Om lekker smakelijk en ooglijk vlees te verkrijgen werden in het verleden kalveren in een kleine donkere ruimte opgefokt. Had men het over wit vlees, dan bedoelde men daarmee het vlees van de zogenaamde kistkalveren. In Frankrijk werden ganzen en eenden met voedsel door een sonde vetgemest, dit met de bedoeling om daar straks van hun lever lekkere pasteitjes te maken. Tegenwoordig hebben de koeien het mogelijk beter dan vroeger, maar varkens daarentegen zie ik nog steeds opgefokt worden in overvolle hokken. Hetzelfde is met geiten het geval. Wat me ook zo deert is al dat pluimvee in legbatterijen en wat te denken van die plofkippen. We hebben het hier dan over geslachte kippen uit zo'n legbatterij, die er zo op het oog aardig uitzien, maar als je deze dieren bekijkt voordat ze geslacht worden kun je wel huilen. Wat die mega veehouders en pluimveehouders ook gauw doen is naar geneesmiddelen grijpen als een of ander dier ziek is en ik vraag me vaak af: ,,Wordt hier wel goed door keurmeesters van de Warenautoriteit op gelet"? Voor een paar dagen terug las ik in het nieuws dat vooral eieren van scharrelkippen vol stoffen zaten die er niet in thuis horen. Geadviseerd werd, om goed gezond te blijven, hooguit drie eitjes per week van scharrelkippen te eten. Erbij wordt niet verteld dat al die rotzooi uit de lucht komt vallen en op deze manier in onze voedingsketen terecht komt. Als dit alles zo doorgaat, wat moeten we straks dan eten? Vandaag heb ik het over pasteien, die tegenwoordig nog hoogstzelden in eigen keuken bereid worden en hoofdzakelijk aangekocht worden als conserven. Veel van die pasteitjes werden gefabriceerd uit de lever van eenden en ganzen en zoals ik al schreef, die door d.m.v. een sonde hun voer toegediend kregen; Wij hier in Holland noemen dit 'dierengebeul' van de bovenste plank, maar in andere landen vinden ze dit heel normaal. Ik vind het ook allemaal verschrikkelijk, maar wat kunnen we als gewoon burger hier tegen ondernemen? Bezocht heb ik ooit een speciaalzaak in allerlei pasteien in Frankrijk en hieronder ziet u zo'n bedrijf en als uzelf wat pâté's wilt bereiden, ga u gang en zie de bereidingsstaatjes die ik hier voor u heb afgedrukt!


 Wat vet over zo'n oud recept....dat kan gebeuren!

 Hier de speciaalzaak van een Artiganslager in Bigorre (Zw-Fr)

|