Gisterenavond arriveerde in ons klooster broeder Dingdong uit China en als verrassing bracht hij een kistje Chinese asperges mee. Hier is de tijd allang voorbij, maar in China kennelijk nog niet. Toen ik vanmorgen wakker werd en die mooie asperges uit de linnen doeken en een soort koelbox uitpakte, kwam ik op het idee deze asperges maar eens te gaan bakken. We zitten vanavond om 7 uur met 20 personen aan tafel en we gaan uit van 4 asperges per persoon. Dus we gaan met zo'n 80 asperges tewerk, maken gebruik van onze grote braadpan of braadslee, benodigd is 250 gram boter, een deciliter slaolie, 30 bosuitjes en een paar zakjes amandelschaafsel en niet te vergeten wat zout en peper. Asperges zijn in het seizoen nogal prijzig en bij grote gezinnen komen ze bijna nooit op tafel. Het zijn voornamelijk ouderen, met een pensioentje erbij, die ze veelvuldig eten en ik ga op mijn receptje dan ook uit van twee personen. Vooraf eten we hier in het klooster op een groot plat bord een pannenkoek met een appeltje er doorheen en op tafel zetten we wat combikannetjes met jam, keukensiroop en poedersuiker. Ik ga er direct mee aan de slag en u die de vingertjes erbij aflikt, zult nog even tot mei/juni van het volgend jaar moeten wachten om deze maaltijd ook klaar te kunnen maken. Een pannenkoek kan thuis op vrijdag ook makkelijk op tafel gebracht worden en u mag er van mij buiten de stukjes appel rustig wat spekjes aan het beslag toevoegen. Ook hoeft u niet, zoals bij ons op vrijdag gebruikelijk, het toetje weg te laten. Broeder Bernard is gul in het verlenen van dispensatie en wenst u allemaal smakelijk eten!


 ZIET DAT ER LEKKER UIT OF NIET SOMS?
 DIT IS DAN DE MOP VAN VRIJDAG 5 NOVEMBER 2010
 Alles goed en wel, maar dit mag pas na vanavond 12 uur!
|