpuree, dan het theelepeltje sambal en als laatste de kop met water erbij, want dat bepaalt de dikte van de saus! Laat de saus een klein kwartiertje op een laag pitje sudderen. Ondertussen hebben we ook de rijst gekookt. Net voordat je opdient, doe je het vlees bij de saus, zodat het niet teveel smaak van de saus overneemt. Op een tafelwarmer houd je de rijstschotel op de goede hitte. Als onze gasten zo tegen drieën thuiskomen wacht hen een heerlijke schotel en dat verdienen ze ook wel na zo'n fikse wandeling. Ik wens iedereen een hele fijne Vierdaagse en hoop dat Pluvius niet al te hard gaat opspelen en het vooral tijdens het wandelen droog blijft!
|