Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (25)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (15)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (17)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (24)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (16)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 4 (4)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 05-2025
  • 04-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Nieuwe Paus Volgt Voetsporen van Overleden Paus Franciscus
  • Wereld opgeschrikt door onverwacht overlijden van Paus Franciscus
  • Broeder Everard wenst alle Lezers van dit Kloosterblog een Vredig en Zalig Paasfeest
  • Dieren uit de Bijbel
  • Opkikkertjes van vroeger weer volop in!
  • Kunnen we door voeding veroudering tegengaan?
  • Vrede op Aarde aan de Mensen van Goede Wil
  • Nieuws over Bedevaartplaats Medjugorje in Bosnia en Herzegovina
  • Vandaag Bakken We Luxe Appelkoekjes Met Een Gesprekje Vooraf
  • Wat Rooms Katholieke Weetjes
  • Water Belangrijkste Levensbron, Reizen Paus Franciscus en wat Kookweetjes
  • Rucola Stamppot met ei en amandelschaafsel
  • Ondanks al onze zorg toch onveilig voedel in omloop
  • Zwarte Thee goede hartbeschermer en u voelt zich er prima bij!
  • Recept Gevulde Paprika
  • Broccoliburger voor 4 personen
  • De Donderprofeet Amos
  • Einde Woongebied Mensheid op Aarde!
  • TOM KHA KAI
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    liefdenetwerk
    www.bloggen.be/liefden
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    gip_criel_delphine
    www.bloggen.be/gip_cri
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    11-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat wel en wat niet in de koelkast
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gewoon in de koelkast vinden we allerlei sauzen, mosterd, vleeswaren en vis, zuivel, eieren, maar wel met de punt naar beneden, jam, appels, verpakte voorgesneden groente, maar deze wel in de originele verpakking; snij jezelf groente voor, en doe je deze hierna in een plastic zak, zet de zak dan geopend in de groentebak. Wat ook bewaard kan worden in de koelkast zijn alle bladgroenten, zoals sla en andijvie en ook alle koolsoorten.
    Vruchtengroenten: Tomaat, paprika en komkommer bewaar je buiten de koelkast, want door de kou verliest deze groente hun structuur en zoete smaak. Waar bewaar je ze dan wel? Het beste is in een emmer op een gewoon koel plaatsje in uw huis.
    Wintergroenten zoals wortelen, knolselderij en uien moet je niet in de koelkast bewaren, Waar dan wel? Het beste kunt u deze bewaren op een koele, droge en donkere plek bv. in de voorraadkast. Uien kunnen het beste bewaard worden in een uienpot; zie inzet!
    Tropisch fruit zoals mango's, ananas, kiwi's en bananen moet u niet in de koelkast bewaren. Waar dan wel? Het beste is gewoon op een fruitschaal op een koele en wat donkere plaats in uw huis.
    Basilicum: Beslist niet in de koelkast bewaren, want die echte kruidensmaak verdwijnt er doordat de blaadjes verwelkt zijn. Waar dan wel? Het beste is om ze op dezelfde manier te bewaren als vruchtengroenten.
    Aardappelen: Nooit in een koelkast bewaren. Bewaar ze droog en koel in een aardappelkist op een geschikt plaatsje in uw huis.
    Brood dient uitsluitend bewaard te worden in uw broodtrommel. Wel is het mogelijk wat vers brood in uw diepvriezer te bewaren en als de nood aan de man komt deze eruit te halen als bv. plotseling het brood op of als u visite krijgt. Wat over is niet terugzetten, want dan eet u echt droog brood.
    Potje honing kun je het beste in uw keukenkastje bewaren, want in een koelkast gaat deze honing binnen de kortste keren kristalliseren.
    Wijnen bewaar je buiten de koelkast. Over het algemeen is het zo dat rode wijnen het beste op kamertemperatuur bewaard dienen te worden en witte wijnen op een koele en donkere plaats. Om uitdrogen van de kurk te voorkomen liggen de flessen met de hals naar beneden in een speciaal wijnrek.
    Eeuwig leven: Dat hebben de producten in een koelkast nooit. Pas vooral op met vlees en vleeswaren. Zijn deze over de verbruiksdatum heen, doe ze dan weg, ook al ruiken ze nog goed. Laat vlees en vleeswaren ook niet te lang buiten de koelkast en zet ze direct na gebruik weer terug: dus niet te lang op tafel! 







    11-12-2016 om 10:21 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 3
    >> Reageer (1)
    23-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warm Chocoladetoetje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag heb ik als nagerecht staan een warm chocoladetoetje en hoe het bereid dient te worden met alles erop en eraan leest u op onderstaand staatje. Mijn gezondheidstoestand is nog erbarmelijk slecht en voorlopig houd ik me dan ook bezig met eenvoudige gerechten en/of nagerechten. Het is soeur Maria die momenteel in de keuken het heft in handen heeft en bijgestaan wordt ze door een paar medebroeders die vroeger ook keukendiensten verricht hebben en stokoud zijn. Mij, met mijn 83, noemen ze de jongeling en ze begrijpen niet hoe ik aan al die kwalen gekomen ben. Misschien doordat ik zoveel in de cuisine gestaan heb  en moest zorgen dat de inwendige mens tijdig verzorgd werd, heb ik me te veel onttrokken aan de dagelijkse kloostergebeden zoals de metten, de priem, de vespers en de completen. Kortom daarboven vinden ze mogelijkerwijze dat ik te weinig gebeden heb en dit niet ongestraft kon blijven. Een andere verklaring heb ik er niet voor!





               

    23-11-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 3
    >> Reageer (1)
    15-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salty Karameltaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het weer ziet er somber uit en daarom gaan we het wat opvrolijken met het bereiden en bakken van een karameltaart met noten, dadels en vijgen. Voor u opgezocht heb ik een recept hiervoor van een bekend Duits winkelketen welke wereldwijd op de consumptiemarkt vertegenwoordigd is. Hier in het klooster zijn enkele zusters en broeders die verkikkerd zijn op het dartspel. In de recreatiezaal hebben we ook zo'n dartbord hangen, maar als deze of gene daar aan het darten is blijf ik liever uit de buurt, want onlangs kreeg broeder Johannes zo'n pijl die geworpen werd door zuster Agnes in zijn oor. Nee dan kijk ik toch liever naar de professionals die momenteel weer met een groot toernooi bezig zijn en waarbij de Hollandse darters het uitstekend doen. Tijdens zo'n toernooi is het gezellig om die avond wat snacks te presenteren en/of bij de koffie zo'n lekker stukje karameltaart. Tegenwoordig heeft men het aldoor maar over dik worden, geen suiker of vet tot je te nemen en weet ik veel, maar het zijn over het algemeen de kloosterlingen die elke dag een stevige maaltijd tot zich nemen en dit met veel tussendoortjes maar wel wereldwijd de kroon spannen als het gaat om oud worden. De gemiddelde leeftijd hier is 85 jaar en op het kloosterkerkhof ligt die gemiddelde leeftijd zelfs op 90 jaar. Dus, wil je lang leven en zoekt u de gezelligheid met veel mensen om  u heen, zweer dan het wereldse af en wordt kloosterling!



    15-11-2016 om 10:29 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2
    >> Reageer (2)
    11-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coquilles met sugarsnaps, geroosterde bospeen en krokante aardappelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag heb ik weer zo'n Aldivoorgerecht of zo gij verkiest met een toetje erbij en een soepje vooraf een compleet diner. Zo gij het niet weet zijn coquilles zeevruchten die vooral in Frankrijk aan de kust van Bretagne gevonden worden, Ze worden ook wel Jacobsschelpen genoemd. Op een apart staatje staat de bereidingswijze van Coquilles met sugarsnaps, geroosterde bospeen en krokante aardappelen en u vindt er ook de ingrediënten die u ervoor in huis dient te hebben. Die coquilles zijn niet goedkoop en voor 2 ons van die zeevruchten betaalt u al gauw zo'n 7 euro, maar u haalt er met al die andere  ingrediënten erbij wel een vitaminerijk gerecht mee in huis en uw tafelgenoten zullen enthousiast zijn als dit gerecht op tafel verschijnt. 



    11-11-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 2
    >> Reageer (0)
    10-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aziatische Pompoensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren zag kreeg ik in de brievenbus een folder met herfstrecepten van winkelketen Aldi. Ik vond het boekje interessant en nu we nog steeds een beetje in de tijd van de pompoenen zitten breng ik als eerste recept Aziatische pompoensoep met romige kokosmelk en gebakken uitjes. Hebben we het over pompoenen dan komen we terecht bij een oud cultuurgewas dat in Midden-en Zuid-Amerika al plm. 9000 v. Chr.  bekend was en in de 16e eeuw voor het eerst in Europa bekend werd. Pompoenen zijn zo'n beetje familie van de kalebassen en komkommers. Pompoenen zitten boordevol vitamines A, C en E, bevatten daarenboven veel vezelstoffen en bovendien veel nuttige mineralen. Met Halloween dat we voor 10 dagen geleden achter de rug hebben worden kalebassen en pompoenen uitgehold en sommige maken er spookachtige wezens van. Ik houd me toch liever bij de soep of andere pompoengerechten. Omdat pompoenen ook veel ijzer bevat, beveel ik soep en andere pompoenkostjes ook aan bij mensen die te weinig ijzer in hun bloed hebben en daardoor vaak lusteloos zijn. Hieronder vindt u alles over de bereiding en ook vermeld staan de ingrediënten die u in huis  dient te halen. Als inzet een fotootje van de diverse soorten pompoenen die verkrijgbaar zijn. Ik wens u met het klaarmaken van dit voorgerecht veel succes en tot een volgende keer maar weer! 



    10-11-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 2
    >> Reageer (0)
    07-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolselderijstamppot met Paddenstoelen en Cevapcici
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het wordt kouder en een goede pot om met zo'n herfstweer mee te starten is knolselderijstamppot met paddenstoelen en Cevapcici. Knolselderij heet met de zondagse  naam Apium graveolens var. rapaceum. Het is een knol die net boven de grond groeit en heeft een doorsnee van plm. 10 tot 15  cm. Hoewel knolselderij voor de knol geteeld wordt kan het loof dat eraan zit eventueel ook gegeten worden. Heb je konijnen die lusten zowel de knol alsmede het loof. Hier in het klooster hebben we jarenlang konijnen gefokt en het was broeder Everard die als tussendoortje deze dieren verzorgde en voornamelijk zich bezig hield met vlinderkonijnen en Belgisch Haas. Knolselderij bevat geen vet en ook geen suikers. Wat er wel inzit is eiwit, koolhydraten, natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en zink. Allemaal goed voor het gestel en dus energierijk. Voor u staan heb ik vandaag dit hoofdgerecht goed voor 4 man aan tafel. De voorbereidingstijd om deze pot te realiseren is 10 minuten, de kooktijd is 30 minuten en de totale bereidingstijd is dus 40 minuten.  Hieronder vindt u de staatjes met daarop de ingrediënten en de bereidingswijze die in verschillende fases afgewerkt dient te worden.









    07-11-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 9
    >> Reageer (1)
    01-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filets de Poularde À La Pmpadour
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag zijn hier enkele confraters uit Frankrijk aanwezig en daarom heb ik vandaag op het programma staan een echt Frans gerecht met de naam Filets De Poularde À La Pompadour. In Frankrijk woonde destijds een hele mooie dame, geheten Jeanne-Antoinette Poisson (Parijs 29 dec. 1721-Versailles 15april 1764)-, sinds 1745 markiezin de Pompadour. Deze titel kreeg zij toebedeeld door de Franse koning Lodewijk XV, die haar als maîtresse tot zich genomen had. In die tijd van de lichte zeden was dat heel gewoon en iedereen accepteerde dat. Hooggeplaatste personen uit de tegenwoordige tijd houden er ook vaak maîtresses op na, maar soms blijft het altijd geheim of na hun dood wordt er toch melding van gemaakt, vaak door de loslippigheid van personeel of anderzijds. In de tijd van de Franse koningen werden veel diners genoemd naar een beroemde kok of naar beroemde personen en tehuizen waar lekker gegeten werd. Vandaag vieren we ook Allerheiligen, waarbij we aannemen dat onze dierbaren die zijn heengegaan zich in de hemel bevinden en al heel vroeg verloor ik vroeger een zusje, waarbij mijn moeder zei dat ze in de hemel was en er daar gegeten werd met goud bestek en het er daar vrolijk aan toeging. Hieronder vindt u het diner dat vandaag op tafel komt. Het staat u vrij om een kopie ervan te trekken en deze te bewaren in uw cartotheek. 







    01-11-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 9
    >> Reageer (0)
    28-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsstoofpotje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag ben ik even terug van weggeweest. Met al die chronische ziektes word je nooit beter, maar er zijn van die dagen dat je jezelf weer wat opgeknapt voelt en dan onmiddellijk de draad weer opneemt. In de toekomst zullen er door al die misère wat minder artikeltjes verschijnen, maar ik streef ernaar om toch maandelijks minstens twee mooie recepten of bijzonder kerkelijk nieuws te brengen. Over een paar dagen is het Allerheiligen en gaan we onze dierbaren herdenken. Op 2 november vieren we Allerzielen en leuk is het dan om te zien dat onze kerkhoven weer een sierlijke aanblik geven en er zoveel mensen de graven of de urnenplaats van vrienden en familieleden met een bezoek komen vereren. Voor het kalfsstoofpotje dat ik vandaag heb staan, halen we vier kalfslappen van 150 gram in huis, benodigd is wat boter, peper en zout, verder 2 sjalotjes, wat bloem, witte wijn en een pot kalfsfond, een paar laurierblaadjes, 1 courgette, wat room en tenslotte een paar eetlepels grove mosterd. Hieronder treft u het recept, een bakje met de kalfslappen en als inzet ziet u het stoofpotje. 



                

    28-10-2016 om 17:31 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 8
    >> Reageer (1)
    01-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarde Blogvrienden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Al lange tijd ben ik ernstig ziek. Tot op heden bracht ik elke week nog artikeltjes die u interesseerde. Voor uw bezoeken aan dit blog ben ik u dan ook zeer dankbaar. Dat ik voorgoed ophoud, dat kan ik nog niet zeggen. Misschien is er nog een lichtpuntje, maar voorlopig stop ik even. In de loop der tijd heb ik op dit blog veel interessante artikeltjes gebracht en sommige van die verhalen hebben een eeuwig leven. In het archief van dit blog vindt u de rubrieken waarover ik geschreven heb, en als u nog eens iets wat u destijds boeide op wil halen, dan raad ik u aan toch nog eens op dit blog te kijken. Ik wens al mijn lezers een goede gezondheid en het allerbeste.
    Met vriendelijke groet Eef, beheerder van de familieblogjes http://www.bloggen.be/broedereverard/ (dit blog) http://www.bloggen.be/eef en http://www.bloggen.be/evertsuitlaatklep/

    01-10-2016 om 12:19 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 4
    >> Reageer (1)
    28-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode Stoofperen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We zitten pas enkele dagen in de herfst en de stoofperen zijn nog niet rijp, maar over 14 dagen-ik wil niet zeggen volop- maar zeker bij de groenteboer of in de groentehoek van de Super te verkrijgen. Vroeger werd er meer gestoofd dan heden ten dage en ook ingemaakt. Dit alles is zo'n beetje voorbij en de stoofpeer is geen aanlokkelijk commercieel artikel meer; vandaar ook dat veel stoofperenbomen gerooid zijn en/of vervangen door een wel goed lopend zomerras. De stoofpeer die het in Holland nog redelijk doen zijn de Gieser Wildeman, de Zoete Brederode, de Saint Rémy en de Catillac (de pondspeer) Hier en daar zie je nog wel wat andere rassen stoofperen staan, maar de peertjes van die bomen  worden meestal door mensen uit de buurt gekocht-dus particulier aan de man gebracht. Voor u staan vandaag heb ik een recept van stoofperen, waarbij rode Spaanse vruchtenwijn gebruikt wordt. Per se hoeft dit niet, want ook in Holland zijn momenteel goede vruchtenwijnen te koop-en voor gestoofde peertjes raad ik frambozen/bessenwijn aan. Onderstaand vindt u het recept. Nog even wachten tot de peertjes in aanbod zijn en veel succes met de bereiding van rode stoofperen.



    28-09-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 2
    >> Reageer (0)
    25-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruimelcake met Appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was vandaag op de 25-ste september 2016 nog volop zomers weer, maar uiteindelijk zitten we in de herfst en dan kan het heel ander weer wezen. Wordt het weer wat slechter gaan we letterlijk en figuurlijk aan de bak en niet alleen kijken we op tv naar het programma "Heel Holland bakt"-, nee, we gaan het zelf doen. Op de koude avonden komen onze vriendenkaarters weer opdagen en wat is er dan niet fijner dat je buiten een bakkie leut of warme chocomel met eigengebakken kruimelcake voor de dag kunt komen.
    Extra benodigdheden : Dit is een ovenschaal, bakpapier, een beslagkom, spatel en een mixer of keukenmachine. We gaan ervan uit dat u  bij de eerste gure herfst-en/ of koude winteravond met twee klaverjasploegen aan tafel zit en u uit deze appelkruimelcake 8 grote moppen kunt snijden, De voorbereiding om op zo'n bakplaat dit alles te bewerkstelligen is 15 minuten en de bereidingstijd is 1.5 uur. Hieronder heb ik voor u staan een staatje met de benodigde ingrediënten en ook een volledige bereidingswegwijzer.
    Succes ermee! 



    In plaats van appels kan men ook 4 stoofperen nemen

    25-09-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (0)
    21-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tamme en wilde kastanjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je vindt deze bomen staan in de bossen, op dorpspleinen, langs 's herenwegen en soms ook wel bij een particulier die er een klein landgoedje op nahoudt. Een hele boel mensen kunnen tamme en wilde kastanjes niet uit elkaar houden. Bij tamme kastanjes ziet u een klein puntje aan de bovenkant, ze zijn wat onregelmatige van vorm, hun omhulsel (bolster) is weelderig en voorzien van dunne stekels, dit in tegenstelling tot de wilde kastanje die vaak mooi rond is en korte stekeltjes heeft. De tamme kastanje is zacht van smaak, terwijl de wilde vies en bitter smaakt. Eet je per ongeluk zo'n wilde op, dan kun je een fikse buikpijn oplopen en er misselijk van worden; dood ga je er echt niet aan! Raap je die tamme kastanjes onder een boom vandaan, dan zijn de bolsters meestal open gesprongen en liggen die kastanjes lang op de grond, dan worden ze droog en soms zijn ze aangevreten door insecten.  Je kunt ze niet lang vers houden. Of ze nog vers zijn of uitgedroogd is makkelijk uit te puzzelen. Je gooit gewoon die kastanjes in een bak water. Als ze uitgedroogd zijn of anderzijds dan komen ze bovendrijven, zinken ze naar de bodem dan is alles kits en kun je ze voor consumptie gebruiken. Gezegd moet worden dat vooral herten en schapen gek zijn op wilde kastanjes. Op de tamme zijn dieren in het bos niet zo gesteld, want zitten ze nog in de bolster dan schrikken alleen al die langere stekels hen af. Tamme kastanjes bevatten weinig vet en veel koolhydraten, verder ook veel nuttige mineralen die de algemene gezondheidstoestand van de mens bevorderen. De astronomische herfst in 2016 begint morgen om 16,21 uur en misschien moeten we vanwege het nog steeds zomerse weer iets langer wachten op de eerste vallende kastanjes, ik zou toch maar zo snel mogelijk op pad gaan om te kijken hoe het er bijstaat. Voor u staan hieronder heb ik enkele mooie afbeeldingen van kastanjes en ook een pofrecept (zie bijlage!). Wil je tamme kastanjes alleen in een oven-zonder toevoegingen garen, maak met een schilmesje een kruis op de kastanje, voorverwarmen doe je de oven op 180 graden Celsius, maak de kastanjes vochtig, doe ze op een bakplaat, zet de oven 20 punten hoger, schuif de bakplaat erin en laat alles een half uur garen. Ooit heb ik op deze site ook eens een recept van kastanje-taart staan gehad, maar ik kon het nu niet zo gauw terugvinden. Je kunt van kastanjes ook soep koken, maar ik moet er eerlijk bijzeggen dat ik dit nog nooit gedaan heb en binnenkort toch eens zal proberen, waarbij ik op dezelfde dag u het recept daarvoor zal aanreiken.
    Wilt u alles over kastanjes weten, ga dan naar www.waterwereld.nu/tammekastanje.php










    Bijlagen:
    145 A Recepten kastanjes.jpg (50.8 KB)   

    21-09-2016 om 15:05 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 3
    >> Reageer (0)
    20-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op zoek naar eetbare bloemen, vruchten en planten in bos en hei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In bos en hei zijn niet alleen voor de dieren, maar ook voor de mens veel  eetbare producten te vinden. Ik denk hierbij aan beukennootjes, bosbessen, bramen, rozenbottels, wilde frambozen, wilde aardbeien en paddenstoelen. Er zijn dit jaar minder paddenstoelen en dat komt door de broeierige en hete zomer. Ga je op zoek naar eetbare  paddenstoelen, en je hebt er totaal geen verstand van, houd je dan bij de gecultiveerde paddenstoel: de ons aller bekende champignon.
    De meest voorkomende eetbare paddenstoelen hier in Nederland zijn de cantharel, het marieltje en eekhoorntjesbrood.
    HEIDE: In Nederland en België vind je veel heidevelden. De bekende soorten zijn struikheide oftewel de calluna vulgaris en dopheide die met de deftige naam ook wel erica tetralix genoemd wordt. In al die producten uit de pure natuur zitten bepaalde opbouwstoffen die we in onze cultuurproducten zoals groente en fruit niet aantreffen. Heide is eetbaar en is heel geschikt om er thee van te trekken. Heide bevat veel kiezelzuur, mineralen en giststoffen, die een goede invloed op het lichaam kunnen hebben. Heel aanbevelenswaardig is een heidemenu goed voor prima functionerende nieren en blaas. Veel Imkers zetten in juli hun bijenkorven of bijenkasten op de hei en laten daar deze beestjes hun honig verzamelen. Kom je in plaatsen op de Hoge Veluwe, dan tref je overal winkeltjes en/of kraampjes waar bosproducten verkrijgbaar zijn. Wil je deze zomer nog genieten van een bloeiende hei, dan is dit de laatste week dat u die nog bekijken kunt. Geniet van de natuur en bent u nog  op vakantie of weekendtrip, en komt u natuurproducten uit de omgeving op uw camping tegen, neem zo'n lekker potje natuurjam, honig of anderzijds mee naar huis en bij opening komt die heerlijke bos of heidelucht van weleer u weer tegemoet en als u op dat moment wat minder goed gehumeurd bent, dan voelt u zich weer uitstekend in uw sas. Beschikt u over een stukje grond om uw huis, maak er dan een klein natuurreservaat van door wat boompjes en heide aan te planten. In oude boomstronkjes boort u een aantal gaatjes Een viertal met een boor van 10 mm en een zestal met een boor van 12 mm  met een lengte van een dm. U creëert hiermee een woonhuis voor insecten vooral voor bijen e.d. Zorg dat je nuttige insecten bij huis krijgt, zoals bijen, lieveheersbeestjes of sluipwespen. Zij houden uw bosje vruchtbaar en netjes in orde. In bossen vind je zowel wilde alsmede tamme kastanjebomen, ook in sommige stadsparken en op dorpspleinen zijn ze te vinden. Het volgende artikel wat ik ga plaatsen gaat over kastanjes.





           

           

           







    20-09-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 3
    >> Reageer (0)
    09-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewokte Knoflookrijst met Ketjapkip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hebben hier na de 'natte moesson' ongeveer hetzelfde vochtige tropenweer als momenteel in China en daarvoor is een gewokte kruidige rijstschotel het geijkte menu. Begin volgende week gaan we naar een buitengesteldheid die iets weg heeft van het voormalige Nederlands-Indië, nu de republiek van Indonesië. Dus die rijstschotels zijn met de klimaatwisseling die nu volop aan de gang is ideaal om in deze tijd te serveren. Vroeger in Indië was rijst de hoofdschotel en in onze gordel van smaragd uit die tijd liepen daar weinig dikke mensen rond en zeker op Java kwam je die niet tegen, De slanke  en mooie vrouwen  met hun prachtige gebatikte rokjes en omslagdoeken waren een bezienswaardigheid op zich en in het culturele Oosten stond zowel de mannelijke alsmede vrouwelijke bewegingskunst in dans en gebaar bovenaan. Het Indië uit die vooroorlogse tijd herbergde niet alleen een autochtone bevolking, maar er huisden eveneens veel allochtonen en wij Nederlanders waren er de baas. Dat veranderde toen in begin 1942 de Japanners dit land bezette en net als de Duitsers daar iedereen interneerde die niet aan hun kant stond. Veel over deze periode is te lezen op het  interessante familieblog Eef http://www.bloggen.be/eef/  Net als bij alle andere menu's kunt u zowel de tekst van het ingebrachte stuk alsmede de  beelden hiervan vrij kopiëren en misschien heeft u wel een cartotheek aangelegd om deze recepten in te bewaren; het is uiterst handig, want u weet ze in zo'n registratiebak bij gebruik meteen terug te vinden.



    09-09-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 9
    >> Reageer (0)
    05-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heiligverklarring van Moeder Teresa
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondagochtend 4 september 2016 werd op een vol gestroomd Sint-Pietersplein te Vaticaanstad door paus Franciscus in een aandoenlijke plechtigheid moeder Teresa van Calcutta heilig verklaard. De Paus heeft onlangs het jaar 2016 uitgeroepen als Heilig Jaar, waarbij het begrip barmhartigheid centraal staat. Deze paus is net als moeder Teresa begaan met de onderdrukte en verstoten medemens en roept herhaaldelijk de mensen in de wereld op om zich onderling socialer te gedragen. Moeder Teresa werd geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu te Skopje in Macedonië en als stichtster van een armenorde gaf zij samen met haar medezusters haar beste krachten aan de verschoppelingen in de sloppenwijken van de Indiase stad Calcutta. In 1997 kwam ze te overlijden. De toenmalige paus Johannes Paulus verklaarde haar op 19 oktober 2003 Zalig. Hierna zijn  er enkele opzienbarende wonderen gebeurd. Zo was er een vrouw die maagkanker had en een man met een zware herseninfectie die specialistisch gezien uitbehandeld waren en op voorspraak van moeder Teresa weer volledig genazen. In de hele wereld is Moeder Teresa bekend en in veel landen zijn er stichtingen, scholen, straten en pleinen naar haar genoemd. Moge naar Moeder Teresa's voorbeeld de wereld beter leefbaar worden en moge op haar voorspraak veel mensen, die zijn getroffen door ernstige aandoeningen,  gesteund en mogelijk weer geheel bevrijd worden van hun zware  pijnen. Ook ons aller medeleven en hulp zal een grote verlichting zijn voor onze zieke familie, buren, vrienden of plaatsgenoten. 







    05-09-2016 om 13:46 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 6
    >> Reageer (1)
    02-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaans Gerecht voor 4 Personen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor u staan heb ik een Italiaans gerecht voor 4 personen. Op tv zie ik de laatste tijd hoe langer hoe meer kook-en bakprogramma. Meestal veelal op wedstrijd niveau. Of al die deelnemers en deelneemsters het gemiddelde culinair niveau van hun land vertegenwoordigen vraag ik me af. Veel gezinnen met een vader of moeder die beiden werken hebben vaak prachtige keukens met alles erop en eraan, maar toch zie ik daar veel kant-en-klaarmaaltijden of een afhaalmenu op tafel.
    Tegenwoordig zijn bij grote concerns tegen een zeer billijke prijs ook menu's verkrijgbaar in de kantine en wordt er thuis hooguit gezorgd voor het ontbijt en veel kinderen worden met enkele euro's naar de fritestent gestuurd om in het verloop van de dag daar hun maag te vullen. Enkele grote meubelconcerns hebben hier ook op thuis uiteten ingewerkt en bv. bij meubelgigant Ikea kun je op bepaalde tijden terecht om je hongerige maag voor weinig geld te vullen en opgevallen is me dat hier heel veel eenzame personen en vrijgezellen die op zoek zijn naar een wederhelft aan deelnemen.
    De deelnemers aan kook-en bakwedstrijden op tv zijn heel vaak kook-en braad hobbyisten op zoek naar een goede baan in de HORECA. Interessant is het om ernaar te kijken, maar alleen ingewijden snappen de receptuur van veelal wat omslachtige gerechten, die bij de gewone huisman of huisvrouw niet alledaags is. Doe je aan zo'n wedstrijd mee, dan moet je vooraf wat eelt op je ziel kweken, want als je het een keer er slecht afbrengt kun je je schortje inleveren en wordt je onverbiddelijk de laan uitgestuurd. Bij veel receptuur die ik op deze site breng heb ik heel vaak een praatje op culinair gebied die vaak met het ingebrachte menu als zodanig niets te maken heeft, maar sommige lezers vinden dit wel leuk en daarom gaan we er gewoon mee door. Hieronder op een staatje vind u het gerecht van vandaag en dat is pasta met gorgonzolasaus Van hieruit de kloostergroetjes van broeder Everard en beste lezers tot een volgende keer maar weer! 




    02-09-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 9
    >> Reageer (0)
    27-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidige Kip met Komijnworteltjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag staat op het menu kruidige kip met komijnworteltjes. Het is een wokgerecht, waarvoor je wel de ingrediënten in huis moet hebben om het binnen een half uurtje op tafel te brengen. In het gerecht zit kip (licht verteerbaar), het is licht gekruid en vooral de worteltjes zijn met dit hete tropische weer ideaal. Worteltjes bevatten veel vitaminen A en myeline, een stof die het zenuwstelsel reguleert en vastgesteld is ook dat deze stof in je lichaam een bruinende werking heeft met het zonnen. In de natuurgeneeswijze raadt men het eten van wortelen en knollen aan als een herstellend remmiddel voor mensen die behept zijn met MS (multiple sclerose). Als u niet van Chinese wokgerechten houdt, dan raad ik u toch aan om uw gezondheid op peil te houden door een paar keer per week als tussendoortje een rauw worteltje te eten en minstens twee keer per maand een gerecht waarbij als groente worteltjes de hoofdmoot vertegenwoordigen; zowel zomer alsmede winterwortelen komen hiervoor in aanmerking. 



    27-08-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 9
    >> Reageer (1)
    18-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POT-AU-FEU D' ARTAGNAN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag heb ik voor u staan een echte ouderwetse Franse stoofpot uit de tijd van Lodewijk de 13de en het verhaal (opgetekend door Alexandre Dumas) gaat dat speciaal D'Artagan-leider nadien toegevoegd aan de drie musketiers-gecharmeerd was van dit heerlijke maal uit de Franse Provence. Voor dit maal gebruiken we uitsluitend diepe pannen. De groenten die we er meestal voor gebruiken zijn seizoengebonden-althans zo was het vroeger-maar tegenwoordig is bijna het hele jaar door elke gewenste groente verkrijgbaar. Is het niet vers van het land, dan uit de kas of zelfs van heel ver uit het buitenland of uit moderne koelcellen waarin alles lang bewaard kan worden. Hieronder heb ik een paar staatjes staan, waarop vermeld de benodigdheden en de bereidingswijze. Alles is te kopiëren en als u handig bent, dan bergt u die staatjes op in uw bereidingscartotheek. Ik wens u veel kookplezier en tot een volgende keer maar weer!  





    18-08-2016 om 15:08 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 8
    >> Reageer (2)
    15-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 Augustus Belangrijke Herdenkingsdag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maria-Tenhemelopneming: Vandaag is het feest van Maria Tenhemelopneming; kortom Maria Hemelvaart. Wij katholieken geloven dat Maria met ziel en lichaam is opgestegen ten Hemel. Het verhaal gaat dat-op Thomas na-de apostelen dit gezien hebben. Toen Thomas weer bij de groep was, wou hij dit niet geloven en volgens overlevering zou de gordel die Maria om haar kleding droeg op hetzelfde moment uit de hemel naar beneden gevallen zijn; dit als bewijs dat dit ook werkelijk had plaatsgevonden. Verschillende parochiekerken worden na dit gebeuren genoemd en zijn zodanig ingewijd. Zo ook hier in Lingewaard de stadsparochie van Huissen-stad.
    Moederdag in Antwerpen: In zijn algemeenheid wordt Moederdag in de meeste landen gevierd op de tweede zondag in mei. In Antwerpen wordt deze heuglijke dag gevierd op de feestdag van Maria Tenhemelopneming. Ik denk dat Schepen en kunstschilder Frans Van Cuyk (zie staatje en bijlage) dit op deze dag heeft doen plaatsvinden omdat de Heilige Maria sinds 1124 de stadspatrones van Anvers is.
    Indië-Herdenking: Vroeger hoorde Indië bij Nederland en toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd Indië (heet nu Indonesië) op een gegeven moment bezet door de Jappen, die aan de kant van de Duitsers stonden. Veel Nederlanders werden geïnterneerd en kwamen in beruchte kampen terecht. Duizenden van die gevangenen stierven van de ontberingen. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en jaarlijks wordt dit herdacht door al die mensen die toentertijd iets met Nederlands-Indië te maken hadden. Ook oud Indiëstrijders en hun nazaten herdenken dan hun dierbaren en vrienden die er gesneuveld zijn. Een schaduw op de herdenking van vandaag was wel de vernieling van het Indiëmonument in Leeuwarden. Wie doet nu zoiets en waarom! Vandaag werd vanuit Den Haag op TV de Indië-Herdenking uitgezonden en wat op mij altijd zo'n indruk maakt is dat hierbij in het Maleis het Onze Vader gezongen wordt. Vandaag hebben we na veertien dagen 'natte moesson' weer eens mooi zomers weer en echt dat geeft deze herdenkingsdag m.b.t. het buitengebeuren echt wat meer fleur dan dat vaak somber buitenweer hier ter lande.






    Bijlagen:
    226 B Ets Frans van Cuyck.jpg (169.9 KB)   

    15-08-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 6
    >> Reageer (0)
    13-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visbereiding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vis kunnen we koken, pocheren, stoven en bakken. Soms geeft het moeilijkheden met de buren bij het bereiden van vis en dit komt veelal voor in ruimtes die kort bij elkaar liggen, zoals in flats en appartementen. Een goede afzuiger kan voor het afvoeren van de vislucht uitkomst bieden. In sommige gezinnen is het de huisman, huisvrouw of een van de kinderen die de vislucht beslist niet in huis kan verdragen en voor het bakken wordt dan veelal uitgeweken naar het schuurtje. Toch, beste mensen is het aanbevelenswaardig om minstens eenmaal per week vis op tafel te hebben; het is door de aanwezigheid van visvetzuren een  stimuleringsmiddel om hart-en-bloedvaten gezond te houden. In elke plek is wel een viswinkel te vinden of wat je tegenwoordig ook veel ziet is dat zelfs in het kleinste gehucht een paar keer per maand wel een visboer met een kraam staat om de goegemeente zijn vis aan te prijzen. Het meeste dat verkocht wordt is kant-en-klare kibbeling. Dit kunnen van allerlei stukjes vis zijn van diverse soorten vis, maar het lekkerst zijn die van uitsluitend stukjes kabeljauw; ook lekkerbekjes (zie foto beneden) zijn erg in trek. Voordat je thuis bent met een gebakken visje uit de winkel of kraam is alles wat gekoeld en wat ook het geval kan zijn dat men de bedoelde vis koud voorgebakken vanuit de winkel (mogelijk diepvries) betrokken heeft. Al deze vis kun je het beste opwarmen in een voorverwarmde oven die voor dit doel ingesteld is  op circa 180 graden C, magnetron of koekenpan. 
    Algemene bereidingswijze voor het koken van vis: Breng in een grote pan zoveel water aan de kook, dat de vis er juist onder staat. Reken voor elke liter water 2 afgestreken eetlepels zout, wat laurier, tijm, peperkorrels, wat tuinkruiden, een worteltje, wat prei en een schijfje citroen. Voeg een scheutje azijn toe. Trek het boeketje kruiden in het water af, kook even en zeef  dan de massa. Leg de vis in het gezeefde vocht, breng het opnieuw aan de kook en reken op 5 tot 10 minuten kooktijd dit naar gelang de dikte van de vis. Probeer of de vinnen gemakkelijk loslaten, hetgeen een teken is dat de vis gaar is en schep hem met een schuimspaan voorzichtig uit de pan. Leg de vissoorten die aan weerzijden verschillend gekleurd zijn (schol, bot, tarbot, griet enz. ) altijd met de lichte kan naar boven op de visschotel. Garneer de schotel, desverkiezend, met een toefje peterselie. N.B. Wanneer azijn aan het kookwater wordt toegevoegd, wordt het visvlees wat harder.
    Kooktijden voor verschillende vissoorten: Wijting, schelvis en kabeljauw: 3 à 6 minuten. Snoekbaars, grote bot en schol: 4 à 8 minuten. Tarbot, griet en heilbot: plm. 10 minuten. Tong, visfilets, waterbaars: 3 à 6 minuten. Zalm, forel, zeelt, karper, snoek: 8 à 10 minuten.
    Gepocheerde Vis: Het pocheren van vis is eigenlijk een betere bereidingswijze dan het koken. Breng in een grote pan zoveel water aan de kook, dat de vis juist onder staat. Reken voor elke liter water eenzelfde hoeveelheid zout, kruiden en specerijen, als bij het koken van de vis beschreven staat. Voeg een scheutje azijn toe. Breng het water met het boeketje kruiden aan de kook, trek het af en zeef daarna het vocht. Leg de vis in het gezeefde vocht en breng het opnieuw aan de kook. Houd het geheel nu echter tegen de kook aan en broei de vis als het ware gaar. Het voordeel is, dat de vis nu beter gaaf blijft.
    Algemene bereidingswijze voor het stoven van rauwe vis op het vuur: Stoof kleine rondvissen, zoals wijting, kleine schelvissen enz. in hun geheel en snijd grote vis, zowel rondvis als platvis, in moten. Was de vis, zout hem en laat het zout er gedurende enige tijd intrekken.
    Leg de vis vervolgens in een platte pan of, bij voorkeur, in een vuurvaste glazen schotel die met een deksel kan worden afgedekt. Giet er een bodempje water in, leg takjes peterselie en, desverkiezend, schijfjes tomaat tussen de vis en druppel er bovendien wat citroensap of azijn op of vermeng het water met een beetje citroensap. Leg er tenslotte hier en daar nog een klontje boter tussen en laat de vis op een tamelijk fel vuur naar gelang van de grootte van de vis, in 10 à 20 minuten gaar stoven. Verwijder de takjes peterselie en de schijfjes ui en bind het vocht, desverkiezend, met wat aangemengde sago of aardappelmeel. Bestrooi de vis even voor het opdienen, met wat zeer fijn gehakte peterselie. 
    Algemene bereidingswijze voor het stoven van rauwe vis in de oven: Bereid de vis op dezelfde manier als voor het stoven van verse vis bovenop het vuur, maar plaats de vuurvaste schotel in het midden van een warme oven. Laat de vis wat warm worden, strooi er dan een dun laagje paneermeel overheen, leg hier en daar een klontje boter en laat het gerecht in plm. een  ½ uur gaar worden. Zet de schotel, om het gerecht mooi bruin van kleur te krijgen, de laatste 10 minuten zo hoog mogelijk in de oven op de bovenwarmte. 
    Algemene bereidingswijze voor het bakken van vis in de koekenpan: Verwijder kop, staart en vinnen van de schoongemaakte vis, was hem en bestrooi hem met zout. Leg de vis op een vergiet of grote zeef en laat hem gedurende plm. een ½ uur, goed uitlekken.
    Maak flink wat slaolie goed heet in de koekenpan en wel zodanig dat de damp eraf komt. Vermeld zij dat bij gebruik van een grote hoeveelheid slaolie de vis absoluut nooit méér olie opneemt als strikt noodzakelijk en dit geeft als voordeel dat de overgebleven olie straks gezeefd kan worden en bewaard tot een volgende keer. Droog de afgegoten vis  af en wentel hem door melk en/of bloem, schud de overtollige bloem van de vis af en leg hem daarna voorzichtig in de hete olie, platvis altijd met de lichte kant het eerst naar onderen. Laat de vis aan weerszijden vlug bruin bakken, waardoor geen vette smaak ontstaat, omdat de dichtgeschroeide buitenste laag het binnendringen van de olie voorkomt. Laat de vis vervolgens onder voorzichtig heen en weer schuiven en omkeren gaar worden en laat dikke moten vis of dikke platvissen nog even met het deksel op de pan nabakken, zodat het visvlees door en door gaar wordt. Dien de vis met de lichte kant naar boven, desverkiezend met uitgetande schijfjes of partjes citroen en wat peterselie gegarneerd, op en breng hem op tafel met sla, gestoofde biet, rode kool of appelmoes. Fijnere vissoorten, b.v. tong, worden vrijwel uitsluitend  met sla en mayonaise in combinatie met een of ander aardappelgerecht, gegeven. In plaats van in olie, kan men de vis ook in margarine of boter bakken in welk geval fijnere vissoorten bij voorkeur gepaneerd worden, waartoe men ze eerst door eiwit, dat met 1 eetlepel water is losgeklopt (niet schuimig!) en daarna door fijn paneermeel haalt. Vervolgens wordt de vis op dezelfde wijze gebakken als bij bakken in olie wordt beschreven.
    Wilt u werkelijk alles over vis en visgerechten weten en ook nog veel over de meest moderne bereidingswijzen,  ga dan naar www.visrecepten.nl/kopen_en_bereiden/vis_bereiden    Hier beneden heb ik wat foto's van gebakken vis staan met of zonder teksten. Ik hoop dat u weer wat nieuwtjes over vis heb opgedaan en wens u veel succes met de visbereiding en tot een volgende keer maar weer.  




    gebakken schol




    13-08-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2
    >> Reageer (0)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Duivensoep
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Bakrecepten van Okoko
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • Wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    brobbe
    www.bloggen.be/brobbe
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs