Er gaat geen dag voorbij of via de media krijgen we berichten binnen dat het eten van bepaald voedsel schadelijk voor de gezondheid is. Broeder Everard is al op leeftijd en heeft alle facetten op voedingsgebied doorlopen en op voedingsgebied heb ik diverse bekwaamheidsproeven afgelegd. Vroeger hadden we hier in het klooster grote landerijen en hielden we er ook een behoorlijke veestapel op na. Het was in de tijd dat er nog geen kernenergie bestond, de landerijen bemest werden met stalmest, over luchtverontreiniging niet gesproken werd, dat plastic nog niet bestond en ondanks de kennis van toen de gewassen op het land er florissant bijstonden. We hadden onze eigen bestrijdingsmiddelen die bestonden uit groene zeep en aftreksel van brandnetels waarmee we het ongedierte mee wegjoegen. Geslacht werd er in een ruimte met een esterikken vloer. Geschoond werden de gebruikte slachtattributen met soda of halamid. Ook de vleesbewerking hadden we in eigen hand. Tegenwoordig loopt alles via slachterijen en mag je als particulier zelfs nog geen kip slachten. Toch hoor je dat in slachterijen ook niet alles volgens voorschrift gebeurt en er nogal eens wat mis is. Op voedingsgebied worden er van allerlei onderzoeken gedaan en pas werd via de media ons medegedeeld dat we met mate vlees moeten eten en dat grote hoeveelheden, gesteld werd hier meer dan een pond vlees per week, uit den boze zijn. Als je jezelf daaraan houdt krijg je per dag plm.1mg heemijzer binnen en dat is goed voor je darmen en verlaagt de kans op darmkanker. Teveel aan heemijzer verhoogt die kans! Bewerkt vlees-gerookt, gedroogd of geconserveerd) kun je beter helemaal niet eten, en vervangen door kaas, sandwitchspread of door schijfjes komkommer of tomaat als beleg op het brood. Vleeswaren zoals ham, salami, bacon, rookworst en hamburgers werden bij regelmatig gebruik kankergevaarlijk geacht. Beter was het om helemaal geen vlees te eten en te vervangen door kip, vis of als vegetarisch alternatief peulvruchten, linzen of champignons. In het verleden is er ook al ontzettend gehamerd op suiker en zoutgebruik. Als puntje bij paaltje komt is ons voedsel niet meer helemaal controleerbaar en of het nu van het land of uit de zeeën komt, overal zijn plekken op de wereld die verontreinigd zijn. We kunnen niet anders of we moeten daarmee proberen te leven. Waar we zelf voor kunnen zorgen is dat we zeker als het vlees betreft het goed moeten garen en ook is het raadzaam dat onze leveranciers de uiterste hygiëne betrachten als het om deze producten gaat. Van de vleeswaren uit de supers moet je al heel veel eten om er ziek van te worden. Vanmiddag met de broodmaaltijd hadden we een halve vuilniszak vol aan verpakkingsmateriaal en met 20 personen aan tafel zijn er mogelijk slechts 5 plakjes vleeswaar per persoon verorberd. Ons moeder zei vroeger: ,,Eet met mate, dan blijf je gezond. want overmaat schaadt"!
 Eet gevarieerd en met mate, dan is er niets aan de hand!
 Teveel van het goede is sowieso niet goed, maar nog steeds eet ik liever een stukje vlees bij het eten en een paar plakjes beleg op de boterham dan wat anders!
|