Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
26-11-2015
KORTE WOKCURSUS
Het specifieke bij koken, wokken bakken en braden is het garen en wat ook heel voornaam is dat de gerechten goed op smaak zijn. Elke toevoeging teveel of te weinig doet afbreuk aan de smaak. Bij wokken gaat het om het snel klaar maken en op tafel brengen van een gerecht en dat gebeurt niet altijd volgens de goede richtlijnen. Voor u staan heb ik vandaag een snelcursus wokken. Het geheel staat op twee staatjes hier beneden en ik raad u aan deze te kopiëren en op te bergen in uw receptencartotheek; altijd gemakkelijk!
26-11-2015 om 18:59
geschreven door Broeder Everard
Het duurt niet al te lang meer of we zitten al weer aan de Sinterklaas, hierop volgen de Kerstdagen en Oud-op-Nieuw. Het is tevens de tijd dat we gaan denken aan wildbraad op tafel. Op mijn blog Broeder Everard met kloosterrecepten vindt u een aantal van die wildgerechten en voor velen is vaak de vraag hoe lang wild in de pan moet garen. Hieronder treft u de bakregels van verschillende soorten wild met als kanttekening dat veel afhangt van de leeftijd van het te braden haasje of houtduifje. Een stukje vlees van een oude koe moet ook langer garen dan van een jonge os of vaars. Het verdient aanbeveling de onderstaande geschetste regels aan te houden en is het wildzwijn en/of hertenvlees dan nog niet gaar, laat je het nog enkele minuten in de oven of op het vuur staan. Het meeste wildbraad vindt u op dit blog in de rubriek feestmaaltijden. Ik zou zo zeggen, doe er uw voordeel mee en als uw portemonnee ernaar is, dan raad ik u zeker aan het wild te betrekken rechtstreeks van een poelier; het is de vakman die u met raad en daad als het om wildgerechten gaat alles over wildbraad kan vertellen en tevens ben je dan verzekerd dat je een gezond stukje wild in huis gehaald hebt.
21-11-2015 om 18:13
geschreven door Broeder Everard
Tegenwoordig heb je veel één en tweepersoonshuishoudens en veelal bestellen deze mensen kant en klaar maaltijden, maar niets is zo gezond om lekker bezig te zijn en toch maar zelf een vers Oosters maal te bereiden. Je moet er wel voor naar de winkel om de benodigde ingrediënten in huis te halen en doe dit bij de buurtwinkel. Per dag zo heen en weer een wandelingetje daarnaartoe houdt de spieren soepel en wekt uw eetlust op. Zo'n smakelijk en pittig Oosters maal heb je in een wok binnen de twintig minuten kant en klaar op tafel. Vandaag heb ik voor u staan de keuze uit twee van deze gerechten nl. Citroenkip met sambalspinazie en Babi Ketjap met sinaasappel. De hieronder afgedrukte staatjes kunt u vrij overnemen en wilt u in de toekomst wat vaker zulk een gerecht klaarmaken dan is zo'n zelf opgezette receptencartotheek een uitkomst.
19-11-2015 om 12:12
geschreven door Broeder Everard
Oog om oog tand om tand is niet de oplossing om geweld te keren
Na de verschrikkelijke aanslag van zaterdag 13 november jl. te Parijs door geradicaliseerde jongelingen, die zich verwant voelen aan de beweging ISIS, zijn grote groepen mensen die meeleven met de slachtoffers in diepe rouw. Anderzijds zijn er onder alle geledingen van deze maatschappij mensen die roepen om wraak en ook Frankrijk heeft wraak genomen door een door ISIS bezette stad in Syrië te bombarderen. Persoonlijk heb ik de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en ook diverse beschietingen en bombardementen. Mijn ervaring is dat bij de uitvoering van een bombardement niet de zogenaamde vijand veelal getroffen wordt, maar meestal de onschuldige burger hiervan het slachtoffer is. De vijand beschikt in oorlogssituaties over apparatuur die elk bombardement op afstand al ziet aankomen en beperkt blijft in de regel hun schade bij een of ander bezette gebouw, waarna ze na zo'n bombardement gewoon weer een andere locatie opzoeken om zich te verschuilen om van daaruit hun operaties verder uit te voeren. Ons grote ideaal na de Tweede Wereldoorlog had moeten wezen om na de verschrikkelijke Holocaust van de Duitsers die het vooral gemunt hadden op het Joodse volk en miljoenen onschuldige burgers de dood ingejaagd hebben om te proberen een dialoog te vinden tussen de vier grootste geloofsgemeenschappen in deze wereld en wel het Jodendom, het Christendom, de Islam en het Hindoeïsme. Dit is niet gebeurd. Wat we als beschaafde en betweterige westerlingen wel geprobeerd hebben, en ook niet in geslaagd zijn, is om in allerlei landen, met hun eigen normen en waarden, een democratisch bestel in te voeren. Vaak ging het om landen met rijke oliebronnen, die we graag in ons bezit wilden hebben. Al deze ondernemingen hebben geleid tot verzet en de opbouw van bepaalde landelijke verzetsgroepen die we allemaal gerangschikt hebben onder het begrip terrorisme. Te maken hebben we wereldwijd met een tweehonderd verzetsgroepen die voornamelijk bestaan uit mensen die Islamiet zijn. Hun aanhang is veelal afkomstig uit arme gezinnen met veel opgroeiende jongelingen die geen werk hebben en zich uit wraak tegen deze maatschappij aansluiten bij een of andere verzetsgroep. Zo'n groep houdt zich vnl. bezig met het ontregelen van het maatschappelijk bestel in een of ander land en aanslagen; dit alles onder een of ander geloofsmotto. Met hun wandaden treffen ook zij, net als wij met onze bombardementen, uitsluitend en alleen de onschuldige burger. Verspreid over de hele wereld is de Islam met zijn tweeënhalf miljard aanhangers de grootste geloofsgemeenschap in de wereld en over 10 jaar, als de wereld nog bestaat, vormen zij de helft van onze wereldbevolking. Negentig procent van deze moslims zijn vredelievende mensen, die echt geen haat koesteren tegen onze maatschappij. Wel vind ik dat de Islamwereld na al die afkeurenswaardige aanslagen op ons maatschappelijk bestel wat actiever had moeten reageren. Net als wij in de Tweede Wereldoorlog bang waren voor de Duitse bezetter en landverraders, heerst bij deze geloofsgroep ook de angst voor al die geradicaliseerde jongelingen die het Islamgeloof misbruiken om moord en doodslag te plegen. Ook zal er binnen onze onpersoonlijke digitale en technisch bestuurde maatschappij veel moeten veranderen, zullen er tussen de verschillende bevolkingsgroepen plaatselijke gespreksgroepen moeten komen en dient het grote wereldverschil en verdeeldheid van welzijn anders opgebouwd moeten worden. Zoals alles nu functioneert staan we niet ver meer af tot zelfvernietiging van deze in alle opzichten roerige maatschappij en is de door onszelf geprogrammeerde eindtijd in zicht. Met geweld en tegengeweld is nog nooit een conflict opgelost! Om iets over de Islam te weten te komen, raad ik u aan de volgende link te openen http://www.moslima.nl/nl/geloof/vreedzamegezicht.php
ENKELE GEZICHTEN VAN IN PARIJS OP 13 NOVEMBER VERMOORDE MENSEN
16-11-2015 om 13:03
geschreven door Broeder Everard
Vandaag is het vrijdag de 13e. In 2015 al drie keer en dit met scheepsrecht. Gezien onze hoge leeftijden zullen wij kloosterlingen de eerstvolgende drie vrijdagen die ooit op de 13e vallen wel niet meer meemaken, want dat is pas over elf jaar en wie van ons dan nog op deze aardkloot rondwandelt is bijna 100 of er een paar jaar overheen. Vandaag heb ik voor u staan twee heerlijke visgerechten die niet met de Franse slag, maar wel op z'n Frans klaargemaakt dienen te worden. Het eerste gerecht is Maquereau en Papillotes en het andere La Sole Au Vin Rouge. Bij het een zijn de hoofdingrediënten makreel en champignons en bij het ander tong en specifiek hierbij is de sterk ingekookte vleesbouillon. Wat u nodig hebt en de bereidingswijze van beide gerechten staan op aparte staatjes afgebeeld. Gezegd wordt wel eens dat in een klooster overal wijn bij gedronken wordt en deze gewoonte hebben we niet alleen overgenomen uit de bijbel, maar het waren de kloosterlingen die ooit de eerst alcoholische dranken op de markt gebracht hebben en met mate gedronken is 't het beste middel om uzelf opgewekt en fit te houden. Als de 12 apostelen ooit nog deze wereld zouden betreden dan werden ze als voormalige vissers wild enthousiast van deze heerlijke visgerechten en zou er geen geld zijn voor een wijntje te kopen dan zal ons aller Heer Jezus ongetwijfeld de drinkbekers gevuld met water in wijn veranderen.
13-11-2015 om 14:42
geschreven door Broeder Everard
Voor bijna 60 jaar terug toen ik nog als missionaris op het mooie Afrikaanse eiland Mauritius bezig was om te proberen zieltjes te winnen, hadden we daar een kleine kloostergemeenschap. Op 12 november vierden we uitbundig het Sint Maartensfeest en schonken we voor alle aanwezigen een soort punch. In deze punch hadden we veel vruchten van het eiland verwerkt en ondanks dat we het daar financieel amper konden redden, wisten we van enkele rijke weldoeners enkele flessen met echte Franse cognac te bekomen om die punch echt pittig te maken en dit uit te schenken aan onze parochianen. De eilandbewoners verschenen in schamele maar wel kleurrijke kledij op het feest en voerden na wat moed ingedronken te hebben exotische dansen uit. Die mensen in de missie beleefden ons geloof als iets prettig en hun voormalige boze geesten werden vervangen door heiligen die hun respect hadden en bij wie ze kracht zochten. Een van die heiligen was Sint Martinus. Sint Maarten werd geboren in Hongarije in het jaar 316 na Chr. en overleed in het jaar 397 in het Franse Tours. Tijdens zijn leven was hij in dienst als officier in het Romeinse leger en het verhaal gaat dat hij erg meegaand was met mensen die het niet al te breed hadden. Zo stond hij op een gegeven moment zijn soldatenjas af aan een bedelaar die langs de weg zat en rilde van de kou. In de loop der jaren zijn er van allerlei gebruiken ontstaan om Sint Maarten te gedenken. Zo is er nog steeds het gebruik van 'arme' kinderen die op het Sint Maartensfeest 's avonds met lampions langs de deuren gaan en dan een of ander liedje zingen in de hoop hiervoor een kleine aalmoes te ontvangen. Hier in het klooster serveren we op Sint Maarten creoolse punch, waarmee we tijdens de november-kou niet alleen de heilige Martinus mee herdenken, maar ook alle nare bacteriën die overal rondzweven te lijf en te 'zwaard' bestrijden. Het recept van deze punch ziet u hieronder op staatjes. U heeft nog enkele dagen de tijd om de benodigde ingrediënten in huis te halen. Succes ermee!
08-11-2015 om 20:07
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN
Morgen herdenkt de katholieke kerk alle heilige geloofsverkondigers in onze streken. Een van de bekendste geloofsverkondigers was de heilige Willibrord. In het jaar 691 na Chr. steekt de Engelsman Willibrord per boot over naar het land der 'Friezen'. In 695 wordt hij door de toenmalige Paus tot bisschop gewijd. Hij bouwt kloosters in Utrecht, het Luxemburgse Echternach en in het Limburgse Susteren. Veel tegenwerking hierbij ondervindt hij van koning Radboud, die hem wil arresteren en ter dood brengen. Hij kan amper het vege lijf redden. Willibrord was een heel begeesterd en sociaal persoon die overal de menselijke noden op de goede manier wist aan te pakken. Net als nu in deze tegenwoordige tijd vond er in Europa door allerlei oorlogen en economische toestanden een volksverhuizing plaats en het was Willibrordus die onmiddellijk maatregelen trof om deze stroom van vluchtelingen onderdak te geven en ook werden er opvangcentra gesticht waar deze mensen onderwijs ontvingen, bijeenkwamen om met elkaar te praten en eveneens werden er speciale gebedscentra ingericht waar deze mensen hun eigen geloof konden belijden. In 739 sterft hij te Echternach. De heilige Willibrord wordt ook wel bestempeld als de apostel van de Benelux. Toen ik vlak na de Tweede Wereldoorlog gevormd werd door bisschop en latere kardinaal De Jong kreeg ik als vormselnaam de naam Willibrordus toebedeeld en ik voelde me trots dat ik naast mijn drie andere voornamen er nog een mooie naam bijgekregen had. Onze huidige kerkleider paus Franciscus is ook zo'n begeesterd persoon. Hij had veel dingen in de kerk willen veranderen. Begin oktober van dit jaar was er een kerksynode die ging over huwelijk-en gezin en bijeen in Rome waren 300 bisschoppen uit allerlei windstreken om de grote huwelijksproblematiek van deze tijd te bespreken. Echtscheidingen zijn in deze tijd schering en inslag. Ook ter sprake kwamen veel vormen van samenwonen, zo ook het homohuwelijk. Met heel veel moeite kreeg Paus Franciscus het voor elkaar dat, met behoud van de kerkelijke leer op dit gebied, de houding van de kerkvaders niet meer specifiek gericht is op de veroordeling van al dit soort vormen maar met een luisterend en begripvol oor benaderd gaat worden. Voortaan worden er ook geen excommunicaties uitgesproken over kerkleden die op huwelijks-en gezinsgebied niet aan hun kerkelijke plichten voldaan hebben. Ook over het vluchtelingenvraagstuk deelt de Paus de mening van de Heilige Willibrord en gaat hij van het standpunt uit dat een goede opvang van deze mensen later terugbetaald wordt in goodwill. Net als wij zijn het allemaal mensen van vlees en bloed, eenieder met een eigen karakter. Het zal tot revoluties binnen de eigen landen leiden door deze mensen af te stoten. Oorlogen ontstaan niet door eensgezindheid maar juist door egoïsme en een te grote verdeeldheid van meningen van onze volksvertegenwoordigers en ontevreden mensen, hetwelk op de duur kan leiden tot allerlei revolutionaire landsstromingen. Laatste Kerkelijk Nieuws: Paus Franciscus heeft te kennen gegeven dat hij in 2016 een bezoek wil brengen aan de Nederland, België en Luxemburg en mogelijk nog een paar andere landen van de EU. We zien verlangend uit naar zijn komst en ik denk dat deze beminnelijke kerkvader overal met veel enthousiasme ontvangen zal worden.
06-11-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag herdenken we op speciale wijze onze overleden dierbaren. Overal zie je prachtig geruimde kerkhoven en graven opgesierd met Chrysanten en rozen in alle kleuren. Niet iedereen is in de gelegenheid om het graf van zijn dierbare vrouw, zoon, vriend of anderzijds met Allerheiligen op te sieren of op een van deze gedenkdagen, waartoe ook Allerzielen behoort te bezoeken. Beste mensen, ik weet hoe moeilijk het tegenwoordig is om vervoer te bekomen en veel chronische patiënten met vervelende kwalen kunnen niet per taxi reizen en zijn met ziekenhuisbezoek of met speciale gedenkdagen, bv. zoals vandaag en morgen, afhankelijk van hun kinderen of gegoede buur om ter plekke te geraken. Ook dit laatste is in deze zogenaamde participatiemaatschappij vaak moeilijk te verwezenlijken. Het gaat bij Allerheiligen en Allerzielen echter om de goede intentie en ook thuis kun je voor uw dierbaren een kaarsje laten branden en deze in uw gebed herdenken. Tegenwoordig worden op veel plaatsen Allerheiligen en Allerzielen anders gevierd dan vroeger (zie onderstaande staatjes). Voor een halve eeuw terug baden veel mensen met Allerzielen nog de zogenaamde speciale Toties Quoties-gebeden, die bestonden uit 5 x het Onze Vader, vijfmaal het Weesgegroet en 5 keer achtereen het gebed van Eer aan de Vader. Bij elke herdenking van een bepaalde overledene verliet je even de kerk en keerde dan direct weer terug om de volgende dierbare te herdenken. Aan elk van deze gebeden was een aflaat verbonden dit tot heil van de overledene en tevens voor jezelf. Het was Paus Pius XI die deze aflaat in 1938 ingesteld heeft. Zojuist heb ik aan enkele jeugdigen gevraagd of ze wisten wat die Toties Quoties-aflaat inhield. Niemand wist hier het antwoord op. Een dergelijke manier van herdenken leeft dus niet meer binnen het Roomse Rijk van heden ten dage. Gisterenavond zijn er hier aan de kloosterpoort wel kinderen langs geweest die spookachtig gekleed waren dit met Halloween wat hier in Nederland ook meer en meer opgang vindt. Als invalportier heb ik overal de schamel gevulde kloosterlaatjes opengetrokken om deze kids een paar centjes te kunnen overhandigen. Ach, we zijn als kloosterlingen geen wereldverbeteraars meer en doen met alle moderne bewegingen waar geen kwaad achter schuilt gewoon mee.
01-11-2015 om 12:15
geschreven door Broeder Everard
Er gaat geen dag voorbij of via de media krijgen we berichten binnen dat het eten van bepaald voedsel schadelijk voor de gezondheid is. Broeder Everard is al op leeftijd en heeft alle facetten op voedingsgebied doorlopen en op voedingsgebied heb ik diverse bekwaamheidsproeven afgelegd. Vroeger hadden we hier in het klooster grote landerijen en hielden we er ook een behoorlijke veestapel op na. Het was in de tijd dat er nog geen kernenergie bestond, de landerijen bemest werden met stalmest, over luchtverontreiniging niet gesproken werd, dat plastic nog niet bestond en ondanks de kennis van toen de gewassen op het land er florissant bijstonden. We hadden onze eigen bestrijdingsmiddelen die bestonden uit groene zeep en aftreksel van brandnetels waarmee we het ongedierte mee wegjoegen. Geslacht werd er in een ruimte met een esterikken vloer. Geschoond werden de gebruikte slachtattributen met soda of halamid. Ook de vleesbewerking hadden we in eigen hand. Tegenwoordig loopt alles via slachterijen en mag je als particulier zelfs nog geen kip slachten. Toch hoor je dat in slachterijen ook niet alles volgens voorschrift gebeurt en er nogal eens wat mis is. Op voedingsgebied worden er van allerlei onderzoeken gedaan en pas werd via de media ons medegedeeld dat we met mate vlees moeten eten en dat grote hoeveelheden, gesteld werd hier meer dan een pond vlees per week, uit den boze zijn. Als je jezelf daaraan houdt krijg je per dag plm.1mg heemijzer binnen en dat is goed voor je darmen en verlaagt de kans op darmkanker. Teveel aan heemijzer verhoogt die kans! Bewerkt vlees-gerookt, gedroogd of geconserveerd) kun je beter helemaal niet eten, en vervangen door kaas, sandwitchspread of door schijfjes komkommer of tomaat als beleg op het brood. Vleeswaren zoals ham, salami, bacon, rookworst en hamburgers werden bij regelmatig gebruik kankergevaarlijk geacht. Beter was het om helemaal geen vlees te eten en te vervangen door kip, vis of als vegetarisch alternatief peulvruchten, linzen of champignons. In het verleden is er ook al ontzettend gehamerd op suiker en zoutgebruik. Als puntje bij paaltje komt is ons voedsel niet meer helemaal controleerbaar en of het nu van het land of uit de zeeën komt, overal zijn plekken op de wereld die verontreinigd zijn. We kunnen niet anders of we moeten daarmee proberen te leven. Waar we zelf voor kunnen zorgen is dat we zeker als het vlees betreft het goed moeten garen en ook is het raadzaam dat onze leveranciers de uiterste hygiëne betrachten als het om deze producten gaat. Van de vleeswaren uit de supers moet je al heel veel eten om er ziek van te worden. Vanmiddag met de broodmaaltijd hadden we een halve vuilniszak vol aan verpakkingsmateriaal en met 20 personen aan tafel zijn er mogelijk slechts 5 plakjes vleeswaar per persoon verorberd. Ons moeder zei vroeger: ,,Eet met mate, dan blijf je gezond. want overmaat schaadt"!
Eet gevarieerd en met mate, dan is er niets aan de hand! Teveel van het goede is sowieso niet goed, maar nog steeds eet ik liever een stukje vlees bij het eten en een paar plakjes beleg op de boterham dan wat anders!
28-10-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Zoals u weet eten de Italianen twee keer per dag een warme maaltijd; toch zou je zeggen dat de Italianen hierdoor wat dikker zijn dan de Hollanders of om maar een voorbeeld te noemen de Amerikanen, die veelal buitenshuis eten en bekend staan als eters van de nogal vette hap. Nee hoor, de Italiaanse mannen zijn veelal slank en dat komt omdat ze nogal, net als wij Hollanders, beweeglijk zijn-met dit verschil-dat wij met ons allen veel in de sportschool vertoeven en de Italianen als echte charmeurs achter de rokjes aanzitten. Als je met z'n vieren aan tafel zit heb je aan zo'n vleesmaaltijd zoals de Filetto-Alla-Rossini, volgens receptuur klaargemaakt, je maagje al aardig vol zitten. Dit maal is genoemd naar de Italiaanse componist Rossini, die kennelijk enorm gesteld was op een dergelijk gerecht. De meeste bekendheid heeft Rossini (1792-1868) verworven met de bekende opera De Barbier van Sevilla. Wil je er nog wat bijeten, dan adviseer ik u hierbij gekookte aardappelen met als groente doperwtjes, boontjes of worteltjes. Een soepje vooraf is mogelijk wat teveel van het goede, maar een vitaminerijk fruittoetje na is ook bij dit maal niet te versmaden.
25-10-2015 om 22:28
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we een eeuwenoude Franse soep bereiden. Reeds de Franse keizers, zo bv. de Lodewijkjes, genoten van deze consommé. Consommé is in feite een ontvette bouillon, waaraan een bepaalde garnituur aan is toegevoegd. We maken vandaag een soep met als toevoegingen kippenpoelet, kalfsschenkel en asperges. Voor u afgedrukt op onderstaande staatjes heb ik staan de ingrediënten die u voor de consommé MontMorency nodig hebt en uiteraard de bereidingswijze. Met dit voorgerecht kunt u zes soepsommen vullen. Dus voor zes personen ieder een kom en zijt ge met zijn drieën, dan de man 2 volle kommen en dat komt er op neer dat je dan met een licht nagerechtje erbij dan toch genoten hebt van een volledige maaltijd. De echte Franse koks besteden aan de bereiding van consommé heel wat werk en gebruiken hierbij een keur aan ingrediënten. Voor elk van die consommés kennen we aparte namen. Wilt u uw consommé bereiden geheel op z'n Frans en u op een bepaalde consommé uw zinnen zetten, ga dan naar: https://www.youtube.com/watch?v=Ll84t8yYxmM Bekijk op dit videootje de procedure goed en bij herhaling en ga dan aan de slag. Wilt u het op een wat gemakkelijker manier doen, dan houdt u gewoon het kloosterrecept van broeder Everard aan!
BEREIDING
20-10-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
KORTE INLEIDING: De druif is de besvrucht van de plant Vitis vinifera. De plant is een klimplant. Naast de wilde soort zijn er veel cultivars die worden verbouwd als druivenstok, ook wel wijnstok of wijnrank genaamd. Van deze in cultuur gebrachte variëteiten worden druiven voor meerdere doeleinden verbouwd. De meeste druiven komen tegenwoordig uit landen en gebieden met een mild tot mediterraan klimaat, bv. Spanje, Frankrijk, Italië, Turkije en Griekenland. In Duitsland worden o.a. langs de Rijn, de Moezel en de Maine druiven geteeld. Hier ter lande werden vnl. in het Westland en in het Over-Betuwse Huissen druiven geteeld. Het tuinbouwgedeelte van mijn voormalige woon en geboorteplaats Huissen speelde zich vnl. af op het Huissen-zand en wat druiven betrof stonden er kassen tot aan de binnenstad van Huissen-stad en ook nog in buitengebied wat toen nog onbebouwd was en gelegen was aan de Loostraat. Na de tweede wereldoorlog (1940-1945) was de schade aan de kassen groot en van de bijna 200 druivenkassen zijn er toen velen zo beschadigd dat ze niet meer bruikbaar waren en gesloopt. Langzamerhand ging het met het Huissens tuinbouwgebied bergafwaarts en dat kwam doordat veel tuinders geen opvolger meer hadden en gebruik maakte van saneringsplannen, die het bouwen van woningen op land en tuinbouwgronden mogelijk maakte. Ook enkele grote tuinders en druiventelers zoals kwekerij Madoka, de Altena en Mea Vota hielden ermee op. Ook hun hofsteden hebben een andere bestemming gekregen. In het bedrijf van Mea vota, wat vroeger toebehoorde aan de familie Tonk, is thans een tuinbouwmuseum gevestigd. In de desbetreffende ruimten worden ook van allerlei exposities gehouden. Wel staan er nog enkele druivenkasten en in het seizoen van eind Augustus tot begin oktober kun je daar nog van die lekkere echt Hollandse druiven krijgen. Een bekend soort dat in Huissen door veel tuinders destijds gekweekt werd was de Frankenthaler. In de bebouwde buurt hebben ze er zelfs een straatnaam naar genoemd. Vroeger heb ik ook op de koude grond een druivenstruik staan gehad. Druiven gedijen het beste op arme en kalkrijke grond. Je moet echt heel veel van het vak afweten als je met druiven begint. Tegenwoordig zie ik dat er heel veel gesnoeid wordt met elektrisch gereedschap. Persoonlijk doe ik dit het liefste met een gewoon snoeischaartje, want met dat elektrisch snoeien gaan veel goeie groeiloten naar de knoppen en krijg je al gauw te maken met een verwilderde groei. Wat ook een secuur werkje is dat is het krenten van druiven, waarbij je met een klein schaartje de druiven de kans geeft tot een mooie tros te geraken en die kleine dwarsliggers er tussenuit knipt. De grootste vijand die je als druivenkweker op bezoek kunt krijgen is meeldauw. Er zijn wel middelen om dit te voorkomen, maar zit het er eenmaal in, dan kun je de oogst als verloren beschouwen. Vroeger waren het bij de tuinders jongedames die de druiven gingen krenten. Het was een mooie bijverdienste voor de uitzet en voor moeder de vrouw, tussen de schooltijd van de kinderen door, om buiten het inkomen van manlief wat extraatjes aan te schaffen. De grootste concurrent van de nog overgebleven kwekers zijn tegenwoordig allerlei landen in Zuid Europa of daar ver buiten en met een vrije wereldmarkt halen onze supers hun groente en fruit daar vandaan. Echt voordeel heeft de consument hierbij niet, want kwalitatief zijn de producten meestal stukken minder dan hier ter lande en hun winst maken ze door deze producten toch nog vrij duur te verkopen. Druiven bevatten niet al teveel vitamine C, wel ontzettend veel vitaminen van de B-groep, verder veel vruchtensuikers en als mineralen kalium en ijzer. Men zegt dat druiven ook heel goed zijn ter voorkoming van aderverkalking. Meer over allerlei soorten druiven en hun gebruiksdoel kunt u lezen op http://www.dewijnhoek.nl/druif.html
Blauwe Frankenthaler-zie inzet witte Frankenthaler Hier beneden: Het Huissens tuinbouwmuseum
19-10-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Mormonen noemen zich de kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Volgens velen staat er over de Mormonen in vele geschriften over deze leer opgetekend dat het een sekte is. Deze is in het begin van de 19de eeuw in Amerika gesticht door een zekere Joseph Smith. Aan J. Smit en zijn volgelingen is de economische ontsluiting van het gebied rondom het grote zoutmeer dal in het westen van de Verenigde Staten en de stad Salt Lake City te danken. Grondslag van hun leer ligt bij de profeet Mormon, die omstreeks 400 v. Chr. geleefd zou hebben. Zijn leer werd vastgelegd in het Boek van Mormon, dat in 1830 verscheen en waarvan het bestaan door een engel aan Smith zou zijn te kennen gegeven. In iedere leer van bepaalde geloven zijn er wel zaken te herkennen die elkaar tegenspreken en filosofisch gezien zijn die leerstellingen moeilijk te verdedigen, maar daar is het ook een geloof voor. Theologisch worden de stellingen gemerkt als echt gebeurd en worden op het grond van de genoteerde stellingen verdedigd. De mormonen kennen, bv. zoals wij katholieken beweren, geen erfzonde, ook de kinderdoop is hun vreemd en bepaalde onrechtvaardigheden door hen gepleegd kunnen niet opgebiecht worden en vergeven. Zij geloven wel in Jezus Christus en volgens de huidige theologische opvattingen van ons katholieke geloof moeten wij als Christenen de mormonen beschouwen als onze broeders en hun leer niet bestrijden. Sinds 1948 zijn de Mormonen ook in Nederland vertegenwoordigd en veel van onze medeburgers hebben zich verenigd met hun doelstellingen. Mormonen zijn vaak nijvere mensen en in Amerika hebben ze zelfs boeken geschreven waar bijna alle wereldburgers in zijn opgetekend. Ook hebben hun leden veel voor hun kerk over en terwijl bij ons katholieken veel kerkdeuren gesloten worden, hebben zij een levendige gemeenschap van kerkgangers, die nog steeds groeiende is.
14-10-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Morgen maken we een perengerecht klaar en wel het gerecht Poires à L' Orange. Daarvoor gebruiken we rijpe handperen. Hier in de kloosterserre hangen nog lekkere handperen en wel van het soort Bonne Louise d 'Avranches. U mag er ook Conference of Doyenne du Comice voor nemen. Tegenwoordig zijn handperen langdurig verkrijgbaar en dit komt omdat, we net als onze groente, veel van ons fruit tegenwoordig ook uit andere landen afnemen. Voor de supers zijn deze afneemlanden vaak aanmerkelijk goedkoper. Wie we er wel mee duperen zijn onze eigen fruittelers en nog overgebleven tuinders. Tegenwoordig is de handel internationaal en bedrijven met grote broeikassen die we vroeger hier ook in onze buurt tegenkwamen zijn veelal verdwenen. Ik moet er niet aan denken als door al die nare oorlogen die we tegenwoordig ver van ons huis voeren binnenkort ook alles overslaat naar onze contreien en de infrastructuur plat komt te liggen. Tijdens de oorlogsjaren 1940-1945 waren veel artikelen gerantsoeneerd verkrijgbaar en gold hiervoor een bonnenstelsel. In onze streek hebben we geen voedselschaarste gehad. Alleen toen we in oktober 1944 op last van de Duitse Weermacht moesten evacueren zijn sommige inwoners in het westen van het land beland waar wel voedselschaarste heerste. Wij brachten die tijd door in Friesland waar we ook niets tekort zijn gekomen. Het moge gek klinken: ''Het Drentse plaatsje Oranje bracht me op het idee morgen als nagerecht Poires À L 'Orange op tafel te brengen." Dit plaatsje van 140 inwoners herbergt al 700 vluchtelingen en erbij komen er nog eens 700. Een spreiding van naar grootte van een gemeente lijkt me verstandiger en dit is goed te overzien en controleerbaar. Men gaat er in Nederland van uit dat de vluchtelingen hier allemaal verblijven totdat het in hun land op korte termijn weer wat rustiger geworden is, maar ik denk dat dit niet het geval zal wezen en we hier niet op mogen rekenen. Een hele groep van onze bevolking is niet gediend van al deze vluchtelingen en dat komt, omdat de Nederlandse regering het vluchtelingenprobleem onderschat heeft en vaak zonder enig overleg de vluchtelingen in gemeenten herbergt die al veels teveel vluchtelingen herbergen en tevens in gemeenten waar het overgrote gedeelte van de inwoners daarvan niet gediend is. Laten we hopen dat er een goede oplossing komt die zowel de vluchtelingen alsmede het Nederlandse volk weet te waarderen. Hoe het ook zij, morgen genieten we wel van ons nagerecht Poires à L 'Orange, waarvan ik op onderstaande staatjes heb vermeld wat voor ingrediënten u nodig heb en ook hoe u dit nagerecht het beste kunt bereiden. Nog een prettige avond verder en tot een volgende keer maar weer!
08-10-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Dit is een voorgerecht dat we overgenomen hebben van de Italianen. De Italianen hebben wat andere eetgewoontes dan wij en eten twee keer per dag warm. Hier in Holland is het 's morgens wat fruit een boterhammetje en een kopje thee. In kleine gezinnen (veelal bij ouderen) is het 's middags noenmaal en 's avonds een boterham en in veel streken is het ook nog de gewoonte om voor het naar bed gaan een bordje pap naar binnen te werken. Werkenden die tegen 6 uur 's avonds allemaal thuis zijn, maken meestal maaltijden klaar die vlug gereed zijn of soms is er een gezinslid bij die thuis blijft, het huishoudelijk werk verzorgt en als iedereen na gedane arbeid thuis komt een uitgebreid maal op tafel brengt. Momenteel is de bevolking van Nederland aangewassen met veel mensen uit landen en streken met hele andere eetgewoonten en bij veel van deze volkeren wordt anders gebakken en gegeten, waarbij bij de meeste spijzen veel meer kruiden verwerkt worden dan in de puur Hollandse keuken. De winkels hier moeten daar op inhaken, want straks is er vraag naar spijzen en dranken waar we nog nooit van gehoord hebben. In Nederland hebben we momenteel te maken met een honderdtal asielzoekerscentra en over een poosje worden deze mensen over heel Nederland verspreid en ook hun winkelwensen zijn zeer verschillend. Wij Nederlanders kennen onze artikelen en we halen het niet in ons hoofd om bij het kopen vooraf alles grondig te inspecteren en in de winkel verpakkingen aan te breken om te zien wat voor 'vlees' we in de kuip hebben; Veel buitenlanders doen dit wel en houdt dit als winkeluitbater maar eens tegen! In grote zaken zou een winkeladviseur die diverse talen spreekt niet overbodig zijn. Wat hebben we nodig voor het bereiden van varkenshaas Tonnato? Twee varkenshaasjes, 1 blikje tonijn, wat olie, drie ansjovisfilets, 2 eetlepels mayonaise, een limoen, twee eetlepels crème fraîche, zout en peper, 1 eetlepel kappertjes en 1 bosui. De maaltijd is in combinatie (Zie inzet: varkenshaas vitello en salade) of apart te completeren met een Italiaanse koude pasta salade, waarbij we als ingrediënten nodig hebben 300 gram fusilli of andere pasta, 200 gram gerookte kipreepjes, anderhalve eetlepel pesto (dressing), 16 cherrytomaatjes, 2 bolletjes mozzarella, pijnboompitjes, 2 volle handjes rucola, een snufje zout, wat peper en eventueel ook nog wat geraspte kaas. Bereiding: Je begint met een pan water, snijd de cherrytomaatjes in vieren en de twee bolletjes mozzarella in kleine stukjes. Als de pasta na 10 minuten koken klaar is, giet je deze af en spoel deze koud met koud water uit de kraan. Doe hierna de pasta in een grote kom, voeg als eerste de pesto (dressing) toe, roer de pasta goed door elkaar, voeg daarna de cherrytomaatjes, de stukjes mozzarella, de kipreepjes, de rucola en de pijnboompitten toe. Meng alles goed en breng vervolgens eventueel de pastasalade op smaak met Parmezaanse kaas, verder met een snufje zout en peper. Bewaar de pasta salade een poos in de koelkast tot de tijd dat je deze wilt gaan serveren. Nagerecht: wat vers fruit of Griekse yoghurt
Hier een foto van de klaargemaakte varkenshaas Tonnato Nodig voor Italiaanse koude pasta salade en daaronder de klaargemaakte schotel
01-10-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Diner vandaag: Mosterdsoep, Wortelenstamppot en Vers Fruit
Voor een poosje terug heb ik een vijftal artikelen geschreven over mosterd en mosterdgerechten. Vandaag is het buiten lekker weer, weliswaar met een windje erbij maar toch goed te houden. Oudjes die nog goed ter been zijn, raad ik aan om vanmiddag een fikse wandeling te maken of wat ook fijn is om een eindje te fietsen. Ben je eenmaal vastgeroest in het Horeca vak, dan is er weinig tijd om te gaan wandelen of fietsen. Je tippelt om alles klaar te maken voortdurend door de keuken en in restaurants dit vaak tot ver over het middernachtelijke uur. Hier in het klooster begint de dag om 5 uur met de lauden en hierna in de cuisine al vroeg en om 's avonds 7 uur is de keuken gesloten. Hierna is het bidden in de kapel, een uur recreatie en na het bidden van het rozenhoedje liggen we om uiterlijk 22.30 uur allemaal in Morpheus 'armen. Onze wandelende en fietsende confraters wacht vanavond een pittig diner dat begint met twee soorten mosterdsoep, hierna wortelenstamppot met rookworst en als toetje na wat fruit, waarbij men kan kiezen uit een lekkere handpeer of appel en voor hartpatiënt zuster Borgia heb ik ter aanvulling van haar kalium wat kiwi's op de fruitschaal gelegd. Als je een rubriek zoekt hoe wortelenstamppot het beste bereid kan worden, ga dan naar het archief rubriek 4 van de diverse gerechten en lees artikel hierover d.d. 13 september 2012!
29-09-2015 om 14:22
geschreven door Broeder Everard
Vroeger in de Oost was het bijna elke dag rijst eten, maar dat ging zeer gevarieerd en de Indische rijsttafels smaakten dan ook voortreffelijk. Ik heb nog niet zolang geleden een rijstnagerecht op dit blog gebracht en vandaag heb ik voor u staan een volledig rijstgerecht voor 4 personen met alles erop en eraan staan. De gehele bereidingswijze staat op een staatje en als u vanavond of morgenvroeg naar de buurtwinkel stapt kunt u de benodigde ingrediënten vast in huis halen en maak u voor morgenmiddag ook zo'n heerlijk rijstgerecht klaar. Misschien heeft u uit de winkel maar enkele spulletjes nodig en heeft u sommige vruchten of anderzijds nog in u diepvrieskast zitten. Hier in het klooster slaan we s 'zomers van allerlei gewassen in de vriesruimte op en nu vandaag met het begin van de herfst en straks in de winter profteren we daar uitgebreid van.
21-09-2015 om 17:39
geschreven door Broeder Everard
Vandaag, nu het wat kouder is geworden, gaan we een lekkere en vitaminrijke stoofpot klaarmaken. De ingrediënten heb ik al klaar liggen en dit alles heb ik voor mijn actieve keukenvrienden-en vriendinnen op een paar staatjes staan die u vrij kunt kopiëren en als u een link van broeder Everard op uw website als favoriet blog heeft staan, dan vindt u onder de gerechtenrubriek dit recept ten alle tijde terug. Makkelijk is ook om een aantekening van de diverse gerechten te maken en hierop alle data te noteren van het ingebrachte recept, zodat u dit recept direct terug weet te vinden als u stoofpot klaar wenst te maken. Veel succes met de bereiding en tot een volgende keer maar weer!
19-09-2015 om 12:56
geschreven door Broeder Everard
Vandaag op Prinsjesdag hebben we een eenvoudige maaltijd staan met kalfskever met appel en aardappelpuree. Op een staatje hier beneden vindt u de benodigdheden voor de kalfsschotel en uiteraard de bereidingswijze. Aardappelpuree is vlug klaar te maken door de aardappels te koken, af te gieten en onder toevoeging van wat melk en een flinke klont roomboter fijn te stampen mooi gevormd op een schotel te brengen en hierna te bestrooien met wat paprikapoeder. Ook onze Belgische vrienden kijken vandaag naar de rijtoer van onze koning en charmante koningin door onze hofstad Den Haag. Het schijnt vanmiddag wat winderig te worden en broeder Leonard hier uit ons klooster, die vandaag op de eretribune langs de feestroute zit, heeft zo'n ouderwets oranje feesthoedje opgezet met een elastiekje onder de kin om een onverwachte windvlaag te kunnen trotseren. Het is ook de laatste keer dat men de Gouden Koets kan bewonderen, want gehoord hebben we dat deze na opgeknapt te zijn alleen nog te bewonderen valt in het hoofdstedelijk museum in Amsterdam of mogelijk in het oude paleismuseum van Het Loo. Vandaag hier in het klooster wordt tijdens het diner ook een oranjebittertje genuttigd. We zitten vanmiddag met 12 confraters aan tafel en ingekocht heb ik bij de slijter vier flessen van die koninklijke drank. Ik denk dat we na een uurtje aanzitten alleen nog lege flessen aantreffen. Vroeger stond alles nog op statiegeld en mocht ik van overste Geert na inlevering het statiegeld voor mezelf houden. Hiermee ging ik elk jaar op vakantie naar mijn oude missiegebied in de Congo, maar dat is al jaren verleden tijd.
15-09-2015 om 11:30
geschreven door Broeder Everard
Hoe maak je rundervinken en/of runderschnitzels lekker klaar
Rundervinken kun jezelf maken, maar het is weinigen gegeven om dit te doen. Tegenwoordig hebben de stedelijke supers en ook in wat grotere dorpen een eigen slagerij binnen de muren en ook bij de keurslager kun je nog steeds voor je vleesinkopen terecht. Wie de tijd ervoor over heeft, haalt zijn vlees bij de gewone slager en als het om wild of gevogelte gaat en er is een poelier bij u in de buurt, stap daar dan eens binnen. Mogelijk is alles wat duurder dan in de super, maar verzekerd ben je dan wel van kersvers spul en dat is een grote plus. Vandaag heb ik voor u staan een oud recept van vlees uit de pan zoals grootmoeders van vroeger dat allemaal wisten te bereiden. Hier beneden op staatjes heb ik staan wat u voor ingrediënten nodig hebt en tevens wat richtlijnen hoe u alles het beste kunt bereiden. Schroom niet en ga er maar eens mee aan de slag!
11-09-2015 om 17:51
geschreven door Broeder Everard