Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
20-12-2010
Wat gaan we met de Kerst op tafel brengen?
Hier volgen een viertal kerstmenu's die u eventueel met de kerstdagen op tafel zou kunnen brengen:
Menu 1 bestaat uit Koninginnesoep, als tweede gerecht een vleescroquet als tussendoortje, gebraden haas, appelmoes, gekookte aardappelen en als nagerecht koffie met kerstgebak.
Menu 2 begint met een lekkere zalmsalade, ossenstaartsoep, gebraden kip, doperwten, pommes frites en als nagerecht een kerstpudding met een sausje erover.
Menu 3 begint met een kop bouillon met eiergelei, een Wiener Schnitzel, diverse groenten, gekookte aardappelen en een schotel van koude tong met sla en mayonnaise en als nagerecht chocoladepudding met slagroom.
De kerst-en Nieuwjaarskaart links bovenin is van mijn oude hospita, de 95-jarige mevr. Kronenburg uit Dordrecht
Ik heb het gemakkelijk voor u gemaakt en overal vindt u met de minste moeite de rubriek waarnaar u op zoek bent, want iedereen zoekt wat bereidingswijze betreft toch graag zijn eigen passende weg om zich op het kerstmenu voor te bereiden. Het is geen best weer om de deur uit te gaan en ik raad ouderen aan om voorzichtig te wezen en bel uw familie, buurtgenoten en kennissen met een goed onderstel op om voor u de gewenste boodschappen te halen en als ze met de kerstmis mee mogen smullen dan zullen ze dit zeker niet nalaten. Dit was mijn laatste stukje voor de kerst en we gaan ons in het klooster voorbereiden op een grootse kerstviering en broeder Everard wenst zijn lezers allemaal een zalig kerstfeest en tot maandg 27 december, want dan heb ik nog een leuk oudejaarsadvies voor u in petto!
Het beste paard laat men vaak op stal staan en vannacht in bed dacht ik aan ons klooster kookboek, waarvan ik de gerechten allemaal zo'n beetje van buiten ken en daarvan is ook een website en die krijgt u met 1001 recepten te zien als u klikt http://www.sandstorms-kookboek.nl/ en werkelijk daarop raakt u al helemaal niet uitgekeken!
Visueel overzicht van haas in braadpan met ingrediënten erbovenop VARKENSFRICANDEAU IN ROMIGE SAUS HIER DE GEBRADEN KIP UIT DE OVEN EEN PITTIG BORDJE OSSENSTAARTSOEP PERSOONLIJK GAAT ER BIJ MIJ NIETS BOVEN JULIENNESOEP! HET ZIET ER ALLEMAAL HEERLIJK UIT! Zo'n lekkere en gezonde visschotel laat niemand staan! AL DEZE WIJNEN KUNT U BIJ UW SCHOTEL SERVEREN!
20-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Mijn vorige kerstdiner was bijna ook geschikt voor mensen met een wat zwakke maag, maar dit diner gaat daarvan niet uit. We beginnen met een Hors D' oeuvres en de meeste huisvrouwen en huismannen halen het grondproduct bij de super en maken de schotel verder zelf op door ze in een mooie vorm op een schaal te doen en te garneren met wat blaadjes sla, eieren, stukjes roggebrood, asperges, uitjes. augurkjes opgerolde stukjes ham etc. Gaan we zo'n schotel zelf maken dan raad ik u aan om door de eigen grond van gekookte aardappelen etc wat bouillon te doen om het geheel smeuïg te maken en er veel stukjes soepvlees doorheen te werken, U kunt het met een mixer net zo fijn maken als u verkiest.
Ons tweede gerecht is een kop Heldere Bouillon en zo ge wilt, kunt u ook kiezen voor een Heldere Bouillonsoep met figuurvermiceelli of Engelenhaar en als u naar mijn kerstmenu van 16 december kijkt vindt u een speciale soepbereidingslink.
Het derde gerecht is een heerlijke Varkensrollade die u vooraf bij uw slager besteld heeft en nog even aan moet braden. Als vierde gerecht heb ik staan Spruitjes en ditmaal doen we er wat kaas bij en brengen we ze met wat zwarte peper bestrooid op tafel. In een stukje voor een maand terug heb ik uitgebreid alles over spruitjes verteld en een groot keukengeheim verklapt hoe je ze echt lekker klaar kunt maken.
Hier beneden ziet u wat geschoonde worteltjes op een schaal staan. Deze moet u voordat u ze op tafel brengt 35 minuten in de oven laten garen!
Tegenwoordig worden er veel schotels klaargemaakt met Gekookte Aardappelen met een knoflooksaus. U kunt ze ook gewoon serveren, maar bekennen moet ik dat knoflook een goede reinigende werking op diverse organen heeft en ook een gunstige werking heeft op de bloedsomloop.
Als nagerecht heb ik staan een Schuimige Citroenpudding en hiervoor heb je nodig 5 eierdooiers, je perst 5 citroenen uit, in de beslagkom doe je een kwartlitertje melk, tevens een kwartlitertje room, 1 onsje suiker en toevoegen doe je verder een vanillestokje. Dit alles klop je op tot een schuimige massa die je dan nadien in een bakje of puddingvorm doet.
We zitten tegenwoordig in een multiculturele samenleving en ik kan me voorstellen dat deze mensen liever te doen hebben met bvb de Spaanse Keuken en als je met linkermuis klikt op http://www.recepten.net/spaans.html dan komt u mogelijk op de site van uw keuze! Teruggaan naar mijn site doet u door met linkermuisknop te klikken op pijl linksboven!
Ik wens mijn lezers veel succes bij de bereiding van het Kerstmenu en beste mensen, schrijf op een briefje alvast op wat u bij de slager, groenteboer, bakker of super allemaal moet halen voor de samenstelling van dit diner. Ook bij dit diner hoort een witte of rode wijn en linksboven bij de aanvang van dit geschreven stukje staat de wijnsoort die bij dit menuutje hoort!
19-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Er resten ons niet veel dagen meer en dan is het Kerstmis. Proberen zal ik een drietal kerstmenu's op de site te brengen en ja beste mensen. Wie slacht zelf nog een konijn of een kalkoen? Ik heb het vroeger allemaal gedaan, maar hier in Holland mag je als particulier geen kip, konijn of ander wild-en gevogelte meer slachten en ben je verplicht dit te laten doen door een poelier. Dit is al jaren zo en nooit vergeten zal ik dat ik voor een dertigtal jaren terug tegen de kerst wat konijnen geslacht had op de goede manier en deze geslachte dieren in de kou buiten aan de waslijn had hangen om te besterven. Voornamelijk elitaire bewoners van de wijk "De Goudmijn" uit Arnhem namen deze beestjes bij mij af en weken tevoren zochten ze in mijn hokken hun favoriete konijn of kalkoen al uit. Kennelijk iemand die het niet op mij gemunt had was zo sportief geweest om de politie te bellen over de aan onze waslijn hangende konijnen. Ik heb de heren kunnen overtuigen dat de ziel van de diertjes zonder pijn naar de dierenhemel waren gezonden en zoals verondersteld de konijnen echt niet levend waren opgehangen ter bevordering van een specifieke wildsmaak. De politie hield het bij een waarschuwing en nadien heb ik nooit meer een dier geslacht. Bekennen moet ik dat ik op mijn oude leeftijd wat weekzerig ben geworden en ook als ik er vergunning voor zou krijgen nooit meer een dier zou kunnen slachten.
Mijn eerste kerstdiner bestaat uit voornamelijk caloriearme producten en als voorgerecht brengen we ter tafel een heerlijke garnalencoctail. De ingrediënten zijn allemaal bij de grote supers te krijgen, maar ik raad u aan alle benodigde visproducten toch te kopen bij de vakman, dus een viszaak. Naar wens beschikken deze zaken over goede recepten, die u er gratis bijkrijgt.
We gaan verder met een Witte Ragoetsoep en omdat ik in andere kerstdiners eveneens diverse andere soepen ter tafel laat komen geef ik u de website van een meesterkok die ook aan het Belgische hof bij bijzondere diners zijn culinaire kunsten laat zien en de URL is http://www.edsreceptensite.nl/page8.html U kunt hierop alle denkbare soepen terugvinden!
Als derde gerecht brengen we een gebraden Wild of Tam Konijn op tafel en hierbij maak ik als chef de cuisine altijd gebruik van de volgende site van ook weer een meesterkok die aan alle hoven van Europa zijn braadkunst heeft gedemonstreerd en zijn website is http://www.wildplaza.com/artikel.php?aid=860
Ons vierde kerstgerecht is Appelmoes van Goudreinnetten en als u wat minder suiker als benodigd wilt toevoegen bij de bereiding, dan doet u dat toch gewoon!
Ons vijfde gerecht zijn de mooi gaaf Gekookte Aardappelen die sierlijk op een mooie schaal worden opgediend en bij de bereiding houdt u rekening met uw bloeddruk en voegt u zeezout in plaats van gewoon zout toe.
Laat uw fantasie werken en kijk goed naar de afgebeelde vruchtensla en zie wat voor ingrediënten hiervoor allemaal gebruikt zijn. Hol wat vruchten uit, stop er anderen in en maak er een kunstwerkje van!
Bij dit diner kunt u zowel lichte rode als witte wijn op tafel brengen en ik adviseer u hiervoor een Bourgueil, Chinon of Crus uit de Beaujolais. Bij de slijter weten ze u daarover goed voor te lichten!
Wilt u een mooi menukaartje maken schrijf het diner op, versier de kaartjes en bent u goed in de schoonschriftkunst dan heeft u daar ook geen hulpie bij nodig!
Ik wens u veel succes met dit uitstekend kerstdiner!
18-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Nee beste kloosterblog lezers, dat eten we hier vandaag in het klooster niet. Het is vrijdag en dat betekent dat we ons hier op die dag nog steeds onthouden en geen vlees eten. Vroeger, toen ik nog student was ben ik ooit op een vrijdag op visite geweest te Mechelen bij Kardinaal van Roey en daar stonden 's middags zeker 6 vissoorten op tafel, waarbij ik Zijne Eminentie verzocht heb om aan de Paus door te geven dat hij per dogma de katholieken zou verplichten uitsluitend vis te eten en zich allemaal voortaan te onthouden van alle vleessoorten.
Verschillende paters, broeders en zusters zijn hier lid van de SOWA in Angeren en vandaag wordt daar de jaarlijkse feestbijeenkomst gehouden. Ik heb hun stevig op het hart gedrukt geen verboden hapjes te consumeren en ik hoop dat ze zich daar allemaal aan houden. Afgeraden door overste Geert Wilderman is tevens het gebruik van sterke drank, niet omdat wij als kloosterlingen daar afkeer van hebben, echt niet...maar wel omdat hier de binnenwegen spekglad zijn en we in deze kersttijd geen geblesseerde broeders, paters of soeurs eropna kunnen houden; dit met het oog op de drukte in de diverse parochies hier in de buurt, waar diverse confraters assistentie verlenen bij de kerkelijke plechtigheden, de zusters in de ziekenhuizen en de broeders in de bejaardenhuizen. Pater econoom zit hierna vaak drie dagen op zijn kamer uit te tellen wat dat alles heeft opgeleverd en als hij tevreden is wordt er een echte Champagne Napoléon ontkurkt.
Voor de zondag hebben we hier in het klooster staan een menu dat heet Varkenshaas Mediterano met romige pasta en ik had nog een fotootje van vorig jaar en daarop kunt u zien hoe zo'n schotel eruit ziet en op de menustaat kunt u aflezen hoe u dit klaar moet maken. Over een paar dagen breng ik enkele kerstmenu's op deze site en zondag na het brevier lezen zal ik proberen dit eerste kerstmenu dat heet "Menue Noël avec Frère Everard" voor u op de website te brengen.
WIE RAADT HOE HET MUZIEKSTUKJE HIERBOVEN HEET KRIJGT ENKELE LEUKE KERSTAFBEELDINGEN TOEGEZONDEN!
BIJ DEZE SCHOTEL HOORT ONDERSTAAND WIJNTJE!
17-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Ieder jaar zitten onze paters, broeders en zusters zo half december in de recreatiezaal waar onze moderne grootbeeld televisie staat opgesteld en aan de tafeltjes zittten: 12 paters, 8 zusters en 4 broeders. Het dictee 2010 is samengesteld door de bekende schrijver Tommy Wieringa. Nog niet zolang geleden ontving hij de Ferdinand Borderwijk Prijs voor verhalend proza; ook is hij bekend van zijn mooie roman Joe Speedboot. Wie gaat in ons klooster dit jaar met Het Gouden Brevier aan de haal? We zullen het straks weten!
Kakofonie
De tijden zijn in zoverre interessant dat ze kakofonisch zijn; je moet bijwijlen je oren dichtstoppen tegen het tenhemelschreiende geblabla van de muezzins van de eeuwige vergelding in het ene oor en dat van de filistijnen van het geperoxideerde ressentiment in het andere.
Geüpgradede Hoekse en Kabeljauwse twisten: de shoarmabakkers versus de aardappeleters, allen met vuvuzela's bewapend ; hun zuurstofarme hersentjes verkleinen je wereld en brengen haar binnen de afrastering van hun woestijngod of hun karikaturale weergave van joods-christelijke axioma's en verlichtingsidealen.
Die boeroepers nemen het licht juist weg met hun stijlmiddelen van de provocatie en de daarbij behorende inflatoire hyperbolen, terwijl de man in het midden, de verdediger van de orde, mijmert over een vreedzame stadssamenleving zoals bijvoorbeeld het Oost-Galicische Lemberg eens was.
Lemberg dat multinationale multilinguïstische Habsburgse babylon, die co-existentie van Asjkenazim, Roethenen, Polen, Duitsers, Armeniërs-door en door tolerant uit noodzaak en goede wil, laisser faire opgetuigd met een civilisatorische missie en een architectonisch mozaïek van gotiek neoclassicisme en art deco.
Nochtans werden de tijden ook toentertijd interessant en viel de stad achtereenvolgens toe aan het gerestaureerde Polen, nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie-haar namen waren Lemberg, Lwâw en Lviv, de Polen waren verdreven en de Joden uitgeroeid.
Hun huizen werden nu bewoond door oekraïners; enigszins beduusd namen zij die verukkelijke, lege stad in. Lemberg werd het failliet van de vroegtwintigste-eeuwse muliculturaliteit, alleen zijn begraafplaatsen spreken nog in vele talen.
Wie zullen straks de halflege flatwijken van Amsterdam, Culemborg dan wel Gouda innemen als hun bewoners zijn verjaagd door de dompteurs van de thymotische woede, wier dromen de nachtmerries van de eerste-tweede en derdegeneratieallochtonen zijn?
Opzichtig negeren zij die wet van consciëntieus bestuur die door het taoïsme wordt gepostuleerd: regeer de staat zoals je een klein visje bakt (behoedzaam).
Gedoogoverste Geert Wilderman heeft vandaag het Gouden Brevier uit mogen reiken aan de 87-jarige kloosterzuster Esmeralda wonend in Babberich en logerend hier in ons klooster 'De Pauw' te Angeren. Wat waren haar fouten in dit dictee? In zin 6 had zij in plaats van zijn begraafplaatsen haar begraafplaatsen staan en het kloosterkabinet was bijna gevallen over de discussie die hier onderling onder de vele taalkundigen ontstaan was of dit nu zijn of haar moest wezen. Fout had ze tevens geschreven het woord geüpdadede en zij had hier een soort kloosterwoord van gemaakt en geschreven de 'geüpgraduele'-. Broeder Johannes had het dictee op zijn laptop gemaakt en deelde de communiteit mede, dat veel woorden in dit dictee aangegeven werden als verouderd taalgebruik en hij had dan ook de meest vreemde uitdrukkingen in dit dictee staan. We hebben er allemaal hartelijk om moeten lachen. Hij heeft het met zijn leeftijd van 93 toch nog heel wat beter gedaan dan menig prominent op tv en met 12 fouten heeft hij het er niet slecht van afgebracht.Tot diep in de nacht hebben we onder het genot van een hapje en een flink offer aan Bacchus deze dictee-avond afgerond.
16-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Broeder Everard gebruikt van allerlei medicijnen en ik denk dat deze absoluut nooit nodig waren geweest als ik wat bewuster en regelmatiger geleefd had en vroeger nooit gerookt. De klok is op mijn leeftijd van 77 niet meer terug te zetten en eerlijk gezegd heb ik het hier in het klooster nog prima naar de zin, leef nú volgens de regels en daarom laat Petrus hierboven nog maar even wachten voordat ik bij de hemelpoort aanklop. Dat mijn buikje wat proportioneel geworden is, heb ik als voormalig bierproef specialist hier aan ons klooster te danken. Dit laat ik tegenwoordig de bevallig ranke Beierse Soeur Gertrude doen, die meer habijt dan buik heeft.
Overal waar ik op huisbezoek kom, hebben ze ultra moderne keukens, maar dat is meer om iets van hun welstand, dan van hun kookkunst te laten zien. Moeder de vrouw heeft tegenwoordig haar werk buitenshuis en als er gegeten moet worden is dat vaak uit de automaat, ergens in een bistro of worden er kant en klare maaltijden uit de super ingeslagen die in de oven of magnetron warm gemaakt worden.
Hier beneden heb ik enkele staatjes staan van een fabrikant die voedselsupplementen aanbiedt en volgens mededeling zijn die inlichtingen daarop juist en wetenschappelijk getest. Nu staan er wat begrippen en woorden in die mogelijk niet voor iedereen duidelijk zijn. Hebben we het over thiamine, dan praten we over vitamine B-1, wat volop aanwezig is in brood, granen, melk, groenten en gist. Niacine is vitamine B-3, wat zit in vlees, vis, volkoren graanproducten, groentes en aardappelen. Hebben we het over riboflavine, daarmee wordt bedoeld vitamine B-2, wat zit in eiwitachtige producten, zoals melk, eieren, vlees, lever en nierproducten, bladgroenten, gist en bruin brood. Met folaat wordt bedoeld vitamine B-11 (buitenland ook wel B-9) en deze stof zit in 90 procent van alle voedingsmiddelen. Genoemd wordt tevens pantotheenzuur, vitamine B-5, wat op natuurlijke wijze binnen ons lichaam aangemaakt wordt door de opgenomen voedingsstoffen.
In de folder hebben ze het tevens over de Orac-waarde. Wat is dat nú weer? ORAC betekent Oxygen Radidical Absorbance Capacity en is niets anders dan de zuivere Antioxidant indicatie-waarde met een honderdtal producten met aan de top alle soorten noten, kruiden, bessen en cacao.
Mensen die thuis wonen, zelf koken, bejaarden in tehuizen en mensen die verblijven in een ziekenhuis of anderzijds hoeven per drie keer per dag op gezette tijden eten en zich minstens een half uur per dag bewegen door een eindje te wandelen, te spelen met hun kinderen, kleinkinderen of de hond uitlaten, normaliter geen voedingssupplementen te gebruiken. Anders ligt het voor veel buiten de deureters, want die komen bepaalde elementen in hun voeding tekort en logisch is het dat de voedingsindustrie daar op inspeelt en een vloeibaar supplement aanbiedt waar alle vitamines, mineralen en noodzakelijke stoffen in verwerkt zitten, die een mens nodig heeft om vitaal te blijven. Beste lezers, ik hoop dat u met dit schrijfsel van broeder Everard wat meer voedingslicht heb opgestoken richting de Kerstdagen en het Nieuwe jaar.
10-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op 8 september vieren we jaarlijks het geboortefeest van de Heilige Maria. De vader en moeder van Maria waren Joachim en Anna en net als wij gewone mensen is Maria dan ook op een normale manier geboren. Omdat zij als moeder van de Heer Jezus Christus altijd hoog geprezen is geweest, en nog steeds, heeft Paus Pius de 9de op 8 december1854 per Pauselijke bul "de ineffabilis Deus, de Onbevlekte Ontvangenis van Maria als dogma aan de gelovigen verkondigd en zoals men weet beste gelovigen is een dogma een voldongen feit dat niet bestreden kan worden en men als katholiek zonder meer als stelling aan dient te nemen. Het hoofd van de Katholieke Kerk heeft dus afgekondigd dat Maria de enige persoon ter wereld is, die zonder belast te zijn met de erfzonde ter wereld is gekomen.
Vaak wordt de onbevlekte ontvangenis van de H. Maria verward met de maagdelijkheid van de moeder Gods, maar dit zijn bijbels en theologisch twee verschillende begrippen. Maria is volgens het dogma van de paus onbevlekt ter wereld gekomen d.w.z. zonder erfzonde, maar wel op gewone menselijke wijze. Trouwen deed Maria nadien met de timmerman Jozef en volgens de bijbel en de geschriften is de Heer Jezus zonder dat Jozef geslachtsgemeenschap met haar gehad heeft door de kracht van de Heilige Geest uit de schoot van Maria ontsprongen.
In de Islamitische theologie komen we Maria als maagd tegen onder de benaming Maryam. Het dogma van "de Onbevlekte Ontvangenis" van Maria is door veel theologen bestreden en binnen de Protestantse, Oud Katholieke en Oosters-Orthodoxe Kerk is dit dogma totaal verworpen, omdat nergens in de Bijbel hier gewag van gemaakt wordt. Er is in het verleden veel gediscussieerd over deze onderwerpen, maar ergens is het zinloos. Persoonlijk ga ik discussies over geloofspunten ook liever uit de weg, hetwelk niet wil zeggen dat ik ze verwerp.
Kijk, beste medebroeders en hierbij bedoel ik alles wat mens is, we hebben tegenwoordig binnen heel de wereld te maken met een multiculturele samenleving en elkaars theologische ideologieën bestrijden of ze ketters noemen is door de eeuwen heen al absurd geweest en heeft alleen maar geleid tot oorlog en ellende. Alle geloven of spirituele stromingen hebben aanvaardbare menselijke overeenkomsten en het beste is dat we deze kernpunten eruit lichten en gebruiken om menselijk en waardig in vrede met elkaar samen te leven. Met deze instelling en gedachtegang in ons komen we beslist een Kerstfeest tegen dat zinvol is en ons vreugde in het hart brengt!
Boven Beeltenis Engel Gabriël-beneden H. Maria met Kindje Jezus Oude prentjes en tekst H. Priesterwijding Heeroom in Amerika
07-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Grootvader Hübbers was geboortig uit Ubbergen, een plaats vlak achter Nijmegen aan de Duitse grens en voor zover ik heb kunnen nagaan woonde hij in een huis dat half op Nederlandse en Duitse grond stond. Als jongman leerde hij het bakkersvak in Wuppertal en was er werkzaam in een Bäckerei und Konditorei, een bedijf waarin men bakt en ook een zitruimte heeft om iets te gebruiken. Toen hij zich omstreeks 1890 in Huissen gevestigd had, en daar nadien het bedrijf op het Huissen-Zand overgenomen had van de familie v/d Geijn, bracht hij ook veel Duitse gebruiken mee hier in deze contreien, zo bvb het bakken van Weihnachtsstollen en jammer genoeg zijn die oude recepten tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld en plundering allemaal uit onze zaak, bestaande uit bakkerij, kruidenierswinkel en Horecabedrijf, destijds gevestigd aan de Karstraat F 162 te Huissen verdwenen.
Tegenwoordig worden er al vroeg kerstpakketten uitgereikt met allerlei soorten kerstbrood erin. Nu is het zo beste lezers, dat alle broodsoorten waarin veel zoetigheid verwerkt is (dus suikers) min of meer op natuurlijke wijze geconserveerd zijn, maar een stolletje mag van broeder Everard rustig een week oud zijn, maar toch niet langer. Tegenwoordig kan men al vanaf het begin van de advent overal kerstbrood krijgen. Vroeger bij ons thuis, en deze gewoonte houd ik hier in het klooster ook aan, aten we het eerste sneetje stol dicht besmeerd met roomboter zo tegen 4 uur 's morgens en wel na de nachtmis. Vooraf werd er een lekker stukje verse worst met jus en stukjes stipbrood opgediend en hier in het klooster "De Pauw" doen we nog steeds een eigen gerijpt wijntje van onze specialist broeder Gerardus erbij.
Wat hebben we voor ingrediënten nodig om een echte Weihnachtsstolle te bakken? Dat is 750 gram bloem, 60 gram gist, 3 dl melk, 2 hele eierdooiers, 175 gram boter, 100 gram basterdsuiker, raspen doen we de schil van 2 citroenen of we doen er een half onsje sukades bij of kant en klare citroen snippers, bij dit alles gebruiken we gemengd 4 ons krenten en rozijnen, 75 gram gehakte amandelen of een onsje kant en klare amandelspijs en een kleine handslag zout. Weet je wat de stol nog lekkerder maakt? dat is de rozijnen en krenten in een bakje doen met twee eetlepels rum erbij, even roeren en dan toevoegen aan het geheel dat inmiddels in een beslagkom zit en tot een deegje verwerkt is. Dit deegje bollen we op, laten het rijzen ( kan in een rijskast, onderoventje of toegedekt met een schone doek, vervolgens slaan we het met de handen ovaal en vouwen het over, laten het nog even rijzen en dan zetten we alles in een hete oven en na een baktijd van een half uur tot hooguit 40 minuten is ons stolletje klaar!
Heet uit de oven smeren we er wat gesmolten boter over en meteen strooien we er naar wens poedersuiker overheen. Wil je het mooi opgesierd op tafel brengen, steek er een takje huls uit de tuin in en wikkel in mandvorm een mooi rood lint eromheen! Mijn keukenassistente Soeur Marie is erg kunstzinnig en weet het lint zodanig te vormen dat het net lijkt of er een kerststalletje bij aanhangt. Zeg beste kloosterrecepten fans, doe je best en eet er smakelijk van!
Dit is het verkregen resultaat volgens het recept van broeder Everard Beneden een prachtige foto van een goede vakscollega De voorlees refterbeurt is toebedeeld aan pater Johannes-zie ook foto's op site!
01-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Wat eten we vandaag op de verjaardag van mijn assistente?
Buiten is het fris, de thermometer staat op 2 graden onder de nul, overal ligt hier sneeuw, de wind komt uit het oosten en iedereen die niet op pad hoeft zit vandaag binnen. Er zijn slechts nog enkele zusters en broeders die als invalskracht via een uitzendbureau vandaag buitendeurs zijn om op een of andere school les te geven. Kloosterlingen kleden zich nog ouderwets en iedereen draagt bij dit weertype nog een hemd en gebreide borstrok. Niemand laat zich dan ook inenten voor de griep of andere ziektes en heeft alleen vertrouwen in hun eigen natuurlijke weerstandsopbouw; we volgen de trend van onze voorgangers die allemaal een hoge leeftijd bereikt hebben. Mijn lieve keukenassistente Soeur Marie is vandaag 67 geworden en is het feestvarkentje. De hele bezoekkamer zit vol mensen uit het dorp hier om haar te feliciteren. Ze is ook lid van het plaatselijke zangkoor en heeft gisterenavond in het dorpshuis getrakteerd. Vannacht heb ik speciaal voor haar de kloosterpoort tot diep in de nacht open gehouden. Bij ons in het klooster is iedereen twee keer per jaar jarig en dat is op de burgerlijke geboortedatum en tevens op de kerkelijke feestdag van hun kloosternaam. De menukeuze van Soeur Marie voor vandaag is: vooraf een pittige kom erwtensoep, hierna rode bietjes met aardappelen en als nagerecht Griekse Matseros, een heerlijke vruchtenyoghurt, waarvan u hier beneden het recept ziet staan.
Rode bietjes zijn bloedzuiverend en reinigen uw blaas Oud Hollandse snert houdt het hele lichaam in conditie! In ons klooster is er altijd wel iemand die komt met een nieuw mopje Dit ziet er als toetje bijzonder lekker uit!
30-11-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Ontploffing door gasvorning van rottend afval onder lux hotel in Mexico
In de luxe badplaats Playa del Carmen te Mexico is een zeldzame ramp gebeurd. Rottend organisch afval ergens in een ruimte onder het bekende hotel Grand Rivièra is gaan rotten en gisten, waarbij gasvorming ontstaan is. Plotseling was er een zware ontploffing en dit onder de lobby van het 676 kamer tellend hotel. De hele vloer van deze ruimte vloog dwars door het dak heen. Bij deze ramp zijn voorzover bekend 7 dodelijke slachtoffers en wel twee personeelsleden en een canadees gezin van 5 personen, waaronder een tiener van 14 jaar.
Dit hotel wordt veel bezocht door Canadezen, Amerikanen en Europeanen. Onvoorstelbaar dat dit bij zo'n luxe hotel kon gebeuren. Volgens mij moeten dit grandiose bergen met organisch afval geweest zijn uit de verschillende keukens van dit vijfsterren hotel.
Mexico is een land van uitersten. Je hebt er schatrijke drugsbaronnen wonen die constant oorlog met elkaar voeren en verder wonen er gegoede middenstanders, maar er zijn ook hele arme streken in Mexico en dagelijks lezen we van mensen die de Amerikaanse grens proberen over te komen om in het land van 'Uncle Sam' werk te zoeken. Aan de zee vind je net als hier bvb in Zandvoort luxe hotels.
Hotel met wereldnaam en dan gebeurt dit! In mijn kloostertijd op het seminarie moesten we als student alle werkzaamheden verrichten. De ene dag was je aan het piepels jassen, de andere dag de gangen aan het boenen of je was ingedeeld op de strijk of waskamer en het moge gek klinken, ik deed het liefst de vaat! Enkele enorme granieten bakken waren gevuld met gloeiend heet water, waarin flink wat soda aan toegevoegd was. Zachte handjes waren hierbij uit den boze! In zo'n studiehuis zaten in die tijd ook ruim 250 studenten en met paters en broeders meegerekend waren we daar met ruim 300 man. In die tijd werd er wel afgepast gekookt en was er afval, dan verdween dat in de grote afvalton, die dagelijks door broeder boer geleegd werd en met wat mengmeel werden daar de varkens mee gevoerd. Alles was proper en in de keuken herinner ik me dat we daar voor het reinigen van machines en andere voorwerpen veel gebruik maakten van halamiet. Waar de lichtkabels en andere voorzieningen ingevoerd waren zaten kruipruimtes en ik die nogal grief was, heb daar nog wel eens vertoefd om te kijken of er ergens iets los zat of niet in orde was.
Veiligheid en hygiënne waren en zijn in een klooster, ook hier in 'De Pauw' hoogstaande begrippen. Tegenwoordig zie ik dat er in hotels of tehuizen veel keukenafval is en binnen in het bewuste hotel of instelling mag alles er proper uitzien, buiten zie ik nog wel eens een te volle afvalcontainer staan met losse deksel en, omdat men bezuinigt op een tweede container die ene dan maar overvol stort. Hetzelfde zie je ook op campings vooral op de wisseldagen. Soms sla je van de stank op de vlucht.
Voor zover ik weet zijn er hier in Nederland en België wel gasontploffingen geweest, maar de oorzaak was dan meestal een gaslek of een ondeugdelijke aansluiting; Van rottend en gistend afval onder een vloer en vervolgens gasvorming en een ontploffing had ik nooit eerder gehoord. De boven aangehaalde begrippen zijn niet alleen van belang in ons klooster, maar overal waar mensen en dieren verblijven en overal tevens waar eet-en drinkwaren zijn opgeslagen, verwerkt en behandeld worden.
De mensen die in Mexico met deze ramp omgekomen zijn laten ook weer een leegte achter en veel families zijn hierdoor weer diep getroffen. Het was vandaag sowieso al een grote rampdag met waterlast in België en Nederland en verder met een verschrikkelijke brand in een torenflat in het Chinese Sjanghai; de laatste berichten spreken van 50 doden! Laten we er allemaal bij stilstaan en ieder op ons eigen manier deze slachtoffers gedenken door bvb een kaarsje te branden of te bidden.
Wat een ravage! De vraag is: Wie heeft al die afval daar onder de vloer gestort? Was het wel keukenafval of toch ergens een gaslek?
Hier in het klooster houden we ons nog altijd aan de oude vastentijd van vroeger en ik raad eenieder aan om deze manier van eten ook weer in te voeren. Is het niet uit eerbied voor de aloude vastenwet, dan kun je het ook als weldaad voor uw lichaam beschouwen. Het eten van rund-en varkensvlees en ook getrokken jus uit vetten hiervan was vroeger op vrijdag en 40 dagen voor Pasen, wat we de vastentijd noemen, op straffe van zonden verboden. Op vrijdag kwam vooraf bruinebonensoep op tafel. Bruine bonen bevatten veel vitaminen die ook in vlees zitten; vandaar! Moeder de vrouw bakte op vrijdag aardappeltjes, als groente zou je er in deze tijd rode bietjes bij kunnen eten en als toetje een schaaltje yoghurt. Het eten van vis bij de maaltijd begint ook weer toe te nemen en hier bij ons in de buurt zag ik gisteren bij de viskraam weer mensen in het rijtje staan om vis te kopen. Populair hier in Angeren zijn gebakken visdelen die hier onder de naam kibbeling verkocht worden.
Gerookte paling uit Volendam zou ook wel lekker wezen, maar door een visverbod op paling moeten we het binnenkort doen met paling uit de Franse wateren en veel helpen zal dat verbod ook niet, omdat na paringstijd veel van die jonge alen in de gemalen langs onze kust en viswateren terecht komen.
Iedereen die vandaag aan de dag een universiteit heeft doorlopen noemt zich wetenschapper en die weten ons te vertellen dat het eten van vis ook niet meer zo gezond is, maar vergeten erbij te zeggen dat door mensenhanden veel wateren verontreinigd worden. Hetzelfde is het geval bij luchtverontreiniging, waardoor veel mensen ongeneselijke ziektes oplopen.
Het is niet God die ons deze ellende bezorgd heeft, want volgens de geschiedenis zag het aards paradijs er hemels uit, was het er goed toeven en genoot de mens van Gods schepping.
30-11-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger nam het Tartarenvolk uit Mongolië op hun reizen gesneden kool mee om onderweg te koken. Deze kool borgen zij op in hun zadeltassen. Op een gegeven moment kwam men erachter dat die kool die soms langer dan een maand in zo'n zadeltas tegen de bezwete rug van het paard had gelegen door natuurlijke fermentatie zurig en heerlijk van smaak geworden bleek te zijn en zo is de zuurkool ontdekt. Langzamerhand ging men in houten tonnen en potten van aardewerk deze kool inleggen en de vraag is hoe we dat vroeger deden. In ons klooster 'De Pauw' te Angeren doen we dit nog en hiervoor gebruiken we wat grote Keulse potten, die we vooraf gereinigd hebben met heet sodawater en nagespoeld met wat gekookt water.
Wat hebben we allemaal voor ingrediënten nodig? We verbouwen op onze landerijen ons eigen producten en in de eerste week van oktober hebben we een vijftigtal kolen, zowel witte alsmede savooiekool gebruikt om te gaan inleggen volgens een aloud kloosterrecept uit 1729 op naam van een zekere broeder Leonardus die in 1814 is overleden. We werken, wat onze koolsoort betreft, in de verhouding 2 staat tot 1 en met zo'n speciaal ouderwets kappesmes (andere naam op het platteland voor kool was voor een eeuw terug kappes) maken we de kool fijn. Is dat gebeurd voegen we aan de massa wat karnemelk (Buttermilch)-, een scheutje bourgondische miswijn, wat jeneverbessen en peperkorrels toe. Dit is de eerste laag die we in de Keulse pot stoppen. De massa moet goed aangestampt zijn. In onze pot hebben we nu zo'n zeven lagen liggen en beste mensen vergeet vooral niet om over elk laagje zo'n licht handje zout te strooien. De hele massa wordt nu afgesloten met een brandschoon plankje en daarop een steen. We gebruiken daarvoor een kribkei die we hier bij de Rijn met het vissen meegenomen hebben nadat we de oude van een halve eeuw terug weer teruggelegd hebben. Op de pot hebben we ook nog een deksel met een klein gaatje erin zitten, wat door mij afgedekt is met een oud brillenglas, zodat de zaak goed in de gaten gehouden kan worden.
Heb je de beschikking over een kelder, dan is dat de beste plaats om de ingelegde kool te doen verzuren; zoniet, tracht een plaatsje voor je zuurkool te reserveren bij de buren die wel over een kelder beschikken en bied ze aan om ook gebruik te maken van jouw productie. Komt er na enkele weken wat kaam op het geheel, schep dit af, maak het plankje en de kei weer schoon, leg de deksel weer op de pot of vat en als het nodig is, herhaal dat nog enkele malen! Na een staantijd van 7 tot 9 weken hebben we zuurkool. Vandaag hebben we in ons klooster voor de eerste maal genoten van onze ingemaakte zuurkool. Steeds als je wat nodig hebt schep je de benodigde zuurkool uit de ton en herhaal je de reinheidsprocedure met betrekking tot het afsluiten van het vat.
Op dezelfde manier zoals we met onze kool gedaan hebben, kunnen we bijna alle groentes inleggen en in de tweede wereldoorlog waren we blij dat we zoveel groentes hadden ingelegd en geweckt, óók veel varkensvlees, zodat we bijna altijd voorrraad hadden en nooit geen honger geleden hebben. Een gedeelte van de eieren van onze kippen werden in een soort kalk ingelegd, dit met het oog op het geval dat er geen mogelijkheid meer was dat we deze rechtstreeks van onze kippetjes konden betrekken.
Tegenwoordig zijn er niet veel mensen meer, die zelf nog groentes wecken of inleggen, maar toen ik vanmorgen vroeg hoorde over die beschietingen in Korea en mijn gedachten teruggingen naar de oorlogstijd, kwam ik op het idee hier een artikel over te schrijven. Toen ik voor mijn kloostertijd, en dan spreken we van bijna een halve eeuw geleden, nog keurmeester van de Warenwet was, heb ik het meegemaakt dat in een plaatsje op de Zuid-Hollandse eilanden nog spek ingelegd werd in asbestkuipen. Ooit heb ik een restaurant bezocht waar lood verwerkt zat in het bestek. Kappers vroegen zich steeds af wat we in hun zaak te zoeken hadden, maar als chemicus en analist heb ik daar wel eens haarwater aangetroffen waarmee je jeuk en weet ik veel op je hoofd kon verdrijven, maar het uiteindelijke resultaat was een kale kop!
In de tijd dat iedereen nog groentes inlegde, heb ik ook veel groentes aangetroffen in Steinzug aardewerk die mooi glinsterend gemaakt was met loodglazuur. In de warenwet werden de meeste zaken wat vaag genoemd en menig keurmeester keek hier overheen en ondernam geen maatregelen. Alle groentes die men in een dergelijke pot liet fermenteren kregen te maken met afgescheiden loodzuur bestanddelen en bij een loodvergiftiging in die tijd was er geen dokter in Nederland die een verband legde tussen het eten van groentes uit een dergelijke pot en een loodvergiftiging. Echte Keulse potten zijn ongevaarlijk en nog steeds uitermate geschikt om zuurkool in te rijpen. Je kunt zo'n pot zelfs in de magnetron zetten om je eten op te warmen. Doe dit nooit met een geglazuurde pot, want je weet maar nooit!
Zuurkool is rijk aan vitaminen C, je wordt er niet dik van en is dus ook een goede dieetvoeding. Men verwerkt in veel landen het nat van de zuurkool of uit kool getrokken bestanddelen nog steeds in reformdrank. We krijgen weer een strenge en koude winter en laat uw lichaam genieten van een bordje heerlijke zuurkool, doe er een boterjus overheen en als vlees serveert men een sappig rookworstje, een zwoerdjesworst, een speklapje of gewoon een balletje gehakt. Er zijn ook huisvrouwen en huismannen die de zuurkool met de gekookte aardappels stampen en er dus zuurkoolstamppot van maken; voor meer vitaminebehoud eet ik deze producten liever apart. Beste mensen, vrienden en lezers van mijn kloosterblog: ,,Geniet ervan en eet smakelijk"!
Boven: twee mooie witte kolen, beneden diverse Keulse potten Linksbovenin ziet u een savooiekooltje! EN HIER DE LEKKERE ZUURKOOL UIT ONS KLOOSTER EEN MOPJE ER TUSSENDOOR HOORT ER OOK BIJ! James Cooke (1728-'79) hield bemanning met zuurkool gezond
23-11-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Van mijn Poolse vrienden kreeg ik een recept aangereikt voor het maken van Zurek. Vroeger heb ik veel kennis op culinair gebied opgestoken van onze Italiaanse vrienden in Nederland, nadien waren het de hardwerkende Turken die we hiernaartoe gehaald hadden om als schoonmaker of fabrieksarbeider ons te komen helpen, de laatste jaren zijn hier ook veel vluchtelingen naar ons land gekomen en de meeste mensen hebben hier in ons land hun werk gevonden. Doordat onze economie wat ingezakt is geven we bepaalde emigranten en vluchtelingen hier de schuld van, maar ik vind dat niet eerlijk. We zullen de problemen met elkaar moeten oplossen. Gaan we ver terug in de geschiedenis, dan hebben veel Nederlanders in verre landen hun wortels liggen en in de loop der jaren hebben onze voorvaderen zich ingeburgerd. Wat we zeker kunnen stellen is dat al deze groeperingen er ook voor gezorgd hebben dat er in ons land een multiculinair klimaat ontstaan is; zeker de kleine middenstand in Nederland heeft hiervan kunnen profiteren! Vlak na de Tweede Wereldoorlog konden onze Poolse bevrijders van de Eerste Pantserdivisie en para's geen kant op en zijn toen ook in Nederland gebleven. Met deze bevrijders heb ik een nauwe band en die laat ik door niemand verstoren. Polen zijn keiharde werkers. Om een voorbeeld te noemen: In Polen heeft Fiat een fabriek staan waar 6000 Poolse arbeiders de productie van auto's verzorgen. Deze fabriek produceert effectiever dan drie Fiat fabrieken in Italië met ruim 22.000 arbeiders. Van de nieuwe generatie Polen werken er hier binnen Nederland, Duitsland en de Benelux er velen in de bouw en iedere aannemer is vol lof over zijn Poolse arbeiders. Veel mensen die schelden op de Turken, Marokkanen en wat voor buitenlanders ook gaan er met het weekend wel eten in hun restaurants die over het algemeen lekker eten opdienen en wat goedkoper met de prijs zijn als veel Nederlandse restaurants. Echt mensen, we moeten alle buitenlanders als broeders beschouwen en dan komt het allemaal wel goed, neem dat van broeder Everard maar aan!
Morgen in ons klooster eten we zurek en voor een paar dagen terug heb ik de ingrediënten hiervoor in een Poolse zaak gehaald en het vergiste roggemeel wat hierbij nodig is staat op kamertemperatuur op mijn kamer in de slotgang. Ik heb hier beneden wat foto's staan van een poosje terug toen we die soep ook opgediend hebben.
Wanneer u onderstaande link gebruikt komt u op Eds Recepten site en dat is iemand die een specialist binnen de culinaire wereld is op het gebied van allerlei soepen. Klik http://www.edsreceptensite.nl/page8.html
Vandaag Feest Christus Koning, morgen van Heilige Caecilia
Het feest van 'Christus Koning van het heelal' wordt gevierd aan het einde van het kerkelijk jaar. We naderen de advent en nog even en dan stappen we in het ongewisse 2011. 2010 gaat de kerkelijke geschiedenis in als een jaar van veel strubbelingen en de kerk werd geconfronteerd met zaken die echt absurd waren. Ik denk hierbij aan de vele geestelijken die zich te buiten gegaan zijn aan seksuele vergrijpen, aan politieke partijen met de naam Christen in hun vaandel die zich gehuld in schaapsklederen de gewone man het brood van de plank gestoten hebben en zich conformeren met personen en partijen die onze medebroeders van andere geloofsgenootschappen veroordelen. Veel christenen hebben de Kerk de rug toegekeerd, maar ik hoop wel dat ze het geloof dat iedereen van huis meegekregen heeft trouw blijven, want daar is niets verkeerd aan! De naam Christus Koning klinkt erg gewichtig, maar deze moeten we zien als een erenaam en Jezus Christus als een bereikbare geest en persoon waar we onze problemen kwijt kunnen en waarmee te praten valt. Ik hoop dat wereldse machthebbers en leidinggevenden op de wereldse troon der macht deze ook humaan weten te distribueren.
Morgen viert de kerk het feest van de Heilige Caecilia. Zij was een Romeinse martelares uit de 2de eeuw, als goedgeluimd mens en altijd zingend aan het werk patrones van muzikanten, orgelbouwers en zangers. Geboren uit een Romeins patriciërsgeslacht, deed Caecilia aan God de gelofte van eeuwige zuiverheid, en werd tegen haar wil in ten huwelijk gegeven aan Valerianus. Zij verwittigde haar bruidegom dat een engel waakte over haar zuiverheid. Valerianus verklaarde hierop christen te willen worden als hij Caecilia's engel eens zou mogen zien. Op aanraden van Caecilia liet hij zich eerst dopen, samen met zijn broer Tiburtius. Toen kreeg hij de hemelse gedaante van de engel naast zijn vrouw te zien. Alle drie werden zij gevangen genomen door de prefect Almachius en ter dood gebracht. Caecilia werd onthoofd in haar huis omstreeks het jaar 230. Haar lichaam werd teruggevonden in 1599, in dezelfde houding, waarin zij stierf. Haar relieken rusten in de catacomben van de H. Callixtus te Rome.
Misschien spreekt een dergelijk verhaal ons totaal niet meer aan, juist omdat we ons geheel aan het materiële overgegeven hebben en ons hart versteend is. We zijn allemaal veelal met ons eigen problemen bezig en sommige personen denken door hun wereldse rijkdom of gemaakte studies in een bepaalde richting dat zij uitgegroeid zijn tot prominenten of wetenschappers van formaat. Toch heb ik de grootste verwaande geest heel klein zien worden, toen ze als superwezen getroffen werden door ernstige ziekten en plotseling opnieuw God ontdekte en weer menselijk werden.
Vandaag zijn we met onze communiteit uitgenodigd in het plaatsje Neede en in de bus hebben we een filmpje kunnen bekijken van de prachtige kerk, gewijd aan de Heilige Caecilia. In de kerk hangt ook een schilderij van de patroonheilige: het is een beeltenis gesneden uit een oud broederschapsvaandel wat altijd meegedragen werd tijdens de jaarlijkse Maria processie in het Duitse Kevelaer. Vandaag krijgen we in het Twentse Almelo een maaltijd aangeboden; dus broeder Everard kan nu eens lekker genieten van een vrije dag!
Hier een prachtig Christus Koningsbeeld en beneden kerk Neede
21-11-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vannacht nachtvorst, dus morgen eten we boerenkoolstamppot!
Wat hebben we nodig voor een gezin van 4 personen? we gaan gebruiken 2 kg aardappelen, 2 kg boerenkool, 300 gram vers spek en een rookworstje van 250 gram, verder gebruiken we wat zout en peper.
Stroop de boerenkool van de middennerven af, was de groente meerdere keren in telkens schoon water en laat ze, met het spek, plm. 20 minuten zachtjes koken in weinig water met wat zout. Hak of maal de kool daarna fijn, leg nu de geschilde in stukken gesneden aardappelen onder in de pan, hierop het spek, daarna de boerenkool en vervolgens op de kool de worst. Zorg dat er voldoende water in de pan is, zodat het gerecht niet te ver inkookt en aanzet. Voeg ook weer niet te veel water erbij, want het vocht moet als de verschillende ingrediënten gaar zijn, geheel verdampt zijn. Laat het gerecht nog een half uur koken, neem de worst en de spek uit de pan en stamp de groente en de aardappelen met wat peper en u mag er van mij ook rustig wat mosterd er doorheen doen door elkaar. Er zijn mensen die alle componenten liever apart koken en dan het geheel stampen, maar prik dan bij de rookworst met een vork een paar gaatjes zodat ze niet barst of springt.
Wat eten we na?
We gaan, als we om 12 uur het middageten opdienen, een heerlijk yoghurt toetje klaarmaken en dat doen we een paar uur van tevoren. Vermeng een liter yoghurt met 4 eetlepels basterdsuiker, gebruik hierbij 4 beschuiten die in grove stukken toegevoegd worden. Roer wat door de massa en bestrooi hierna alles flink met wat kaneel. Opdienen doe je dit in een grote glazen schaal. Je kunt ook heengaan door toetje voor toetje klaar te maken op een klein schaaltje en op de bodem een in vieren gedeeld beschuit te leggen. Je kunt deze ook heel onderin leggen. Het is maar net hoe het u uitkomt!
Vorig jaar heb ik tijdens een paar dagen wintervakantie boerenkool gegeten bij de familie Verholen in het Belgische Gent en daar heb ik nog wat foto's van bewaard die u hier kunt bewonderen.
Hier een foto van de boerenkool op een der kloostervelden De boerenkool bij Mia Verholen en de heerlijke yoghurttoetjes
07-11-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Gisterenavond arriveerde in ons klooster broeder Dingdong uit China en als verrassing bracht hij een kistje Chinese asperges mee. Hier is de tijd allang voorbij, maar in China kennelijk nog niet. Toen ik vanmorgen wakker werd en die mooie asperges uit de linnen doeken en een soort koelbox uitpakte, kwam ik op het idee deze asperges maar eens te gaan bakken. We zitten vanavond om 7 uur met 20 personen aan tafel en we gaan uit van 4 asperges per persoon. Dus we gaan met zo'n 80 asperges tewerk, maken gebruik van onze grote braadpan of braadslee, benodigd is 250 gram boter, een deciliter slaolie, 30 bosuitjes en een paar zakjes amandelschaafsel en niet te vergeten wat zout en peper. Asperges zijn in het seizoen nogal prijzig en bij grote gezinnen komen ze bijna nooit op tafel. Het zijn voornamelijk ouderen, met een pensioentje erbij, die ze veelvuldig eten en ik ga op mijn receptje dan ook uit van twee personen. Vooraf eten we hier in het klooster op een groot plat bord een pannenkoek met een appeltje er doorheen en op tafel zetten we wat combikannetjes met jam, keukensiroop en poedersuiker. Ik ga er direct mee aan de slag en u die de vingertjes erbij aflikt, zult nog even tot mei/juni van het volgend jaar moeten wachten om deze maaltijd ook klaar te kunnen maken. Een pannenkoek kan thuis op vrijdag ook makkelijk op tafel gebracht worden en u mag er van mij buiten de stukjes appel rustig wat spekjes aan het beslag toevoegen. Ook hoeft u niet, zoals bij ons op vrijdag gebruikelijk, het toetje weg te laten. Broeder Bernard is gul in het verlenen van dispensatie en wenst u allemaal smakelijk eten!
ZIET DAT ER LEKKER UIT OF NIET SOMS? DIT IS DAN DE MOP VAN VRIJDAG 5 NOVEMBER 2010 Alles goed en wel, maar dit mag pas na vanavond 12 uur!
05-11-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De beste manier om gezond te blijven is regelmaat bij uw dagelijkse werkzaamheden en probeer ook op wat oudere leeftijd in beweging te blijven. Hoge bloeddruk komt het meest voor bij mensen die onregelmatig leven, onder druk hun werkzaamheden verrichten, te veel ongezond en te vet eten en te veel roken. Doktoren en apothekers willen vaak niets weten van producten die bloeddrukverlagend zijn en zien het alleen met hun medicijnen zitten. In onze familie zijn er er veel personen die last hebben van hoge bloeddruk en dan praat ik over onderwaarden van over de 100 en bovenwaarden van tegen de 200 of er net over. Een kerngezond iemand heeft een bloeddruk van 80/120 en op wat oudere leeftijd is 90/140 ook normaal. Met een deftig woord wordt hoge bloeddruk ook wel hypertensie genoemd.
Hier in het klooster ben ik de enige persoon die behept is met hypertensie en al jaren slik ik van allerlei medicijnen. Op 31 januari 2009, aan de koffie en op visite bij de verloofde van mijn zoon in Huissen, ging alles fout en sloeg ik plotseling tegen de grond en raakte na een gevecht tegen mezelf buiten bewustzijn. Volgens soeur Marie was ik klam van het zweet en had een doodskleur op mijn gelaat. Aanvankelijk werd er door de weekenddokter een verkeerde diagnose gesteld door de veronderstelling dat ik een fikse blaasontsteking had. Een week later kwam men na bloedprikken erachter dat er bijna geen kalium meer in mijn bloedwaarden zat. Toen dit bekend werd nam mijn huisarts onmiddellijk alle plastabletten in en werd ik op een ander medicijnplan gezet. Eraan overgehouden heb ik dat mijn mobiliteit heel slecht geworden is en ik me alleen kan voortbewegen achter een rollator of met behulp van een loopstok. Ook mijn uithoudingsvermogen is geslonken naar een bedenkelijk dieptepunt. Waar ik ook mee zit, dat is oedeem in mijn benen. Al jaren heb ik last van longemfyseem en deze is pas ontstaan nadat ik in 1986 met roken ben opgehouden. Een zwaar dieet gebruik ik al sinds 1962, toen ik in een kort tijdsbestek te maken kreeg met twee fikse maagbloedingen. Verder heb ik last van artrose in mijn nek en ook te maken met een prostaataandoening. Doordat ik vroeger als broeder tuinman veel in de zon gelopen heb, zijn er op mijn gezicht ook een paar nare plekjes weggehaald, maar daar heb ik nu geen last meer van.
Sowieso betaal je hier in Holland ontzettend veel premies voor ziektekosten en alles wat daarmee verband houdt. Een echtpaartje of bijeenwonend stelletje, beiden behept met kwalen zijn aan ziektenkosten en premies ongeveer 4000 euro per jaar kwijt en dan gaan we dus als bejaard echtpaar van onze bescheiden inkomsten van samen ongeveer 16000 euro bruto per jaar uit. Bij deze 4000 euro kun je ook nog eens 1000 euro aan andere kosten tellen en waaruit bestaan die dan? Je zit beiden met plasproblemen, wat inhoudt dat je vaker je bed moet verschonen, vaker de wasmachine aan moet zetten en veel nieuw beddegoed moet kopen, jezelf ook vaker moet verschonen, artikelen moet aanschaffen die je wc-gebruik wat veraangenamen, voor vervoer aangewezen bent op familieleden of kennissen en je op zijn minst vergoeding geeft voor de gebruikte benzine of als dank een bloemetje laat bezorgen. Het vakantiegeld gaat op aan tekorten en zo tegen half oktober zit je weer met een mager saldo of sta je in het rood bij de bank. In feite is het zo niet prettig leven!
Met de bezuinigingen in het vooruitzicht en nog hogere premies voor ziektekosten e.d. heb ik besloten om met ingang van januari 2011 geen medicijnen meer in te nemen en volledig over te gaan op natuurproducten die mijn kwalen en die van soeur Marie wat verlichten. En over wat voor producten hebben we het dan? Voor het plassen drinken we beiden al een kopje brandnetelthee of groene thee en voor de hoge bloeddruk laat ik mijn zoon tabletten meebrengen die samengesteld zijn op natuurlijke basis. Ongeveer een half jaar gebruik ik bij mijn medicijnen ook veel gedroogde abrikozen, maar sinds een paar weken heb ik die vanwege te weinig pecuniaatjes in mijn portemonnee niet meer kunnen kopen.
De bloeddruk die vorige week nog op 95/ 160 zat is nu weer opgelopen tot 110/195 en echt bepaald fruit kan de bloeddruk heel goed op peil houden en veel bloedwaarden op het juiste niveau en over wat voor producten hebben we het dan? Aan te raden hiervoor zijn avocado's, gedroogde abrikozen, kiwi's, tomaten, sinaasappelen, vijgen en watermeloen. Met deze fruitsoorten werk je niet alleen de benodigde vitamine C naar binnen maar neem je ook stoffen zoals bvb kalium op die je bloedwaarden en je bloeddruk reguleren en op orde brengen. Veel Belgen klagen nog wel eens over hun inkomen, maar zijn bij ziekte met hun gezondheidspakket beter uit dan wij Hollanders. Dus Vlamingen die zo graag bij Holland willen horen, zet dit uit uw hoofd, want je gaat je scheel betalen op alle gebied!
Samen met Soeur Marie, die ook flink aan het sukkelen geslagen is, zit ik in mijn appartementje van het klooster 'De Pauw' te Angeren nog redelijk comfortabel, maar met ingang van 2011 wordt het ons door al die prijsverhogingen er niet gemakkelijker op gemaakt. Misschien is het wel prima zó en probeert onze gedoogregering ons gezond te houden met een rijksdieet van droog brood, water uit de kraan en verstrekte rijksvitaminen om in leven te blijven en zie je straks op 's Herenwegen allemaal van die 'geschoren dennen' en 'strijkplanken' rondwandelen.
Als je ouder wordt, heb je nog wel eens veel last van vallen en moeilijk opstaan en houd je hier een blessure aan over in de vorm van een etterend wondje, leg er een paar gedroogde vijgjes op, want die halen de push en de bacteriën eruit en doen de wond weer zuiver maken. Afgelopen zondag had Soeur Marie zo'n wondje op haar rechterbovenbeen en dit ter hoogte van haar kuisheidsgordel, maar onze overste Geert Wilderman heeft me verboden hierop wat gedroogde vijgen te leggen en adviseerde zuster Marie om dit wondje met wijwater te besprenkelen.
Van zuster Theresia kreeg ik ook nog een goede tip om de bloeddruk te verlagen en tevens om de paters, broeders en kloosterzusters wat op te peppen door wat Spaanse peperkorrels in te slaan. Ik vond dit nog nog niet zo'n gek voorstel en omdat het tegen Sinterklaas loopt zal ik bij de firma Buisman er ook maar een 50 kg-zak pepernoten bij bestellen.
Mensen, houd u gezondheid in de gaten en luister naar broeder Everard!
GEDROOGDE ABRIKOZEN AVOCADO'S & BENEDEN KIWI'S SINAASAPPELEN ZO UIT HET HANDJE OF UITPERSEN! HIER ONZE VIJGJES DIE VROEGER IN MATJES ZATEN!
Voedingswetenschappers van de universiteit te München hebben voor een tijdje terug vastgesteld dat bij het verhitten van aardappelproducten de giftige stof glycidamide vrijkomt. Al in 2002 werd geconstateerd dat bij gerede patatproducten ook al een verwant daarvan was aangetroffen en wel acrylamide. Al deze genoemde stoffen hebben de eigenschap tot een bepaalde celvorming in het lichaam en zijn dus kankerverwekkend.
Ja zult u zeggen, dan is het toch heel simpel om toevoeging van deze stoffen te verbieden en bij constatering van aanwezigheid hiervan de fabrikant of producent te bestraffen, maar zo eenvoudig is dit niet! Even een klein voorbeeldje. Toen ik in 1961 op een gegeven moment als keurmeester van levensmiddelen een klacht moest gaan controleren bij een mevrouw die bij een slager een stuk braadvlees had gekocht en hierbij een soort voedselvergiftiging had opgelopen, kwam ik erachter dat de desbetreffende slager geen enkele blaam trof, maar dat de schuld te wijten was aan het behandelen van het product. Zij had het vlees aan laten branden en dus ook het vet waarin gebakken was. Vetten hebben de eigenschap dat bij te hoge verhitting daarvan het vet zich gaat ontleden en hierbij scheikundig gevaarlijke nevenstoffen gaan vormen en ook als je bij het geheel wat water toevoegt en alles weer opwarmt en consumeert, dan word je daar echt ziek van.
Lange tijd is gedacht dat bij hoge verhitting de boel goed gaar werd, de frites mooi bruin, het brood flink doorbakken, gerede producten als kruidnootjes, speculaas, beschuit, cornflakes, crackers, chips, zoutjes, toastjes en mooi donker gekleurd roggebrood extra pikant, maar dat blijkt toch niet de beste manier te wezen. Alle koolhydraatrijke producten die boven de 120 graden celcius verhit worden kunnen giftige stoffen bevatten en zijdelings noem ik hierbij ook de producten waarin vruchtensuikers of gewoon riet of bietsuiker in verwerkt zijn en ook niet te vergeten stoffen met veel gluten, zoals brood en andere graanproducten.
Je zou bijna zeggen dat we maar tot volledige rauwkost moeten overgaan. Inderdaad is er een grote toename van het eten van dergelijke producten. Vroeger bij ons thuis in de bakkerij en ons Horeca bedrijf besteedden we de uiterste aandacht aan de receptuur, de bak en kooktijd en niet vergeten de temperatuur. In de bakkerij vroeger hebben we nog met takkenbossen gestookt, nadien werkten we met een vlamoven, vervolgens zijn we overgestapt naar een brikettenoven. In de keuken hadden we vroeger zo'n ouderwets fornuis staan en nadien zijn we overgestapt op een groot elektrisch fornuis. We wisten alles wel op gelijkmatige voet te houden en er stond altijd wel iemand in de buurt van de oven of het fornuis om alles nauwkeurig in de gaten te houden.
Van glycidamide en acrylamide hadden we nog nooit gehoord en carcinogene aandoeningen zoals huidkanker, borstkanker en baarmoeder/halskanker bestonden in die tijd niet of waren niet onderkend.
Ik weet dat er tegenwoordig haastig gewerkt wordt, geen moeder zie ik waakzaam bij het fornuis staan om de stoofpot in de gaten te houden. Toch zullen we bewuster onze levensmiddelen in huis moeten halen, meer aandacht aan het koken moeten besteden, ook buiten bij het barbecueën zullen we goed uit moeten kijken met de braadjes op het rooster en willen we het helemaal goed gaan doen overgaan op zo'n dure Amerikaanse barbecue met alles erop en eraan.
Vermeld zij dat acrilamide ook aanwezig is in verfstoffen, plastics en veel verpakkingsstoffen. Door de toename van de ontelbare huishoudelijke middeltjes om de badkamer, het wc, tot het konijnenhok aantoe klaar te houden en niet te vergeten al die spuitbussen en weet ik veel kunnen, alhoewel alles op veiligheid getest is, in combinatie met andere middeltjes ook weer scheikundige factoren een rol gaan spelen, waarbij het niet uitgesloten is dat dit de gezondheid ook kan aantasten.
Doe alles met beleid, denk aan uw gezondheid, wees niet angstig, maar bedenk wel dat voorzichtigheid nog steeds de moeder van de porseleinkast is!
26-10-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De aardappel behoort tot de familie van de nachtschaden en is afkomstig uit het hoogland van Peru. Na de verovering door de Spanjaarden voor ruim vier eeuwen terug werd de aardappel aanvankelijk als sierplant ingevoerd. In de hongersnoden van de 18de eeuw ontdekte men zijn belangrijkheid. Toch was er enige overheidsdwang nodig, aleer de boeren en tuinders tot het algemeen verbouwen overgingen. De aardappelen zijn stengelknollen. Bij de meer dan 200 verschillende rassen vallen de bloemen voortijdig af; bij andere soorten worden ze niet meer gevormd, een bewijs dat de plant als zodanig onder menselijke verzorging ontaard is, omdat de bloemen en de vruchten voor de mens geen waarde hebben.
Men onderscheidt consumptieaardappelen, fabrieksaardappelen, aardappelen voor veevoer en pootgoed. Er zijn veel rassen in omloop zo bvb de vastkokende Accent, Bildstar, Redstar, Gloria, Laura en Nicola en de wat kruimige soorten zoals Alpha, Het Bintje, Doré, Irene en Eigenheimer. Een aardappel bevat 75 pct vocht, 20 pct zetmeel en 2 pct eiwit. Meestal worden de aardappels geschild gegeten en dat is in feite verkeerd, want daarmee haal je alle vitamine C bij de aardappel weg.
De beste grond om consumptieaaardappelen te verbouwen is kleigrond en de allerbeste piepels komen dan ook uit provincies met veel rivieren of de zee in de buurt. Aardappels worden verwerkt tot chips, aardappelschijfjes, patatjes en zoutjes. Doordat aardappels zoveel zetmeel bevatten worden speciaal op de veengronden gekweekte aardappelen verwerkt in de zetmeelfabrieken en ook van allerlei bindmiddelen worden van aardappels gemaakt. Zo maakten we vroeger bij ons thuis van een soort opgeklopte aardappelpapje plaksel voor het behang.
In de wetgeving met betrekking tot de verbouw van aardappelen komen veel bepalingen voor die genomen zijn in verband met bepaalde ziektes van dit gewas. Zo kennen we de aardappelmoeheid van de grond, die veroorzaakt wordt door uiterst kleine wormpjes en vandaar is ook een regelgeving ontstaan dat aardappelen niet steeds op hetzelfde stuk land verbouwd mogen worden. Berucht is ook de aardappelziekte. De verwekker is een zwam die bladeren doet verrotten en ook de knollen flink aanvreet. Deze ziekte zien we veelal in een vochtig en warm aardappelseizoen optreden. Verder kennen we bij aardappelen veel degeneratieziekten die door een bepaald virus veroorzaakt worden, zo bvb de bladrol, streep & mozaïekziekte. Men noemt deze aandoeningen ook wel systeemziekten. De overdragers of vectoren zijn bijna altijd de groene perzikbladluizen. De laatste aandoening komt tegenwoordig wat minder voor, vanwege het feit dat dat bij aardappelakkers tegenwoordig geen perzikbomen meer staan. Toch heb ik het voor drie jaar terug nog bij iemand in het Betuwse Gendt meegemaakt dat in de buurt van gewone fruitbomen op een stukje aardappelland bladrol was opgetreden. Als je een degelijke ziekte op het dak krijgt kun je het beste alles rooien en de hele zaak ter plaatse, maar dat mag niet meer, verbranden en hierna de grond een stoombeurt geven. Vermeld zij dat het loof van de aardappelplant giftig is en akkerboeren moeten uitkijken met kinderen dat ze niet op de bladeren gaan kauwen.
De aardappel is uit onze Europese cultuur niet meer weg te denken; het enige wat ik hier over de aardappel nog wil zeggen is: ,,Eet niet te veel piepeltjes, want door de aanwezigheid van veel zetmeel en bepaalde omzettingen hiervan in het lichaam kun je behoorlijk dik worden"! Altijd groentes bij de aardappelen serveren! Als je bvb op vrijdag gebakken krieltjes of schijfjes aardappelen eet, bak ze dan in plantaardige olie of vet en serveer er vis bij! Vooraf een bordje linzensoep en als toetje Yoghurt met bessen of bramensaus. Ik hoop dat mijn lezers wat meer over de aardappel aan de weet gekomen zijn; het is altijd leuk dat je in een tafelgesprek erover mee kunt praten. In mijn volgende stuk krijgt u iets te horen over kankerverwekkende stoffen, zoals acrylamide en glycidamide in ons voedselpakket en u zult zich afvragen waar broeder Everard deze wijsheid vandaan haalt. Kijk beste lezers, toen ik nog niet in het klooster zat, en dan hebben we het over begin zestiger jaren van de vorige eeuw, was ik Keurmeester van de Warenwet in het district Dordrecht en ja, dat word je niet als je niets van levensmiddelen afweet en ook deze materie heb ik altijd bijgehouden; vandaar! Ik vind het zeker in deze tijd belangrijk om de mensen in begrijpbare taal in te lichten wat er allemaal aan de hand is en waarop men op zijn of haar hoede moet wezen bij het nuttigen van de voorgeschotelde spijzen of de producten die men in huis haalt.
Ruim gesorteerde groentehal met alles kersvers! Hier wat verwerkte aardappelen Dit is dan weer het kloostermopje van maandag 25 oktober 2010
25-10-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard