Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
Met al die narigheid over groenten die besmet is met de Ehec bacterie daar geloven ze in Frankrijk niet in. De Fransen eten graag visgerechten en wild en gevogelte en overal aanwezig is een wijntje. Niet alleen in de gerechten wordt wijn verwerkt, maar ook op tafel staan de heerlijkste wijnsoorten, waarmee u de bacteriën verjaagt en uw tong streelt. Wat hebben we nodig om deze kalkoenschotel te bereiden? Op de eerste plaats een kalkoenkuiken van ongeveer 3 kg, vanzelfsprekend wat zout en peper, 1 blikje truffels. wat Franse cognac (geen vieux) 500 gram kastagnes, magere bouillon, 1 onsje spek, 200 gram boter, een winterpeentje, een ui, wat selderij, peterselie, tijm en laurier, 40 gram boter en idem 40 gram bloem en een glas madeira om aan het geheel toe te voegen.
DE BEREIDING: Schuif tussen huid en borstvlees van de kalkoen wat dunne plakjes truffel die een uurtje gemarineerd zijn in cognac, hetgeen wat Franse esprit geeft. Stop vervolgens kastanjes, die u hebt ingekruist, daarna in de oven hebt doen openspringen, gepeld en in een zeer geurige, kruidige, maar magere bouillon gaargekookt in de buik. Steek de kalkoen dicht met houten prikkertjes, wrijf hem in met zout en peper en bind hem wat speklapjes om de borst, want anders droogt deze te snel. Smelt de boter in de braadslede en fruit daarin geurige groenten. Leg daarop de kalkoen, giet er wat boter over en schuif hem in de vooraf goed voorverwarmde oven. Laat hem zó bij vooral niet al te grote hitte in ongeveer 2 uur gaarbraden, waarbij u hem veel en toegewijd bedruipt en ook een bakje water in de oven zet om die dreigende droogte te voorkomen. Neem tegen het einde van de braadtijd het vet uit de braadslee en zeef hierna het kruidige vocht dat overblijft. Vul het met magere bouillon aan tot een halve liter. Smelt die 40 gram apart gelegde boter, fruit daarin de bloem goudbruin en voeg het braadvocht toe, zodat er een gebonden saus ontstaat. Laat die even doorkoken, voeg dan, van het vuuraf, nog wat fijngesneden truffel en de madera toe. Eet de kalkoen zo, met de saus en de kastagnes en verder niets. Als u de kalkoen toch te kaal vindt, maak dan wat SALADE VIGNERONNE aan die de wijn niet benadeelt: breek een krop sla in stukken en voeg bij dit zachte groen wat druiven, ontveld en ontpit en wat fijngehakte noten. Maak een sausje van 2 delen olijfolie, 1 deel citroensap, ietje Franse wijnmosterd en wat vers gemalen peper en zout. Maak hiermee het slaatje vooral losjes aan. PLATEAU DE FROMAGE: Kies bij grote wijnen het liefst een roquefort, een pont l'évêque, een reblochon of een brie, en dan verder het allerneutraalste brood! Eet smakelijk en tot een volgende keer. Dankbaar ben ik onze broeder bibliothecaris die uit de Provence afkomstig is en mij gewezen heeft op dit recepentboek wat hij toegevoegd heeft aan onze grote verzameling op kookgebied. Ik ga er beslist vaker gebruik van maken!
06-06-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Ik geloof dat de Elzasser keuken nog altijd het beste wordt getypeerd door een uitspraak van Goethe, die zekere Elzasser schoonheden-en dan niet alleen aan tafel....zeer wist te appreciëren: ,,Der deutsche Teig hat etwas von de französischen Hefe." Het is de Franse gist, de Franse geest, die de Elzassers en de Elzasser keuken hun charme geeft, en die zo lijkt mij, is gepersonifieerd in de esprit van de Elzasser wijnen. Tussen de Vogezen in het Westen en de Rijn in het oosten, noordelijk begrensd door Straatsburg, zuidelijk door Mulhouse ligt het grote Franse wijngebied van de Elzas. Elzasser wijnen dragen zelden of nooit de naam van een wijngaard of kasteel (chateau). Elzasser wijnen dragen de naam van hun druivensoort, met daarbij meestal het dorp van herkomst. Zes wijnstokken zijn er van oudtijds, zes druivensoorten, ieder met een geheel eigen karakter en persoonlijkheid. Als men een enkele druif van één der soorten kneust, dan proeft men welke wijn hij zal geven. De wijn ligt immers als een belofte binnen de bedauwde huid van de druif. In de Elzas begint men met een Sylvaner, die licht is, fris en jong en zo aardig de mond op de wijn weet te brengen, zonder aan de smaak te blijven hangen. Sylvaner komt uit de omgeving van Barr en de Elzassers drinken hem om de dag mee te beginnen en het slaperige gevoel uit de mond te spoelen. Het is ook de wijn om een maaltijd mee te beginnen, als bescheiden preludium op het spel der grote wijnen. Ook een Pinot blanc of noir heeft dat jonge, dat dartele en frisse; men denkt er eindeloos van te kunnen doordrinken, maar hij is wat breder en struiser dan de ranke Sylvaner. Men trekt een Pinot open bij een gebakken visje, of bij een 'Mischtkrätzle, het jonge zo bijdehante braadkuikentje dat zo pinnig in de mestvaalt krabt en zo krokant op het bord verschijnt. En als wij dan bij deze wijnen de tong even plezierig hebben voelen tintelen, dan kunnen wij ruim baan maken voor de groten, de Riesling, de Tokay, de Muscat en de Gewürztraminer. Ietwat geserveerd, mannelijk en fier en zéér aristocratisch is de Riesling, le roi des vins d'Alsace, wiens wijnstokken groeien om de oude stadjes Riquewihr en Ribeauvillé. Groenachtig-goudglanzend , met een eindeloos gevarieerd boeket dat de hele kamer kan vullen, ook al zijn er maar drie glazen ingeschonken, is hij de wijn voor het hoogtepunt van de Elzasser kookkunst, de choucroute, de malse, sappige, kruidige en blonde zuurkool, die in de Elzas geen gerecht is, maar een instelling. En hij is tevens de wijn voor de Elzasser kip in een ronde, donzige saus van Riesling en room, voor de tedere, blauwe-gerookte forel of de zilver-en-roze rijnzalm, die al lang niet meer uit de Rijn komt, maar onder Elzasser handen wel de glorie van de rijnzalm weet te bestendigen. Een Tokay d'Alsace, die met de Hongaarse Tokajer alleen maar een verre verwantschap van de druivensoort heeft, is de temperamentvolle wijn , die zacht bloost in zijn gouden gloed, de geurige-fruitig en rond-met een vurig, onderhuids temperament, een der zéér, zéér zeldzame witte wijnen die men kan drinken bij wildbraad. Ook is deze hemelse wijn een groots escorte voor de Straatburgse ganzenlever. De Muscat is de meest opvallende persoonlijkheid. Bééndroog, met een kruidig en pittig muskaatparfum. Een moeilijke wijn om passend gezelschap bij te kiezen, want hij is altijd degene die alle aandacht tot zich trekt. Hij is echter een voortreffelijk aperitief, die de tong prikkelt en nieuwsgierig maakt. En men zou zijn zijn knisperig, droge kruidigheid eens kunnen voegen bij de smeltende, rulle pikkanterie van een wel gekruide pâté. En dan is er nog de Gewürztraminer, overrompelend en capricieus, en zó rijk, dat het is of men alle geuren van de hoorn des overvloed vol bloemen en fruit tussen tong en gehemelte heeft. Het is de wijn der voleinding. Een wijn, die zelfs staande blijft bij de hevige weelde van een Munsterkaas en die men kan schenken bij een zoet dessert. De Elzas is doordrenkt van wijn. En de kookkunst à l'Alsacienne is onbestaanbaar zonder die wijn, jong, blond en speels tegelijk, die zoals ergens op een gevel in Kiensheim staat: 'bessert böse Herzen.' De Elzas is een van grootste wijngebieden ter wereld en buiten deze opgesomde wijnen kennen we daar ook nog de Chasselas, Knipperlé en de Auxerrois blanc. Direct een hele dure wijnsoort is de Elzasser niet en veelal is hij hier in het klooster in de refter aan tafel ter opluistering van veel diners aanwezig. Ik hoop dat we als 'arme' kloosterlingen nog lang mogen genieten van dit heerlijke gistende nat van deze wijnsoort. Gisteren las ik in een der kranten een artikel waarin melding gemaakt wordt van het feit dat op elke honderd huishoudens er wel één is waar de heer des huizes miljonair genoemd kan worden, 50 huishoudens hebben een modaal inkomen, 35 procent kan redelijk rondkomen en 15 procent weet niet meer waar ze het zoeken moeten. Vroeger gingen we als kloosterling de boer op en de mensen waren zo gelovig dat ieder bezoekje bracht een knaakje in het laatje. Voor de misdeelde medemens gingen we rond met de armbuidel en we wisten daarmee alle noden binnen de gemeenschap in te dammen, zodat iedereen wel rond kon komen. Tegenwoordig worden de kerken afgebroken en die er nog over zijn krijgen weinig bezoek en die langskomen zijn vaak ongewenste gasten, die zelfs de offerblokken niet met rust kunnen laten. Ondanks alle kommer en kwel hebben we toch nog vrienden waarin we ons vertrouwen hebben gesteld en hun aanwezigheid is nog steeds voelbaar en elke dag als ik wakker word zeg ik, niet met het glaasje wijn, maar met met het glaasje water in de ene hand en een vijftal pillen in de andere: ,,Proost tegen deze vrienden van Hierboven en voel me opgewekt dat ik nog levend en redelijk gezond de dag weer tegemoet mag gaan"!
Prachtig zicht op wijngaarden tegen de heuveltoppen In de Elzas vindt men voornamelijk witte druivensoorten
03-06-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen) Categorie:WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN
Iedereen heeft wel ooit eens last van buikgriep gehad en na een paar dagen diarree was alles weer achter de rug. Op het ogenblik zijn er in Nedersaksen nog zo'n 300 mensen, voornamelijk vrouwen ziek en overleden zijn er negen. Buikgriep wordt met een geleerde naam aangeduid als gastro-enteritis. Coli-bacteriën kunnen we vinden in alle rauwe producten en berucht in deze is rauw vlees, onvoldoend verhit vlees en rauwe melk. Ook bij slagers die het niet zo nauw nemen met het schoonmaken van hun hakblok kunnen we deze bacteriën in vlees aantreffen. Wat is er nu in Duitsland aan de gang? Tot op heden zijn er een tiental varianten bekend van deze bacterie. De beruchtste is de eschericia, aangeduid als de Ehec-bacterie. Sinds 1885 is men door de bacterioloog Theodor Escherich al bekend met deze bacterie en de afleidende naam is dan ook gekoppeld aan zijn ontdekking. In 2005 hadden we er hier ook in Nederland mee te maken en zijn er ook enkele mensen overleden. Ontdekt is inmiddels dat de bacterie (als de meest gevaarlijke ook wel genoemd de Ehec-bacterie) aanwezig was op komkommers, afkomstig van een Nederlandse teler in het Spaanse Malaga. Nu is het zo dat we met komkommers min of meer ons bevinden in een zuurmilieu, waar bacteriën meestal een hekel aan hebben, maar je ziet dat in de bacteriënwereld niets vreemd is en overal mutaties plaatsvinden die een heel ander beeld van de gang van zaken ontwikkelen dan wij ons voorgesteld hadden. Moeten we nu maar geen komkommers meer eten? Tegenwoordig is rauwkost in en ligt er in onze koelkast nog een komkommer, schil deze goed en een paar keer wassen doet wonderen. Doe dit met alle rauwe groenten en nu in deze barbecue-tijd adviseer ik iedereen om een deugdelijke barbecue aan te schaffen, waarbij het vlees van alle kanten en ook aan de binnenkant goed gaar gemaakt kan worden, hetzelfde is ook het geval met de magnetron. Beruchte verschijnselen bij een E.coli-besmetting zijn de venijnige buikkrampen, waarbij vooral de dunne darm het te verduren krijgt en de mogelijke nierschade die zich uiten kan door een acuut nierfalen. De incubatietijd van het eten van besmet voedsel en de verschijnselen daaraan gekoppeld is vrij snel en meestal binnen de 24 uur. Kunnen we ons tegen al die ziekten beschermen? Belangrijk is dat we ons elke dag goed wassen en na een bezoek aan het wc vooral onze handen. Met voedselproducten moeten we voorzichtig zijn. Prik met een vork steeds in vlees als je vermoedt dat het nog niet goed gaar is en was alle groenten enkele malen met schoon water. Het is niet alleen zaaks om dit nú te doen, maar blijf goede gewoonten aanhouden en dan heeft u aan alle preventieve voorwaarden voldaan die noodzakelijk zijn om gezond te blijven! Zojuist krijg ik over de 'Echec-bacterie' het bericht binnen dat er in Duitsland 1000 geregistreerde besmettingen zijn en er ook in Nederland en Denemarken al gevallen bekend zijn. Je zou kunnen zeggen dat hierdoor onderhand het epidemisch effect aan de hoge kant is komen te liggen en we ons echt ongerust moeten gaan maken. Over aandoeningen in deze in België en Luxemburg heb ik nog niets vernomen.
28-05-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De laatste tijd krijgen we niets dan droevige berichten binnen. Binnen mijn familie is het wel helemaal raak en tot in de verste uithoeken van de wereld heeft het noodlot toegeslagen en zijn we geconfronteerd geworden met veel leed ziekten en ellende. Wanneer menselijke hulp niet meer mag baten dan doen we een beroep op de hulp van Hierboven. Ik weet dat veel mensen twijfelen aan het geloof. Nog niet zolang geleden vertoefde ik in het ziekenhuis en in gesprek met een geestelijke verzorgster kwamen veel ellendige gebeurtenissen binnen de Katholieke Kerk ter sprake en ook werd er gesproken over veel mensen die geen vertrouwen meer hadden in de geestelijkheid en hierbij voornamelijk doelden op het pedofiel gedrag van priesters. Binnen dit kerkelijk gebeuren mogen we felle kritiek spuien op al die misdragingen, maar het mag nooit een reden zijn om de deur gesloten te houden voor de Heer Jezus Christus zelf; neem maar van mij aan dat deze priesters zichzelf tegenkomen en hun verdiende straf niet zullen ontlopen. Vandaag breng ik enkele gedichten die het diepste levensbesef in ons wakker schudden, goed bedoeld zijn en een krachtbron mogen wezen op onze levensweg.
Onverwacht kunnen we allemaal getroffen worden door ziekte, een ongeluk of anderzijds. Niet alleen wezelf komen hierdoor vaak in een diep dal terecht, maar ook onze naaste familieleden, vrienden of kennissen die van ons houden delen in dit leed. We ontsteken wat licht en vandaag zijn onze gedachten bij al die mensen die het moeilijk hebben.
23-05-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In België probeert men voor de zesde maal een nieuwe regering te vormen en als ik alles op een rijtje ga zetten dan is de wereld nog eerder vergaan. Er loopt een voorspelling dat het medio November 'bijna' of mogelijk helemaal gebeurd is. We wachten het maar af. Gisterenavond keek ik TV en in het programma werd er druk gesproken over zedenmisdrijven van hooggeplaatsten. Eindelijk is er gerechtigheid en durft men de zaken aan te pakken en dit zonder aanzien des persoon. Vroeger als student stond ik achter de bar en hoorde nog wel eens verhalen uit een ver verleden, dat kennelijk nog steeds tot het heden behoort, van aangerande dienstmeisjes die op schandalige wijze door een of andere prominent waren misbruikt. Raakte zo'n kind in verwachting, dan werd ze nota bene ook nog de straat opgeschopt en kwam om aan de kost te komen vaak in de prostitutie terecht Vroeger was een getuigschrift van goed gedrag heel belangrijk en als je die als werknemer niet kon tonen bij verwisseling van functie, dan werd zonder meer aangenomen dat je die vorige dienst slecht vervuld had, je had misdragen of gestolen en kwam je nergens meer terecht; slimme prominenten maakten daar misbruik van. Heel Nederland zou instorten als ik op dat gebied namen prijs zou geven en iedereen zou het onmiddellijk geloven, maar vertellen kan ik het niet en dit louter en alleen omdat ik als eenvoudige broeder van de "Ordinis Fratres Pruvorum" dit niet kan hardmaken als ik aan de Groene Tafel gebracht zou worden. Vanuit het Torentje uit Den Haag vernemen we ook al niet te veel goeds, want bezuinigd wordt er voornamelijk bij de mensen die toch al niet veel te makken hebben en te hopen is dat dit niet zo erg gaat worden dat er duizenden families hun huis en haard moeten opgeven en samengeschoold moeten gaan wonen in slechte behuizingen of motels.Vandaag gaan we een Torentje klaarmaken voor enkele bejaarde missiepaters die met hun AOW in Zimbabwe zich beter kunnen redden dan hier een Middenstander met een halve ton aan inkomen.Toch zo eens in de 5 jaar komen ze een maandje naar ons klooster om op verhaal te komen en zoals reeds verteld betrekken we van een cateringbedrijf ons eten, maar maken bij aankomst van vreemdelingen of medebroeders een uitzondering. Linksboven heb ik zo'n Italiaans Torentje staan, maar ik doe er vandaag voor mijn lezers een recept bij, zoals ik dit direct ga bereiden. Doe er uw voordeel mee!
Om de schik erin te houden, ook nog even een mopje!
17-05-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Nog steeds is de mooie klooster-keuken een plaatje om te zien, maar er worden geen diners meer bereid. Afgesproken is dat er alleen nog maaltijden bereid worden als er plotseling vanuit een of ander missieland een of andere zuster broeder of pater plotseling ons klooster aandoet. Nu ik door mijn hartaandoening geen zware werkzaamheden meer kan verrichten en we dagelijks het eten betrekken van een cateringbedrijf ben ik weer eens teruggevallen op een oude hobby, waarin ik vroeger nog les gegeven heb en dat is de Gregoriaanse mis. Of je nu als missionaris in de Congo, in Brazilië of gewoon hier in Nederland vertoefde overal hoorde je wereldwijd dezelfde gezangen en was het latijn een soort Esperanto dat overal verstaan werd. We gaan er ons weer eens extra in verdiepen, omdat onze Paus Benedictus een enorme voorstander is om naast de moderne kerkelijke gezangen van deze tijd op hoogtijdagen weer terug te vallen op de Gregoriaanse gezangen en het zijn alleen nog de zestigers en ouder die er vandaag aan de dag nog mee om kunnen gaan. Als je wat dichterbij de hemelpoort komt staan word je wat gevoeliger en val je terug op oude waarden en normen. Toch hoop ik ook wat jongeren met mijn muzikale Gregoriaanse lessen te bereiken en ik heb ze zodanig in elkaar gestoken dat het voor iedereen begrijpelijk is. Doe er uw voordeel mee!
11-05-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Iedereen in het klooster hier was weer blij dat ik het ziekenhuis verlaten heb. Met Pasen in de Ambulance stond ik oog in oog met Petrus, die zo druk was met de hemelse paasviering dat hij me niet ontvangen kon. Mijn hart heeft weliswaar een flinke opdonder gehad en overgelaten ben ik aan Hierboven die moeten beslissen of ik nog een poosje op deze aarde mag vertoeven. Mijn grote dank gaat uit uit naar iedereen die gevochten heeft om mij het leven te laten behouden en de uitstekende verzorging van het verplegend personeel. Uit het ziekenhuis heb ik meegenomen een drietal recepten. Alles is zoutarm bereid en de gebruikte sausjes waren samengesteld uit plantaardige stoffen. Omdat ik nogal veel vocht vasthoudt en dit is door de hoge hypertensie al jaren zo, is zout en vet uit den boze en eet ik ook al jarenlang zoutarm brood en als boter gebruik ik margarine die goed is voor hart en bloedvaten. Zuster Marie heeft hier in het klooster de zaak goed bijgehouden, maar gedoog-overste Geert Wilderman heeft besloten dat de klooster-keuken voorlopig gesloten wordt en wij als communiteit met ingang van 9 mei de maaltijden betrekken van cateringsbedrijf " De Gevulde Mond" uit Ressen.
Veel lezers van mijn site hebben me tijdens het verblijf in het ziekenhuis ook een hart onder de riem gestoken en ook aan hen gaat mijn grote dank uit.
06-05-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Als katholiek word je dagelijks geconfronteerd met handelingen van priesters die niet stroken met de leer der kerk en hierdoor krijgen voor veel gelovigen hoogtijdagen, zoals Kerstmis, Pasen en Pinksteren, een bijna benauwende betekenis. Binnen mijn familie en kenniskring hebben veel gelovigen niet alleen het instituut Kerk de rug toegekeerd, maar zijn ze ook volledig van het geloof afgestapt. Uit de verhalen die men dan hoort kan opgemaakt worden dat men zeer teleurgesteld en verbitterd is over het gedrag van religieuzen. Als kloosterling leg je de gelofte af van gehoorzaamheid aan het kerkelijk gezag, armoede, kuisheid en trouw aan het celibaat. In de opleiding naar het beoogde doel, b.v. het priesterschap, kun je altijd de studie afbreken en weer terugkeren naar de lekenmaatschappij. Bekijk ik mijn eigen Bisdom en dat is Utrecht, dan zie ik dat daar ook handelingen plaats vinden die absoluut niet door de beugel kunnen en dan doel ik op het door de aartsbisschop zonder enig overleg sluiten van een tehuis waar je tot priester opgeleid kunt worden, het sjoemelen met financiële middelen die voor andere doeleinden gebruikt werden waarvoor ze bestemd zijn en het asociaal omgaan met mensen die je ten dienste staan en óók nog notabene door al dat ontactisch optreden van de hoogste kerkelijke gezagsdrager hier in Nederland zwaar overspannen zijn geraakt. Verder zie ik dat er wereldwijd steeds meer gevallen naar voren komen van priesters, broeders en kloosterzusters die onoorbare onkuise handelingen verricht hebben met aan hun toevertrouwde pupillen. Het oppergezag van de Kerk verloochent in deze de eigen leer door deze priesters te beschermen en de slachtoffers in de kou te laten staan. Ik ben geen wereldverbeteraar en tevens geen mooiprater, maar ik kan deze onverlaten wel de garantie geven dat ze bij onze Meester, de Heer Jezus Christus, niet binnengeroepen zullen worden om in zijn Hemelse glorie te delen. Religieuze leiders die zich in hun ambt vergrepen hebben en overgegeven aan zware onkuise handelingen met hun pupillen of anderzijds hebben een dubbele zonde bedreven en deze twee vergrijpen zijn nauwkeurig vastgelegd in de Tien Geboden Gods en in de geschriften, waarin gesproken wordt over zonden tegen de H. Geest die onvergeeflijk zijn. De Heer Jezus Christus sprak aan het kruis vlak voordat hij stierf tegen de mensen die hem deze dood bezorgd hadden en verzocht zijn Hemelse Vader: ,, Heer, vergeef het hen, want zij weten niet wat ze doen"! Deze woorden zal onze Hemelse Vader niet spreken tegen die onverlaten van priesters, broeders en zusters die onvergeeflijke zonden bedreven hebben en ook nog via de media deze nog goed proberen te praten. Beste goedwillende religieuzen over de hele wereld en ook alle mensen met een humane inslag tot de medemens van wat voor geloofsgemeenschap ook: ,,Ik wens u hier vanuit 'De Pauw' met het feest van de wederopstanding van onze Heer, die als God mens geworden is en de kruisdood gestorven tot vergeving van onze zonden, zalige & vreugdevolle Paasdagen met mooi lenteweer"! Bedenk tevens dat, als u streeft naar het goede, een ontspoorde wereld op vele terreinen geen reden mag zijn om zelf een verkeerde afslag naar 'Emmaüs' te nemen door de Heer Jezus Christus ook helemaal uit uw gezichtsveld te laten verdwijnen! Nagekomen bericht: Doordat broeder Everard plotseling getroffen is door ernstige gezondheidsproblemen is hij voorlopig niet in staat om wekelijks zijn kloosterrecept op deze site te brengen. Hier binnen de gemeenschap worden zijn werkzaamheden tijdelijk overgenomen door Soeur Marie.
21-04-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vanaf Allerzielen 1944 tot ongeveer half juni 1945 zaten we geëvacueerd in Friesland en daar heb ik een hoop dingetjes geleerd die we bij ons in het Betuwse Huissen niet kenden, zoals hardrijden op de schaats, paardrijden, koeien melken, ringsteken en fierljeppen (polstokspringen) Niet alleen de boeren, maar ook de particulieren deden zelf boter maken en na flink schudden met melk zo uit de koe in een weckfles kwam er boter en de afloopmelk was de karnemelk. Als je een beetje Fries kent, kun je met trots zeggen dat je tweetalig bent. De evacuatietijd ben ik niet vergeten en zo heb ik tevens onthouden hoe ze potstro maken en dat ga ik vandaag hier in het klooster ook eens klaarmaken en vooraf doen we het met een lekker bordje tomatensoep met tomaatjes door het zeef en flink wat half om half balletjes erdoorheen; soeur Marie heeft er ook nog graag rijst inzitten, maar dat heeft ze overgehouden van haar langdurig verblijf in Vietnam. Onze communiteit bestaat vandaag uit 24 personen en dat is dus 6 keer de hoeveelheid die je voor een klein gezinnetje van 4 personen nodig hebt en dat recept van potstro breng ik nu op de site: Benodigd is hiervoor 200 gram boekweitgrutten, 1 liter melk (liefst vers uit de koe), nodig is ook wat zout, roomboter, stroop en een paar ons doorregen spek dat we in stukjes snijden, het bakken en hierna toevoegen aan de postro.We gaan aan de slag: Breng de melk met een beetje zout aan de kook, voeg de grutten langzaam toe en roer de brij in het begin goed door. Na een tijdje wordt de brij zo stijf (tsjûk) dat ze niet meer te roeren is en als het zover is, dan zet je de potstro op een laag pitje op het fornuis en laat het geheel een kwartiertje sudderen. Bij de familie Wolfs in De Blesse had men speciale potstro pannen met van binnenuit zo'n soort tulbandvorm. Als de brei klaar was werd er met de bolle kant van een pollepel een mooie ronde kuil in het midden gemaakt en deze werd dan opgevuld met stroop en gesmolten boter. Ook kon men bij de Friese slagers uit die tijd een meelspijs saus krijgen die bereid was uit schapenmelk waarin verwerkt zat roomboter en stroop. Deze saus werd op zijn Fries "lollemansstip" of 'lollumerstip" genoemd. Aan de potstro werden tevens nog de gebakken spekblokjes toegevoegd. Ook vrouw Wolfs at het op zondag en vast pandoer met een bordje soep vooraf. Als we terugkwamen uit de evacué-mis in Steggerda, zo tegen half een in de middag, dan werd deze maaltijd opgediend. Potstro wordt in het Fries ook wel "boekweitenjanke" genoemd. Van "perfiten-potstro" spreekt men als i.p.v. gewone melk karnemelk gebruikt wordt. Hierbij moet je om klont of vlokvorming te voorkomen al meteen de boekweitgrutten aan de koude karnemelk toevoegen. Ook hier laat men na het koken de zaak op een laag pitje rustig gaar worden en er tussendoor blijf je wat roeren. Potstro kan ook i.p.v. met melk of karnemelk klaar gemaakt worden in gewoon water en daar hebben de Friezen leuke namen voor bedacht, zoals "Grobbejak" "gleonmoal" "gleondouwe" of 'loaaiwivekost." Ik zou zo zeggen: ,, Eet smakelijk en oant sjen"!
20-04-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Na jaren experimenteren met de zogenaamde 'Aliëns telefoon' is het me gisteren gelukt verbinding te krijgen met buitenaardse wezens van de bewoonde planeet Matseiro. Na een veertigtal talen uitgeprobeerd te hebben, lukte het om met het Huissens dialect mij verstaanbaar te maken. We zijn weliswaar met onze communiteit gevestigd in het klooster 'De Pauw' te Angeren, maar helaas het dialect uit Angeren verstonden die Aliëns wezens niet. Ze vroegen me hoe het ging met de 9 broeders van de 'Ordinis Fratres Pruvorum' die in de X-tijd, van pakweg bij ons het jaar 1950, door hoge straling van vemoedelijk een Amerikaanse radarpost, in het gehuchtje Roswell in de staat Californië van de USA met hun schotels waren gecrasht. Ik had wel eens ooit gehoord dat er Ufo's boven de aarde waren waargenomen, maar dat er een drietal van die vliegende schotels waren neergestort dat toch nooit. Ze wilden graag contact met mij blijven onderhouden en wilden zelfs langs komen, maar een grote zendmast met veel straling weerhield hen te landen op het voetbalveld hier achter het klooster. Gezegd heb ik dat ik nog deze week contact zal opnemen met de technische dienst van de Gemeente Lingewaard met het verzoek deze mast te verplaatsen of te verwijderen. Gemerkt aan de lijn heb ik wel dat daar op Matseiro uiterst pientere wezens wonen. Ze wisten alles over de aarde. Gesproken is over de Tsunami in Japan, de lekkende kernreactoren, diverse andere rampen tot het slechte beleid in psychogeriatische opvanghuizen voor ouderen en de verzorging daar aantoe! Zo hadden ze het ook over een 'Halaloorlog' en echt ik begreep er geen syllabe van. Van het heelal, wat we hier 'loch' noemen, had ik wel eens gehoord, maar halal nee! Ouden van dagen kenden ze daar op Matseiro niet, want eenmaal geboren waren ze binnen drie weken volwassen en bleven er eeuwig jeugdig uitzien en nú komt het grote geheim: ,,De Aliëns hadden ook een 50-tal familieleden van onze familie, die al jaren overleden waren, daar opgenomen (is daar misschien de hemel?) en toen ik hen vroeg of er voor al die wezens wel plaats was, kreeg ik te horen dat er bij hen ruimte ten over was en als het hier of daar te druk werd paste men de Aliëns metamorfose toe en veranderde men zich in een geest. Van politiek hadden ze nog nooit gehoord en ook het woord graaiers. dat zij daar en wij hier 'bietsers' noemen was hen eveneens onbekend. Leden van onze orde waren al vroegtijdig als 'Ingelen' daarboven in de 'loch' opgenomen en helemaal ondersteboven viel ik toen ik vernam dat de eerste broeders van onze orde door hun oppergod Vesuvius hier naar de aarde waren gestuurd en tot leven waren gekomen onder de lavastroom van Pompeï, tweeduizend X-jaren geleden. Op 27 mei 2011 zou er vanuit hun rijk een zendeling naar de aarde gestuurd worden en het was niet uitgesloten dat hij in ons klooster zijn intrek nam; ze waren daar op die zuurstofrijke planeet nu nog te druk met het bereiden van balkenbrij wat als diner op tafel komt op de bruiloft van de Engelse prins William met Kate Middleton op 29 april a.s. en ook het construeren van een stralingsbeschermde Ufo om naar Engeland af te reizen had zijn tijd nodig. Doorgezonden is me een recept van die balkenbrij en u kunt het vinden door hierop te klikken en als u wenst terug te gaan naar mijn site even met rechtermuisknop pijl linksboven klikken!
Apfelstreusel is specifiek Duits eten en daarom zet ik het recept hier in het Nederlands en druk uit een Duits kookboek dit recept ook nog even voor u af, zodat u het zo kunt overnemen. We gaan uit van een dessert voor 4 personen en hoe maak je nu die Apfelstreusel? 3 of 4 Goudreinetten schil je en snijdt ze dan in schijfjes. Nodig heb je een vuurvaste Quichevorm met een doorsnee van 26 cm. Die schijfjes verdeel je over de met boter ingesmeerde bodem, strooit er twee eetlepels suiker overheen en een eetlepel kaneel. We gaan met gebruik van een half pond bloem, 120 gram roomboter en een onsje suiker een deeg maken, hieraantoe voegen we een snufje zout en met onze handen en vingers verkruimen we die massa en verdelen al die kruimels tussen de appelschijfjes op de bakschaal. Het geheel gaat nu in de oven en na 25 tot 30 minuten haal je de schaal eruit. Je kunt het geheel koud laten worden en opdienen met lekker stijf geslagen suikerloze slagroom eroverheen, maar je kunt het ook warm opdienen. Als je de Apfelstreusel warm op tafel brengt moet eenieder er maar eens een bolletje kaneelijs overheen scheppen: ,,Das smeckt wunderbar"! De Apfelstreusel kan ook met warme toffeesaus geserveerd worden en hoe maak je die dan? Nu, heel eenvoudig! 150 gram bruine basterdsuiker vermeng je met 2 eetlepels stroop, 25 gram roomboter en 4 eetlepels slagroom dat je heb laten smelten. Eventjes opkloppen of in de mixer en klaar is kees! De vraag is: ,, Word ik daar niet te dik van van al dat Duitse eten"? Iemand die de hele dag handenarbeid verricht hoeft in de regel nergens naar te kijken en kan maar raak eten, maar beste mensen: ,,Beweeg je wat minder, eet dan ook iets minder en dan heb je daarvan echt geen hinder"!
Ik denk dat op die aanhanger allemaal schalen met Apfelstreuser stonden en ja zo iets lekkers neem je mee, maar gelukkig hebben ze het`originele duitse recept (zie bijlage) ongemoeid gelaten!
Goed Eetadvies voor Wielerfans Ronde van Vlaanderen
Morgen start de 95ste editie van de Ronde van Vlaanderen en onze Vlaamse pater Leo Van der Brande en Soeur Bernadette, beiden geboortig uit Geraardsbergen, zijn helemaal al in de sfeer van deze klassieker. De kijktafel staat al klaar en ik reken op zo'n 20 personen die dit spektakelstuk komen bekijken. Van Soeur Sonia die bevriend is met de Braziliaanse dokter Paulo Ubiratan uit Porte Alegre ontving ik een dieetlijst voor mensen die niets dan pillen slikken, dag en nacht lopen te klagen en jaarlijks een halve ton uitgeven voor allerlei dieetvoeding en zich op die manier alleen maar het leven vergallen. Ik ben zo vrij deze hier af te drukken en die te laten zien aan echte Vlamingen die alle wielerkoersen afsjouwen en, ondanks het frietje en pintje onderweg, er patent uitzien. Zelf heb ik vroeger ook veel gefietst en voor zestig jaar terug bijna de Ronde van Vlaanderen op mijn palmares bij kunnen schrijven, maar op de Patersberg reed ik lek en die twee tubes om mijn nek had een of andere onverlaat met een scheermesje bewerkt. Twee minuten nadien reed de hele meute me lachend en wijzend voorbij en weg was mijn illusie. Iets om nooit te vergeten! Linksboven ziet u mij koersen en aan die gespierde benen kun je wel zien dat ik die jongens van toen allemaal het nakijken gegeven had als me die ellende bespaard was gebleven. Klik voor een voorbeschouwing http://www.rondevanvlaanderen.be/
02-04-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Reeds de Romeinen uit de keizertijd waren al verzot op oesters en gaan we terug naar de prehistorie, dan belandden we in de aloude grotten van het Franse Périgod alwaar men oesterschelpen gevonden heeft van duizenden jaren oud en de mensen die in die grotten verbleven hebben, of ze mogelijk heimelijk als vergaderruimte gebruikten, moeten al op de hoogte geweest zijn dat oesters eetbaar waren. In de oudste democratie ter wereld, die van Athene, werd door de overheid over regeringsaangelegenheden en bij verkiezingen gestemd door namen te krassen in leeggegeten oesterschelpen uit de Bosporus. Onze gedoogoverste Geert Wilderman heeft een schelp in zijn bezit waar de naam van de vader van Hannibal ingekrast is en duidelijk is, als ik het even van Grieks naar Nederlands mag vertalen, de naam van de vader van Hannibal te lezen die 'Hamilcar Barkas' heette. Hier in het klooster 'De Pauw' zijn we direct geen verwoede oestereters, maar tegenwoordig met allerlei vreemde kwalen, zo b.v. een bepaalde vermoeidheidsziekte, eten we nu eens in de maand oesters. Vorige week vrijdag viel tijdens de completen het orgel stil en troffen we onze organist zuster Michaëla slapend aan. Pater Wilhelmus, die op een moderne manier les geeft op een middelbare school in Maatschappijleer en Godsdienstonderricht in alle geloofstakken, vertelde me dat er in voornamelijk katholieke gezinnen tegenwoordig weinig of geen kinderen meer worden geboren en had in klas 4 van het Matseriaans Lyceum in Bemmel het verhaaltje verteld over keizer Caesar die oesters 'de oortjes' van Venus noemde, omdat bij het aanliggen aan de oestertafel met als tussendoortje een lustspel met de aanwezige dames nadien veel pittige Romeinse jongetjes geboren werden. Weliswaar is de oester een echte hermafrodiet en houden zij en hij, in elkaar verenigd, zich in hun schelp koest en dat is het hem nou, want juist daarom herbergen die oesters stoffen die ons oppeppen. De dichter Ausonius, die in de vierde eeuw na X een villa bewoonde ongeveer waar nu St. Emilion te midden van wijngaarden ligt, schreef in een brief aan een zekere Paulus du Bois bijzonder enthousiast over de oesters uit het bassin van Arcachon: ,,Ze zijn vet, blank en teder, en aan de zoetheid van hun vocht paart zich een lichte ziltheid, een smaak van de zee." Ausonius savoureerde deze oesters met een lichte droge en witte Bordeauxwijn. Wil je echt genieten van een oester en profiteren van al zijn energierijke stoffen, dan is er maar één manier om oesters te eten: ,,Rauw, op ijs geserveerd, met citroen en grofgemalen peper uit de pepermolen en flinterdunne sneetjes bruin roggebrood met boter; nee, geen toost alstublieft, die smaakt veel te stoffig bij de delicate koelte van de oester! Ik heb hier wat recepten die ik aan u zal verklappen. Ze zijn af te drukken en ik zou zo zeggen: ,,Pep u in deze moeilijke tijd van rampen en een en al ellende om ons heen eens flink op en ga minstens eenmaal per maand en als uw portemonnee het toelaat elke week oesters eten!"
Dat kan nog, zie foto linksboven! foto uit de tijd dat mijn grootvader aan het Duitse keizerlijk hof werkte
02-04-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Hier in het klooster maken we ons bezorgd over het voedselketen. Er zijn verschillende kernrampen in deze wereld geweest en die van Tjernobyl in 1986 en pas geleden in Japan spreken ons wel het meest aan. Hier in Nederland is radioactief stof nog steeds te vinden op de ruimplaatsen van de Bijlmerramp (vliegtuig tegen hoge flat in Amsterdam) en waar dit allemaal terecht gekomen is, weet niemand. Ook al die atoomproeven oorlogen met stralingswapens en het neerstorten van vele vliegtuigen met kernraketten aan boord heeft ertoe bijgedragen dat wereldwijd in de lucht, in de bodem en in ons voedselketen radioactief besmette deeltjes terecht gekomen zijn. Berucht na een besmetting zijn verschijnselen van schildklier, beenderkanker en leukemie. De Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO, maakt zich na de ramp met de kernreactoren van de Fukusshima Daiïchi zich erg bezorgd en vastgesteld is dat in de wijde omgeving van deze centrales al grote hoeveelheden radioactieve aantasting van gewassen gevonden is in spinazie, broccoli, peterselie, kool en in de Japanse bladgroente, de komatsuna. Gewoon drinkwater uit de kraan is besmet en dan maar niet te spreken over het zeewater uit de Japanse Zee. Gemeld is dat er in geitenmelk eveneens radioactieve stof aangetroffen was. Op alle plaatsen in de wereld vind je radionucleïden, zoals cesium en strontium en dit zijn stoffen die zich direct aan diverse groentesoorten binden.
Op de ene plaats zit wat meer als op de andere, maar nergens vind je nog een schone bodem, ook hier in Nederland niet. Nu schijnt het zo te wezen dat als men uitsluitend kunstmest als groeimiddel gebruikt de verbouwde gewassen dan 80 pct minder schadelijke radioactieve stoffen herbergen dan bij bemesting met b.v. varkens, koeien of paardenmest. Om de handel niet helemaal te torpederen heeft de Wetgever zich vaak aangepast aan de steeds ongezonder wordende producten en zijn er aan eet-en drinkwaren bepaalde toelatingsnormen gesteld betreffende de aanwezigheid van radioactieve stof en mogelijke inwerking op onze gezondheid. Alleen vind je nergens daarover iets op de verpakking en is de controle in zijn algemeenheid erg summier. Wil je alles over kernenergie en straling weten, raadpleeg dan de websites http://www.bloggen.be/evertsuitlaatklep of kijk op http://www.bloggen.be/eef/ De wereld mag dan op alle gebied moderner geworden zijn, maar ik vind dat door al die kernrampen de gezondheidsproblemen zich opgestapeld hebben en een oplossing daarvoor met alle aanwezige wetenschap niet voor de hand ligt. We zullen in onze huishouding, hotelwezen, instellingen en dies wat meer straks met een voedsel indicator moeten kijken of we het bereide gerecht wel op tafel kunnen brengen.
31-03-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Libië heeft de aandacht, maar Kernramp Japan veel slimmer!
In Japan is het beheer van de zes kerncentrales in het door een tsunami getroffen gebied in handen van een maatschappij die zich noemt de Tokyo Electric Power Co, afgekort bij ons als de Tepco. Doordat kennelijk de meetapparatuur op tilt geslagen was kwamen er gisteren berichten door van stralingsintensiviteiten die gewoon ongeloofwaardig waren, maar vandaag zijn dan enkele waarden bekend die wel juist zijn. In reactor 2 van de centrale Fukushima Daiichi 2 waren splijtstofstaven gesmolten wat inhoudt dat deze stoffen tot in de bodem versmelten en grote hoeveelheden radioactiviteit verspreiden. In het koelwater van deze centrale waren waarden gemeten van 1000 millisievert per uur, voorheen werd aangegeven een sterkte van 400 wat sowieso ook al aan de veel te hoge kant is. Volgens professor en stralingsspecialist Najmedin Meshkati van de universiteit van Zuid Californië zijn er vanaf het begin van al die moeilijkheden met de kerncentrales door TEPCO en diverse nieuwsbronnen verkeerde berichten aan de burger bevolking verstrekt. Een grotere kernramp als deze had er niet kunnen gebeuren en volgens deze geleerde hebben ontelbare burgers, helpers en centrale personeel een overdosis straling in hun lichaam gekregen en komen binnen dertig dagen na deze besmetting te overlijden. Momenteel is de situatie zo erg dat er vanwege het hoge stralingsgevaar en versmelting van splijtstoffen niets meer te repareren of te herstellen valt. Het enige wat we kunnen doen is bidden voor de slachtoffers en nu eens voorgoed onze oogkleppen afwerpen en eindelijk eens in gaan zien hoe nietig de mens is en hoe sterk de natuur! Op technisch gebied zullen we ons moeten gaan bezinnen op bepaalde gevaren en niet alles overlaten aan meetapparatuur en door ons berekende risico factoren.
28-03-2011 om 19:24
geschreven door Broeder Everard
Vandaag iets over Abdijthee en Lekkere Tussendoortjes
Niet alleen hielden kloosters zich bezig met het brouwen van bier, maar er waren in Frankrijk, België, Spanje, Portugal en in mindere mate ook in Nederland kloosters waar men tevens thee uit eigen kloostertuin verkocht. Voorzover ik weet ken ik in Nederland geen abdij of klooster meer die zich met het product thee bezig houden en als dit nog het geval is, dan mogelijk op zeer beperkte schaal en veelal voor eigen gebruik. Ooit was ik op visite bij onze broeders in de abdij van Sénanque (Provence) om de kijken naar de Tour de France en de beklimming van de Mont Ventoux, een berg van 1912 meter hoog, die ik nooit beklommen heb maar wel eens samen met mijn tweelingbroer Eef met een heli overheen gevlogen ben. Nu, daar onder aan die berg groeien allerlei kruiden en de Fransen zijn gek op absintkruid die ze gebruiken voor de bereiding van hun beroemde likeur de Pernod. In het potjeslatijn wordt deze kruidensoort Artemisia Abrotum of Artemisia absinthium genoemd. Hier in Nederland zijn fabrieken die absint bereiden met als hoofdbestandddel anijs en moutkruiden. De bewerking en verwerking van absint is hier in diverse Europese landen lang verboden geweest om het feit dat in deze kruidensoort thuon aanwezig is en vanuit deze stof gaat een hallicunogene werking uit. Vroeger bij ons thuis in de bakkerij hadden we zo'n ouderwetse houtoven en daaronder bevond zich een onderoven waar een oom van mij in de oorlog nog tabaksbladeren gedroogd en gefermenteerd heeft alvorens ze met zijn tabaksmolen te snijden en zo'n zelfde oven hadden we vroeger ook in onze kloosters en broeder Bastiaan, zaliger, heeft me toen geleerd hoe ik die kruiden allemaal plukken moest, drogen en fermenteren om te verwerken tot thee. Net als bij de echte thee zijn bij alle kruidensoorten de onderste blaadjes het best geschikt om hiervoor te gebruiken en in mijn bewaarkast vond ik nog zo'n oud pakje thee uit de tijd van Huybergen en dan hebben we het over de periode van begin vijftiger jaren van de vorige eeuw. Weliswaar mankeer ik als broeder van alles, maar dat ik nog op de been ben heb ik te danken aan het absintkruid, want niet doorvertellen: ,,Ik heb hier nog zo'n apart hoekje kruiden en voor mezelf nog een grote bus thee er staan met een melange van brandnetels, absint en wermutkruid!" Letterlijk en figuurlijk laat ik me niet kisten en volgens onze gedoogoverste Geert Wilderman mag dan hierboven met goud en zilver bestek gegeten worden, ik houd me als kloosterling liever gedeisd met af en toe een neutje en geef mij maar de ouderwetse stamppot van mijn voorvaderen en zolang de lepel nog in de brijpot staat gaan we daar gewoon verder mee!
Weelderige groei absint aan voet Ventoux
Een paar leuke mopjes horen er vandaag ook bij!
26-03-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN
Tegenwoordig is er ook al mix te koop om zelf aardappelkoeken te bakken. Tevens kant en klaar om af te bakken en verpakt zijn ze in elke Super te krijgen. Vroeger kenden we de houdbaarheidsdata op de diverse artikelen niet. Toen op een gegeven moment er moderne machines in omloop kwamen, en er enorme voorraden dagelijks geproduceerd werden, is die houdbaarheidsdatum er ingekomen en thans verplicht. Als nadeel hieraan verbonden is dat er ook meer conserveermiddelen gebruikt worden om die houdbaarheidsdatum te rekken en te waarborgen. Zo dit wettelijk niet toegestaan is voegt men aan bepaalde producten wat al te vaak wat meer zout toe en dat komt de smaak niet ten goede! De consument is mondig genoeg om zelf te bepalen welk merk ze prefereren. Eenmaal een miskoop gedaan valt men nooit meer terug op het product wat te overtollig zout is en daarom ook niet lekker goudbruin eruit ziet. Hier in het Betuwse Gendt, dat even als hier Angeren onder de gemeente Lingewaard valt, weten ze altijd lekkere zelfgemaakte Reibekuchen te bakken met festiviteiten van de Schutterij Sint Bastiaan en ook tijdens het kersenfeest worden ze verkocht. Misschien worden sommige mensen er dikker van maar het spekt ook de verenigingskas! Hier in het klooster 'De Pauw' eten we heel vaak Reibekuchen en alleen zuster Dorinthia krijgt op die dag een bordje lammetjespap vanwege haar dieet. Ik heb voor moeder de vrouw of de baklustige huisman een recept voor Reibekuchen gemaakt en dit is door op de afbeelding te klikken mooi apart te bekijken of af te drukken. Ik wens u succes ermee!
24-03-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Achter de rug hebben we de feestdag van de Heilige Joseph en zoals de meeste mensen in deze wereld, een man die hard moest werken voor zijn kost, weinig genoemd wordt, maar toch kerkelijk een heel belangrijk figuur. Op 24 maart vieren we het feest van de aartsengel Gabriël. Dit feest is destijds ingesteld door Paus Benedictus de 15de. Deze engel Gabriël was het die Maria de blijde boodschap kwam brengen dat ze in verwachting was van Jezus, ons aller verlosser. Mogelijk komt deze boodschap in een tijd van dwalende gelovigen, in een periode van opnieuw kerkvervolging, veel oorlogen, rampen, priesters die zich zwaar bezondigd hebben en met een woord gezegd verharding van normen en waarden, niet geloofwaardig meer over; ik heb daar begrip voor! Ons aller taak blijft wel goed voor elkaar te wezen en tevens oog te hebben voor de noden in deze wereld. Kijken we zo links en rechts om ons heen, dan zien we hoe nietig en kwetsbaar de mens is. Gevierd wordt het feest van Maria Boodschap op 25 maart en gaan we 9 maanden verder op de kalender, dan komen we precies uit op 25 december, de dag die we vieren als zijnde het geboortefeest van de Heer. In het Middenoosten en Noord Afrika woeden burgeroorlogen en het Westen is in een land als Libië in actie gekomen om de burgerbevolking te helpen vanwege grof geweld dat gebruik is tegen mensen die zich door hun leider Kadhafi geknecht voelden. Bij al het oorlogsgeweld in het verleden en ook in het heden waren en zijn de slachtoffers veelal onschuldige kinderen en ouderen. Wat kunnen we wij daartegen doen? Financieel kunnen we de noden verlichten en dan is het niet de bedoeling dat dit geld aan de strijkstok van organisaties blijft hangen of dat de inkomsten verdeeld worden aan directeuren die zogenaamd de bank of het bedrijf op een hoger niveau gebracht hebben ten koste van manipulaties met aandelen van investeerders en hoge bedragen zich uit laten keren als bonus. Ik heb een familielid die 50.000 euro in Ing belegd had en nu zijn aandelen heeft staan op een waarde van 4.500 euro. Deze jongeman van 40 jaar werkt al vanaf zijn zestiende en hem was medegedeeld dat zijn spaarplan op zijn 60ste verjaardag op een niveau van 140.000 euro zou staan. Wij als kloosterlingen hebben meer vertrouwen in Hierboven dan in al die heertjes met dure maatpakken en een mentaliteit van verderf over zich. We kunnen ook bidden voor de oorlogsslachtoffers en de mensen in Japan die zo zwaar getroffen zijn door de aardschokken en kernramp. Op dit blog laat ik een hoopvol kaarsje branden die het eeuwige licht vertegenwoordigt. Zojuist had ik het over personen die zich ten koste van de gewone burger verrijkt hebben met bepaalde manipulaties. Als ze een beetje geweten in hun lijf hebben, laten ze dan een paar miljoen van hun bezittingen wegeven aan deze getroffenen. De Heer zal ze genadig zijn!
21-03-2011 om 00:04
geschreven door Broeder Everard
Vandaag als specialiteit Wilhelmietensoep op de menukaart
Vroeger hadden we grote landerijen, maar die tijd is voorbij. Wat ik nog wel aangehouden heb is mijn eigen kruidenhoekje met allerlei kruiden die vers zo uit de tuin toch nog altijd beter smaken als uit de Super. We gaan vandaag Guilleminsoep, in de volksmond in de kloosterbuurten van Gelderland brabant en Limburg bij de oude generatie beter bekend als Wilhelmietensoep, klaarmaken. De zuring hiervoor heb ik in mijn tuinkas staan en zag er vandaag zo uit (zie foto beneden) Vroeger hielden we het ook wel eens weg langs 's Herenwegen, maar daar ben ik met al dat gespuit met bestrijdingsmiddelen van sommige gemeentes toch wel een beetje huiverig voor en notabene zijn deze kruiden nog nergens anders te vinden dan onder het glas in de kas van broeder Everard. Buiten veel bidden hier in het klooster zal er ook nog gegeten moeten worden, niet dan? Het recept en de spulletjes die we allemaal nodig hebben, heb ik even afgedrukt (4 tot 5 personen) en dat is ook makkelijk voor u, want alles is apart af te drukken en u kunt er een mooie broeder Everard recepten cartotheek mee gaan opbouwen. Als ik dit aardse verblijf ingeruild heb voor mogelijk een hoekje 'Hierboven' dan hoor ik van de engeltjes wel wie allemaal gebruik maakt van broeders Everard receptenkaarten en voor elke keer dat ge dit doet, verdient u een aflaat en met mijnheer Hommen van Ing heb ik afgesproken dat hij bij iedere gebruiker van dit vitaminerijke product 100 euro op zijn of haar rekening zal storten. Dus maar veel Wilhelmietensoep op tafel en zonder bonus bent u binnenkort ook schatrijk, maar bedenk dan wel dat het voor een kameel makkelijker is door het oog van een naald te kruipen dan voor een rijke om in de hemel te komen. Buiten deze heerlijke soep komen er nog gebakken aardappeltjes op tafel met sla en appelmoes na en zoals altijd, ook nu in de vastentijd ontbreekt een welgevulde fruitschaal zeer zeker niet!
BOVEN KERVEL EN BENEDEN ZURING IN DE KAS Voor 20 personen straks bij het maal heb ik dit hier nodig ZO'N RUNDERSCHENKELTJE IS VOOR 4 PERSONEN GENOEG
17-03-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Er zijn binnen deze multiculturele samenleving een honderdtal verschillende sauzen op de markt gekomen, maar een van de oudste sauzen die we kennen is de mayonaise en op frietjes nog steeds in. Ook een broodje gezond of een saladeschotel is zonder mayonaise niet denkbaar en wat te denken van lekkere snackjes en gevulde eitjes, allemaal lekkere hapjes die het niet zonder mayonaise kunnen stellen. Waar vandaan de naam? Meestal wordt aangenomen dat de naam mayonaise afkomstig zou zijn van Mahon, een haventje op Minorca, waar in 1756 de kok van de hertog van Richeleu (Franse kardinaal met titel en staatsman) deze saus zou hebben uitgevonden. De mayonaise is echter veel en veel ouder. De Feniciërs kenden al een koude, gebonden saus van sesamolie en eierdooiers en in de Provence (Frankrijk) maakt men sinds mensenheugenis saus van eieren en olie. Waarschijnlijk is de naam dan ook afkomstig van een middeleeuws Frans woord voor eierdooier, 'moyeu'.
Zelf maken en wat in huis? In huis halen we scharreleieren, ingrediënten als Dyonmosterd, witte azijn, zonnebloem of maïsolie, citroensap, peper & zout hebben we sowieso al in onze koelkast of proviandkast staan. Elke kok, huisman of huisvrouw die geïnteresseerd is in koken heeft al het benodigd hulpmateriaal in huis en daarover hoef ik u niets te vertellen.
Hoe klaar te maken? Vroeger heb ik nog samengewerkt met broeder Dirk zaliger en die had een familielid die van allerlei kookboeken geschreven heeft en nadien zijn die geschriften allemaal overgebracht op een moderne manier en als u klikt op de volgende link http://www.hoedoe.nl/eten-drinken/basiskeuken/sauzen/hoe-maak-ik-mayonaise dan krijgt u veel over mayonaise te lezen en wordt in een specifieke verhandeling aangegeven hoe je mayonaise kunt maken. Ik wens u veel succes en weet zeker dat het u lukken zal!
14-03-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard