Benauwd en klefferig weer kan spierpijn veroorzaken. We kunnen ons daartegen beschermen door in warme periodes driemaal per week soep op tafel te brengen en beste mensen wat is er dan makkelijker om bij de super zo'n zakje of pakje soep te halen, de hoeveelheid in een soepkom te doen en er dan heet water aan toe te voegen; goed roeren en klaar! Wij gaan vandaag zelf soep bereiden en wat hebben we nodig voor een heerlijke bouillonsoep, bereid met runderschenkel of gewoon met anderhalve pond soepvlees aan een stuk? De ingrediënten hebben we al in huis en zetten een soeppan met daarin ruim 2 1/2 liter water op en brengen dit samen met het vlees aan de kook. Na de kook doen we daar wat blokjes aardappelen in, wat ringetjes prei, een paar geraspte stukjes wortel, wat peterselie en 2 takjes selderij. We draaien het gas wat omlaag en laten het geheel 2 1/2 uur op een laag pitje trekken. Is dit gebeurd dan halen we de schenkel of het stuk soepvlees eruit en snijden dit in stukjes. De verkregen bouillon kunnen we hierna zeven en alles overgieten in een andere pan, voegen wat zout en geplette peperkorrels toe, doen de brokjes vlees er weer bij en laten het geheel nog eens flink koken totdat alles ingedampt is tot een hoeveelheid van plm. 1 1/2 liter zuivere bouillonsoep en klaar is alles. We kunnen ook een andere bereidingswijze toepassen, waarbij we het vlees laten trekken, afschuimen, soepballetjes of wat maggiblokjes toevoegen etc. Het soepvlees eten we dan apart met wat mosterd en zó zijn er veel manieren te bedenken om soep te trekken en op te dienen; één ding is zeker dat bij warm weer ook hete soep hoort! We willen allemaal in de zomerdag graag een gebruind tintje hebben en dat krijgen we door vlak voor het middageten een half uurtje te zonnen en na de soep worteltjes met wat gebakken krieltjes of gekooke aardappeltjes op tafel te brengen. Bij wortelen kennen we de bos of waspeen, de Nantes, de winterpeen en de Parijse broei. We houden het simpel en noemen de kleine wortelen hier zomerworteltjes en die grote dikke winterwortelen. In wortelen zit de zogenaamde bètacaroteen (6 mg), een stof die zich in het lichaam omzet in vitamine A en in combinatie met de afgegeven D-vitamine van de zon de huid sneller bruin kleurt. Wat bevatten wortelen verder nog? Op een hoeveelheid van 100 gram verse wortelen treffen we aan 6 gram aan koolhydraten, 1 gram eiwit, 0,2 gram vet, 5 mg vitamine C, 0,07 mg vitamine B 1 & 0,03 mg vitamine B 2, aan calcium (goed voor de botten) treffen we in worteltjes 40 mg aan en aan ijzer is 0,5 mg aanwezig. Als nagerecht adviseer ik wat fris fruit en uitstekend hiervoor is een watermeloen die bij een diner van 4 personen gevierendeeld kan worden en vind je zo'n stukje te groot, dan breng het hier maar naartoe, want onze kloosterhond Tayler eet tegenwoordig ook mee aan tafel en is dol op meloen en wat kersen betreft is zij helemaal gecharmeerd van het aloude kersenras 'De Varikse Zwarten"! Beste mensen. ik wens u goed vakantieweer, de thuisblijvers en werkenden veel eet & slaapgenot en werkplezier en de mensen die chronisch ziek zijn, waartoe ik ook behoor en die de deur niet uit kunnen veel genoegen met hun hobby en dat kan zich óók op een heel breed vlak uitstrekken tot het schrijven van stukjes, het mailen met vrienden, het lezen van boeken of iets moois construeren of gewoon met anderen door de telefoon een praatje maken.
|